Методичні рекомендації з виконання


Скачати 335.78 Kb.
Назва Методичні рекомендації з виконання
Сторінка 1/4
Дата 25.07.2013
Розмір 335.78 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Інформатика > Методичні рекомендації
  1   2   3   4

ДЕРЖАВНИЙ АРХІВ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



Відділ інформації

та використання документів

Національного архівного фонду

Методичні рекомендації

з виконання

генеалогічних запитів

ПЕРЕДМОВА



В наш час генеалогія знову займає належне їй місце в ряду історичних дисциплін. Зростання інтересу до генеалогічних досліджень слід розглядати як важливий фактор формування національної свідомості.

За словами директора інституту історії України В.А.Смолія: “…нам, громадянам України, для самих себе дуже важливо мати відповіді на питання: хто ми, звідкіля, яке наше місце в світовій цивілізації, світовій історії.”

Активізації інтересу до питань генеалогії сприяють загальні процеси демократизації, що відбуваються у суспільстві, прийняття законів України про інформацію, про Національний архівний фонд.

Нова економічна і зовнішньополітична ситуація породжує нові проблеми: проблеми громадянства, національної приналежності, встановлення майнових прав, еміграційні процеси тощо. Це в певній мірі також активізує інтерес до генеалогії.

Особливістю в генеалогічних дослідженнях на базі комплексу документів держархіву Херсонської області є те, що велика частина населення краю була русифікована. Процес цей тривав протягом багатьох десятиліть і зараз нащадкам іноді неможливо дійти до витоків свого роду, до національних коренів. Свою трагічну роль відіграли сталінські репресії, примусове насадження атеїзму, виселення національних меншин.

Документальні джерела державного архіву Херсонської області містять в собі вагому базу даних, що дозволяють здійснювати ґрунтовні генеалогічні дослідження на високому рівні.

Тематичний огляд документів, що пропонується увазі дослідників, має на меті допомогти у пошуку необхідних даних з історії родоводів, полегшити користувачам доступ до найрізноманітнішої інформації з даної тематики.

Брошура складається з двох частин. В першій частині наводиться огляд, який складено за документами багатьох архівних фондів. В них міститься інформація про метричні дані, національність, місце проживання, навчання, професійну діяльність, родинні зв'язки тощо. Інформація подається у вигляді систематизованого переліку груп документів.

Особливістю генеалогічного дослідження є широке використання різноманітної інформації, яка міститься в архівах, друкованих виданнях, енциклопедіях, різного роду довідниках. Щоб пошук був результативним, необхідно залучити широку джерельну базу, правильно організувати власне дослідження. Тому укладачі помістили в заключній частині збірника поради фахівців дослідникам-початківцям по організації генеалогічного дослідження. Останнім часом набуло широкої популярності використання під час генеалогічних досліджень можливостей всесвітньої комп'ютерної мережі Інтернет.

Однією з найважливіших частин науково-довідкового апарату архіву є каталоги. Архів має іменний, географічний та систематичний каталоги. Іменний і систематичний каталоги мають по два підрозділи, які охоплюють дореволюційний та післяреволюційний періоди. Географічний каталог є єдиним і має хронологічні межі – 1775-1990 роки.

Першим етапом архівної роботи з виконання генеалогічних досліджень повинен бути перегляд каталогів.

ДОСЛІДНИКАМ-ПОЧАТКІВЦЯМ



Починаючи архівний пошук


Отже, Ви цікавитесь історією свого роду і хотіли б мати достовірну і ґрунтовну інформацію про минуле своїх родичів. З чого почати пошук? Не поспішайте одразу в архів. Адже в архіві перед Вами поставлять питання, без відповіді на які неможливий доступ до архівних фондів. Пам'ятайте, що всяке генеалогічне дослідження базується на таких складових:

  • імена осіб, яких Ви розшукуєте;

  • хронологічні межі їх проживання чи перебування у певній місцевості;

  • назва губернії, повіту, волості, міста, села, маєтку та ін., де народились, проживали чи перебували особи, інформацію про яких Ви розшукуєте.

Відсутність бодай однієї складової робить пошук неможливим. Дійсно, не можна знайти, приміром, інформацію про Саву Дорошенка, що народився в Херсонській губернії у 1897 р., якщо невідомо, де саме сталася ця подія. Важко здобути інформацію про Уляну Мороз, якщо крім імені та прізвища нічого більше невідомо.

Починайте з опиту своїх родичів, ознайомтесь з документами, що є вдома – старими фотографіями, надписами на них, щоденниками, листами, записниками, вирізками з газет тощо. Цікавтесь розповідями стариків, звертайте увагу на все: імена, дати, місце проживання, служби чи роботи, родинні зв'язки. Обов'язково записуйте всю інформацію. Якраз із усних розповідей, розрізнених спогадів членів родини, знайомих, друзів можна дізнатись про багато подій і фактів з життя людей, що Вас цікавлять.

Пам'ятайте, будь-яка дрібниця, чи здавалось би, неймовірна сімейна легенда може стати ключем до пошуку чи вкаже на напрямок дослідження.

У кожній родині обов'язково зберігаються офіційні документи, які роками не виймаються з шухляди. Уважно перегляньте їх. Це можуть бути свідоцтва про народження, членські внески, почесні грамоти, виробничі характеристики тощо. Вони є носіями важливої інформації.

Метрична виписка про народження – дає змогу встановити дату і місце народження, повні імена батьків, їх віросповідання, церкву, де здійснювався обряд хрещення, хрещених батьків новонародженого.

Свідоцтво про народження – час і місце народження, повні імена батьків

Свідоцтво про шлюб – час і місце одруження, дівоче прізвище, дата народження кожного з подружжя.

Свідоцтво про розторгнення шлюбу – про дату розторгнення шлюбу, про прізвища після його розторгнення.

Паспорт – крім деяких названих даних вкаже місця проживання власника паспорта, дані про його дружину, дітей, містить фото власника.

Трудова книжка – дає інформацію про трудову діяльність, посади, освіту, нагороди і відзнаки.

Дані про професію, освіту, звання, і нагороди предків можуть міститись у свідоцтвах, атестатах, посвідченнях, грамотах, дипломах, орденських книжках. Для чоловіків (і для частини жінок) універсальним документом є військовий квиток.

Перерахованих документів сімейного архіву буває досить для складання таблиці генеалогічного дерева до четвертого-п'ятого коліна. Якщо Ви всерйоз захопитесь генеалогією, то для продовження Ваших пошуків Вам потрібні більш серйозні, архівні дослідження.

Слід пам'ятати, що генеалогічні дослідження потребують певних знань загальноісторичного характеру, обізнаності з основами геральдики, історичної географії, антропоніміки, топоніміки, хронології тощо. Наприклад, антропоніміка (наука про власні імена людей) допомагає дізнатись, що тричленна форма імені виникла не одразу: спочатку з'являється ім'я, потім по-батькові і не так давно – прізвище (у більшості громадян Російської імперії з середини ХІХ ст.).

Історична географія дозволяє висвітлити географічний аспект утворення прізвищ, їх поширення на певній території, допомагає уточнити місце народження.

Знання прийомів і методів хронології, а також церковних свят допомагає уточнити дати народження, шлюбів тощо. Наприклад, якщо Ваша прабабка мала ім'я Тетяна, то ймовірно, що народилася вона у січні, якщо прадіда звали Петро – то у “петрівку”, тобто в липні. Відомо, що вінчання за канонами православної церкви не проводилось з 14 листопада по 6 січня, з 1 серпня по 15 серпня тощо.

Пошук інформації слід починати з каталогів, переліків документів, що містять інформацію генеалогічного характеру, з описів фондів.

Головні джерела інформації: метричні книги церковних парафій, сповідальні розписи, ревізькі сказки, а також документи різних фондів, де є необхідні дані. Наприклад, у фонді “Херсонська міська управа” є документи про приналежність до купецького стану, у фонді “Херсонське морехідне училище далекого плавання” вказано імена учнів, рік народження, соціальне походження, віросповідання; у друкованому виданні “Списки землевласників Херсонського повіту” вказано, хто з землевласників походив з дворян.

Документи часто взаємодоповнюють і взаємозамінюють один одного.

Фонди держархіву Херсонської області, тематичний огляд яких подається у даній роботі, дають змогу проводити ґрунтовні, всебічні дослідження. Слід тільки пам'ятати, що немає “загублених коренів” і родів, не вартих дослідження. Історія кожної сім'ї може виявитись цікавою, багатою і змістовною, сповненою достовірних фактів, злетів і занепадів, трагедій і радісних подій. І зовсім не обов'язково, що це сім'я багата і сановна.
ДОКУМЕНТИ РЕЛІГІЙНИХ УСТАНОВ



Ці документи є найціннішим джерелом в генеалогічних дослідженнях. Внаслідок різноманітності етнічного складу населення Херсонщини ми маємо на державному зберіганні метричні книги релігійних установ різних конфесій: православної, римо-католицької, іудейської, євангелістсько-лютеранської.

Метрична книга є унікальним документом, який містить багато інформації. Кожна метрична книга має три частини: про народження, про шлюб і про померлих. В записах про народження обов’язково вказано соціальний стан батьків, а також місцевість, з якої походив батько новонародженого. Наприклад: “Таврійської губернії Мелітопольського повіту, селища Великої Знаменки селянин...” Вказані також хрещені батьки. Крім прізвищ, імен, по батькові є відомості щодо їх соціального стану (селяни, міщани, дворяни, священнослужителі).

В записах про шлюб є відомості про походження, вік, соціальний стан нареченого та нареченої, вказані по двоє поручителів з обох сторін.

В частині третій – про померлих – містяться відомості про соціальний стан, вік, причину смерті, місце поховання.

Під кожним записом в метричній книзі вказані імена, прізвища та сан духовних осіб, які виконували обряд.

Хронологічні межі метричних книг православних церков:

  • Херсонського повіту, ф. 137 – 1810-1921 рр.

  • м. Херсона, ф. 111, 169, 137, оп. 5, 8, 10, 12, 13, 19, 29, 32, 34, 40 – 1802-1921 рр., ф. 198 – 1835-1836, 1908 рр.

  • Дніпровського повіту Таврійської губернії, ф. 259 – 1802-1921 рр.

  • Мелітопольського повіту Таврійської губернії, ф. 316 – 1841-1921 рр., ф. 198 – 1860 р.

Документи римо-католицької церкви м. Херсона (ф. 137, оп. 27) мають такі хронологічні межі: 1849-1916 рр. Метричні книги інших римо-католицьких церков Херсонщини до держархіву області не надходили.

Євангелістсько-лютеранські церкви (ф. 137, оп. 40) існували в німецьких, шведських колоніях краю, а також м. Херсоні. По шведській колонії Старошведське (Альт-Шведендорф), нині с. Зміївка Бериславського району, збереглись метричні книги за 1899, 1902-1907 рр.; по німецькій колонії Кронау, нині смт Високопілля Високопільського району - за 1899, 1903-1911 рр., інші метричні книги не збереглися.

Метричні книги синагог представлені фрагментарно. В архіві зберігаються лише чотири невеликі фонди рабинів, а саме:

- Рабин м. Херсона, ф. 113, спр. 55 - 1836-1866 рр.

- Рабин м. Берислава Херсонського повіту Херсонської губернії, ф. 124, спр. 43 - 1852-1873 рр.

- Рабин с. Бобровий Кут Херсонського повіту Херсонської губернії, ф. 278, спр. 1 - 1874 р.

- Рабин м. Генічеська Мелітопольського повіту Таврійської губернії, ф. 316, оп. 6, спр. 2 - 1897-1920 рр.
Херсонська духовна консисторія

ф. 198, спр. 104 - 1782-1908 рр.
У фонді містяться сповідальні розписи парафіян багатьох церков Херсонської єпархії, в т. ч. Катерининського собору м. Херсона за 1783 та 1786 рр. Вони є єдиними документами, в яких зафіксовані імена, вік, соціальний стан перших жителів і будівельників міста. Переважно це військові та їх домочадці, є також міщани, священнослужителі – всього більше чотирьох тисяч записів. Такі сповідальні розписи є також по селам Білозерка, Станіслав (нині Білозерського району), по с. Милове (нині Бериславського району) за 1783 р. (ф. 198, оп. 1, спр. 2), с. Кривий Ріг за 1786 р., м. Миколаїв за 1842 р., с. Снігурівка за 1843 р., с. Велика Олександрівка за 1849 р. та по багатьом іншим населеним пунктам Херсонського, Мелітопольського, Дніпровського повітів за різні роки.

У фонді є формулярні (послужні) списки священнослужителів церков с. Білозерки за 1804 р., с. Тягинки (нині Бериславського району) за 1897 р., рапорти та інші документи, складені священнослужителями різних церков єпархії. У фонді містяться посвідчення особи селян, видані волосними правліннями Херсонської, Катеринославської губерній у 1890-1897 рр.
Херсонське духовне правління

ф. 207, спр. 236 - 1782-1860 рр.
У фонді містяться численні справи про хрещення в православну віру осіб католицького, іудейського, магометанського віросповідання, справи про дозвіл на вступ у другий шлюб, справи про розлучення, справи різного характеру, де фігурують священнослужителі, церковні старости багатьох православних церков єпархії, формулярні списки церковнослужителів кладовищенської церкви в ім’я Всіх Святих м. Херсона (1875-1886 рр.).

Проведено тематичну каталогізацію фонду. Картки влиті в географічний та систематичний каталоги.
Документи ПОВІТОВИХ, РАЙОННИХ ТА ХЕРСОНСЬКОГО МІСЬКОГО ПІДВІДДІЛІВ ЗАГС:

- Херсонський міський підвідділ ЗАГС, фр-1885, спр. 55 - 1919-1923 рр.

- Херсонський повітовий підвідділ ЗАГС, фр-1857, спр. 98 - 1920-1923 рр.

- Дніпровський повітовий підвідділ ЗАГС, фр-1858, спр. 44 - 1920-1922 рр.

- Мелітопольський повітовий підвідділ ЗАГС, фр-4056, спр. 22 - 1920-1922 рр.

- Районні підвідділи ЗАГС, фр-4069, спр. 33 - 1920-1924 рр.
Фонди містять метричні книги записів про народження, реєстрацію шлюбу, розторгнення шлюбу, смерть, заяви громадян про видачу свідоцтв, деякі статистичні дані. Документи цих фондів збереглися частково.
ФОНДИ ДЕРЖАВНИХ ТА ЗЕМСЬКИХ УСТАНОВ, НОТАРІУСІВ
Херсонська (Новоросійська) губернська креслярня

ф. 14, спр. 3057 - 1770-1920 рр.
Фонд містить документи про відведення земель особам різного стану – чиновникам, урядовцям, військовим, іноземним колоністам, колишнім запорожцям та ін. (1775-1887 рр.), ордери та білети на право володіння земельними дачами, межові книги населених пунктів, відомості про їх власників.

Документи стосуються територій колишньої Херсонської губернії та Дніпровського повіту Таврійської губернії. Є окремі формулярні списки землемірів.

Фонд закаталогізовано. Картки влиті в іменний та географічний каталоги.
Херсонська казенна палата

ф. 22, спр. 2494 – 1816, 1825-1920 рр.
У фонді містяться ревізькі сказки населення міст та сіл Херсонської губернії ревізій 1795 р. (1 справа), 1816 р. (1 справа), 1825 р. (1 справа), 1835 р. (3 справи), 1841 р. (1 справа), 1850 р. (5 справ), 1857-1858 рр. (106 справ).

Ревізькі сказки складалися як по населених пунктах, так і за соціальним станом та національною приналежністю – селяни, міщани, вільні матроси, духовенство, купецтво, євреї, караїми, населення німецьких колоній тощо. Фонд містить також списки рекрутів, справи про призначення штрафів за ухилення від рекрутського обов’язку, списки причислених та виключених міщан по містах Херсонської губернії (1869 р.), фінансові податкові документи по маєткам Херсонської губернії, книги наказів про переміщення, призначення та звільнення чиновників палати (1870-1888 рр.). Списки службовців казенної палати за різні роки, особові справи чиновників (1898-1920 рр.).

Здійснено тематичну каталогізацію фонду. В іменний та географічний каталоги влиті картки з відомостями ревізьких сказок фонду про населені пункти та їх власників. Перевага надавалася населеним пунктам, що розташовувалися на території нинішньої Херсонської області.
Фонди нотаріусів

35 фондів, спр. 19068, 1875-1920 рр.
Фонди містять повні імена, адреси, відомості про майновий стан, соціальне походження, сімейні, родинні зв'язки, віросповідання жителів Херсона, Берислава, Олешок, Скадовська, Порту Хорли, Нововоронцовки, с. Добре – клієнтів нижчевказаних нотаріусів та нотаріальних контор.


Фонд №

Хронологічні межі документів

Нотаріус




26

1912-1913

Одноволов С.Г.

с. Чаплинка

28

1900-1918

Попель В.П.

м. Каховка

31

1873-1890

Прохно Г.О.

м. Херсон

32

1870-1874, 1876-1879, 1881-1885, 1887

Фанг-Юнг, Липа В.

м. Херсон

34

1869-1870, 1872-1875, 1877-1881

Крижановський Ф.В.

м. Херсон

35

1911-1916

Павлович В.І.

м. Херсон

36

1888-1890, 1892-1894

Піотровський Л.О.

м. Берислав

38

1912-1914

Волков М.В.

м. Широке

40

1914-1916

Козак В.О.

м. Широке

41

1906-1910

Широцький

м. Херсон

42

1882-1909

Балков В.Є.

м. Олешки

44

1909-1914

Сулима

п. Хорли

48

1901-1913

Куликівський Ю.П.

м. Херсон

49

1887-1890, 1896-1901

Тимчинський М.Ф.

м. Херсон

51




Подпалов А.П.

м. Херсон

52

1899-1919

Давидов Є.М.

м. Херсон

53

1894-1900, 1903-1913

Давидов М.М.

м. Берислав

54

1898-1918

Чарнецький С.О.

м. Херсон

58

1909-1916

Скрипник Я.Д.

с. Нововоронцовка

59

1869-1899

Корбуль І.І.

м. Херсон

60

1869-1870, 1872, 1874, 1876, 1878-1879, 1881, 1883, 1889, 1898

Гаврик С.М.

м. Берислав

61

1869, 1871, 1873, 1879-1883, 1885-1892, 1897-1899

Гаврик С.М.

м. Херсон

63

1909-1916

Прокопович К.О.

м. Олешки

64

1914, 1918-1920

Ніколаєв В.О.

м. Херсон

66

1903, 1908

Жулаєвський С.А.

м. Скадовськ

69

1882-1883

Ненайденко В.Ф.

м. Берислав

70

1917

Калинчук Н.Ф.

м. Херсон

71

1916-1917

Корнеєнко П.А.

колонія Добра

72

1902

Гроза Л.А.

м. Херсон

73

1913

Єфімовський Н.І.

с. Добренське Херсонського повіту

74

1875-1876, 1878

Афанасьєв Ф.М.

м. Олешки

77

1904-1919

Хлібкевич М.М.

м. Херсон

78

1904-1919

Красношапка С.Я.

м. Херсон

79

1869-1919

Нотаріальний архів

м. Херсон

80

1869, 1872-1873, 1880-1881, 1883, 1887, 1890, 1895-1896, 1906, 1908-1911, 1917

Нотаріальний архів

м. Олешки


Херсонська дворянська опіка

ф. 287, спр. 28 - 1901-1919 рр.
У документах фонду – справи про опіку і попечительство над неповнолітніми нащадками потомственних дворян, над душевнохворими та над їх майном. Згадуються у зв'язку з опікою нащадки дворян фон Буксгевдена, Г.Д.Кужинського, І.Ф.Барташинського, Ф.О.Карачевського-Волк, Г. та І.Скадовських, Фальц-Фейнів, А.В.Добровольського та ін.
Херсонський міський сирітський суд

ф. 81, спр. 241 - 1892-1922 рр.
У справах по встановленню опіки над майном дітей-сиріт названо імена багатьох херсонських дворян, міщан, військових, вказано їхні адреси.
Херсонське губернське акцизне правління. Управління 6-го округу

ф. 229, спр. 134 - 1898-1910 рр.
Особові справи продавців та контролерів пивних і тютюнових складів і лавок. Списки працівників, нагороджених медалями і грошовими преміями, дані про власників заводів і фабрик: Гутмана, Маршака, Гольцмана, Лапера, Лермана, Штекеля, Співака, Білика та ін.
Херсонська палата державного майна

ф. 300, спр. 1343 - 1832-1871 рр.
Подвірні списки селян різних волостей Херсонської губернії; дані про селян, купців, міщан, що тримали лавки, шинки, каменоломні, млини, склади тощо. Списки і відомості 9-го народного перепису (1852-1859). Особові справи чиновників Херсонської палати державного майна.
Херсонське відділення Державного банку

ф. 195, спр. 187 – 1887-1919 рр.
Фонд містить заяви на прийняття вкладів на рахунки банку, протоколи зборів та списки членів сільських позиково-ощадних та кредитних товариств з відомостями про соціальний та майновий стан членів рад товариств.

У фонді є особові справи службовців банку.
Херсонська губернська палата цивільного суду

ф. 191, спр. 210 – 1799-1868 рр.
Фонд містить акти реєстрації дарчих, заповітів, доручень на керівництво маєтками, заставні та позикові листи, купчі на продаж кріпаків та нерухомого майна, на викуп землі після реформи 1861 р., дарчі на право володіння маєтками і кріпаками, рапорти про розгляд скарг.
Портові митні застави

- Херсонська митна застава, ф. 7, спр. 338 – 1797-1918 рр.

- Джарилгацька митна застава, ф. 8, спр. 167 – 1897-1918 рр.

- Хорлівський митний пост, ф. 170, спр. 135 – 1901-1919 рр.

- Чурумський митний пост, ф. 173, спр. 5 – 1891-1916 рр.
Фонди містять судові документи: атестати на судна, судові патенти, паспорти на права судноплавства, де вказані власники і шкіпери суден, порти, в які вони заходили та ін.

У фондах є накази начальника Одеського митного округу, якому підпорядковувались застави; про прийом на службу, звільнення, переміщення митних чиновників, формулярні списки чиновників, книги обліку відряджень; циркуляри департаменту поліції про дозвіл в'їзду та виїзду за кордон; списки осіб, що розшукуються; іноземних підданих, яким в'їзд в Росію заборонений; прошенія купців – представників торгівельних домів та банків про дозвіл на завантаження товарів.

Фонди закаталогізовано.
Земські управи

  • Херсонська губернська, ф. 5, спр. 79 – 1865-1920 рр.

  • Херсонська повітова, ф. 6, спр. 169 – 1889-1919 рр.

  • Дніпровська повітова, ф. 240, спр. 30 – 1883-1913 рр.


Атестати, свідоцтва, метричні виписки, формулярні списки, заяви про надання роботи вчителів земських шкіл Херсонського повіту за 1889-1916 рр. (ф. 6, спр. 1, 3-4); медичних працівників за 1906-1919 рр; списки співробітників повітової земської управи; особові справи вчителів, лікарів. Дані про власників великих приватних володінь Дніпровського повіту (ф. 240, оп. 1, спр. 25-27).
Дніпровська повітова комісія по виборах до Державної думи

ф. 208, спр. 16 – 1905-1917 рр.
Фонд містить протоколи, постанови, балотувальні листи волосних сходів по виборах уповноважених на повітовий з'їзд виборців до Державної думи; списки осіб, які мають право брати участь у виборах, в з'їзді дрібних землевласників; листування з волосними старостами про осіб, виключених зі списків виборців. Заяви управляючих маєтками на участь у виборах, довіреності на права управління маєтками. Списки виборців по Дніпровському повіту; списки осіб, які мають право брати участь у другому виборному з'їзді в м. Олешки. Документи, протоколи, списки та ін. про обрання членів ІV Державної думи.
Канцелярія Херсонського губернатора

ф. 1, спр. 116 – 1807-1916 рр.
У фонді зберігаються доповіді, розпорядження Новоросійського генерал-губернатора, рапорти поліцмейстерів про встановлення поліцейського нагляду за учасниками великого Сенатського процесу (“193-х”), висилку політично-неблагонадійних до Східного Сибіру. Згадуються революціонери-народники А.Желябов, А. і Н.Франжолі, В. Казанс, В.Бато, Дейч, Бохановський та ін.

Рапорти і свідоцтва купців, повітових виконавців Херсонському цивільному губернатору про відправку фуражу і провіанту для армії (1812-1814). Доповіді губернаторів про продовольче постачання російської армії в період Вітчизняної війни 1812 р. (згадуються генерал Рахманов, воєначальники Кутузов, Барклай-де-Толлі, адмірали Чичагов, Тормасов, міністри Канкрін, Горчаков, херсонський губернатор І.Калагеоргій.

Журнали засідань Херсонської міської думи. Звіти, контракти з фабрикантами, судновласниками на оренду землі для будівництва доків (1909-1914). Згадуються Є.Вадон, М.Спозито та інші.

Формулярні списки, нагородні листи чиновників, членів дирекції училищ Херсонської губернії.

Списки губернаторів, членів дирекції Херсонської громадської бібліотеки, відділень Держбанку, палати цивільного суду. Листування з Міністерством Внутрішніх справ про розшук кріпосних-втікачів, сектантів, розкольників, про арешт пропагандистів, народників тощо.

У документах фонду згадуються віце-адмірал Станюкевич, засновник Херсонського музею старожитностей В.І.Гошкевич, чиновник Міністерства земель і майна В.Є.Постніков та інші.
Херсонська міська управа

ф. 4, спр. 30 – 1874-1920 рр.
Дані про населення Херсона, його зайнятість та соціальний стан. Свідоцтва про приналежність до купецького стану, документи про продаж, купівлю міщанами землі під забудову, списки ратників ополчення (1889-1892). Угоди з підприємцями на виконання будівельних робіт, в т. ч. будівництво електростанції, контракти на оренду землі, списки орендарів; списки членів профспілки рибалок; листування з власниками заводів про організацію лікарняних кас (1917-1918).
Херсонське губернське правління

ф. 3, спр. 63, 1804-1914 рр.
Документи про купівлю-продаж землі, будівель, розділ спадщини, атестати про закінчення навчальних закладів, формулярні списки чиновників, прохання міщан про видачу свідоцтв на право проживання, дані про іноземців-колоністів, євреїв-переселенців, списки євреїв з вказанням попереднього місця проживання (оп. 1, спр. 14, 18, 21). Рапорти про зарахування вихідців з Молдавії до стану державних селян.

Листування лікарського відділення губернського правління з медичним департаментом про стан здоров'я чиновників, проведення екзаменів на звання акушерок, судово-медичні акти тощо. Згадується власник Херсонської приватної аптеки провізор Мюллер.
ФОНД НАУКОВО-ДОВІДКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ АРХІВУ
Важливим джерелом для генеалогічних досліджень є довідкова література.

У бібліотеці архіву зберігаються:

  • Адрес-календарь. – Херсон, 1896.

  • Памятная книжка для Херсонской губернии на 1866 год. – Видана Херсонським губернським статистичним комітетом, ін. № 1687.

  • Историческая записка о Херсонской гимназии. – 1873.

  • Исторический очерк 25-летней деятельности Херсонского земского училища 1874-1899 гг. (Є списки викладачів, службовців, учнів за 1874-1882 рр.)

  • Сысуев С. Историческая записка об Алешковском уездном и городском 4-классном училище с 1812 по 1912 гг. – Одесса, 1912.

  • Отчет правления Херсонского благотворительного общества за 1896-1897 гг. (Списки благодійників міста Херсона)

  • Отчет правления Херсонского городского товарищества взаимного страхования от огня имущества за 1901 год. (прізвища, імена, по батькові, адреси жителів Херсона).

  • Список землевладельцев Херсонского уезда. 1901 г.

  • Список землевладельцев Херсонского уезда. 1902 г.

  • Список землевладельцев Херсонского уезда. 1909 г. (прізвища, імена, по батькові землевласників, місцезнаходження земельних володінь).

  • Весь Херсон. Адрес-календар на 1925 рік.

  • Херсон. Довідник на 1939 рік.


НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ
Значний інтерес для генеалогічних досліджень становлять документи навчальних закладів. Тут можна знайти інформацію про дату народження особи, соціальний стан, національність, місце проживання тощо.

У державному архіві Херсонської області зберігаються: свідоцтва про народження учнів, заяви про зарахування до навчання, списки учнів та викладачів, класні журнали обліку успішності, формулярні списки викладачів, екзаменаційні листи, атестати про закінчення навчання, особові справи викладачів та учнів тощо.

Це документи таких фондів:

- Дирекція народних училищ Херсонської губернії, ф. 310 - 1775-1851 рр.

- Інспекція народних училищ Херсонської губернії, ф. 241 - 1912-1916 рр.

- Херсонська чоловіча гімназія, ф. 227 - 1850-1912 рр.

- Херсонська приватна жіноча гімназія Г.В.Тюльпанової, ф. 19 - 1908-1919 рр.

- Бериславська приватна жіноча гімназія Парамонової, ф. 21 - 1893-1920 рр.

- Херсонська чотирикласна учительська семінарія, ф. 192 - 1895-1922 рр.

- Херсонське морехідне училище далекого плавання, ф. 212 - 1872-1919 рр.

- Херсонське приватне чоловіче училище В.Д.Колесова, ф. 16 - 1908-1920 рр.

- Юр’ївський учительський інститут, ф. 15 - 1916-1919 рр.

- Херсонське земське середнє сільськогосподарське училище, ф. 189 - 1879-1934 рр.

- Бериславська двокласна морехідна школа, ф. 18 - 1905-1912 рр.

- Голопристанська двокласна морехідна школа, ф. 190 - 1916-1917 рр.

- Олешківська двокласна морехідна школа, ф. 213 - 1904-1923 рр.

- Херсонська земська фельдшерська школа, ф. 20 - 1878-1923 рр.

Крім того, у фонді Херсонської духовної консисторії (ф. 198) є списки вихованців церковнопарафіяльних шкіл і шкіл грамоти м. Херсона і Херсонського повіту (спр. 109, 110, 112).
  1   2   3   4

Схожі:

Методичні вказівки та рекомендації до самостійного виконання контрольної роботи з курсу
Методичні рекомендації до самостійного виконання контрольних робіт з курсу «Соціологія». Короткий словник соціологічних термінів...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ НАУКОВИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ
Методичні рекомендації щодо виконання наукових робіт студентами ОКР бакалавра, спеціаліста та магістра / Укладачі Козачишина О. Л.,...
Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни...
Методичні рекомендації розробили викладачі Нікопольського коледжу Дніпропетровського державного аграрного університету Романій Сергій...
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік»
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік» / Уклад. І. М. Рацебарська, Ю. Ю. Моісєєва...
Методичні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт з дисципліни...
Методичні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт з дисципліни «Біометрія» / Укладач: к б н., доцент Іванченко О.Є. ЁC Дніпропетровськ:...
Міністерство освіти і науки України Дніпропетровський національний...
Уміщені контрольні роботи з „Історії України” та методичні рекомендації до їх виконання
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи для студентів...
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи для студентів напрямку підготовки «комп’ютерні науки» освітньо-кваліфікаційного...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ТА...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ
Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів...
Методичні рекомендації до виконання курсового проекту для студентів спеціальності
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ «ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ НОРМАТИВІВ РАДІАЦІЙНОГО...
Нормативи це показники часу та якості виконання завдань, прийомів та дій для осіб категорій рядового та начальницького складу служби...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка