Дослідження життя та творчості народної художниці Катерини Білокур


Скачати 354.14 Kb.
Назва Дослідження життя та творчості народної художниці Катерини Білокур
Сторінка 1/4
Дата 05.04.2013
Розмір 354.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
  1   2   3   4


Міністерство освіти і науки України

Київське обласне територіальне відділення Малої академії наук України

Секція мистецтвознавство

Дослідження життя та творчості народної художниці Катерини Білокур
Роботу виконала

Штефан Оксана Олександрівна,

учениця 11-А класу,

село Ольшаниця

Рокитнянського району

Київської області
Керівник

Комкіна Катерина Миколаївна,

вчитель образотворчого мистецтва

Ольшаницької ЗОШ І- ІІІ ступенів
Рецензент

Ольшаниця

2008

Зміст
Вступ………………………………………………………………



Розділ І Роль образотворчого мистецтва у житті українського народу………...

  1. Види образотворчого мистецтва……………………………………………...

  2. Найпоширеніші види мистецтва в Україні…………………………………..

Розділ ІІ Художня спадщина України – творчість народної художниці Катерини Білокур………………………………………………………

2.1. Знайомство з дитинством та юністю художниці…………………………….

2.2. Перші кроки у створенні картин……………………………………………...

2.3. Вплив природи, фолькльору, народних пісень на творчість художниці…

2.4. Перші виставки художниці та її визнання у світі мистецтва……………….

2.5. Найпопулярніші картини художниці, історія їх написання………………...

Розділ ІІІ Значення творчості Катерини Білокур у житті молоді………………

3.1. Практична робота: „Вивчення творчості К. Білокур у школі”……………..
Висновки…………………………………………………………..

Список використаної літератури………………….......................

Додатки……………………………………………………………

Вступ

Образотворче мистецтво – це реальне відображення дійсності в зримих художніх творах. Залежно від того, як, з якого матеріалу, якою технікою виконано твір, розрізняють такі види образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво, дизайн.

Як і в минулому – так і тепер наша історія мистецтва цікавить багатьох людей. Мистецтво виникло разом з іншими видами первісної культури в період становлення первісної людини як соціальної істоти. Найдавніші художні твори – відбитки людської руки, малюнки звірів штрихами, або заплутаними лініями, до часів 100-50 тис. років до н.е. Малювали різними матеріалами: волога глина з домішками попелу або ж крейдяні чи вапнякові відкладення. Можна зробити висновок, що найдавнішим видом образотворчого мистецтва є графіка.

Живопис вперше з’явився близько 15т. р. тому на стінах печер – печерний живопис. Це були в основному зображення тварин. Зображували їх також на стінах, але в досконалішому вигляді, в об’ємі, в кольорі.

Скульптурні твори теж належать до первісних мистецтв. Це були жіночі скульптури – символи родючості, фігурки із зображенням жінки. З розвитком суспільства виникає і розвивається інший вид мистецтва – декоративно- прикладне мистецтво, яке стає дуже популярним у нас на Україні. Це найбільш популярний і розповсюджений вид, що розквітав в усі часи. Декоративне мистецтво живе на основі спадковості і розвивається як колективна, народна художня діяльність.

Поряд з цим видом розвивається мистецтво художнього конструювання з різноманітних предметів, речей. А називається цей вид – дизайн. Цей термін з’явився у нашій країні недавно. Слово дизайн з англійської мови означає малювання. І цей вид мистецтва став дуже популярним у наш час.

Я можу тепер сказати, що митецтво відіграє велику роль у сучасному житті. За допомогою поєднання всісх видів мистецтв створюються красиві споруди, оформляються кімнати, офіси, магазини, навчальні та побутові заклади.

Використовується в наш час і писанкарство, і розпис кераміки, розпис по дереву – все це створює комфорт і милує наше око.

Виставки із творами видатних художників, різні ринки з продажу творів мистецтва – все це також відіграє немалу роль у духовному розвитку людини. Під час відвідування, наприклад, картинних галерей, ми маємо можливість поспілкуватися з справжніми майстрами пензля, відчути себе хоч трошки обізнаними у мистецтві та культурі. Враження від побачених картин повинно бути великим. Ми повинні відчути всим своїм «я», що хотів висловити художник тою чи іншою картиною, що хотів донести до людства, що хотів зберегти на своєму полотні.

Україна завжди була багата на самобутні таланти. Хочу звернути увагу саме на живопис в нашій державі. Адже подумайте, що ми знаємо про народних художників України, чи можемо ми похизуватися знаннями щодо культурного розвитку нашої держави? Звичайно, ті люди, які працюють у сферах художнього розвитку України, знають про мистецтво все, а чи багато таких людей, чи є така людина у колі наших знайомих?

У шалений час розвитку техніки, коли в світ кожного дня виходять якісь комп’ютерні новинки, новинки електроніки, ми просто не помічаємо стану нашої душі, звичайно, ми самі не винні, оскільки потрібно встигати за ходом прогресу і не зациклюватися на минулому, та все ж, що в нашій душі може залишити, наприклад, той самий комп’ютер чи найновіший на даний час телефон?

Просто варто задуматися над своїм культурним збагаченням, і частіше звертати увагу на новинки мистецтва, а не тільки техніки.

Кожна людина старається якось виділитися серед інших. Хтось носить модний одяг, хтось яскравий макіяж, а хтось робить якісь дивні вчинки. А от справжнім талантам не потрібно все це, тому що вони заслуговують увагу інших невимушено і легко. Роботи творчих особистостей заслуговують на найвищі похвали, так як і самі особистості.

Україна завжди була багата на самобутні народні таланти. Пиьменники, музиканти, співаки, художники – ті люди, котрі несуть у наше життя яскраві барви, змушують частково забути про проблеми.

Розділ 1. Роль образотворчого мистецтва у житті українського народу

  1. Види образотворчого мистецтва.

Графіка – це зображення, що виконано на папері за допомогою олівця, пера, вугілля, а також зображення, що віддруковано за допомогою спеціальних приладів і машин, які друкують його у великій кількості екземплярів.

Скульптура – вид образотворчого мистецтва, заснований на принципі об'ємного, тривимірного відображення. Як правило, об'єкт відображення в скульптурі – людина, тварина.

Декоративно- прикладне мистецтво – це широка галузь мистецтва, яка художньо- естетично формує матеріальне середрвище, створене людиною. До нього належать такі види: художня обробка дерева, художня кераміка, художнє скло, плетіння, вишивка, ткацтво, килимарство, розпис, різблення, витинанки, мереживо, бісер, виготовлення посуду, хатніх прикрас, іграшок, одягу, ювелірних виробів тощо. Більш детальніше про цей вид ми дізнаємося у наступному пункті.

Дизайн - створення речей, які б мали ринковий попит. Дизайн близько зв'язаний з іншими видами мистецтва: його важко відокремити від архітектури, коли йде проектування інтер'єрів, від прикладного мистецтва при створенні нових видів меблів або посуду.

Архітектура – це система будівель та споруд, що дозволяє формувати просторове середовище для життя та діяльності людей. Це окремі будівлі та їх ансамблі, площі і проспекти, парки і стадіони, селища і цілі міста.

Однак, архітектурою називають не тільки систему будівель і споруд, що організовують просторове середовище, але й саме мистецтво створити будинки за законами краси.

Живопис – вид образотворчого мистецтва, твори якого створюються за допомогою фарб, накладених на яку-небудь тверду поверхню. В художніх творах, створених живописцем, використовуються колір і малюнок, світлотінь, виразність мазків, фактури та композиції, що дає змогу відтворювати на полотні кольорове , багатство світу, об'ємність предметів, їх якісну матеріальну своєрідність, просторову глибину та світлоповітряне середовище. Живопис може передати стан статичності й відчуття тимчасового розвитку, спокою і емоційно- духовної насиченості, миттєвої ситуації, ефект руху і т.д.;

Жанрами образотворчого мистецтва є :

Портрет – зображення людини з метою передати схожість. Портрет існує у всіх видах образотворчого мистецтва.

Пейзаж – зображення місцевості, як елемент або фон використовувався у живописі з давніх часів. Але як і самостійний жанр існує з ХVII ст.

Натюрморт – Жанр, головним чином станкового живопису. Зображує неживі речі: вази, квіти, фрукти та овочі, музичні інструменти.

Історичний жанр – картини на історичний сюжет, наприклад, твори І. Ю. Рєпіна.

Анімалістичний жанр – зображення тварин, це найдавніший жанр, бо першим зображенням первсної людини був звір.

Існує чимало видів жанрів, але ми розглянули найголовніші, які часто використовуються людьми.


  1. Найпоширеніші види мистецтва в Україні

Найпоширенішими видами мистецтва в Україні є декоративно-прикладне мистецтво і живопис.

Розглянемо деякі види ДПМ.

Художня кераміка – вироби з глини – налічує понад сім тисячоліть свого розвитку. Первісні гончарі формували глиняні вироби вручну. З четвертого тисячсліття до н. е. вироби стали точити на гончарному крузі. Грецькі стародавні вази – це шедеври стародавньго мистецтва, неперевершена краса форми та розпису.

Залежно від глини та температури випалювання кераміка поділяється на такі основні види: теракота, майоліка, фаянс, порцеляна (фарфор) – найдосконаліший вид, з VII ст. виготовляється з високоякісних глин китайськими майстрами.

В Київській Русі відзначався багатством форм глечик та інший посуд, котрий був оздоблений геометричним орнаментом. У XV ст.зявляється розпис поливою, і до XVII – XVIII ст.українська кераміка набуває високого рівня розвитку. Основним центром був Київ, але з великою майстерністю виготовляли кераміку і в провінціях: Васильків, Дибинці, Біла Церква, Умань. Найвизначнішим осередком з XVIII ст. була Опішня (під Полтавою), де крім посуду виготовляли декоративний посуд скульптурного характеру, оздоблений квітковим орнаментом.

І в наші дні вироби з Опішні славляться на весь світ.

В Західній Україні один з найславетніших осередків гончарства – Косів. Чудовий посуд створюють і в Ужгороді.

По своєму призначенню художня кераміка утворює декілька родів: садово-паркова архітектурна кераміка, обладнання житла, посуд, культові та обрядові предмети, іграшки, прикраси.

Декоративний розпис має багато видів і дуже широко використовується.

  1. Розпис тканин: батик – розпис кольоровими фарбами з допомогою резервуючої суміші;

Вільний розпис – нагадує акварельний малюнок;

Фотофільмодрук орнаментування тканини за допомогою матриць;

  1. Розпис по дереву – виконується різними фарбами, з кінця XIX ст. готові вироби покривають лаком.

  2. Розпис кераміки глазурями (поливами).

  3. Писанкарство – розписування пасхальних яєць.

За технікою виконання існує кілька видів писанкарства:

крашанки – фарбування яйця в один колір;

дряпанки – (скрябанки, різьб`янки) – на поверхню крашанки наносять витончений візерунок гостроконечним різаком;

мальовки – техніка пензля олійними фарбами на світлому тілі шкарлупки яйця

крапанки – техніка накрапування на яйця крапок і плям з воску з почерговим занурюванням яйця в фарби.

Писанка - найбільш досконала техніка (восковий розпис трубочкою)

Писанка – це магічний предмет – знак весни й пробудження життя, релігійно-обрядовий символ.

  1. Монументально-декоративний розпис, який безпосередньо пов`язаний з архітектурою і теж знайомий з далеких часів.Українську хату розписували і з середини й зовні традиційними малюнками.

Джерелом такого народного настінного розпису – «мальовки» можна вважати Придніпров’я кінця ХІХ - початку ХХ ст. Центром мальовки стає село Петринівка на Дніпропетровщині. В 1935 році в ньому відкрилася школа декоративного малювання.

В Петриківському розписі визначаютьсья такі видатні митці, як Тетяна Пата, Ярина Пилипенко, Надія Білокінь.

Отже, образотворче мистецтво відіграє величезну роль у житті людства. Мистецтво – як засіб самовираження людини, мистецтво – як галузь підприємства, мистецтво – як історія світу, мистецтво – як наше багатство і розвиток, тому слід бути обізнаним у цій галузі, щоб краще уявляти сучасний світ, сучасні характери людей.

Розділ 2 Художня спадщина України – творчість народної художниці Катерини Білокур.

2.1 Знайомство з дитинством та юністю художниці
Земля родить квіти, щоб квіти народжували великих художників. Ця думка переслідує мене завжди, коли я милуюся строгими узорами Ганни Верес і насиченими – Ганни Василащук (які різні квіти Полісся й Прикарпаття, так різний і колорит цих майстринь), розкішними картинами Ганни Собачко й узагальненими, доведеними до символів образами сестер Гоменюк, пластичними витворами Марії Буряк і ювелірно витонченими графічними роботами Костя Лисокобилки. А надто тоді, коли зачудовуюся віртуозністю пензля Катерини Білолокур, її глибокопоетичними картинами і … листами.

Пабло Пікассо побачивши на Міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур, сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б говорити про неї цілий світ!». Громадянку села Богдаівка він порівняв з іншою великою художницею- самоучкою – Серафін Луїз із Санлі, Катрю Білокур Пікассо назвав геніальною.

Народилася вона 7 грудня 1900 року в селі Богданівка колишнього Пирятинського повіту Полтавської губернії (тепер Київської області) в бідній селянській родині у день ангела великомучениці Катерини.

Безрадісно пройшли її дитячі роки. Батько з матір`ю мали лише семеро сірих курей. Гордістю Білокурів було ще панське дзеркало в різьбленій рамі. Згодом батько Василь виміняв білу ягничку. І ось тепер Катря з Петрусем (сусідським хлопчиком, який згодом покохав Катрю і кохатиме її все життя) щодня пасли біля озера Сльози Чураївни свої дві овечки.

Одного дня подарував їй хтось букваря. І невдовзі по ньому здібна дівчинка навчилася читати.

Прийшов час іти до школи. Та не так сталося, як хотілося малій Катрусі. Не віддали дівчинку на навчання. Василь Білокур вирішив, що його Катря зірок з неба не здійматиме, а до прядки, кухля, хатнього начиння та не хитрого жіночого діла їй вистачить. Добре, що вміє рахувати до десяти, знає всі знаки абетки. Катрі було важко пережити цю трагедію. Але вона пережила, тяга до навчання не зупинялася. Катерина самотужки пізнає світ знань, а добрі люди, які зустрічаються їй на шляху, допомагають.

Вчитель Іван Григорович Калита давав читати Катерині книжки. І саме в його гостинній хаті вона познайомилась з альбомом репродукції Третьяковської галереї. Іван Григорович також прищепив їй любов до літератури. Давав вивчати твори Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди, Тараса Шевченка та багато інших. Саме тоді і полюбила Катерина Білокур Тараса Шевченка. Полюбила не тільки його вірші, а й його волю, працелюбність, силу та душу. Шевченко буде супроводжувати Катерину все життя. До нього жінка буде звертатися за порадами, за захистом, до нього вона і буде молитися і просити в нього кращої долі та мудрості. Він стане для неї талісманом, духовним наставником та порадником. Саме з Шевченка Катерина буде брати приклад у майбутньому.

Катря з дитинства гарно шила і вишивала. А одного разу їй захотілось щось намалювати. Сажею на домотканому полотні вона вперше намалювала «якихось видуманих» птиць. І стало їй радісно на душі. Затуркані батьки не розуміли нестримного потягу до малювання дочки. Хіба ж це робота? А односельці часто називали її ледащицею. Та й це не зупиняло Катерину. Але отой шматок тканини та вуглик з печі зробили свій відбиток у творчості художниці. Це був її перший крок у створенні її чудотворних картин.

На початку 20-х років Катерина Білокур прочитала про Миргородський технікум художньої кераміки. Вирішивши, що там навчають художників, вона вирушає до Миргорода. Її багаж складався з двох малюнків: копія з якоїсь картинки і начерк дідівської хати з натури. Роботи виконані уже не на полотні, а на спеціально придбаному для цього випадку папері. Малюнки мали свідчити, що дівчина справді має талант, достній для вступу до технікуму.

Але розмова в Миргородському технікумі розпочалася і закінчилася, по суті одним питанням – чи є документ про закінчення семирічки? Такого документа в Катерини не було, і на її малюнки навіть не глянули.
  1   2   3   4

Схожі:

Чарівний світ природи у творчості Катерини Білокур та Олександра Довженка Розвиток зв
Катерини Білокур та Олександра Довженка, сприяє активізації навчального процесу, пізнавальної діяльності і активності студентів,...
Катерини Білокур "Сніданок"
Мета: Ознайомлення учнів з постаттю Катерини Білокур, її творчістю; виробляти навички художнього опису творів мистецтва; розвивати...
Славетні українці рідного краю. Народні художниці К. Білокур
Навчальний предмет,в рамках якого проведена робота з проекту: громадянська освіта
Відгук на твір мистецтва
Мета Ознайомити учнів із творчістю Катерини Білокур, розкрити геніальність її таланту
Розвиток мовлення Написання твору-опису за жанровою картиною в художньому стилі
Катерини Білокур; учити добирати, систематизувати робочий матеріал до твору; розвивати мовлення, уміння логічно і послідовно висловлювати...
Виконав
Своєю творчістю він вперше спробував підсумувати величезний період розвитку вітчизняної музики на основі глибокого і всебічного вивчення...
Катерина Білокур «Рідне поле»
Учні знатимуть: що таке відгук, офіційний відгук, відгук на твір мистецтва; будову тексту відгуку, основні відомості про народну...
Бійчук А. Г. вчитель вищої категорії
Це твори академічних стилів, жанрів і форм, а також кращі зразки народної творчості
ДЕКОРАТИВНИЙ РОЗПИС
Автори: народний художник України М. К. Тимченко, заслужений майстер народної творчості України
Розвиток творчих здібностей учнів засобами ІКТ на уроках географії Актуальність теми дослідження
Теоретичним підґрунтям дослідження слугували педагогічні ідеї та положення щодо трактування феномена творчості, які відображені у...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка