ТЕХНОЛОГІЯ приготування страв ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА


Скачати 67.26 Kb.
Назва ТЕХНОЛОГІЯ приготування страв ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Дата 22.02.2016
Розмір 67.26 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
ТЕХНОЛОГІЯ приготування страв
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Зміст модуля передбачає оволодіння учнями 5 (6) класів основами технології приготування страв.

У першому розділі «Основи технології приготування страв. Культура харчування» учні ознайомлюються з культурою харчування, режимом харчування підлітків, обладнанням кухні, організацією робочого місця для приготування їжі, поняттям про сервірування стола, опановують технологію приготування бутербродів, гарячих напоїв, страв із яєць, салатів. Під час вивчення цього модуля учні також ознайомлюються з правилами безпечної праці та санітарно-гігієнічними вимогами під час приготування їжі.

У другому розділі «Проектування та приготування страв» програмою передбачено виконання проекту – створення власного рецепта страви та її приготування.

У третьому розділі програмою модуля передбачено презентацію страв, які приготовлені за власним рецептом.

Під час виконання робіт необхідно особливо приділяти увагу правилам безпечної праці з різальними інструментами, гарячими рідинами, жирами, нагрівальними приладами; організації робочого місця та санітарно-гігієнічним вимогам.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН




з/п

Назва розділів


Кількість годин

1

Розділ 1. Основи технології приготування страв. Культура харчування

14

2

Розділ 2. Проектування та приготування страв

4

3

Розділ 3. Презентація виготовлених виробів

2




Усього:

20



Програма




з/п

К-ть год.

Назва розділів,

їх зміст


Державні вимоги до рівня

загальноосвітньої підготовки

учня

1

14

Розділ 1. Основи технології приготування страв. Культура харчування







Загальні відомості про харчування, його значення для

життя людини. Раціональне харчування. Режим харчування підлітків. Обладнання кухні. Робоче місце для приготування їжі. Прийоми роботи з різальними інструментами. Поняття про сервірування стола. Культура

приймання їжі. Поведінка за

столом.

Місце хліба в повсякденному харчуванні. Прості бутерброди. Технологія приготування бутербродів.

Приготування бутербродів.

Види гарячих напоїв, їх значення для харчування людини. Посуд для приготування гарячих напоїв. Технологія приготування гарячих напоїв. Приготування гарячих напоїв. Прийоми роботи з гарячими рідинами та нагрівальними приладами. Подавання гарячих напоїв до

столу.

Харчова цінність яєць, їх види, термін зберігання.

Способи визначення якості яєць. Страви з яєць. Технологія приготування варених та смажених яєчних страв.

Приготування страв із яєць.

Вимоги до якості готових страв.

Види салатів та їх харчова цінність. Умови й термін зберігання свіжих овочів.

Первинна та теплова обробка овочів для салатів, способи збереження вітаміну С під час обробки овочів. Способи подрібнення овочів.

Інструменти та пристосування для подрібнення овочів. Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями для подрібнення овочів.

Форми нарізання овочів.

Посуд для приготування й подавання до столу салатів.

Технологія приготування овочевих салатів. Приготування овочевих салатів.

Правила поєднання харчових продуктів у салатах з іншими продуктами харчування. Вимоги до якості готових страв. Умови й термін зберігання салатів.

Контроль якості готових страв

Учень:

характеризує раціональне харчування, режим харчування підлітків; робоче місце для приготування страв;

значення хліба в харчуванні людини;

розрізняє кухонний інвентар, посуд;

називає основні види бутербродів, гарячих напоїв, страв із яєць, салатів;

розрізняє види бутербродів, гарячих напоїв, яєчних страв, салатів;

характеризує основні види харчових продуктів для бутербродів, гарячих напоїв,

страв із яєць, салатів та способи їх підготовки до використання;

визначає технологію приготування бутербродів, гарячих напоїв, яєчних страв, салатів;

добирає продукти для приготування бутербродів, гарячих напоїв, яєчних страв,

салатів; інструменти, пристосування, інвентар, посуд;

визначає якість продуктів для приготування бутербродів, гарячих напоїв, страв із яєць, салатів;

складає план приготування бутербродів, гарячих напоїв, страв із яєць, салатів;

розрізняє види обробки овочів для салатів, форми нарізування овочів;

готує та оздоблює бутерброди, гарячі напої, яєчні страви, салати;

визначає якість приготовлених страв;

здійснює контроль якості продуктів та приготовлених страв;

сервірує стіл;

дотримується правил поведінки за столом, культури приймання їжі, споживання

страв;

організовує робоче місце під час виконання робіт;

дотримується правил безпечної праці під час роботи

з різальними інструментами, гарячими рідинами та жирами, нагрівальними приладами, санітарно-гігієнічних вимог


2

4

Розділ 2. Проектування та приготування страв







Вибір та обґрунтування теми проекту (вибір страви). Вимоги до страви.

Планування роботи з виконання проекту.

Робота з інформаційними джерелами. Пошук подібних

виробів. Виявлення найкращих ознак у кожному зразку.

Створення власного рецепта

страви.

Добір харчових продуктів, інвентарю, посуду для приготування та оздоблення

страви й подачі на стіл. Визначення якості харчових продуктів. Послідовність приготування страви. Приготування страви.

Оздоблення страви.

Контроль якості готової страви. Терміни зберігання страви.

Розрахунок орієнтовної вар тості приготовлених страв

Учень:

здійснює міні-маркетингові дослідження;

обирає та обґрунтовує вибір теми проекту;

розробляє вимоги до страви; проектну документацію;

складає план роботи з виконання проекту з визначенням термінів;

здійснює пошук страв-аналогів;

виявляє найкращі ознаки в кожному зразку;

розробляє власні варіанти страви;

добирає продукти харчування для приготування та оздоблення страви, кухонний інвентар, посуд;

складає послідовність приготування страви;

готує страву;

оздоблює страву та сервірує стіл до сніданку;

контролює технологію приготування страви;

визначає якість готових страв;

виконує розрахунок орієнтовної вартості витрачених продуктів;

організовує робоче місце під

час приготування їжі;

дотримується правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог під час роботи з нагрівальними приладами, гарячими рідинами та жирами, різальними інструментами

3

2

Розділ 3. Презентація виготовлених виробів







Підготовка страви до презентації.

Презентація спроектованих

та виготовлених виробів Оцінювання робіт.

Учень:

готує страву до презентації;

презентує свій виріб;

здійснює самооцінку виробу



Орієнтовний перелік об’єктів проектування: бутерброди (склад ні, гарячі), чай, кава, страви з яєць, салати із сирих та варених овочів.

Інструменти та обладнання: кухонний інвентар та посуд для приготування бутербродів, салатів, гарячих напоїв, страв з яєць та сервірування столу.

Продукти для приготування страв: хліб, батони різного ґатунку, сирі та варені овочі, зелень, лимон, оливки, яйця тощо.

Схожі:

Уроку: «Технологія приготування страв з яєць»
Підручники: Л. Я. Старовойт «Кулінарія», В. С. Доцяк «Українська кухня», «Збірник рецептур страв і кулінарних виробів», Н. Г. Бутейкіс...
ЛЕКЦІЯ 7 ТЕМА: ПРИГОТУВАННЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ТА ВИРОБІВ
До Великодня готують більше страв, ніж до Різдва. Печуть паски з борошна тонкого помелу, фарбують крашанки, розма
Лотыш В. А., Шалимов С. А. Украинские блюда. – К. : Техніка, – 1975. – 72 с
У цьому виданні для тих, хто хоче оволодіти секретами української кухні, запропоновані рецепти і технологія приготування деяких популярних...
ДИМИТРОВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ
Технологія приготування їжі з основами товарознавства по темі: " Приготування вареників"
Тем 13: Технологія приготування страв із листового тіста. Мета
Обладнання: таблиці «Правила безпечної роботи в шкільних майстернях», ілюстрації із зображенням виробів із листового тіста, таблиці...
Технологія приготування страв із пісочного тіста
Обладнання: таблиці «Правила безпечної роботи в шкільних майстернях», ілюстрації із зображенням виробів із пісочного тіста, таблиці...
Тем 10: Технологія приготування страв із бісквітного тіста. Мета
Обладнання: таблиці «Правила безпечної роботи в шкільних майстернях», ілюстрації із зображенням виробів із бісквітного тіста, таблиці...
Тема: My Favourite Dish
Освітні: розширювати загальний світогляд школярів шляхом ознайомлення з технологією приготування окремих страв
Білети для підсумкової атестації з курсу “Технологія приготування...
Характеристика сировини, що використовується для приготування кондитерських виробів та підготовка її до виробництва
Білети для підсумкової атестації з курсу “Технологія приготування...
Характеристика сировини, що використовується для приготування кондитерських виробів та підготовка її до виробництва
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка