ТЕМА. Подорож країною Олімпійської Веселки


Скачати 70.77 Kb.
Назва ТЕМА. Подорож країною Олімпійської Веселки
Дата 02.11.2013
Розмір 70.77 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
ТЕМА. Подорож країною Олімпійської Веселки

Мета: продовжувати ознайомлювати учнів з поняттям «образотворче мистецтво», спорідненими кольорами, поняттями: «відтінки», «хроматичні» та «ахроматичні» кольори; формувати в учнів уміння сприймати та аналізувати колір, виховувати естетичне сприйняття навколишнього світу; стимулювати розвиток естетичних почуттів; навчати дітей застосовувати усі свої теоретичні знання в умовах змагальної діяльності та суперництва; виховувати у дітей взаємодопомогу, кмітливість, взаємопідтримку та дух чесної гри; закріпити в учнів набуті знання з історії Олімпійських ігор.

Матеріали та інвентар: гімнастичні лави, скакалки, баскетбольні м’ячі,свисток; кольорові олівці, фломастери, маркери, серветки для витирання рук.

Основні поняття: «основні, змішані, похідні кольори», «кольорознавство»,«хроматичні» та «ахроматичні» кольори; «Олімпійські ігри», «естафета», «хроматичні та ахроматичні кольори в Олімпійській символіці».

Тип: інтерактивний, інтегрований урок, урок формування нових знань.

Місце проведення: спортивний зал.

ХІД УРОКУ
1. Організаційний момент

Оголошення теми та завдання уроку.

2. Підготовча частина

Розминка учнів в русі для того, щоб вони могли займатися фізичними естафетами.

3. Основна частина

Учителі пропонують учням сформувати чотири команди, вибрати капітанів та назви для своїх команд. «Жовті»-6Б кл., «Червоні»-7А кл., «Сині»-6Б кл., «Зелені»-7А кл.

Судді –голова кафедри, звільнені від навчання діти.

Слово вчителя образотворчого мистецтва

Вивчення нового матеріалу
Сьогодні ми проводимо фізкультурно – художні естафети. Але спочатку ми пригадаємо що ж таке колір, якою є його природа? У темряві ми не бачимо жодних кольорів. Якщо ж нам у вічі потрапляють промені сонячного або електричного світла (вчені називають їх світловими хвилями), в нас ви- кккае відчуття кольору. Очі перетворюють сигнал про світло на систему імпульсів, яку й одержує наш мозок. Сприйняття кольору — це ланцюжок із чотирьох етапів: світло — предмет — очі — мозок. У сонячному світлі містяться всі колірні хвилі. Коли вони змішуються, складається враження білого кольору, а при розкладанні світла ми бачимо всі барви веселки. Хвилева природа світла — це основа сприйняття кольору нашими очима.

Червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий кольори складають спектр. Крайні кольори колірного спектра — червоний і фіолетовий — більш схожі один на одний, ніж крайні кольори із середніми, наприклад червоний і зелений. Це дозволило розташувати спектральні кольори по колу.

Ахроматичні кольори — усі відтінки білого й чорного кольору.

Змішані кольори — усі кольори, крім основних (червоного, жовтого, синього). Отримуються шляхом змішування основних кольорів.

Основні кольори — червоний, жовтий, синій. Між собою їх можна змішувати, для того щоб отримати інші кольори, але отримати їх змішуванням не можна.

Теплі кольори — червоний, оранжевий, жовтий. Викликають відчуття тепла, асоціюються із сонцем, полум'ям.

Холодні кольори — блакитний, синій та ін. Викликають відчуття прохолоди.

Хроматичні кольори — усі кольори спектра, крім білого та чорного.

Слово вчителя фізичної культури
Що ви знаєте про Олімпійські ігри? Сьогодні у нас інтегрований урок, в якому ми будемо поєднувати знання історії Олімпійських Ігор та законів хроматичної (ахроматичної) гами кольорів. Перші Олімпійські Ігри були проведені в 776 році до н.е. в Стародавній Греції. Першим видом змагань, і на той час єдиним, був біг на 1 стадій (125 м.). Зараз ми з вами так само будемо змагатись, але за своїми правилами. Нас чекають три естафети, які потребують уваги, сили волі, спритності, жаги до перемоги. В них фізичні вправи переплітаються із завданнями на мислення, логіку, просторову уяву. Дві вікторини для капітанів нададуть можливість показати свої знання з фізичної культури та образотворчого мистецтва.

Підготовка до естафет

З одного боку спортивного залу вишиковуються чотири команди з однаковою кількістю гравців. Вони встають в колони по-одному поруч одна біля одної до лінії старту. Вчитель дає завдання, а учні уважно слухають. Конкурс капітаніва - це бліцопитування. Перемагає та команда, капітан якої набрав найбільшу кількість балів.

1. Естафета «Олімпійські ігри» - бігова.

Команди стартують від лінії старту по сигналу вчителя, біжать до лави із завданням, розмальовують кольоровими олівцями Олімпійські кільця та повертаються назад. Кожен гравець з команди по черзі біжить та виконує конкретне завдання, яке на нього покладене та швидко повертається назад, передаючи естафету наступному гравцеві з команди. Перемагає та з команд, гравці якої швидше виконають завдання.

2. Вікторина для капітанів (запитання з фізичної культури)

а) Кожного високосного року біля вівтаря поблизу храму Гери від сонячних променів спалахує полум’я – олімпійський вогонь. Де його запалюють?

– в Олімпії,- в Афінах, - у Дельфах, - у Спарті.

б) Хто складає олімпійську клятву?

– спортсмени і судді, -спортсмени, судді і глядачі, - спортсмени, - спортсмени, судді і представники Міжнародного олімпійського комітету.

в) скільки кольорів на олімпійському прапорі?

– 5, - 6, - 7, -8.

г) Що символізують олімпійські кільця?

- Об’єднання в олімпійському русі п’яти континентів і зустріч атлетів усього світу на олімпійських іграх, - Об’єднання країн – засновниць Олімпійських ігор, - Об’єднання найсильніших країн світу, - Об’єднання Національних олімпійських комітетів країн – лідерів олімпійського руху.

д) Які континенти символізують олімпійські кільця, відповідно до послідовності та розташування?

– Європа, Африка, Америка, Азія, Австралія. - Австралія, Африка,Європа, Америка. – Америка, Африка, Європа, Азія, Австралія. – Європа, Америка, Африка, Австралія, Азія.

3. Естафета «Спортивні букви» - стрибки на скакалці.

Команди стартують від лінії старту по сигналу вчителя, скачуть на скакалці до лави із завданням. Там вони вибирають з кошика букви назви виду спорту одного кольору і по черзі збирають слова. Кожен гравець з команди по черзі біжить та виконує конкретне завдання, яке на нього покладене та швидко повертається назад, передаючи естафету наступному гравцеві з команди. Перемагає та з команд, гравці якої швидше виконають завдання. Ключові слова –

баскетбол, водне поло, бадмінтон, велоспорт.

4. Вікторина для капітанів (запитання з образотворчого мистецтва)

а) Дощечка з отвором, на якій художник змішує фарби під час роботи. ( Палітра),

б) Картина, на якій художник зображує своє обличчя. (Автопортрет),

в) Художник, який зображує тварин, птахів тощо. (Анімаліст),

г) Ремесло виготовлення виробів із глини. (Гончарство),

д) Короткотривалий малюнок. (Начерк)

5. Естафета «Види спорту» - з м’ячами.

Команди стартують від лінії старту по сигналу вчителя, стрибають до лави із завданням, затиснувши м’яча між ногами. Там вони маркерами малюють предмети, які відносяться до певного виду спорту. Кожен гравець з команди по черзі біжить та виконує конкретне завдання, яке на нього покладене та швидко повертається назад, передаючи естафету наступному гравцеві з команди. Перемагає та з команд, гравці якої швидше виконають завдання. Види спорту –

гімнастика, плавання, фехтування, волейбол.

4. Підведення підсумків

Підрахунок балів і визначення переможців. Заключне слово, нагородження переможців.
5. Завершення уроку

Організований вихід із залу.

Схожі:

Виховний захід «Подорож країною Закону та Права»
Сьогодні ми будемо зачаровані священною аурою неповторної богині Феміди- покровительки правосуддя та справедливості і запрошуємо...
Конспект уроку підготувала Вінцковська Валентина Петрівна, учитель...
Діти, ми продовжуємо подорож країною Морфологія. Сьогодні в нас у гостях ще один її мешканець. А хто він, ви здогадаєтеся, коли розгадаєте...
Тема: Складаємо розповідь на задану тему. «Історія рідного міста»
Діти, а хто бажає вирушити зі мною у чудову подорож подорож, яка проведе нас історичними стежинками рідного краю, поведе стежинами,...
Урок в 5 класі за темою «Множення і ділення натуральних чисел»
Тема нашого уроку сьогодні «Множення і ділення натуральних чисел». Друзі, сьогодні ми з вами відправимося в подорож по стежинкам...
Тема Квіти-символи року (урок подорож)

Дорогі друзі! Сьогодні у нас незвичайна подорож країною спорту. Всі...
Всі ви діти мрієте вирости гарними,культурними,здоровими, сильними, розумними, хоча все залежить від вас самих. У нас сьогодні вікторина,...
ОФІЦІЙНІ ПРАВИЛА УЧАСТІ В АКЦІЇ
Офіційні правила участі в рекламно-маркетинговій Акції «Подорож до Риму від ТМ Tosti та подорож до Неаполю від ТМ Garofalo» (надалі...
Тема: «Підсумковий урок за романом Джонатана Свіфта «Мандри Лемюеля...
Тема: «Підсумковий урок за романом Джонатана Свіфта «Мандри Лемюеля Гуллівера. «Подорож до Ліліпутії»
Уроку : Навчальна
Тема. Створення та демонстрація презентацій засобами MS PowerPoint на тему «Подорож в країну знань»
Тема: "Зачарована Десна" О. Довженка казкова подорож у світ його...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка