Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 1 Загальна лікарська підготовка Медичний профіль – патологічна анатомія


Скачати 2.17 Mb.
Назва Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 1 Загальна лікарська підготовка Медичний профіль – патологічна анатомія
Сторінка 1/21
Дата 20.03.2013
Розмір 2.17 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21




Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 1 Загальна лікарська підготовка

Медичний профіль – патологічна анатомія
117 При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану тканину?

A. * Білірубін

B. Гемоглобін

C. Ліпофусцин

D. Індол

E. Меланін

120 В шкірі виявлена щільна, рухома, чітко відмежована від оточуючих тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно – хаотично переплетені колагенові волокна, клітин мало. Назвіть пухлину?

A. * фіброма

B. міома

C. Гістіоцитома

D. Дерматофіброма

E. Десмоїд.

125 На розтині померлої виявлено морфологічні прояви стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапана. Гістологічно в міокарді – вогнищевий кардіосклероз, наявність квітучих гранулем Ашоф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш імовірний?

A. * Ревматизм.

B. Склеродермія.

C. Дерматоміозит.

D. Вузликовий периартериїт.

E. Системний червоний вовчак.

133 При гістологічному дослідженні діагностичної біопсії лівого вушка серця виявлено ревматичну гранулему, яка побудована із вогнища фібриноїдного некрозу, навколо якого розміщені базофільні макрофаги, лімфоцити, фібробласти і поодинокі плазмоцити. Вкажіть ймовірний тип запальної реакції на імунній

A. * Гіперчутливість сповільненого типу

B. Нормергічний тип

C. Гіперчутливість негайного типу

D. Вроджений імунодефіцит

E. Набутий імунодефіцит

134 При мікроскопічному дослідженні шийного лімфатичного вузла виявлено скупчення епітеліоїдних клітин, лімфоцитів і гігантських клітин Пірогова-Ланганса. В центре казеозний некроз. Вкажіть найбільш вірогідну патологію.

A. * Туберкульоз

B. Риносклерома.

C. саркоидоз

D. Сап.

E. Сифіліс.

135 При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

A. * Тканинний

B. Клітинний.

C. Гістохімічний

D. Функціональний.

E. Метаболічний.

239 Чоловік, 19 років страждав з раннього дитинства бронхо-ектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнійним ексудатом виявлено збільшені в розмірах нирки щільної консистенції, кірковий шар потовщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Назвати процес, який розвився в нирках ?

A. *Вторинний амілоїдоз

B. Гломерулонефрит

C. Хронічний пієлонефрит

D. Вроджений кістоз нирок

E. Вторинний нефросклероз

240 Дитина 3 років з множинними порушеннями розвитку кісток лицевого відділу черепа. Причина смерті – сепсис, який розвився на фоні бронхопневмонії. В крові вміст імуноглобулінів в межах фізіологічної норми.На розтині встановлена відсутність тимусу. Назвати головну причину

A. *Синдром недостатності клітинного імунітету

B. Синдром комбінованого імунодефіциту

C. Вторинний імунодефіцитний синдром

D. Гострий лімфолейкоз

E. Синдром хронічної інтоксикації

241 У дитини 3 років з диспепсією аліментарного характеру протягом 60 днів в перебігу захворювання відмічали прогресуючу кровоточивість ясен, наявність петехіальних крововиливів в шкірі та слизовій оболонці ротової порожнини, наявність перидентальної інфекції. . Вказані зміни характерні для:

A. *Авітамінозу С

B. Авітамінозу Д

C. Авітамінозу В1

D. Авітамінозу В6

E. Авітамінозу А

242 У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного запалення в товстому кишківнику . Ваш діагноз:

A. *Дизентерія

B. Амебіаз

C. Черевний тиф

D. Холера

E. Балантидіаз

290 У ребенка 5 лет развился менинкогокковый менингит. Макроскопически : мягкие мозговіе оболочки желто-зеленого цвета, отечые. Назовите форму воспаления

A. Фибринозно-гнойное

B. Серозное

C. Геморрагическое

D. Катаральное

E. Гнилостное

292 При аутопсии умершего наркомана, на коже дистальных отделов нижних конечностей обнаружены багрово-красные пятна, бляшки и узлы (саркома Капоши). Выявлена также острая пневмония, вызванная пневмоцистами. Для какого заболевания характерны данные изменения?

A. *СПИД

B. Грипп

C. Корь

D. Дифтерия

E. Сибирская язва

293 На вскрытии умершего, приехавшего из тропической страны, обнаружен гемомеланоз печени, селезенки и элементов ретикулоэндтелиальной стромы. Для какого заболевания характерны такие изменения?

A. *Малярия

B. Дизентерия

C. Сахарный диабет

D. Сыпной тиф

E. Грипп

422 Хвора 70 років прооперована з приводу “гострого живота”. Під час операції виявлено близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, просвіт верхньої брижової артерії обтурований тромбом. Який процес розвинувся в кишці?

A. *Гангрена

B. Пролежень

C. Білий інфаркт

D. Білий інфаркт із геморагічним вінчиком

E. Коагуляційний некроз

423 Хворий, що страждав раком шлунка, помер унаслідок ракової кахексії. На розтині трупа були знайдені характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?

A. *Буре атрофічне

B. Волосате

C. Панцирне

D. Тигрове

E. Волове

424 Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

A. *Гіпертрофію правого шлуночка серця

B. Гіпертрофію лівого шлуночка серця

C. Амілоїдоз

D. Великоосередковий кардіосклероз

E. Розрив серця

425 На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностована паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

A. *Тигрове серце

B. Волове серце

C. Волосате серце

D. Панцирне серце

E. Легеневе серце

426 У хворого цукровим діабетом з'явився різкий біль у правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, осередки відшарування епідермісу, виділення з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна форма некрозу розвилася в хворого?

A. *Гангрена волога

B. Пролежень

C. Секвестр

D. Гангрена суха

E. Інфаркт

427 Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині трупа?

A. *Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста.

B. Великі строкаті

C. Великі червоні

D. Великі білі

E. Великі з множинними тонкостінними кістами

428 У хворого з вадою мітрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?

A. *Гемосидерин

B. Меланін

C. Гемоглобін

D. Гемомеланін

E. Сірчасте залізо

429 У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітини. Плевральна пункція дала 700 мл в?язкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес розвився у плевральній порожнині?

A. *Емпієма плеври

B. Бронхопневмонія

C. Серозний плеврит

D. Геморрагичний плеврит

E. Карциноматоз плеври

430 Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерії на розтині повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?

A. *Дифтеритичне запалення

B. Крупозне запалення

C. Геморагічне запалення

D. Серозне запалення

E. Катаральне запалення

431 Для гістологічного дослідження доставлене очне яблуко, у судинній оболонці якого виявлене пухлиноподібне утворення 1 х 0,4 см чорного кольору. . У клітках – множинні патологічні мітози і у цитоплазмі багатьох з них визначається пігмент жовто-бурого кольору. Ваш діагноз?

A. *Меланома

B. Неврінома

C. Ангіосаркома

D. Нейробластома

E. Гангліонейробластома

432 При мікроскопічному дослідженні біоптату з товстої кишки виявлена пухлина з призматичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і розміру. Клітини поліморфні, ядра гіперхромні, є патологічні мітози. Базальна мембрана залоз зруйнована . Ваш діагноз.

A. *Аденокарцинома

B. Базально-клітинний рак

C. Солідний рак

D. Слизовий рак

E. Недиференційований рак

433 У чоловіка 30 років при гістологічному дослідженні біоптату з шийного лімфатичного вузла виявлені гранульоми, які складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, багатоядерних гігантських клітин типу Пірогова-Лангханса. У центрі гранульом визначається некроз. Який збудник потрібно виявити в зоні некрозу для підтвердження діагнозу туберкульоз?

A. *Мікобактерію Коха

B. Бліду трепонему

C. Стафілокока

D. Бацили Волковича-Фріша

E. Сальмонели

500 В пункционном биоптате печени найденадистрофия гепатоцитов,и некрозы их, склероз с нарушение балочного и дольчатого строения с образованием ложных долек, регенераторных узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.

A. * Цирроз печени

B. Хронический гепатоз

C. Хронический гепатит

D. Прогрессирующий массивный некроз печени

E. Острый гепатит

501 У больного, жителя приморского города на юге страны, с выраженными поносами и рвотой, погибшего от обезвоживания на вскрытии найдена картина острого гастроэнтерита с серозно-десквамативным воспалением в тонкой кишке. Выберите наиболее верный диагноз.

A. *Холера

B. Бактериальная дизентерия

C. Брюшной тиф

D. Амебиаз

E. Сальмонеллез

502 При вскрытии трупа шахтера, проработавшего в шахте более 10 лет в легком выявлены тяжи белесоватой волокнистой ткани и узелки 0,2-0,3 см в диаметре, При гистологическом исследовании в узелках небольшое количество коричневатой пыли, концентрические разрастания соединительной ткани, бедной клетками, с выраженным гиалинозом. О каком пневмокониозе следует думать в данном случае?

A. *Силикоз

B. Талькоз

C. Асбестоз

D. Сидероз

E. Бериллиоз

503 При эндоскопическом исследовании мочевого рузыря проведена биопсия опухоли, состоящей из тонких, ветвящихся сосочков покрытых нсколькими рядами клеток переходного эпителия. Назовите опухоль.

A. *папиллома

B. Базалиома

C. Переходноклеточная карцинома

D. Плоскоклеточная карцинома

E. Фидроаденома

536 У мужчины 43 лет, умершего в хирургическом отделении при явлениях разлитого гнойного перитонита, на вскрытии в дистальном отделе тонкого кишечника обнаружены выступающие в просвет пейеровы бляшки, поверхность некоторых из них была покрыта струпом, коричневато-зеленоватого цвета, в центре некоторых бляшек имелись глубокие дефекты, достигающие серозного слоя,. Для какого заболевания характерны изменения, обнаруженные в

A. * Брюшной тиф

B. Дизентерия

C. Туберкулез кишечника

D. Болезнь Крона

E. Стафилококковый энтерит

537 У женщины, доставленной после укуса гюрзы (ядовитая змея), выявлен резко выраженный внутрисосудистый гемолиз. На вскрытии селезенка, костный мозг и лимфатические узлы имели бурую окраску. При микроскопическом исследовании в цитоплазме макрофагов обнаружено обилие пигмента коричневого цвета. Какой пигмент накопился в тканях?

A. * гемосидерина

B. гематоидина

C. гематина

D. липофусцина

E. билирубина.

538 На вскрытии трупа женщины 63 лет, страдавшей ревматизмом, комбинированным митральным пороком. Створки митрального клапана резко утолщены, сращены между собой, каменистой плотности, определяется хруст при разрезе. Какой патологический процесс обусловил каменистую плотность

A. * Дистрофическое обызвествление

B. Метастатическое обызвествление

C. Метаболическое обызвествление.

D. Фибриноид

E. Амилоидоз.

539 При вскрытии трупа больного, страдавшего крупозной пневмонией и умершего от пневмококкового сепсиса, в правой плевральной полости содержалось 900мл мутной зеленовато- желтого цвета жидкости. Листки плевры тусклые, полнокровные. Назовите клинико-морфологическую форму воспаления в плевральной полости.

A. * Эмпиема.

B. Фибринозное воспаление.

C. Флегмона.

D. Хронический абсцесс.

E. Острый абсцесс.

540 На вскрытии трупа больного, страдавшего лейкозом и умершего от нарастающей хронической анемии, на вскрытии сердце увеличено в размерах, мышца сердца на разрезе тусклая, дряблая, бледно-серого цвета, под эндокардом определяются желтые пятна и полосы. Какой патологический процесс развился в сердце?

A. *Паренхиматозная жировая дистрофия

B. Вакуольная дистрофия.

C. Гиалиново-капельная дистрофия.

D. Мезенхимальная жировая дистрофия.

E. Рабочая гипертрофия

541 Больной, 59 лет, в течение длительного времени страдает хроническим алкоголизмом. При многократном исследовании биопсийного материала печени были диагносцированы повторные атаки алкогольного гепатита. При макроскопическом исследовании- печень желтого цвета плотной консистенции, край ее заострен, поверхность печени бугристая, на разрезе печень с множеством мелких узлов. О каком заболевании

A. * Цирроз печени.

B. Рак печени.

C. Подострая дистрофия печени.

D. Хронический гепатит.

E. Острый гепатит.

542 У результаті гістологічного дослідження біоптату із стінки бронха хворого хронічним бронхітом в слизовому шарі виявлені розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та містять дифузний запальний інфільтрат. Який вид бронхіту спостерігається у хворого?
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21

Схожі:

Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 2 Загальна лікарська підготовка
Контактний, коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані....
Крок “Загальна лікарська підготовка” Банк 2005-2006 року Біологія
У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина з ІV групою, у якої діагностували гемолітичну хворобу внаслідок резус-конфлікту....
Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія
При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл 80, колі-індекс...
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ КРОК 1 ЗАГАЛЬНА ЛІКАРСЬКА ПІДГОТОВКА
Хворий на хронічну серцеву недостатність довгий час одержував серцевий глікозид середньої тривалості дії дигоксин в таблетках. Це...
ПАТОЛОГІЧНА АНАТОМІЯ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК
Рекомендоване Вченою радою Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова
Кафедра патологічної анатомії патологІчНА анатомІя стоматологІчНих...
В навчальному посібнику розглядаються основні питання розвитку будови, морфологічні особливості дистрофічних, запальних, передпухлинних...
«ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ» Збірник тестових завдань і кросвордів...
Збірник тестових завдань і кросвордів з предмету «Товарознавство продовольчих товарів»
ПЕРЕЛІК ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ДО КОМПЛЕКСНИХ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ЗАВДАНЬ З...
Федорів працював у Москві та Львові в. «Пересопницьке Євангеліє» перша українська друкована книга
Клас Зміст завдань відповідає діючій програмі для загальноосвітніх...
Кожен варіант складається з трьох частин, які відрізняються за складністю та формою тестових завдань
Як працювати з тестовими завданнями
Найперше випробування, яке пропонуватиметься вам на кожному етапі, – це виконання тестових завдань (у перший конкурсний день – з...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка