Методичні рекомендації щодо профілактики захворювання на остеохондроз Остеохондроз


Скачати 95.72 Kb.
Назва Методичні рекомендації щодо профілактики захворювання на остеохондроз Остеохондроз
Дата 03.11.2013
Розмір 95.72 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Право > Методичні рекомендації
Методичні рекомендації щодо профілактики захворювання на остеохондроз

Остеохондроз – Це стан, при якому спостерігається ряд порушень дистрофічного характеру в суглобових хрящах. Він може проявитися в різних суглобах, однак найбільш часто остеохондроз вражає міжхребетні диски. Якщо розглядати місце локалізації захворювання, то остеохондроз прийнято ділити на грудний, шийний, поперековий.

Остеохондроз – це захворювання, яке є причиною виникнення больових відчуттів у спині приблизно в 80 % випадків. У разі ускладнення  грижами міжхребцевих дисків больові відчуття іноді виникають у голові, кінцівках, інших органах. Найбільш поширеним вважається поперековий остеохондроз, провокуючий біль в ногах. Багато людей скаржаться на прояви шийного остеохондрозу, при якому болять руки і голова. При грудної формі хвороби біль виникає у внутрішніх органах.

В основному прояви остеохондрозу стають більш вираженими у людей після досягнення тридцятип’ятирічного віку. При цьому, чим старше стає людина, тим більше проявів хвороби у неї спостерігається. Проте останнім часом зі скаргами на болі в спині все більше молодих людей звертаються до лікарів.

Причинами настільки раннього виникнення остеохондрозу є, в першу чергу, дуже слабка фізична активність,проблеми з поставою, а також викривлений хребет, плоскостопість, ожиріння.

На сьогоднішній день головними причинами виникнення остеохондрозу прийнято вважати наступні:

  • схильність спадкового характеру;

  • проблеми з обмінними процесами, інтоксикація, інфекції;

  • наявність надмірної ваги, нераціональне харчування (мале споживання рідини недолік мікроелементів);

  • наявність травм хребта, його викривлення, неправильна постава, плоскостопість;

  • проживання в поганих екологічних умовах;

  • неактивний спосіб життя;

  • регулярний підйом вантажів, робота в незручних позах тривалий час, діяльність, при якій людина часто повторює ривкові рухи, повороти і згинання тулуба;

  • занадто сильні фізичні навантаження, перевантаження хребта внаслідок хвороб стопи, незручності в процесі носіння взуття, а також навантаження в період вагітності;

  • раптове припинення постійних тренувань людьми, які займаються спортом, стреси, злісне куріння.22.bmp


Здоровий диск
Дегенеруючо-видозмінений диск
Вип’ячування диску

Грижа диску
Витончення диску

Дегенеративне пошкодження диску з

утворенням остеофіту
Вправи лікувальної гімнастики, добре допомагають на початкових стадіях остеохондрозу, коли ще немає важких функціональних змін.
Однак, якщо відкладення солей є дуже масивними, диск практично зруйнований, а верхній та нижній хребці зростаються між собою, щоб ліквідувати ушкодження, яке утворилося, ушкоджену зону не варто навантажувати. 
Рекомендований комплекс вправ буде корисним у разі остеохондрозу всіх відділів хребта - для лікування або профілактики. Їхнє основне завдання - зміцнити м'язи та сухожилля, які підтримують хребці. Вправи мають менше навантажувати зовнішні м'язи та діяти глибше на внутрішні м'язи. Для цього їх виконують у розслабленому стані і дуже повільно.
Швидкого результату чекати не варто, зміни відбуватимуться повільно. Однак навіть коли буде помітний ефект, кидати вправи не можна - їх потрібно робити все життя. Вони підходять для будь-якого віку, не мають протипоказань. Ця гімнастика також добре поліпшує поставу.

Комплекс вправ при остеохондрозі:

Для шийного відділу

  1. У сидячому положенні повністю розслабити м'язи шиї. Опустити підборіддя на грудну клітку, після чого зробити зусилля і притиснути його ще більше. Далі підняти голову і повільно максимально відхилити її назад, напружити шию і спробувати відвести підборіддя вперед. Голову нахилити вбік, праворуч чи ліворуч, ніби вона впала на плече. Далі зробити зусилля і спробувати дотягнутися вухом до плеча. Робити це дуже повільно, інакше можна ушкодити м'язи. Повторити це з іншого боку. 5-10 повторень.

  2. Голову тримати рівно. Далі зробити такий рух, неначе ви хочете подивитися за спину - відвести підборіддя до плеча, спрямувати погляд назад. Далі докласти зусилля і повільно ще трохи повернути голову назад, супроводжуючи поглядом. Затриматись у такому положені 2- 3 с. 5-10 повторень.

  3. Уявіть себе висувним ящиком у письмовому столі: висуньте вперед підборіддя і потягніться за ним шиєю. Поверніться у початкове положення. Можна виконувати сидячи або стоячи Повторити вправу 5-10 разів.

  4. Перемістити голову назад, одночасно втягуючи підборіддя. Повторити вправу 5-10 разів.

  5. Колові рухи головою. Голову витягнути вгору, м'язи шиї напружити. Не нахиляючи голови, не поспішаючи, виконати два-три кола за годинниковою та проти годинникової стрілки. Далі м'язи шиї розслабити, вправу повторити 2-3 рази

  6. В.п.: сидячи, поклавши одну долоню на лоб. Нахиляючи голову вперед, натискати рукою на лоб, протидіючи руху голови протягом 10 секунд. Відпочинок 10 секунд. Повторити вправу 10 разів.

  7. В.п.: сидячи, поклавши одну долоню на голову в області скроні (спочатку зліва, потім справа). Нахиляючи голову убік, натискайте долонею на скроню, протидіючи руху голови протягом 10 секунд. Повторити 10 разів.

  8. В.п.: сидячи або лежачи на підлозі. Виконати масажуючі рухи самому або з чиєю-небудь допомогою область між кісткою потилиці і його м’якою частиною, де знаходяться м’язи. Дія повинна бути достатня сильним протягом 3-4 хвилин. Масаж цієї частини голови викликає звичайно значні хворобливі відчуття, як правило, що слабшають через деякий час. Ця процедура також допомагає знімати головні болі.

Для грудного відділу

  1. Сидячи, максимально видихнути, голову нахилити, покласти підборіддя на грудну клітку. Далі плечі розправити, розгорнути грудну клітку, вдихнути. На видиху плечі максимально розправити назад, лопатки звести між собою, вигнутися, голову відвести назад. 

  2. Видихаючи, опустити праве плече, ліве підняти вгору. Голова рухається за правим плечем. Вдихнути, вирівняти плечі. Знову видихнути, повторити з іншого плеча. 

  3. Видихаючи, повернутися верхньою частиною тулуба вправо, голову повертати слідом за плечима, погляд спрямувати за спину. Випрямитися, розслабитися, вдихнути. 

  4. В.п. Руки за головою пальці в замок, локті та плечі макисально в сторони. Поступово видихнути , лікті та плечі максимально нахилити вперед 15 – 20 разів

  5. В.п. сидячи кисті до плечей. Підняти праву руку максимально потягнувшись вгору – затриматись на 2-3 секунди; поміняти положення рук. Виконати 8 – 10 разів намагаючись щоразу дотягнутись якомога вище.

  6. Лежачи на животі, впертися руками в підлогу і поступово прогнути спину, утримуючись на прямих витягнутих руках. Затриматися на 5-10 секунд в цьому положенні і опуститися на підлогу.

  7. Лежачи на спині руки в гору, підніміть вгору ноги і голову, прогинаючись у спині. Утримаєте це положення на 15-20 секунд.

  8. В.п.: сидячи, або лежачи на підлозі. Потерти кінчиками пальців верхню і внутрішняю ділянка лопатки - місце прикріплення м’яза шиї, що піднімає лопатку. Спочатку процедура заподіює біль, проте дуже скоро біль зникає. Тривалість масажу 3-4 хвилини.

Для поперекового відділу


  1. “Праска”. Нахили тулуба ліворуч – праворуч , 50 разів.

В. п. -те ж. При нахилі вправо права рука ковзає вниз по правій нозі, а ліва, згинаючись в лікті, - вгору по боку. При нахилі вліво, навпаки.

  1. Обертання тазу за годинниковою стрілкою, 25 разів, а потім 25 разів - проти годинникової стрілки. Ноги нарізно, руки на поясі.

  2. Стати, ноги на ширині плечей. Видихнути, повільно нахилитися, руками дістатися стоп, спина максимально розслаблена. Далі випрямитися, підняти руки над головою, вдихнути і максимально прогнутися назад, видихнути. Повернутися у вихідне положення. 10 – 15 разів

  3. Ноги поставити ширше, вдихаючи, руки розвести в боки на рівні плечей, тулуб розгорнути в бік на 10-15 градусів, видихаючи, нахилитись - одна рука має тягнутися до стопи, інша спрямована догори. Дивитися на підняту руку. Випрямитися, вдихнути. Повторити вправу з іншої руки. 

  4. “Журавель”. Відведення назад і підняття вперед правої ноги, обидві руки рухаються назустріч нозі. В. п. - стоячи на лівій нозі, розгойдувати правою 25 разів, ні за що не тримаючись руками; стоячи на правій - розгойдувати лівою теж 25 разів. Вправа окрім тренування поясниці дуже добре розвиває рівновагу.

  5. Повороти у поперековому відділі - руки розвести, голову повернути, погляд за спину, повільно максимально повертатися спочатку вправо, потім вліво.


За умови регулярного виконання цих вправ відкладення солей у шийному відділі призупиниться. Поліпшиться кровообіг і більш чи менш помітно поліпшиться діяльність головного мозку. Однак повторювати комплекс потрібно хоча б тричі на добу - вранці, в середині дня та за годину-дві перед сном. Після вечірніх вправ напружувати м'язи шиї не бажано, а треба відпочивати. Тоді ефект буде максимальним. На початку занять виконувати всі рухи лише один-два рази, через місяць регулярних вправ - три-чотири рази.

Поради для запобігання появи остеохондрозу

Перші вороги хребта — холод і вологість.

Не переохолоджуйтеся і підтримуйте спину в сухості і теплі.

Намагайтеся уникати надмірних фізичних навантажень.

Уникнути загострень хвороб спини можна зміцнюючи м’язи спини, стежачи за власною поставою і оберігаючи себе від застуд.

Якщо вам за службовим обов’язком доводиться занадто довго перебувати в одноманітній позі, намагайтеся її якомога частіше міняти. Для офісних працівників рекомендують застосовувати комплекси фізичних вправ на виробництві. Кожні 30-40 хвилин відкидайтеся на спинку стільця і виконуйте ряд нескладних вправ або просто потягніться назад і вперед, розправте плечі і повертайтеся до роботи. Кожні 60-90 хвилин рекомендується вставати зі стільця, ходити по кабінету протягом 5-10 хвилин. Протягом 1-2 хвилин можна виконувати самомасаж спини або ряд простих вправ з комплексу лікувальної фізкультури. Дуже важливо перед тим, як приступати до фізичних вправ або перед іншим навантаженням випити деяку кількість рідини, адже якщо організм зневоднений, то диски хребта не можуть увібрати потрібну кількість вологи.

Нагадування! Лікувальна фізкультура і масаж - не єдині способи лікування шийного остеохондрозу і частіше використовуються при хронічних болях. Якщо ви відчули різке загострення і не можете повернути голову або відчуваєте різкий біль при цьому, то звертайтеся за допомоглю до лікаря-терапевта або невролога.

Якщо вправи виконувати по 10 повторень, то знизиться тяжкість загострень, якщо по 20 повторень – тяжкість і кількість загострень, якщо по 50 повторень, то можна істотно поліпшити якість життя, профілактувати загострення остеохондрозу, добиваючись мінімального числа загострень.
Виконуйте вправи із задоволенням і отримаєте додатковий заряд енергії на цілий день.

Список використаної літератури:


1.  Загальна неврологія. Нікіфоров О.С., Гусєв Є.І. Москва. 2007 рік.

2.  Клінічна неврологія хребта. Хабіров Ф.А. Казань.2002 рік.

3.  Ортопедическая неврология. Попелянский Я.Ю. Москва. 2003 год.


Примітка: матеріал поданий у формі брошури, може використовується як роздатковий після лекцій або презентацій, фізкультхвилинок тощо.



Схожі:

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо організації
Матеріали до серпневих конференцій педагогів області (методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу в закладах...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВИХ, ДИПЛОМНИХ
Методичні рекомендації щодо оформлення курсових, дипломних і магістерських робіт для студентів факультету іноземної філології / Уклад.:...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ І ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК
Методичні рекомендації щодо оцінювання знань і практичних навичок слухачів, курсантів і студентів під час державної атестації / В.І....
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ НАУКОВИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ
Методичні рекомендації щодо виконання наукових робіт студентами ОКР бакалавра, спеціаліста та магістра / Укладачі Козачишина О. Л.,...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ ДО САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ...
Методичні рекомендації щодо підготовки, оформлення та захисту основних форм індивідуально-дослідних завдань
Методичні рекомендації щодо оформлення магістерських робіт для студентів спеціальності
Методичні рекомендації щодо оформлення магістерських робіт для студентів спеціальності “Прикладна статистика” усіх форм навчання...
Методичні рекомендації щодо організації с истем и діловодства в загальноосвітньому...
Методичні рекомендації щодо організації системи діловодства в загальноосвітньому навчальному закладі
Методичні рекомендації Щодо дотримання вимог до оформлення протоколу м. Луцьк 2013 р
Методичні рекомендації розроблені з метою підвищення ефективності управлінської діяльності головного та територіальних управлінь...
Методичні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт з дисципліни...
Методичні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт з дисципліни «Біометрія» / Укладач: к б н., доцент Іванченко О.Є. ЁC Дніпропетровськ:...
Методичні рекомендації щодо проведення батьківських зборів Варва
Родинна педагогіка. Методичні рекомендації щодо проведення батьківських зборів. – Варва, 2013. – 19 с
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка