ПОЛОЖЕННЯ ПРО МОДУЛЬНО-РЕЙТИНГОВУ СИСТЕМУ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ III КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 05. 01. 00 „БАНКІВСЬКА СПРАВА”, „ОБЛІК ТА АУДИТ”, „ФІНАНСИ”, „ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА” З ДИСЦИПЛІНИ „ІНОЗЕМНА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ” ІІІ курс V семестр


Скачати 239.86 Kb.
НазваПОЛОЖЕННЯ ПРО МОДУЛЬНО-РЕЙТИНГОВУ СИСТЕМУ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ III КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 05. 01. 00 „БАНКІВСЬКА СПРАВА”, „ОБЛІК ТА АУДИТ”, „ФІНАНСИ”, „ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА” З ДИСЦИПЛІНИ „ІНОЗЕМНА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ” ІІІ курс V семестр
Сторінка2/3
Дата21.04.2013
Розмір239.86 Kb.
ТипДокументи
bibl.com.ua > Банк > Документи
1   2   3

Становлення Європейського співтовариства


  • Європейський внутрішній ринок

  • Ціноутворення на ринку

  • Попит і пропозиція

  • Міжнародне господарство

  • Зовнішня економіка

  • Заключення кореспондентського договору

  • Реклама. Ціль реклами

  • Вербальне і наочне оформлення рекламних оголошень.

    13. Резюме

    Французька мова

    1. Фінансова система.

    2. Фінансовий ринок

    3. Біржі. Цінні папери.

    4. Акції.

    5. Облігації

    6. Банківська система Франції.

    7. Банківська система України.

    8. Міжнародні економічні відносини.

    9. Становлення європейського співтовариства

    10. Європейський внутрішній ринок. Євро.
    Схвалено на засіданні кафедри іноземних мов 28 вересня 2004 року


    Критерії оцінювання

    завдань для проведення підсумкового модульного контролю з дисципліни „Іноземна мова професійного спрямування”

    для студентів III курсу спеціальностей 6.05.01.00 „Банківська справа”, „Облік та аудит”, „Фінанси”, „Економічна кібернетика”


    1. Правильне виконання всіх контрольних завдань оцінюється в 50 балів.

    2. Завдання 1. Правильно виконане завдання оцінюється в 20 балів. За грубі помилки в перекладі знімається 1 бал (неправильно перекладений час; неправильно вжита лексика). За незначну помилку знімається 0,5 бала.

    3. Завдання 2. Загальна кількість завдань – 10, правильне виконання яких оцінюється в 10 балів. Одне правильно виконане завдання становить 1 бал.

    4. Завдання 3. Загальна кількість завдань – 10, правильне виконання яких оцінюється в 10 балів. Одне правильно виконане завдання становить 1 бал.

    5. Завдання 4. Творча робота. Загальна кількість завдань – 2. Відповідь на кожне запитання оцінюється від 1 до 5 балів. Правильна, поширена, повна, творча, граматично та стилістично правильно оформлена відповідь оцінюється 5 балами. За граматичні та лексичні помилки у відповіді знімається по 0,5 бала (неправильний час; неправильно вжита лексика). Бали знімаються за неповну відповідь.

    6. Підсумковий бал студента складається з суми балів, отриманих ним за виконання кожного завдання.



    Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри іноземних мов

    протокол № 4 від 16 листопада 2004р.


    Типові завдання для проведення модульного контролю

    з дисципліни „Іноземна мова за професійним спрямуванням” (англійська)

    для студентів спеціальностей 6.05.01.00 «Банківська справа», «Економічна кібернетика», «Фінанси», «Облік та аудит»
    1. Перекладіть текст українською мовою.

    1.1. Issuers of securities are legal persons that issue securities on their behalf and commit themselves to implement liabilities stemming from the terms of the issue. The efficiency of realization of the ownership rights by Ukrainian citizens to a significant extent depends upon efficient work of subjects of entrepreneurial activity who implement the issue of securities, that is, issuers.

    At present, legal persons issuing securities in Ukraine include the Government, state-owned enterprises setting up joint-stock companies, commercial agencies, and bodies of local self-government. The number of joint-stock companies registered in the city of Kyiv is more than 7,091 and continues to decrease in the process of privatization.

    The regional department of the State Commission on Securities and Share Market for the city of Kyiv and the Kyiv oblast started the registration of share issues as from 1 December 1996. At the stage of setting up and establishing of the share market in the city of Kyiv, privatization was one of the major sources of securities, in particular, shares of enterprises that changed the form of their ownership.

    1.2. Most countries have a central bank, which is responsible for the operation of the banking system. The central bank in the UK is the Bank of England, which was taken into public ownership in 1946. It has many responsibilities.

    It is the government’s bank. It handles the income and expenditure of Exchequer and other government departments.

    The clearing banks maintain accounts at the Bank of England. The final cash settlements within the banking system and between the banking system and the Bank of England take place through these accounts. The Bank is a banker for about 100 overseas central banks and international monetary institutions.

    It manages the national debt. This is a major responsibility which involves making repayments on government securities when they mature, undertaking new issues of long-term securities, making regular payments on interest to holders of existing government securities, and handling the weekly issues of Treasury bills. The management of the national debt, as we shall see later, has important effects on the supply of money and the rate of interest.

    1.3. A partnership is an aggregation of two or more persons who are engaged in business as co-owners. Although not a legal entity, a partnership is treated as one for certain purposes, e.g., ownership and transfer of property. Every partner is subject to unlimited personal liability on partnership debts. A partner cannot make a transferee a member of the partnership. He can, however, assign his interest in the partnership, thus permitting the assignee to receive distributions of profits. Because the assignee does not become a member of the partnership, he is not entitled to participate in partnership business or management.

    Partnership cannot have perpetual existence. It is terminable at will unless a definite term is expressed or implied, and is also dissolved by death, incapacity, or withdrawal of any partner. Partnership can also be dissolved in contravention of the partnership agreement, by the express will of any partner, by a court or by a partner’s conduct. Upon wrongful dissolution, nonbreaching partners may seek damages for breach and, if they choose to do so, may continue the partnership upon payment to the breaching partner of the value of his interest
    2. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. People who sleep badly don’t enjoy life and worry all the time ____ from stress.

    a) suffer

    b) suffered

    c) suffers

    2. I am afraid Mr Monti can’t see you right now. He ____ someone.

    a) has interviewed

    b) is interviewed

    c) is interviewing

    3. Yesterday he ____ on the report all day long.

    a) worked

    b) was working

    c) is being working

    4. She was very nervous as she ____ them before.

    a) has never met

    b) didn’t meet

    c) had never met

    5. Jane is the ____ person I know.

    a) cleverest b) cleverer c) more clever

    6. I ____ anything since last night.

    a) eat b) eats c) haven’t eaten

    7. We _______ supper when the phone rang.

    a) had b) were having c) are having

    8. Steve asked Pete whether he ____skating.

    a) will go b) is going c) would go

    9. What made you ….. your mind?

    a) change b) to change c) changed

    10. I hope I ____ this report by the end of the day.

    a) shall have finished b) shall finish c) finish
    3. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. Finance in economic system comprises two parts: public finance and finance of _____

    a) thrift institutions b) economic entities c) households

    2. My credit card is _____ in most countries.

    a) accepted b) excepted c) exchanged

    3. The Bank of England has a _____ role in the business of banking in the UK.

    a) distinct b) different c) difficult

    4. The person who is responsible for the financial side of running a business is called ______.

    a) finance director b) bank manager c) financial adviser

    5. Goods, which are easily broken, are described as ________.

    a) fragile b) durables c) long-lasting manufactured goods

    6. The signed statement providing information about where the goods come from is called____.

    a) Health Certificate b) Certificate of Origin c) Veterinary Certificate

    7. The Stock Exchange deals with the purchase and sale of _______ .

    a) statements and invoices

    b) bonds and bills

    c) stocks and shares

    8. The size of the budget ___ or surplus is regarded as very important.

    a) sum

    b) deficit

    c) shortage

    9. Together with the Ukrainian Cabinet of Ministers the National Bank of Ukraine compiles the ___ of payments of Ukraine.

    a) balance

    b) terms

    c) conditions

    10. The Bank of England is a ___ bank and acts as a banker to the government

    a) central

    b) overseas

    c) clearing

    4. Дайте відповіді на запитання:

    4.1. 1. What are the two main types of exchanges?

    2. What is the role of financial institutions?

    4.2. 1. What is a public limited company?

    2. What is crucial for budget preparation?

    4.3. 1. What types of banks do you know?

    2. What are the functions of the National Bank of Ukraine?
    Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри іноземних мов

    протокол № 4 від 16 листопада 2004р

    Типові завдання для проведення модульного контролю

    з дисципліни „Іноземна мова за професійним спрямуванням” (німецька)

    для студентів спеціальностей 6.05.01.00 «Банківська справа», «Економічна кібернетика», «Фінанси», «Облік та аудит

    1.Перекладіть українською мовою

    1.1. Auch im September sind die Verbraucherpreise in der Bundesrepublik Deutschland kaum gestiegen. Sie lagen lediglich um 1,5 Prozent über dem Niveau vom September 2000. Im Vergleich zu August blieb das Preisniveau stabil. Auch die Exporte entwickeln sich sehr günstig. Nach Angaben des Finanzministers dürften sie real um 8,5 bis 9 Prozent steigen, während die Einfuhren um 6 dis 6,5 Prozent zunehmen werden. Eine anhaltend lebhafte Nachfrage nach industriellen Produkten registrierte die Deutsche Bundesbank im Spätsommer. So hätte die deutsche Industrie im dritten Quartal saisonbedingt um etwa 3,5 Prozent mehr Aufträge als im ersten Quartal hereinbekommen.

    Die britische Wirtschaft wird nach Voraussagen von zwei Londoner Brokerhäusern in diesem Jahr langsamer wachsen. In ihren jüngsten Konjunkturanalysen erwarten Phillips and Drew sowie James Chapel and Co eine Beschleunigung der Inflation, eine Zunahme der Investitionen und langsamer steigende Verbrauchsausgaben.

    Die Form der Zahlung ist grundsätzlich davon abhängig, ob die zahlende oder die empfangende Person ein Konto hat oder nicht.
    1.2. Die direkte Übergabe von Bargeld hat vorwiegend im Handel und zwischen Privatleuten eine Bedeutung. Bei der Barzahlung von Hand zu Hand sollte der Zahlende grundsätzlich auf einer Quittung bestehen. Nur diese garantiert ihm einen späteren Nachweis der Bezahlung. Die Barzahlung von Hand zu Hand ist kaum noch üblich. Die hohen Kosten sowie Risiken durch Verlust, Diebstahl oder falsches Zählen sprechen für andere Zahlungsmöglichkeiten.

    Bei bargeldloser Zahlung nimmt weder die zahlende noch die empfangende Person Bargeld in die Hand. Die Zahlung erfolgt per Übertragung von Buchgeld. Voraussetzung ist, dass Zahler und Empfänger über ein Konto bei einem Geldinstitut verfügen.

    Die Überweisung ist ein Auftrag an ein Geldinstitut, vom Konto des Auftraggebers einen bestimmten Betrag auf das Konto des Empfängers zu überweisen.
    1.3. Der Weg zur Europäischen Union hat vor über 40 Jahren begonnen. 1951 gründeten sechs westeuropäische Staaten in Paris die Europäische Gemeinschaft für Kohle und Stahl. Es waren: Belgien, die Bundesrepublik Deutschland, Frankreich, Italien, Luxemburg und die Niederlande. 1957 gründeten diese sechs Staaten in Rom die Europäische Wirtschaftsgemeinschaft (EWG) und die Europäische Atomgemeinschaft. In der EWG wurde die gemeinsame Politik vom Bereich Kohle und Stahl auf weitere Bereiche der Wirtschaft ausgedehnt, auf die Landwirtschaft, die Fischerei, das Verkehrswesen und den Aussenhandel. Die EWG-Staaten beschlossen, innerhalb von 12 Jahren einen gemeinsamen Markt zu bilden, also einen Binnenmarkt. 1968 hatte die EWG die Zollunion vollendet: von nun an waren Import und Export von einem EWG-Staat in einen anderen völlig zollfrei. 1972 beschlossen die EWG-Staaten, dass sie auf weiteren Gebieten der Politik zusammenarbeiten werden: Energiepolitik, Regionalpolitik und Umweltpolitik. 1973 traten Dänemark, Irland und das Vereinigte Königreich von Grossbritannien und Nordirland der EWG bei.
    2. Виберіть правильний варіант відповіді:

    1.Wo … du studieren?

    A.wollt B.willst C. will

    2.In der Bibliothek … mein Freund deutsche Zeitschriften.

    A.lesen B.lese C. liest

    3.Am Wochenende möchten wir zusammen einen Ausflug … .

    A.zu machen B.gemacht C.machen

    4.Ich … leider keine Zeit.

    A.hat B. hatte C. habte

    5.Er … seine Uhr … .

    A. hat verloren B.haben verloren C.hatten verloren

    6…. Sie Ihre Frage bitte wiederholen?

    A.können B.kann C.könnt

    7.Die Familie … den Abend zu Hause.

    A.verbringen B.verbringst C.verbringt

    8.Ich hörte ihn nie … .

    A.zu singen B.singt C.singen

    9.Der Sommer … zu Ende.

    A.waren B. war C.warst

    10.Die Mutter … dem Kind eine Tafel Schokolade … .

    A.ist gekauft B.haben gekauft C.hat gekauft
    3. Виберіть правильний варіант відповіді:

    1.Die italienische Wirtschaft dürfte in den nächsten Jahren … .

    A)bekommen B)stagnieren C)erzählen

    2.Die Inflationsrate Italiens dürfte … .

    A)wachsen B)berichten C)fehlen

    3.Die Zahlungsbilanz Österreichs dürfte auch in diesem Jahr … .

    A)kommen B)stabilisieren C)bekommen

    4.In den letzten Jahren dürfte die Zahl der Arbeitslosen in Österreich … .

    A)aufhören B)beginnen C)vergrössern

    5.Die Verbraucherpreise dürften in Polen im laufenden Jahr … .

    A)steigen B)verstehen C)treffen

    6.Die Lage am Arbeitsmarkt … .

    A)hat sich interessiert B)hat sich angewwöhnt C)hat sich geändert

    7.Diese Staaten werden sich … an die wirtschaftlichen Veränderungen anpassen.

    A)gestern B)in der Zukunft C)in der Vergangenheit

    8.Das Wirtschaftswachstum wird sich … .

    A)zerfallen B)entwickeln C)vergrössern

    9.Das … dem Welthandel.

    A)entspricht B)fördert C)nähert

    10.Die Zinsen sind ziemlich … .

    A)geflogen B)gegangen C)gestiegen
    4.Дайте відповіді на запитання:

    4.1. 1.Was verstehen Sie unter dem Begriff „Bargeld“?

    2.Wie entwickelt sich die Wirtschaft der Ukraine?

    4.2. 1.Welche Zahlungsformen gibt es in der BRD?

    2. Wie könnten Sie die bargeldlose Zahlung erklären?

      1. 1.Wieviel Länder gehören von Mai 2004 zur Europäischen Union an?

    2.Warum wollen immer mehr Staaten in die Europäische Union eintreten?
    Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри іноземних мов

    протокол № 4 від 16 листопада 2004р
    Типові завдання для проведення модульного контролю

    з дисципліни „Іноземна мова за професійним спрямуванням” (французька)

    для студентів спеціальностей 6.05.01.00 «Банківська справа», «Економічна кібернетика», «Фінанси», «Облік та аудит

    1. Перекладіть текст українською мовою.

    1.1. Le chemin qui a mené jusqu’à la monnaie unique a été long et parsemé de crises financières et de tentatives d’unifications monétaires échouées. En 1986, l’Acte unique européen décide la création de l’Union économique et monétaire (UEM) en trois étapes, la dernière se traduisant par l’introduction de la monnaie unique. La création de l’euro est fondée sur la nécessité d’une coopération monétaire des Etats européens.

    En 1988, le Conseil européen de Hanovre confie à un comité d’experts la tâche d’élaborer un projet concret d’une union économique et monétaire.

    Une telle union est considérée par la Commission comme la suite logique et nécessaire du Marché unique qui devrait mieux fonctionner avec une monnaie unique gérée par une Banque centrale européenne. Le rappopt du comité est rendu public en avril 1989 et propose la réalisation de l’UEM en trois étapes :

    En 1998, le Conseil européen retient onze Etats membres de l’Union européenne qui désirent et remplissent les conditions nécessaires pour devenir membre de la zone euro.
    1.2. En 1998, le Conseil européen retient onze Etats membres de l’Union européenne qui désirent et remplissent les conditions nécessaires pour devenir membre de la zone euro.

    Les critères de convergence sont les suivants :

    1. Stabilité des prix.

    2. Discipline budgétaire.

    3. Stabilité des taux de change.

    4. Convergence du taux d’intérêt à lond terme.

    5. Indépendance de la Banque centrale nationale.

    Le 1-er janvier 1994 est mis en place l’Institut monétaire européen

    ( IME ) , qui deviendra la future Banque Centrale Européenne.

    Le Conseil européen de Madrid en décembre 1995 nomme la future monnaie unique “euro”.

    Chaque Etat membre doit avoir mis en place au plus tard pour le 1-er juillet 1998 une banque centrale. Désormais les Etats de la zone euro mènent une politique monétaire et de change commune.

    Le 1-er janvier 1999, l’euro est introduit sous forme scripturale.
    1.3 Le 1-er janvier 1999, l’euro est introduit sous forme scripturale.

    L’introduction de l’euro constitue la troisième et dernière phase de la création de l’Union économique et monétaire, qui concerne directement plus de 300 millions de citoyens européens.

    La Banque Centrale Européenne (BCE), s’installe à Francfort dès juillet 1998. La BCE est dirigée par un directoire composé du président et de cinq autres membres.Ce directoire met en oeuvre la politique monétaire de l’UE, qui consiste, en outre, à autoriser l’émission des billets et des pièces à l’intérieur de l’UEM.

    Le Système Européen des Banques Centrales (SEBC) se compose de la BCE et de 12 banques centrales nationales. Le SEBC est responsable de la politique monétaire de l’Union européenne.

    La Commission européenne est responsable de la surveillance de la politique économique et financière et fait à ce sujet des recommandations aux Etats membres.

    Le Parlement européen exerce un pouvoir de contrôle sur les activités de la BCE et du SEBC.

    2.Виберіть правильний варіант відповіді :

    2.1.

    1.Lviv en 1256 par le prince Danylo de Galicie.

    1. ont été fondé, b) a été fondé, c) sera fondé,

    2.Cette histoire dans tous les journaux l’année passée.

    1. sera racontée, b) est racontée, c)a été racontée,

    3.Nous à la banque pendant le stage professionnel .

    1. travaillent, b) travailleront, c) travaillez,

    4.Il m’a dit que sa soeur à l’Université.

    1. était entrée, b) avait entrée, c) était entré,

    5. Mme Roche à la banque pour retirer de l’argent de son compte.

    a) est venu b) sont venus c) est venue

    6. Une voiture est rapide qu’une biciclette.

    a) plus b) moins c) aussi

    7. Ils nous ont annoncé qu’ils en voyage d’affaire dans deux semaines.

    a) sont partis b) partiraient c) étaient partis

    8.Les lettres par la secrétaire la semaine prochaine.

    a) seront tapées b) taperont c) ont été tapées

    9.Où faites-vous... .études ?

    a) ton b) votre c) vos

    10. Ils .vous prêter cette somme dans une semaine.

    a) pourront b) ont pu c) pouvaient
    2.2. 1. Un poste de télévision près de la fenètre.

    1. a été instalée c) a été instalé, d) sera instalée

    2. La réforme monétaire sans analogue dans le passé de 1922 à 1924.

    1. sera réalisée b) a été réalisé, c) a été réalisée

    3.N’oubliez pas d’éteindre la lumière .

    a) partant b) en partant c) partirant

    4. Ils nous ont écrit qu’ils leurs études à l’institut de médecine.

    a) avait fait b) faisaient c) font

    5. Notre Directeur ce traité au cours de son voyage d’affaires.

    a) est conclu b) conclurons c) conclura

    6. Elle en voyage d’affaires hier.

    a) partira b) est partie c) a parti

    7.Le chèque un moyen de paiment, analogue au billet de banque.

    a) serons b) est c) es

    8. Une semaine est longue qu'un mois.

    a) le plus b) plus c) moins

    9. Les lettres . par la secrétaire la semaine prochaine.

    a) sont tapées b) tapéront c) seront tapées

    10.Vous ................ un compte en banque.

    a) êtes b) avez c) avons

    2.3.

    1. Le télégramme par l’employé de la Banque demain.

    a) a été rédigé, b) sera rédigée, c) sera rédigé,

    2. Les transferts seulement sur présentation de justifications.

    a) est effectuées b) sont effectués c) ont été effectués,

    3. en France les Lavrenko ont décidé de prendre l’avion.

    a) sont rentrés b) en rentrant c) ont été rentrés

    4.Elle a dit qu’elle le compte dans la banque en France.

    a) aura , b) a, c) avait,

    5.La traduction de cette lettre difficile.

    a) est , b) a, c) avait,

    6. Demain je vous au théatre.

    a) emmenais b) emmenez c) emmenérai

    7. Le voyage en avion est long qu’en train.

    a) le plus b) plus c) moins

    8. Je pensais aux entretiens que je après-demain.

    a) aurai b) avais eu c) aurais

    9.Enchanté de faire . connaissance.

    a) ton b) votre c)vos

    10.Où avez-vous fait . . études supérieures ?

    a) tes b) votre c) vos
    3. Дайте відповідь на питання :

    3.1.

    1. Quelle loi bancaire a été adoptée en Ukraine en mai 1999?

    2. Qu’est-ce que signifie le mot de «finances» ?

    3.2.

    1. Par quelle loi est régi le système bancaire en Ukraine?

    2. Quand a été nommée la future monnaie unique “euro” ?

    3.3.

    1. Combien de banques enregistrées y a-t-il en Ukraine?

    2. Combien d’étapes de la réalisation de l’ Union économique et monétaire ont été prévues ?


    4.Виберіть правильний варіант відповіді :

    4.1.

    1.Le détenteur d’______________ perçoit un revenu annuel fixe.

    а) une action , b) un chèque, c) une obligation,,

    2. D’autre part, comme vous êtes associé, vous aurez le droit de toucher___________.

    а) un intérêt, b) un dividende, c) un crédit,

    3. Avec _________il y a toujours un peu d’aventure mais ça peut rapporter gros...

    а) une action, b) une obligation, c) un crédit

    4.Le revenu d’_______________ est variable.

    а) un crédit, b) une obligation, c) une action,

    5.Le dividende des ____________ est variable.

    а) crédits, b) obligations, c) actions,

    6.La loi de 1945 ____________ notamment: les banques de dépôts et les banques d’affaires.

    а) distinguait, b) développait, c) surveillait,

    7.La Banque de France c’est ____________ d’Etat créée en 1800

    а) comité , b) instrument, c) institution,

    8.La Banque Nationale d’Ukraine a ____________ d’émission de billets en circulation, elle est aussi la banque des banques .

    а) le comité , b) le monopole, c) l’institution,

    9.La BNU est la banque centrale ____________ de la politique monétaire.

    а) responsable, b) composé, c) renforcé,

    10.Le 1-er janvier 1999, l’euro est introduit sous forme ____________.

    а) divisionnaire, b) fiduciaire, c) scripturale,
    4.2.

    1. Les finances de l’Etat lui ____________ de payer ce qu’il doit.

    а) exigent, b) défendent, c) permettent,

    2.Le progrès économique d’un pays ____________ beaucoup de ses investissements.

    а) dépend, b) défende, c) prête,

    3. Le marché financier est donc le lieu d’émission et de négociation des actions et des obligations, appelées également ____________.

    а) investissements, b) Bourse des valeurs, c) valeurs mobilières,

    4.Le mot de «finances» vient du vieux verbe ____________ «finer» qui signifie payer.

    а) anglais, b) français, c) allemand,

    5.On appelle l’obligation une valeur à revenu _________.

    а) variable, b) illimité, c) fiхe,

    6.Le montant d’_________peut varier, il depend des résultats plus ou moins bons de la société.

    а) un crédit, b) une obligation, c) une action,

    7.La Banque de France c’est ____________ d’Etat créée en 1800

    а) comité , b) instrument, c) institution,

    8.La Banque Nationale d’Ukraine a ____________ d’émission de billets en circulation, elle est aussi la banque des banques .

    а) le comité , b) le monopole, c) l’institution,

    9.La BNU est la banque centrale ____________ de la politique monétaire.

    а) responsable, b) composé, c) renforcé,

    10.Le deuxième niveau du système bancaire est constitué par les banques ____________.

    а) de dépôts, b) commerciales, c) centrales,

    4.3.

    1. L’ensemble des établissements de crédit ____________ en six catégories.

    а) se répartit, b) se classe, c) se développe,

    2.En France on compte environ 400 banques ____________.

    а) de dépôts, b) d’affaires, c) inscrites,

    3.Quatre des grandes banques françaises ____________ parmi les 20 premières banques du monde.

    а) s’adressent, b) se classent, c) se développent,

    4.La Banque de France c’est ____________de l’Etat dans sa politique du crédit.

    а) un comité , b) un instrument, c) un organisme,

    5.Le Comité de la Réglementation Bancaire ____________ le fonctionnement des banques en général.

    а) s’adresse, b) sépare, c) surveille,

    6.La loi de 1945 ____________ notamment: les banques de dépôts et les banques d’affaires.

    а) distinguait, b) développait, c) surveillait,

    7. A partir du 1-er ____________ 2002 , les billets et pièces en euro sont mis en circulation et ont cours légal.

    а) décembre, b) janvier, c) février,

    8.Le rôle de l’euro ne se limite pas à simplifier le commerce entre pays.

    а) obtenir, b) remplacer, c) simplifier,

    9. Le revenu d’____________ est normalement fixe et déterminé à l’avance.

    а) un chèque, b) une action, c) une obligation,

    10. L’intérêt des ______________ est normalement fixe.

    а) actions, b) crédits, c) obligations,
    Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри іноземних мов

    протокол № 4 від 16 листопада 2004р

    Зразки виконання завдань для проведення

    підсумкового модульного контролю з дисципліни

    Іноземна мова професійного спрямування”
    Завдання для проведення підсумкового модульного контролю з дисципліни „Іноземна мова професійного спрямування” (англійська)

    для студентів III курсу спеціальностей 6.05.01.00 „Банківська справа”, „Облік та аудит”, „Фінанси”, „Економічна кібернетика”
    Варіант 1

    І. Перекладіть текст українською мовою.

    FINANCIAL INSTITUTIONS

    Financial institutions are financial intermediaries, which connect borrowers and lenders ultimately. They can be classified as bank financial intermediaries and non-bank financial intermediaries. Bank financial intermediaries in the UK are commercial or retail banks such as the High Street banks (Barclays, Lloyds, Midland, Co-operative Bank, etc.), Girobank, a number of smaller retail banks.

    The BFI include merchant banks, foreign banks and discount houses. NBFI in the UK include National Savings Bank, finance houses, insurance companies.

    The building societies are now considered as banks. The Bank of England stands apart from this division and plays a distinct role in the business of banking in the UK.

    Commercial banks are the most important in the USA. Saving Associations are known as saving and loans institutions. Mutual saving banks are owned by their depositors, who are shareholders.
    II. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. Nothing can happen, _____?

    a) can it

    b) can’t it

    c) can’t they

    2. Vegetarians are people who _____ meat.

    a) are not eating

    b) don’t eat

    c) doesn’t eat

    3. “Why have you got those flowers?” “Because I ____ my aunt in hospital.”

    a) will visit

    b) visit

    c) am going to visit

    4. . Who _____ the window?

    a) open

    b) opened

    c) did opened

    5. These shoes are too small: my _____ hurt.

    a) feet

    b) foot

    c) feets

    6. He knew that in a day or two his friends _____ to see him.

    a) will come

    b) would come

    c) comes

    7. “Peter has failed his exam” – “But he told me he ______ it.”

    a) passed b) has passed c) had passed

    8. Computers ____ in all areas of life and work.

    a) use b) are being used c) are used

    9. If John _____ , he wouldn’t have been late for work.

    a) hadn’t overslept

    b) haven’t overslept

    c) didn’t oversleep

    10. He’d like _______ travel abroad more.

    a) can

    b) be able to

    c) could


    IIІ. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. _____ is the general term used for all types of stocks and shares.

    a) Gilt-edged

    b) Investment

    c) Securities

    2. A _____ is an organisation which defends the wages and rights of the workres who belong to it.

    a) pension scheme

    b) life assurance

    c) trade union

    3. The part of the Stock Exchange where shares are bought and sold is called the _____.

    a) floor

    b) market place

    c) screen

    4. _______ advise their clients of what investments to make and act as agents in buying and selling shares.

    a) Wholesalers

    b) Counterparts

    c) Brokers

    5. To ______ a price means to give the price at which one is prepared to buy or sell a share.

    a) act

    b) quote

    c) undertake

    6.A business deal done between two people is known as a(n) ______.

    a) instruction

    b) transaction

    c) membership

    7. The total wealth of a company in terms of money and property is called _____

    a) funds

    b) capital

    c) charges

    8. The information contained in the SEAQ system is constantly _____ to keep up with changes in the market.

    a) automated

    b) updated

    c) traded

    9. He invested most of his _______ in the Stock Exchange.

    a) savings

    b) investments

    c) stocks

    10. Both ____ in the business agree that hard work is the key to their success.

    a) partnerships

    b) members

    c) partners


    IV. Дайте відповіді на запитання:

    1. What are the functions of public finance?

    2. Give the definition of the budget.

    Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри іноземних мов

    протокол № 4 від 16 листопада 2004р.

    Варіант 1
    І. Перекладіть текст українською мовою.

    ФІНАНСОВІ ЗАКЛАДИ

    Фінансові заклади – це фінансові посередники, які безпосередньо поєднують позичальників і кредиторів. Вони можуть бути класифіковані як банківські фінансові посередники і небанківські фінансові посередники. Банківські фінансові посередники в Об’єднаному Королівстві – це комерційні банки або банки, які обслуговують фізичних і юридичних осіб, такі як банки Хайстріт (Барклейз, Ллойдз, Мідленд, Кооперативний Банк, тощо), Жіробанк, ряд меньших банків, які обслуговують фізичних і юридичних осіб.

    Банківські фінансові посередники включають торгові банки, іноземні банки і дисконтні доми. Національні Банківські фінансові посередники в Об’єднаному Королівстві включають Національний ощадний банк, фінансові доми, страхувальні компанії.

    Будівельні товариства тепер розглядаються як банки. Бенк оф Інгленд стоїть поза цим поділенням і відіграє особливу роль в банківському бізнесі в

    Об’єднаному Королівстві.

    Комерційні банки є найбільш важливими закладами в США. Ощадні асоціації відомі як ощадні і кредитні заклади. Взаємно-ощадні банки належать іх вкладникам, які є їх акціонерами.
    II. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. a

    2. b

    3. c

    4. b

    5. a

    6. b

    7. c

    8. c

    9. a

    10. b
    IIІ. Виберіть правильний варіант відповіді.

    1. c

    2. c

    3. a

    4. c

    5. b

    6. b

    7. b

    8. b

    9. a

    10. c
    IV. Дайте відповіді на запитання:

    1. What are the functions of public finance?

    Public finance has the following four functions:

    1. the provision of essential services,

    2. the encouragement or control of particular sectors of the economy,

    3. the implementation of social policy in respect of social services,

    4. the encouragement of the growth of economy as a whole.


    2. Give the definition of the budget.

    The budget is the major instrument of any financial system. In a market-oriented economy, the budget is the most important tool for achieving national priorities and goals through the allocation and distribution of resources, and the maintenance of a stable macroeconomic environment. The budget is an estimate of national revenue and expenditure for the ensuing fiscal year. Revenue and expenditure forecasting is the most fundamental step in the process of budget preparation.

    Завдання для проведення підсумкового модульного контролю з дисципліни „Іноземна мова за професійним спрямуванням” (німецька)

    для студентів III курсу спеціальностей 6.05.01.00 „Банківська справа”, „Облік та аудит”, „Фінанси”, „Економічна кібернетика”

  • 1   2   3

    Схожі:

    Екзаменаційна програма з дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові...
    «Облік і аудит», 030508 «Фінанси і кредит», спеціалізації: «Фінанси», «Банківська справа» денної форми навчання
    РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
    «Банківська справа», 03050801 «Фінанси і кредит», 03050901 «Облік і аудит», 03050201 «Економічна кібернетика», 03050501 «Управління...
    РОБОЧА ПРОГРАМА З дисципліни “Англійська мова” Для спеціальності...
    Робоча програма складена на основі типової програми для студентів немовних спеціальностей за фахом “Банківська справа” та “Фінанси...
    МЕТОДИЧН
    Українська мова за професійним спрямуванням” для студентів першого курсу усіх спеціальностей
    МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до вивчення дисципліни „Фінанси” для студентів...
    Методичні рекомендації до вивчення дисципліни „Фінанси” для студентів ІІІ курсу напрямків „Економіка підприємства”, «Облік та аудит»,...
    Молдован В. В. Основи держави і права. Курс лекцій
    «Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління персоналом та
    Перелік матеріалів поданих на розгляд Вченої ради Засідання №5 17 грудня 2015 рік
    Спецкурс з дисципліни «Іноземна мова з професійним спрямуванням» (англійська мова)
    Навчально-методичний посібник для студентів напрямів підготовки 030508 «Фінанси і кредит»
    «Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління персоналом та економіка праці»
    РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
    «Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління персоналом та економіка праці»
    РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
    «Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління персоналом та економіка праці»
    Додайте кнопку на своєму сайті:
    Портал навчання


    При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
    звернутися до адміністрації
    bibl.com.ua
    Головна сторінка