МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДНЯ ЗНАНЬ У 2013-2014 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ Черкаси


Скачати 205.3 Kb.
Назва МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДНЯ ЗНАНЬ У 2013-2014 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ Черкаси
Дата 10.02.2014
Розмір 205.3 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Туризм > Методичні рекомендації



ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ЧЕРКАСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДНЯ ЗНАНЬ У 2013-2014 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ

Черкаси

ЧОІПОПП ЧОР

2013
Рекомендовано до друку Вченою радою Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради. Протокол № 2 від 30 травня 2013 року
Укладачі:

Добровольська Л.Н., завідувач лабораторії дошкільної та початкової освіти Черкаського ОІПОПП;

Чорновіл В.О., методист лабораторії дошкільної та початкової освіти Черкаського ОІПОПП

©ЧОІПОПП ЧОР, 2013.



Л.Н. Добровольська, завідувач лабораторії дошкільної

та початкової освіти Черкаського ОІПОПП;

В.О. Чорновіл, методист лабораторії дошкільної

та початкової освіти Черкаського ОІПОПП

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДНЯ ЗНАНЬ

У 2013-2014 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ

Перше вересня – урочистий та хвилюючий день у житті кожної людини. Традиційно початок нового навчального року відкривається Днем знань – чудовим осіннім святом, яке нікого не залишає байдужим: ні дорослих, ні дітей Це свято завжди відрізняється яскравістю вражень і переживань, нових надій і несподіваних зустрічей. Воно є особистим і, водночас, загальним, оскільки об’єднує учнів, учителів, батьків.

День знань є своєрідною стартовою відміткою початку нового навчального року і враження від нього надзвичайно впливають на подальшу мотивацію діяльності школяра щодо переходу зі стану відпочинку до праці.

Але найбільш хвилюючим є цей день для першокласників та їхніх рідних. Для них 1 вересня – це день чекання і надії. Стан чекання знайомий всім. На думку Г.А. Цукерман, Н. К. Поліванової, це стан, коли закінчується важлива частина життя. У майбутньому має статися щось вагоме, привабливе, але поки що невизначене. На душі тривожно, долають суперечливі відчуття: смуток розставання з дитячим садком, улюбленими вихователями, радісне нетерпіння, побоювання невідомості… У малюків виявляється то перезбудження, то повна апатія, то раптом живіт болить, то голова, то плакати хочеться, то на місці не сидиться, все з рук валиться. Дитя знаходиться на роздоріжжі свого життя: у проміжку між дошкільним і шкільним дитинством. Запис в школу, придбання форми, портфеля та навчальних приладь додає позитиву у душевному сум’ятті маленького школярика.

Переломним моментом у відчуттях і очікуваннях дитини є перший урок. Адже ті враження, які отримала дитина на порозі довгого шкільного життя залишають помітний слід у серці школярика. Яким буде налаштування малюка на навчання – радісним, піднесеним чи тривожним, засмученим, зляканим – залежить від першого дня перебування першокласника у школі, від розуміння оточуючими (батьками, дітьми, учителями) важливості цієї події. І дрібниць при цьому немає: кожна деталь зустрічі з першим учителем, директором школи, оформлення класної кімнати, шкільного подвір’я, коридорів, створення урочистої атмосфери, знайомство з новими товаришами накладає свій відбиток на майбутнє шкільне життя першокласника.

Діти, які вперше переступають поріг школи, чекають зустрічі з першою вчителькою, бажають, щоб їх помітили та почули, хочуть бути не пасивними спостерігачами, а активними учасниками свята. Необхідно так організувати роботу, щоб першокласники відчули свою значимість і те, що в школі на них чекає багато несподіваних відкриттів, захоплюючих зустрічей, цікавих вражень. Перший урок повинен ввести дітей у світ навчальної діяльності, яка поступово, з часом, займе провідне місце в житті і розвитку учнів. Тому перший урок в 1 класі повинен стати не лише святом, а й уроком введення у справжню навчальну працю. Він повинен відкрити кожному малюку перспективи майбутнього шкільного життя. На цьому уроці вчитель має зацікавити всіх дітей, що прийшли в школу, викликати у них пізнавальний інтерес, бажання вчитися (матеріал не підноситься у готовому вигляді, використовуються схеми і моделі, діти повинні постійно додумуватися, розгадувати, здогадуватися).

У 2013 році 1 вересня – вихідний день (неділя). І саме тому рекомендуємо максимально використати виховний потенціал школи, громадськості, батьків, щоб День знань став по-справжньому теплим родинним святом і запам’ятався першокласникам як хвилююча, яскрава, неординарна подія. Усі заходи для малюків мають переконати їх, що школа – це велика і дружна родина, у якій діти не лише здобувають знання, а й вчаться дружити, спілкуватися між собою, вирішувати проблеми, допомагати один одному, виконувати внутрішній розпорядок, зберігати традиції, гідно нести звання учня.

Для того, щоб художнє оформлення школи створило урочистий настрій, варто прикрасити подвір’я малюнками на асфальті, приміщення − святковими лозунгами, банерами, плакатами, фігурками героїв улюблених казок, мультфільмів, іграшками, квітами, гірляндами, кульками.

Під час виходу першокласників на урочисту лінійку доцільно створити коридор вишитих рушників, різнокольорових стрічок та кульок, супроводжувати дітей гучними оплесками. Під час урочистостей можна прочитати вітальні телеграми, адресовані школярам, вручити символічний ключ до знань, подарувати повітряні кульки з різними побажаннями чи пам’ятні сувеніри.

Після лінійки на перший урок дітям бажано іти разом з батьками. Для проведення першого уроку можна залучити учнів старших класів, батьків, заздалегідь підготувати майбутніх першокласників.

За участь у святі (конкурсах, змаганнях тощо) потрібно кожному учневі вручити нагороду (медалі, ордени, сувеніри, книги). Жодна дитина не повинна залишитись поза увагою, адже враження, які отримають першокласники від першого дня перебування у школі будуть визначати їх подальше ставлення і до школи, і до навчання в ній.

Перший урок у першому класі має стати незвичайним театралізованим дійством, під час якого діти знайомляться один з одним та своїм учителем, торкаються організації навчального процесу. Перший урок можна побудувати у вигляді подорожі по стежках Черкащини, по сторінках казок тощо.

Оскільки у 2013-2014 навчальному році Черкащина буде відзначати дві великі події, а саме: 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка та 60-річчя утворення області, першокласникам варто запропонувати завдання:

«Незакінчені речення»

  • Ми живемо в області … (Черкаській);

  • Обласний центр – … (Черкаси);

  • Я живу у місті (селі) …;

  • Найбільша річка, що тече по Черкащині … (Дніпро).

  • На Черкащині народився поет Тарас … (Шевченко)

  • Тарас Шевченко народився у селі … (Моринці).

«Пригадай»

Визначити, до якого вірша Т.Шевченка зроблена ілюстрація або вивчити поетичні рядки зі слів учителя.



Зацвіла в долині

Червона калина,

Ніби засміялась

Дівчина-дитина.



Колаж «Черкащина – мій рідний край»

Цю роботу доречно виконувати з допомогою старших учнів або батьків. Спільна робота викликає творче піднесення, сприяє створенню дружньої атмосфери.

Для виконання колажу заздалегідь підготувати ілюстрації, малюнки краєвидів природи (поля, ліси, сади, річки, озера тощо), представників рослинного та тваринного світу, сільської та міської місцевостей. Під час уроку запропонувати учасникам вибрати зображення, які відповідають об’єктам Черкаської області і прикріпити на великому паперовому полотні. Як підсумок, помилуватися мальовничими краєвидами Черкащини і викликати бажання дізнатися більше про куточки рідного краю.
Розпочати урок варто із знайомства, яке провести в ігровій формі різними способами.

  • Учитель представляється і передає учневі на першій парті сонечко зі словами: «Мене звати Олена Іванівна, а тебе?». Учні по черзі, називаючи себе, передають сонечко один одному. Аналогічно можна передавати іграшки, квіти, сердечка, виготовлені із різних матеріалів.

  • Якщо в класі небагато учнів, можна поставити дітей у коло і передавати клубочок ниток, тримаючи кінець у руках учителя. Таким чином відбувається об’єднання дітей в одну спільну родину.

  • Попередньо домовитися, щоб батьки принесли напередодні 1 вересня улюблені дитячі іграшки. Під час свята ці іграшки діставати, запитуючи в учнів чия вона і пропонуючи називати своє ім’я. Наприклад, побачивши свого улюбленця, дитина піднімається і каже: «Це мій котик Мурчик, а мене звати Таня».

  • Пограти в гру «Мікрофон». Журналіст (роль виконує старший учень чи казковий герой) підходить до кожної дитини і запитує як її звати. Можна також поставити питання, що дитині найбільше подобається робити, який у неї настрій тощо.

  • Запропонувати дітям вимовити своє ім’я, визначити перший звук у ньому. Потім учитель викликає вийти до дошки усім дітям, імена яких розпочинається зі звука [а]. Виходять діти з іменами Анна, Андрій, Антон, Артур та ін. Учні представляють себе поіменно, а учитель говорить, що ці діти активні, акуратні (ознаки мають починатися з того ж звуку, що і ймення). Для називання рис характеру дітей можна скористатися словником епітетів:

Б – бадьорий, благородний;

В – вірний, веселий, вправний;

Г – гарний, гумористичний;

Д – добрий, душевний;

Е – енергійний, ерудований;

Є – єдиний;

Ж – жвавий, жалісливий, життєрадісний;

З – знаючий, здібний, завзятий;

І – істинний;

К – красивий, кмітливий;

Л – лагідний, ласкавий;

М – миролюбний, міцний, мудрий;

Н – новий, наполегливий;

О – охайний, оригінальний;

П – практичний, правильний, привітний;

Р – радісний, розумний;

Т – турботливий, товариський;

У – успішний, усміхнений;

Ф – файний;

Х – хоробрий, хороший;

Ц – цілеспрямований, цінний, цікавий;

Ч – чарівний, чудовий;

Ш – шанобливий, шановний;

Ю – юний;

Я – яскравий, ясний.

  • На аркуші паперу з альбому кожна дитина обмальовує свою долоньку. Підходить до дошки і, промовляючи своє ім’я, прикріплює листок до плакату «Планета знань».

  • Учень називає своє ім’я і показує рухи, які йому цікаво виконувати (стрибки, оплески, посмішки, повороти і т.д.).

  • Учні називають своє ім’я і розповідають з ким вони себе асоціюють (можна уточнити: з якою рослиною чи твариною).

  • Діти називають своє ім’я та те, що найбільше люблять робити впродовж дня, передаючи клубок ниток з рук у руки.

  • Учитель роздає дітям квіточки і пропонує з цих квітів сплести віночок. Діти по черзі виходять до дошки, називають своє ім’я, улюблене заняття і прикріплюють квіточку. Наприклад, я – Катя. Люблю малювати.

  • На дошці прикріпити зображення сонечка, що посміхається і закрити його хмаринкою. Під ними розмістити зелені галявини.






Учитель пропонує першокласникам посміхнутися один одному та всьому, що їх оточує. Після цього знімає із сонечка хмаринку, демонструючи, що сонечко теж сміється і все навкруги має засяяти і ожити. Для цього учням пропонується засадити галявини квітами, які є на парті у кожного з них. Діти по черзі виходять до дошки, прикріплюють квіточку, називаючи власне ім’я.





Учитель акцентує увагу на тому, що на дошці утворилася величезна галявина чарівних квітів, яким діти передали частину своєї енергії, тепла, доброти, любові. Як підсумок, наголосити, що тільки разом, дружно, підтримуючи один одного можна усього досягти, усього навчитися.

Крім ігрових вправ на знайомство доцільно запропонувати першокласникам такі завдання (на вибір учителя):

1. Приготуйте і роздайте учням шаблони квітів із написаними усередині іменами. Надайте можливість першокласникам розфарбувати свої квітки, а потім разом сплетіть віночок класу (прикріпіть на паперову заготовку). Поясніть, що віднині всі учні класу – одна велика дружня родина і маєте допомагати один одному.









2. Покладіть на парту для кожного учня вирізані з яскравого кольорового паперу зірки. Запропонуйте дітям всередині намалювати посмішку. Потім ці зорі слід прикріпити на дошці навколо планети, яка в кінці акції теж посміхається або починає світитися. Сповістити дітей, що кожний день навчання у школі вони мають розпочинати з усмішки.





3. У кожного учня на парті прикріплений стікер у вигляді сердечка. Запропонувати дітям намалювати у ньому те, що, як вони вважають, переповнює зараз їхнє серце: радість, сум, любов тощо або що б вони хотіли поселити у своєму серці: наприклад, квіти надії, зерна доброти, дерева мудрості, птахи дружби. Потім ці стікери прикріпити на великий ватман, вирізаний у вигляді серця. Пояснити, що таким чином утворилося велике дружнє серце класу.

4. Запропонувати учням уявити, що школа – це величезний океанський лайнер, а учні – члени одного дружнього екіпажу, який вирушає в плавання по незвіданих морях знань. Плавання розпочинається сьогодні і закінчиться через 4 роки. Тож разом потрібно буде всім провести 4 осені, 4 зими, 4 весни, 816 днів, 32 тисячі уроків. Під час подорожі на учнів чекають пригоди, відкриття, нові знайомства, можливі бурі та шторми, але вони всі перешкоди подолають, а допоможуть їм у цьому їхні вчителі, батьки. Щоб легше було подорожувати, необхідно посміхатися, дарувати один одному компліменти, зберігати дружні стосунки у колективі. Уявити, що кожен з них – це маленька хвилька (на партах лежать вирізані з паперу зображення хвилі), прикріпити малюнки на ватмані так, щоб утворилася річка (море). Пояснити, що коли діти будуть дружні, то їм веселіше і цікавіше жити та подібно могутній воді легше долатимуть різні перешкоди.

5. Гра «Збери портфель». Дану гру можна провести у вигляді змагання між командами учнів. Для виконання пропонуємо дітям набір різних речей: навчальних приладь та іграшок (як варіант, предметні малюнки) і за командою вчителя учні відбирають предмети, які необхідні для навчання у школі.

Вибери предмети, які ти візьмеш до школи:






6. Гра «Від кого телеграма».

  • Дуже хотілося б потрапити до вас на урок, але соромлюся своєї зовнішності. (Гидке каченя)

  • Терміново викликали лікувати звірів в Африку. Не встигну повернутися, щоб привітати вас із святом. (Лікар Айболить)

  • Не приїду, не можу знайти свій золотий ключик. (Буратіно)

  • Збирався до вас у гості та зламався пропелер. (Карлсон)

  • Прибути на свято не можу – об’ївся меду. (Вінні Пух)

7. Вірші

Дитяча молитва

Пошли нам, Боже, маленьким дітям,

Щастя, здоров’я на многії літа!

Щоб виростали розумні та сильні!

Чисті душею та серденьком вільні!

Щоб нам світила зіронька волі,

Щоб ми не знали лиха ніколи.

Катерина Перелісна
Добридень!

Сьогодні у житті моїм

Так ніжно, веселково…

Добридень, мій учителю,

Добридень, рідна школо!

Сьогодні першокласник я,

Мій день, наче дивень.

Тому від серця щирого

Усім гукну: «Добридень!»

М. Сингаївський

До школи

З вулиць міста, з дитсадочків

Серпень діток позбирав.

Різних віршів і таночків,

Як умів, понаучав.

Потім вересню дзвінкому

Доручив малечі цвіт,

Щоб відкрив їм двері школи,

У науки дивний світ.

Вереснева пісня лине,

І дзвенить шкільний дзвінок.

Малюків щаслива зміна

Поспішає на урок.

Н. Тріщ

Вересень-школярик

Через поле по стерні

У міста і села

Йде в солом’яній брилі

Вересень веселий.

В нього квіти у руці

І новий портфелик,

Розцвітає на щоці

Сонячний метелик.

Голосний несе дзвінок,

«Дзінь-дзілінь» – лунає,

Він до школи на урок

Школярів скликає.

Н. Тріщ

Школа

Школо наша, школо,

Приголуб нас, мила,

Пригорни усіх нас,

Як голуб під крила.

Ти нас всіх научиш,

Як на світі жити,

Як зло оминати,

Як добро чинити.

Бджілоньки – на квіти,

Дітоньки – до школи,

Там збирають мудрість,

Як мед у полі бджоли.

Марійка Підгірянка

8. Малюнкові завдання.

1. З початкових звуків слів – назв картинок утвори нове слово. Додатково можна запитати в учнів, який малюнок у рядку зайвий і чому.












(клас)











(школа)












(парта)











(урок)

9. Сценарій свята «Перший урок у першому класі»

Дійові особи: Коза Дереза, Телесик, вчителька, першокласники, учні 5-ого класу.

Вчителька. Добрий день, дорогі мої учні! Щиро вітаю вас з початком нової сторінки вашого життя – навчанням у школі.

П’ятикласник. (Розповідає вірш Н. Тріщ «Вересень-школярик»)

Через поле по стерні

У міста і села

Йде в солом’яній брилі

Вересень веселий.

В нього квіти у руці

І новий портфелик,

Розцвітає на щоці

Сонячний метелик.

Голосний несе дзвінок,

«Дзінь-дзілінь» – лунає,

Він до школи на урок

Школярів скликає.

Н. Тріщ

(Раптово забігає коза).

Коза. Добридень! Як багато тут дітей! Чому це ви тут усі зібралися? Та й ще такі гарні! І чому так багато квітів? (Звертається до вчительки). Шановна пані! Може ви знаєте, що тут за свято? І хто ви така?

Вчителька. Здрастуйте, добродійко! Я вчителька. Звати мене Марія Іванівна. А ви, хто?

Коза. Я – коза, але моє ім’я зачарував злий вовк. Залишилися тільки картинки, перші літери у назві яких і утворюють моє ім’я (Додаток1). Але ж я букв не знаю. Може дітки мені допоможуть?

Вчителька. Так, кізонько. Адже кожен має право на ім’я. (Діти за серією малюнків розшифровують слово – Дереза).














Коза. Так, правильно. (Співає). Я – коза Дереза. За сім копів куплена, на сім боків луплена, ніжками затопчу, ріжками заколю…

Вчителька. Стривайте, кізонько. Ви надто агресивна. Відчувається, що ви у школі не вчилися, не вмієте себе поводити. Тому запрошую до нас на урок. Для вас це буде корисно.

Коза. Дякую. Я із задоволенням залишуся з вами.

(Стукіт у двері. Заходить хлопчик в українському вбранні).

Телесик. Доброго дня! Сьогодні вранці прилетіла сорока і сповістила, що бачила багато святково одягнених дітей, які кудись поспішають. Мені стало цікаво і ось мене гусенятко до вас принесло. Можна мені з вами залишитися.

Вчителька. Звичайно, Телесику, приєднуйся до діток. Для початку пропоную познайомитися з учнями нашого класу.

(У кожної дитини на парті лежить квіточка з маленькою фотографією посередині. Дітки по черзі виходять, віддають квіточку вчительці і називають своє прізвище та ім’я. Вчителька прикріпляє квіточки на ватмані так, щоб утворився віночок).

Вчителька. Ось який чудовий віночок ми сплели сьогодні. Він є народним символом нашої держави, якій нещодавно виповнилося 22 роки. Як називається країна, в якій ми живемо? (Відповіді дітей).

Україна в свою чергу складається з окремих частин – областей.

Ми живемо в області, яка називається … (Черкаська).

Обласний центр називається … (Черкаси).

Місто (село), у якому ми живемо …

Вчителька. Незабаром наша область буде святкувати 60 років з дня утворення. Черкащина – мальовнича область, багато видатних людей прославили її у віках. Чи знаєте, хто написав такі рядки:

Тече вода із-за гаю

Та попід горою.

Хлюпощуться качаточка

Поміж осокою. (Відповіді дітей)

Вчителька. Так, Т.Г. Шевченко. У наступному році ми будемо відзначати 200-річчя з дня народження поета.

А сьогодні у нас велике свято – День знань. 1 вересня всі діти України прийшли до школи.

Телесик. Всі? Я теж хочу вчитися, адже тоді мене ніхто не зможе обманути.

Коза. Я теж хочу вчитися. Маріє Іванівно, дорогенька, дозвольте мені вчитися разом з дітками.

Вчителька. Але ж ви казкові герої. Я не впевнена, що вас відпустять ваші казки. Але спробувати можна.

Телесик чемно сідає за вільну парту, а коза бешкетує.

Коза. Ура! Я йду до школи! Малявко, віддай портфель. (Забирає портфель у дитини). Я готова вчитися.

Вчителька. О ні, шановна Дерезо! Поставте портфель на місце. Я бачу, що вам не відомі правила поведінки на уроці. Тож почнемо з них. Слухайте і запам’ятовуйте.

П’ятикласник.

Заходить вчитель – треба встать.

Коли дозволить, тихо сядь.

Спитати хочеш – не шуми,

А тільки руку підніми.

У школі парту бережи,

І на парті не лежи.

Щоб урок пройшов немарно,

Треба сісти рівно, гарно.

Не базікай на уроках,

Як папуга чи сорока.

Коза. О, ці правила прості, я буду їх залюбки виконувати. Маріє Іванівно, а коли під час уроку можна відпочити?

Вчителька. Відпочивають учні на уроці на фізкультхвилинках.

«Ось так»

Учитель показує потрібні рухи, діти повторюють їх і при цьому кажуть: «Ось так»:

  • як живеш? (Палець вгору);

  • як ідеш?;

  • як біжиш?;

  • вночі спиш?;

  • як береш?;

  • як даєш?;

  • як пустуєш?;

  • як грозиш? Тощо.

Вчителька. Діти, ви вже знаєте, що звертаючись один до одного, виховані люди говорять чарівні слова. Назвіть їх. (Відповіді учнів).

Вчителька. Зараз Телесик буде звертатися до вас з різними проханнями, але ви виконуйте їх лише тоді, коли почуєте чарівне слово «будь ласка».

Телесик. Встаньте, будь ласка.

Поплескайте в долоні.

Поплескайте в долоні, будь ласка.

Посміхніться один одному, будь ласка.

Підніміть ліву ногу.

Пострибайте на лівій нозі, будь ласка.

Порухайте вухами. Тощо.

Вчителька. Молодці. Шановні казкові герої, я думаю, що ви готові вчитися з нашими дітками.

Коза. Ні, не готова. Мені не вистачає найголовнішого.

Вчителька. Чого найголовнішого?

Коза. Здогадайтеся самі:

Новий дім несу на спині.

Що за дім, хто скаже нині?

А живуть у домі тому

Книги, ручки та альбоми.

Діти. Портфель (ранець, рюкзак).

Телесик. А я не знаю, що у портфелі слід носити.

Коза. Що носити? Хрумку капустину, солодку морквину, дзвіночка голосного…

Вчителька. Ой, кізонько, ви схожі на Миколку-першокласника із вірша Надії Кир’ян.

П’ятикласник. (Розповідає вірш «Миколка-першокласник»)

Перший раз малий Микола

Став збиратися до школи.

Олівця поклав у сумку,

Книги, ручку, зошит, гумку,

М’яч, перо, граблі, подушку,

На обід м’яку пампушку,

Двох ведмедиків, лопату,

Білочку руду хвостату,

Лук, і стріли, і рушницю,

Ще й пухкеньку паляницю,

Ще й стільця, стола, і парту,

І географічну карту,

Трактора, машинку, мило –

Вже й надворі звечоріло.

Сів Микола, дума думку:

«Чи усе поклав у сумку?»

Н. Кир’ян

Вчителька. А зараз пограємо в гру «Збери портфель». Для цього об’єднаємося у 2 команди: Дерези і Телесика. Хто швидше вибере лише ті предмети, які потрібні для навчання у школі. (У грі беруть участь всі учні).

Вчителька. До нас на свято мали завітати багато казкових героїв, але не змогли. Натомість, вони прислали телеграми. Проте, мабуть дуже поспішали, бо свій підпис не поставили. Допоможіть мені, будь ласка встановити, хто ж надіслав ці телеграми.

  1. Покотився не по тій доріжці, тому не встиг на потяг. (Колобок).

  2. Поспішаю виручати Півника, якого несе Лиска за кленові ліси, за крутії гори. (Котик).

Вчителька. Молодці. Добре знаєте казкових героїв. Намалюйте для них куточок Черкащини, який вам найбільше подобається. (Малюнки дітей підписуються, по ходу виставляються, потім зберігаються у портфоліо).

Вчителька. Які цікаві малюнки у вас вийшли. Я у захваті. Нехай же слова молитви допоможуть нам у шкільному житті.

П’ятикласник. (Читає вірш Г. Чорнобицької «Молитва»)

Боже! Дай нам силу й розум,

Щоб ми в школі добре вчились,

Віру теплу, серце чисте,

Щоб неправді не корились.

Нам усім даруй здоров’я,

Згоду – учнівській родині.

Дай твій захист, волю й долю

Нашим людям в Україні.

Галина Чорнобицька

Коза. Які чудові слова! Цікаво тут у вас, але, Телесику, чуєш нас казки гукають, час повертатися. Але ми будемо добре навчатися у казковій школі і нікого не ображати.

Коза і Телесик. Бувайте! Бажаємо успіхів!

Вчителька і діти. До побачення! Хай вам щастить! Чекаємо до нас у гості!

Сценарій свята День знань для першокласників орієнтовний. Кількість завдань, ігор можна зменшувати, замінювати іншими, більш доречними, враховуючи кількість дітей у класі та рівень їхньої підготовки до школи.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Лопатина А. Начала мудрости / А. Лопатина, М. Скребцова. – М.: Амрита-Русь, 2004.

  2. Лопатина А. Ступени мудрости / А. Лопатина, М. Скребцова. – М.: ООО «Книжный Дом Локус», 2003.

  3. Лопатина А. 600 творческих игр для больших и маленьких / А. Лопатина, М. Скребцова.. – М.: ООО «Книжный Дом Локус», 2002.

  4. Скворчевська О.В. Ігрові методики роботи з учнями 1-4 класів / О.В. Скворчевська. – Х.: Вид. група «Основа», 2007. – 208 с. – (Школа класного керівника).

  5. Черкаський край – земля Богдана і Тараса: Культурологічний збірник / За редакцією Б.В. Губського, В.М. Литвина, В.А. Смолія. – К.: Українські пропілеї, 2002. – 656 с.: іл.

  6. Цукерман Г.А. Введение в школьную жизнь / Г.А. Цукерман, Н.К. Поливанова. – Томск: Пеленг, 1996. – 160 с.

  7. Шевченко Т.Г. Кобзар / Т.Г. Шевченко. – К.: Дніпро, 1989. – 541 с.


Видання підготовлено до друку та віддруковано

редакційно-видавничим відділом ЧОІПОПП

Зам. № 1300 Тираж 100 пр.

18003, Черкаси, вул. Бидгощська, 38/1


Схожі:

Методичні рекомендації до проведення Першого уроку
Незалежності України: шлях до створення гуманного світу для дітей”: Методичні рекомендації щодо проведення Дня Знань і Першого уроку...
Методичні рекомендації до проведення Першого уроку
Співає сонячні пісні уся моя родина, бо ми родились на землі, що зветься Україна: Методичні рекомендації щодо Першого уроку в 2012–2013...
Методичні рекомендації щодо проведення Першого уроку в 2013/2014...
Тараса Григоровича Шевченка. Указом Президента України "Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження...
Методичні рекомендації щодо використання годин варіативної складової...
Методичні рекомендації щодо використання годин варіативної складової навчальних планів для історичної та суспільствознавчої освіти...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИВЧЕННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В 2014/2015 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ У
...
Методичні рекомендації щодо вивчення інформатики у 2013-2014 навчальному році
Для учнів 6 – 11-х класів чинними залишаються рекомендації, що містяться у листі Міністерства від 01. 06. 2012 року №1/9-426 «Щодо...
Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу...

Методичні рекомендації до проведення
Першого уроку у 2015 – 2016 навчальному році у 5 – 9 класах / [ Кудін В. С., Бугайчук Н. В., Величко С. В.] – Черкаси: Видавництво...
Методичні рекомендації до проведення Першого уроку у старшій школі...
ЧЕРКАСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
Методичні рекомендації щодо використання годин варіативної складової...
Методичні рекомендації щодо використання годин варіативної складової навчальних планів для історичної та суспільствознавчої освіти...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка