|
Скачати 5.32 Mb.
|
УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВАКафедра менеджменту організаційМЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИКдля проведення практичних занять з курсу„Організація сільськогосподарського виробництва”(для підготовки фахівців напрямів6.030601 «Менеджмент», 6.030509 «Облік і аудит»та 6.030504 «Економіка підприємства»)Умань – 2012 Укладачі: професори Бурик А.Ф., Дяченко М.І., Роєнко А.В, доценти Кепко В.М., Світовий О.М., Кравець І.С., старший викладач Мачушенко О.Г. Рецензенти – завідувач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, професор Школьний О.О. та доцент кафедри економіки Бурляй О.Л. Рекомендовано для перевидання методичною комісією факультету менеджменту, протокол № 2 від 26 вересня 2011 року. ВСТУП Перехід до ринкових відносин та функціонування різних форм власності в сільському господарстві потребує від спеціалістів агропромислового комплексу не тільки глибоких економічних знань в галузі сільськогосподарського виробництва, але й ґрунтовної підготовки з технології виробництва, організації робочих процесів, методології планування. При цьому організація виробництва та планування виступає як центральна ланка управління всіма галузями агропромислового комплексу і сільськогосподарської в особливості. Багатогранні зв’язки сільського господарства з галузями агропромислового комплексу потребують тісного взаємозв’язку збалансованості і обґрунтованості їх поточних і перспективних планів, дієвості госпрозрахункових взаємовідносин. В методичному посібнику висвітлюються основні питання організації планування розвитку як рослинницьких, так і тваринницьких галузей з елементами перспективного планування. В основу посібника покладені методичні рекомендації із складання плану економічного і соціального розвитку аграрних формувань. Завдання розраховані на індивідуальне виконання студентами економічних спеціальностей із використанням вихідних даних річних звітів господарств за попередній до планування рік. ЗАВДАННЯ 1. БАЛАНС ЗЕМЕЛЬНИХ УГІДЬ І ПЛАНУВАННЯ ЗАХОДІВ З ЇХ ВИКОРИСТАННЯ Мета завдання
Обґрунтування завдання Виступаючи головним засобом виробництва у сільському господарстві, земля значно відрізняється від інших засобів виробництва. Ця різниця полягає в наступному:
Організація раціонального використання землі і підвищення її родючості має першочергове значення для збільшення виробництва продукції, підвищення прибутковості сільськогосподарських підприємств. За характером використання для різних сільськогосподарських потреб із загальної площі землекористування сільськогосподарських підприємств виділяють сільськогосподарські угіддя, які використовують в сільськогосподарському виробництві. До сільськогосподарських угідь відносять ріллю, пасовища, сіножаті, сади, виноградники та інші, які використовуються для виробництва сільськогосподарської продукції. До земель, які не використовуються в сільському виробництві, відносяться площі під забудовами, шляхами, канавами, балками, господарськими дворами, токами, болотами, водою, лісами, чагарниками тощо. Системне покращення земельних ресурсів – одне з головних завдань раціонального використання землі. В сільському господарстві виділяють дві групи заходів з покращення використання землі: 1) удосконалення структури земельних угідь, поліпшення їх якісного складу (осушення землі в районах надмірного зволоження, окультурювання малопродуктивних сіножатей і пасовищ, розкорчування чагарників тощо); 2) раціональне використання наявних земельних угідь шляхом боротьби з водною і вітровою ерозією, застосування більш досконалої системи землеробства, проведення раціонального внутрігосподарського землевпорядкування і т. ін. В залежності від потреби одні угіддя можуть бути переведені в інші. Таку їх зміну називають трансформацією земельних угідь. Критерієм ефективного використання землі в сільському господарстві виступає виробництво продукції рослинництва і тваринництва з одиниці земельної площі при мінімальних затратах праці і коштів. В практичній діяльності прийнято розраховувати: 1) виробництво продукції на 100 га в натуральному виразі (молока і м’яса на 100 га с.-г. угідь; свинини, зерна і іншої продукції рослинництва – на 100 га ріллі; яєць – на 100 га зернових); 2) виробництво продукції рослинництва, переведеної в кормові одиниці, на 100 га сільськогосподарських угідь; 3) вартість валової продукції і прибутку в грошовому виразі на 100 га сільгоспугідь. Вихідні дані: 1. Склад земельних угідь господарства (форма річного звіту „Землекористування протягом звітного року” на 1 січня форма 50 с.-г., табл. 4, або можна використати дані додатку 1). 2. Дані про можливі зміни угідь на протязі року, їх трансформація (додаток 2). 3. Витрати на заходи з покращення земельних угідь (додаток 3). 4. Дані про рівень виробництва сільськогосподарської продукції і розмірах прибутку (річний звіт підприємства, форма 50 с.-г. „Виробництво і реалізація сільськогосподарської продукції”, табл. 1). 5. Дані про зміни рівня виробництва продукції рослинництва, а також розмірів прибутку в результаті здійснення розроблених заходів з трансформації земель (табл. 3). Методика виконання завдання На основі даних додатку 1 або таблиці 4 форми річного звіту та додатку 2 кожний студент за одним із запропонованих варіантів проводить розрахунки трансформації земель, визначаючи площу земельних угідь на кінець року і їх структуру. При визначенні структури всіх земельних угідь за 100% береться вся земля, яку орендує сільськогосподарське підприємство. Всі записи проводять в таблиці 1. Потім, виходячи із запланованих заходів покращення земельних угідь і витрат на їх проведення, слід заповнити таблицю 2 „Заходи з поліпшення земель”. В свою чергу при визначенні розміру витрат на заходи з поліпшення земельних угідь слід користуватися нормативними даними (додаток 3). Після виконання цієї частини завдання необхідно провести аналіз ефективності використання угідь в поточному році і запроектувати показники на плановий рік (табл. 4). Дані про виробництво продукції і одержаний прибуток за поточний рік слід брати із річного звіту. Для визначення показників на плановий рік їх слід збільшити на запланований приріст. Розрахунки проводяться в таблиці 3. Таблиця 1 Трансформація земельних угідь аграрного формування на плановий рік
Додаток 1 Наявність земельних угідь в аграрних формуваннях на початок поточного року
Додаток 2 Дані про можливі зміни угідь на протязі року, їх трансформація
Додаток 3 Орієнтовні витрати на заходи покращення угідь і перехід одних угідь в інші, на 1 га, грн. 1. Закладання нового саду (за рахунок коштів господарства) – 50000. 2. Будівництво багаторічних культурних зрошуваних пасовищ (за рахунок коштів господарства) – 15000. 3. Поверхневе покращення сіножатей (за рахунок коштів господарства) – 1200. Таблиця 2 Заходи з поліпшення земель
Таблиця 3 Виробництво сільськогосподарської продукції і отримання прибутку в поточному році та визначення показників на плановий рік в сільськогосподарському підприємстві
Таблиця 4 Ефективність використання земельних угідь в с.-г. підприємстві _____________ в поточному і плановому роках
ЗАВДАННЯ 2. ВИЗНАЧЕННЯ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ (ВИРОБНИЧОГО НАПРЯМУ) ГОСПОДАРСТВА |
ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» Кафедра менеджменту організацій Боліла С. Ю. Навчально-методичний посібник для підготовки і проведення семінарсько-практичних занять з курсу з курсу «Управління... |
№1: Сутність, роль та методологічні основи менеджменту 9 Навчальний посібник для студентів напрямів 100400 «Транспортні технології» і 050200 «Менеджмент організацій» |
ПИТАННЯ НА ДЕРЖАВНИЙ ІСПИТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ “МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ” Дати визначення стратегічному менеджменту. Визначити сферу діяльності стратегічного менеджменту у малому, середньому та великому... |
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ Київ 2 011 Навчально-методичний... Навчально-методичний посібник до вивчення курсу «Основи економічної теорії» / Укл. Н.Є. Скоробогатова, Н. О. Черненко. К.: НТУУ "КПІ",... |
Навчально-методичний посібник Суми Медична генетика: навчально-методичний посібник для студентів ВНЗ / В. Е. Маркевич, М. П. Загородній, І. Е. Зайцев, А. М. Лобода,... |
Кафедра менеджменту організацій Тематика магістерських (дипломних)... Тематика магістерських (дипломних) робіт зі спеціальності 03060101 03060101) “Менеджмент організацій і адміністрування” на 2012–2013... |
Миколаєнко А.Є., Ж. М. Миколаєнко, М. Т. Степанченко Моя професія. Методичний посібник Моя професія. Методичний посібник Я.: Вид-во «ТОВ Яготинська друкарня», 2013. 20с |
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ... «МЕДИКО-БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ» для випускників заочної форми навчання |
Навчально-методичний посібник Механічна кулінарна обробка бульбоплодів... Рецензiя на навчально – методичний посібник «Організація роботи контролера-касира вторговельних підприємствах на ЕККА різних типів»... |
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ Методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни „Економіка підприємства” обговорено і схвалено на засіданні кафедри теоретичної... |