План Взаємодія суспільства і природи Екологічна криза: поняття, структура, шляхи вирішення Система екологічного права. Співвідношення з іншими галузями права


Скачати 1.72 Mb.
Назва План Взаємодія суспільства і природи Екологічна криза: поняття, структура, шляхи вирішення Система екологічного права. Співвідношення з іншими галузями права
Сторінка 1/14
Дата 18.04.2013
Розмір 1.72 Mb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Туризм > Лекція
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
Лекція 1. Екологічне право – як самостійна галузь права
План


  1. Взаємодія суспільства і природи

  2. Екологічна криза: поняття, структура, шляхи вирішення

  3. Система екологічного права. Співвідношення з іншими галузями права

  4. Система джерел екологічного права




  1. Взаємодія суспільства і природи


Природа і суспільство як дві особливі системи перебу­вають у тісній взаємодії, взаємозв'язку. Людина є невід'ємною частиною природи, продуктом її еволюційного розвитку, висту­паючи стосовно природи об'єктом її впливу і суб'єктом, який сам впливає на природу, споживає її, видозмінює. Існування люди­ни, всього людського суспільства неможливе без взаємодії з природою та без впливу на неї. Суспільство, яке відображає вищу форму руху матерії, може існувати і розвиватися тільки в ото­ченні природи і при умові постійної взаємодії з нею. Задоволь­няючи свої потреби, люди впливають на природу. В процесі ви-робничо-господарської діяльності людини частина природи вилу­чається, змінюючи свої форми. Одночасно відбуваються зміни в самій природі, часто негативні. При цьому суспільство впли­ває на природу свідомо, цілеспрямовано, на відміну від стихій­ного характеру впливів природи на стан суспільства. Зміна, зни­щення, деградація навколишнього природного середовища в кін­цевому рахунку можуть призвести до загибелі самого людсько­го суспільства.

У науковій літературі розглядають поняття форм взаємодії суспільства і природи. Зокрема, виділяють дві основні форми такої взаємодії: споживання природи, використання її для своїх потреб (економічна форма) та охорона, відновлення довкілля (екологічна). Їх можна доповнити ще двома формами: біологіч­ною, яка полягає в задоволенні людиною своїх фізичних, біоло­гічних та інших фізіологічних потреб на засадах перебування в природному середовищі, та духовною, яка ґрунтується на куль­турному та естетичному сприйнятті природи.

Великомасштабна діяльність людини по відношенню до при­роди призвела до стану екологічної кризи, при якому до межі загострилися суперечності між інтересами суспільства в спо­живанні і використанні природи і екологічними вимогами охо­рони довкілля. В розвинутих країнах вже давно б'ють на сполох з проводу екологічної кризи, що дедалі загострюється, причому не лише в окремій країні, але і в межах всієї планети. її проява­ми є висока забрудненість повітря у великих містах, виснажен­ня природних ресурсів, зниження родючості грунтів, погіршен­ня здоров'я людей під впливом факторів середовища перебу­вання. Серед глобальних проблем, як правило, називають зміну клімату, температурних характеристик в окремих регіонах планети, загибель тропічних лісів — основних виробників кисню, підвищення рівня Світового океану, перевиробництво відходів та багато інших. Перетворена людиною природа негативно впли­ває на саму людину. Тому нині діяльність щодо охорони довкіл­ля набуває пріоритетного значення для всіх держав і здійсню­ється, в тому числі, і за допомогою правових форм в рамках дер­жавної екологічної політики та міждержавного співробітництва в цій галузі.

Розвиток і становлення діяльності щодо охорони природи, її форм і проявів відбувалося протягом тривалого історичного періоду. Ідея охорони природи виникла ще в XIX ст. і розгляда­лась як захист пам'яток природи від знищення, пошкодження (консервативна охорона). Взагалі вперше на офіційному рівні термін «охорона природи» прозвучав у 1913 р. на параді біоло­гів у Швейцарії. У ЗО—40-і рр. XX ст. розвивається друга форма охорони навколишнього середовища — раціональне використання природних ресурсів. У 50—60-х рр. проблема раціонального ви­користання природних ресурсів переростає в захист, відновлен­ня, оздоровлення навколишнього середовища (третя форма охоро­ни довкілля). На відміну від попередніх форм, де безпосереднім об'єктом охорони були природні об'єкти та їх ресурси, тут безпо­середнім об'єктом захисту навколишнього природного середо­вища стає людина, її життя, здоров'я та генетичне майбутнє.

У 70-х рр. XX ст. до поняття «охорони природи» включали­ся наступні форми: раціональне природокористування, збере­ження в недоторканості заповідних територій, відновлення продуктивних сил природи.

З кінця 80-х рр. XX ст. до економічного та екологічного аспектів екологічної проблеми додається ще третій — соціаль­ний, на підставі чого було виокремлено ще одну форму еколо­гічної діяльності — забезпечення екологічної безпеки, яка без сум­ні ну заслуговує на увагу.

У буквальному перекладі слово «екологія» означає вчення про дім, місце, де ти живеш. Уперше в науковий обіг це поняття ввів німецький вчений Геккель у 1866 р. Воно визначалось як вчення про взаємодію живих організмів з середовищем, в яко­му вони існують, і розглядалось вузько в рамках біології. Свою популярність термін «екологія» одержав недавно — в середині XX ст., коли надто загострились відносини між природою і лю­диною.

Екологію в широкому розумінні можна визначити як вчен­ня про взаємодію живих організмів, в тому числі людини, з на­вколишнім природним середовищем. На сьогодні розрізняють різні її види: біоекологія (в біології), геоекологія (в географії), інженерна екологія (н геології), соціальна екологія (в соціоло­гії). Одним з її проявів с також правова екологія, зокрема еко­логічне право.


  1. Екологічна криза: поняття, структура, шляхи вирішення



Під екологічною кризою розуміється та стадія взаємодії між суспільством та природою, на якій до межі загострюються протиріччя між економікою та екологією, економічними інтересами суспільства в споживанні і використанні природного середовища та екологічними вимогами забезпечення охорони навколишнього середовища. Поняття «екологічна криза» вперше увійшло у застосування у середині 70-х рр. Воно виникло і набуло поширення стосовно до соціально-економічної системи розвинених капіталістичних країн, які переживали в той час загострені протиріччя між зростанням продуктивних сил і охороною навколишнього середовища.

Сьогодні Україна відноситься до країн світу з найгіршою екологічною ситуацією. Забруднення довкілля досягло небачених за останні роки масштабів. Тільки збитки економічного характеру, не приймаючи до уваги шкоду екологічного характеру і здоров’ю людей, за підрахунками спеціалістів щорічно складають в Україні суму, що дорівнює половині національного доходу країни. Пріоритетний розвиток важкої індустрії призвів до екстенсивного використання природних ресурсів і їх прискореного вичерпання. Так, дефіцит енергетичних ресурсів поставив Україну в залежність від інших країн, зокрема від Росії. Однак і вона вже вичерпує їх і скорочує видобування палива. На межі повного використання й інші природні ресурси. І вичерпуються вони не тому, що їх мало, а тому, що нераціонально використовуються. Упродовж останніх років річний обсяг видобутку мінеральної сировини в Україні становить 1 млрд. т., а гірничої маси – близько 3 млрд. т., тобто в розрахунку на кожну тонну мінеральної сировини видобувається ще 2 тонни породи. Тільки 5–8% компонентів мінеральної сировини використовується для виробництва готової продукції, а решта йде у відвали.

На поверхні землі накопичилося понад 20 млрд. т. твердих промислових відходів, що в розрахунку на 1 кв. км перевищує 30 тис. т. Під цими відходами знаходиться 200 тис. га родючих земель. Щорічно кількість відходів збільшується на 1–1,5 млрд. т. До цього слід додати ще 4,1 млрд. куб. м. різних забруднених стоків і 4,8 млн. т. викидів підприємствами забруднюючих речовин в атмосферу. З позиції чинного законодавства про кримінальну відповідальність діяльність таких підприємств злочинна. Але в цій сфері людської діяльності всупереч усім деклараціям про право людини на приємне для життя і здоров’я навколишнє природне середовище перед іншими інтересами в ієрархії соціальних цінностей, як і раніше, економічні інтереси переважають над екологічними.

Найгостріша проблема в сучасній Україні полягає в тому, що забруднення навколишнього природного середовища істотно впливає на стан здоров’я населення України, страждають усі життєво важливі функції організму, в тому числі репродуктивна. Винятковою особливістю екологічної ситуації України є те, що її стан погіршується внаслідок Чорнобильської катастрофи, через що радіоактивним забрудненням охоплено 12 областей, а це 12% від загальної площі сільгоспугідь, 40% лісів, постраждало більш як 2 млн. чоловік. Ще й нині в Україні діє 15 атомних енергоблоків, а 3 є недобудованими. Взагалі, в Україні було сконцентровано майже 40% всієї ядерної енергетики СРСР. Після вибуху на Чорнобильській АЕС в атмосферу було викинуто близько 50-ти тон ядерного палива у вигляді дрібнодисперсних частинок діоксиду урану, йоду-131, плутонію-139, цезію-137, стронцію-90 та ін. З 30-ти кілометрової зони було евакуйовано 200 тис.осіб, 75 млн. осіб одержали малу дозу опромінення. А концентрація радіонуклідів у Київському водосховищі та Прип’яті є небезпечною і перебільшує норму в 10–100 разів.

Наслідки аварії стали одним із чинників збільшення кількості хворих на рак. На думку фахівців, головне зростання захворюваності цією хворобою відбувається через 25–30 років потому. У країні зареєстровано близько 165 тисяч онкологічно хворих, на думку експертів, в 2020 році цей показник збільшиться приблизно до 200 тисяч або навіть більше. Щороку в Україні помирає майже 100 тисяч онкологічних хворих, 50% з яких – люди працездатного віку.

Низький рівень екологічної свідомості суспільства призвели до різкого погіршення стану здоров’я людей, зменшення народжуваності та збільшення смертності, що загрожує вимиранням і біологічно-генетичною деградацією українського народу. За стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я при ООН, український народ наближається до межі виродження. При цьому приблизно 50% території країни займають зони екологічної катастрофи і надзвичайних екологічних ситуацій. І лише 12–15% жителів міст і селищ дихають повітрям, що відповідає встановленим нормативам якості. Близько 70% питної води, що споживається українським населенням, не відповідає гігієнічним і санітарно-епідеміологічним нормам.

Цей сумний список досить великий. Але й наведені дані свідчать про те, що висновок фахівців про вкрай небезпечну екологічну ситуацію в Україні не є перебільшенням. Дійсно, вона є кризовою. Ця екологічна криза спричинена як спрацюванням світоглядних засад техногенної цивілізації, що практичним чином проявилося в завойовницькому ставленні до природи, так і особливостями політико-економічного розвитку України в межах колишнього СРСР.

За своєю структурою екологічна криза підрозділяється на дві частини: природні і соціальну. Природня частина свідчить про настання деградації, тобто руйнуванні навколишнього природного середовища. Соціальна сторона екологічної кризи ( хоча в цілому екологічна криза – це соціальне явище) полягає в нездатності державних і громадських структур зупинити деградацію навколишнього середовища, стабілізувати ситуацію і оздоровити навколишнє природне середовище. Обидві сторони екологічної кризи тісно взаємопов’язані. Наступ деградації навколишнього середовища при раціональній державній структурі, розвиненої економіки може бути зупинено в результаті екстрених заходів екологічного захисту.

Шляхи вирішення екологічної кризи.

Аналіз як соціально-економічної, так і екологічної, політичної обстановки в Україні дозволяє виділити п’ять основних напрямків, за якими Україна повинна виходити з екологічного колапсу.

В якості першого напрямку зазвичай називається вдосконалення технології; технологічний напрямок, створення екологічно чистої технології, впровадження безвідходних, маловідходних виробництв, оновлення основних фондів, вдосконалення технологічних процесів – ось той магістральний, основний шлях, йдучи по якому, увійде у смугу гармонічних відносин «товариство з природою».

Другий напрямок – розвиток і вдосконалення економічного механізму охорони навколишнього середовища. Економічний напрямок, включаючи економічне стимулювання, реалізується в охороні навколишнього середовища, шляхом впровадження платежів за викиди шкідливих речовин, введення податкових пільг, пільг за випуск екологічно чистої продукції та інших економічних заходів.

Третій напрям – застосування заходів адміністративного припинення і заходів юридичної відповідальності за правопорушення (адміністративно – правовий напрямок), тобто призупинення, припинення діяльності підприємств, що порушують природоохоронні закони; притягнення до адміністративної, цивільної та кримінальної відповідальності за порушення законів та заподіяння шкоди природному середовищу.

Четвертий напрям – гармонізація екологічної структури (еколого – освітній напрямок). Він полягає в розвитку системи екологічної освіти, виховання в перебудові споживацького ставлення до природи, інакше кажучи в екологічній революції мислення людини.

Нарешті, п’ятий напрямок – гармонізація екологічних міжнародних відносин, що вказують нам шляхи подолання екологічної кризи (міжнародно-правовий напрямок).


  1. Система екологічного права. Співвідношення з іншими галузями права


Система екологічного права — це відповідним чином структурно об'єднані елементи, що утворюють відповідну га­лузь права. Система екологічного права — досить складне пра­вове утворення, що зумовлене складністю і об'ємністю відносин, які регулюються даною галуззю, характеризується своїми зако­номірностями та тенденціями розвитку і не є сталим, закостені­лим утворенням. З розвитком екологічних відносин, законодав­ства в цій галузі система може видозмінюватись, наповнювати­ся новими змістовими елементами.

Елементами екологічного права як галузі права виступають підгалузі, інститути, підінститути та норми права, які в свою чергу об'єднані в Загальну, Особливу та Спеціальну частини.

Загальна частина екологічного права охоплює інститути, що містять найбільш важливі положення, які мають спільний харак­тер для цієї галузі.

У Загальну частину входять такі інститути:

— право власності на природні ресурси;

— право природокористування;

— екологічні права та обов'язки громадян;

— правові механізми управління в галузі охорони довкілля;

— екологічна експертиза;

— економічний механізм у галузі охорони навколишнього природного середовища;

— правове забезпечення екологічної безпеки;

— юридична відповідальність в галузі охорони довкілля.

Особлива частина містить норми, які регулюють окремі ви­ди екологічних відносин з урахуванням специфіки окремих при­родних об'єктів.

В Особливу частину входять такі підгалузі та інститути:

— земельне право;

— надрове право;

— водне право;

— лісове право;

— фауністичне право;

— правова охорона атмосферного повітря;

— правовий режим екологічної мережі України, що охоп­лює правову охорону природно-заповідного фонду, а також пра­вовий режим лікувальних, оздоровчих, рекреаційних зон та ін­ших її складових;

— правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій. Спеціальна частина екологічного права охоплює норми, що регулюють міжнародне співробітництво в галузі охорони дов­кілля.

У системі права України екологічне право існує не відособ­лено, а взаємодіє з іншими галузями права.

Екологічне і конституційне право. Конституційні норми за­кладають основи правової охорони довкілля. Конституційному праву належить провідна роль у системі галузей права, стосов­но екологічного права теж.

Екологічне й адміністративне право. Зв'язок екологічного й адміністративного права проявляється, в першу чергу, в засто­суванні однакових методів регулювання — імперативних. Адмі­ністративно-правові акти, як правило, виступають підставою виникнення, припинення чи зміни еколого-правових відносин. Адміністративне право регулює порядок діяльності і компетен­цію державних органів управління, в тому числі у сфері охорони довкілля. Разом з тим екологічне право на відміну від адміні­стративного права визначає зміст діяльності органів управлін­ня в сфері охорони природи, зміст функцій управління, зокрема такі особливі функції, як ведення кадастрів, моніторинг тощо.

Екологічне і цивільне право. Цивільне право визначає та ре­гулює відносини власності, майнові права учасників відносин, виконує компенсаційну функцію у випадках відшкодування шко­ди. Разом з тим відповідні відносини в екологічному праві ма­ють свою специфіку, зокрема відносини власності, відшкодуван­ня шкоди тощо. В екологічному праві на відміну від цивільного переважає пріоритет публічних інтересів у сфері охорони нав­колишнього середовища.

Екологічне і земельне право. Ці галузі найбільш тісно пов'я­зані між собою, оскільки земля є одним з основних природних об'єктів. Разом з тим предметом земельного права є в першу чер­гу відносини щодо використання землі. Землеохоронні відноси­ни, а також інші тісно пов'язані охоронні відносини щодо надр, лісів, вод є предметом екологічного права.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14

Схожі:

Тема ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, МЕТОД І СИСТЕМА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА
Поняття адміністративного права. Співвідношення адмі­ністративного права з іншими галузями права
План практичних (семінарських) занять Тема 1 Міжнародне приватне...
Співвідношення міжнародного приватного права з міжнародним публічним правом та іншими галузями національного права
Тематика рефератів з курсу «Адміністративний процес»
...
КОНТРОЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ для подготовки к экзамену по учебной дисциплине «Хозяйственное право»
Предмет, метод господарського права, його співвідношення з іншими галузями права.(Предмет, метод хозяйственного права, его соотношение...
ТРУДОВЕ ПРАВО, ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ”
Трудове право України як самостійна галузь права, її співвідношення з суміжними галузями права. Предмет трудового права. Метод трудового...
Питання на іспит з екологічного права для 4 потоку 4 курсу денної форми навчання
Співвідношення екологічного права України як науки, галузі права і навчальної дисципліни
Аспірант кафедри аграрного, земельного та екологічного права
ЕКОНОМІЧНА ТА ЕКОЛОГІЧНА ЯК ОСНОВНІ ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СУСПІЛЬСТВА З ПРИРОДНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ: ПРАВОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ
Практична робота №1 Аналіз особливостей історичних етапів взаємодії суспільства і природи Мета
Це період накопичення знань про природу, пристосування людини до природи. У всіх регіонах розселення людей відбувається винищення...
ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Поняття і види джерел римського права
Преторське право (jus praetorium). Римські магістрати та їхні едикти. Взаємодія квіритського і претор­ського права. Кодифікація преторських...
Тема Предмет, метод, принципи та система екологічного права
Форми взаємодії суспільства з природою в умовах індустріального періоду розвитку цивілізації
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка