МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ЛЕКЦІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ


Скачати 1.82 Mb.
Назва МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ЛЕКЦІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ
Сторінка 1/16
Дата 29.04.2013
Розмір 1.82 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

МЛИНІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

МАТЕРІАЛИ

ДЛЯ ЛЕКЦІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

З ДИСЦИПЛІНИ

«ПЛАНУВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ 2 КУРСУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03050901

«БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК»




ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
Назва розділу
(модуля), теми

Обсяг годин




За навчальною

програмою

За робочою

програмою




Всього



з них:





Всього

з них:

аудиторних


самостійних




аудиторних

самостійних
1
2
3
4
5
6

7
1.Організаційно-економічні основи та організація виробництва на підприємстві
8
6
2
4
2

2
2.Організація виробничого процессу.
4
2
2
4
2
2
3.Методи організац.виробництва
8
5
3
4
2
2
4.Організація трудових процесів
10
8
2
4
2
2
5. Організація підготовки виробництва нової продукції.

10
6
4
4
2
2
6. Теоретико-методологічні основи планування.
8
4
4
4
2
2
7. Система планів підприємства.
8
6
2
4
2
2
8. Організація стратегічного планування.
10

8
2
4
2
2
9. Бізнес-планування.
16
12
4
12
10
2
10.Оперативно-календарне планування.
8
6
2
4
2
2
11. Планування виробничої програми та фінансової діяльності підприємства.
20

14
6
8
6
2
12. Планування виробничих витрат і цін.
22

16
6
9
6
3
13Соціальнотрудове планування
14

10
4
6
4
2
14.Планування виробництва і реалізації продукції.
20

14
6
4
2
2
15.Фінансове планування.
Курсовий проект.
20
30

14

-
6
30
6
-
4
-
2
-
Всього
216

131
85
81
50
31

ЗМІСТ

Тема 1. Організаційно-економічні основи ринкових форм

господарювання

Тема 2. Поняття та характеристика організації виробничих процесів

Тема 3. Характеристика і види методів організації виробництва

Тема 4. Загальна характеристика трудових процесів.

Основи проектування трудового процесу

Тема 5. Система створення та освоєння нової продукції.

Тема 6. Суть і необхідність планування.

Тема 7. Система планування та види планів підприємств.

Тема 8. Стратегія підприємства та її елементи.

Тема 9. Суть бізнес-плану.

Актуальність бізнес-планування на сучасному етапі.

Тема 10. Характеристика розділів бізнес-плану.

Тема 11. Суть, завдання та особливості оперативно-календарного

планування.

Тема 12. Обґрунтування виробничої програми.

Тема 13. Планування продуктивності тварин.

Тема 14. Мета розробки плану витрат.

Тема 15. Поняття собівартості продукції.

Тема 16. Мета складання плану праці.

Тема 17. Положення про оплату праці.

Тема 18. Суть процесу виробництва.

Тема 19. Зміст фінансування підприємства.

Тема 20. Балансовий прибуток підприємства.

Тема 1. Організаційно-економічні основи ринкових форм господарювання

План

  1. Поняття та основні ланки аграрного підприємства.

  2. Організаційно-економічні основи господарських товариств.


Рекомендована література

  1. А.І. Батіг та інші Планування та організація діяльності аграрного підприємства. Посібник - К. Аграрна освіта, 2003 р. ст.11-51.

  2. Л.І.Шлеюк. Організація і планування діяльності аграрних формувань. Навчально-методичний посібник. К.: «Аграрна освіта», 2011 р. ст.8-30.

  3. За ред. Л.Я.Зрібняка. Організація і планування виробництва на

сільськогосподарських підприємствах.К.:“Урожай”,1999 р.ст.14-46.
Основні поняття та положення теми: планування, організація, підприємство, юридична особа, форма власності, форма господарювання, закон.
1.Поняття та основні ланки аграрного підприємства

Підприємство - це самостійний суб'єкт господарювання, який має права юридичної особи і здійснює свою діяльність (виробничу, комерційну, науково-дослідну) з метою одержання прибутку.

Сільсьногосподарське (аграрне) підприємство-це юридична особа, основним видом діяльності якої є виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, виручка від реалізації якої становить не менше 50 відсотків загальної суми виручки. Підприємства в Україні функціонують відповідно до їх правового статусу, визначеного законами "Про підприємства в Україні", "Про підприємництво", "Про селянське (фермерське) господарство", "Про господарські товариства", "Про сільськогосподарську кооперацію".

До комерційних підприємств (фірм) належать такі, які функціонують і розвиваються за рахунок власних коштів, мета діяльності - отримання прибутку.

До некомерційних належать здебільшого доброчинні, освітянські, медичні, наукові та інші організації невиробничої сфери народного господарства.

Приватне підприємство - це юридична особа, заснована на власності громадянина з правом використання найманої праці. Засновник може не виконувати трудових обов'язків на фірмі, але має право повного розпорядження прибутком фірми після сплати податків та інших обов'язкових відрахувань, зборів і платежів. Держава стимулює розвиток саме такої категорії приватних фірм, вбачаючи в них перспективний осередок потужного в майбутньому приватного сектору економіки. Для здійснення управлінських функцій засновник може найняти професійного менеджера. Розміри приватного підприємства законодавчо не обмежуються. Економічна привабливість створення такої форми підприємництва відображується можливістю для засновника одержувати доходи у вигляді заробітної плати, премій, матеріальної допомоги тощо, розміри яких він встановлює самостійно при безпосередньому керівництві фірмою та у вигляді частини прибутку, спрямованої на споживання, розмір якої не має нормативного обмеження та встановлюється засновником одноосібно.

Колективне - це таке підприємство, що ґрунтується на власності трудового колективу, а також кооперативу, іншого статутного товариства або громадянської організації.

Комунальне - це підприємство, яке засноване на засадах власності відповідної територіальної громади.

Державне підприємство - це юридична особа, засновником якої виступає держава. Розрізняють державні підприємства, засновані на загальнодержавній власності та власності адміністративно-державних одиниць (комунальна власність). Ця категорія підприємств характеризується такими економічними перевагами: часткова гарантованість у забезпеченні підприємства обсягом робіт за допомогою держзамовлень і держконтрактів; деякі пільги в сфері податкових відносин, ресурсозабезпечення, надання кредитно-грошової допомоги, соціальної захищеності працюючих, з одного боку, а з другого - більш жорсткий контроль за використанням коштів, які спрямовуються на споживання, за своєчасністю сплати в держбюджет, визначеної частки дивідендів на вкладений капітал.

Створення державних підприємницьких структур доцільне з метою забезпечення раціональної структури економіки в стратегічно важливих народногосподарських секторах та розвитку необхідних галузей.

Кооперативні підприємства (кооперативи) - добровільні об'єднання громадян з метою спільного ведення господарської або іншої діяльності. Характерною їхньою ознакою є особиста участь кожного у спільній діяльності, використання власного або орендованого майна. В економіці України функціонують два основні типи кооперативів: виробничі й споживчі. У перспективі можна очікувати великого поширення кооперативів також і в інших сферах діяльності - науковій, фінансовій, страховій тощо.

Виробничий кооператив - це організаційно-правова форма здійснення виробничої діяльності не менш як трьома громадянами, які об'єднали свої трудові, майнові та фінансові ресурси, паї з метою одержання прибутку. Члени кооперативу, крім внесення своїх паїв у загальний статутний фонд, повинні обов'язково виконувати трудові обов'язки, тобто брати безпосередню участь у виробничій діяльності кооперативу.

Виробничі кооперативи мають право використовувати найману працю. Всі питання виробничо-господарської діяльності повинні узгоджуватись також правлінням кооперативу. Дохід членів кооперативу формується із заробітної плати, премій, додаткових виплат, згідно з чинним законодавством, та з частини прибутку, що розподіляються між членами кооперативу у вигляді відсотків на внесений пай пропорційно його вартості.

Виробничий кооператив у разі банкрутства несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім своїм майном.

У державному секторі економіки однією з форм підприємництва є орендні підприємства.

Орендне підприємство - це юридична особа, що створюється на підставі угоди між державним органом (Фондом державного майна) і організацією орендарів, яка формується за рішенням трудового колективу. Орендне підприємство є гнучкою й ефективною організаційною формою на етапі переходу до ринку, що найбільше забезпечує організаційну і психологічну підготовку до підприємницької діяльності з її вільними ринковими відносинами і підприємницьким ризиком.

Усі організаційні особливості регламентуються угодою про оренду, яка укладається відповідно до чинного законодавства про оренду і гарантує тимчасове і платне користування орендованими засобами виробництва.

Орендна плата забезпечується доходами орендаря і гарантією прав держави (орендодавця). її розмір залежить від виду оренди, характеру

взаємовідносин суб'єктів оренди, попиту на орендоване майно та від інших організаційно-економічних чинників, але принципові положення методів розрахунку плати за майно державних підприємств регламентуються державою, оскільки орендна плата є одним з регуляторів підприємництва.

За кваліфікаційною ознакою - правовий статус і форма господарювання - особливе місце посідають господарські товариства - структури створені на засадах угоди юридичних осіб і громадян об'єднанням їх майна та підприємницької діяльності з метою отримання прибутку.

У більшості країн світу з ринковою економікою такі товариства залежно від характеру інтеграції (осіб чи капіталу) та міри відповідальності за зобов'язаннями (повна чи часткова) поділяються на:

■ повні товариства (товариство з повною відповідальністю);

■ товариство з обмеженою відповідальністю;

■ товариство з додатковою відповідальністю;

■ командитне товариство;

■ акціонерне товариство.

У повному товаристві учасники займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном. Засновницький договір про повне товариство має визначати розмір кожного учасника, розмір, склад і порядок внесення внесків, форму участі їх у справах товариства. Справи повного товариства ведуться за загальною згодою всіх учасників або всіма ними, або одним чи кількома з них, які виступають від імені товариства. В останньому випадку обсяг повноважень учасників визначають дорученням, яке має бути підписано рештою учасників товариства.

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники ТОВ, які не повністю внесли свої частки, несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства недовнесеною часткою внеску. ТОВ зберігає всі ознаки акціонерного товариства, вартістю придбаних акцій є вартість внеску учасника у статутний фонд.

Товариство з додатковою відповідальністю має статутний фонд, учасники несуть відповідальність у межах внесків, а при недостатності цих сум - додатково майном, що належить їм, в однаковому для всіх учасників розмірі, кратному внеску кожного учасника.

Командитне товариство - це товариство, коли поряд з одним або більшістю учасників, які несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, існує також один або більше учасників, відповідальність яких обмежується внеском у майні товариства (вкладників). Якщо у командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, то вони несуть солідарну відповідальність за боргами товариства.

Найбільш розвинутою формою господарських товариств є акціонерні товариства.

Акціонерне товариство має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. В акціонерних товариствах обов'язковим є створення резервного фонду за рахунок щорічних відрахувань із прибутку до досягнення ними встановленого розміру.

Відкрите акціонерне товариство - товариство, акції якого розповсюджуються шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржах.

Закрите акціонерне товариство - товариство, акції якого розповсюджуються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, конвертуватися, а також продаватися на біржі.

Акціонерним товариством може стати будь-яке об'єднання відповідно до засновницького договору між підприємствами і організаціями, що входять у систему цього об'єднання як самостійні юридичні особи. Це дасть можливість зміцнити економічну самостійність і відповідальність за результати роботи кожного члена акціонерного товариства.

Акціонерне товариство може бути створене у такій послідовності:

1. Розрахунок вигідності структури витрат, пов'язаних з організацією акціонерного товариства, розрахунок результатів функціонування;

2. Складання установчих документів(статуту) та установчої угоди, в яких зазначені гарантії виконання фінансових і юридичних зобов'язань;

3. Подання бланків на випуск цінних паперів(акцій) на певну суму;

4. Отримання дозволу фінансового управління на продаж акцій. Є різні види акцій.

Акція - це цінний папір, який дає акціонерові право брати участь в управління товариством, у розподілі прибутку і розпродажу залишків майна у разі ліквідації товариства.

Основні види акцій:

- іменні, власник яких має бути зареєстрований акціонерним товариством;

- на пред'явника, які можуть бути продані простою передачею;

- привілейовані - підприємство гарантує виплату дивідендів незалежно від розмірів прибутку. У разі недостатнього прибутку дивіденди за привілейованими акціями виплачуються за рахунок резервного фонду, але сума випущених привілейованих акцій не повинна перевищувати 10% статутного фонду;

- вінкульовані, що можуть передаватися лише з дозволу фірми;

- без номінальної вартості—у разі ліквідації товариства гарантується лише певна частина їх вартості;

- прості основні (акції першого випуску), що дають право голосу, але не дають право на певні дивіденди.

Акціонерна форма господарювання має істотні переваги:

♦ фінансові - створює механізм оперативної мобілізації великих за розміром інвестицій і регулярно одержання доходу у формі дивідендів на акції;

♦ економічні - акціонерний капітал сприяє встановленню гнучкої системи виробничо-господарських зв'язків, опосередкованих перехресним або ланцюговим володінням акціями;

♦ соціальні - акціонування є важливою формою роздержавлення власності підприємств будь-яких розмірів, перетворення найманих робітників на власників певної частки майна підприємства.

Технологічну й територіальну цілісність мають, так звані, материнські (головні) підприємства або фірми. Особливістю їхньої діяльності є те, що вони контролюють інші фірми. Залежно від розміру капіталу, що належить материнській (головній) фірмі, а також правового статусу і ступеня підпорядкованості, підприємства, які перебувають у сфері впливу головної фірми, можна підрозділити на дочірні, асоційовані та філії. Дочірнє підприємство (компанія) - юридично самостійне організаційне утворення, що здійснює комерційні операції і складає звітний баланс; проте материнська фірма суворо контролює діяльність усіх своїх дочірніх компаній, оскільки володіє контрольним пакетом їхніх акцій. Асоційоване підприємство є формально самостійним, але з різних причин воно залежить від головної фірми і мусить підпорядковуватися її стратегічним цілям. На відміну від дочірніх та асоційованих підприємств філія не користується юридичною й господарською самостійністю, не має власного статуту і балансу, діє від імені і за дорученням головного підприємства, має однакову з ним назву. Майже весь акціонерний капітал філії належить материнській фірмі.

З-поміж суб'єктів господарської діяльності окремо виділяють малі (дрібні) підприємства, що становлять основу малого бізнесу.

Малі підприємства можуть створюватися в усіх галузях на підставі будь-яких форм власності, зокрема змішаних, та здійснювати всі види господарської діяльності, які не забороняє чинне законодавство і які відповідають цілям, передбаченим їхніми статутами. Для здійснення видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, мале підприємство зобов'язане одержати необхідну ліцензію, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Малі підприємства створюються: • громадянами, членами сім'ї та іншими особами, які спільно ведуть господарство;

• державними, орендними, колективними, спільними підприємствами, громадськими організаціями та їхніми підприємствами, кооперативами, акціонерними, господарськими асоціаціями, іншими підприємствами та організаціями, що є юридичними особами; • державними органами, уповноваженими управляти державним майном.

В умовах ринкової економіки підприємство може ефективно працювати на принципах економічної свободи у виборі видів діяльності та ринків збуту своєї продукції, партнерів (постачальників, споживачів, страхових компаній, банків та ін.), найму працівників і встановленні ціни.

Підприємства працюють в умовах конкуренції, яка є необхідною властивістю ринкової економіки. Конкуренція між підприємствами ведеться насамперед за споживача, тобто за завоювання, розширення й утримання своєї позиції на ринку.

Для ефективної роботи підприємств та інших учасників ринку їм необхідно забезпечувати автономність дій, тобто відповідну незалежність в діяльності, здійснюваній у власних інтересах.

Роль підприємств в економіці насамперед у тому, що в них здійснюється поєднання засобів виробництва з робочою силою.

Підприємство в результаті діяльності функціонує на принципах госпрозрахунку і самоокупності.

Як юридична особа підприємство має право самостійно від свого

Імені укладати угоди, мати майнові й особисті немайнові права, бути

позивачами та відповідати в судах, мати обов'язки, які відповідають напрямам діяльності, зафіксованим в установчих документах, насамперед у статуті підприємства.

Підприємство має право на здійснення будь-яких видів господарської діяльності, створення своїх філіалів, представництв, відділень та інших відособлених підрозділів з правами відкриття поточних І розрахункових рахунків та затвердження положення про них; складання угод з іншими господарськими суб'єктами і громадянами в усіх сферах діяльності, не заборонених законом.

На діяльність підприємства державний вплив здійснюється через податкові пільги та економічні санкції відповідно до чинного законодавства.

Освовиним узагальнюючим показником фінансових результатів є прибуток (доход).

Підприємство мас право самостійно визначати форми та системи оплати праці, встановлювати розміри тарифних ставок і посадових окладів відповідно до економічних і фінансових можливостей.

Господарські і договірні відносини підприємства з іншими організаціями та підприємствами будуються на госпрозрахункових принципах, в основі яких лежить купівля-продаж при суворому дотриманні чинного законодавства.

Підприємство повинно здійснювати свою діяльність відповідно до чинного законодавства, забезпечувати виконання договірних угод з організаціями і підприємствами.

Один раз на рік підприємство подає в податкові органи за місцем розташування та реєстрації інформацію про розподіл доходів (декларацію про доходи). Доход, який запишається в розпорядженні підприємства, використовується на його розсуд насамперед на розширене відтворення виробництва, повернення займів, соціальний розвиток господарства, створення резервного фонду, матеріальну винагороду робітників, а також на інші цілі.

Контроль за окремими сторонами діяльності підприємства здійснюють державна податкова адміністрація, державна контрольно-ревізійна служба, державні органи, на які покладено нагляд за безпекою виробництва й охороною праці, охороною та використанням земель, за станом боротьби із захворюваннями тварин, хворобами та шкідниками рослин, протипожежною і екологічною безпекою.

Взаємовідносини підприємства з органами державного управління і місцевого самоврядування будуються відповідно до закону України "Про підприємства в Україні" та інших законодавчих актів.

Однією з найдинамічніиіих ланок підприємства є фінансова. Вона оцінює фінансові можливості підприємства, прогнозує їх, розподіляє кошти за напрямами діяльності на процес виробництва іі матеріальне стимулювання кадрового персоналу, на інноваційну і маркетингову діяльність, експортні операції та ін. Важливою функцією її є визначення можливостей надходження додаткових грошових коштів за рахунок випуску нових акцій.

В умовах ринку підприємство не може розраховувати на успіх без служби маркетингу. Основна функція цієї ланки в тому, щоб спрямувати роботу всіх ланок підприємства на задоволення потреб споживачів. Головним результатом діяльності маркетингу с збільшення обсягу продажу продукції підприємства за максимально можливою ціною.

Основна мета діяльності підприємства - одержання прибутку. Це досягається лише тоді, коли продукція, яку виробляє підприємство, потрібна споживачеві, якщо вона задовольняє його потреби за якісними характеристи­ками і прийнятним рівнем ціни.

Реформування відносин власності в аграрних підприємствах

Реструктуризація та реорганізація аграрних підприємств

У процесі діяльності підприємств може здійснюватися їх реструктуризація, під якою розуміють впровадження організаційно-економічних, фінансових, правових, технічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на вдосконалення організаційної структури, структури управління підприємством та внутрішньогосподарського економічного механізму, реконструкцію й оновлення виробництва, стабілізацію фінансово-економічного стану з метою досягнення ефективного функціонування підприємства та його конкурентоспромож­ності на ринку. За такої форми реструктуризації підприємство зберігає право юридичної особи і не змінює своєї організаційної форми господарювання.

Істотно відрізняється від розглянутої така форма реструктуризації підприємств, як їх реорганізація. Вона може здійснюватися різними способами: шляхом поділу, приєднання, злиття, виділення, перетворення, У результаті реорганізації підприємства, як правило, втрачають право юридичної особи.

При здійсненні поділу підприємства на його базі створюються два або більше нових підприємств. До них як правонаступників переходять майнові права й обов'язки реорганізованого підприємства. Воно припиняє свою діяльність як юридична особа і виключається з державного реєстру України.

Злиття підприємств має місце тоді, коли два або більше підприємства зливаються в одне. Вони втрачають право юридичної особи, а їх майнові права та обов'язки переходять до нового підприємства, що виникло внаслідок такого злиття.

Приєднання відбувається в тому разі, коли одне підприємство приєднується до іншого, втрачаючи при цьому право юридичної особи. Його майнові права та обов'язки переходять до підприємства-приєднувача.

Виділення як спосіб реорганізації означає, що підприємство зберігає право юридичної особи, але з його складу виділяється ще одне або більше підприємств, яким також надається право юридичної особи. До них за розподільчим балансом переходить відповідна частина майнових прав і обов'язків реорганізованого підприємства.

Перетворення відбувається в тому разі, коли підприємство змінює свою організаційно-правову форму (наприклад, закрите акціонерне товариство перетворюється у відкрите).

Підприємство за різних причин, наприклад, банкрутство, може бути ліквідоване. При цьому воно припиняє свою діяльність як юридична особа без права створення на його основі підприємств-правонаступників.


Паювання майна та сільськогосподарських угідь

Реструктуризація КСП у нові організаційно-правові форми господарювання ринкового типу здійснювалася у формі реорганізації шляхом поділу і припинення діяльності цього підприємства як юридичної особи. Рішення про реструктуризацію приймається загальними зборами членів КСП більшістю голосів. У результаті такого рішення особи, які були членами КСП, припиняють своє членство в ньому, залишаючись при цьому власниками майнових і земельних паїв.

Для визначення індивідуальних майнових паїв необхідно:

  • визначити пайовий фонд майна, що має бути розподілений між суб'єктами майнових відносин;

  • розрахувати проіндексований трудовий внесок працівників за всі роки їх роботи на підприємстві;

  • визначити для кожного працівника-суб'єкта майнових відносин -його індивідуальний майновий пай, який є його власністю.

Визначення пайового фонду майна по господарству

При реструктуризації КСП і перетворенні ї у підприємства ринкового типу паюванню підлягає все майно - активи підприємства. Ця вимога передбачена Законом України "Про колективне сільськогосподарське підприємство».

2. Організаційно-економічні основи господарських товариств
Під час організації малих підприємств на підставі змішаних форм власності вид підприємництва визначають з переважної частки майна власників, які створили підприємство. Окрім того, віднедавна офіційно заведено називати мікропідприємствами суб'єктів малого підприємництва із середньообліковою чисельністю працівників до 10 осіб та обсягом виручки від продажу продукції (надання послуг) до 250 тис. грн. за рік.

Класифікаційна належність підприємств (фірм) за галузево-функціональним видом діяльності здебільшого є зрозумілою із самої назви окремих груп (видів). Пояснення потребують лізингові підприємства. У світовій економіці під такою назвою фігурують міжнародні орендні фірми -продуценти, які за відповідну плату здають в оренду товари споживчого призначення, обчислювальну техніку, різноманітне технологічне устаткування, транспортні засоби тощо.

Згідно з чинним законодавством України підприємства (організації, фірми) мають право на добровільних засадах об'єднувати свою науково-технічну, виробничу, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить чинному антимонопольному законодавству.

Розглянувши класифікацію підприємств (фірм), їх можна згрупувати за такими ознаками:

■ джерела формування статутного фонду;

■ механізм формування статутного фонду;

■ відношення робітників до власності підприємства;

■ форми персоніфікації права власності;

■ особливості стимулювання робітників;

■ порядок розподілу прибутку.
Як свідчить світовий і вітчизняний досвід господарювання за умов ринкової економіки підприємства (фірми) та інші первинні суб'єкти господарювання можуть створювати різні за принципами і цілями добровільні об'єднання.

Основні види інтеграційних утворень

У процесі об'єднання можуть створюватися і функціонувати два типи об'єднань підприємств (фірм) та організацій (інтеграційних утворень):

● добровільні;

● інституціональні.

Якщо добровільні інтеграційні утворення створюються за принципом абсолютної добровільності входження до їх складу, то інституціональні об'єднання - ініціативно-примусовим способом з рішення вищих органів управління, міністерствами (відомствами) чи безпосередньо Кабінетом Міністрів України. До них належать: виробничі, виробничо-наукові (науково-технічні), виробничо-торгівельні та інші подібні об'єднання (комплекси, центри), що інтегрують стадії створення (проектування), реалізації та післяпродажного сервісного обслуговування виробів тривалого використання. Підприємство (фірма) має діяти та господарювати в межах законодавства, що регулює всі напрями його (її) діяльності.

Головним нормативним документом, який регламентує діяльність підприємств є Господарський кодекс України. Сьогодні підприємства (фірми) самостійно вирішують такі питання.
Будь-яке підприємство (фірма) діє на підставі власного статуту.

Статут підприємства - певна сукупність правил, що регулюють діяльність підприємства та його взаємовідносини з іншими суб'єктами господарювання. Статут повинен відповідати основним положенням Господарського кодексу України.

У ньому мають бути чітко сформульовані:

• точне найменування і місцезнаходження підприємства;

• власник (власники) або замовник (засновники);

• місія та основні види діяльності;

• органи управління і порядок їх формування;

• джерела і порядок формування майна;

• умови реорганізації і припинення діяльності.

У найменуванні підприємства (фірми) треба відобразити його конкретну назву (фабрика, завод, сільськогосподарський виробничий кооператив тощо) і вид (приватне, колективне, державне, акціонерне товариство) тощо.

У статуті має бути визначено орган, що має право репрезентувати інтереси трудового колективу (рада трудового колективу, рада підприємства (фірми), профспілковий комітет) тощо.

До нього можна включити положення пов'язані з особливостями діяльності фірми (підприємства):

• про трудові взаємини, які виникають на підставі членства;

• про повноваження, порядок створення та структуру ради підприємства (фірми);

• про товарний знак тощо.

Важливу соціальну роль на підприємстві (фірмі) відіграє колективний договір.

Колективний договір - угода між трудовим колективом, в особі профспілки, та адміністрацією підприємства (організації), що використовує найману працю.

Колективний договір має укладатися щорічно.

Колективним договором регулюються виробничі, економічні й трудові відносини працівників з власником підприємства (фірми); визначаються заходи із забезпечення належних умов та оплати праці, соціального захисту всіх категорій персоналу.

Сторони, які уклали і підписали колективний договір, повинні періодично (не менше двох разів на рік) взаємозвітувати про його виконання на зборах (конференції) трудового колективу.
Питання для самоконтролю знань

  1. Обгрунтуйте поняття підприємство

  2. Опишіть організаційно-економічні основи підприємств.

  3. Обгрунтуйте правове забезпечення підприємств.


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

Схожі:

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ...

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ...

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ...

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ МЛИНІВСЬКИЙ...

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ Млинівський...
С Залучення іноземних інвестицій. ЗУ «Про державну програму заохочення іноземних інвестицій в Україні»
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ Млинівський державний технікум...
Посібник складено за темами згідно навчальної програми з дисципліни «Економіка підприємства» у вигляді тестів
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ...
Бойко Л. А., Пшенична Ю. С., викладачі Лубенського фінансово-економічного коледжу Полтавської ДАА
Міністерство аграрної політики та продовольства України

Міністерство аграрної політики та продовольства України Охтирський...
Косіор, виступаючи на з’їзді КП(б)У, заявив: «На Україні класова боротьба більш напружена, ніж в інших містах, і ворог-куркуль, націоналіст...
ПРОГРАМА
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка