НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ


Скачати 0.69 Mb.
Назва НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ
Сторінка 1/6
Дата 23.04.2013
Розмір 0.69 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

кафедра цивільно-правових дисциплін



Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«Сімейне право»

для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»




Київ-2012

Укладач:

Ієвіня Ольга Володимирівна – професор кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук, доцент

Волківська Тетяна Федорівна – викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Нечипоренко Оксана Іванівна - викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни «Сімейне право» для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» на 2012-2013 н.р. перезатвердженні на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, протокол № _ від __________ р.

Загальні методичні рекомендації

Курс сімейного права є обов'язковою складовою у підготовці фахівців з юриспруденції. Незважаючи на невелику кількість навчальних годин, студенти мають засвоїти значний обсяг матеріалу.

Плани семінарських та практичних занять до навчальної дисципліни «Сімейне право» підготовлені з врахуванням положень Сімейного кодексу України, прийнятого 10 січня 2002 року.

Для успішного засвоєння курсу, студентам рекомендується під час підготовки до занять уважно вивчити матеріал лекції, ознайомиться з матеріалом підручників та іншою літературою, а також нормативним матеріалом.

Кафедрою цивільно-правових дисциплін рекомендуються такі навчальні підручники:

1. Сімейне право України: Підручник // За ред. Гопанчука В. С. - К.: Істина, 2002.

2. Сімейне право України: Підручник / Л.М.Баранова, В.І.Борисова, І.В.Жилінкова та ін.; За заг.ред. В.І.Борисової та І.В. Жилінкової. – К.: Юринком Інтер, 2004.

Перелік нормативних актів та додаткової літератури наводиться до кожної теми курсу.

При вивченні тем курсу студентам рекомендується слідкувати за змінами до законодавства, користуючись такими офіційними виданнями, як Відомості Верховної Ради України, Урядовий кур’єр, Офіційний вісник України, ознайомлюватись з судовою практикою та останніми досягненнями у галузі сімейного права за матеріалами Вісника Верховного Суду України, газет «Юридичний вісник» та «Юридическая практика», журналів «Право України», «Держава і право» та ін., а також матеріалами офіційних сайтів органів влади, зокрема – Верховної Ради України (www.rada.gov.ua), Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua), Верховного Суду України (www.scourt.gov.ua).

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні питання курсу. Для їх успішного засвоєння студенту необхідно творче вивчати рекомендовані матеріали, ознайомлюватись з позиціями представників різних юридичних шкіл, висловлювати власні ідеї.

Студентам рекомендується готувати короткі конспекти виступів з кожного питання плану семінарського заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

У разі, коли до матеріалів семінарських занять додаються задачі, студент має підготувати їх письмові рішення на підставі діючого законодавства з обов'язковим посиланням на конкретні статті діючого законодавства. У разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання, необхідно зазначити кожен з варіантів.

З усіх питань щодо підготовки до семінарського (практичного заняття) студенти можуть звертатися до викладача, який чергує на кафедрі згідно графіку.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п

Назва тем

Нормативний обсяг годин

Всього годин з викладачем

З них:

З них

Лекцій

Семінарських занять

Практичних занять

Самостійна та Індивідуальна робота

Самостійна робота

Індивідуальна робота

 

Змістовий модуль І.

1.

Поняття та предмет сімейного права. Сімейні правовідносини.

10

4

2

2

 

6

6

 

2.

Поняття шлюбу. Укладення та припинення шлюбу.

10

4

2

2

 

6

6

 

3.

Права та обовязки подружжя.

10

4

2

2

 

6

6

 

4.

Виникнення батьківського правовідношення. Визнання походження дитини.

10

4

2

2

 

6

6

 

5.

Права та обов'язки батьків та дітей.+

14

8

2

2

4

6

4

2

 

Змістовий модуль ІІ.

6.

Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування

14

10

4

4

2

4

4

 

7.

Правовідносини інших членів сім'ї та родичів.

8

2

 

 

2

6

6

 

8.

Міжнародно-правове регулювання сімейних відносин.+

14

8

2

2

4

6

4

2

Всього годин

90

44

16

16

12

46

42

4

Підсумковий контроль залік




























ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Змістовий модуль І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ. ШЛЮБ. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ПОДРУЖЖЯ, ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ БАТЬКІВ ТА ДІТЕЙ
Тема 1. Поняття та предмет сімейного права. Сімейні правовідносини.
Семінарське заняття - 2 год.

План семінарського заняття

1. Поняття сімейного права та його місце в системі права.

2. Предмет, метод та принципи сімейного права.

3. Джерела сімейного права. Поняття та система сімейного законодавства України.

4. Сім’я та сімейні правовідносини.

5. Здійснення сімейних прав та виконання обов’язків. Захист сімейних прав та інтересів.

6. Строки у сімейному праві.
Основні поняття: Сім'я, сімейне життя, спорідненість, спорідненість по прямій лінії, спорідненість по боковій лінії, спільний побут, сімейне право, предмет сімейного права, метод сімейного права, позитивне зобов’язування, примус, принцип права, одношлюбність (моногамія), свобода шлюбу, звичай, сімейні відносини, сімейні правовідносини, майнова самостійність, особисті відносини, майнові відносини, юридичні факти, свояцтво, акти цивільного (громадянського) стану.
Запитання для самоконтролю

1. Як історично змінювалося місце сімейного права в системі права? Чи є сьогодні сімейне право самостійною галуззю права/підгалуззю цивільного права? Назвіть представників юридичних шкіл, що підтримують ту чи іншу позицію.

2. Дайте визначення сімейного права. Прокоментуйте слова Ю.С.Червоного «Сімейний кодекс передбачає субсидіарне застосування до регулювання сімейних майнових відносин норм ЦК. Він містить те тільки сімейно-, а й цивільно-, адміністративно-правові та цивільно-процесуальні норми. Так, зокрема, норми інституту опіки і піклування відзначаються комплексністю. Вони мають сімейно-, цивільно- та адміністративно-правовий характер. Норми інституту усиновлення мають не тільки сімейно-, а й адміністративно-правовий та цивільно-процесуальний характер»1.

3. Що є предметом сімейного права?

4. Дайте визначення методу сімейного права. Назвіть способи правового регулювання сімейних відносин.

5. Яким чином може бути виражений дозвіл (заборона) у сімейному праві? Наведіть приклади (конкретні статті Сімейного кодексу).

6. У чому виражається позитивне зобов’язування у сімейному праві?

7. У чому особливість застосування примусу у сімейному праві?

8. Що таке принципи сімейного права? Назвіть та розкрийте принципи сімейного права.

9. У чому виражається консервативність сімейного законодавства?

10. Назвіть норми Конституції України, що стосуються сімейних відносин.
Теми рефератів та доповідей:

1. Сімейне право як самостійна галузь права чи підгалузь цивільного права.

2. Історія формування сімейного законодавства України.

3. Звичай як джерело сімейного права.

4. Поняття сім'ї у законодавстві України.

5. Новели Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року.
Завдання для самостійної роботи

1. Зробіть моніторинг наукових та науково - практичних періодичних видань («Право України», «Держава і право», «Підприємництво, господарство і право» тощо) та зробить перелік публікацій з теми семінарського заняття. Визначіть основні напрями наукових дискусій. Підготуйте 1-2 рецензії.

4. Вивчіть рішення Конституційного Суду України у справі за конституційними поданнями Служби безпеки України, Державного комітету нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, Міністерства фінансів України щодо офіційного тлумачення положень пункту 6 статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», частин четвертої і п'ятої статті 22 Закону України «Про міліцію» та частини шостої статті 22 Закону України «Про пожежну безпеку» (справа про офіційне тлумачення терміна «член сім'ї») від 03.06.1999  № 5-рп/99.

Чи потрібне єдине законодавче визначення поняття сім'ї? члена сім'ї? Прокоментуйте зауваження Є.Ворожейкіна стосовно того, що не може існувати декілька визначень поняття сім'ї у різних галузях права, а воно має бути єдиним, незважаючи на те, що поняття «член сім'ї» у кожній галузі відображає притаманну їй специфіку.
Література: [1;2;23;29;38;39;42;44;45]
Тема 2. Поняття шлюбу. Укладення та припинення шлюбу.
Семінарське заняття - 2 год.

План семінарського заняття

1. Історичні форми сім'ї та шлюбу. Поняття та ознаки шлюбу.

2. Умови укладення шлюбу. Обставини, що перешкоджають укладенню шлюбу.

3. Державна реєстрація шлюбу, її правове значення. Час, місце та порядок реєстрації шлюбу.

4. Підстави та види припинення шлюбу. Правові наслідки припинення шлюбу.

5. Недійсний шлюб. Неукладений шлюб.
Основні поняття: Шлюб, кровноспоріднена сім'я, родина пуналуа, екзогамна сім'я, парний шлюб, патріархальна сім'я, одношлюбність (моногамія), свобода шлюбу, добровільність шлюбу, умови вступу в шлюб, наречена, наречений, позитивні умови укладення шлюбу, негативні умови укладення шлюбу, правозгідність шлюбу, абсолютна заборона укладення шлюбу, відносна заборона укладення шлюбу, шлюбний вік, перешкоди для укладення шлюбу, припинення шлюбу, розірвання шлюбу, недійсний шлюб, неукладений шлюб, режим окремого проживання подружжя, сепарація, фіктивний шлюб.
Запитання для самоконтролю

1. Які існують теорії визначення правової природи шлюбу?

2. Коли релігійний обряд шлюбу в Україні є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя?

3. Які умови вступу до шлюбу передбачені сімейним законодавством України? Що таке позитивні та негативні умови укладення шлюбу?

4. Що таке абсолютна та відносна заборона реєстрації шлюбу?

5. Що таке державна реєстрація шлюбу? Який з державних органів здійснює таку реєстрацію?

6. В чому полягає значення державної реєстрації шлюбу?

7. Який порядок державної реєстрації шлюбу?

8. Які правові наслідки відмови одного з наречених укласти шлюб?

9. Які права та обов’язки виникають у наречених у разі подання заяви?

10. Який порядок подання заяви про реєстрацію та реєстрації шлюбу у разі, якщо один з майбутнього подружжя знаходиться у місцях позбавлення волі?

11. Яким чином визначається час та місце реєстрації шлюбу?

12. Яким чином може бути припинений шлюб?

13. Коли шлюб може бути розірвано органом державної реєстрації актів цивільного стану?

14. За яких обставин розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду?

15. Чи є наявність майнового спору обов’язковою умовою розірвання шлюбу у судовому порядку?
Теми рефератів та доповідей:

1. Історичний процес виникнення шлюбу.

2. Умови укладення шлюбу.

3. Державна реєстрація шлюбу: значення та порядок.

4. Режим окремого проживання подружжя за законодавством України та інших країн.

5. Недійсний шлюб, його види та наслідки. Неукладений шлюб.
Завдання для самостійної роботи

1. Зробіть моніторинг наукових та науково-практичних періодичних видань («Право України», «Держава і право», «Підприємництво, господарство і право» тощо) та зробить перелік публікацій з теми семінарського заняття. Визначіть основні напрями наукових дискусій. Підготуйте 1-2 рецензії.

2. Опрацюйте розділ Х Проблема особистості в сфері сімействених відносин роботи Й.О.Покровського «Основні проблеми цивільного права» (Покровский И.А. Основные проблемы гражданского права. М.: Статут (в серии «Классика российской цивилистики»), 1998. – 353 с. С.162-178). Визначіть основні етапи розвитку інститутів шлюбу та розлучення. Зробіть конспект.

3. Ознайомтесь зі статями: А.Байдалкіної «Теоретичні проблеми визначення поняття «сім’я» в умовах розвитку суспільних наук» (Підприємництво, господарство і право №3, 2007 р. − С. 52-55), Лозової Г.О. „Законодавче визначення сім'ї та шлюбу” (Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. www.univ.km.ua), Жилінкової І.В. „Проблема визначення поняття „сім'я” за Сімейним кодексом України” (Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. www.univ.km.ua). Визначіть проблеми, пов’язані з відсутністю поняття „сім'я” у сімейному законодавстві. Підготуйте рецензію. Як відрізняється поняття сім’ї у різних галузях права? Зробить спробу надати визначення сім’ї для сімейного права України.

4. Вирішіть задачі.
Задача 1

Смирнов та Носова подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. Через кілька днів до РАЦСу прийшла Агаєва з проханням не реєструвати шлюб Смирнова, оскільки вона і Смирнов проживають вже два роки разом, усі сусіди та знайомі вважають їх подружжям, хоча шлюб між ними не зареєстрований.

Чи є підстави для відмови в реєстрації шлюбу між Смирновим і Носовою?

Чи зміниться рішення, якщо у Смирнова та Агаєвою є спільна дитина?
Задача 2

До РАЦСу звернувся Петров з проханням не реєструвати шлюб його сина з Красновою. Петров вважає, що його син діє поспішно, незважаючи на те, що наречена старша за нього на чотири роки і що вони знайомі дуже короткий час.

Яке рішення повинен прийняти керівник РАЦСу?
Задача 3

Юсупову О.І. було передано до дитячого будинку у зв'язку з позбавленням її батьків батьківських прав. Уже через кілька місяців дівчинку удочерив Федоров Г.Д. Його дружина померла рік тому, а власних дітей у нього не було. Спочатку він ставився до Юсупової як до власної доньки, але згодом, спостерігаючи як зростає та гарнішає дівчина, закохався у неї. Коли їй виповнилося 20 років, Федоров запропонував їй одружитися і вона погодилася. Весною вони подали заяву до органів реєстрації актів цивільного стану, але їм було відмовлено.

Чи правомірно вчинив орган РАЦС, відмовивши Юсуповій О.І. та Федорову Г.Д. у реєстрації шлюбу? За яких умов їх шлюб може бути зареєстровано?
Задача 4

17 квітня 2011 року Акулов А.М. та Василенко Г.С. подали заяву про реєстрацію шлюбу до органу реєстрації актів цивільного стану, і тому ввечері наречений подарував своїй майбутній дружині золоту обручку. Коли все було готове до весілля: запрошено гостей, замовлено ресторан, куплено квитки на весільну подорож, Акулов дізнався, що його наречена перебуває у фактичних шлюбних відносинах з Жигаловим А. В. У зв'язку з цим він відмовився від шлюбу.

Які наслідки відмови Акулова від реєстрації шлюбу? Чи повинна особа, яка відмовилася від шлюбу, відшкодувати другій стороні витрати, яких та зазнала? В яких випадках такі витрати не підлягають відшкодуванню? Чи можливо питання врегулювання заручин вирішувати в нотаріальному порядку?
Задача 5

Зайцев О. Л. та Вакулова А, М. звернулися до органів реєстрації актів цивільного стану з заявою про реєстрацію шлюбу. Реєстрацію було призначено на 5 квітня 2011 року. Однак у зв'язку з тим, що наречений є військовозобов'язаним, 30 березня він змушений був поїхати до іншого міста для проходження навчань. Перебуваючи у військовій частині, Зайцев домовився з керівництвом про те, що момент реєстрації шлюбу буде транслюватися у прямому ефірі. У призначений день у приміщенні органу РАЦС з'явилася Вакулова і попросила дозволу поставити обладнання для прямого ефіру, оскільки наречений не може бути присутнім особисто.

Що має пояснити орган РАЦС нареченій? Яким чином вирішувалося б це питання, якщо б представ­ник нареченого надав нотаріально посвідчену довіреність?
Задача 6

До органів реєстрації актів цивільного стану звернулася Іванова Г. М. з заявою про реєстрацію шлюбу з Федоровим Ф. А. У зв'язку з тим, що її майбутній чоловік перебував у лікарні в іншому місті, вона надала його заяву про згоду на реєстрацію шлюбу, на якій його підпис було засвідчено головним лікарем.

Якими мають бути дії органу РАЦС в цьому випадку? Яких вимог має дотримуватися особа, яка не може особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу?
Задача 7

Жаркова перебувала у шлюбі, але вже декілька років проживала окремо від чоловіка й не знала, де він знаходиться. Згодом вона вирішила взяти шлюб з Перовим. Для цього вона звернулася до суду з заявою про визнання її чоловіка безвісно відсутнім. Після вступу такого рішення суду у законну силу, Жаркова зареєструвала розірвання шлюбу в РАЦСі та вступила в новий шлюб. Через два роки повернувся її перший чоловік та поставив питання про визнання шлюбу з Перовим недійсним. Як вирішити суперечку?
Задача 8

Сухарєва та Кравець вінчалися в церкві, але шлюб не склався і вони розійшлися. Сухарєва через 8 місяців захворіла й стала інвалідом. Колишній чоловік сплачувати аліменти на її утримання відмовився.

Дайте юридичний аналіз наведеної ситуації.
Література: [1;2;8;10;11;15;39;41;42;44;45]

  1   2   3   4   5   6

Схожі:

Міністерство внутрішніх справ України Національна академія внутрішніх...
«Диференційна психологія» перезатверджені на засіданні кафедри психологічних дисциплін (протокол № від 2013 року) для студентів третього...
Національна академія внутрішніх справ Навчально-науковий інститут...
Схвалено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії...
НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ...
Братасюк М. Г. – професор кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, доктор філософських наук, професор
Наукові роботи студентів під керівництвом Пушкіної О. В. (другий семестр 2012-2013 н р.)
МВС, Національна академія внутрішніх справ, Навчально-науковий інститут права та психології, Науково-практична конференція, 2 квітня...
НАВЧАЛЬНО–НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ
Робоча програма з навчальної дисципліни «Міжнародне приватне право» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» на базі...
Міністерство внутрішніх справ України Харківський національний університет...
Робоча навчальна програма з дисципліни «Міжнародне право» для студентів за напрямом підготовки (спеціальністю) “Правознавство” 030401),...
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ...
Плани обговорені і схвалені на засіданні кафедри філософії та соціальних дисциплін
Протокол засідання жюрі конкурсу “Вчитель-новатор”
Навчально-науковий конкурс „Ін-ститут прикладного системного аналізу” в структурі Національного технічного університету України „Київський...
Національний університет “Львівська політехніка” Навчально-науковий...
Методичні вказівки до виконання індивідуальних завдань для студентів 03050901 “Бухгалтерський облік” з дисципліни “Гроші та кредит”...
Перелік питань з цивільного права України для складання комплексного...
Поняття позовної давності. Правовідносини, на які позовна давність не поширюється
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка