РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА Дніпропетровськ 2011


Скачати 432.07 Kb.
Назва РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА Дніпропетровськ 2011
Сторінка 1/4
Дата 10.04.2013
Розмір 432.07 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
  1   2   3   4



МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет
внутрішніх справ




ННІ Права та безпеки
Кафедра трудового та аграрного права

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА


з дисципліни
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ

ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА




Дніпропетровськ – 2011
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет
внутрішніх справ




З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні Вченої ради університету

(протокол № від р.)

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА


з дисципліни ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ

ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістр

за напрямом підготовки 8.060101 «Правознавство»





С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № від р.)


Дніпропетровськ – 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» / Укладачі: доцент кафедри трудового та аграрного права, к.ю.н. Бублейник В.А. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 40 с.
Рецензенти:

  1. Зуєв В.А - доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України, к.ю.н., доцент

  2. Панна С.П. – суддя господарського суду Дніпропетровської області


Обговорено та затверджено на засіданні навчально-наукового комплексу, протокол № 5 від 22 грудня 2011 р.
Обговорено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол

№ 5 від 22 грудня 2011 року.
Обговорено та затверджено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол № ___ від _________ р.
Обговорено та затверджено на засіданні кафедри трудового та аграрного права, протокол № ___ від _________ р.

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
1. Роль і значення навчальної дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця.

Проблемні питання застосування трудового законодавства – це фундаментальна навчальна дисципліна, яка вивчається в юридичних вузах та є однією з найважливіших галузевих наук про право. Програма дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» – програма навчальної дисципліни, яка ґрунтується на структурі чинного трудового законодавства, враховує досягнення науки трудового права, але разом з тим побудована з урахуванням певно визначених навчально-методичних вимог, в яких знаходить своє відображення специфіка предмету вивчення. Оскільки кожне трудове правовідношення має, як правило, в своїй основі певні економічні відносини, в більшості тем, які вивчаються, передбачається коротка характеристика тих економічних відносин, які закладено до фундаменту даного інституту. В програмі дотримуються методичні вимоги, згідно яких вивчення предмету повинно починатися з загальних понять та категорій і рухатися від загального до окремого – в даному випадку до конкретних інститутів трудового права.

Метою дисципліни є набуття та поглиблення знань основних категорій трудового права, формування вмінь та навичок, що будуть сприяти майбутньому фахівцю у складанні текстів трудових договорів, складанні інших документів, пов’язаних із реалізацією трудових відносин, правильного тлумачення та реалізації норм трудового законодавства

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Предметом дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» є основні доктринальні положення науки трудового права, тобто основні наукові теорії, ідеї, уявлення, концепції цієї науки; трудове право як галузь права, тобто органічна система підгалузей, інститутів та норм трудового права; законодавство соціального забезпечення як система нормативно-правових актів, які є джерелами правового регулювання відносин трудового права.

Структура дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» складається з шести тем, а саме: сучасний стан розвитку трудового права та законодавства України: проблеми кодифікації особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку в ринкових умовах, припинення трудових відносин в сучасних умовах, види та форми оплати праці в умовах різноманітних форм власності. гарантійні та компенсаційні виплати, матеріальна відповідальність сторін трудових правовідносин, трудові спори (конфлікти) і порядок їх вирішення.
.

Міждисциплінарні зв'язки дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» є досить різноманітними, що пояснюється системністю права як такого, системністю юридичної науки, комплексним характером трудового права та його генетичними зв’язками із традиційними галузями права.

Основні міждисциплінарні зв'язки дисципліна «Проблемні питання застосування трудового законодавства» має з такими навчальними дисциплінами: «Теорія держави і права», «Конституційне право», «Міжнародне право», «Цивільне право», «Господарське право», «Адміністративне право».

3. Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства»:

- поняття і значення трудового договору

- особливості укладення окремих видів трудових договорів

- гарантії прав працівників при укладенні трудового договору, виконанні його умов та розірванні

- основні права і обов’язки сторін трудового договору, передбачені законодавством та умовами договору

- прав і обов’язки інших учасників трудових відносин.

4. Завдання вивчення дисципліни «Проблемні питання застосування трудового законодавства» спрямовуються на оволодіння знаннями, уміннями та навичками, які складають зміст цієї навчальної дисципліни, що передбачає досягнення такого рівня підготовки студента, при якому він повинен:

знати:

1) на понятійному рівні: поняття, значення та види трудового договору. Проблемні питання застосування контрактної форми трудового договору в Україні. Особливості порядку прийому на роботу різних категорій працівників. Поняття і види переводів на іншу роботу. Істотні умови праці. Припинення трудового договору. Проблеми судової практики при розірванні трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу. Забезпечення зайнятості вивільнених працівників. Трудовий договір як засіб реалізації прав громадян на працю, який закріплений в Конституції. Сторони і зміст трудового договору. Різниця між переводом і переміщенням.

2) на фундаментальному рівні: парадигму та методологію пізнання проблеми застосування трудового законодавства; основні світоглядні ідеї, доктринальні положення науки проблеми застосування трудового законодавства; основні, наріжні загальноприйняті у проблеми застосування трудового законодавства наукові ідеї як найвищі форми розвитку наукового вчення про право соціального забезпечення;

3) на практично-творчому рівні: - способи та методи орієнтування та пошуку норм права соціального забезпечення у системі законодавства України; методику вирішення практичних завдань з проблем застосування трудового законодавства; методику тлумачення і застосування його норм, в тому числі системно з нормами суміжних галузей права;

вміти:

1) на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та конструкції проблем застосування трудового законодавства; вирішувати тести та виконувати індивідуальні завдання;

2) на алгоритмічному рівні: застосовувати загальні та спеціальні алгоритми аналізу інститутів проблем застосування трудового законодавства, самостійно працювати з нормативно-правовими актами;

3) на евристичному рівні: аналізувати положення та інститути проблем застосування трудового законодавства; визначати зміст відносин застосування трудового законодавства; давати вірну юридичну кваліфікацію означеним фактичним відносинам; тлумачити чинне законодавство, а так само і локальні нормативні акти; застосовувати чинне законодавство; виступати експертом та консультантом у навчанні інших; розробляти проекти процедурних, процесуальних документів та інших юридичних документів.

4) на творчому рівні: вичерпно, логічно та творчо викладати інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюватися та дискувати, пов’язуючи при цьому теоретичний матеріал з проблем застосування трудового законодавства із конкретними практичними питаннями регулювання відносин застосування трудового законодавства.

ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Проблеми застосування трудового законодавства» (за вимогами ЕСТS )



Курс:


Напрям,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 1

Модулів: 1
Змістових модулів: 1
Загальна кількість годин: 72




Шифр

Правознавство

8.060101

9 семестр

Лекції

(теоретична підготовка):

12 год.

Семінари:

12 год.

Практичні:

0 год.

Самостійна робота:

24 год.

Індивідуальна робота:

24 год.

Вид контролю: залік



РОЗПОДІЛ МАТЕРІАЛУ НА ЗМІСТОВНІ МОДУЛІ
Змістовний модуль №1
ТЕМА №1. ПРОБЛЕМИ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ УКЛАДЕННІ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Поняття, значення та види трудового договору. Проблеми застосування контрактної форми трудового договору в Україні. Особливості порядку прийому на роботу різних категорій працівників. Поняття і види переводів на іншу роботу. Істотні умови праці.

Трудовий договір як засіб реалізації прав громадян на працю, який закріплений в Конституції. Сторони і зміст трудового договору. Різниця між переводом і переміщенням.

Ключові поняття: трудовий договір, контракт, суміщення професій, переведення та переміщення, державна служба зайнятості, безробітний.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття трудового договору;

значення та види трудового договору;

особливості порядку прийому на роботу різних категорій працівників;

вміти:

розкрити особливості трудового договору як засіб реалізації прав громадян на працю;

розкрити поняття і види переводів на іншу роботу;

кваліфікувати види трудових договорів.
ТЕМА №2. ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ЧАСУ ВІДПОЧИНКУ В РИНКОВИХ УМОВАХ.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Значення робочого часу та його види. Ненормований робочий час. Надурочні роботи. Особливості залучення працівників до роботи у надурочний час, ведення підсумованого обліку надурочних робіт.

Поняття і види часу відпочинку. Щорічні відпустки. Особливості надання адміністративних відпусток в сучасний період. Нормальна і скорочена тривалість робочого часу. Режим та облік робочого часу і порядок його встановлення. Види відпусток.

Ключові поняття: робочий час, час відпочинку, відпустка, ненормований робочий день, надурочні роботи, неповний робочий день, скорочений робочий день.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття робочого часу;

види робочого часу;

особливості залучення працівників до роботи у надурочний час, ведення підсумованого обліку надурочних робіт.

вміти:

розкрити види часу відпочинку;

розкрити види відпусток;

з’ясувати особливості нормальної і скороченої тривалість робочого часу.
ТЕМА №3 ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Наукова і законодавча класифікація підстав припинення трудового договору. Класифікація підстав припинення трудового договору. Механізм припинення трудових відносин. Форми та методи припинення трудових відносин.

Ключові поняття: припинення, припинення трудових відносин, види припинення трудових відносин, форми припинення трудових відносин, порядок припинення трудових відносин, механізм припинення трудових відносин.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

підстави припинення трудового договору;

класифікація підстав припинення трудового договору;

форми та методи припинення трудових відносин;

вміти:

розрізняти припинення трудового договору від розірвання;

відмежовувати механізм припинення трудових відносин від порядку припинення трудових.


ТЕМА №4. ВИДИ ТА ФОРМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УМОВАХ РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ. ГАРАНТІЙНІ ТА КОМПЕНСАЦІЙНІ ВИПЛАТИ.
Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Заробітна плата як соціальна категорія. Проблеми застосування законодавства про оплату праці в сучасних умовах Тарифні ставки і сітки. Посадові оклади.

Системи розрахунку праці: погодинна, відрядна. Гарантійні виплати і доплати. Компенсаційні виплати. Особливості здійснення гарантійних і компенсаційних виплат у приватному секторі економіки. Система заробітної плати та її види. Обмеження утримань із заробітної плати. Реформа оплати праці в Україні. Індексація заробітної плати. Премії і винагороди за підсумками роботи.

Ключові слова: заробітна плата, посадові оклади, тарифні сітки, тарифні ставки, премії, індексація заробітної плати, гарантійні виплати, доплати, компенсаційні виплати.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття заробітної плати;

види тарифних ставок і сітки.;

поняття посадових окладів.

вміти:

розкрити систему заробітної плати та її види;

розкрити особливості премій і винагород за підсумками роботи

орієнтуватись у відносинах щодо індексації заробітної плати.
Тема № 5. МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН.
Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Значення, функції матеріальної відповідальності сторін трудового договору. Види матеріальної відповідальності працівників. Визначення розміру шкоди, яка підлягає відшкодуванню працівником. Порядок відшкодування шкоди, заподіяної працівником.

Підстава, умови і види матеріальної відповідальності підприємства, установи, організації за шкоду, заподіяну працівникові. Відмінність відшкодування шкоди за трудовим та цивільним законодавством.

Матеріальна відповідальність за шкоду, заподіяну працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним із виконанням трудових обов'язків: суб’єкти та проблеми проведення розрахунків. Види матеріальної відповідальності робітників (обмежена, повна). Порядок відшкодування шкоди, яка заподіяна робітником підприємству, установі, організації.

Ключові слова: дійсна шкода, реальна шкода, упущена вигода, колективна відповідальність, індивідуальна відповідальність, обмежена відповідальність, повна відповідальність, відшкодування збитків

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

значення, функції матеріальної відповідальності сторін трудового договору;

види матеріальної відповідальності працівників;

визначення розміру шкоди, яка підлягає відшкодуванню працівником;

вміти:

визначати види матеріальної відповідальності робітників (обмежена, повна);

визначити порядок відшкодування шкоди, яка заподіяна робітником підприємству, установі, організації.
Тема 6 Трудові спори (конфлікти) і порядок їх вирішення

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Значення і види трудових спорів. Органи розгляду трудових спорів. Комісії по трудовим спорам (КТС). Порядок роботи КТС. Проблеми діяльності КТС в сучасних умовах. Поняття і види колективних трудових спорів. Правові наслідки законного і незаконного страйку. Організація, склад і компетенція комісій по трудовим спорам.

Виконання рішень КТС по трудовим спорам. Розгляд трудових спорів в порядку підпорядкованості.

Ключові слова: трудові спори, трудові суперечки, страйк, комісії по трудових спорах.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

значення і види трудових спорів;

види органів розгляду трудових спорів.

види комісій по трудовим спорам (КТС);

вміти:

розкрити особливості організації, складу і компетенції комісій по трудовим спорам;

вказати умови виконання рішень КТС по трудовим спорам;

в загальному орієнтуватись в розгляді трудових спорів в порядку підпорядкованості.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ


№ теми

Назва теми

Всього

аудиторні

с/р

та і/р.

Разом

л.

с/з

п/з

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Сучасний стан розвитку трудового права та законодавства України: проблеми кодифікації

12

4

2

2

-

8

2

Особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку в ринкових умовах.

12

4

2

2

-

8

3

Припинення трудових відносин в сучасних умовах

12

4

2

2

-

8

4

Види та форми оплати праці в умовах різноманітних форм власності. Гарантійні та компенсаційні виплати.

12

4

2

2

-

8

5

Матеріальна відповідальність сторін трудових правовідносин.

12

4

2

2

-

8

6

Трудові спори (конфлікти) і порядок їх вирішення.

12

4

2

2

-

8

Всього

72

24

12

12

-

48



ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ЗМІСТОВИЙ Модуль і
ТЕМА №1. Сучасний стан розвитку трудового права та законодавства України: проблеми кодифікації.
Ключові поняття: трудовий договір, контракт, суміщення професій, переведення та переміщення, державна служба зайнятості, безробітний.
ПЛАН:

  1. Поняття, значення та види трудового договору. Проблеми застосування контрактної форми трудового договору в Україні.

  2. Особливості порядку прийому на роботу різних категорій працівників.

  3. Поняття і види переводів на іншу роботу. Істотні умови праці.

  4. Припинення трудового договору. Проблеми судової практики при розірванні трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу.

  5. Забезпечення зайнятості вивільнених працівників.


Література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. - Ст.ст. 43,141.

  2. Кодекс законів про працю України // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами / Відп. ред. В. М. Вакуленко, О. П. Товстенко. — К.: Юрінком, 1997.- 1040с.

  3. Про підприємства в Україні: Закон України від 27 березня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1991. - № 24. - Ст. 272; 1992. - № 17. - Ст. 209; 1992. -№ 36. - Ст. 562.

  4. Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня

  5. 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 49. - Ст. 668.

  6. Про державну службу: Закон України від 16 грудня

  7. 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 52. - Ст. 490.

  8. Про переселення сімей в сільську місцевість і організований набір працівників: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 1991 р. № 253 // ЗП Уряду України.-1991.-№ 11.-Ст. 107.

  9. Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій: Постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. № 245 // ЗП Уряду України. - 1993. - № 9. - Ст. 184.

  10. Про трудові книжки працівників: Постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № ЗОЇ // ЗП Уряду України. - 1993. - № 10. - Ст. 197.

  11. Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 р. № 203 // ЗП Уряду України. - 1993. -№ 6. - Ст. 121.

  12. Положення про порядок укладення контракту з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності, при найманні на роботу: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 р. № 203 // ЗП Уряду України. - 1993. - № 6. - Ст. 121.

  13. Про Типову форму контракту з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 серпня 1995 р. № 597 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 1998 р. № 1995) // ЗП Уряду України. — 1995. - № 11. - Ст. 264; Урядовий кур'єр. - 1998. - 17 грудня.

  14. Про упорядкування застосування контрактної форми трудового договору: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 170 // ЗП Уряду України. — 1994.-№7.-Ст. 172.

  15. Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 170 // ЗП Уряду України. - 1994. - № 7. -Ст. 172.

  16. Положення про порядок проведення атестації державних службовців органів виконавчої влади: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 1996 р. № 950 // Урядовий кур'єр. - 1996. - 19 вересня.

  17. Положення про порядок проведення атестації лікарів: Затверджене наказом Мінохорони здоров'я України від 19 грудня 1997 р. № 359 // Юридичний вісник України. — 1998. — 9—15 квітня.

  18. Типова форма контракту з працівником: Затверджена наказом Мінпраці України від 15 квітня 1994 р. № 23 (із змінами, внесеними наказом Мінпраці України від 12 квітня 1995 р. № 20) // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці України. — 1994. — № 6; 1995. — №6.

  19. Інструкція про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях: Затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 59 // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці України. — 1993. — № 9-10; 1996. - № 5.

  20. Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій: Затверджене наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 р. № 43 // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці України. — 1993. — № 8.

  21. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. № 9 (із змінами, внесеними згідно з постановами Пленуму Верховного Суду України від 1 квітня 1994 р. № 4, від 26 жовтня 1995 р. № 18 та від 25 травня 1998 р. № 15) // Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних та цивільних справах. — К., 1995. — С. 373; Вісник Верховного Суду України. — 1998. — № 3.

  22. Баранюк Ю. Особливості змісту трудових контрактів // Право України. — 1998. — № 9. — С. 74.

  23. Реус О. Особливості укладання трудового договору з неповнолітніми // Право України. — 1998. — № 9.

  24. Хусточкин А. Контракт у трудовому праві України // Право України. — 1995. — № 5-6.

  25. Бойко Є. Колізії трудового права : техніко - правова недбалість чи пряма дискрімінація юрисконсультів // Право України - 2006 №1 - С.75-77.

  26. Вишновецька С. Світоглядний компонент методології трудового права : проблема праворозуміння // Підприємництво,господарство і право - 2007 №10 - С.79-82.

  27. Гевел О. Трудова функція та порядок її візначення // Право України №4 - 2002 - С.89-94.

  28. Гулєвська Г.Ю. Порівняння предмета та метода регулювання трудового права і міжнародно-правового права України // Підприємництво, господарство і право : науково - практичний господарсько - правовий журнал. - 2007 - №3. - С.9-12.

  29. Данилюк О. Фактичні склади у трудовому праві України // Право України : Юридичний журнал. - 2007. - №7. - С.15-19.



ТЕМА №2. ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ЧАСУ ВІДПОЧИНКУ В РИНКОВИХ УМОВАХ.
Ключові поняття: робочий час, час відпочинку, відпустка, ненормований робочий день, надурочні роботи, неповний робочий день, скорочений робочий день.
ПЛАН:

  1. Значення робочого часу та його види.

  2. Ненормований робочий час. Надурочні роботи. Особливості залучення працівників до роботи у надурочний час, ведення підсумованого обліку надурочних робіт.

  3. Поняття і види часу відпочинку.

  4. Щорічні відпустки. Особливості надання адміністративних відпусток в сучасний період.


Література:

  1. Конституція України від 28 серпня 1996 року. ст.ст.43,45.

  2. Кодекс законів про працю України (КЗпП), в редакції від 1 вересня 1998р. ст.ст. 21-494, 201-220.

  3. Закон України “Про відпустки” від 15 листопада 1996р.

  4. Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій. Затверджено постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20 липня 1984р.

  5. Прокопенко В.І. Трудове право України. Підручник. – Х.: Фірма “Консум”, 1998. с.126-204.

  6. Єрохін С.В. Теоретичні підходи до визначення поняття і змісту соціального партнерства у сфері праці // Право і безпека. - 2005. №42. - С.133-137.

  7. Лазор В. Система трудового права України в сучасних умовах та її співвідношення з системою національного права // Юридична Україна. - 2006. - №9. - С.43-48.

  8. Маркіна Т. Проблемі захисту трудових прав працівників // Підприємництво,госоподарство і право. - 2007. - №9. - С.21-24.

  9. Могілевський Л.В. Підстави Диференціації правового регулювання праці // Вісник НУОС. - 2006. - №32. - С.315-320.

  10. Панасюк О. Контроль та нагляд як функція трудового права // Право України : юридичний журнал. - 2007. - №2. - С.108-112.

  11. Скіненко Р. Становлення трудового процесуального права як самостійної галузі українського права // Право України. - 2007. - №7. - С.41-44.


ТЕМА №3 ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Ключові поняття: припинення, припинення трудових відносин, види припинення трудових відносин, форми припинення трудових відносин, порядок припинення трудових відносин, механізм припинення трудових відносин.
ПЛАН:

  1. Наукова і законодавча класифікація підстав припинення трудового договору.

  2. Класифікація підстав припинення трудового договору

  3. Механізм припинення трудових відносин.

  4. Форми та методи припинення трудових відносин.


Література:

  1. Конституція України від 28 серпня 1996 року. ст.ст.43.

  2. Кодекс законів про працю України (КЗпП), в редакції від 1 вересня 1998р. ст.ст. 91-129.

  3. Закон України “Про оплату праці” від 24 березня 1995р.

  4. Закон України “Про відпустки” від 15 листопада 1996р.

  5. О компенсации за работу в праздничные дни. Разъяснения Государственного комитета Совета Министров СССР по вопросам труда и заработной платы и Президиума ВЦСПС от 8 августа 1966г. №13/П-21.

  6. Прокопенко В.І. Трудове право України. Підручник. – Х.: Фірма “Консум”, 1998. с.327-352.

  7. Сонін О.Є. Про Зміст категорії "інтерес" у трудовому праві // Держава і права. - 2007. - Вин. 37. - С.353-358.

  8. Черноус С.М. Про критерії поділу оціночних понять у трудовому праві // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2007. - №7. - С.121-127.

  9. Щербина В. Захисна функція трудового права в умовах ринкових відносин // Підприємництво,господарство і право. - 2007. - №2. - №99-102.

  10. Щербина В. Нове визначення поняття функцій трудового права // Підприємництво,господарство і право. - 2006. - №6. - С.36-39.

  11. Щербина В. Про основоположні принципи трудового права України // Підприємництво,господарство і право. - 2007. - №1. - С.13-17.

  12. Ярошенко О. Джерела трудового права на соціально - партнерському рівні // Вісник академії правових наук України. - 2005. - №2. - С.208-218.

  13. Галиця О. Деякі новели проекту трудового кодексу України // Юридичний журнал. - 2006. - №4. - С.28-37.

  14. Дудін В. Чи готова Україна до трудового кодексу? (Аналіз законопроекту) // Юридичний вісник України. - 2008. - №28. - 12 липня. - С.7.

  15. Дустак А. Замечания к проекту трудового кодекса // Юридическая практика. - 2005. - №28. - 12 июня. - С.12

  16. Зарминький О. Про необхідність створення трудового процесуального кодексу України // Право України. - 2006. - №9. - С.90-92.



ТЕМА №4. ВИДИ ТА ФОРМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УМОВАХ РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ. ГАРАНТІЙНІ ТА КОМПЕНСАЦІЙНІ ВИПЛАТИ.
Ключові поняття: заробітна плата, посадові оклади, тарифні сітки, тарифні ставки, премії, індексація заробітної плати, гарантійні виплати, доплати, компенсаційні виплати.
ПЛАН:

  1. Заробітна плата як соціальна категорія. Проблеми застосування законодавства про оплату праці в сучасних умовах

  2. Тарифні ставки і сітки. Посадові оклади.

  3. Системи розрахунку праці: погодинна, відрядна.

  4. Гарантійні виплати і доплати. Компенсаційні виплати. Особливості здійснення гарантійних і компенсаційних виплат у приватному секторі економіки.


Література:

  1. Конституція України від 28 серпня 1996 року. ст.ст.43.

  2. Кодекс законів про працю України (КЗпП), в редакції від 1 вересня 1998р. ст.ст. 91-129.

  3. Закон України “Про оплату праці” від 24 березня 1995р.

  4. Закон України “Про відпустки” від 15 листопада 1996р.

  5. О компенсации за работу в праздничные дни. Разъяснения Государственного комитета Совета Министров СССР по вопросам труда и заработной платы и Президиума ВЦСПС от 8 августа 1966г. №13/П-21.

  6. Прокопенко В.І. Трудове право України. Підручник. – Х.: Фірма “Консум”, 1998. с.327-352.

  7. Сонін О.Є. Про Зміст категорії "інтерес" у трудовому праві // Держава і права. - 2007. - Вин. 37. - С.353-358.

  8. Черноус С.М. Про критерії поділу оціночних понять у трудовому праві // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2007. - №7. - С.121-127.

  9. Щербина В. Захисна функція трудового права в умовах ринкових відносин // Підприємництво,господарство і право. - 2007. - №2. - №99-102.

  10. Щербина В. Нове визначення поняття функцій трудового права // Підприємництво,господарство і право. - 2006. - №6. - С.36-39.

  11. Щербина В. Про основоположні принципи трудового права України // Підприємництво,господарство і право. - 2007. - №1. - С.13-17.

  12. Ярошенко О. Джерела трудового права на соціально - партнерському рівні // Вісник академії правових наук України. - 2005. - №2. - С.208-218.

  13. Галиця О. Деякі новели проекту трудового кодексу України // Юридичний журнал. - 2006. - №4. - С.28-37.

  14. Дудін В. Чи готова Україна до трудового кодексу? (Аналіз законопроекту) // Юридичний вісник України. - 2008. - №28. - 12 липня. - С.7.

  15. Дустак А. Замечания к проекту трудового кодекса // Юридическая практика. - 2005. - №28. - 12 июня. - С.12

  16. Зарминький О. Про необхідність створення трудового процесуального кодексу України // Право України. - 2006. - №9. - С.90-92.

  17. Комаров В.А. Трудове законодавство і сучасність // ДДУВС,2007 _Вик2. - С.28-35.

  18. Машков К. Підстави застосування до працівників заохочень за трудові досягнення // Право України. - 2007. №11. - С.35-40.

  19. Новації,закладені в проекті Трудового кодексу // Людина і праця. - 2005. - №3. - С.9-11.

  20. Нормативно - правові акти з соціально - економічних питань // Людина і праця : Журнал із соціально - економічної проблематики. - 2007. - №1. - С.30-47.



ТЕМА №5. МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Ключові поняття: дійсна шкода, реальна шкода, упущена вигода, колективна відповідальність, індивідуальна відповідальність, обмежена відповідальність, повна відповідальність, відшкодування збитків.
ПЛАН:

  1. Значення, функції матеріальної відповідальності сторін трудового договору. Види матеріальної відповідальності працівників.

  2. Визначення розміру шкоди, яка підлягає відшкодуванню працівником. Порядок відшкодування шкоди, заподіяної працівником.

  3. Підстава, умови і види матеріальної відповідальності підприємства, установи, організації за шкоду, заподіяну працівникові.

  4. Відмінність відшкодування шкоди за трудовим та цивільним законодавством.

  5. Матеріальна відповідальність за шкоду, заподіяну працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним із виконанням трудових обов'язків: суб’єкти та проблеми проведення розрахунків.



  1   2   3   4

Схожі:

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни “Національна економіка” напрями...
Робоча навчальна програма з дисципліни "Національна економіка" / Р. М. Романінець. Донецьк: ДонДУУ, 2012. 21 с
Робоча навчальна програма дисципліни для студентів спеціальності...
Нормативний курс „Екологічне право України” розрахований на студентів юридичного факультету з метою засвоєння ними наукових положень,...
Робоча навчальна програма дисципліни “ Історія України” для освітньо-кваліфікаційного...
Робоча навчальна програма складена відповідно до навчальної програми «Історія України»
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни „ Історія держави і права...
Робоча навчальна програма з дисципліни „Історія держави і права зарубіжних країн”. / Укладач: проф. Скрипникова Л. В
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З предмету „ Телекомунікаційні системи...
Робоча навчальна програма складена відповідно до програми, затвердженої директором коледжу
РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Робоча програма з дисципліни «Банківське право» для студентів за напрямом підготовки 030508 «Фінанси і кредит»
РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
...
РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Робоча програма з дисципліни «Етика та естетика» для студентів за напрямом підготовки 030502 «Економічна кібернетика», 030505 «Управління...
РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Робоча програма з дисципліни «Правові аспекти банківської діяльності» для студентів за напрямом підготовки 0501 «Економіка і підприємництво»...
РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Робоча програма з дисципліни «Правові аспекти фінансової діяльності підприємств» для студентів за напрямом підготовки 0501 «Економіка...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка