|
Скачати 0.61 Mb.
|
В C Т У П Навчальна дисципліна “Економіка підприємства” вивчається згідно навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” напряму «Економіка і підприємництво» для всіх форм навчання. Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні здатності самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні підприємств та організацій. Завдання дисципліни:
Економіка підприємства як конкретна галузь економічної науки й навчальна дисципліна базується на пізнанні та свідомому використанні економічних законів і закономірностей функціонування та розвитку суспільного виробництва. Саме виявлення конкретних форм прояву цих законів і закономірностей у господарській діяльності підприємства правомірно вважаються загальним предметом згаданої дисципліни. Отже, предмет економіки підприємства включає вивчення теорії та практики господарювання на рівні підприємства; конкретних форм і методів господарювання, принципів формування й використання виробничого потенціалу; взаємодії всіх видів ресурсів; організації та ефективності господарсько-комерційної діяльності підприємства. Програма курсу “Економіка підприємства” суттєво оновлена і доповнена, ґрунтується на використанні ринково-функціонального підходу, який переважає в науковій думці на сьогоднішній день. Попередні умови. Знання та уміння з індивідуальних розділів програми: Економіка підприємства побудована на основі логіки підприємницької діяльності та використанні методологічних положень суміжних економічних дисциплін, зокрема економічної теорії, макроекономіки, мікроекономіки, маркетингу, менеджменту, фінансів, статистики та обліку. Після вивчення дисципліни “Економіка підприємства” студенти повинні знати:
вміти:
Зміст дисципліни за темамиТема 1. Теорії підприємств і основи підприємництва1.1. Підприємство як економічний суб'єкт. Роль підприємства у національній економічній системі. Предмет і об'єкт економіки підприємства. Поняття підприємства як організаційно виокремленої та економічно самостійної первинної ланки виробничої сфери. 1.2. Новітні концепції дослідження економіки підприємства. Наукова модель сучасної економіки підприємства та основні тенденції її зміни. Формальні і неформальні організаційні утворення в діяльності підприємства. Сучасні принципи діяльності підприємства, їх підпорядкованість і взаємозв'язок. 1.3. Підприємництво як сучасна форма господарювання. Підприємництво як особливий вид діяльності, стиль і тип господарської поведінки. Сучасне визначення підприємництва. Суб’єкти та об’єкти підприємництва. Принципи здійснення, форми і моделі підприємницької діяльності.. Класична та інноваційна моделі підприємництва. 1.4 Соціально-економічна роль і значення підприємництва в структурі ринкової економіки. Підприємництво як важіль зміни структури економіки. Підприємництво – необхідна умова досягнення економічного успіху. Тема 2 Види підприємств, їх організаційно-правові форми. 3.1. Правові основи функціонування підприємств. Юридичні аспекти, що слугують законодавчою базою функціонування підприємства (організації) та об‘єднання підприємств. 3.2. Організаційно-правові форми підприємства. Практичне значення класифікації підприємств за організаційно-правовими характеристиками. Виокремлення підприємств за окремими ознаками. 3.3 Головні види та напрями діяльності підприємств Тема 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств 4.1. Вплив зовнішнього середовища на діяльність підприємств. Необхідність і значення врахування впливу зовнішнього середовища на підприємство. 4.2. Макросередовище господарювання та його основні чинники. Склад, форми і способи врахування дій інтегрованих і диференційованих чинників макросередовища на підприємствах. 4.3. Ринкове середовища господарювання організацій. Сучасний ринок: сутнісна характеристика, функції, структуризація, типи. Поняття і загальна характеристика ринкового середовища функціонування підприємств і організацій. |
Розклад занять 1 курсу денного відділення факультету управління на... Напряму підготовки 140101 «Готельно-ресторанна справа» Освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» |
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «історіЯ держави... ... |
Навчальна програма Навчальна програма з дисципліни “Статистика” призначена для студентів 3,4 курсу денної та заочної форм навчання галузі знань 0305... |
Методичні рекомендації щодо оформлення дипломних робіт для студентів напряму підготовки “ Підсумковим етапом навчання в університеті, що дає право на присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» з напряму підготовки... |
Методичні рекомендації щодо оформлення дипломних робіт для студентів напряму підготовки “ Підсумковим етапом навчання в університеті, що дає право на присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» з напряму підготовки... |
Термін навчання 4 роки, на основі повної загальної середньої освіти К-П курсу з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр” з галузі знань 0301 “Соціально-політичні науки” |
Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України Програма нормативної навчальної дисципліни «Тлумачення норм права» розроблена для студентів, напряму підготовки 030401 «Право», освітньо-кваліфікаційного... |
ВСТУП ... |
Анотації, питання до модулів, питання до екзаменів Дисципліна „ Економіка підприємства” вивчається студентами другого курсу відділення „ Економіка підприємства” |
Спеціальність 18010015 «Консолідована інформація» Національний університет «Львівська політехніка» готує фахівців кваліфікації 2432. 2 „Аналітик консолідованої інформації” освітньо-кваліфікаційного... |