1. Методи бухгал­терського обліку, його основні еле­менти


Скачати 1.12 Mb.
Назва 1. Методи бухгал­терського обліку, його основні еле­менти
Сторінка 1/9
Дата 19.04.2013
Розмір 1.12 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


1.Методи бухгал­терського обліку, його основні еле­менти
Метод бухгалтерського обліку - сукупність прийомів та способів, за допомогою яких вивчається стан та використання майна підприємства і джерел його утворення, та на цій підставі відображення і узагальнення в обліку зазначених об’єктів у грошовій одиниці за економічно однорідними ознаками.

Метод бухгалтерського обліку повинен забезпечити повне, суцільне та об’єктивне відображення усіх господарських процесів, які відбуваються на підприємстві.

Метод складається з ряду елементів, за допомогою яких здійснюється ведення обліку:

  • документування і інвентаризація – способи бухгалтерського спостереження;

  • оцінка і калькулювання – способи бухгалтерського вимірювання;

  • рахунки і подвійний запис – способи бухгалтерського групування;

  • баланс і звітність – способи бухгалтерського узагальнення.

Документація – сукупність первинних документів встановленої форми, в яких відтворено господарські операції в момент їх здійснення.

Бухгалтерські документи є засобом безперервного спостереження та первинної реєстрації господарських явищ і процесів. У документах зазначаються всі відомості, необхідні для економічної характеристики зафіксованих господарських фактів і на цій підставі операції відображуються в бухгалтерських регістрах. В документах відображують всі об’єкти бухгалтерського обліку.

Інвентаризація – це спосіб перевірки фактичної наявності і стану засобів, коштів підприємства та зобов'язань на певну дату. Інвентаризація проводиться на всіх ділянках виробничої і фінансово-господарської діяльності, та забезпечує достовірність поточного обліку. Проведення інвентаризації передбачено законодавчо. Результатами інвентаризації можуть бути: недостачі, лишки, пересортування або відповідність облікових даних фактичної наявності майна чи зобов’язань.

Оцінка – спосіб грошового вимірювання (виразу) зафіксованих у документах об’єктів бухгалтерського обліку та господарських операцій. Оцінка об’єктів обліку проводиться при постановці об’єктів на облік, при їх списанні (вибутті), на дату складання звітності.

Калькулювання – це система розрахунків по визначенню собівартості одиниці продукції або одиниці виконаних робіт на всіх стадіях господарського процесу. В ході калькулювання розраховується собівартість, яка є базою для визначення ціни.

Рахунки – спосіб групування за певною системою фінансово-економічної інформації для її поточного відображення у бухгалтерському обліку і для здійснення контролю за господарськими процесами. Бухгалтерські рахунки призначені для відображення наявності і руху активів, власного капіталу і зобов'язань. Рахунок – це спеціальна таблиця де реєструються операції, відображені в документах. Рахунки відкриваються на кожен вид активу, капіталу, зобов’язань, а також доходів і витрат.

Подвійний запис – це подвійне відображення у бухгалтерському обліку кожної господарської операції : один раз – на одному рахунку та одночасно другий раз – на іншому на одну і ту ж саму суму. Подвійність це не повторний запис змісту операції, а однаковий запис за різними рахунками, пов’язаними однією операцією.

Бухгалтерський баланс – спосіб групування і відображення наявності і стану активів, зобов'язань, власного капіталу на певну дату в вартісному вимірнику.

Бухгалтерська звітність – сукупність способів і прийомів узагальнення даних поточного обліку і система взаємопов’язаних економічних показників діяльності підприємства за звітний період. Бухгалтерську звітність заповнюють на підставі даних рахунків бухгалтерського обліку з певною системою їх групування
2.Поняття про бух­галтерський ба­ланс, його зміст та побудова
Згідно з П(С)БО-1, баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання i власний капітал. Баланс – метод групування і відображення в грошовій оцінці повної, правдивої та неупередженої iнформацiї про активи, зобов’язання і капітал на певну дату. Інформація яка міститься у балансі подається як внутрішнім користувачам (щомісяця) та зовнішнім (щоквартально).

Згідно з Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звiтнiсть в Українi” i передбачається складання балансу підприємства станом на кінець останнього дня звітного періоду (місяця, кварталу, року).

Для відокремленого відображення видів засобів та їх джерел, бухгалтерський баланс має вигляд таблиці яка складається з двох частин: у лівій частині показують види засобів (склад майна) та їх розташування – актив, у правій – джерела та призначення – пасив.

Основним правилом балансу є рівність підсумків активу та пасиву: в активі – за складом і розміщенням, в пасиві – за джерелами їх утворення і цільовим призначенням. Кожен вид господарських засобів, розміщених в активі, має відповідне джерело їх утворення, відображене в пасиві балансу.

Ресурси (активи) забезпечуються зобов’язаннями та капіталом власників, і є пов’язаними між собою наступним чином:

Активи = Зобов’язання + Власний капітал,

Подані спiввiдношення і забезпечують балансове рівняння.

Актив і пасив балансу складаються з окремих статей, кожна з яких відображує величину певного економічно однорідного виду засобів або джерел утворення.

Статті балансу поділяються на одноелементні та комплексні. Одноелементні статті відображують склад якогось одного виду господарських засобів або джерел утворення. (н.д. нематеріальні активи, готова продукція, власний капітал). Комплексні статті відображують стан декількох видів господарських засобів або джерел їх утворення. (н.д. виробничі запаси об’єднує такі види матеріальних цінностей: сировину і матеріали, купівельні напівфабрикати, зап. частини тощо.)
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Схожі:

Урок №5 Тема. Означення кута. Рівність кутів. Бісектриса кута. Вимірювання та відкладання кутів
Мета: домогтися від учнів засвоєння змісту таких понять: «кут», «еле­менти кута», «позначення кута», «внутрішня область кута», «промінь,...
МІЖНАРОДНИЙ СТАНДАРТ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ 16 (МСБО 16) Основні засоби
Основні питання обліку основних засобів це визнання активів, визначення їхньої балансової вартості та амортизаційних відрахувань,...
10. Облік основних засобів
Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, а...
Міжнародні принципи і організація бухгалтерського обліку за національними стандартами
Мета роботи: вивчити основні принципи бухгалтерського обліку, порядок організації бухгалтерського обліку на підприємстві, порядок...
Перелік дисциплін, які виносяться для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра
Види господарського обліку і їх характеристика. Предмет бухгалтерського обліку та головні його об’єкти. Загальна характеристика методу...
Календарне планування з креслення для 11 класу на 2011-2012 н р
Предмет креслення, його зміст, мета та завдання вивчення в школі. Застосування графіч­них документів у практичній діяльності людей....
Основні напрямки підвищення ефективності інвестиційної діяльності
Проаналізовано показники і методи визначення ефективності інвестицій та факторів, що впливають на її рівень. Запропоновано основні...
Закон кількості грошей. Інфляція, її основні види та характеристика....
Визначте поняття матеріального та нематеріального виробництва, виробничої та невиробничої сфери діяльності людей
УРОК З БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ТЕМУ: «Облік розрахунків з підзвітними особами»
Методи уроку: словесні, наочні, практичні (використання інтерактивних та комп’ютерних технологій, робота в групах, перехресне опитування...
План Предмет і методи біофізики, зв’язок з іншими науками. Основні розділи біофізики. 2
Основні поняття механіки поступального та обертального рухів. Рівняння руху, закони збереження
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка