Фарби видобувають з землі: з глини, руди, різнокольорових каменів і мінералів, а іноді з рослин. Якщо, наприклад, взяти звичайну глину, висушити її і пропекти


Скачати 131.23 Kb.
Назва Фарби видобувають з землі: з глини, руди, різнокольорових каменів і мінералів, а іноді з рослин. Якщо, наприклад, взяти звичайну глину, висушити її і пропекти
Дата 06.04.2013
Розмір 131.23 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Звідки беруться фарби
Фарби видобувають з землі: з глини, руди, різнокольорових каменів і мінералів, а іноді – з рослин. Якщо, наприклад, взяти звичайну глину, висушити її і пропекти в печі, а потім розтерти, то вийде коричневий порошок. Це і буде основою коричневої фарби, пігментом (це слово з латині як раз і означає фарба). Синій порошок, або пігмент, раніше видобували з напівдорогоцінного каменю лазурита. Фарба з лазурита – ультрамарин, або ляпіс-лазур – була дуже дорогою, вона цінувалася на вагу золота. Зелений пігмент дає камінь бурштин. Пігменти різних відтінків отримують з солей і окисів металів.

На сучасних тюбиках та коробочках з фарбами можна побачити написи: «білила цинкові», «умбра палена», «кобальт синій», «сієна натуральна» та ін. Це назва пігментів. Вони часто вказують на те, що фарби отримані з металів – цинку, кобальту, кадмію, хрому. Умбра – це пігмент з темно-коричневої глини. Таку глину почали добувати в провінції Умбрія, в Італії – звідси і назва, а «палена» означає, що глину обпікали в печі, щоб отримати більш яскравий колір. Сієна – місто в Італії, де є глина, що дає жовтий колір.

Один із найрозповсюдженіших пігментів – охра (з грецького «блідий», «жовтуватий»), його також виготовляють з глини жовтого і коричневого кольорів.

Чорний колір дає вугілля, а вугілля для фарб отримують, перепалюючи слонову кістку або виноградні, персикові кісточки. Червону фарбу, краплак, раніше видобували з рослини краппа, а сьогодні з кам’яновугільної смоли. Найчистішою червоною фарбою завжди вважалась кіновар – так грецькою називався мінерал з кристалів ртуті. Давні греки вважали, що надзвичайно червону фарбу можна отримати тільки з суміші крові помираючого індійського слона і роздавленого ним дракона.

На сьогодні цю фарбу майже не використовують, тому що вона на сонячному світлі швидко тьмяніє.

Щоб отримати фарбу однієї сухої суміші замало, необхідно «пов’язати» разом дрібні часточки пігментів, змішуючи їх зі спеціальними речовинами, які так і називаються сполучними. Сполучні речовини впливають на різновид отриманої фарби. З одного пігменту можна отримати різні за складом фарби: масляну, акварель, гуаш.

Сполучною речовиною для масляної фарби є масло. Але не будь - яке, а тільки те, що під час висушування утворює міцну прозору плівку, не дає тріщин і не тече. Кращою олією для живопису вважають льняну – її отримують з насіння льону. В Італії в часи Відродження використовували горіхову олію.

Олійні фарби з’явилися в 10 столітті, але їх майже не використовували. В ті часи художники писали темперою – фарбою, розведеною на яєчному жовтку.

Про олійні фарби стало відомо після того, як два нідерландських художники 15 століття, брати Ван Ейки, стали вдосконалювати ці фарби. Вони провели безліч експериментів, змішуючи сухі порошки з різними рослинними оліями.

Саме тоді і було встановлено, що краще змішувати порошки з горіховою або льняною оліями.

Скільки всього існує кольорів? Виявляється всього декілька десятків, навіть враховуючи сучасні технології, які дозволяють отримати різні фарби. Відтінків же набагато більше! Вчені підрахували, що в живопису Франца Халса, великого голландського художника 17 століття, зустрічається сорок відтінків чорного кольору. А відомо, що чорний – один з найскладніших для живописця кольорів, і придумати для нього стільки відтінків дуже і дуже не просто.

Бувають і такі відтінки, що їм важко дібрати назву. Наприклад відтінки коричневого кольору. Рудий, шоколадний, бежевий, кавовий, мідний, горіховий, бурий, каштановий, пісочний… (до речі, коричневий – це колір кориці, пряності, яку отримують з кори коричного дерева).

В 19 ст., коли коричневий колір був одним з модних в одязі, модельєри придумали для одного з відтінків назву «колір блохи, що втратила свідомість». Ще був «колір павука, який замислює злочин» (відтінок сірого) і інші незвичні назви.


Небезпечний червоний
Червоний називають основним кольором. Це означає, що він входить до складу будь – якого іншого похідного кольору. Використовуючи два інших основних кольори (синій і жовтий), ти можеш отримати інший похідний колір.

Першу в світі червону фарбу виготовляли ще первісні люди із ґрунту. В наш час можна купити різні відтінки червоного, і їх назви вам розкажуть, з чого отримали такий відтінок. Наприклад, кадмій червоний отримали з металу кадмію.



Кадмій червоний
Зазвичай, ми не бачимо колір таким, який він є насправді. Подивись на ці зірочки і ти помітиш, наскільки по-різному вони виглядають в залежності від фону. Червоний здається більш яскравішим на зеленому, а також на двох інших основних кольорах – жовтому і синьому. Оранжевий і фіолетовий є похідними від червоного, тому червоні зірочки на такому фоні будуть виглядати не такими яскравими. А ось білий фон змушує кольори здаватися темнішими, в той час як чорний навпаки, робить їх світлішими і яскравішими.









Неймовірні факти

Прапори піратських кораблів, як правило, були саме багряно – червоними, що означало безпощадність і безжальність.

Сигнали світлофора вперше були застосовані в Лондоні ще в 1868 році. Це були червоний і зелений газові ліхтарі. А означали вони теж саме, що й зараз «Іди» і «Стій». На жаль, не витримавши тиску високих температур, вони вибухнули і лише через 50 років людство повернулося до їхнього використання.

В Індії і Китаї червоний – традиційно весільний колір, оскільки вважається, що він є запорукою успіху.

Вприроді червоний – попереджувальний колір. Тварини і рослини червоного кольору, як правило, небезпечні.

Червона шкіра отруйної жаби покрита смертельно небезпечними речовинами. Отрути, яку виробляє одна така жаба, вистачило б на 100 отруйних стріл.

Краще ніколи не куштувати червоні мухомори. Навіть малесенький його шматочок може стати для людини останньою стравою в житті.

Червоні позначки на тілі коралової змії попереджують інших хижаків про те, що отрути в неї вистачить на всіх. А ось нешкідлива молочна змійка використовує такий окрас, щоб водити за носа своїх ворогів



Теплий жовтий
Жовтий – основний колір. Це значить, що ти не зможеш створити його з інших кольорів, адже потрібно відразу починати з жовтої фарби. Із трьох основних кольорів можна отримати будь-який похідний колір і відтінок.

Жовтий – один із найстаріших кольорів. Первісні люди виготовляли таку фарбу із землі. Сьогодні велику кількість відтінків жовтої фарби створюють із найрізноманітніших речовин. Наприклад, жовту фарбу гумігут добувають зі смоли гарцинії.



Гумігут
Один колір окремо від іншого в природі ми зустрічаємо не часто. Подивися на зірочки внизу і переконайся, що поряд з іншими відтінками жовтий колір виглядає не однаково. На фіолетовому фоні жовтий здається найяскравішим. А ще його добре видно на фоні інших основних кольорів – синього і червоного. Зелений і оранжевий кольори ми отримуємо в результаті змішування жовтого кольору з іншими кольорами, тому зірочки на зеленому і оранжевому фоні здаються тьмяними. Білий колір затемнює сусідні відтінки, а чорний – навпаки, робить інші кольори яскравішими.










Неймовірні факти

В Америці дерева перев’язують жовтими стрічками, в знак привітання солдатам, які повертаються з війни.

Люди, які їдуть в автомобілях жовтого кольору, рідше потрапляють в аварії, адже жовті автомобілі дуже помітні.

До 1911 року китайцям заборонялося носити одяг жовтого кольору – цей колір вважався кольором імператора.

Спеції жовтого кольору під назвою шафран виготовляють із квітів крокуса. Щоб приготувати 1 кг шафрану, необхідно 150 000квіток крокуса.

Жовтий, як і червоний – попереджуючий колір в природі. Тварини і комахи жовтого кольору (або з жовтими і чорними смугами на тілі) зазвичай небезпечні.

Своїм забарвленням оси і бджоли попереджують хижаків про те, що вони можуть вкусити. Насправді, вкусити можуть тільки самки, але хто їх зможе розпізнати?

Попереджуючі про небезпеку знаки частіше всього теж жовто-чорного кольору, вони сигналізують про можливе отруєння чи радіоактивність.



Холодний синій

Синій – це третій основний колір. Так, як і червоний та жовтий, синій неможливо отримати шляхом змішування інших відтінків. Але не дивлячись на це,маючи під рукою три основних кольори, можна створити будь – який відтінок, який тобі сподобався.

Назви багатьох синіх фарб надзвичайно дивовижні. Наприклад, ультрамарин чи церулеум. Латинське слово «ультрамарин» означає «з – за моря». В Середні віки цю фарбу виготовляли з блакитного каменю, який добували в Афганістані і на кораблях переправляли в Європу.



Ультрамарин
Подивися на зірочки внизу і переконайся, що поряд з іншими відтінками синій колір здається неоднаковим. На оранжевому фоні синій виглядає найяскравіше. А ще він добре помітний на фоні двох інших основних кольорів – червоного і жовтого. На фоні похідних кольорів сині зірочки здаються тьмяними. Білий колір затемнює собою сусідні кольори, а чорний фон робить кольори яскравішими і сяючими.










Неймовірні факти

Перші сині джинси були створені в 1850 році кравцем на йменні Леві Страусс. Він пошив їх на прохання одного каліфорнійського золотошукача.

Сині кити – найбільші тварини, які коли-небудь жили на планеті Земля. Новонароджений синій кит важить 2,7 тонни – більше, ніж деякі автомобілі, а маса дорослих китів досягає 135 тонн, що приблизно дорівнює вазі 25 слонів.

Чому море синє, якщо вода, набрана в склянку, прозора? Насправді, море зовсім не синє – в ньому відображається колір неба.

Вчені довели, що люди, які перебувають в приміщенні, де переважає синій колір, відчувають холод більше ніж ті, хто знаходиться в кімнаті, де є багато червоного кольору, навіть якщо температура в цих приміщеннях зовсім однакова.

На картинах синій колір найчастіше використовується для того, щоб зображення здавалося холодним і сумним.

Можливо, вам доводилося чути про стиль в музиці «блюз» (blue в перекладі з англійської – синій). Це назва сумних народних пісень, які колись співали африканські раби в Америці.



Оранжевий

Оранжевий – відтінок природи і один з похідних кольорів. Цей колір можна отримати, змішуючи два основних кольори – синій і жовтий.

Оранжеву фарбу в Європу завезли із Середнього Сходу в кінці XV століття. А до цього живописцям доводилося змішувати червону фарбу з жовтою.
Неймовірні факти

Природній рудий колір волосся зустрічається рідше, ніж будь-який інший колір.

Залиште золоту рибку в темній кімнаті на довгий час – її луска втратить колір і стане сріблястою.



Природній зелений
Зелений – це відтінок природи і один з похідних кольорів. Подібно до оранжевого, він утворюється завдяки змішуванню двох основних кольорів – синього і жовтого.

Зелена фарба прийшла до нас з давніх часів. Єгиптяни робили її з товченого мінералу – бурштину. Сучасні яскраво зелені фарби виготовляють із металів – хрому і кадмію.

Вперше зелену фарбу виготовили єгиптяни, це було більше тисячі років тому назад. Вони добували її із зеленого мінералу – бурштину. До ХІХ століття майже всі зелені фарби здавалися дуже тьмяними. А ось сучасні яскраво-зелені фарби виготовляють із металів – хрому і кадмію. Назва однієї зеленої фарби – виридіан, походить від латинського слова «вердіс», що означає «зелений».




Виридіан

Поглянь, як один і той самий відтінок зеленого здається різним на фоні інших кольорів. Червоний фон робить зелений колір насиченим. Жовтий і оранжевий також надають йому достатньої яскравості. А ось синій і фіолетовий роблять зелений колір тьмяним. На білому фоні кольори завжди здаються темнішими, а на чорному всі відтінки стають яскравішими.







Неймовірні факти

Смарагд – це зелений дорогоцінний камінь. Найдорожчий смарагд коштує 1 320 488 фунтів стерлінгів.

Хамелеони можуть змінювати своє забарвлення за лічені хвилини. Це відбувається або від страху або від зміни освітлення.

Більша частина території Гренландії зовсім не зелена, як це логічно випливає з назви («green» з англійської «зелений»), а вкрита льодом. Цю назву придумали вікінги, які хотіли туди якомога більше переселенців.

Зелений – це колір природи. Влітку більшість рослин, починаючи від трави і закінчуючи листям на деревах, – зеленого кольору, це тому, що їхні листочки містять хімічну речовину хлорофіл. Він відіграє в житті рослин важливу роль, адже допомагає їм затримувати сонячне світло.

Деякі живі істоти, наприклад, гусінь і жаби, – зелені. Завдяки такому маскуванню ворога м важко розгледіти їх в траві.

В ісламській релігії зелений колір вважається священним. На прапорах багатьох ісламських країн є зелений колір.

Люди, які відносять себе до «зелених», намагаються жити так, щоб не забруднювати оточуюче середовище і не шкодити жодній живій істоті.

Фіолетовий
Фіолетовий – це відтінок природи і один з похідних кольорів. Подібно до зеленого, він утворюється завдяки змішуванню двох основних кольорів – синього і червоного.

Римляни використовували фіолетову фарбу під назвою «фінікійська пурпурова», яку виробляли з молюсків. А європейські художники створювали фіолетовий колір, змішуючи червону і фіолетову фарби.

В 1856 році англійський хімік винайшов фарбник під назвою «рожевувато-бузковий Перкіна».
Неймовірні факти

ВДревньому Римі фіолетові тоги мали право носити лише імператори чи сенатори. Порушення цього правила тягло за собою смертну кару.

Відчувши небезпеку, кальмари випускають у воду фіолетово-коричневу рідину. Заховавшись за цією «хмарою», у кальмара є можливість втекти від свого ворога.
Олійні фарби


– Яку олію використовують для отримання оліних фарб? (Льняну, горіхову, гвоздичну).
– У яких ще галузях життя використовується олія і для чого?
Роздайте одній групі один тюбик з олійною фарбою, а інший - з акварельною. Попросіть дітей понюхати обидві фарби і описати їх запахи.
Розділіть дітей на групи. Кожна група повинна написати свою версію появи на світло олійних фарб і пояснити, для чого вони знадобилися людям. Після того, як представники від груп зачитають свої версії, педагог розповідає дітям, коли вперше і ким була винайдена олійна фарба. (У 15 столітті в Західній Європі в епоху художника Яна ван Ейка, перші твори олійного живопису писалися на дерев'яних щитах з дубових дощок, ретельно підігнаних і загрунтованих)
Подумайте, якими основними властивостями володіє олійна фарба. (Довго сохне, краще і довше зберігається, в процесі роботи можна вносити виправлення, так як олія сохне довго)
– Якій людині за характером більше підходить малювання олійною фарбою і чому?
– Яка фарба виникла раніше: олійна чи акварель?
Принесіть на заняття кілька пензлів для малювання олією: жорсткі, пласкі, короткі, у вигляді віяла, круглі, м'які з різних сортів щетини і волокон.
Поділіть дітей на групи і роздайте їм кілька різних пензликів для олійного живопису. Діти повинні уважно розглянути пензлі і розповісти, коли, на їхню думку, і для чого вони використовуються художниками. Потім розкажіть дітям про різні пензлі та їх використання.




На колірному колі є три основних кольори – червоний, синій, жовтий, а також похідні кольори – оранжевий, фіолетовий, зелений.

Подивися уважно на колірне коло і ти побачиш, що навпроти кожного основного кольору знаходиться похідний колір: червоний і зелений, жовтий і фіолетовий, синій і оранжевий.

Перше колірне коло намалював сер Ісаак Ньютон в ХVІІ столітті. Теорія основних кольорів вперше виникла в 1720-их роках, але в практичній діяльності художники почали її використовувати лише 150 років потому.






Сім кольорів веселки називаються спектром. Найбільша довжина хвилі у червоного кольору, а найкоротша – у фіолетового.

Веселка може з’явитися тоді, коли одночасно йде дощ і сяє сонце. Щоб побачити веселку, потрібно стати спиною до сонця.




ервоний апля арівна



ранжевий сінь сінь




овтий д де ар - птицю




елений авзято, акликає




лакитний уде абусину




иній ани криню




іолетовий арбувати. арбувати.

БІБЛІОГРАФІЯ



  • Журнал “Веселий художник”. - № 1, №2, №3, №4,№5, 2011.

  • Кириченко М.А. Образотворче мистецтво 3 клас. К.: Освіта, 1997.

  • Кириченко М.А., Проців В.І., Щербакова К.В. Образотворче мистецтво 1 - 3 клас. К.: Радянська школа 1982.

  • Любарська Л.М, Резниченко М.І. Образотворче мистецтво 3клас. Київ, 2002.

  • Чи знаєте ви, що? – цікаві факти для вас http://znaeteli.ru/tag/zhivopis/






Схожі:

Частина ІІ. Доісторія Розділ І. Антропогенез
Так, жителі Межиріччя вважали, що бог створив людину з глини. Біблія оповідає про таке ж створення із землі Адама, а з його ребра...
Розмноження квіткових рослин
Сьогодні ми з вами будемо вивчати найпоширенішу на Землі, найбільшу за кількістю видів, найгарнішу групу рослин, що мають велике...
Виробництво чавуну. Доменний процес. Робота та будова доменної печі....
Мета: Ознайомлення учнів з виробництвом чавуну, доменним процесом. Робота та будова доменної печі. Залізні руди (багата, бідна)
Уроку: Урок: Тема : Розмноження та розвиток рослин. Типи розмноження...
Тема: Розмноження та розвиток рослин. Типи розмноження рослин. Практична робота № Вегетативне розмноження рослин
Зелене диво Землі рослини. Різноманітність живих організмів. Значення...
Тема. Зелене диво Землі рослини. Різноманітність живих організмів. Значення рослин у природі та житті людей
ТЕМА: Зелене диво Землі рослини. Різноманітність живих організмів
Усі живі організми вчені поділили на 5 царств: рослини, тварини, гриби, бактерії, віруси. Хоча царства різні, між ними існує тісний...
1. А. Іноді даю можливість іншим взяти на себе відповідальність за...
Томаса, яке складається з 60 суджень, згрупованих у 30 пар, щоб визначити, до якого типу належить особистість, ступінь її конфліктності....
Чи цікаво дітям на уроці?
Чи люблять вони вчитися? На ці питання неможна відповісти напевне. Іноді діти ідуть на урок із задоволенням, іноді без нього. Як...
РОБОТА
ПОЧАТОК, ПОКИ, ЯКЩО, тощо). Для управління персонажем – КЕНГУРУ використовуються також зрозумілі команди (наприклад, ВІЗЬМИ, ПОВЕРНИЛІВОРУЧ...
В. О. Сухомлинський Сорок п*ять хвилин це багато або мало? Іноді...
Сорок п*ять хвилин – це багато або мало? Іноді урок пролітає в одну мить, іноді тягнеться як гума, але це наші суб*єктивні учительські...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка