Навчально-виховне об’єднання


Скачати 132.32 Kb.
Назва Навчально-виховне об’єднання
Дата 24.03.2013
Розмір 132.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи



Цвітоське

навчально-виховне об’єднання


Не помились у виборі шляху

Правовий лабіринт

Правовий лабіринт

Додатки: книжкові виставки “Не порушуйте наші права!” та “Межу закону не переступи!”

Мета: виробити навички швидкої орієнтації в морально-правових колізіях, які виникають у повсякденному житті підлітка; ознайомити дітей з виданнями правової тематики, у яких вони знайдуть відповіді на важливі для них юридичні питання.

Умовний “лабіринт”, побудований із будь-яких підручних матеріалів (наприклад, картонних коробок) – складається з двох фрагментів з однаковою кількістю “цеглин”. “Екран  комп’ютера” – набір плакатів з варіантами відповідей на запитання-ситуації, що послідовно демонструються помічником ведучої.

У “стіну лабіринту” вмонтовуються дві книги правової тематики (енциклопедія, словник, навчальний посібник тощо), які в ході гри стануть об’єктом бібліотечної реклами-рекомендації і водночас сигналізуватимуть про початок гри з командами та глядачами “Юридичний словничок”.

Змагаються дві команди з учнів 8-9 класу, які висувають своїх лідерів. Ведуча. Помічник ведучої – допомагає з “екраном”, прибирає “цеглини” з лабіринту тощо. Бібліотекар – проводить “рекламні паузи”.
Ведуча: Любі друзі! Щоб у реальному житті вам не довелось заблукати в лабіринтах закону, щоб ви не набивали собі гулі в юридичних тупиках і навчились знаходити правильний вихід із першої спроби, ми пропонуємо вам мандри по нашому віртуальному правовому лабіринту.

Ось він перед вами. А виходити ми з нього будемо так, як свого часу розв’язував Гордіїв вузол Олександр Македонський – як відомо, він розрубав його. Так і ви, замість того, щоб блукати в лабіринті, спробуєте зараз зруйнувати його стіну за допомогою правильних відповідей.

Під час гри ви маєте право на помилку. Якщо лідери команд не зможуть одразу знайти правильну відповідь, їм допоможуть команди. Якщо і вони помиляться – підкаже ведуча, зрештою, нам усім допоможуть книги.

У будь-якому випадку ви не застрягнете в нашому лабіринті і, коли закінчиться гра, підете додому, повернетесь до своїх повсякденних справ. Та ми сподіваємось, що участь у нашій грі допоможе вам знайти правильний вихід у заплутаному лабіринті життя.

А зараз – нумо в мандри нашим лабіринтом. Команди вже вибрали своїх капітанів-Тесеїв? Запрошуємо лідерів команд увійти до віртуального лабіринту!

Представлення лідерів.Вони займають свої місця за “стіною лабіринту”, кожен за своєю ділянкою.

Ведуча: Наші заповзятливі Тесеї за допомогою своїх знань, винахідливості та правової обізнаності спробують розібрати цю “стіну”: одна правильна відповідь – це дві “цеглини”, зняті зі “стіни”. Наші капітани вирушають до лабіринту з надійною “ниткою Аріадни” – правом на допомогу своїх команд. Якщо капітан помилиться, його команда матиме змогу дати свій варіант відповіді. Але в такому разі “стіна” поменшає лише на одну “цеглину”.

Ваші команди й болільники, шановні капітани, зможуть допомогти вам і активною участю в конкурсі “Юридичний словничок”.

Отож, вирушаємо! Хай вам щастить!

Зараз я буду зачитувати капітанам по черзі ситуації та варіанти відповідей, які ви бачитимете і на “екрані” нашого умовного “комп’ютера”.

Капітани, після недовгих роздумів (до 10 секунд), повинні вибрати один із варіантів відповіді, що є, на їхню думку, правильним.

Команди слухають уважно, але не підказують, бо відповіді з підказками зараховуватись не будуть! У вас буде можливість виявити свою ерудицію в разі помилки капітана.

Ведуча зачитує ситуації (додаток № 1), лідери та команди знаходять правильні рішення. Гра триває доти, поки черга не доходить до “цеглинки”-книги. Тоді звучить її реклама-рекомендація та відбувається гра з командами й болільниками (додаток № 2), – окремо для кожної  команди. За кожні три правильні відповіді у грі “Юридичний словничок” команди отримують можливість зняти по одній “цеглині” лабіринту.

Коли ситуації вичерпуються, підраховуються “цеглини”, що залишились нерозібраними на ділянках лабіринту кожної з команд, і визначається переможець – той лідер і та команда, що зуміли зняти більшу кількість “цеглин”.

Загальна кількість “цеглин” у лабіринті розраховується за формулою:

кількість ситуацій х 2 +2 (для гри з командами) – для кожної з команд

Ведуча: Завершуються наші віртуальні мандри. З допомогою своїх знань ви зруйнували стіни віртуального лабіринту , і швидше впоралась з цим завданням команда ___________ . Вітаємо переможців!

Ми прагнули зробити цю зустріч корисною для вас, тому обрали для гри ситуації, максимально наближені до тих, із якими ви стикаєтесь у повсякденному житті. Можливо, після цієї гри щось зміниться у ваших стосунках із ровесниками та дорослими? Ми досягли мети, якщо донесли до вас думку, що не завжди кругова порука корисна для ваших друзів, а більшість ваших дійсно серйозних і важливих проблем вам допоможуть вирішити вaші батьки. Не забувайте про це!

Бібліотекар: Проблемні ситуації та правильні шляхи виходу з них нам підказала чудова книжечка – невелика за обсягом, але вельми змістовна, варта того, щоб і ви з нею детально ознайомились.

Ведуча: Дякуємо за активну гру і приємне спілкування. До нових зустрічей!
Ситуації для “правового лабіринту”

Організаторам гри: Рекомендуємо замінити та доповнити пропоновані морально-правові ситуації такими, що є більш актуальними для дітей, які запрошені вами до участі у грі, траплялись дійсно з ними чи їх знайомими у вашому місті, селищі, селі.

Для першої команди:

1.      Ти запізнився на урок і вчитель не пускає тебе до класу. Твої дії?

А) Ти розвертаєшся і йдеш гуляти по школі;

Б) Звернешся до директора зі скаргою на вчителя;

В) Вибачишся та попросиш дозволу сісти на своє місце;  ü

Г) “Качаєш” права, грубиш учителю та нахабно сідаєш на своє місце.

2.      Ти їхав на велосипеді і зачепив маленьку дівчинку, яка впала. Твої дії?

А) Зупинишся та нагримаєш на неї, щоб не плуталась під колесами, а гуляла на дитячому майданчику;

Б) Зупинишся, піднімеш дівчинку, обтрусиш платтячко, поправиш бантик і поїдеш собі далі;

В) Зупинишся, піднімеш дівчинку, обтрусиш платтячко, поправиш бантик і відведеш її додому;   ü

Г) Ти натиснеш на педалі – тільки тебе тут і бачили, - сподіваючись на те, що мале дівча тебе не запам’ятає.

3.      Ти став свідком грабіжницького нападу: декілька злодіїв відбирають одяг і речі у перехожого. Що ти будеш робити?

А) Почнеш голосно кликати на допомогу;

Б) Прийдеш сам на допомогу потерпілому;

В) Зробиш вигляд, що нічого не помітив і порадієш, що злочинці не на тебе натрапили;

Г) Викличеш міліцію з найближчого телефону-автомату, запам’ятаєш прикмети злочинців та номер їхньої автомашини (якщо є). ü

4.      Твоя подруга або друг хоче провести ніч у сумнівній компанії, а тебе просить “прикрити” її (його): сказати її (його) батькам, що вона (він) заночує у тебе. Як ти вчиниш?

А) Зробиш так, як просить подруга (друг);

Б) Категорично відмовишся та ще й попередиш, що ти обов’язково повідомиш про це батьків;  ü

В) Відмовишся, але нікому про це не скажеш;

Г) Погодишся, та поділишся цією таємницею з близькими подругами (друзями).

5.      Подрузі, яка прийшла до тебе в гості, дуже сподобалась, наприклад, симпатична вазочка, і вона просить тебе подарувати цю річ їй. Що ти зробиш?

А) Віддаси вазочку, не довго думаючи;

Б) Натякнеш подрузі, що з її боку це неделікатне прохання;

В) Скажеш, що подумаєш, та й забудеш про це;

Г) Порадишся з батьками і з їх дозволу подаруєш вазочку подрузі на найближче свято чи її день народження.  ü

6.      У гардеробі кафе, куди ви зайшли з друзями, не вистачає вільних гачків, і гардеробниця вішає речі всієї компанії на один гачок і видає один номерок. Твої дії?

А) Не звертаєш на це уваги;

Б) Не погоджуєшся і викликаєш адміністратора та вказуєш йому на порушення     правил; ü

В) Не погоджуєшся, ображаєшся та йдеш геть;

Г) Не погоджуєшся, вступаєш з гардеробником у дискусію, яка, звісно, переходить у скандал.

Для другої команди:

1.      На уроці хімії ти вирішив провести лабораторний дослід по-своєму. Колба лопнула, і реактивом пошкоджено стіл. Учителька вимагає купити колбу та заплатити за пошкоджений стіл. Твої дії?

А) Ти нічого не скажеш батькам, попросиш гроші на щось інше (морозиво, тістечка тощо) і виконаєш вимогу вчительки;

Б) Почнеш пропускати уроки хімії, щоб не зустрічатись із вчителькою;

В) Скажеш одразу про все батькам, а вони спробують вирішити цю ситуацію з адміністрацією школи;  ü

Г) Ти відмовишся від усього, скажеш, що не винен, що це зробив не ти, а хтось інший, а стіл взагалі такий і був і т.д.

2.      Ти побачив, як на зупинці до тролейбуса причепився хлопчак на “роликах”, щоб проїхатись з вітерцем. Як ти вчиниш?

А) Попередиш водія тролейбуса;  ü

Б) Звернеш увагу перехожих-дорослих – нехай вони розбираються;

В) Позаздриш йому та заплануєш і собі так зробити;

Г) Підскочиш до хлопця і спробуєш його відчепити від тролейбуса.

3.      Ти зайшов до роздягальні й побачив учня, який нишпорить по чужих кишенях. Твої дії?

А) Ти покличеш друзів і ви разом потягнете “нишпорку” до директора школи;

Б) Повідомиш про це вчителів, адміністрацію школи;  ü

В) Спробуєш сам затримати злодія і повернути все знайдене у нього на місце;

Г) Перевіриш його кишені і забереш усе, що знайдеш, собі.

4.      Твій однокласник запропонував тобі попробувати цигарку з “травкою”, а ти свідомо не хочеш цього робити. Як ти вчиниш?

А) Попробуєш,щоб тільки не образити приятеля;

Б) Відмовишся та порадиш йому запропонувати комусь іншому, наприклад, Колі;

В) Відмовишся категорично і перестанеш із цим однокласником взагалі спілкуватися;

Г) Ти не лише відмовишся, а й поясниш йому свою точку зору, запросиш його до своєї компанії, щоб разом проводити вільний час.  ü

      Дві подруги на дискотеці  познайомилися з хлопцями в нетверезому стані, і одна з них хоче поїхати кататися на їхній машині. Інша дівчина відмовляє подругу, бо вважає це дуже небезпечним. Але та все ж сідає до хлопців у машину. Як слід вчинити її подрузі?

А) Запам’ятати номер машини і прикмети нових знайомих і, якщо подруга вчасно не повернеться, повідомити про все її батьків; ü

Б) Сісти з нею в машину, щоб не кидати подругу наодинці з небезпекою;

В) Попередити хлопців, що якщо через годину подруга не повернеться, вона телефонуватиме до міліції;

Г) Застосувати силу, щоб не відпустити подругу в ризиковану поїздку.

6.      Ти повертаєш у бібліотеку пошкоджену книгу і бібліотекар пропонує тобі відшкодувати її вартість, згідно з “Правилами користування бібліотекою”. Твої дії?

А) Ти кажеш, що тебе не попередили при запису в бібліотеку, що не лише за загублену, а й за пошкоджену книгу ти несеш матеріальну відповідальність, і відмовляєшся;

Б) Відмовляєшся, посилаючись на те, що книгу пошкодив попередній читач;

В) Пропонуєш відремонтувати книгу і, при можливості, подаруєш бібліотеці книгу з власного зібрання – з дозволу батьків;  ü

Г) Перестаєш відвідувати бібліотеку.
Юридичний словничок

(Гра з командами та болільниками)

Умови гри: помічник ведучого правового лабіринту зачитує з юридичного словника, енциклопедії або книги правової тематики, що рекламувались бібліотекарем у ході гри, декілька визначень термінів, у даному випадку – по 6 для кожної команди. Терміни обираються такі, що мають бути відомі учасникам гри із курсу “Основ правознавства” або ж легко впізнаються за визначеннями. Кожна правильна відповідь оцінюється в одне очко, а за кожні  три очки команда отримує право зняти одну “цеглину” зі стіни лабіринту. Запитання рекомендується згрупувати у логічній послідовності “від простого до складного” для кожної з команд.

Примірні  запитання:

1.       Система всіх нормативно-правових актів певної держави.

(Законодавство)

2.       Основний Закон держави

            (Конституція)

3.       Передбачене кримінальним законом суспільно небезпечне, винне, каране діяння, що посягає на суспільні відносини, які охороняються законом.

(Злочин)

4.       Міра державного примусу, що застосовується судовими органами до осіб, які вчинили злочин.

(Покарання)

5.       Законодавчий акт, у якому систематизовано норми, що належать до певної галузі  законодавства.

(Кодекс)

6.       Умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають явну неповагу до суспільства.

(Хуліганство)

7.       Державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

(Міліція)

8.       Організаційно самостійна державно-правова інституція, на яку покладається підтримання державного обвинувачення в суді, нагляд за додержанням законів органами, які проводять  оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство.

(Прокуратура)

9.       Державний орган, що має повноваження здійснювати правосуддя.

(Суд)

10.   Особа, яка надає фізичним і юридичним особам різні види юридичної допомоги, передбачені законодавством.

(Адвокат)

11.   Діяльність організованих злочинних груп, пов’язана з насильництвом, убивствами, пограбуваннями, захопленням заручників, підкупом державних чиновників.

(Гангстеризм)

12.   Сукупність людей, території, на якій вони проживають, і суверенної у межах даної території влади.

(Держава)

Додаток
Межу закону не переступи!

Виставка-застереження

Поради організатору

Виставка призначена для читачів підліткового віку. Її мета сформульована у звертаннях до читачів, які одночасно виконують функцію розділів. Звертання оформлюються у вигляді міліцейського шеврона.

Ця виставка повинна містити гострий, актуальний матеріал, тому в її експозиції переважатимуть публікації з періодичних видань. Обов’язковою є присутність на виставці Конвенції про права дитини. Доречною тут буде також популярна література правоосвітнього змісту.

Подаємо текст звертань:

“Мета нашої виставки, з одного боку, показати, як ми стаємо жертвами злочинів із-за власної легковажності, змоделювати подібні ситуації, а з іншого – дати прямі поради, як слід поводитись, щоб у ці ситуації не потрапляти.”

“Агов, тінейджери! Чи замислювались ви, чому і як ми стаємо жертвами злочину? “Приміряйте” ці ситуації на себе! Страшно, еге ж?.. І варто узнати, як у такі “пригоди” не потрапити. Читайте…”

“Чи завжди ви розумієте, що порушено ваші права?

Чи знаєте ви їх достатньо добре, щоб відстоювати?

А закони – щоб не порушувати?

Незнання закону не звільняє від відповідальності …”

Виставка-застереження була організована у секторі періодики обласної бібліотеки для дітей.

“Не порушуйте наші права!”

Виставка-протест

Методичні поради організатору

Виставка-протест має своїми адресатами молодших школярів і ставить за мету ознайомити їх з основними правами дитини.

У її оформленні використовується принцип “нового відкриття” знайомих образів та сюжетів: кожне положення Конвенції ООН про права дитини – а саме вони виконують функцію “структурного каркасу” виставки – розкривається через зміст добре відомих дітям казок.

У ролі своєрідного провідника по виставці виступає персонаж відомого мультфільму Справедливе Курчатко. Заголовок виставки-протесту виконується у формі транспаранта, який “несе” обурене Курчатко (малюнок). Свій протест воно висловлює негативному персонажу казок (малюнок або лялька Баби Яги, Вовка і т.п.), який є уособленням зла, тобто тут – порушників дитячих прав. На полицях виставки діти також скрізь зустрічають малюнки Курчатка: кожен має “хмаринку” (як у коміксах) зі словами: “Ми протестуємо!”, “Це порушення прав!”, “Ми не згодні!”, “Це несправедливо!” і т.п.

Виставку оснащено звертанням до читачів:

“Друже! А чи знаєш ти, що у тебе є права?Дорослі записали їх у спеціальному документі – Конвенції про права дитини. Щоб відстоювати свої права, тобі слід їх знати.

Сподіваємось, що Справедливе Курчатко допоможе тобі у цьому: проведе тебе сторінками казок, у яких є порушення прав маленьких героїв, і розповість, які саме права порушено.

Його протест – це підказка для тебе, як уникнути несправедливості”.

У центрі виставки експонується  Конвенція, книги, у яких вміщено її текст та/або розкривається зміст цього і подібних документів у дохідливій для дітей формі, наприклад:

Права дитини: Міжнародні договори України: Декларації, документи.- К.: Наук. думка, 1992.- 200 с.:іл.

Усачев А.А. Приключения маленького человечка: Всеобщая декларация прав человека в пересказе для детей и взрослых: Повесть-сказка. - М.: Самовар, 1994.- 94 с.:ил.

На цій виставці обов’язково демонструються не лише палітурки книжечок – до кожної статті Конвенції добирається  уривок, який кольоровими смужками, закладками чи іншими позначками виділяється у розгорнутих примірниках.

Наводимо декілька прикладів підбору казок до положень Конвенції (останні у вигляді цитат вміщуються на виставці, по 2-3 на кожній полиці, перед відповідними книжками):



Схожі:

ПОЛОЖЕННЯ про навчально-виховне об`єднання
Синельниківського професійного ліцею, що входять до округу з питань реалізації законодавства в галузі освіти, ефективного використання...
Розробка уроку з хімії. 8 клас
Відділ освіти Бородянської райдержадміністрації Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів...
Зустріч з Членом Національної спілки письменників України Ларисою...
Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок»
Цвітоське навчально – виховне об`єднання
Вимоги інструкції є обовۥязковими для виконання заступником директора з НВР відповідно до Закону України «Про охорону праці» і Кодексу...
Відділ освіти Бородянської районної державної адміністрації Загальцівське...
Вивчення і послідовне вдосконалення спеціальних знань, умінь та навичок є основою планування гри в баскетбол. Тому навчання і тренування...
Цвітоське навчально-виховне об’єднання
На виконання п. 2 Державної програми запобігання дитячій бездоглядності на 2003—2005 роки, затвер­дженої Указом Президента України...
Уроку з української літератури на тему: «Т. Г. Шевченко. Історична...
Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок»
Навчально-виховне об’єднання
Держави — сторони цієї Кон­венції, вважаючи, що згідно з принципами, проголошеними в Ста­туті ООН, визнання властивої лю­дині гідності,...
Н. І. Ройко, вчитель географії Луцького навчально-реабілітаційного центру (м. Луцьк)
Анотація. В статті розглядається виховне значення мистецтва для розвитку особистості слабозорих школярів
МЕТОДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ВЧИТЕЛІВ ЕСТЕТИЧНОГО ЦИКЛУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО...
МЕТОДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ВЧИТЕЛІВ ЕСТЕТИЧНОГО ЦИКЛУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО НАВЧАЛЬНО – ВИХОВНОГО КОМПЛЕКСУ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ АНГЛІЙСЬКОЇ...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка