|
Скачати 1.11 Mb.
|
Міністерство освіти і науки України Міністерство праці та соціальної політики України Державний стандартпрофесійно-технічної освіти ДСПТО 5122-НО.55.3-5-2007 (позначення стандарту) Професія - Кухар Код - 5122 Кваліфікація - 4 розряд Видання офіційне Київ 2007 Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу (підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)
(код, назва професії)
(рівень кваліфікації – розряд, клас, категорія)
Повинен знати: кулінарне призначення риби, морепродуктів, м'яса, м'ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів; вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід; правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів; вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів; характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; правила користування нормативно–технологічними документами. Повинен уміти: Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини. Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки. Готувати птицю для варіння та смаження. Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо. Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні). Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані. Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м'ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви. Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви. 4. Загальнопрофесійні вимоги Повинен: а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватись норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі; г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є) знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – “Кухар 3 розряду”:
6. Сфера професійного використання випускника Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі. 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: по закінченні терміну навчання - не менше 16 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження. Типовий навчальний план підготовки кваліфікованих робітників Професія - 5122 Кухар (код, назва професії) Кваліфікація - 4 розряд (рівень кваліфікації – розряд, клас, категорія) Загальний фонд навчального часу – 1105 годин
|
Державний стандарт професійно-технічної освіти Слічний Ю. О. методист навчально методичного центру професійно-технічної освіти у Вінницькій області |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Рейдель Ельмір Аронович – викладач Запорізького центру професійно-технічної освіти |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Шевчук Л.І., директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників... |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Шевчук Л.І., директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників... |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу |
Державний стандарт професійно-технічної освіти |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Професія „Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування”, код 7233. 2 |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Турчин В. П., директор художнього професійного-технічного училища №14 смт. Івано-Франкове |
Державний стандарт професійно-технічної освіти Турчин В. П., директор художнього професійного-технічного училища №14 смт. Івано-Франкове |
Державний стандарт професійно-технічної освіти «Грошовий обіг» Тернопільський національний економічний університет, доцент, кандидат економічних наук |