E Хламідіоз У недоношеної дитин, яка народилась з ознаками внутрішньоутробної інфекції в віці 1 року виявлено хоріоретиніт. Вкажіть найбільш ймовірну причину захворювання ? A


Скачати 0.81 Mb.
Назва E Хламідіоз У недоношеної дитин, яка народилась з ознаками внутрішньоутробної інфекції в віці 1 року виявлено хоріоретиніт. Вкажіть найбільш ймовірну причину захворювання ? A
Сторінка 1/6
Дата 21.04.2013
Розмір 0.81 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2   3   4   5   6
НЕОНАТОЛОГИЯ 05-07

У доношеного хлопчика після виписки з пологового будинку при первинному патронажі педіатр виявив симетричну припухлість молочних залоз без змін шкіри над ними, набряк калитки. Температура тіла 36,50С. Дитина спокійна, груди матері смокче активно. Про який стан слід подумати?

A *Статевий криз новонародженого

B Мастит новонародженого

C Патологія урогенітальної системи

D Порушення електролітного обміну

E Захворювання ендокринної системи
Доношений хлопчик народився з масою тіла 3200г, довжиною тіла 52 см. При огляді на 3 добу шкіра набула жовтушного відтінку. Дитина активно смокче, сон не порушений. Живіт м’який, печінка виступає на 2 см з під реберної дуги. В аналізі крові: гемоглобін – 200 г/л, еритроцити – 5,5 Т/л, тромбоцити – 200 Г/л, загальний білірубін – 52 мкмоль/л. Про який стан слід подумати?

A * Фізіологічна жовтяниця

B Вроджений гепатит

C Гемолітична хвороба

D Геморагічна хвороба

E Вроджений цироз
У дівчинки на 5-й добі життя з’явились кров’янисті виділення з піхви. Об’єктивно: дитина активна, сон спокійний. Над легенями дихання пуерильне, тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, печінка виступає з під реберної дуги на 2 см. Стілець – 4 рази на добу, без патологічних домішків. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Фізіологічна метрорагія новонародженого

B Десквамативний вульвовагініт

C Фізіологічний дисбактеріоз кишечника

D Геморагічна хвороба новонародженого

E Сечокислий інфаркт новонародженого

У дитини в віці віком 3 діб, яка народилась з вагою 2900г терміново, при обстеженні виявлено мікроцефалію, катаракту обох очей, нерясний геморагічний висип на тілі, гепатоспленомегалію. Дитина не реагує на звукові подразники. Яку внутрішньоутробну інфекцію перенесла дитина?

A *Краснуху

B Цитомегаловірусну інфекцію

C Вірусний гепатит В

D Токсоплазмоз

E Хламідіоз

У недоношеної дитин, яка народилась з ознаками внутрішньоутробної інфекції в віці 1 року виявлено хоріоретиніт. Вкажіть найбільш ймовірну причину захворювання ?

A *Токсоплазмоз

B Сифіліс

C Вірусний гепатит В

D Мікоплазмоз

E Хламідіоз

Доношений новонароджений з масою тіла 4500 г народився в асфіксії з оцінкою за шкалою Апгар 4-6 балів. В пологах утруднене виведення плечового поясу. У неврологічному статусі загальномозкові розлади, виявлений тотальний верхній млявий парез – ручка атонічна, пронована, не викликаються рефлекси - хапальний, Бабкіна. Укажіть топічний рівень ураження:

A * Спинний мозок, шийно-грудні сегменти СV - T I

B Спинний мозок, шийні сегменти СI - С II

C Спинний мозок, шийні сегменти СIII - С IV

D Спинний мозок, грудні сегменти T I - T V

E Спинний мозок, грудні сегменти T V I - T VІІ
У немовляти з групою крові А (II) Rh позитивна, що народилося від першої вагітності, група крові матері 0(I) Rh негативна, у першу добу з'явилася жовтяниця. Рівень білірубіну в пуповинній крові – 60 мкмоль/л, на 2 добу – 290 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. Нb – 100 г/л, еритроцити - 2,8 Т/л. Діагностовано гемолітичну хворобу новонародженого. Оберіть тактику лікування?

A*Замінне переливання ерітроцитарної маси 0 (I) Rh позитивної і плазми АВ (IV)

B Гемотрансфузія крові А (II) Rh позитивної

C Замінне переливання крові групи А (II) Rh позитивної

D Фототерапія

E Дезинтоксикаційна терапія
У дитини на 10 день життя підсилилась жовтяниця, наросла інтоксикація, втрата маси. Вагітність І з грипом в 6-7 тижнів. Жовтушність з зеленкуватим відтінком, гепатолієнальний синдром, розширення венозної мережі на брюшній стінці. Сеча темна, випорожнення ахолічні. Білірубін загальний-180 мкмоль/л, прямий-160 мкмоль/л, АСТ, АЛТ–у нормі, Нb -180 г/л, ер.-4,5 Т/л. Вкажіть генез жовтяниці?

A * Механичний

B Кон'югаційний

C Паренхіматозний

D Гемолітичний

E Змішаний
У новонародженого на 8 день життя з'явилася інтоксикація, ексикоз, гіпертермія, зміни на шкірі тулуба і кінцівок у вигляді млявих міхурів, тріщин, мокнуття. Шкіра нагадує обварену окропом. В аналізі крові – лейкоцитоз, зсув вліво, прискорена ШОЕ. Під час вагітності у матері була піодермія, загострення хронічного гаймориту. Ваш вірогідний діагноз?

A * Ексфоліативний дерматит Ріттера

B Псевдофурункульоз

C Флегмона новонародженого

D Пухирчатка новонародженого

E Везікулопустульоз

На 7 добу життя новонародженого госпіталізовано із симптомами інтоксикації, утрудненим носовим подихом за типом “сухого сопіння”, гепатолієнальним синдромом, неврологічними розладами, везикулярним висипом на тулубі, долонях, підошвах на інфільтрованому фоні, які залишають після проривання мідно-червону поверхню. Яку інфекцію можна запідозрити?

A * Сифіліс

B Краснуха

C Токсоплазмоз

D Цитомегаловірусна інфекція

E Герпетична інфекція

У новонародженого від I вагітності, з масою 3500 г з першої доби жовтяниця, млявість, зниження рефлексів. Об’єктивно: жовтушність шкіри II ст. із шафрановим відтінком, печінка + 2 см, селезінка +1 см. Сеча и випорожнення - жовті. В аналізі крові: Нb – 100 г/л, ер. -3,2 Т/л, лейк.- 18,7 Г/л, кров матері 0(I) Rh нег., кров дитини А (II) Rh поз. Білірубін – 170 мкмоль/л, фракція непряма. Рівень АЛТ, АСТ – у нормі. Яке захворювання імовірно у дитини?

A * Гемолітична хвороба новонародженого, АВ0-конфлікт

B Внутрішньоутробний гепатит

C Гемолітична хвороба новонародженого, Rh-конфлікт

D Атрезія жовчовивідних шляхів

E Фізіологічна жовтяниця


У новонародженої дитини, яка народилась у термін 35 тижнів з масою 2300 г, з оцінкою за шкалою Апгар 6 – 8 балів, у віці 7 діб з’явились ознаки активного енцефаліту. Відомо, що у матері під час вагітності визначався високий титр антицитомегаловірусних антитіл та збільшення його в динаміці. Проводилось специфічне лікування. Які результати обстеження дитини більш вірогідно підтвердять підозру на гострий цитомегаловірусний енцефаліт?

A *Діагностичний титр специфічних антитіл IgМ + позитивна полімеразна

ланцюгова реакція.

B Високий титр специфічних антитіл IgG + позитивна полімеразна ланцюгова реакція.

C Підвищення всіх класів Ig

D Достатньо виявленого приросту антитіл у матері

E Виявлення на нейросонограмі петрифікатів та кист.
У новонародженої дитини на слизовій оболонці рота (щоки, язик, піднебіння, ясна) спостерігаються множинні крапкові нальоти, що нагадують манну крупу чи сир, згодом зливаються, утворюючи білі плівки різних розмірів і форм, які легко видаляються тампоном, залишаючи червону блискучу слизову оболонку. Який діагноз можна встановити?

A *Кандидозний стоматит

B Aфтозний стоматит

C Червоний плоский лишай

D Пухирчатка

E Герпес слизових оболонок

Новонародженій дитині 3 доби. Перебіг вагітності та пологів без ускладнень. Народилася з масою 3300 г, оцінкою за шкалою Апгар 8 балів. Стан задовільний. З’явилася жовтяниця шкіри. Група крові дитини 0 (І)Rh негативна, група крові матері А(II)Rh(+). Як розцінити зміни кольору шкіри?

A *Фізіологічна жовтяниця

B Гемолітична хвороба новонародженого обумовлена Rh-несумісністю

C Гемолітична хвороба новонародженого обумовлена АВО-несумісністю

D Механічна жовтяниця

E Жовтяниця при сепсісі

У дитини віком 3 діб із гіпербілірубінемією (428 мкмоль/л) з’явилися порушення у вигляді періодичного збудження, судом, на фоні млявості, гіпотонії, гіподінамії, пригніченості безумовних рефлексів, а також збіжна косоокість, ротаторний ністагм, симптом “призахідного” сонця. Чим пояснити цю симптоматику?

A *Білірубінова енцефалопатія

B Черепно-мозкова травма

C Пухлина головного мозку

D Гідроцефалія

E Дитячий церебральний параліч
У новонародженого спостерігається частота дихання — 26 за хв., частота серцевих скорочень - 90 за хв., шкіра синя, м’язовий тонус низький, на відсмоктування катетером із носа та рота слизі та навколоплідних вод дитина реагує гримасою. Рефлекси знижені. Аускультативно над легенями ослаблене везикулярне дихання. Тони серця звучні. Через 5 хвилин дихання ритмічне, 38 за 1 хв., ЧСС - 120 за хв. Який найбільш імовірний діагноз?

A Асфіксія.

B Вроджена вада серця.

C Пологова травма.

D Внутрішньомозковий крововилив.

E Гемолітична хвороба.

У недоношеної новонародженої дитини з II ступенем недоношеності на 6-ту добу життя встановлено діагноз: неонатальна вогнищева пневмонія. Які фактори могли сприяти розвитку пневмонії у цьому випадку?

A * Розсіяні ателактази легенів.

B Мала маса тіла недоношеної дитини.

C Масивна аспірація меконієм.

D Недостатність терморегуляції.

E Гібербілірубінемія



Дитина народилася від матері, що є носієм HbsAg. Які профілактичні заходи треба вжити в пологовому будинку?

A * Імуноглобулінопрофілактика відразу після народження

B Імуноглобулінопрофілактика через 1 місяць

C Трикратне введення плазмової вакцини

D Трикратне введення рекомбінатної вакцини

E Вакцинація проти гепатиту В

У новонародженої дитина діагностовано гемолітичну хворобу (жовтяничний варіант), що виникла на тлі резус –конфлікту. В пуповинній крові концентрація гемоглобіну становить 170г/л, загального білірубіну – 42,5мкмоль/л. Призначено консервативне лікування. Який із критеріїв у подальшому буде визначальним щодо необхідності проведення цій дитині замінного переливання крові?

A * Погодинний приріст концентрації загального білірубіну крові.

B Рівень ретикулоцитів у крові.

C Вираженість жовтяничності шкірних покровів.

D Поява ахолічних випорожнень.

E Стан сечовиділення.

Стан недоношеної дитини погіршується на 10-й день життя з появою нападів апное, ознак дихального дистресу, зригувань і здуття живота. Під часоб’єктивного огляду – немовля мляве, шкіра блідо-субіктерична з сіруватим відтінком, м’язовий тонус знижений, фізіологічні рефлекси пригнічені, температура тіла 35,90С. У посіві крові на стерильність, взятому 2 дні тому з центрального катетера, – ріст Pseudomonas aeruginosa. Призначте лікування новонародженому, обравши оптимальну комбінацію антибактеріальних препаратів

A *Цефтазидим + амікацин

B Цефазолін + нетроміцин

C Ампіцилін + гентаміцин

D Цефотаксим + ампіцилін

E Ванкоміцин + карбеніцилін
У хлопчика, який народився від II доношеної вагітності, II пологів наприкінці першої доби життя з’являється жовтяниця. Загальний стан дитини задовільний. Група крові дитини В(III) Rh(+), група крові матері А(II) Rh(-). Назвіть додаткове обстеження, яке дозволить підтвердити попередній діагноз.

A *Пряма проба Кумбса

B Загальний аналіз крові

C Вміст білірубіну в сироватці крові

D Визначення осмотичної резистентності еритроцитів

E Визначення активності трансаміназ сироватки крові
У переношеної дитини (гестаційний вік 44 тижні, маса тіла при народженні 4100г), через 6 год після народження з'явилися фокальні судоми. При неврологічному обстеженні на 72 год життя виявлено вогнищеві неврологічні порушення: геміпарез справа, відхилення очей вбік, протилежний геміпарезу; асиметричне розширення зіниць (права зіниця більша). Нейросонографія – незначне підвищення ехогенності мозку, трансілюмінація черепа – обмежене вогнище зниженого світіння над правою скроневою ділянкою. Ліквор у нормі. Попередній діагностичний підсумок:

A *Пологова травма, субдуральний крововилив

B Пологова травма, кефалогематома

C Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

D Внутрішньошлуночковий крововилив

E Менінгоенцефаліт
У доношеного новонародженого хлопчика (маса при народженні 3900г, гестаційний вік 39 тижнів) на першу добу життя розвинулись респіраторні розлади: задишка, аритмічне дихання, напади ціанозу. При огляді спостерігається парадоксальне дихання й відставання в акті дихання лівої частини грудної клітки. Аускультативно зліва – ослаблене дихання і крепітуючі вологі хрипи. Невропатолог діагностував лівобічний парез Дюшена-Ерба. В загальному аналізі крові змін не виявлено. Попередній діагноз?

A *Лівобічний парез діафрагми

B Природжена пневмонія

C Респіраторний дистрес синдром

D Транзиторне тахіпноє новонароджених

E Лівобічний пневмоторакс
У новонародженої дитини, яка потребувала проведення реанімаційних заходів, зараз спостерігається центральний ціаноз, незважаючи на проведення оксигенотерапії вільним потоком 100\% кисню через маску, а також частоту серцевих скорочень 140/хв і наявність адекватного самостійного дихання. Який з перелічених заходів слід вважати найбільш відповідним у цей момент?

A *Проведення ШВЛ

B Підвищення температури променевого обігрівача

C Проведення тактильної стимуляції

D Уведення налоксону

E Уведення адреналіну
Відійшли інтенсивно забруднені меконієм навколоплідні води. Після народження голови проведено ретельне відсмоктування вмісту рота, глотки та носа. Після народження немовля негайно перенесене на реанімаційний стіл, під джерело променевого тепла. Звертають на себе увагу блідість шкіри, м‘язова гіпотонія та відсутність самостійного дихання. У цей момент потрібно:

A *Інтубувати трахею та відсмоктати вміст нижніх дихальних шляхів

B Негайно витерти шкіру дитини

C Провести тактильну стимуляцію

D Розпочати штучну вентиляцію легень мішком і маскою.

E Розпочати непрямий масаж серця
Дитині 5 днів. Блювота з'явилася з 3 -го дня. Частота і об'єм різні, після їжі, свіжим молоком, без домішки жовчі. Ознак обезводнення немає. Виражений синдром підвищеної нервово-рефлекторної збудливості. Видимої перистальтики шлунку немає. Мочиться достатньо. Стілець щоденний. З анамнезу відомо: народився в асфіксії 2-го ступеня, вагітність протікала з анемією, пізнім гестозом. Ваш гаданий діагноз?

A Пілороспазм.

B Адреногенітальний синдром (сільвтрачаюча форма)

C Галактоземія.

D Гастро-дуоденальний рефлюкс.

E Пілоростеноз.

У 8.00 загальний білірубін – 100 мкмоль/л: прямий- 10, непрямий- 90 мкмоль/л; у 18.00 того ж дня загальний білірубін – 180 мкмоль/л: прямий –20, непрямий-160. Визначите погодинний приріст білірубіну, виберіть правильну відповідь:

A 1 мкмоль/л/год

B 7 мкмоль/л/год

C 8 мкмоль/л/год

D 70 мкмоль

E 80 мкмоль
Новонароджений К., дівчинка, 3-ї доби життя. З анамнезу відомо, що безводий період 126 годин, гіпертермія в пологах до 39°С. Пологи в терміні гестації 32 тижні. Оцінка за шкалою Апгар 5 – 7 балів. Маса тіла 1480 р. При огляді t тіла до 38,5°С. Ригідність потиличних м'язів. Рефлекси новонароджених пригноблені. Шкірні покриви сірого для жовтяниці кольору з нерясним петехіальним висипом. Тахікардія до 190 за хвилину. Тони серця глухі. Задишка

до 80 за хвилину за участю допоміжної мускулатури. При аускультації в нижніх відділах дихання ослаблене, крепітація. Живіт роздутий, при пальпації напружений, болісний. Печінка + 3 см, селезінка +1,5 див. Олігурія. Стілець меконіальний, мізерний зі слизом і прожилками крові. Лабораторно: лейкопенія із зрушенням лейкоцитарної формули вліво, гіпопротеїнемія

гіпербілірубінемія з підвищенням рівня прямого і непрямого білірубіну. Ваш діагноз?

A Сепсис новонародженого, септикопіємія.

B Респіраторний дистрес-синдром.

C Вроджена комбінована вада серця

D Гемолітична хвороба новонародженого.

E Геморагічна хвороба новонародженого.


Дитина доношена, від першої вагітності. Матері 32 роки. Показники за шкалою Апгар при народженні низькі. На протязі тижня стан дитини залишався важким. Виписан із пологового будинку на 20-й день життя. Лікарями не спостерігався, бо мати виїхала до родичів у село. На момент огляду дитині 6 місяців, знаходиться на природному вигодовуванні, отримує 2 рикорми, соки. Стежить за предметом, не сидить, має вираженний гіпертонус м’язів-згиначів рук і ніг із тенденцією до перехресту ніг, викливаються ладонно-ротовий, пошуковий рефлекси та рефлекс Робінсона. Вкажіть що відповідає віковій нормі?

A *Смоктальний рефлекс

B Ладонно-ротовий рефлекс.

C Пошуковий рефлекс.

D Рефлекс Робінсона.

E Гіпертонус м’язів–згиначів рук і ніг.
У новонародженої дитини ліва рука розігнута у всіх суглобах, лежить уподовж тулубу, пронована в передпліччі. Активні рухи в ліктьовому суглобі відсутні, в плечовому суглобі – збережені. Кисть сплощена, атрофована холодна на дотик, пасивно звисає. Хапальний і долонно-ротовий рефлекси на хворій стороні відсутні. Встановіть вірогідний діагноз.

A *Нижний дистальний тип акушерського парезу (Дежерін-Клюмпке)

B Природжений поліомієліт

C Верхній проксимальный тип акушерського парезу (Ерба-Дюшена)

D Тотальний тип акушерського парезу

E Природжена гемігіпоплазія
Педіатр проводить оцінку фізичного розвитку доношеної дитини 17-днів, яка при народженні мала масу тіла – 3400 г, довжину – 52 см. Лікар вважає, що дитина розвинута згідно віку. Яка прибавка маси тіла найбільш вірогідно стала основою для такого заключення?

A *200 г

B 100 г

C 150 г

D 50 г

E 300 г
При огляді новонародженої дитини лікар не зміг пропальпувати у нього периферичні ліфатичні вузли. З чим найбільш вірогідно це пов’язано?

A * Слабка вираженість капсули лімфатичних вузлів

B Глибоке залягання лімфатичних вузлів

C Добрий розвиток підшкірної клітковини в місцях накопичення лімфатичних

вузлів

D Вплив фізіологічної м’язової гіпертонії

E Відсутність лімфатичних вузлів у цьому віці
Дитині 3 доба життя. Шкіра жовтяниста. Дитина млява, не реагує на зовнішні підрядники. Гіпертермія до 38,3. ЧД 72 у хв. Аускультативно в нижніх відділах легень крепітуючі хрипи. ЧСС 178. Печінка збільшена до 5 см, селезінка - до 3 см. Призначте тактику лікування новонародженого

A Антибактеріальна, інфузійна терапія, респіраторна підтримка.

B Антибактеріальна, імунокоригуюча терапія

C Антибактеріальна, глюкокортикоїдна, посиндромна терапія

D Антибіотики, плазматрансфузія

E Антибіотики, гемотрансфузії, вітамінотерапія

Новонароджена дитина від 3 вагітності, 1 пологів При народженні шкіра рожева. Гемоглобін крові 100 г/л, еритроцити - 3,6х1012/л . Білірубін крові з пупкової вени 60 мкмоль/л. Група крові матері О(І) резус негативна, у дитини О(І), резус позитивна. Реакція Кумбса позитивна. Який вид жовтяниці лежить в основі даного стану. Визначте тактика лікування.

A Гемолітична

B Парехіматозна

C Механічна

D Синдром згущення жовчі

E Атрезія жовчовивідних шляхів.
Дитина народилася з вагою 4,5 кг. Під час пологів слабкість пологової діяльності та її стимуляція. В аналізі крові еритроцити 6,2х1012 /л, гемоглобін 160 г/л, гематокрит 0,59. Через 6 годин еритроцити 3,2х1012/л, гемоглобін 100 г/л, гематокрит 0,64. При обстеженні ЧД 56 за хв.., ЧСС – 175 уд за хв.. А/Т 34/16, середній 18 мм рт ст.. Визначте тактика лікування.

A Гемотрансфузія, гемостатична терапія

B Гемотрансфузія, інгібітори протеоліза

C Викасол, свіжозаморожена плазма.

D Рефортан, гепарин.

E Глюкокортикоїди, суха плазма.
У новонародженого 3 діб з респіраторним дистрес-синдромом спостерігається погіршення стану: млявість, пригнічення рефлексів, дифузний ціаноз, роздування ніздрів, тахіпное 90 за хвилину, западіння нижньої половини грудної клітки на вдиху, виразна рефракція мечеподібного відростку, дистантні експіраторні хрипи. При аналізі кислотно-лужного балансу та газового складу крові: РаО2 - 45 мм рт.ст., РаСО2 - 70 мм рт.ст., рН - 7,1. Виберіть найбільш

оптимальний метод респіраторної терапії.

A Примусова штучна вентиляція легень з режимом постійного позитивного тиску

в дихальних шляхах

B Допоміжна апаратна вентиляція легень

C оксигенотерапія через лицьову маску

D СДППТ за Грегорі

E гіпербарична окисгенація
У новонародженого в віці 32 нед гестації через 2 год після родів з'явилися прогресуючий цианоз, задишка, роздування крил носа, втягування міжреберій. Оцінка за шкалою Сильвермана 4 бала. Рентген- досліджнення грудної клітки виявило нодозно-ретикулярний рисунок легенів, знижену пневматизацію, повітряні бронхограми. Який діагноз найбільш ймовірний?

A Респіраторний дистрес-синдром

B Інтранатальна асфіксія

C Вроджена пневмонія

D Пневмоторакс

E Вроджена вада серця

У доношеного новонародженого через 10 годин після родів розвилася жовтуха. Діагностована гемолітічна хвороба новонародженого за резус-конфліктом. Через 2 год рівень непрямого білірубіна сироватки крові збільшився на 14 ммоль/л. Яке лікування необхідно призначити даному новонародженому?

A Замінне переливання крові

B Фототерапія

C Фенобарбитал

D Ентеросорбенти

E Інфузіонна терапія

У новонародженого з перинатальной асфіксією протягом родів відзначалися апноэ та брадикардія [ч.с.с. 70 ударів за хвилину], була негайно почата штучна вентиляція легень із

100 % O2 із застосуванням маски та мішка Амбу. Через 30 секунд серцевий ритм не змінився. Яким повинен бути наступний крок реанімаційних заходів?

A Непрямий масаж серця

B Тактильна стимуляція

C Продовжити вентиляцію

D Соди гідрокарбонат внутришньовенно

E Епінефрін внутришньовенно

Новонародженому 3 години. Стан дитини за шкалою Апгар 9 балів. Мати є носієм HBsAg. В який термін з метою профілактики ВГВ треба провести щеплення?

A * В перші 12 годин життя.

B В першу добу.

C В перші три дня

D На протязі тижня

E На протязі місяця

У пологовому будинку за останні 6 годин народилось 7 немовлят. Двоє - від матерів носіїв HBsAg, решта - від HBsAg -негативних матерів; але 2-5 років тому ці матері хворіли ВГА, ВГВ, ВГС. Які діти з профілактичною метою вакцинуються в першу чергу проти ВГВ?

A * Діти від матерів носіїв HBsAg.

B Діти від матерів, що хворіли ВГВ

C Діти від матерів, що хворіли ВГА

D Діти від матерів, що хворіли ВГС.

E Діти від матерів, у яких не знайдено HBsAg.


У недоношеної новонародженої дитини встановлено діагноз сепсис, септикопиємія. Є підозра, що захворювання визвано грам негативною флорою. Яка комбінація антибіотиків найбільш сприятлива у даному випадку?

A *Цефотаксим+гентаміцин

B Оксацилін+ампіцилін

C Цефазолін+пеніцилін

D Ацикловір+метіцилін

E Роваміцин+лінкоміцин
Дитина від жінки 28 років. Вагітність перша. Спостерігалась нефропатія, а також загроза переривання вагітності на всьому протязі. Пологи на 39-му тижні. Відмічалась слабкість родової діяльності. перший період 14 годин, другій – 35 хвилин, безводний проміжок – 10 год. При спостережені за дитиною виявлено в дистальному відділу правої руки порушення функції, зниження м’язового тонусу. Відсутні рухи в ліктьовому суглобі. Кисть бліда, холодна, має вигляд “кігтістої лапи”. Рухи в плечовому суглобі збережені, рефлекс Маро справа знижений,

рефлекс Бабкіна справа відсутній. Ваш попередній діагноз:

A * параліч Дежарін – Клюмпке

B синдром Кофферата

C параліч Дюшес – Ерба

D параліч Кернера

E ураження грудного відділу спинного мозку

Дівчинка першої доби життя знаходиться в реанімаційному відділенні на штучній вентиляції легень 8 годин. Зволоженість кисню 60\%. Дитина народилася від третьої вагітності (перша та друга закінчилися зривами вагітності у початкових строках). Пологи на 39-40 тижні. Оцінка за шкалою Апгар 6-7 балів. Після народження через 3 години стан дитини погіршився внаслідок зростання дихальної недостатності. Після огляду лікаря – неонатолога та обстеження

дитини був встановлений діагноз: СДР (синдром дихальних розладів). Для зменшення токсичності кисню дитині треба призначити:

A * Вітамін Е, еуфілін

B Преднізолон

C Вітамін А, унітіол.

D 4\% р-н соди, преднізолон.

E Зменшити об’єм ін фузійної терапії
Хлопчик двох днів знаходиться в реанімаційному відділенні з діагнозом СДР(синдром дихальних розладів). Стан дитини тяжкий. З анамнезу відомо, що хлопчик народився від жінки 30 років. Вагітність друга. Перебіг вагітності ускладнений: відмічалась нефропатія в 2-3 триместрах, ГРЗ у першому та третьому триместрі. Пологи вчасні на 40-41 тижні. Маса дитини при народжені 2250 г, довжина тіла 45 см. Оцінка за шкалою Апгар 6-7 балів. Дитини отримає комплекс лікування. Вкажіть необхідний об’єм інфузійної терапії (в мл/кг).

A * 30

B 20

C 10

D 40

E 50

Дівчинка від першої вагітності. У першій половині вагітності відмічався токсикоз, у другій – загроза переривання (лікувалася стаціонарно). Пологи на 36-37 тижні. Маса тіла при народжені 2150 г, довжина тіла 45 см. Оцінка за шкалою Апгар 5 – 6 балів. Після огляду лікарем – неонатологом був встановлений попередній діагноз: синдром дихальних розладів. Стан дитини тяжкий. У відповідності з протоколу реанімації новонароджених у родильному залі та в палаті інтенсивної терапії проводився повний комплекс реанімаційних заходів. Дитині призначений

режим кувезу. Вкажіть початкову концентрацію кисню в кувезі (в\%).

A * 30

B 40

C 50

D 60

E 100
На 8 добу життя у дитини, яка народилась у строк, з масою 3500 г піднялась температура тіла до 37,5оС , стала в’яло брати грудь. Дитина була прикладена до грудей матері на 3 добу в зв’язку з післяпологовим ендометритом у матері. Об’єктивно: дитина активна. На шкірі грудей, живота, стегон виявлені поверхневі в’ялі пухирі числом – 10, діаметром 5 – 10 мм, з мутним вмістом. Деякі з них зруйнувались, при цьому з’явилась яскраво - рожева поверхня. З боку внутрішніх органів змін немає. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A * Пухирчатка новонароджених

B Везикулопустульоз

C Ексфоліативний дерматит Ріттера

D Синдром Лайєла

E Інфікована попрілість
Дитина народилася від першої вагітності, пологи затяжні, перший період – 18 годин, стимуляція оксітоцином. Маса тіла при народженні – 3900 г, зріст – 54 см. Оцінка за шкалою Апгар на 1-й хвилині – 6 балів, на 5-й – 7 балів. При обстеженні виявлена кефалогематома правої тім’яної кістки діаметром 8 см. Яка тактика лікування?

A * Евакуація вмісту кефалогематоми на 2-3 тижні життя

B Евакуація вмісту кефалогематоми на 2-3 добі життя

C Накладання тугої пов’язки протягом однієї доби

D Медикаментозна терапія – вікасол

E Медикаментозна терапія – траумель
Дитині 26 діб, на штучному вигодовуванні.. Народилася з масою тіла 3300 г. На 3-у добу після виписки із пологового будинку мати помітила на шкірі декілька гнійників. До лікаря не зверталася, змащувала елементи висипки розчином фукорцину. Через 2 тижні дитина почала зригувати після їжі, температура зросла до 38-38,40С, шкіра стала сіруватого кольору. При огляді: маса тіла 3000 г, частота дихання – 42/хв, ЧСС -138/хв, тони глухі, систолічний шум на верхівці серця. Метеоризм, печінка виступає на 3 см з-під реберної дуги, селезінка на 2 см. Випорожнення не змінені. Встановіть попередній діагноз.

A * Сепсис, шкіряна форма

B Вроджена вада серця.

C Пілороспазм

D Везікулопустульоз

E Вірусна інфекція з явищами токсикозу
У новонародженої дитини через 10 днів після народження раптово підвищилася температура до 39º. Об-но: на еритематозній шкірі в області пупка, живота грудей, з'явилися множинні міхури величиною з горошину, без інфільтрації в підставі, місцями визначаються яскраво-червоні вологі ерозії з обривками епідермісу по периферії. Вкажіть попередній діагноз

A *Епідемічна пухирчатка новонароджених

B Сифілітична пухирчатка

C Стрептококове імпетиго

D Вульгарне імпетиго

E Алергічний дерматит
У новонародженого до кінця першої доби з'явилося жовтяничне фарбування склер. Дитина стала млявою, погано смоктала. Відмічалася пастозність черевної стінки. Печінка + 3,5 см, селезінка + 1,5 см. У аналізі крові: анемія легкогоступенюі, ретикулоцитоз, нормобластоз. Білірубін крові 185,0 мкмоль/л переважно непрямій. Погодинний приріст білірубіну 6,1 мкмоль/л. Група крові матері А (II), Rh (-), дитини – 0 (I), Rh (+). Пряма проба Кумбса

позитивна. Ваш попередній діагноз?

A *Гемолитическая хвороба новонародженого по резус-конфлікту

B Гемолітична хвороба новонародженого за системою АВ0

C Кон'югаційна жовтяниця

D Набрякла форма гемолітичної хвороби новонароджених

E Природжена гемолітична анемія

У новонародженого діагностована гемолітична хвороба новонароджених по системі АВ0. Група крові дитини А (II), Rh (+), матері – 0 (I), Rh (+). Показане замінне переливання крові. Який із запропонованих варіантів донорської крові Ви вважаєте за правильний?

A *Еритроцитарна маса І-й групи + плазма групи крові дитини

B Кров групи 0 (I), Rh (+)

C Кров групи АВ (IV), Rh (+)

D Кров групи А (II), Rh (+)

E Кров групи В (III), Rh (+)
У дитини в першу добу життя діагностована ГХН за резус-конфліктом. При обстеженні: дитина млява, смокче погано, рефлекси періоду новонародженості знижені, шкірні покриви і видимі слизові оболонки іктеричні. У крові: Ер.-2,3Т/л, Нв-100 г/л, білірубін 242.0 мкмоль/л, переважно непрямій, погодинний приріст білірубіну 6,1 мкмоль/л, пряма проба Кумбса позитивна. Який із запропонованих варіантів терапії буде провідним?

A *Замінне переливання крові

B Переливання альбуміну

C Фототерапія

D Фенобарбітал

E Інфузія 5% розчином глюкози
Дитина народилася в строк з оцінкою за шкалою Апгар 5-7 балів. На 2-у добу з'явилася мелена. Загальний стан не порушений. Тест Апта негативний. Призначено дослідження системи гемостазу в межах можливостей лікарні. Які показники, найімовірніше, будуть отримані?

A *Протромбіновий час понижений, тромбоцити – норма

B Протромбіновий час збільшений, тромбоцити – норма

C Протромбіновий час і тромбоцити – понижені

D Протромбіновий час і тромбоцити – норма

E Протромбіновий час – норма, тромбоцити – понижені
У двотижневої дитини відмічаються елементи пухирчатки новонародженого гнійний мастит. Субфебрільно лихоманить, недостатньо додає масу тіла. При посіві крові на стерильність виділений патогенний стафілокок.

Виберіть оптимальний варіант антибактеріальної терапії.

A *Цефалоспорини третього покоління + аміноглікозиди

B Напівсинтетичні пеніциліни + аміноглікозиди

C Цефалоспорини першого покоління

D Пеніцилін + аміноглікозиды

E Цефалоспорини першого покоління + макроліди

У новонародженого, що народився в тазовому передлежанні, через 12 годин після народження виникли ригідність потиличних м'язів, порушення смоктання і ковтання, напади тонічних судом, брадикардія. У лікворі виявлено велику кількість еритроцитів. Яке захворювання слід припустити у дитини?

A *Внутрішньочерепний крововилив

B Бактерійний менінгіт

C Природжена аномалія розвитку мозку

D Енцефалічна реакція

E Кефалогематома
У родзалі у новонародженого хлопчика з вагою 4000,0, від 1 патологічних пологів, оцінкою за шкалою Апгар 7-8 балів, при огляді відмічається грубе порушення функції руки в дистальному відділі. Рухи в плечовому суглобі збережені, в ліктьовому – відсутні. Кисть у вигляді “пазуристої лапки”. Вкажіть попередній діагноз:

A *Плексоневропатия, нижній тип (параліч Дежерін-Клюмпке)

B Плексоневропатія, верхній тип (параліч Дюшена-Ерба)

C Тотальна плексоневропатія

D Внутрічерепний крововилив

E Остеоміеліт


У доношеної дівчинки від першої фізіологічної вагітності та неускладнених пологів наприкінці другого дня життя з’явилися зригування з кров’ю, мелена. Яка термінова терапія необхідна в цьому випадку?

A Вітамін К1 або К2 (вікасол), свіжозаморожена плазма ;

B Інгібітори протеаз, α-амінокапронова кислота;

C Великі дози вітаміну С;

D Препарати кальцію, контрикал;

E Глюкокортикостероїди.



У дитяче відділення госпіталізована дитина віком 3 тижнів зі скаргами на підвищення температури тіла до 38-39°, кашель, поганий апетит, здуття живота, рідкі випорожнення. Дитина доношена, годувалась груддю, але 6 днів тому у матері був діагностований мастит, і дитина переведена на штучне вигодовування. Об’єктивно: стан тяжкий за рахунок симптомів інтоксикації, дихальної недостатності; в легенях – вкорочення перкуторного тону

паравертебрально, маса крепітуючих хрипів у задніх відділах. Живіт збільшений, м’який, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 5 см, селезінка – на 2 см. Запідозрена септикопіємічна фаза сепсису. Які лабораторні дослідження найбільш вірогідно підтвердять цей діагноз?

A Висів ідентичної мікрофлори в 3 і більше посівах різної локалізації;

B Позитивний результат посіва крові на стерильність;

C Лейкопенія в крові з нейтрофільним зсувом вліво;

D Зниження рівня білка в крові;

E Метаболічний ацидоз.

Уновонародженої дитини, що народилася в стані важкої асфіксії на 3-й день життя була відмічена умбілікальна кровотеча та геморагічна висипка на шкірі та підшкірній клітковині. Зареєстровано подовження протромбінового часу, порушення в аутокоагуляційному тесті, кількість тромбоцитів – 250 *109 /л. Яка терапія раціональна у даному випадку?

A Свіжозаморожена плазма в/в крапельно+ вікасол

B Застосування кортикостероїдів в/м, в/в.

C Гепарин п/ш або в/в + свіжозаморожена плазма в/в крапельно

D Введення концентрару РРSВ + вікасол

E Тромбоцитарна маса в/в + етамзилат в/в
У доношеної дитини, яка народилася з обвиттям пуповини навколо шиї на 1-й хв. життя відмічається тотальний ціаноз, апноє, ЧСС – 80 в хв., м’язева гіпотонія і арефлексія. Ознак аспірації меконію немає. Після санації дихальних шляхів дихання не з’явилось. Ваша наступна дія?

A * ШВА за допомогою маски 100 % О2

B В/в введення адреналіну

C В/в введення бемегриду

D Інтубація трахеї та ШВЛ

E Подразнення шкіри вдовж хребта
У дитини на 6 день життя в ділянці потилиці, шиї, сідниць з’явилися пухирці, заповнені серозно-гнійним вмістом, які щільно вкривають шкіру. Загальний стан дитини не порушений. Про яке захворювання слід думати?

A *Везикулопустульоз

B Пухирчатка новонароджених

C Пітниця

D Імпетіго

E Бульозний епідермоліз

Маса тіла дитини при народженні 3800 г, довжина - 52 см, окружність голови - 33 см. Оцінка за шкалою Амгар - 7 балів (ціанод обличчя, знижені фізіологічні рефлекси. Жовтяничне забарвлення шкіри та склер. Нижній край печінки виступає із-під краю реберної дуги на 2 см, край заокруглений, екластичний. Селезінка виступає з-під краю реберної дуги на 1 см. Рівень білірубіну в пуповинній крові: загальний 96 мкмоль/л, прямий - 0, непрямий - 96 мкмоль/л.

Еритроцити – 3,9х1012/л, Нb - 156 г/л, лейкоцити 16,5х109/л, ШОЕ - 32 мм/год. Дитина народилася від жінки з групою крові А (II), резус негативний. Пологи другі. Який діагноз найбільш ймовірний.

A Гемолітична хвороба новонародженого, жовтяничний варіант, обумовлена

несумісністю еритроцитів матері та плода за КН-фактором.

B Фізіологічна гіпербілірубінемія новонароджених.

C Вірусний гепатит

D Хвороба Міньковсько-Шоффара

E Синдром згущення жовчі.
Доношена дівчинка, масою 3200,0, народилася від ІІІ вагітності. Перші дві перервані медичним абортом. Оцінка за шкалою Апгар 8 балів. Через 6 годин після пологів з’явилася жовтяниця, дитина стала в’ялою. Білірубін пупковий – 51 мкмоль/л, через 12 годин - 180 мкмоль/л, реакція непряма. Гемоглобін – 135 г/л, еритроцити-2,6*1012/л. Група крові матері 1(0) Rh(+), група крові дитини А(11)Rh(+). Був поставлений діагноз: Гемолітична хвороба новонароджених, АВО-конфлікт, тяжка жовтянична форма. Дитині призначено обмінне переливання крові. Визначте об’єм крові для обмінного переливання (в мл/кг)

A * 100-110

B 120-140

C 150-160

D 30-50

E 80-100

Новонароджений з масою тіла 3850 г, довжиною 57 см, народжена від I вагітності, I пологів у терміні гестації 42 тижні. Навколоплідні води з домішками меконію. При народженні у дитини відмічаються ознаки порушень становлення функції зовнішнього дихання, дифузний ціаноз; аускультативно в легенях виявляється значна кількість вологих хрипів. Який імовірний діагноз у новонародженого?

A Аспіраційний синдром

B Вроджений сепсис

C Розсіяні ателектази легенів

D Черепно-мозкова травма

E Вроджена пневмонія
У новонародженої дитини з клінічною підозрою на пізній сепсис виділено

Pseudomonas aeruginosa. Виберіть оптимальний варіант антибактеріальної

терапії

A * Цефтазидим + амікацин

B Цефотаксим + ванкоміцин

C Метронідазол

D Ампіцилін + гентаміцин

E Кліндаміцин
Дитині 7 днів. Вагітність п перебігала із загрозою переривання в 28 тижнів

ГРВІ в 32 тижні. У матері хронічний пієлонефрит. Народився в строк 34 тижні, масою тіла 1650,0, з ознаками кардіореспіраторної депресії. ОША 5/6 балів. Пупкова вена катетеризована. На третю добу з'явилася лихоманка, ознаки пригноблення ЦНС, блідість і мармуровість шкіри, симптом “білої плями” 6 секунд, тахікардія. АТ 60/30 мм рт. ст. З крові виділений Enterobacter aerogenes. Діагностований ранній неонатальний сепсис новонародженого, септичний шок. Які ознаки дозволили констатувати наявність у цієї дитини септичного шоку?

A *Декомпенсация гемодинаміки

B Бактеріемія

C Перинатальна енцефалопатія

D Інтоксикація

E Катетеризація пупкової вени

Новонароджений, 4000г. В пологах – затримка виведення плечиків. За Апгар 6-8

балів. При огляді діагностований параліч Ерба-Дюшена зліва. Вкажіть рівень

ушкодження спиного мозогу?

A * С V – C VI

B C I – C III

C C III – C IV

D C VII – Th I

E Th I - Th II

Новонароджена дитина від ІІІ ускладненої [хламідіоз] вагітності, І пологів, маса

3560 г, зріст 51 см, оцінка за шкалою Апгар 8-9 балів. При огляді шкіра рожева,

помірний дистальний ціаноз, розсіяно на тілі та кінцівках мілкі папульозні висипи

з каламутним вмістом. В легенях дихання пуерильне. Гемодинаміка задовільна.

Живіт м’який. Ваш попередній діагноз?

A Вроджена піодермія

B Токсична еритема

C Везикулопустульоз

D Пухирчатка новонародженого

E Простий бульозний епідерміоліз

У недоношеної дитини на 7-му добу з’явилися гнійні виділення з вуха, кон’юнктиви, пупка. У матері – лихоманка у пологах, виділений гемолітичний стрептококк гр В. В кл. ан. крові – лейкопенія, тромбоцитопенія. СРБ +++. Найбільш ймовірний діагноз?

A * Сепсис

B Менінгіт

C Внутрішньоутробна пневмонія

D Синдром дихальних розладів

E Кишкова інфекція
Дитина від першої вагітності, термінових пологів, з масою тіла 4000 г, довжиною

57 см. При народженні реакція на огляд відсутня. Дифузний ціаноз. ЧСС 80 уд.

за 1 хв. Призначте об’єм реанімаційних заходів.

A Розпочати ШВЛ за допомогою маски

B Дати 100% кисень

C Заінтубувати дитину та розпочати ШВЛ

D Провести тактильну стимуляцію

E Ввести налоксон
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

1 В інфекційну лікарню поступив хворий з ознаками пневмонії, яка...
В інфекційну лікарню поступив хворий з ознаками пневмонії, яка розвинулась на 6-й день захворювання грипом. Який метод найдостовірніше...
Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу
ВІЛ впливає на роботу організму, розглянути гіпотези походження вірусу, психологічний та юридичний супровід проблеми СНІДу, розглянути...
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1996р по теперішній час в області офіційно зареєстровано 3409 випадків ВІЛ-інфекції...
Яка різниця між ВІЛ та СНІД?
ВІЛ, які можна знайти за допомогою тестів. ВІЛ поступово послабляє імунну систему, опір організму інфекції стає настільки слабким,...
Методичні рекомендації щодо профілактики захворювання на остеохондроз Остеохондроз
Він може проявитися в різних суглобах, однак найбільш часто остеохондроз вражає міжхребетні диски. Якщо розглядати місце локалізації...
1. Задачею епідеміологічного обстеження осередку інфекції є
...
РОЗПОРЯДЖЕНН Я
ВІЛ-інфекції/СНІДу, на період до 2011 року та Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги на лікування...
УКРАЇНА РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Уряду, спрямованих на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, на період до 2011 року та Національної програми забезпечення профілактики...
РЕЗОЛЮЦІЯ Національної науково-практичної конференції з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу...
Національна науково-практична конференції з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу з міжнародною участю «За кожне життя разом» відбулася 17–19...
ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ З
Супутнє захворювання: *патологія, що супроводжує основне захворювання, але не пов'язана з основним захворюванням і не домінує в даний...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка