Анотації, питання до модулів, питання до екзаменів


Скачати 120.84 Kb.
Назва Анотації, питання до модулів, питання до екзаменів
Дата 22.02.2016
Розмір 120.84 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
Анотації, питання до модулів, питання до екзаменів

з дисциплін «Економіка підприємства» та «Економіка і нормування праці»
Дисципліна „ Економіка підприємства”

Анотація
Дисципліна „ Економіка підприємства” вивчається студентами другого курсу відділення „ Економіка підприємства”.

Загальна кількість робочих годин за навчальним планом – 108 годин. З них аудиторні заняття складають 80 годин (44 години – лекційні заняття, 28 годин – практичні заняття, 8 годин – семінарські заняття), на самостійне вивчення надається 28 годин. Курс цієї дисципліни вивчається у другому семестрі. Протягом цього періоду здаються чотири модулі. Питання до них надаються тут далі. За планом в кінці семестру проводиться контрольна робота. На літній сесії по цій дисципліні здається екзамен. Питання з економіки підприємства включаються до державного екзамену. Тому ця дисципліна вимагає до себе серйозного відношення.

Питання до Модулю 1


  1. Особливості сільськогосподарського виробництва

  2. Поняття про підприємство. Статут. Колективний договір

  3. Вплив мікро- і макросередовища на функціонування підприємства

  4. Трудові ресурси та робоча сила

  5. Показники використання робочої сили

  6. Державна політика зайнятості сільського населення

  7. Ринок праці та його регулювання

  8. Прямі та непрямі показники виміру продуктивності праці

  9. Шляхи підвищення продуктивності праці в сільському господарстві

  10. Нормування праці. Способи вивчення робочого часу

  11. Наукова організація праці та атестація робочих місць

  12. Тарифна система оплати праці

13. Земля - основний засіб виробництва у сільському господарстві

14. Земельний фонд України

15. Земельний кадастр і рента в сільському господарстві.

16. Показники економічної ефективності використання земельних угідь.

17. Шляхи підвищення ефективності використання земель

18. Склад матеріально-технічної бази

19. Особливості МТБ в сільському господарстві

20. Енергетичні ресурси сільського господарства

  1. Система машин та ефективність її використання

  2. Ефективність використання будівель, споруд і транспортних засобів


Питання до Модулю 2

  1. Основні фонди, їх класифікація

  2. Облік та оцінювання основних виробничих фондів

  3. Показники ефективного використання основних виробничих фондів

  4. Напрями раціонального використання основних фондів

  5. Амортизація, формули її визначення

  6. Методи нарахування амортизації

  7. Шляхи підвищення економічної ефективності капітальних вкладень

  8. Оборотні фонди і фонди обігу

  9. Структура оборотних засобів

  10. Джерела формування оборотних засобів підприємства

  11. Оборотність оборотних засобів, показники оборотності

  12. Шляхи поліпшення використання оборотних фондів

  13. Економічна сутність інвестицій

  14. Основні напрями інвестицій у сільському господарстві

  15. Класифікація інвестицій

  16. Оцінювання економічної ефективності інвестицій

  17. Планування інвестицій та залучення іноземних інвестицій

  18. Суть інтенсифікації виробництва

19. Економічна ефективність інтенсифікації

20. Основні напрями інтенсифікації

21. Науково-технічний прогрес – його напрями та форми
Питання до Модулю 3


  1. Суть розширеного відтворення

  2. Товарність продукції

  3. Суть ринкових форм реалізації продукції

  4. Розширене відтворення валової продукції та створення ринку продовольчих товарів

  5. Суть і принципи прогнозування

  6. Типи прогнозування, їх характеристика

  7. Планування і його основні принципи

  8. Методи планування

  9. Суть та основні етапи стратегічного планування

  10. Тактичне планування. Оперативне планування

  11. Поняття і необхідність державного регулювання і підтримки сільськогосподарського виробництва

  12. Принципи раціонального розміщення та спеціалізації сільськогосподарських підприємств

13. Розміщення та спеціалізація сільського господарства по зонах України.

14. Внутрішньогосподарська спеціалізація.

15. Коефіцієнт спеціалізації і методика його розрахунку

16. Поняття концентрації виробництва

17. Оптимальні розміри селянсько-фермерських господарств

18. Поняття про кооперування у сільському господарстві

19. Поняття якості агропромислової продукції

20. Методи оцінювання якості продукції

21. Стандартизація та сертифікація продукції

22. Конкурентоспроможність продукції

Питання до Модулю 4


  1. Поняття витрат виробництва і собівартості продукції

  2. Класифікація виробничих витрат і методика обчислення собівартості сільськогосподарської продукції

  3. Рівень та структура собівартості продукції сільського господарства

  4. Напрями зниження собівартості продукції

  5. Основні фактори, що визначають собівартість продукції рослинництва і тваринництва

  6. Визначення собівартості продукції рослинництва

  7. Визначення собівартості продукції тваринництва

  8. Суть ефективності сільськогосподарського виробництва

  9. Прибуток як показник фінансової діяльності підприємства

  10. Рентабельність виробництва й методика її визначення

  11. Основні шляхи підвищення рентабельності виробництва

  12. Беззбитковість виробництва

  13. Чинники зростання ефективності виробництва

  14. Поняття про кризу та кризові явища

  15. Антикризовий менеджмент

  16. Санація підприємства

  17. Банкрутство та ліквідація підприємства

  18. Економіка зерно продуктового підкомплексу АПК.

19. Економіка цукробурякового виробництва.

20. Економіка олійного підкомплексу АПК.

21. Економіка картоплепродуктового виробництва.

22. Економіка виробництва і використання кормів.

23. Економіка молоко продуктового підкомплексу АПК.

24. Економіка м’ясного підкомплексу АПК.

Питання до екзамену з дисципліни „Економіки підприємства”

  1. Поняття „підприємство”, „статут підприємства”, „колективний договір”.

  2. Економіка підприємства як наука та її завдання.

  3. Планування. Основні принципи та методи планування.

  4. Прогнозування та його принципи.

  5. Земля як основний засіб виробництва у сільському господарстві.

  6. Земельний кадастр та земельна рента.

  7. Земельний фонд України..

  8. Трудові ресурси та показники їх використання.

  9. Продуктивність праці та методика її визначення.

  10. Суть та особливості матеріально-технічної бази аграрних підприємств.

  11. Енергетичні ресурси МТБ.

  12. Механізація с. г..

  13. Основні засоби виробництва та їх класифікація.

  14. Амортизація основних фондів.

  15. Особливості сільськогосподарського виробництва.

  16. Витрати і собівартість у с. г..

  17. Класифікація собівартості.

  18. Структура собівартості та фактори від яких залежить собівартість.

  19. Основні напрями зниження собівартості продукції.

  20. Суть ефективності виробництва.

  21. Показники ефективності виробництва.

  22. Рентабельність виробництва та продукції.

  23. Принципи раціонального розміщення с. г..

  24. Спеціалізація та її показники та рівні.

  25. Форми спеціалізації.

  26. Внутрішньогосподарська спеціалізація.

  27. Показники використання ОФ.

  28. Економіка виробництва зерна.

  29. Економіка виробництва цукрових буряків.

  30. Економіка виробництва олійних культур.

  31. Економіка виробництва картоплі.

  32. Економіка виробництва кормів.

  33. Економіка скотарства.

  34. Економіка свинарства.

  35. Економіка птахівництва.

  36. Оборотні засоби виробництва та їх класифікація.

  37. Показники використання оборотних засобів виробництва

  38. Економічна сутність інвестицій

  39. Класифікація інвестицій

  40. Суть розширеного відтворення, товарність продукції

  41. Санація підприємства

  42. Банкрутство підприємства

43.Прибуток та його види

44. Поняття концентрації виробництва

45. Оптимальні розміри селянсько-фермерських господарств

46. Поняття про кооперування у сільському господарстві

47. Поняття якості агропромислової продукції

48. Методи оцінювання якості продукції

49. Стандартизація та сертифікація продукції

50. Конкурентоспроможність продукції

Дисципліна „ Економіка і нормування праці”
Анотація
Дисципліна „ Економіка і нормування праці” вивчається студентами третього курсу спеціальності 5.03050401 відділення „Економіка підприємства”. Загальна кількість робочих годин за навчальним планом – 162 годин. З них аудиторні заняття складають 90 годин (45 пар занять), на самостійне вивчення надається 72 години. Курс цієї дисципліни розраховано на один семестр, протягом якого здаються п’ять модулів. Питання до них надаються тут далі. За планом в кінці вивчення дисципліни проводиться контрольна робота та здається екзамен. Питання з економіки і нормування праці включаються до державного екзамену. Тому ця дисципліна вимагає до себе серйозного ставлення.

Модуль 1.

  1. Визначення праці, кількісні та якісні її показники

  2. Визначення «Економіки і нормування праці»

  3. Визначення «Нормування праці»

  4. Норма виробітку, норма часу, норма обслуговування

  5. Визначення поняття «робоче місце»

  6. Визначення ринку праці, елементи ринку праці

  7. Визначення персоналу підприємства

  8. Кон'юнктура ринку праці, її типи

  9. Суб'єкти ринку праці

  10. Групи кваліфікації працівників

  11. Процедури підбору персоналу

  12. Мета планування персоналу

  13. Показники стабільності трудового колективу

  14. Прямі та непрямі методи мотивації праці

  15. Етапи проведення атестації працівників

  16. Визначення трудових ресурсів

  17. Економічно активне населення

  18. Економічно неактивне населення

  19. Види відтворення трудових ресурсів

  20. Параметри трудового потенціалу підприємства

Модуль 2.

  1. Визначення трудового процесу

  2. Основні види трудових процесів у сільському господарстві

  3. Класифікація затрат робочого часу зміни (формула)

  4. Види режимів праці

  5. Визначення зайнятості

  6. Незайняте населення та тимчасове незайняте населення

  7. Первинна і вторинна зайнятість

  8. Повна і неповна зайнятість

  9. Активні і пасивні заходи регулювання зайнятості

  10. Визначення безробіття

  11. Види безробіття (фрикційне, структурне, циклічне, сезонне)

  12. Послідовність перегляду норм праці

  13. Причини відхилень фактичного виробітку від норм праці

  14. Методи нормування праці у сільському господарстві

  15. Способи вивчення затрат робочого часу зміни (фотографія робочого дня, хронометраж, фотохронометраж, відеозйомка)

  16. Етапи проведення спостереження


Модуль 3.

  1. Нормоутворюючі фактори (визначення)

  2. Нормоутворюючі фактори на механізованих польових роботах

  3. Формула визначення норми виробітку на мех.. польових роботах

  4. Формула визначення норми витрат палива не мех.. польових роботах

  5. Визначення паспортизації

  6. Основні критерії паспортизації полів

  7. Формула визначення середнього показника нормоутворюючого фактора при паспортизації полів

  8. Формула визначення узагальненого коефіцієнта при паспортизації полів

  9. Особливості нормування праці в тваринництві

  10. Основні нормоутворюючі фактори в тваринництві

  11. Формула визначення норми обслуговування в тваринництві при однозмінній роботі одного працівника

  12. Формула визначення норми чисельності працівників в тваринництві



Модуль 4

  1. Нормоутворюючі фактори на транспортних роботах

  2. Класи вантажів та групи доріг

  3. Методика визначення норми виробітку на транспортних роботах

  4. Ручні роботи та їх види

  5. Нормоутворюючі фактори наручних роботах

  6. Формула визначення норми виробітку на ручних роботах

  7. Види стаціонарних машин та принципи їх роботи

  8. Визначення норми виробітку на стаціонарній машині

  9. Норма обслуговуючого персоналу на стаціонарній машині

  10. Вартість робочої сили та її структура

  11. Суть заробітної плати

  12. Загальні поняття системи оплати праці


Модуль 5

  1. Суть тарифного нормування заробітної плати

  2. Складові тарифної системи оплати праці

  3. Суть доплат та надбавок

  4. Поняття продуктивності праці

  5. Вплив факторів на продуктивність праці

  6. Система трудових показників

  7. Методи розрахунку чисельності працівників

  8. Аудит у трудовій сфері

  9. Аналіз продуктивності праці та заробітної праці

  10. Планування продуктивності праці

  11. Аналіз і планування витрат на персонал


Питання до екзамену з дисципліни

Економіка і нормування праці”

  1. Визначення праці, кількісні та якісні її показники

2. Визначення «Економіки і нормування праці», «нормування праці»

  1. Норма виробітку, норма часу, норма обслуговування

  2. Визначення поняття «робоче місце»

  3. Визначення ринку праці, елементи ринку праці, суб’єкти ринку праці

  4. Визначення персоналу підприємства

  5. Кон'юнктура ринку праці, її типи

  6. Групи кваліфікації працівників

  7. Мета планування персоналу

  8. Прямі та непрямі методи мотивації праці

  9. Етапи проведення атестації працівників

  10. Визначення трудових ресурсів. Економічно активне населення. Економічно неактивне населення

  11. Види відтворення трудових ресурсів

  12. Параметри трудового потенціалу підприємства

  13. Визначення трудового процесу. Основні види трудових процесів у сільському господарстві

  14. Класифікація затрат робочого часу зміни (формула)

  15. Види режимів праці

  16. Визначення зайнятості. Незайняте населення та тимчасове незайняте населення

  17. Види зайнятості населення

  18. Активні і пасивні заходи регулювання зайнятості

  19. Визначення безробіття. Види безробіття

  20. Послідовність перегляду норм праці

  21. Методи нормування праці у сільському господарстві

  22. Способи вивчення затрат робочого часу зміни (фотографія робочого дня, хронометраж, фотохронометраж, відеозйомка)

  23. Етапи проведення спостереження

  24. Нормоутворюючі фактори на механізованих польових роботах

  25. Формула визначення норми виробітку на мех.. польових роботах

  26. Визначення паспортизації. Основні критерії паспортизації полів

  27. Формула визначення середнього показника нормоутворюючого фактора при паспортизації полів. Формула визначення узагальненого коефіцієнта при паспортизації полів

  28. Особливості нормування праці в тваринництві. Основні нормоутворюючі фактори в тваринництві

  29. Формула визначення норми обслуговування в тваринництві при однозмінній роботі одного працівника. Формула визначення норми чисельності працівників в тваринництві

  30. Нормоутворюючі фактори на транспортних роботах

35. Класи вантажів та групи доріг

36. Методика визначення норми виробітку на транспортних роботах

37. Ручні роботи та їх види

  1. Нормоутворюючі фактори на ручних роботах

  2. Формула визначення норми виробітку на ручних роботах

  3. Види стаціонарних машин та принципи їх роботи

  4. Визначення норми виробітку на стаціонарній машині

  5. Норма обслуговуючого персоналу на стаціонарній машині

  6. Вартість робочої сили та її структура

  7. Суть заробітної плати

  8. Загальні поняття системи оплати праці

  9. Суть тарифного нормування заробітної плати

  10. Складові тарифної системи оплати праці

48. Суть доплат та надбавок

49. Поняття продуктивності праці

50. Вплив факторів на продуктивність праці

  1. Система трудових показників

  2. Методи розрахунку чисельності працівників

  3. Аудит у трудовій сфері

  4. Аналіз продуктивності праці та заробітної праці

  5. Планування продуктивності праці

  6. Аналіз і планування витрат на персонал

Схожі:

Питання до екзаменів
Об’єкт і предмет вивчення землезнавства, його місце в системі географічних наук
Питання для підготовки до випускних екзаменів
Основні методи вивчення індивідуально-психологічних особливостей особистості військовослужбовця
Мовне питання в Українській федерації. Мовне питання в Україні
Мовне питання в Україні. Питання, яке стоїть вже дуже довгий час.,і яке ніхто не може вирішити. Ніяка влада
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОБДАРОВАНИХ ДІТЕЙ
Питання, розглянуте в цій статті, є одним з актуальних в психології та педагогіці сьогодні. Це питання розвитку людських ресурсів,...
Питання Що з переліченого вивчає мікроекономіка?
Питання Якщо економічні узагальнення ґрунтуються на фактах, то такий метод аналізу є
Загальна характеристика
Перше питання: відповідь студента (до 20 хвилин) на два запропонованих теоретичних питання вивченого матеріалу з предмету
Змістові питання (Вправа «Знизу –Вгору»)
Завдання: Впишіть Ключові і Тематичні питання у відповідні клітинки таблиці, підберіть точні і влучні назви проектам
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня...
08 серпня 2013 року в Петрівському відділенні Олександрійської ОДПІ...
Кіровоградській області Легуна П. В. з представниками малого бізнесу. На зустрічі обговорювалося питання розвитку малого та середнього...
Практика усного та письмового мовлення ст викладач Богатирьова О.Є
Відтворення семантико-стилістичних функцій реалій у перекладі- кардинальне питання в перекладознавстві. Чимало дослідників розглядало...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка