Методичні рекомендації


Скачати 62.38 Kb.
Назва Методичні рекомендації
Дата 12.04.2013
Розмір 62.38 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Право > Методичні рекомендації

№ 01-06/471 від 25.09.09
Методичні рекомендації

щодо обговорення проекту Закону України

„Про внесення змін до Конституції України”

від 25.08.2009 № 671/2009

25 серпня цього року Президент України Віктор Андрійович Ющенко видав Указ „Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України „Про внесення змін до Конституції України” № 671/2009.

Обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників як осередок розвитку професіоналізму педагогічного потенціалу Черкащини, вдосконалення функціонування загальнонаціональної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців для професійної діяльності у різних ланках освіти регіону не міг залишитися осторонь такого важливого і актуального обговорення.

Так, обговорення вже відбулося на кількох нарадах при директорові (7 і 14 вересня 2009 року), а 21 вересня на зібранні представників трудового колективу були внесені пропозиції щодо змісту головного Закону держави. У ході обговорення виступили і внесли ряд важливих пропозицій директор інституту Чепурна Н.М., заступник директора з навчально-методичної роботи Дзюбак Р.М., методист лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін Степанова Н.М., завідувач лабораторії природничо-математичних дисциплін Мойсеєва С.Г., представники трудового колективу.

Доповідачем Степановою Н.М. було наголошено на змінах щодо Основного Закону держави, приведена порівняльна таблиця законопроекту у новій редакції в порівнянні із існуючим законом і нагадано присутнім, що обговорення проекту Закону “Про внесення змін до Конституції України“ триває. Бажаючі мають можливість надсилати свої зауваження та пропозиції до Національного інституту стратегічних досліджень за адресою: 01030, місто Київ, вул. Пирогова, 7, e-mail: [email protected].

Демократія у дії

Нова Конституція – нове майбутнє у правовій державі!

Позиція Президента полягає у необхідності проведення широкого громадського обговорення запропонованих змін до Основного закону держави, метою яких є запровадження ефективної моделі державної влади та місцевого самоврядування в Україні, що відповідатиме її потребам і цінностям як європейської держави.

Щоб долучитися до всеукраїнського проекту Закону України „Про внесення змін до Конституції України” пропонуємо вам провести обговорення нової редакції Конституції України у трудових колективах ваших навчальних закладів.

Президент України виклав своє бачення Основного Закону, але він звертається до народу сісти поруч із ним і написати свій варіант, будучи упевненим, що народ напише правильну Конституцію, дієву і громадянознавчу, такий Закон, який буде не тільки гарантувати, а й забезпечувати на практиці права і свободи громадян.

Звертаємо вашу увагу, що пріоритетними для Віктора Андрійовича Ющенка є наступні напрямки в проекті Основного Закону:

1) Конституція Президента України забезпечить БЕЗПОСЕРЕДНЄ ОБРАННЯ ОРГАНІВ ВЛАДИ НАРОДОМ. Тільки так влада може бути підзвітна людям і відповідальна перед ними.

Від виборів за партійними списками – повернення до мажоритарної системи (голосування за конкретного кандидата) на місцевих виборах, що дозволить обирати в місцеві ради професіоналів, які здатні вирішувати проблеми місцевих громад, а не витрачати час і ресурси на політиканство і корупційні дії.

2) Конституція Президента України передбачає ЗМЕНШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ДЕПУТАТІВ, і в такий спосіб гарантує скорочення витрат на парламент, депутатів і їхнє оточення.

Парламент у 450 депутатів – занадто дорогий для України. Кожний з них отримує житло, величезну зарплату, цілий набір соціальних привілей (недоторканність особи, медичне обслуговування, освіта для дітей, відпочинок), а після припинення повноважень – найбільші пенсії.

Кожний із депутатів за нині діючим законом може мати понад 30 помічників-консультантів, 4-ро з яких мають статус державного службовця. На цих осіб передбачено бюджетне утримання.

3) Конституція Президента України пропонує РОЗШИРЕННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА РЕГІОНІВ у владі і значно збільшує повноваження регіонів.

Запровадження верхньої палати парламенту-сенату дозволить представникам із областей безпосередньо брати участь у законотворчості, відстоюючи інтереси своїх регіонів. Обрання по 3 депутати від області збереже помірну чисельність парламентарів. Кожна область України зможе мати власний і рівний серед інших голос у парламенті.

Відновлення кожні два роки третини складу депутатів верхньої палати – Сенату – змусить їх прислухатися до потреб та вимог людей на місцях і відкриває дорогу в парламент “новій хвилі” політиків, дасть можливість виявити себе молоді.

4) Конституція Президента України СКАСОВУЄ НЕОБМЕЖЕНУ ДЕПУТАТСЬКУ НЕДОТОРКАНІСТЬ – і в такий спосіб полегшує притягнення чиновників і можновладців до кримінальної, цивільної і адміністративної відповідальності.

Як відзначає Президент України, несправедливо, коли політики живуть за іншими правилами, ніж народ. Конституція Президента скасує подвійні стандарти депутатської винятковості і недоторканності.

Ті, хто створюють закони і встановлюють правила, повинні нести таку ж відповідальність, як і всі інші. Прийняття нової Конституції дозволить забезпечити однакові правила для усіх, без виключень.

5) Конституція Президента України ЗМІЦНЮЄ САМОВРЯДУВАННЯ І РОЗШИРЮЄ РЕАЛЬНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ГРОМАД – що дозволить вирішувати більшість питань повсякденного життя людей без оглядки на високі столичні й обласні кабінети.

Депутатом місцевої ради може бути тільки житель відповідної громади – що наближає ці ради до потреб людей.

Ради громад, районна й обласна ради формують свої виконавчі органи, що відповідають за місцеві бюджети. Таким чином, на практиці, буде реалізований принцип забезпечення насамперед запитів і потреб кожної конкретної людини там, де він живе.

6) Конституція Президента України закладає ДОДАТКОВІ МЕХАНІЗМИ ЗДІЙСНЕННЯ НАРОДОВЛАДДЯ – що дозволить людям безпосередньо впливати на ситуацію в державі і менше залежати від свавілля влади.

Громадяни отримують право на народну законодавчу ініціативу і місцеві ініціативи. Це означає, що громадяни можуть змусити владу розглядати ті питання, які дійсно важливі для громади.

7) Конституція Президента України ВСТАНОВЛЮЄ ЧІТКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І ПОРЯДОК У ВЛАДІ, розмежовуючи повноваження між її органами.

Сьогодні стало правилом, що одні чиновники перекладають свою відповідальність за стан справ у країні на інших. У Конституції Президента передбачено чіткий розподіл ролей між гілками влади, а також між органами виконавчої влади. Президент, прем'єр-міністр і спікер парламенту – кожний буде займатися своєю справою і буде нести відповідальність за результати своєї діяльності.

8) Конституція Президента України ЗАБОРОНЯЄ СПРОБИ УЗУРПАЦІЇ ВЛАДИ, присвоєння певними політичними силами права говорити від імені всього народу або установлювати свої порядки силою.

Окремо підкреслюється, що насильство не може бути засобом відстоювання політичних інтересів.

Діяльність політичних партій ґрунтується на вільній конкуренції і повазі до демократичних цінностей. Окремо підкреслюється право на опозиційну діяльність.

9) Конституція Президента України створює могутні ДОДАТКОВІ МЕХАНІЗМИ ЗАХИСТУ ПРАВ КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА.

Кожний може звернутися за захистом своїх прав не тільки до суду загальної юрисдикції, але й, безпосередньо, до Конституційного Суду України.

Ніхто не може бути затриманий за підозрою без мотивованого рішення суду довше, ніж на 24 години.

10) Конституція Президента України В.Ющенка ЗМІЦНЮЄ СТАТУС УКРАЇНИ ЯК ПОВНОПРАВНОГО СУБ’ЄКТА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН.

Установлюється, що Україна самостійно вирішує питання щодо вступу або приєднання до міжнародних організацій, політичним і економічним міждержавним об’єднанням та вільний вихід із них.

Позиція Президента України в конституційному процесі є послідовною: відновлення Конституції повинно здійснюватися не під якогось політика або партію. Воно повинно ґрунтуватися і відповідати потребам, які існують у суспільстві. Ще в далекому ХVІІІ столітті відомі вчені, французькі просвітителі зазначали: „Щоб уникнути хаосу, безладу і мати порядок, потрібно змінити систему влади..., і тільки тоді влада буде дієвою, коли кожна із гілок буде наділена певними повноваженнями...”. Як ми бачимо – системність і відповідальність забезпечують порядок, верховенство закону і права.

Висловити свою позицію, не бути осторонь важливих для державотворення процесів – обов’язок кожного небайдужого до майбутнього країни громадянина. Тому долучіться до обговорення ініціатив Глави держави щодо внесення змін до Конституції України, а свої побажання та пропозиції для узагальнення просимо направляти на вказану адресу.
Ти – громадянин вільної і незалежної держави, твій голос є важливим. Доведи, що демократія – це сила, яка така ж істинна як добро, мораль і цінності!

Корисні сайти:

http://www.president.gov.ua – офіційне Інтернет-представництво Президента України Віктора Ющенка.

http://zakon.rada.gov.ua – офіційний сайт Верховної Ради України.

http://www.newsru.ua – інтернет-видання „Новини. ru on-lain”.

http://www.lawyer.org.ua – інтернет-видання „Юриспруденція on-lain”.



Директор інституту Н.М. Чепурна
Степанова Н.М.,

64–05–90

Схожі:

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ БІНАРНОГО УРОКУ ТЕОРЕТИЧНОГО...
Методичні рекомендації з досвіду роботи викладачів Державного навчального закладу
Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни...
Методичні рекомендації розробили викладачі Нікопольського коледжу Дніпропетровського державного аграрного університету Романій Сергій...
Методичні рекомендації до проведення
У збірнику вміщено методичні рекомендації та розробки уроків на допомогу педагогічним працівникам навчальних закладів для проведення...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ ДО САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ...
Методичні рекомендації щодо підготовки, оформлення та захисту основних форм індивідуально-дослідних завдань
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ : «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ГУРТОЖИТКУ»
Методичні рекомендації з досвіду роботи вихователя гуртожитку Державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо організації
Матеріали до серпневих конференцій педагогів області (методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу в закладах...
Методичні рекомендації з дисципліни «Комерційне кредитування»
Методичні рекомендації з дисципліни «Комерційне кредитування» призначені для надання допомоги студентам в засвоєнні предмету та в...
Уроках української мови Методичні рекомендації підготувала
...
Методичні рекомендації Щодо дотримання вимог до оформлення протоколу м. Луцьк 2013 р
Методичні рекомендації розроблені з метою підвищення ефективності управлінської діяльності головного та територіальних управлінь...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ РОЗДІЛУ для студентів усіх спеціальностей...
Політологія. Суб`єкти політики та способи політичної діяльності [Текст]: Методичні рекомендації до вивчення розділу для студентів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка