Свічі, музичне та відеооформлення


Скачати 207.98 Kb.
Назва Свічі, музичне та відеооформлення
Дата 03.11.2013
Розмір 207.98 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Міністерство освіти і науки України

Відділ освіти Сватівської райдержадміністрації

КЗ «НВК Сватівська ЗОШ І ст.-гімназія»






Проведено в 10-11 класах

КЗ «НВК Сватівська

ЗОШ І ст. -гімназія»

вчителем І категорії

Стешенко Н. М.

Сватове 2012
Засідання круглого столу

«Коли ми поруч… зі СНІДом»
Мета:

- привернути увагу до проблеми бурхливого поширення ВІЛ-інфекції в Україні,

- підвищити інформованість молоді про небезпеку ВІЛ і про про можливості запобігання інфікуванню;

- сформувати вміння толерантного поводження до ВІЛ-позитивних людей;

- вчити вирішувати проблеми разом;

- виховувати почуття колективізму, співчутливості, бажання розрадити та допомогти.
Круглий стіл відбувається в приміщенні з інтерактивнииим обладнанням (екран, ноутбук, дошка), у класі – виставка літератури, плакати, бюлетені на тему, свічі, музичне та відеооформлення.

Присутні: учні 10-11 класів, адміністрація, психолог, вчителі НВК, батьки, автор роману «Коли ти поруч» письменниця Світлана Талан, Стахнів Лариса Вікторівна – лікар кабінету «Довіра» Сватівського РТМО
Слайд № 1

Вчитель. Доброго дня, шановні присутні. Під час засідання нашого круглого столу на тему «Коли ми поруч .. зі СНІДом», ми торкнемо найгострішої проблеми сьогодення.

Кожному від народження надається найцінніший дар - життя. І найдорожче, що є в житті, - це здоров’я. Але, як це не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров’я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Послухайте, будь ласка, притчу.

(Інсценізація притчі. На фоні сумної мелодії)

Слайд №2

Ведуча. Один бізнесмен зібрав великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

Бізнесмен. Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн. доларів.

Ведуча. Але Янгол Смерті відмовив йому.

Бізнесмен. Гаразд, залиш мені два тижні життя.. Я віддам дві третини своїх грошей – 2 млн. доларів.

Ведуча. Янгол знову відмовив.

Бізнесмен. Продай мені тільки один день, щоб я міг насолодитися красою землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю – 3 мнл. доларів.

Ведуча. Янгол Смерті відмовив.

Бізнесмен. То дай мені, будь ласка, кілька хвилин, щоб я міг написати прощального листа.

Ведуча. Янгол погодився. І чоловік написав:

«Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за 3 млн. доларів. Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя! Живіть правильно!»

(Янгол і Бізнесмен виходять)

Слайд №3

Вчитель. Ви скажете, що це тільки притча. А ось і конкретні життєві історії. Трагічні історії. "Час розкидати каміння, час каміння збирати...". Цей вислів з Книги Екклезіаста означає, що для кожної події зверху визначено свій час.
Ведуча. У 1981 році мало хто звернув увагу на повідомлення у щотижневому звіті, що випускається в Атланті, про захворюваність і смертність, у якому повідомлялося, що в Лос-Анджелесі 5 молодих гомосексуалістів захворіли рідкісною формою пневмонії і двоє з них померли. У наступні декілька тижнів додалися нові факти. У всіх хворих таємничим чином відмовляла імунна система. Світ вступив в еру СНІДу.
Ведуча. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації. У пам'яті людства є багато прикладів, від яких холоне в жилах кров. Достатньо згадати епідемії чуми, холери, віспи та інших інфекцій. Але навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне така загроза для людства. Що в глибини людського організму проникне не випромінювання атомного реактора чи космосу, не новий пестицид, а представник мікросвіту - вірус-убивця, який неминуче приведе зараженого ним до загибелі.

Слайд №4

Перегляд відеофрагменту «СНІД. Медична анімація»

Слайд №5

Вчитель. СНІД. «Чума XX століття». Все це назви однієї з найстрашніших хвороб людства, ліків від якої немає до цього дня. Ми завжди думаємо:

- з ким завгодно, лише не зі мною, лише не з моїми друзями може статися ця біда - зараження ВІЛ-інфекцією.

- Хай про це говорять, але мене це не стосується.

- Ми знаємо, що СНІД - це смертельна хвороба. Ми знаємо, як можна заразитися і як не можна, але сприймається це як чергове правило, яке треба просто знати, не більш того: адже мене це не торкнеться. Але СНІД - це реальна загроза, це смерть, яка раптово заглядає вам в очі і говорить: «Ти мій».

- Кожної хвилини 11 чоловік - чоловіків, жінок, дітей - заражаються ВІЛ-інфекцією у всьому світі. Кожну хвилину від СНІДу вмирають 6 чоловік. Від СНІДу вже померло більше 46 мільйонів чоловік. У цьому сумному списку є як імена простих людей, так і імена людей, хто став відомий світу завдяки своєму таланту.

Слайд №6

Ведуча. Травень - третій місяць весни. Кожна родина свої вихідні прагне провести на природі, серед молодої квітучої соковитої зелені, на весняному сонечку, вдихаючи тепле повітря, якого так не вистачало зимовими місяцями. Щорік кожну третю неділю травня мільйони людей у всьому світі відзначають День пам'яті людей, померлих від СНІДу. Вперше День Поминання проводився в 1983 році. Відтоді цього дня згадують людей, які померли від страшного захворювання, а також проявляють солідарність із тими, хто живе сьогодні з ВІЛ-інфекцією або СНІДом.

Ведуча. У Берліні перед музеєм історії природознавства прокладена кам’яна алея із вирізьблених на них прізвищах. І не видно їм кінця краю. Назва алеї «Роздолля роздумів». Майже щомісяця алея поповнюється новими плитами - іменами. Людей, чиї прізвища стоять на кам’яних брилах, поєднує одне - єдине: вони досягли успіху (адже серед них відомі всьому світові музиканти, художники, філософи, танцюристи, класики, авангардисти), але стали жертвами СНІДу.

Слайд №7

Звучить пісня гурту «Queen» «Шоу має тривати».

Ведуча. Однією із сумних історій є історія Фреді Меркьюрі та його рок - гурту «Queen», що швидко набула популярності. Їх пісні стали дуже популярними. Новаторське використання відео, створення перших рок – відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів сприяли шаленому успіхові групи. Фреді Меркьюрі став одним із найбагатших британських рок-музикантів. Він досяг успіху, але загинув від СНІДу. Останні дні Фреді були жахливими. Він уже не міг їсти, погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнавав, залишався байдужим до своєї колекції антикваріату від прихильників. Не цікавився навіть реакцією на заяву від його імені: «Хочу підтвердити: аналіз моєї крові виявив вірус імунодефіциту людини. У мене СНІД. Я тримаю цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних та близьких. Та настав час повідомити правду моїм друзям та прихильникам. Сподіваюся, що всі вони об’єднаються у боротьбі з цією жахливою хворобою».

Слайд №8

Ведуча. Серед знаменитостей, що померли від СНІДу, Клаус Номі. Він є одним із перших знаменитих людей, хто помер від цієї хвороби. Клаус Номі — американський співець німецького походження. Номі виснажував себе величезною кількістю вправ, щоб добитися унікального тембру. Він помер 6 серпня 1983 року.

Слайд №9

Ведуча. Джіа Каранджи — американська супермодель, вважається однією з перших супермоделей світу. 26-річна Джіа Каранджі померла 18 листопада 1986 року після страшної боротьби зі СНІДом і показала своєю страшною долею всьому світу, наскільки вживання наркотиків є небезпечним для людини. Вона - перша з відомих жінок у США, причиною смерті якої було відкрито названо вірус імунодефіциту.

Слайд №10

Ведуча. У 1984 році хворобу було виявлено у великого радянського і британського артиста балету, балетмейстера Рудольфа Нурієва. За своє творче життя він виконав усі провідні партії класичного балету, соліст Маріїнського театру у Санкт-Петербурзі, зірка Лондонського королівського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд-опери…. Звістку про СНІД Нурієв сприйняв спокійно, бо розраховував вилікуватися за допомогою своїх грошей. Витрачав на лікування від СНІДу до 2 мільйонів доларів США щороку. Та сподівання виявилися марними, артист помер 6 січня 1992 року.

Слайд №11

Ведуча. Від СНІДу у 1993 році помер знаменитий тенісист Артур Еш, перший афроамериканець, який виграв чемпіонат США. Вірогідно, що інфекція потрапила до його організму під час переливання крові, коли 1988 року йому робили операцію на серці.

Слайд №12

Ведуча. Нерідко траплялися випадки, коли лікарі, бажаючи допомогти сім’ям померлих уникнути незручного становища, приховували справжню причину смерті. Коли 1986 року померла художник-модельєр Террі Елліс, вважали, що її смерть була наслідком зараження СНІДом, однак за офіційною версією причиною смерті був вірусний енцефаліт.

Ведуча. Джаз-музикант Майкл Девіс, художник-гравер Кайф Херинг, актор Клаус Шварцкопф, Мішель Гі, Мішель Фцуко, Ентоні Перкінс, Рок Хадсон… і багато, багато, багато інших, відомих і невідомих… Цій хворобі не важливо, скільки в тебе шанувальників і грошей, яке місце ти посідаєш у суспільстві, їй - усі однакові.

Вчитель. Давайте вшануємо пам'ять всіх людей світу, які померли від СНІДу, хвилиною мовчання.

Слайд №13

Запалюють свічі. Хвилина мовчання. Звучить «Реквієм».

Ведуча. Наука привчила нас до оптимізму. Є отрута - буде й протиотрута. У випадку зі СНІДом не все так просто: у кінці XX століття медицина визнала свою безпорадність. Тож чи не вимремо ми раніше, ніж буде знайдено ліки від СНІДу? Напевно, ні. Людство не загине до останнього представника. Але якщо виживе лише половина, то це буде потрясіння, яке можна порівняти лише з термоядерною війною. На карту поставлено життя людства.
Слайд №14

Ведуча. Колись Христофор Колумб писав королеві Ізабеллі: "Світ маленький; я кажу, що світ не такий великий, як думає юрба". Ми повинні пам'ятати це. Як і не забувати слова Джона Донна: "Немає людини, що була б, як острів, сама по собі... Від смерті кожної людини малію і я, бо я єдиний з усім людством; тому ніколи не питай, за ким сумує дзвін - він сумує за тобою".
Вчитель. То що ж таке СНІД? Чому ця хвороба є такою небезпечною? Як стверджують медики, зараз в Україні більше 100 тисяч офіційно зареєстрованих носіїв ВІЛ, проте в реальності ця цифра перевищує півмільйона чоловік. Трохи більш ніж за добу в нашій країні від СНІДу помирає 11 чоловік. По темпах зростання кількості хворих СНІДом Україна займає друге місце в Європі і шосте у світі, поступаючись лише африканським країнам третього світу.

Слайд №15

Перегляд відеофрагменту «СПИД не спит» (3.27хв)

Учень 1. Отже, (учень прикріплює на дошці літери ВІЛ та СНІД, пояснює при цьому, що вони означають)

Слайд №16

В - "Вірус" - збудник захворювання.

І - "Імунодефіциту" - відсутність захисної реакції організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л -"Людини".

С -"Синдром" - ряд ознак, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану.

Н -"Набутого" - такого, що набутий протягом життя, а не властивий від народження.

І - "Імунного" - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, вірусів, бактерій, що спричиняють хворобу.

Д - "Дефіциту" - у даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.
Учень 2. Отже, ВІЛ – це вірус, а СНІД – хвороба, яка призводить до смерті. Чим більше ми знатимемо про ВІЛ /СНІД, про шляхи його передачі, профілактичні засоби, тим менше у вірусу шансів потрапити до нашого організму. На даному етапі вилікувати СНІД не можна, єдиний шлях уберегтися — профілактика і знання.
«Що таке СНІД і чому він небезпечний? Як передається СНІД?»

Слайд №17.

Учениця. ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) – це особливий вірус: потрапляючи в організм людини, він вражає певні клітини, що захищають її від інфекції. Носіїв цих вірусів називають ВІЛ-інфікованими або ВІЛ-позитивними. Такі люди можуть бути цілком здоровими протягом багатьох років. Тому проінфікований досить довго навіть не підозрює про те, що в його організм потрапив вірус. ВІЛ уражає організм поступово. За 3 чи навіть 15 років імунна система може наскільки ослабнути, що стане вразливою навіть до найменших зовнішніх подразників і не буде здатна побороти навіть такі інфекції, які зазвичай не становлять загрози для організму. У людини зі зруйнованою імунною системою розвивається цілий комплекс хвороб, і їй ставлять діагноз СНІД (синдром набутого імунодефіциту). За скільки років досліджень та спостережень за цією інфекцією виявлено лише три шляхи, якими вірус потрапляє в організм здорової людини:

Слайд №18

  • Під час статевого акту (без використання якісного презервативу);

  • Через кров (йдеться про використання нестерильних інструментів та матеріалів під час медичних маніпуляцій: спільного використання шприців, голок, переливання неперевіреної крові, пересадка донорських органів, використання нестерильних інструментів для татуювання та пірсингу, використання приладів для гоління, манікюрних ножиць, зубних щиток із залишками свіжої крові);

  • Від інфікованої матері до дитини (під час пологів та годування груддю).

ВІЛ проникає в організм здорової людини тільки з біологічними рідинами інфікованої людини. До біологічних рідин, які можуть містити достатню для інфікування концентрацію ВІЛ, належать: сперма, кров, виділення з піхви чи менструальна кров, грудне молоко. Натомість у такі біологічні рідини, як слина, піт, сльози, сеча вірус потрапляє лише в невеликій кількості, що є недостатнім для інфікування. Вірус імунодефіциту довго живе лише в організмі людини, натомість швидко гине в навколишньому середовищі. У повітрі, поза межами біологічної рідини, ВІЛ втрачає життєздатність за 30 секунд, при нагріванні до температури 57˚С або під час кипіння води вірус зазнає повної руйнації. Саме через вразливість цієї інфекції до зовнішнього середовища ви можете почуватися в повній безпеці, коли спілкуєтеся з ВІЛ-позитивною людиною. Бо ВІЛ не передається через побутові контакти:

Слайд №19

  • У разі перебування в одному приміщенні;

  • Під час поїздки в громадському транспорті;

  • Від рукостискань та обіймів;

  • Через піт та сльози;

  • Від чхання та кашлю;

  • У разі використання спільного посуду та білизни для спання;

  • У разі використання спільної ванни та унітазу;

  • Під час спільних занять спортом;

  • Під час поцілунку через слину;

  • Через контакт з тваринами та укуси комах.

Зважаючи на те, що шляхи інфікування ВІЛ є обмеженими, профілактика дуже проста та доступна кожній людині. Надійний спосіб вберегтися від ВІЛ та захворювань, що передаються статевим шляхом, – безпечний секс, під час якого слід використовувати якісний презерватив. Відвідуючи медичну установу чи косметичний салон, ви маєте право вимагати дотримання правил гігієни, зокрема, вживання разових та стерильних інструментів.

Ставлення до власного здоров’я – особиста справа кожної людини. Ніхто не може примусити нас робити те, чого ми не хочемо. Ми самі маємо вирішувати, як нам поводитися – дбати про захист свого здоров’я чи не думати про це взагалі..

Вчитель. Дякую, діти. В Україні першого ВІЛ-інфікованого було виявлено у 1987 р., у 1988 році - зареєстрована перша смерть від СНІДу, а вже у 1995 р. поширення ВІЛ-інфекції набуває характеру епідемії і вже зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік. 80 % інфікованих - це молоді люди у віці 15-29 років. СНІД намагається забрати життя в енергійних, молодих, красивих і талановитих; 71,6 % уражень припадає на чоловіків, 28,4 % - на жінок.

Основною причиною зараження ВІЛ в Україні є ін'єкційне споживання наркотиків (близько 70—80 %). На другому місці - статевий шлях, що має тенденцію до зростання, а у світі він на першому місці. Збільшується кількість дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих жінок. Вчені, для максимального наближення до реальності, пропонують ці офіційні цифри помножити на 10. А це понад 1 млн. 700 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні.
- То яка ж ситуація у нашому районі? Як функціонує у Сватове кабінет «Довіра»? Про це просимо розповісти лікаря Кабінету «Довіра» Сватіського РТМО Стахнів Ларису Вікторівну.

Слайд № 20

Слово гостю.

(Статистика: на диспансерному обліку стоїть 214 чоловік, з них дітей- 11. Див. Додаток 1)

Вчитель. Дякую, Ларисо Вікторівно. СНІД із медичної проблеми давно став проблемою соціальної. Це поведінкове захворювання. Той спосіб життя, який ми ведемо, та політика, яку ми проповідуємо у своєму оточенні, – від цього залежить, коли ми переможемо ВІЛ.

ВІЛ-інфекція ніби перевіряє усіх нас на стійкість, людяність, виваженість, моральність, мудрість. І, в першу чергу, на відповідальність. Відповідальність щодо власного життя і життя тих, хто поруч із нами і хто прийде після нас. Давайте переглянемо ще один відеосюжет.

Слайд №21

Перегляд відеофрагменту «ВІЛ. СНІД» (3,23 хв)

Вчитель. Думаю, зараз саме час якомога ближче підійти до нашої сьогоднішньої теми «Коли ти поруч … зі СНІДом».

Слайд №22

Я хочу представити вам нашу гостю, письменницю, дипломантку престижного літературного конкурсу «Коронація слова – 2011, 2012» (до речі, за цю почесну нагороду змагалося 10 000 авторів!), дипломантку фонду «АнтиСНІД» Олени Пінчук за «Найкращий твір на гостросоціальну тематику» Світлану Олегівну Талан.

Перш ніж надати їй слово, я хотіла б сказати, що наша сьогоднішня зустріч із нею не випадкова. Ми вже мали змогу спілкуватися з письменницею. Слухачка секції «Українська література» ЛОМАНУМ Устименко Аліна виконує зараз науково-дослідницьку роботу за романом С.Талан «Коли ти поруч», і ми їздили до Світлани Олегівни до м.Сєверодонецька, щоб поспілкуватися із нею, взяти інтерв’ю.

Слайд №23

Наша зустріч проходить напередодні 1 грудня - Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, бо роман Світлани Олегівни - про швидкоплинність життя, про СНІД і його проблеми, про людей, хворих на СНІД, про хоспіс, і, звичайно ж, про кохання.

Ця книга про те, що наше суспільство на сьогоднішній день не готове прийняти людей, хворих на СНІД. Люди стають відкинутими для всіх. Але автор показала нам, що люди в будь-якій ситуації можуть залишатися людьми до кінця.
І перше питання у мене буде спочатку до Аліни. Розкажи про свої враження від знайомства з цим твором.
Виступ Устименко Аліни.

Слайд №24

Питання до автора

  • Історія написання роману. Прототипи.

  • Чому обрали саме цю гостру тему?

  • Значення назви твору.

  • Над чим ви працюєте зараз?


Вчитель. Я хотіла б попрохати зараз наших гімназистів поділитися враженнями від прочитаного твору. Їхнє знайомство відбулося спочатку на уроці позакласного читання, а потім безпосередньо - вдома, на сторінках роману.

(Виступи дітей)

Пропоную вашій увазі переглянути буктрейлер «Когда ты рядом», автором якого є северодончанка Юлія Беловицька. У вересні 2012 року цей буктрейлер брав участь у конкурсі буктрейлерів.

Слайд №25

Вчитель. Під час підготовки нашої зустрічі було проведено анкетування учнів 10-11 класів. Старшокласникам ми запропонували дати відповіді на питання:

Слайд №26

1.Чи знаєте ви, що таке СНІД і наскільки небезпечна ця хвороба?

2.Чи знаєте ви, якими шляхами передається ВІЛ, СНІД?

3. Уявіть, що у вашому класі, оточенні, серед друзів з’явилися люди, хворі на ВІЛ,СНІД. Чи продовжили б ви спілкуватися з цією людиною (варіанти відповідей: а)так; б) обмежили б спілкування до мінімума; в) не спілкувалися б категорично.)

Слайди№ 27, 28, 29

На екрані ви бачите результати цього опитування (діаграми)
Взяли участь в опитуванні - 40 учнів.

На перше питання відповіли «так» - 40 учнів.

На друге питання відповіли «так» - 40 учнів, тобто 100 відсотків.

На третє питання отримано такі відповіді:

«так» - 19,

«обмежили б спілкування до мінімуму» - 17;

«не спілкувалися б категорично» - 4.
Вчитель. ВІЛ-інфікованих можна поділити на тих, хто винен, і на тих, хто не винен у своїх хворобі, як наша героїня Даша.

Слайд№30.

(Обговорення ситуацій)

Скажіть мені, будь ласка, на вашу думку,

- чи можна дітям, котрі мають діагноз ВІЛ, СНІД, відвідувати звичайні навчальні заклади? Чи можна ВІЛ-позитивним залишатися там, де вони працюють, навчаються?

- Чи потрібна соціальна ізоляція хворих на СНІД?

- Як ви думаєте, що мають відчувати і переживати ВІЛ-інфіковані?

- Що означає жити з ВІЛ? (постійно відвідувати лікаря; постійно думати про стан здоров’я; регулярно приймати препарати і здавати аналізи; терпіти побічні ефекти від прийому препаратів; відмовитися від улюблених видів відпочинку, звичного способу життя; постійно переживати приступи депресії)

- Що ви відчули б, якби дізналися, що один із членів вашої родини (із вчителів) – ВІЛ-позитивний?

- Вас запросили на день народження, і під час святкування ви дізнаєтеся, що серед гостей – ВІЛ-позитивний. Ваші дії.

- Як ви вважаєте, що погано СНІД чи люди, хворі на СНІД? Чому?
Слайд №31

Вчитель. І ще один вид роботи було запропоновано одинадцятикласникам - написати роздум «Чи готові ми жити поруч із людьми, хворими на СНІД». Зачитувати всі твори-роздуми ми не будемо, ось лише деякі ваші висловлювання.

(зачитуються невеликі уривки творів-роздумів)

Вчитель. То що ж таке СНІД?

Відповіді дітей:

- це страшна невиліковна хвороба;

- це вирок, що не дає шансів на одужання;

- це діагноз, і ті, кому оголошено такий діагноз, житимуть в очікуванні смерті;

- інше (відповіді дітей)
Вчитель. СНІД – це хвороба, жертвою якої стають молоді люди. Йдуть молоді, талановиті, красиві, залишають жити кожного дня зі своїм горем коханих, друзів, дітей, батьків… Нехай у наших сім’ях ніколи не буде подібної ситуації, як у героїні цього вірша…

Слайд №32
Вірш «На могилі» читає Підопригора Людмила. На фоні сумної мелодії

«На могилі»

Тихо й сумно на могилі,

Лиш вітер шумить.

У замріяному гіллі

Промінь сонечка блищить.

Осінь вербами гойдає,

Усміхається до всіх.

Лиш її не забавляє —

В неї очі повні сліз.

На губах завмерло горе,

На щоці сльоза блищить.

Вона виплакала море,

Бо не може більше жить.

Бо ось тут, у цій могилі,

Поховала вона те,

Що було для неї миле,

Найдорожче і святе.

Тут лежить її дитина,

Спочиває в тихім сні,

І холодна домовина

Стала прихистком її.

А скорботна чорна мати

Над могилою стоїть

І не знає, як сказати,

Що її душа болить.

Що її душа волає,

Просить у доньки: «Прости!'

Прости, донечко, благаю.

Важко хрест мені нести.

Я ношу в собі недугу,

Що отруює життя,

Лиш приносить біль і тугу

І веде у небуття.

Цей недуг невиліковний,

Добре знаю це й сама.

СНІД—діагноз неспростовний,

Віку нашого чума.

І все дужче, невмолимо

Мучить серце думка зла,

Що тобі, моя дитино,

Я життя не вберегла.

СНІД украв моє світило —

Він забрав тебе з життя.

Тож тепер й мені судилось

Йти до тебе в небуття.

Де набратись сил й терпіти

Муки й біль в душі і тілі?

Скоро прийдеться спочити

І мені в сирій могилі...»


Слайд №33

Вчитель. СНІД загрожує не лише життю уражених ВІЛ. На думку вчених, основними наслідками епідемії будуть не тільки колосальні втрати людських ресурсів (причому найбільш ефективної та дієвої їх частини -молоді), а й гальмування або припинення економічного роз­витку, зростання бідності, злиденності, сирітства. У разі запізнілої відповіді на епідемію суспільства та уряду під загрозою стане й саме виживання нації.

Наш народ за свою багатовікову історія звик переносити фізичні труднощі, але біль зневіреної душі переносити важче. Болісно, коли не відгукуються на поклик, коли людей поглинає нерозуміння.

Людині, яка має невиліковну хворобу, чиє життя затьмарене тавром, дуже важливо відчувати, що для близьких вона така сама, що вона гідна любові, що вона має не меншу вартість, ніж будь-яка інша людська істота. Тож пам’ятаймо про толерантне, гуманне ставлення до ВІЛ-позитивних людей і про шляхи запобігання ВІЛ-інфікуванню.

Знайте про це сьогодні, щоб жити завтра!
Звучить лірична мелодія, перегляд презентації «Що таке життя»

Використана література

  1. "ВІЛ-інфекція в Україні", Інформаційний бюлетень МОЗ України, 2009р.  

  2. Брошура «Вагітність та ВІЛ - інфекція»

  3. Інформаційно – освітній журнал «Інфосвіт» № 3, 2006 р.

  4. Брошура «Знайте правду про ВІЛ – інфекцію і СНІД!»


Додаток №1
Епідемічна ситуація з питань ВІЛ/СНІДу по Луганській області за 9 місяців 2012 року
Епідемічна ситуація у Сватівському районі продовжує загострюватися, наш район посідає перше місце серед 17 сільськогосподарських районів області по кількості ВІЛ-позитивних. За 9 місяців 2012 року на диспансерному обліку перебуває 216 чоловік, взято під нагляд вперше в житті 21 чоловік, померло від СНІДу 7 чоловік.

У районі забезпечена можливість доступу різних категорій населення до добровільного консультування і тестування на ВІЛ. На виконання наказу УОЗ облдержадміністрації «Про удосконалення добровільного консультування та обстеження на ВІЛ-інфекцію жителів області», при Сватіському РТМО функціонує кабінет «Довіра», де проводиться добровільне та безкоштовне обстеження на ВІЛ-інфекцію населення швидкими тестами за місцем проживання та методом ІФА в м. Луганську. За рахунок благодійного фонду кабінет «Довіра» отримав швидкі тести на ВІЛ, за допомогою яких стало можливим проведення швидкого та якісного консультування.

Упродовж 9 місяців 2012 року в районі було обстежено на ВІЛ-інфекцію 6,8 % населення.

Кількість


9 місяців 2011 року

9 місяців 2012 року

Обстежено на ВІЛ


1552

2643

Виявлено з «+»результатом


19

21


Фахівцями обласного Центру протидії СНІДу спільно з адміністраціями лікувально-профілактичних закладів області впроваджено щорічне навчання і консультування лікарів та медичних сестер щодо проведення медичної діяльності із ВІЛ/СНІДу. Сватівською РДА, лікувально-профілактичними закладами спільно з управлінням освіти та науки РДА, районною телерадіокомпанією, керівниками закладів освіти, позашкільних закладів, підприємств та установ забезпечується впровадження інформаційно-просвітницьких форм роботи для здобуття знань і формування життєвих навичок у різних верств населення щодо зменшення вразливості інфікування ВІЛ. Просвітницька робота медичних працівників лікувально-профілактичних закладів району з питань ВІЛ/СНІДу забезпечується наочними матеріалами (буклетами, пам’ятками, листівками). Серед різних верств населення, з метою активної профілактики ВІЛ/СНІДу, в районі проводяться масові заходи та інформаційні кампанії до Всесвітніх днів боротьби зі СНІДом, пам’яті померлих від СНІДу, боротьби з курінням, з наркоманією та інше. У школах району працівниками кабінету «Довіра» проводяться зустрічі, бесіди на актуальні теми.

Щодо безпеки донорства стосовно ВІЛ-інфекції, то обласним центром крові постійно проводиться навчання лікарів донорських відділів методикам консультування, пов’язаного з обстеженням на ВІЛ. Заготівля крові та її компонентів ведеться тільки в пластикову тару типу «Гемакон». Відділення переливання крові Сватівського РТМО забезпечене морозильниками для зберігання свіжозамороженої плазми кадрових донорів з наступним тестуванням на наявність антитіл до ВІЛ.



Кількість


9 місяців 2011 року

9 місяців 2012 року

Обстежено донорів на ВІЛ


615

908

Виявлено з «+»результатом


1

1


У районі забезпечена можливість доступу вагітних до добровільного консультування та тестування на ВІЛ. Пологове відділення району забезпечене експрес–тестами на ВІЛ для швидкого визначення статусу жінок, які потрапляють на пологи необстеженими.


Кількість обстежених вагітних

9 місяців 2011 року

9 місяців 2012 року

Обстежено одноразово


258

193

Обстежено на ВІЛ дворазово


229

178

Кабінет «Довіра»





Схожі:

Теми контрольних робіт та орієнтовні екзаменаційні питання з курсу...
Музичне мистецтво давніх цивілізацій. Особливості музичного мислення. Загальні проблеми
Методичні рекомендації щодо викладання предметів художньо-естетичного...
В новому навчальному році музичне виховання школярів буде здійснюватися через вивчення предметів «Музичне мистецтво» та «Мистецтво»...
Завдання для тематичного оцінювання складені у відповідності до програми...
Тести розраховані для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та вчителів з предмету «Музика» 1-4 класи та «Музичне мистецтво»...
Завдання для тематичного оцінювання складені у відповідності до програми...
Тести розраховані для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та вчителів з предмету «Музика» 1-4 класи та «Музичне мистецтво»...
Тема уроку
Міжпредметні зв’язки: українська література, музичне мистецтво, історія, інформатика
Уроку
Обладнання: портрет Ду Фу, ілюстрації до віршів, запис теми та ідеї на дошці, дитячі презентації про життя та творчість Ду Фу, музичне...
Уроку
Обладнання: портрет Ду Фу, ілюстрації до віршів, запис теми та ідеї на дошці, дитячі презентації про життя та творчість Ду Фу, музичне...
Дослідницько – пошуковий міжпредметний проект
«Я і Україна», трудове навчання, образотворче мистецтво, музичне мистецтво; груповий; середньо тривалий
Нові тенденції у викладанні предметів художньо-естетичного профілю
При цьому, забезпечено дотримання принципу наступності та логічної послідовності у їх вивченні: образотворче і музичне мистецтво...
Урок №9 Тема: Історичні пісні
Обладнання: музичний інструмент, посібник-зошит 4 клас, фонохрестоматія 4 клас, ППЗ «Музичне мистецтво 4 клас», ноутбук, мультимедійний...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка