ЗАТВЕРДЖУЮ


Скачати 3.63 Mb.
Назва ЗАТВЕРДЖУЮ
Сторінка 1/25
Дата 09.04.2013
Розмір 3.63 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ІМЕНІ Е.О. ДІДОРЕНКА
ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з

навчально- методичної та наукової роботи Луганського державного університету внутрішніх справ мені Е.О. Дідоренка

професор

______________ Е.В.Віленська

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО
Р о б о ч а н а в ч а л ь н а п р о г р а м а
(за вимогами кредитно-модульної системи навчання)
для бакалаврів за освітньо-кваліфікаційим
рівнем «Правоохоронна діяльність» (6.03.04.02.).

Луганськ

2012

Екологічне право // Робоча програма. – Луганськ: Вид-во РВВ ЛДУВС ім.. Е.О. Дідоренка, 2011. – с.

Розробники:

В.М. Комарницький доктор юридичних наук, професор

Т.В. Нагаєва ст. викладач

Г.І. Волкова ст.викладач
Рецензенти:

І.В. ЗАБЛОДСЬКА доктор економічних наук, професор, директор Луганської філії економіко-правових досліджень НАН України.

В.М. ГОНЧАРОВ доктор економічних наук, професор Луганського національного аграрного університету, заслужений діяч науки та техніки


Ухвалено вченою радою Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка, Протокол № 1 від 30 серпня 2011 р.
Робоча програма з екологічного права підготовлена відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.


Структура програми навчальної дисципліни «Екологічне право»

(за вимогами ECTS)
Опис предмета курсу

Предмет: Екологічне право


Курс: підготовка бакалаврів

Напрям, спеціальність. Освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів відповідно ECTS: 1.

Модулів: 2

Загальна кількість годин: 72 г.

Напрям: Право.

Шифр: 0304

Напрям підготовки:

Правознавство.

Код напряму: 6.030402

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр.

Обов’язкова нормативна – ПН-1

Рік підготовки: 3.

Семестр: 4,5.

Організаційні форми навчання: аудиторні:

лекції – 16 г.;

семінарські – 16 г.;

практичні заняття – 4 г.;

поза аудиторні, консультації, іспит.

Самостійна робота – 36 г.;

Індивідуальна робота: навчальний проект (ІТПЗ);

вид контролю: іспит.

Мета курсу екологічне право:


  • загальноосвітнясприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста; на підставі вивчення відносин у сфері взаємодії суспільства з навколишнім природним середовищем підготувати курсантів та студентів до застосування галузевих норм і в цілому поглибити знання про екологічне право;

  • розвиваючаформувати та розвивати правові знання курсантів та студентів у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення охорони життя і здоров’я людини від небезпечного природно-техногенного впливу; уміння аналізувати екологічні нормативно-правові акти; виробляти навички самостійного аналізу еколого-правових проблем, вміння застосувати отримані знання при вирішенні питань щодо захисту екологічних прав людини;

  • виховнаформувати у курсантів та студентів сталу систему еколого-правових поглядів і знань; сприяти підвищенню рівня свідомості та еколого-правової культури; виховувати активну громадську позицію, сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в укріпленні позитивної екологічно спрямованої поведінки.


ПЕРЕДМОВА
Сьогодні вища школа розглядається в цивілізованому суспільстві не тільки як інституція задоволення фахових потреб особистості, але і як духовна необхідність. Сучасні загально цивілізаційні тенденції розвитку мають системоутворюючий вплив на модернізацію вищої освіти в Україні. Особливо це стає актуальним із підписанням Україною 19 травня 2005 р. на Бергенській конференції декларації, з чого офіційно розпочався в нашій країні Болонський процес. Ця програма враховує структурне реформування вищої освіти України, у тому числі юридичної, з огляду на Болонський процес.

При розробці курсу були враховані положення Конституції України, Закону України «Про освіту» та інших нормативно-правових актів України, вимоги, критерії та стандарти європейських національних систем вищої освіти, що знайшли своє втілення в «Болонський декларації»

В умовах проведення економічної, екологічної і правової реформ, формування інститутів незалежної держави, поглиблення демократії, гласності, створення правових засад реалізації і захисту екологічних прав громадян особливого значення набуває підготовка професійно грамотних фахівців у галузі правознавства для органів внутрішніх справ. Вивчення студентами та курсантами юридичних спеціальностей навчальної дисципліні «Екологічне право» є важливим елементом комплексної системи юридичної освіти. Завдяки саме цій дисципліні формується екологічна правосвідомість, набуваються вміння щодо практичної реалізації норм екологічного законодавства.

Ефективність вдосконалення юридичної освіти у вищій школі може бути досягнута завдяки докорінному поліпшенню рівня викладання та опанування курсантами та студентами вузів МВС еколого-правовими знаннями, які формуються на основі кодифікації екологічного законодавства України, вдосконалення системи екологічного права.

Навчальна програма базується на принципах міждисциплінарності, комплексності, універсальності цільової підготовки фахівців – юристів, які передбачають оволодіння ними навичками діяльності у правоохоронних органах.

Теоретичні засади програми «Екологічне право» складають історичні й сучасні законодавчі та нормативно-правові джерела, методологія взаємодії суспільства і природи, людини і навколишнього середовища, концепція екологічної політики держави, екологічних прав громадян і забезпечення екологічної безпеки суверенної України.

Програма «Екологічне право» розроблена на основі світових досягнень еколого-правової науки, екологічного законодавства України, еколого-правового порівняльного аналізу правових систем зарубіжних країн, принципів і норм міжнародного екологічного права відповідно до мети і завдань навчального плану підготовки фахівців – юристів для органів внутрішніх справ.

У програмі відображені досягнення еколого-правової думки, а також зв'язок з іншими дисциплінами навчального плану такими як конституційне, цивільне, адміністративне, кримінальне, аграрне, земельне, господарське право, що дозволяє кваліфікаційно застосовувати екологізовані норми екологічного права.

Курс відповідає вимогам, які є обов’язковим мінімумом змісту та рівня підготовці бакалаврів із напрямку 6.030402 «Правознавство».

В процесі вивчення екологічного права курсанти та студенти повинні засвоїти:

- основні закономірності взаємодії суспільства та природи;

- сутність та особливості екологічних відносин;

- сутність правового механізму регулювання екологічних відносин;

- сутність та особливості еколого-правої норми;

- поняття та особливості об'єктів охорони екологічного законодавства;

- поняття правового механізму нормування якості навколишнього природного середовища;

- поняття та зміст права власності на природні ресурси;

- поняття та види природокористування;

- екологічні вимоги щодо використання природних ресурсів;

- поняття екологічної безпеки;

- поняття екологічного правопорушення;

- поняття та види екологічної відповідальності.

Курс передбачає формування у курсантів та студентів наступних навичок:

- вільного володіння основними категоріями і поняттями екологічного права, правильного застосування їх при оцінці конкретних ситуації;

- використання знання закономірностей взаємодії суспільства та природи при аналізі еколого-правових ситуації;

- правильного розуміння сутності державних заходив щодо забезпечення екологічної безпеки;

- орієнтування в джерелах екологічного законодавства та уміння їх тлумачення та застосування;

- вибору оптимальних державно-правових засобів щодо забезпечення екологічної безпеки людини у процесі будь-якої діяльності;

- правильного застосування екологічних знань в юридичній практичній діяльності;

- самостійного прийняття рішень й організації їх виконання.

Програма курсу «Екологічне право» розрахована на курсантів та студентів усіх форм навчання, визначає коло основних питань і комплекс юридичних проблем, що висвітлюються у процесі викладання лекційного матеріалу, проведення семінарських та практичних занять з використанням активних форм і методів еколого-правового навчання в обсязі 72 годин. Навчальний курс «Екологічне право» включає загальну та особливу частину, які нараховують 15 тем. Вивчення предмета закінчується складанням іспиту на основі модуль-контролю.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ МОДУЛІВ

Робоча програма з курсу «Екологічного права» підготовлена з метою надання допомоги курсантам у творчому осмисленні цілісної системи дисципліни.

Для якісного вивчення матеріалу модуля рекомендуємо конспектувати опрацьований матеріал, запропоновану основну та додаткову літературу, що мають місце в даному модулі. Робоча програма, окрім тезів лекцій, містить детальні розробки семінарських занять, питання і завдання для самоконтролю та самоперевірки, теми рефератів, перелік науково-дослідних завдань, питання до іспиту (підсумкового модулю).

Сутність процесу навчання, згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу, полягає в ефективному використанні можливостей аудиторної, індивідуальної та самостійної роботи. При цьому основу навчання складає індивідуальна самостійна творча робота курсанта.

Аудиторна робота передбачає проведення лекцій, семінарських занять, консультацій, контрольних заходів (поточний, модульний, підсумковий контроль (іспит)).

Лекції – основна форма проведення навчальних занять з теорії держави та права. Їх тематика визначається навчальною програмою. Лекції проводяться з метою логічного викладання певного наукового матеріалу, ілюстрованого за необхідності засобами наочності.

Семінарські заняття з теорії держави та права в навчальному процесі проводяться з метою поглибленого вивчення цієї дисципліни й оволодіння її теоретичними й методологічними засадами. До кожного семінарського заняття курсант готує конспект із визначеної теми. Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності, культури мовлення курсантів, поглибленню їх інтересу до науки та наукових досліджень з проблем екологічного права, виробленню навичок і вмінь публічного виступу, участі в дискусії; вони повинні допомогти належним чином опанувати курс "Екологічного права".

Консультації (індивідуальні чи групові) проводяться з метою отримання курсантами відповіді на окремі теоретичні питання та для пояснення певних теоретичних положень. У процесі консультацій (особливо поточного характеру) допускається діагностичне тестування знань для виявлення ступеня засвоєння окремих теоретичних положень, рівня сформованості вмінь і навичок, перевірки ефективності прийомів і методів навчання, використовуваних під час аудиторних занять.

Контрольні заходи. Рівень засвоєння навчального матеріалу з екологічного права перевіряється під час проведення поточного, модульного та підсумкового контролю.

Поточний контроль здійснюється в ході семінарських занять, періодичної перевірки опорних знань, відпрацювання академічних заборгованостей, проведення поточного тестування, контрольних зрізів, надання індивідуальних консультацій з екологічного права.

Модульний контроль здійснюється після завершення вивчення кожного змістовного модулю курсу теорії держави та права у формі тестових та інших завдань або співбесіди.

Підсумковий контроль здійснюється з метою з’ясу­вання рівня засвоєння теоретичного матеріалу з екологічного права й виставлення підсумкової оцінки. Підсумкова (загальна) оцінка знань курсантів є сумою рейтингових балів з усіх видів аудиторної, індивідуальної самостійної роботи та модуль-контролю у формі іспиту за стобальною шкалою ЕCTS кредитно-модульної системи.

Індивідуальна самостійна робота курсанта є формою організації навчального процесу, яка передбачає реалізацію творчих можливостей курсантів через індивідуально спрямований розвиток їхніх здібностей, науково-дослідну роботу й творчу діяльність. Видами індивідуальної роботи є індивідуальні навчально-дослідні завдання та консультації.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння курсантом навчального матеріалу в час, вільний від обов’яз­кових навчальних занять, без участі викладача. Вона базується на використанні підручників і методичних указівок, статей сучасних періодичних видань, роботі в інформаційних мережах, опрацюванні додаткової літератури та розділів, які не викладаються на лекціях, участі в конференціях та інших конкурсах. Самостійна робота може виконуватись у бібліотеці, навчальних кабінетах, ком­п’ютерних класах, а також у домашніх умовах.

Саме така схема побудови робочої програми дозволить курсантам якнайточніше передати внутрішню логіку курсу «Екологічного права», глибоко засвоїти його зміст і успішно опанувати цю навчальну дисципліну.
ФОРМИ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ КУРСАНТІВ НА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТТЯХ ТА ЇХ ОЦІНКА
- доповідь (виступ на задану тему) – до 3 балів;

- доповнення доповіді – до 1 балу;

- участь у дискусії – до 2 балів;

- експрес-опитування – до 1 балу;

- колоквіум – до 3 балів;

- понятійна контрольна робота – до 3 балів;

- короткі відповіді на питання – до 1 балу;

- есе (обсягом 5 – 6 стор.) - до 3 балів;

- реферат (обсягом 10 –12 стор.) – до 3 балів;

- тестування – до 3 балів.
Курсант, які пропустили 50 % і більше годин аудиторних занять (лекції і семінари) і не відпрацювали їх, не можуть бути допущені до іспиту.

Пропущені лекції і семінарські заняття курсант зобов’язаний відпрацювати шляхом написання рефератів, есе або усної відповіді у поза аудиторний час. Невідпрацьовані і нездані пропущені теми вважаються недовиконанням навчального плану і екзаменатор має право додатково опитати таких курсантів під час іспиту (підсумкового модулю).
МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: інтерактивний комп­лекс навчально-методичного забезпечення дисципліни "Екологічне права", який містить навчальну програму дисципліни, тексти фондових лекцій, плани семінарських занять і методичні вказівки до них, тести для самоконтролю, питання до модуль-контролю й іспиту, перелік основної та додаткової літератури, завдання для індивідуальної самостійної роботи, методичні завдання для виконання курсових робіт.

Структура залікового кредиту курсу «Екологічне право» для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за спеціальністю «Правознавство»

Тема:




Лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Самостійну роботу

1

2

3

4

5
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   25

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка