ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ЕКОНОМІЧНИМ КОЛИВАННЯМ ТА ДОВГОСТРОКОВИМ ЕКОНОМІЧНИМС РОСТОМ


Скачати 262.37 Kb.
Назва ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ЕКОНОМІЧНИМ КОЛИВАННЯМ ТА ДОВГОСТРОКОВИМ ЕКОНОМІЧНИМС РОСТОМ
Дата 19.11.2013
Розмір 262.37 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
ЧО33

ЧЕРНЯВСЬКА ОЛЕНА ВАЛЕРІЇВНА

ВНЗ УКООПСПІЛКИ

«Полтавський університет економіки і торгівлі»
ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ЕКОНОМІЧНИМ КОЛИВАННЯМ ТА ДОВГОСТРОКОВИМ ЕКОНОМІЧНИМС РОСТОМ
Запропоновано авторські матриці ідентифікації стану національної економіки за структурою поточного споживання та співвідношенням із глобальним економічним середовищем. Ідентифіковано стан національної економіки за фазою економічного циклу та загальним трендом розвитку України за часи незалежності, структурою її внутрішнього споживання та позицією в глобальному економічному середовищі

Ключові слова: національна економіка, економічний цикл, національна модель споживання, позиціонування національної економіки в глобальному середовищі

The author's matrix of identification of nationally economy state according to the structure of current consumption and the relation with the global economic environment are proposed. The national economy state according to a phase of economic cycle and the general trend of development of Ukraine since its independence and the structure of domestic consumption and its place in the foreign positions are identified

Keywords: national economy, economic cycle, national model of consumption, positioning of national economy in a global environment
Вступна частина. Україна, як молода незалежна держава, знаходиться в постійному пошуку стратегічної моделі соціально-економічного розвитку та ефективних інституційних чинників її забезпечення. Використання зарубіжного досвіду лібералізації економіки, імпорт європейських інститутів, відкриття економіки та політика залучення іноземних інвестицій, стимулювання внутрішнього попиту, реформування структури економіки в бік розвитку сфери послуг, - не принесли очікуваних результатів. Над проблемою осмислення моделі подальшого економічного розвитку України з урахуванням сучасного етапу глобалізації працюють не тільки представники урядових структур та наукових інститутів, вчені економісти різних регіонів України об’єднуються для вирішення цієї стратегічно важливої проблеми в межах громадських організації, таких як, наприклад, Всеукраїнська спілка вчених економістів. Разом з тим, для відпрацювання дієвих інструментів державного регулювання соціально-економічного розвитку необхідним є чітке розуміння сучасного стану національної економіки як в межах загальних динамічних показників так і за структурою відтворювальних процесів і суспільного споживання. Така оцінка має відбуватися з урахуванням специфіки відкритої економічної системи.

В контексті вирішення даних проблем в статті пропонуються авторські розробки щодо ідентифікації стану національної економіки відповідно до стадій економічного циклу, загального тренду її розвитку в умовах незалежності, структури споживання та позиції в глобальному економічному середовищі, результати та висновки авторських досліджень.

Виклад основного матеріалу дослідження.

Ідентифікація стану національної економіки України відповідно до стадій економічного циклу. Як відомо, економічний розвиток має циклічний характер. Для розкриття причин циклічності економісти світу за останні два століття створили близько 200 різноманітних концепцій [1], і цей процес встановлення істини триває. В основу дослідження покладено такі постулати: економічний цикл має чотири фази (рис. 1); першою фазою економічного циклу є криза. Крім того, приймаємо, що за межу третьої і четвертої фази закономірно може виступити максимальний рівень виробництва (пік) попереднього циклу (рис. 1).


Рис. 1. Фази економічного циклу
Рисунок 1 містить чіткий орієнтир розмежування третьої та четвертої фаз економічного циклу - максимальний рівень виробництва попереднього циклу. Такий показник, як індекс росту реального ВВП України у % до попереднього року не дозволяє визначити максимальний рівень виробництва попереднього циклу. Тому для подальших досліджень фіксуємо початковий обсяг ВВП на рівні 1990 року, відповідно до якого здійснюється розрахунок індексу росту реального ВВП за часи незалежності України (рис. 3).


Економічний цикл


Рис. 3. Індекс росту реального ВВП України у % до 1990 року:

1990 – 2009 рр.

Джерело: розробка автора на основі даних Держкомстату України
Обсяг ВВП 1990 року прийнято за межу третьої та четвертої фази економічного циклу на підставі наступних міркувань: порівняння з попередніми періодами ускладнене в результаті змін методологічних основ підрахунку показників суспільного продукту; при умові позитивної попередньої динаміки національної економіки розрахунки є об’єктивними; при від’ємній попередній динаміці отримані результати слід вважати як мінімальне обмеження можливих значень.

Отже, як видно із рисунку 3, період 2000-2008 рр., що оптимістично сприймався за зростання національної економіки, насправді був стадією піднесення. Економіка так і не вийшла на рівень виробництва 1990 року, не використавши навіть потенціал фази піднесення як мінімум на 25,8 %. Не перейшовши до стадії економічного зростання, економіка вийшла на фазу економічної кризи. Отже, на сьогоднішній день можна вже говорити про неадекватність використання існуючої теорії циклів для всіх національних економік. Необхідним є врахування теорії трендів для оновлення теорії циклів з урахуванням реалій сьогодення. Найбільшого поширення теорія трендів набула в сфері біржової торгівлі (див., наприклад, теорію Доу).

Ідентифікація стану національної економіки України відповідно до загального тренду її розвитку в умовах незалежності. Тренд — це загальна тенденція при різноспрямованому русі. Виділяють тренди: зростаючий (бичий), спадаючий (ведмежий) та боковий (флет).

Для економічного зростання (розширеного відтворення національної економіки) характерним є зростаючий тренд, за якого наступний пік на графику має бути вищим попередніх (рис. 4).
Для скорочення (звуженого відтворення) національної економіки характерний спадний тренд (рис. 5): наступні спади та піки на графіку є нижчими попередніх.

Для простого відтворення національної економіки характерним є боковий тренд, коли циклічні коливання не викликають зміни загального тренду розвитку національної економіки.


Рис. 4. Економічне зростання як загальний тренд

економічних циклів національної економіки



Рис. 5. Скорочення національної економіки України як

загальний тренд її розвитку
Як видно з рисунків 4, 5 відсутність фази економічного зростання і недовикористання потенціалу фази піднесення характерним є для спадного тренду, що відповідає скороченню національної економіки (рис. 6).

Економічний цикл


Рис. 6. Скорочення національної економіки України як загальний тренд її розвитку за часів незалежності

Джерело: розробка автора на основі даних Держкомстату України

Дані результати дослідження свідчать про те, що криза розпочалася не в 2008 році, а весь період розвитку України за часів незалежності мав негативний скорочувальний напрямок. Структурні реформи, що акцентувались, перш за все, на співвідношенні форм власності (щодо приватизації державного майна), копіюванні галузевої структури розвинених країн (щодо скорочення сільського господарства та розвитку сфер послуг), відкритті економіки, що призвело до її залежності (від імпорту, світового попиту, інституційних обмежень, політичних рішень, економічних інтересів глобалізованого світу, курсу валют, іноземних кредитів), - не забезпечили позитивний структурний ефект. Вони стали руйнівними для національної економіки.

Було б поверховим робити висновки щодо стану розвитку економіки лише за показниками виробництва. Виявлені тенденції мають бути підтвердженими і щодо сфери споживання.

Ідентифікація стану національної економіки України за структурою споживання. Здорова економічна система із стратегічними планами розвитку за рахунок поточного виробництва забезпечує, крім потреб поточного споживання, накопичення фонду нагромадження національного доходу, що примножує національне богатство, при цьому діє перша модель споживання (таблиця 1). Розрахунок співвідношення між фондом споживання і фондом нагромадження національного доходу був обов’язковою компонентою національної статистики за часів СРСР. Баланс народного господарства [2] характеризував темпи і пропорції відтворення, з його допомогою забезпечувалось планування структурних пропорцій, співвідношення між фондом споживання і фондом нагромадження національного доходу, між обсягами виробництва засобів виробництва і предметів споживання, фондом відшкодування і національним доходом у цілому, між грошовими доходами населення і забезпеченням населення товарами і послугами. Такий баланс розрахований на закриту національну економіку, яка не тільки забезпечує своє поточне споживання, але основною метою визначається приріст економічного потенціалу заради майбутнього розвитку. Відповідно матеріальне виробництво поділялось на виробництво предметів споживання (поточного споживання) на виробництво засобів виробництва (задля розширення виробництва в майбутньому) [3]. Співвідношення між групами “А” (виробництво засобів виробництва) та “Б” (виробництво предметів споживання) на час виходу України із складу Радянського Союзу (1991 р.) складало 72% до 28% [4, с. 55]. Варіанти інших моделей споживання наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Варіанти національних моделей споживання

пп

Модель споживання

Характеристика

1

С = ВВП – Н

нація дбає про наступні покоління - національне виробництво перевищує національні потреби споживання, забезпечуючи приріст національного багатства

2

С = ВВП

нація живе сьогоднішнім днем - національне виробництво забезпечує виключно поточне національне споживання, не нарощуючи національне багатство

3

С = ВВП + НБ

нація використовує створене попередніми поколіннями – національне виробництво не забезпечує навіть поточних потреб споживання; споживання відбувається не лише за рахунок поточного виробництва, а й шляхом розпродажу створеного раніше національного багатства

4

С = ВВП + НБ + К

нація живе не тільки за рахунок попередніх поколінь, але й за рахунок майбутніх поколінь - поточне виробництво та розпродаж створеного раніше національного багатства не забезпечують потреб споживання, додатково беруться довгострокові кредити, що будуть віддаватися наступними поколіннями

Примітка: С – споживання; Н – нагромадження; К – кредити; НБ – національне багатство.

Джерело: розробка автора
За умов незалежного розвитку України тривалий час нестача результатів поточного виробництва (ВВП) для покриття потреб споживання, під егідою формування ринкових відносин, покривалося за рахунок розпродажу загальнонародної власності приватним власникам, як вітчизняним (приватизація), так і іноземним (залучення іноземних інвестицій, переважно фіктивних (таких, що не забезпечують приріст виробничих потужностей, лише призводять до зміни власника вже діючих підприємств)), - третя модель споживання. Це, по-перше, безумовно призводить до звуження національної економіки, її орієнтацію на приватні інтереси окремих власників, і, по-друге, даний процес не може тривати безкінечно. На сьогоднішній день державної власності залишилось біля 9 %. Все частіше лунають виклики про необхідність формування ринку землі. Земля – найцінніший ресурс національної економіки, що на сьогоднішній день товаром не визнається.

Все глибше Україна втягується до четвертої моделі споживання. Розмір державного боргу вже давно перевищив допустимі межі показників національної безпеки, але обсяг кредитних коштів щоразу збільшуються. Якщо минулі покоління створювали економічний потенціал та будували випереджальну інфраструктуру для нас, то ми залишаємо наступним поколінням просто економічну пастку із знищеним національним економічним потенціалом, зношеною інфраструктурою та непосильним тягарем боргів.

Така ситуація є типовою для багатьох національних економік, що із суб’єктів макроекономічного рівня перетворились на об’єкти рівня глобального і дозволили своїм факторам виробництва працювати не на свою економіку, а стати засобом реалізації приватних інтересів транснаціональної еліти. Дані висновки підтверджуються і специфікою зовнішньоекономічної позиції України.

Ідентифікація стану національної економіки України відповідно до її зовнішньоекономічної позиції. Усі результати зовнішньоекономічної діяльності країни знаходять своє узагальнююче відображення в спеціальному статистичному документі, який називається платіжним балансом, відповідно до значень сальдо рахунків якого можна виділити три варіанти розвитку національної економіки в глобалізованому середовищі (таблиця 2).

Таблиця 3 підтверджує раніше зроблені нами висновки. Національній економіці характерна третя модель співвідношення із глобальним економічним середовищем (див. строки 1 та 11). Відповідно до моделі «витрати— випуск», ВВП в 2008 році міг би бути вищим на 14 350 млн. дол. США. Разом з тим, вільний внутрішній ринок використовували нерезиденти для розширення своїх можливостей, при цьому обсяг національного виробництва був значно меншим свого потенційного рівня. І це є абсолютно закономірним за пануючою моделлю використання національних факторів виробництва.

Таблиця 2

Варіанти національних моделей співвідношення із глобальним економічним середовищем

пп

Модель споживання

Характеристика

1

РПО>0;

РОКФО<0

Економічне зростання за рахунок глобального простору: ВВП збільшується за рахунок додатного чистого експорту, що забезпечує можливість інвестувати кошти не тільки на території держави, але й скуповувати потужності на політичній території інших країн, розширюючи при цьому свою економічну територію та отримуючи доходи від інвестицій в іноземні країни

2

РПО=0;

РОКФО=0

Взаємодія з зовнішнім світом на взаємовигідних умовах, не розширюючи свою економічну територію за рахунок інших країн, і не звужуючи її, використовуючи при цьому ефект від відносних переваг міжнародної торгівлі

3

РПО<0;

РОКФО>0;

І>0

Звуження національної економіки, втрата ВВП відносно потенційно можливого рівня на обсяг від’ємного чистого експорту, економічної території та можливості приймати рішення і отримувати доходи від власності на цій території

Примітка: РПО – рахунок поточних операцій; РОКФО - рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій; І – сума прямих та портфельних інвестицій (особливу увагу слід приділяти прямим інвестиціям).

Джерело: розробка автора.
Отже, як видно із таблиці 3, сальдо прямих інвестицій є стабільно позитивним і стабільно зростаючим (див. строку 12). В умовах відсутності приросту виробничих потужностей це означає лише одне: національний реальний капітал перетворюється на реальний капітал іноземців, національна економічна територія стає вужчою політичної території, і щороку звужується. Щороку обсяг доходів від іноземних інвестицій, зароблених нашою економікою для іноземних інвесторів все більше і більше (див. строку 8). На цю тенденцію не вплинула навіть світова криза (рис. 7).

Рис. 7. Факторні доходи України: 1998 – 2009 рр.

Джерело: складено автором за даними НБУ
Віддаючи перевагу іноземному капіталу ми втрачаємо національну власність і відповідні доходи на капітал. Нерезиденти викуповують наші реальні активи, тоді як резиденти вкладають свої заощадження (які за обсягами перевищують розмір прямих іноземних інвестицій) в іноземну валюту поза банками (див. рис. 8). Враховуючи, що лише на ринку деривативів створено 600 трлн.дол.США, тоді як світовий ВВП в 2008 році склав 58 трлн.дол.США, заощадження виймаються з економічного обігу і знецінюються як мінімум, вдесятеро. Тобто внутрішні джерела не тільки не працюють на національну економіку, а й руйнують її, бо слугують укріпленню іноземної валюти (й відповідному знеціненню національної валюти) в умовах імпортозалежності та значного валютного державного боргу. Отже, необхідно констатувати, що створено національну модель економіки, за якої національний капітал на національній території працює на нерезидентів. Що ж до фактору виробництва «праця», то ситуація аналогічна. Національна праця все більше використовується для потреб нерезидентів, а не для власного виробництва (див. строки 7 та 10).
Рис. 8. Основні статті рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій України: 1998 – 2008 рр.

Джерело: складено автором за даними НБУ
В 2008 році в Україні, разом із кризою, розпочався новий економічний цикл розвитку національної економіки. Час кардинально змінювати економічну політику країни. Наступні дослідження будуть спрямовані на розробку дієвих механізмів управління національним господарством з урахуванням її сучасного стану розвитку з метою забезпечення суспільного добробуту на довгостроковій основі.
Список використаних джерел

  1. Білецька Л.В., Білецький О.В., Савич В.І. Економічна теорія: Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка: Навч. посібн. – К: ЦНЛ, 2005. – С. 276.

  2. Словник термінів. - http://info.srochno.ua/ukr/professions

  3. Экономичексий словарь. – Режим доступа: http://abc.informbureau.com

  4. Карпенко Н.М. Регіональна економіка: навчальний посібник. – Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2007. – 299 с.

Таблиця 3

Основні статті платіжного балансу України: 1998-2009 рр.




Статті платіжного балансу

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

1

РАХУНОК ПОТОЧНИХ ОПЕРАЦІЙ

-1 296

1 658

1 481

1 402

3 173

2 891

6 909

2 531

-1 617

-5 272

-12 763

-1 801

2

БАЛАНС ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ

-1 207

1 821

1 575

613

1 857

1 288

4 978

671

-3 068

-8 152

-14 350

-2 022

3

БАЛАНС ТОВАРІВ

-2 584

244

779

198

710

518

3 741

-1 135

-5 194

-10 572

-16 091

-4 655

4

БАЛАНС ПОСЛУГ

1 377

1 577

796

415

1 147

770

1 237

1 806

2 126

2 420

1 741

2 633

5

трубопровідний транспорт

1 893

1 868

1 750

1 703

1 934

1 243

1 245

1 094

845

732

596

1 499

6

ДОХОДИ

-871

-869

-942

-667

-606

-581

-645

-985

-1 722

-659

-1 540

-2 440

7

Оплата праці

9

15

31

56

70

141

212

349

531

2 199

3 611

3 411

8

Доходи від інвестицій

-880

-884

-973

-723

-676

-722

-857

-1 334

-2 253

-2 858

-5 151

-5 851

9

ПОТОЧНІ ТРАНСФЕРТИ

782

706

848

1 456

1 922

2 184

2 576

2 845

3 173

3 539

3 127

2 661

10

Грошові перекази працюючих за кордоном





0

84

133

185

193

234

287

2 285

2 127

1 639

11

РАХУНОК ОПЕРАЦІЙ З КАПІТАЛОМ ТА ФІНАНСОВИХ ОПЕРАЦІЙ

2 181

-726

-1426

-1240

-2294

-2069

-7053

-2660

1524

5709

12232

1389

12

ПРЯМІ ІНВЕСТИЦІЇ

747

489

594

769

698

1 411

1 711

7 533

5 737

9 218

9 903

4 654

13

ПОРТФЕЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ

47

-86

138

-45

337

867

2 067

2 757

3 583

5 753

-1 280

-1 559

14

ІНШІ ІНВЕСТИЦІЇ

66

-836

-1 752

-361

-2 299

-2 285

-8 612

-2 460

-5 800

-285

4 684

-7 955

15

у тому числі готівкова валюта поза банками

0

0

-1 356

-633

-665

-50

-3 321

-3 170

-8 507

-13 518

-12 897

-9 713

16

Торгові кредити









38

69

2 124

-636

1 228

3 288

5 863

1 491

17

Позики

-43

75

-1 673

399

718

1 061

2 944

4 591

8 912

17 501

18 220

-1 455

18

РЕЗЕРВНІ АКТИВИ

1 324

-283

-398

-1 606

-1 045

-2 045

-2 226

-10 425

-1 999

-8 980

-1 080

5 654

19

Іноземна валюта

1 428

-380

-127

-1 592

-1 279

-2 056

-2 241

-10 415

-1 980

-8 958

-1 059

5 680

20

Помилки та упущення

-885

-932

-55

-162

-879

-822

144

129

93

-437

531

412

21

Б А Л А Н С

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Джерело: складено автором за даними НБУ

Схожі:

УРОК 7 Тема. Перпендикуляр і похила. Кут між прямою і площиною
Мета: формувати знання учнів про перпендикуляр і похилу, кут між похилою та площиною; показати взаємозв'язок між планіметрією та...
Тема уроку
...
Богдан-Ігор Антонич. Основні відомості про поета. «Назустріч», «Весна». Єдність людини і природи
Мета. Ознайомити учнів з основними відомостями про Б.І. Антонича, з програмовими творами поета «Назустріч», «Весна», розкрити взаємозв’язок...
Урок + учительська презентація + учнівські презентації попереджувальне завдання
Вивчити особливості будови та функції одномембранних органел; встановити та проаналізувати взаємозв'язок між будовою та функціями,...
Урок 31 Тема уроку. Перпендикуляр і похила. Взаємозв'язок між довжинами...
Мета уроку: формування понять: перпендикуляр до площини, похила, основа похилої, основа перпендикуляра, проекції похилої на площину,...
УРОК ФІЗИКИ В 9 КЛАСІ ТЕМА : Електромагнітна індукція. Досліди Фарадея
...
«Буду я природі другом»
Мета: підсумувати пізнавальні інтереси учнів, прияти вихованню в них почуття прекрасного; формувати вміння встановлювати взаємозв`язок...
Курс лекцій з дисципліни „Вступ до перекладознавства” розкриває взаємозв’язок...
Таким чином, теорія перекладу як наука пов'язана з низкою дисциплін, таких як психологія, лінгвістика, стилістика, лексикологія,...
УРОКУ: а освітня
Землі, її складові частини; уявлення про світовий кругообіг води в природі; властивості води як рідини; сприяти розвиткові вміння...
УРОКУ Тема: Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ
Структура уроку відповідала його типу та меті, відбувався взаємозв’язок між етапами, раціональний розподіл часу на всіх етапах, вчителька...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка