Випуску: Ожиріння проблема XXI століття 9


Скачати 0.65 Mb.
Назва Випуску: Ожиріння проблема XXI століття 9
Сторінка 1/6
Дата 06.03.2016
Розмір 0.65 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2   3   4   5   6


Здоров’я
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано в березні 1993 року.

Генеральний директор Олег НАЛИВАЙКО. Головний редактор Олександр ХАРЧЕНКО.

Редактор Наталія МАКСИМЕНКО. E-mail: [email protected]. Випусковий редактор Галина СЕГЕДА

Видається українською мовою. При використанні посилання на УНІАН обов’язкове.

Адреса редакції: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик, 4. Телефон: 2788329, 279-4395 , факс 279-3571, http://www.unian.net.

Відділ маркетингу: тел. 279-3690,279-3158, факс 461-9111,279-3320, E-mail: [email protected]

Технічна підтримка: тел. 278-0007, E-mail: [email protected]
01 квітня 2008 року, вівторок, № 45


Медичні вісті 2

новини моз 2

Що зробило МОЗ України за 100 днів? 2

країна 4

Середня тривалість життя в Україні на 11 років нижча, ніж у Європі 4

Торік в Україні відчутно зросли показники материнської та малюкової смертності 4

60 % отруєнь серед українських дітей спричинені алкоголем 5

регіони 5

Запорізька мерія розвиватиме сімейну медицину 5

У Вінниці вперше застосували сучасний препарат проти інфаркту 6

На Донеччині грип вирує ще досі 6

актуально 7

Рінат АХМЕТОВ: Благодійністю буду займатися завжди 7

Тема випуску: Ожиріння – проблема XXI століття 9

Понад мільярд людей у світі потерпають від надмірної ваги й ожиріння 9

Ожиріння - хвороба цивілізації 11

Профілактика ожиріння 12

Ожиріння – це медико-соціальна проблема 18

Нетрадиційна медицина 26

Ожиріння і фітотерапія 26

Дитяче здоров’я 28

Ожиріння у дітей 28

фоторепортаж 31

Туберкульоз відкриває своє обличчя 31

здоровий спосіб життя 33

Як уникнути проблем зі здоров`ям при переході на літній час 33

33

Часник - натуральний антибіотик 34

новини СВІТУ 35

У розвинених країнах зростає кількість хворих на сифіліс 35

Америку охопила епідемія діабету 35

У дитячих лікарнях дедалі популярнішою стає ”казкотерапія” 35


Медичні вісті
новини моз
Що зробило МОЗ України за 100 днів?
Міністерство охорони здоров`я України, як структурна частина Уряду, має напрацювання, що дають можливість пересічним українцям оцінити роботу міністерства за 100 днів своєї діяльності, повідомили УНІАН у МОЗ України.

Президент України, Уряд і Міністерство охорони здоров`я розглядають завдання подальшого удосконалення системи охорони здоров`я, як національний пріоритет. Тож, першим кроком профільного міністерства на чолі з міністром охорони здоров`я Василем Князевичем було визначено завдання по створенню концепції побудови медичної галузі у довгостроковій перспективі та на виконання програми діяльності КМУ "Український прорив: для людей, а не для політиків", розробки п`яти пріоритетних напрямків діяльності.

Стратегічним завданням для міністерства є не лише розробка концепції, а й запуск механізму реформування системи надання медичної допомоги, де лікар буде високошанованою і ключовою особою, а пацієнту держава гарантує надання якісної медичної допомоги.

На контролі міністра і розробка стратегічної Програми створення Здорової європейської нації. На сьогодні надзавдання для Уряду та МОЗ України - за 5 років своєї діяльності продовжити тривалість життя пересічного українця на 3 роки.

Серед напрямків, які Міністерство охорони здоров`я визначило у своїй діяльності на найближчий час, як пріоритетні, є:

1. Запровадження загальнообов`язкового медичного страхування; Міністерством вже розроблена і запропонована до обговорення Концепція страхової медицини, на ґрунті якої сформується все вітчизняне страхове законодавство. З урахуванням світового досвіду роботи страхової медицини, МОЗу розроблені і відповідні законопроекти.

2. Покращення матеріально-технічної бази сільської медицини та відродження авторитету лікаря у суспільстві. Прийнято постанову КМУ "Про порядок використання в 2008 р. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на оснащення сільських амбулаторій та ФАПів, придбання автомобілів швидкої допомоги" для сільських закладів охорони здоров`я" №99 від 27.02.2008. У 2008 р. передбачене суттєве підвищення заробітної плати лікаря до 4000 тис. грн., забезпечення сільських медиків службовим авто та житлом молодих спеціалістів;

3. Удосконалення системи держреєстрації лікарських засобів, наведення ладу у фармацевтичній галузі; Контроль з боку держави та відповідальність перед пацієнтами за запропоновані лікарські засоби - головні завдання для МОЗ України.

4. Підготовка та впровадження програми переходу на адресну грошову допомогу інсулінозалежним хворим. Нарешті запрацювали громадські інституції та громадські ради при Міністерстві охорони здоров`я, які спільно з фахівцями МОЗ розробляють найбільш ефективний механізм вирішення низки проблем цієї категорії хворих. Працюють і громадські організації, що опікуються здоров`ям інших небезпечних хвороб (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, онкозахворювання та ін.).

5. Створення мережі національних центрів провадження наукової діяльності одночасно з наданням висококваліфікованої медичної допомоги. На сьогодні вже створено Національний інститут раку та готуються проекти постанов про створення ще п`яти подібних центрів. У МОЗ Україні розробляється програма створення на базі обласних медичних закладів університетських клінік.

Розпочавши свою діяльність Інвентаризація системи охорони здоров`я (кадри, обладнання, матеріально-технічне забезпечення), яка триває і до сьогодні, виявила чимало проблем. В її процесі з`ясувалось, що з держвласності зникли навіть цілі підприємства. Без створення нової системи Управління галуззю, яку розробляє МОЗ, знищення медицини триватиме і надалі.

За участю керівництва МОЗ України у всіх регіонах проведені підсумкові колегії Управлінь охорони здоров`я облдержадміністрацій, де підбиті підсумки діяльності медичної галузі у 2007 році та презентовані нові пріоритети роботи. Враховуючи інтерес громадян до питання обсягів фінансування вітчизняної медицини, МОЗ України інформує:

"З метою покращення фінансування охорони здоров`я Законом України "Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України":

- видатки загального фонду на охорону здоров`я встановлено у розмірі 29 млрд.грн, що на 5,9 млрд.грн, або на 25,6% збільшено у порівнянні з 2007 роком;

- видатки місцевих бюджетів на охорону здоров`я на 2008 р. обраховано у сумі 22,6 млрд.грн, що на 4,8 млрд. грн. (27%) більше планових призначень 2007 року;

- видатки на охорону здоров`я на душу населення у 2008 р. передбачено у розмірі 622,7 грн. проти 492,4 грн.2007 р., що на 26,5% більше;

- обсяги видатків на виконання державних цільових програм та комплексних заходів у 2008 році збільшено на 309,2 млн. грн. і визначено в сумі 1737,4 млн. грн.

Протягом січня-лютого 2008 року забезпечено 100% фінансування до планових призначень закладів та установ, підпорядкованих МОЗ України (профінансовано на 555,2 млн. грн.).

З метою підвищення соціального захисту медичних працівників передбачено підвищення розміру мінімальної зарплати працівникам охорони здоров`я протягом поточного року. Постановою Кабінету міністрів України від 25.02.2008 №574 з 1 листопада 2008 р. запроваджено оплату їх праці за коефіцієнтами ІІІ етапу Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів. За ініціативи МОЗ Верховною Радою України прийнятий закон, що набуде чинності з 1 січня 2009 р., яким внесено зміни до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров`я. Таким чином додатково буде надаватись щорічна 3-денна відпустка головним лікарям та медсестрам амбулаторій, розташованих у сільській місцевості, медсестрам загальної практики-сімейної медицини, керівникам амбулаторій та відділень сімейної медицини.

Виділених коштів не достатньо для 100-відсоткового задоволення потреб медичної галузі. Разом з тим, на думку міністра охорони здоров`я Василя Князевича, перші кроки вже зроблені. МОЗ України ініціювало відновлення в законодавстві надбавки за вислугу років та сумлінну працю, виплату матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі одного посадового окладу на рік, надбавки у розмірі 20% посадового окладу медпрацівникам, які працюють у сільській місцевості, інших заохочувальних виплат та відміну застосування податкової соціальної пільги при наданні пільг з житлово-комунальних послуг для медпрацівників у 2008 році.

Міністерством розроблено також низку законодавчих актів, покликаних запровадити страхову медичну допомогу, проект галузевої програми стандартизації медичної допомоги на період до 2010 року і уніфікованої методики та клініко-організаційні настанови з розроблення медичних стандартів з урахуванням досвіду іноземних держав. Підготовлена також Концепція управління якістю медичної допомоги в охороні здоров`я на період до 2010 р. та багато інших життєво необхідних для медичної галузі документів.

Міністр охорони здоров`я України Василь Князевич підкреслює: "Здоров`я не залежить від політичних уподобань, його не купиш за гроші, це - найбільша цінність для кожної людини. На моє переконання, проблема здоров`я нації повинна об`єднати багатих і бідних, політичних союзників і опонентів, всі гілки державної влади. В питанні охорони здоров`я не повинно бути політичних кольорів. Я закликаю всіх підтримати діючий Уряд у реформуванні занедбаної за багато років системи охорони здоров`я".
країна
Середня тривалість життя в Україні на 11 років нижча, ніж у Європі
Середня тривалість життя в Україні на 11 років нижча, ніж у країнах Європи, та на 8 років нижча, ніж у сусідній Польщі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр охорони здоров’я України Василь КНЯЗЕВИЧ.

“Особливо трагічно на цьому тлі виглядає надсмертність чоловіків працездатного віку”, – зауважив він.

Причинами цього, на думку міністра, є “насамперед, умови праці чоловіків, які зайняті у галузях з високим ризиком травматизації, зокрема, у металургійній, хімічній промисловості, та поширеність шкідливих звичок – куріння та надмірне вживання алкоголю”.

Аналізуючи медико-демографічну ситуацію в Україні, В.КНЯЗЕВИЧ зауважив, що “сьогодні українці потерпають від поєднаної дії економічної, екологічної та демографічної криз, які підсилюють одна одну і не дають вийти на шлях підвищення якості життя”.

Щодо показників смертності в Україні, то, за словами міністра, “за останні 10 років кількість населення в Україні знизилася на три мільйони 889 тисяч осіб або на 7,7%”.

За словами В.КНЯЗЕВИЧА, найбільші втрати у Донецькій та Луганській областях – тут поєдналися у часі процеси зниження народжуваності, зростання смертності та міграційного вибуття.

“Найменше людських втрат у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській та Рівненській областях, бо у цих регіонах спостерігався високий рівень народжуваності та відносно низька смертність”, – повідомив міністр.
Торік в Україні відчутно зросли показники материнської та малюкової смертності
У 2007 році в Україні зросли показники материнської (на 17,1%) та малюкової (на 13,2%) смертності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на підсумковій колегії МОЗ України повідомив міністр охорони здоров’я України Василь КНЯЗЕВИЧ.

За його словами, такі дані пояснюються впровадженням більш достовірної реєстрації випадків материнської смертності.

“Щорічно втрачається майже третина жінок від екстрагенітальних патологій, що ускладнюються вагітністю та пологами. Особливо нас непокоять випадки смертні вагітних від кровотеч – 24% серед усіх причин смертності”, - сказав міністр.

Аналізуючи ситуацію навколо малюкової смертності в Україні, В.КНЯЗЕВИЧ зауважив, що з 1 січня 2007 року Україна впровадила систему реєстрації малюкової смертності (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я) масою тіла від 500 грамів та терміном гестації (вагітності) від 22 тижнів.

“Досвід європейських країн свідчить, що протягом перших трьох років після переходу на нові критерії реєстрації відбувається об’єктивне зростання рівня малюкової смертності на 20-30%”, - констатував міністр.

Він також поінформував про причини смертності дітей до 1 року за минулий рік. “48,3% - це стани, що виникли в перинатальному періоді, 25,6 % - вроджені вади розвитку”, - сказав В.КНЯЗЕВИЧ.
60 % отруєнь серед українських дітей спричинені алкоголем
В Україні катастрофічна ситуація щодо алкогольного отруєння серед дітей – 60 % - та отруєнь спричинених токсичними речовинами – 20 %  від усіх випадків отруєнь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на підсумковій колегії МОЗ України повідомив міністр охорони здоров’я України Василь КНЯЗЕВИЧ.

За його словами, це спричинила “відсутність структурованої політики держави щодо алкоголю та наркотиків, яка відчутно впливає на раннє залучення до вживання алкоголю і наркотиків дитячого населення та молоді”.

В.КНЯЗЕВИЧ вважає, що в Україні нема реального впливу за алкогольною поведінкою дітей та молоді. “На відміну від цивілізованих країн світу, Україна і досі не має Основ законодавства щодо алкоголю, наркотиків чи психотропних речовин,” – зазначив міністр.  За його інформацією, незважаючи на такі тривожні дані, “в Україні немає жодного дитячого токсикологічного центру для надання кваліфікованої допомоги”.
регіони
Запорізька мерія розвиватиме сімейну медицину
Запорізька мерія направить на розвиток сімейної медицини 5 млн. грн.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Запорізької мерії, "виконком Запорізької міськради затвердив програму розширення надання первинної медичної допомоги на основі загальної практики сімейної медицини на 2008-2011 роки, в рамках якої передбачено вкласти в розвиток сімейної медицини 5 мільйонів гривень".

Причини ухвалення рішення про розширення мережі амбулаторій сімейного лікаря - зростання звернень до таких установ і невідповідність нині існуючої мережі європейським стандартам.

"У нашому місті лише 10% жителів віддалених районів користуються послугами амбулаторій сімейного лікаря. Сьогодні на базі 8-ми лікувально-профілактичних установ працює 5 амбулаторій сімейного лікаря і 4 відділення загальної практики. За останні три роки кількість звернень до них зросла на 20%. У 2008 році в Запоріжжі буде відкрито 8 дільниць, 2 відділення і 3 амбулаторії "загальної практики - сімейної медицини". За три роки запорожці повинні наздогнати Європу, де послугами сімейної медицини користується 85% населення", - повідомили в мерії, відзначивши, що затвердивши програму розвитку практики сімейної медицини, виконком міської ради планує проводити поетапну реструктуризацію амбулаторних і поліклінічних підрозділів, забезпечуючи їх необхідною діагностичною апаратурою, засобами зв`язку і транспорту.
У Вінниці вперше застосували сучасний препарат проти інфаркту
У Вінниці спеціалізованою бригадою Вінницької міської станції швидкої медичної допомоги уперше було успішно застосовано препарат «Металізе» проти інфаркту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у повідомленні управління охорони здоров’я Вінницької міськради

Згідно повідомлення, виклик до оперативного відділу станції надійшов 16 березня о 3 год. 15 хв. Прибувши за викликом, спеціалізована бригада швидкої медичної допомоги провела догоспітальний тромболізис препаратом «Металізе» 57- річному хворому гострим коронарним синдромом, ускладненим кардіогенним шоком. Після чого хворого було доставлено в кардіологічне відділення. Його cтан та об’єктивні дані свідчили про успішне проведення лікування.

Вартість одного флакону препарату «Металізе» становить майже 9 тис. грн.

Як свідчать матеріали Доказової медицини, проведення тромболізису на догоспітальному етапі бригадами швидкої медичної допомоги вдвічі зменшать смертність хворих від гострого інфаркту міокарда в порівнянні з проведенням його в умовах стаціонару.

Як повідомляв УНІАН, У Вінниці в 2008 році заплановано придбання протиінфарктних препаратів для бригад швидкої медичної допомоги. Сучасні протиінфарктних тромболізісні препарати будуть придбані для попередженням ранньої смертності та ускладнень інфаркту міокарда на ранніх стадіях захворювання.
На Донеччині грип вирує ще досі
У Донецькій області станом на 29 березня захворюваність на грип і ГРВІ у школярів ще перевищує рівень епідемічного порогу на 10%.

Про це повідомив головний лікар Донецької обласної санепідстанції Віктор ДЕНИСЕНКО.

Він зазначив, що всього за минулий тиждень на грип і ГРВІ в області перехворіло 17,7 тис. чоловік. Показник захворюваності знизився на 47,6% від епідемічного порогу (75,7) і склав 39,7 на 10 тис. населення.

З метою забезпечення подальшої стабілізації епідемічної ситуації щодо грипу і ГРВІ в регіоні триває контроль за дотриманням санітарно-гігієнічного, протиепідемічного і дезинфекційного режиму на підконтрольних об`єктах, додав В.ДЕНИСЕНКО.
актуально
Рінат АХМЕТОВ: Благодійністю буду займатися завжди
Нещодавно Благодійний Фонд "Розвиток України" вперше за два роки звітував про свою діяльність. Було підведено підсумки за проектами та представлено повний фінансовий звіт роботи Фонду, а також презентовано напрямки і проекти Фонду на 2008 рік. Засновник Фонду - бізнесмен і народний депутат від Партії регіонів Рінат АХМЕТОВ - на найближчі 5 років - на фінансування проектів і програм "Розвитку України" виділив 150 мільйонів доларів.

РІЧНИЙ ЗВІТ "РОЗВИТКУ УКРАЇНИ" - ВАЖЛИВИЙ ІНДИКАТОР УКРАЇНСЬКОЇ  БЛАГОДІЙНОСТІ

Презентація річного звіту Фонду стала безпрецедентною подією для України. Вона стала важливим індикатором роботи не лише для "Розвитку України", а й загалом для української благодійності. Знаковість події для країни у тому, що відродження традицій допомагати ближньому відбувається не з-закордону, а власними силами.

Другою, не менш важливою подією, стало оголошення про офіційну зміну статусу фонду: з корпоративного благодійного фонду "Систем кепітал менеджмент" - на персональний фонд Рената АХМЕТОВА. Він став відтепер єдиним засновником Благодійного Фонду "Розвиток України".

Звертаючись до запрошених, у своєму вступному слові Рінат АХМЕТОВ зауважив, що цей захід для нього - дуже важлива подія. Він зазначив, що в Україні є системні проблеми, які може перемогти лише системний підхід. На його думку, про ці проблеми треба говорити голосно, а іноді кричати, якщо не чують. "Мені дуже подобаються слова: "У благодійності - тихий голос". Тому я мовчки діставав із кишені й допомагав тим, хто цього потребував. Це був мій принцип, це був мій перший етап благодійності. Але, на жаль, у нас у країні є системні проблеми, і тихим голосом їх вирішити не вдасться нікому," - сказав Рінат АХМЕТОВ.

БЛАГОДІЙНІСТЬ - ВМІННЯ ПОЧУТИ І РОЗДІЛИТИ ЧУЖИЙ БІЛЬ

Корпоративний благодійний фонд "Розвиток України" був створений компанією СКМ у 2005 році. "Це був мій другий етап у благодійності: етап корпоративної соціальної відповідальності, - зауважив Рінат АХМЕТОВ. - І от сьогодні, зараз наступив мій третій етап благодійності: етап персональної, особистої відповідальності". За його словами, благодійністю він буде займатися завжди.  Визначаючи свою роль у діяльності фонду, Рінат АХМЕТОВ сказав, що вона складається трьох речей: "визначити філософію фонду, створити команду, що поділяє цю філософію, і забезпечити стабільне фінансування. Якою є моя філософія благодійності? Благодійність - це вміння почути чужий біль. Благодійність - це вміння розділити чужий біль. Благодійність - це системна боротьба із системними проблемами. Благодійність - це націленість на результат і відкритість". Унікальність Фонду у тому, він дотримується принципів прозорості, незалежності - відсутність кон`юнктурності у вирішенні проблем, намагання отримати найвищий ефект від вкладених зусиль, професіоналізм і націленість на досягнення мети.

КОМАНДА ФОНДУ МАЄ БУТИ ВІДКРИТОЮ ДЛЯ ВСЬОГО І ВСІХ

Рінат АХМЕТОВ вважає, що команда його фонду має повністю поділяти філософію благодійності. "Ці люди повинні мати серце для того, щоб чужий біль сприймати як власний. Ці люди повинні мати очі, добрий зір, щоб бачити системні проблеми. Ці люди повинні мати голову, а отже, знання й досвід, для того, щоб ці проблеми вирішувати. Ці люди повинні створювати не видимість роботи, а працювати так, щоб кожна людина на собі могла відчути нашу допомогу. І вся наша команда повинна бути відкритою. Відкритою для суспільства, відкритою для ЗМІ, відкритою для нових ідей, відкритою для партнерства," - каже Рінат АХМЕТОВ. І справді команда Фонду - це люди, які знають чого вони хочуть досягти і чітко дотримуються визначеної стратегії.

ПРІОРИТЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ФОНДУ - ЗДОРОВ`Я НАЦІЇ

Здоров`я українців - один з головних пріоритетів "Розвитку України", бо сильна держава - це здорова нація. Це - найцінніший ресурс розвитку нації. Сьогодні проблеми охорони здоров`я здаються непід`ємними, але Фонд взявся за ці завдання. Унікальним у цьому сенсі Національний проект Фонду "Зупинимо туберкульоз". На його реалізацію Фонд виділить 100 млн. грн. У рамках проекту створений Меморандум "Україна без туберкульозу", що є невід`ємною частиною проекту й дає можливість усім зацікавленим сторонам приєднатися до його реалізації.

Першим кроком національного проекту стала регіональна програма боротьби з туберкульозом, що реалізується з 2007 до 2011 р. у Донецькій області, що здійснюватиметься спільно з Донецькою облрадою та Донецькою облдержадміністрацією.

Окремої уваги вимагає допомога Фонду відділенню реанімації обласної дитячої лікарні Донецька. Коштами Фонду там створено європейські умови - у наданні найсучаснішої допомоги дітям, обладнанні найновітнішою медичною апаратурою.

"Зупинимо туберкульоз" - це прецедент за яким спостерігає уся країна. На прикладі одного регіону - Донецької області докладаються значні зусилля, щоб зупинити епідемію туберкульозу. Для боротьби з цією підступною хворобою були мобілізовані зусилля медиків Донеччини, ЗМІ, громадських організацій.

Як наслідок цієї роботи - смертність від туберкульозу в Донецькій області знизилася на 6 %, загальна захворюваність - на 3,2 %. І це лише за півроку роботи.
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

ДО ОБГОВОРЕННЯ ВСТУП
Державної національної програми «Освіта (Україна XXI століття)», проектів Національної доктрини роз­витку України у XXI столітті...
ДО ОБГОВОРЕННЯ ВСТУП
Державної національної програми «Освіта (Україна XXI століття)», проектів Національної доктрини роз­витку України у XXI столітті...
Сценарій екологічного заходу для учнів 5-8 класів
Невже все це правда? Давайте звернемося до наших фахівців із проханням, проаналізувати сучасний стан планетарних систем на порозі...
Світова історія розвитку цифрової обчислювальної техніки ( I – частина )
Швидкість їхнього розвитку разюча, в історії людства цьому процесові немає аналога. Тепер вже очевидно, що наступаюче XXI століття...
ХХІ століття – століття проектної педагогіки
В. О. Сухомлинського в школі №223 м. Києва на семінарі заступників директорів з навчально-виховної роботи на тему „Актуальні проблеми...
ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ...
Розвиток інформаційного суспільства є характерною рисою XXI століття. Саме в інформаційному суспільстві набувають активного розвитку...
Проблеми формування мотивації самостійної діяльності школярів за...
Я суспільства, інтелектуалізація праці, швидка зміна техніки і технологій в усьому світі ― все це потребує створення таких умов,...
XXI століття є “епохою змін”, що вимагає від шкіл генерування та...
У статті представлено модель сучасного вчителя та випускника; види інноваційної діяльності педагога в роботі з обдарованими учнями;...
ПРОСПЕКТ ЕМІСІЇ випуску іменних дисконтних звичайних (незабезпечених)...
Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, не може розглядатися як гарантія вартості цих облігацій. Відповідальність...
Проблема початкових етапів і процесів українського державотворення...
Нажаль, ми не маємо цих джерел. Тільки з ХІ століття починається історіографія проблеми. “Повість минулих літ” Нестора, Київський,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка