Л. В. Стецьків АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ. КІЛЬКІСНИЙ АНАЛІЗ (для студентів 2-го курсу фармацевтичного факультету заочної форми навчання) Івано-Франківськ 2013


Скачати 1.88 Mb.
Назва Л. В. Стецьків АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ. КІЛЬКІСНИЙ АНАЛІЗ (для студентів 2-го курсу фармацевтичного факультету заочної форми навчання) Івано-Франківськ 2013
Сторінка 1/21
Дата 31.03.2013
Розмір 1.88 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ХІМІЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

А.О.Стецьків, А.М.Ерстенюк, О.В.Боднарчук, Л.В.Стецьків

АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ.

КІЛЬКІСНИЙ АНАЛІЗ

(для студентів 2-го курсу фармацевтичного факультету

заочної форми навчання)



Івано-Франківськ – 2013
УДК 543. 06(075)


Затверджено Вченою Радою ІФНМУ


як навчальний посібник для студентів 2-го курсу заочної форми навчання,

які навчаються за спеціальністю ”Фармація”

(протокол засідання Вченої ради №4 від 27 березня 2012 року)


Рецензенти:

В.В.Павлюк, д-р хім. наук, професор кафедри неорганічної хімії Львівського Національного університету імені Івана Франка;

І.Ф.Миронюк, д-р хім. наук, ст. науковий співробітник, проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;

О.Д.Мельник, кандидат геол.-мінер. наук, доцент кафедри хімії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Аналітична хімія. Кількісний аналіз.: Посібник / А.О.Стецьків, А.М.Ерстенюк, О.В.Боднарчук, Л.В.Стецьків. –Івано-Франківськ, 2013. –105 с.

П Е Р Е Д М О В А



Підвищення вимог до контролю якості ліків, розширення їх асортименту та промислового масштабу виробництва зумовлює зростання ролі кількісного аналізу при стандартизації лікарських засобів.

Кількісний аналіз – це сукупність експериментальних методів, які дозволяють визначати в досліджуваному зразку кількісний вміст (концентрацію) окремих складових частин або домішок.

Ціллю кількісного аналізу є визначення кількісних співвідношень різних хімічних сполук, йонів і елементів, що входять в склад досліджуваних речовин.

Методи кількісного аналізу поділяють на три групи:

-хімічні;

-фізичні;

-фізико-хімічні.

Хімічні методи полягають на використанні різних типів хімічних реакцій, що кількісно протікають в розчинах, розплавах, твердих тілах або газах. Нехай Х – компонент, який визначають; щоб знайти вміст цього компоненту, досліджувану речовину (найчастіше в розчині) обробляють реактивом Р, в результаті отримують продукт реакції П. Реакцію, на основі якої полягає хімічний метод кількісного визначення компонента Х, виражають в загальному вигляді:

Х + Р → П.

Для того, щоб знайти кількість компоненту Х, можна: 1) визначити кількість продукту реакції П; 2) визначити кількість затраченого на реакцію реактиву Р. У залежності від цього розрізняють гравіметричний і титриметричний методи аналізу.

Гравіметричний аналіз – метод кількісного аналізу, оснований на точному вимірюванні маси досліджуваного компоненту виділеного або в хімічно чистому стані, або у вигляді сполуки точно відомого складу.

Титриметричний аналіз – метод кількісного аналізу, який полягає на вимірюванні об’єму розчину реактиву точно відомої концентрації, витраченого на реакцію з даною кількістю досліджуваної речовини. В основі титриметричного аналізу лежить закон еквівалентів.

Гравіметричний аналіз є більш точним, ніж титриметричний (похибка у визначенні складає 0,01-0,005 %, а в титриметричному – 0,1-0,05 %). Однак, гравіметричний аналіз набагато триваліший (від декількох годин до декількох діб). Перевагою титриметричного аналізу у порівнянні з гравіметричним є більш висока швидкість виконання аналізу (експресність).

Хімічні методи аналізу є класичними методами аналітичної хімії, вони широко використовуються і в наукових дослідженнях, і в практиці різних лабораторій. Дані методи є точними, простими у виконанні, не потребують спеціальної апаратури. Але їх застосування інколи зв’язане з деякими труднощами (виділення компонентів із складних сумішей і т.п.) і характеризується порівняно невисокою границею чутливості.

Фізичні методи аналізу засновані на вимірюванні величин фізичних параметрів досліджуваних речовин або їх розчинів, які є функцією їх кількісного складу. Дані методи характеризуються експресністю, низькою границею визначення, об’єктивністю результатів, можливістю автоматизації процесу. Проте вони не завжди є специфічними, тому що на фізичну величину впливає не тільки концентрація досліджуваної речовини, але й присутність інших речовин та домішок. Крім того, необхідним є використання складної апаратури.

Технічний прогрес і розвиток самої аналітичної хімії видозмінив ці методи. Найбільші переваги класичних методів збереглися у фізико-хімічних методах аналізу: електрогравіметрія, фотометричне, потенціометричне, кулонометричне, амперометричне, кондуктометричне титрування. Ці методи характеризуються низькою границею виявлення та швидкістю виконання.

Класичні методи аналізу і фізико-хімічні, які розвинулися на їх базі, є фармакопейними методами. Здебільшого вміст діючих речовин субстанцій визначається класичними методами, а вже аналіз лікарських засобів, які містять ці субстанції, здійснюють за допомогою фізико-хімічних методів. Практичні навички та вміння здобуваються при виконанні робіт по кількісному аналізу лікарських засобів, що являють собою різні лікарські форми: таблетки, порошки, розчини, а також власне субстанції лікарських речовин.

Даний практикум складений викладачами кафедри хімії фармацевтичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету для допомоги студентам другого курсу в підготовці до занять з аналітичної хімії, для більш глибокого засвоєння програмного матеріалу.

Кількісний аналіз може бути засвоєний тільки при хорошій загальнотеоретичній підготовці з аналітичної хімії, необхідні основи якої дає курс якісного аналізу (теорія розчинів, закон діючих мас, оксидаційно-відновні реакції, реакції комплексоутворення та ін.) і систематична робота над матеріалом.

Кожна методична розробка розпочинається з назви теми і формулювання мети заняття, містить розділ з програмування самостійної позааудиторної роботи студентів з використанням лекційного матеріалу та рекомендованої літератури. Для перевірки рівня позааудиторної підготовки подані контрольні питання, на які студент повинен дати конкретні відповіді. Кожне заняття оформляється студентом у вигляді протоколу, який включає в себе виконане домашнє завдання та опис результатів практичної роботи в лабораторії аналітичної хімії.
Оформлення протоколів лабораторних занять

Всі лабораторні роботи з кількісного аналізу студенти виконують індивідуально. При підготовці до лабораторного заняття студентові необхідно вивчити теоретичний матеріал та заповнити протокол, в який вносяться результати виконання завдань.

Для оформлення протоколів лабораторних робіт використовують зошит об’ємом 96 листів, титульну сторінку оформляють за зразком:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21

Схожі:

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ №2 з ОРГАНІЗАЦІЇ...
Схвалено цикловою методичною комісією фармацевтичного факультету і рекомендовано до друку (протокол №1 від 30 серпня 2012 р.)
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ІВАНО–ФРАНКІВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ...
Програмові вимоги з навчальної дисципліни «Фінансове право» для студентів денної та заочної форми навчання.– Івано–Франківськ, 2011....
РОЗКЛАД для студентів заочної форми навчання на екзаменаційну ЗАНЯТЬ...

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС з курсу "Фінансовий менеджмент у банку"...
Навчально-методичний комплекс з курсу "Фінансовий менеджмент у банку" для студентів V курсу фінансового факультету денної та заочної...
Закон діючих мас 7
Методичні вказівки до лабораторної роботи з курсу “загальна хімія” для студентів І-го курсу всіх спеціальностей денної та заочної...
Курс лекцій для студентів факультету заочної форми навчання

РОЗКЛАД для студентів заочної форми навчання факультету фізичного виховання

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС з дисципліні "ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБЮНИЦТВА"...
Навчально-методичний комплекс з дисципліні "Організація виробництва" для студентів IV курсу заочної форм навчання / Укл., доцент...
ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ...
МЕНЕДЖМЕНТ В ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬ: Завдання і методичні рекомендації до виконання контрольної роботи (для студентів 5 курсу заочної...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Методичні вказівки до лабораторного практикуму з курсу „ Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу ” для студентів II курсу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка