Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі


Скачати 92.15 Kb.
Назва Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі
Дата 11.02.2014
Розмір 92.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

1 жовтня 2013 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі:


головуючого

Кривенка В.В.,

суддів:

Гусака М.Б., Коротких О.А., Кривенди О.В.,
Маринченка В.Л., Прокопенка О.Б., Тітова Ю.Г., –



розглянувши в порядку письмового провадження справу за позовом закритого акціонерного товариства «Райз-Максимко» (на сьогодні назву змінено на приватне акціонерне товариства «Райз-Максимко»; далі – Товариство) до управління Пенсійного фонду України в м. Охтирці та Охтирському районі Сумської області (далі − управління ПФУ, ПФУ відповідно) про визнання нечинним рішення та скасування вимоги,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2010 року Товариство звернулося до суду з позовом, у якому просило визнати неправомірними вимогу управління ПФУ про сплату боргу зі сплати страхових внесків від 1 грудня 2009 року № Ю 573 1 (далі – вимога) на суму 271 157 грн 20 коп. та рішення цього ж управління від 21 грудня 2009 року № 246 про застосування фінансових санкцій за подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку ПФУ (далі – рішення № 246) на суму 177 095 грн 76 коп.

На обґрунтування позову Товариство зазначило, що Хухрянська філія Товариства (далі – Хухрянська філія) зареєстрована без права юридичної особи, при цьому все майно та грошові кошти належать головному підприємству, розрахунок по заробітній платі проводиться юридичною особою через філію, як і діяльність філії ведеться від імені Товариства, і філія входить до складу Товариства, яке є платником фіксованого сільськогосподарського податку, а отже вимога про сплату боргу та рішення № 246 прийняті управлінням ПФУ всупереч чинному законодавству.

Суди встановили, що з 11 листопада по 1 грудня 2009 року працівники управління ПФУ провели планову перевірку Хухрянської філії з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, інших платежів до органів ПФУ за період з 19 лютого 2008 року по 1 жовтня 2009 року, за результатами якої виявлено порушення пункту 6 частини другої статті 17, статті 19, частини другої статті 20 та пункту 8 Прикінцевих положень Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058-ІV), пунктів 4.1, 4.2, 4.4 розділу 4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19 грудня 2003 року № 21-1, про що 1 грудня 2009 року складено акт № 42.

На підставі зазначеного акта управління ПФУ прийняло спірні вимогу та рішення № 246.

Встановлено також і те, що Товариство є юридичною особою, має ряд філій, у тому числі й Хухрянську, щодо якої управління ПФУ винесло спірні вимогу та рішення № 246. Хухрянська філія не є юридичною особою та діє від імені Товариства. Товариство протягом 2008–2009 років мало статус платника фіксованого сільськогосподарського податку.

Полтавський окружний адміністративний суд постановою від 12 серпня 2010 року у задоволенні позову відмовив.

Харківський апеляційний адміністративний суд постановою від 15 грудня 2010 року, яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 7 березня 2013 року, рішення суду першої інстанції скасував та прийняв нову постанову про задоволення позовних вимог.

У заяві про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 7 березня 2013 року з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС), управління ПФУ зазначає, що в доданому до заяви рішенні суду касаційної інстанції по-іншому, ніж в оскаржуваній ухвалі, застосовано положення статті 2 Закону України від 17 грудня 1998 року № 320-XIV «Про фіксований сільськогосподарський податок» (чинного на час виникнення спірних відносин; далі – Закон № 320-XIV). Просить ухвалу Вищого адміністративного суду України від 7 березня 2013 року скасувати та прийняти нове судове рішення про відмову в задоволенні позову.

Перевіривши наведені у заяві доводи, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Вищий адміністративний суд України, допускаючи справу до провадження, виходив із того, що в доданих до заяви рішеннях суду касаційної інстанції по-іншому, ніж у справі, що розглядається, застосовано положення статті 2 Закону № 320-XIV.

У справі, рішення суду касаційної інстанції в якій від 18 травня 2011 року додано до заяви, цей суд дійшов висновку, що філія підприємства не зареєстрована платником фіксованого сільськогосподарського податку, тому не може бути платником цього податку на підставі приписів статті 2 Закону № 320-XIV.

Натомість у справі, що розглядається, Вищий адміністративний суд України дійшов іншого висновку та зазначив в оскаржуваній ухвалі, що оскільки Товариство є платником фіксованого сільськогосподарського податку, то його структурний підрозділ, яким є філія, мав право здійснювати нарахування та сплату страхових внесків за спеціальною ставкою.

Аналіз наведених судових рішень суду касаційної інстанції дає підстави вважати, що цей суд неоднаково застосував зазначені норми права.

Вирішуючи питання про усунення розбіжностей у застосуванні судом касаційної інстанції одних і тих самих норм права у подібних правовідносинах, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України виходить із такого.

Абзацом першим частини першої статті 2 Закону № 320-XIV визначено, що особи можуть бути зареєстровані як платники фіксованого сільськогосподарського податку, якщо такі особи є сільськогосподарськими підприємствами різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, а також рибницькі, рибальські та риболовецькі господарства, які займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах), у яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75 відсотків загальної суми валового доходу.

Відповідно до статті 4 Закону України від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ «Про систему оподаткування» (чинного на час виникнення спірних відносин) платниками податків і зборів (обов’язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов’язок сплачувати податки і збори (обов’язкові платежі).

Згідно з абзацом сьомим пункту 1 статті 4 Закону України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин; далі – Закон № 400/97-ВР) для платників фіксованого сільськогосподарського податку збір на обов’язкове пенсійне страхування визначається окремо за спеціальною ставкою від об’єкта оподаткування.

Зі змісту преамбули Закону № 1058-IV вбачається, що зміна умов і норм загальнообов’язкового державного пенсійного страхування здійснюється виключно шляхом внесення змін до цього Закону.

Пунктом 5 частини дев’ятої статті 106 Закону № 1058-IV передбачено, що за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів ПФУ накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення – у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Питання нарахування та сплати страхових внесків до ПФУ врегульовані законами № 400/97-ВР, № 1058-IV, відповідними підзаконними актами, зокрема Положенням про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 658 (чинним на час виникнення спірних відносин).

Аналізуючи зазначені норми, колегія суддів дійшла висновку, що до суб’єктів права на користування спеціальною пільговою ставкою нарахування страхових внесків віднесені платники фіксованого сільськогосподарського податку. Закон не дає підстав для розширеного тлумачення поняття платника такого податку за рахунок його філій, що не є юридичними особами.

За наведених обставин ухвала Вищого адміністративного суду України від 7 березня 2013 року не узгоджується з вимогами чинного законодавства і підлягає скасуванню.

Установивши помилковість висновків суду касаційної інстанції, викладених в оскаржуваній ухвалі, колегія суддів позбавлена можливості прийняти нове судове рішення, оскільки відповідно до частини другої статті 243 КАС Верховний Суд України не наділений повноваженнями щодо скасування чи зміни рішень судів першої та апеляційної інстанцій у справі, що переглядається з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 237 цього Кодексу.

Оскільки за наслідками розгляду касаційної скарги такі повноваження відповідно до вимог статті 223 КАС має суд касаційної інстанції, справу після скасування оскаржуваної ухвали слід направити на новий розгляд до цього суду.

Керуючись статтями 241-243 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України

п о с т а н о в и л а:

Заяву управління Пенсійного фонду України в м. Охтирці та Охтирському районі Сумської області задовольнити частково.

Ухвалу Вищого адміністративного суду України від 7 березня 2013 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду касаційної інстанції.

Постанова є остаточною і не може бути оскаржена, крім випадку, передбаченого пунктом 2 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.


Головуючий

В.В. Кривенко

Судді: М.Б. Гусак

О.А. Коротких

О.В. Кривенда

В.Л. Маринченко

О.Б. Прокопенко

Ю.Г. Тітов





Схожі:

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах і Судової...
Суддів: Балюка М.І., Барбари В. П., Берднік І. С., Гуля В. С., Гусака М. Б., Ємця А. А., Жайворонок Т.Є., Колесника П.І., Коротких...
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі
ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ ПОСТАНОВ А ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах і Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах і Судової...
Григор’євої Л.І., Гуменюка В.І., Гусака М. Б., Коротких О. А., Кривенди О. В.,  Лященко Н. П., Маринченка В. Л., Панталієнка П. В.,...
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах та Судової...
Григор’євої Л.І., Гуменюка В.І., Гусака М. Б., Коротких О. А., Кривенди О. В.,  Лященко Н. П., Маринченка В. Л., Охрімчук Л.І., Панталієнка...
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі
Суддів: Гусака М. Б., Коротких О. А., Кривенди О. В., Маринченка В. Л., Панталієнка П. В., Прокопенка О. Б., Терлецького О. О., Тітова...
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах та Судової...
Барбари В. П., Балюка М.І., Берднік І. С., Гуля В. С., Гусака М. Б., Ємця А. А., Жайворонок Т.Є., Колесника П.І., Коротких О. А.,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка