Педагог-організатор Жашківської спеціалізованої школи№1 з поглибленим вивченням окремих предметів Жашківської районної ради


Скачати 139.48 Kb.
Назва Педагог-організатор Жашківської спеціалізованої школи№1 з поглибленим вивченням окремих предметів Жашківської районної ради
Дата 25.02.2016
Розмір 139.48 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Гричина Алла Миколаївна,

педагог-організатор Жашківської спеціалізованої школи№1 з поглибленим вивченням окремих предметів Жашківської районної ради

Рак Вікторія Василівна,

педагог-організатор Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Жашківської районної ради

Синиця Антоніна Юхимівна,

педагог-організатор Ягубецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Христинівської районної ради

Синявська Наталія Андріївна, педагог-організатор Великосевастянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Христинівської районної ради


Сценарій позакласного заходу, присвяченого Дню захисника України

«БЛАГОСЛОВЕННА ТА ДЕРЖАВА, ЩО МАЄ ВІДДАНИХ СИНІВ»
Мета: формувати в учнів розуміння поняття «єдність», «цілісність», «герой», «патріот», громадянські якості, почуття поваги до захисників Вітчизни;

виховувати справжніх патріотів держави, почуття гордості за людей, які боролися за незалежність України.

Обладнання: мультимедійний проектор, святково прибрана сцена;

на сцені Державний Герб України, Державний Прапор України, червоно-чорний прапор;

напис «Благословенна та держава, що має відданих синів», портрети Степана Бандери, Романа Шухевича, Михайла Грушевського, В’ячеслава Чорновола;

кошик з чорнобривцями, квітами - символами України, калиною, вербою.

Хід заходу

Ведучий: Буває,часом сліпну від краси,

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,
Оці степи, це небо, ці ліси
Усе так гарно, чисто, незрадливо,

Усе як є – дорога, явори,
Усе моє - все зветься Україна.
Учениця у народному костюмі виконує пісню «Україночка»

Слайд 1

Ведучий: Президент України П.О.Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року підписав Указ № 806/2014, яким в Україні встановлено свято — День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня.

Ведучий: Уже багато років поспіль 14 жовтня ми відзначаємо величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Упродовж століть воно набуло особливо важливого змісту, оскільки пов’язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів.

Ведучий: Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею.

Ведучий: Тому у часи незалежності свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва.

Ведучий: Під час Другої світової війни зародилася Українська повстанська армія як збройна сила проти гітлерівської окупації батьківських земель та більшовицької наруги над нашим народом.

Ведучий: Віддавшись під опіку Пресвятої Богородиці, вояки вважали свято Покрови днем створення легендарної визвольної армії.

Ведучий: Радянські солдати також зверталися з молитвою до Господа та Святої Діви перед атакою на позиції фашистів.

Ведучий: Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.

Ведучий: Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовний цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.
Ведучий: Саме 14 жовтня, має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Це свято має символізувати нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України.
Пісня «Я - захисник» у виконанні учнів 10 класу
Ведучий: Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів.

Ведучий: Кожна епоха історії мала своїх сподвижників, борців-служителів України, які потом і кров’ю крок за кроком боролися за незалежність. Саме сьогодні ми маємо згадати їх.
Слайд 2

Ведучий: В’ячеслав Чорновіл писав: «Важко назвати іншу націю, яку б так часто знищували і так нещадно шматували, ділили між жадібними сусідами, і яка знову поставала б до життя, як фенікс із попелу, народжувала нову еліту, знаходила сили для самоствердження».

Ведучий: Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров′ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності.
Учень читає вірш Д.Чередниченка «Єдина Україна».

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель, не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу,

Володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

І козаки, й стрільці січові

За тебе гинули в полях.

У небесах сузір′я Лева

Нам світить на Чумацький шлях.

Стражденна чаєчко-небого.

Єдині два твої крила.

Виходим, нене, у дорогу.

Аби ти вільною була.

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на світі в нас одна.
Звучить пісня «Я України син» ( муз. П. Мрежук, сл. В. Крищенко)

Слайд 3-4
Ведучий: Упродовж століть землі України були розділені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часів Київської Русі, Галицько-Волинської держави.

Ведучий: Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розділених частин України в межах однієї держави
Слайд 5

Ведучий: Наступною героїчною сторінкою нашої історії були і є - козаки.

Ведучий: Сягнувши пам'яттю в глибоку давнину кожен українець з гордістю називає себе нащадком і спадкоємцем козаків. Вони через віки навчали нас боротися за незалежність та любити свою землю.

Ведучий: Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг. Козацтво сформувалося з утікачів від панської сваволі, сміливців, які шукали слави на полях битв. Перші укріплення почали називати Січ.
Флешмоб «Ми – діти козацького роду» (кожен клас готує елемент народного танцю)

Слайд 6
Ведучий: Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті. 

Ведучий: Так здекларував IV універсал Центральної Ради, проголошений 22 січня 1918 року. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу».
Слайд 7
Ведучий: А вже через 7 днів, 29 січня 1918 року чужинська орда хлинула на Україну. Основні українські військові сили залишилися в Києві, бо робітники, обдурені більшовиками, хотіли повалити Центральний уряд, законний уряд Української держави.

Ведучий: Вони всі принесли на жертву Батьківщині свою молодість, радість, щастя, невтишиме горе рідних і молоді свої життя… Воістину виконали заповіт Сократа: «Яка б не була для тебе жорстока Батьківщина, яких би жертв вона не вимагала від тебе, мусить вона бути для тебе дорожча за батьків, миліша за дітей».

Ведучий: Микола Луків написав у вірші «Крути»:

Ще юнаки, ще майже діти,

А навкруги і смерть, і кров.

«На порох стерти, перебити!» -

Іде на Київ Муравйов.

Полків його не зупинити,

Та рано тішаться кати:

Коли стають до зброї діти,

Народ цей – не перемогти!

«Ой ви, Крути, засніжені Крути,

Наше горе і праведний клич,

Нам ніколи про вас не забути…»

Ведучий: Вересень 1939 року. Майже всі українські землі об’єдналися нарешті в одній державі, та, на превеликий жаль, не самостійній, а в союзі радянської імперії, в керівництва якої сама думка про незалежність викликала неймовірну лють, жорстокість, ненависть і бажання вбити цю думку в самому зародку.


Слайд 8

Ведучий: Дуже скоро нова влада показала свою справжню суть: переповнені тюрми не могли вмістити всіх ув’язнених; в далекі простори Сибіру поповзли довгі ешелони, заповнені сім’ями «ворогів народу». В перші дні радянсько-німецької війни відступаючі частини Червоної Армії фізично знищили більшу частину ув’язнених у Львові, Станіславі, Стрию, Дрогобичі, Самборі, Бережанах і багатьох інших містах, де утримувалися в’язні.
Слайд 9
Демонстрація фільму режисера Олеся Янчука «Нескорений». Режим доступу: https://www.youtube.com

Фрагмент 1 (в тюрмі).
Слайд 10

Ведучий: 30 червня 1941 року в приміщенні Львівської «Просвіти» народними зборами було проголошено «Акт відновлення української державності», на підставі якого розпочався процес державотворення на місцях. Але активність українців ішла врозріз з планами німецького командування, для якого відновлення Української держави стало більмом в оці.

Ведучий: Ярослав Стецько, Степан Бандера, Роман Шухевич та багато інших провідників ОУН і міністрів відновленої Української держави були заарештовані і відправлені в концтабори,

Ведучий: А відновлена Українська держава була ліквідована і поділена на окремі частини.

Ведучий: Цей факт відкрив очі всім свідомим українцям на справжню суть фашизму і спричинив її різкий поворот від співпраці з німцями до різкого протистояння з ними і війни на два фронти. В лісах почали формуватися перші відділи УПА.


Читець ( учень 11 класу в комуфляжній формі читає вірш)
Шляхом твердим повстанським йду,
Хай називає кат мене бандитом.
Туди іти сказав Великий Дух,
У серці голос чую той щомиті.
Немає в мене іншої мети,
Ми в ореолі щастя, Україно.
Хай на шляху цім смерть, не кину йти,
Постане месник на святих руїнах.


Звучить пісня Т.Петрененка «Україно»
Слайд 11

Ведучий: 23 роки Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що у буремні 90 – ті, Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер.

Слайд 12-13

Ведучий: Ще рік тому ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною,тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій. Ще рік тому ми не особливо звертали увагу на слова «слава Україні – Героям слава»,а тепер ці слова набули нового змісту.

Ведучий: Наразі вже точно зрозуміло,кому ці слова адресовані,і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери на плечах яких тримається наша армія.

Слайд 14

Ведучий: Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням це вже віддання шани найкращим,котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є засвідченням справжнього патріотичного подвигу.
Слайд 15

Виходять двоє читців в національному одязі

Не розчаровуйсь в Україні,

А розумій її печаль.

Що робиш ти для неї нині –

У себе спершу запитай.

Не розчаровуйсь в Україні,

Вона свята, а грішні – ми

В її недолі часто винні

Її ж бо дочки і сини.

Не розчаровуйсь в Україні,

Ідеї волі певним будь,

Бо тільки той є справжнім сином,

Хто вміє неньку захистить.

Не розчаровуйсь в Україні,

Вір, що мине важка пора,

Розквітне пишний цвіт калини,

В садах достатку і добра.
Педагог – організатор: Дорогі друзі! Сьогоднішній захід ми проводили з єдиною метою: щоби ще раз і ще раз прочитати, заглибитися, осягнути сторінки нашої багатостраждальної історії. Нелегкою виявилася їхня доля, як і доля тисяч патріотів, але вони і сьогодні, не покладаючи рук, роблять усе для того, щоб підростаюче покоління, тобто ви, діти, знали свою історію, гордилися своїми героями, передавали її наступним поколінням, а не виростали безрідними манкуртами-яничарами.

Отож, саме на Покрову слід вшановувати пам’ять про тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога.

Тож складемо сьогодні щиру молитву Пресвятій Богородиці, щоб покрила своїм омофором Український народ та наше військо, повсякчас підтримувала нас, плекала мужність українських військовослужбовців й оберігала їхні життя».
На фоні мелодії дві учениці читають вірш

«Благословенна та держава, що має відданих синів!»

автор: Наталія Козленко

Заради щастя і свободи,

Заради гідності народу,

Заради честі України -

Вшануємо синів країни,

Тих, що в нерівному бою

Свою Вітчизну захищали

І кров за неї проливали!
Згуртована патріотизмом,

Від комунізму і фашизму

УПА загонами міцними

На захист встала України!
Бо патріот – це та людина,

Що кров, без жалю, до краплини

Віддасть за долю Батьківщини,

За свій народ, за незалежність,

За неба і ланів безмежність,

За Прапор наш жовто-блакитний!

УПА – стояла непохитно!

Від ворожнечі та війни!
Героям України – слава!

Благословенна та держава,

Що має відданих синів!

Слава Україні! Героям Слава!
Флешмоб «Нам потрібне мирне небо»

(танцювальна композиція кінцевою картинкою, якої є створення карти України з голубом миру)

Використана література:
1. Наша Україно! Ми твоя надія, ми – твоє майбутнє й заповітні мрії: методичні рекомендації до проведення Першого уроку у 2015-2016 навчальному році у 5-9 класах/ [Кудін В.С., Бугайчук Н.В., Величко С.В.] – Черкаси: Видавництво ОІПОПП, 2015. – 28с.

2. Уроки мужності в середній школі: навч.-метод.посібник.(Текст)/ уклад. Л.В. Климко – Х.: ВГ «Основа», 2015. – с.83, 86;

3. 10 нових віршів про Майдан: герої не вмирають! « Література.... [Електронний ресурс].– [Електронний ресурс] – режим доступу: http://vsiknygy.net.ua/neformat/34345/

4. Відеокліп «Мамо не плач» [Електронний ресурс] – режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=UkEFKOd3qv4

5. Відеокліп «Дай боже сили нашим солдатам» [Електронний ресурс] –режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=8Rp9AxRjE9I

6. Вірші про небесну сотню. [Електронний ресурс] – режим доступу:

http://ogo.ua/articles/view/2015-02-20/48666.html

http://vsiknygy.net.ua/neformat/34345/

http://zozule4ka.com/virshi/29-vrsh-pro-maydan.html

7. Пісня «Небесна сотня України» [Електронний ресурс] – режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=q43dRhAmBLI

8. Пісня Алли Івашиної «Благослови» [Електронний ресурс] – режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=IeB1YYGedzQ

Схожі:

Яреми Гояна «Пророк»
Баришенко Лариса Іванівна, вчитель української мови та літератури Бородянської спеціалізованої школи-загальноосвітнього закладу І-ІІІ...
Програма з історії України для загальноосвітніх навчальних закладів
Денисюк Олена Леонідівна, вчитель історії Бородянської спеціалізованої школи-загальноосвітнього закладу I-IIIступенів №1 з поглибленим...
Програма з історії України для загальноосвітніх навчальних закладів
Денисюк Олена Леонідівна, вчитель історії Бородянської спеціалізованої школи-загальноосвітнього закладу I-IIIступенів №1 з поглибленим...
У правди – земля під ногами, У правди – нескорені крила! То хай же...
Баришенко Лариса Іванівна, вчитель української мови та літератури Бородянської спеціалізованої школи-загальноосвітнього закладу І-ІІІ...
«Музика в житті Т. Г. Шевченка» Виконала: педагог-організатор Жашківської загальноосвітньої
Але ніколи не минеться народ і його невгасима любов до всього найкращого, що квітчає рід людський і землю рідну. Ніколи не погасне...
Конельськохутірська загальноосвітня школа І – ІІІ ст. Жашківської...
Мета: ознайомити глядачів із творчістю Фросини Василівни Мороз, навчити учнів розуміти глибину її творів, виховувати почуття любові...
План реалізації проекту по відзначенню 70-ї річниці партизанського...
...
УРОК ЕКСКУРСІЯ «WELCOME TO GREAT BRITAIN»
Артемівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів
Типовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням...
Додатковий час на поглиблене вивчення предметів, введення курсів за вибором, факультативи
УКРАЇНА ШЕВЧЕНКІВСЬКА РАЙОННА В МІСТІ КИЄВІ ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ...
Спеціалізована школа №102 діє у відповідності до Статуту, затвердженого в управління освіти Шевченківської районної у м. Києві державної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка