Крок “Загальна лікарська підготовка” Банк 2005-2006 року Біологія


Скачати 321.55 Kb.
Назва Крок “Загальна лікарська підготовка” Банк 2005-2006 року Біологія
Сторінка 1/3
Дата 20.04.2013
Розмір 321.55 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3
Крок 1. “Загальна лікарська підготовка”

Банк 2005-2006 року

Біологія

У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина з ІV групою, у якої діагностували гемолітичну хворобу внаслідок резус-конфлікту. Яка група крові можлива у батька дитини?

A * ІІІ(В), резус-позитивна;

B І (О), резус-позитивна;

C ІІ (А), резус-позитивна;

D ІV(АВ), резус-негативна

E ІІІ (В), резус-негативна
Хворий поступив у клініку зі скаргами на біль в грудях, задуху, слабість та кашель з харкотинням з домішкою крові. З анамнезу відомо, що він декілька місяців перебував у відрядженні на Далекому Сході і часто вживав в їжу раки, краби. Який попередній діагноз?

A *Парагонімоз

B Дифілоботріоз

C Опісторхоз

D Фасціольоз

E Теніоз
У хворого відкрита рана обличчя з підритими краями, спостерігається некротканин з поступовим частковим гангренозним процесом, що майже доходить до кісткової тканини. У рані при детальному обстежені виявлені живі личинки. Хворому виставлений діагноз – тканинний міаз. Личинки яких двокрилих викликали цю хворобу?

A *Wohlahrtia magniica

B Glossina palpalis

C Musca domestica

D Phlebotomus pappatachi

E Stomoxys calcitrans
У хворого з механічною жовтяницею та яскравим проявом токсико-алергічних реакцій при додатковому обстеженні у фекаліях виявлені дрібні яйця товщиною 26-30 мкм, асиметричні, мають кришечку і невеликий горбок на протилежних кінцях. З анамнезу життя відомо, що хворий, який проживає в Західній Україні, протягом 20 років працює вахтовим робітником у Західному Сибіру. Який діагноз захворювання?

A * Опісторхоз

B Фасціольоз

C Дікроцеліоз

D Парагонімоз

E Нанофієтоз
При якій взаємодії генів ген-інгібітор лише пригнічує дію іншого гена і не детермінує розвиток певної ознаки?

A * Епістаз

B Домінування

C Неповне домінування

D Кодомінування

E Комплементарність
Народження двох, трьох, чотирьох і навіть семи монозиготних близнюків у людини пов’язане з тим, що ізольований бластомер розвивається у повноцінний організм. Яку назву має це явище?

A * Тотіпотентність

B Ембріональна індукція

C Лабільне деференціювання

D Стабільна диференціація

E Декодуюча організація
Методом каріотипування у чоловіка виявлено зайву Х-хромосому. Вкажіть ймовірність народження у нього сина від шлюбу з здоровою жінкою

A *нульова

B 50\%

C 75\%

D 25\%

E 100\%
Комплекс Гольджі виводить речовини із клітини завдяки злиттю мембранного мішечка з мембраною клітини. При цьому вміст мішечка виливається назовні. Який процес тут проявляється?

A *Екзоцитоз

B Ендоцитоз

C Активний транспорт

D Облегшена дифузія

E Жодна відповідь невірна
В Х-хромосомі людини є два домінантних гена, які беруть участь у згортанні крові. Таку ж роль виконує і аутосомно-домінантний ген. Відсутність жодного з цих генів призводить до гемофілії. Назвіть форму взаємодії між трьома генами.

A *Компліментарність

B Епістаз

C Полімерія

D Кодомінування

E Плейотропія
В рідині, отриманій при амніоцентезі, виявлені клітини з У-хромосомою. Чи є

показником для переривання вагітності?

A *Ні, це свідчить про чоловічу стать плоду

B Так, це свідчить про патологію.

C Це плейотропна взаємодія

D Зчеплене зі статтю успадкування

E Народяться близнюки
У якій послідовності під час мітозу у тварин і рослин відбуваються наступні процеси: 1. Ядерна оболонка руйнується. 2.Хромосоми рухаються до середини (екватора) – веретено поділу. 3. Мікро трубочки приєднуються до кінетохорів. 4. Дочірні хромосоми розходяться.

A * 1, 3, 2, 4

B 1, 2, 3, 4

C 2, 3, 1, 4

D 4, 3, 2, 1

E 3, 1, 2, 4
У здорових батьків народилась дитина з синдромом Патау. За допомогою якого методу антропогенетики можна від диференціювати дану патологію від фенокопії

A *Цитогенетичний

B Визначення статевого хроматину

C Біохімічний

D Близнюковий

E Дерматогліфічний
Вкажіть, до якого типу мутацій можна віднести організм з трисомією по 13 хромосомі – синдром Патау, 18 хромосомі – синдром Едварда, 21 хромосомі – синдром Дауна.

A *Анеуплоїдії по аутосомах

B Анеуплоїдії по гетеросомах

C Хромосомні аберації

D Фенокопії

E Соматичні мутації
Яким методом антропогенетики скористується лікар щодо скринінгу фенілкетонурії новонародженого

A *Біохімічний

B Генеалогічний

C Близнюковий

D Цитогенетичний

E Популяційно-статистичний
Дієтотерапія може запобігти клінічному прояву ряду спадкових хвороб або полегшити їх пребіг. Яку форму мінливості спричинює дієтотерапія?

A * Модифікаційну

B Мутаційну

C Комбінативну

D Корелятивну

E Тератогенну
Генетичний поліморфізм слугує основою міжпопуляційної і внутрішньопопуляційної мінливості людей, яка проявляється у нерівномірному розподілі по планеті деяких хвороб, важкості їх течії, різного ступеню передумовленості до них, дії ліків. Які наслідки для людей має дія мутаційного процесу, яка приводить до генетичного та фенотипового поліморфізму?

A * Спадкове різноманіття є перепоною для трансплантації органів

B Зменшується виникнення мутацій у популяції людей

C Збільшується накопичення гомозигот у великих популяціях

D Виключається дія природного добору і дрейфу генів

E Зменшується можливість загибелі зигот і ембріонів в кожному наступному

поколінні людей
Генетична детермінація розладу ліпідного обміну може бути пов’язана з дефіцитом лізосомальних ферментів, супроводжуватися збільшенням концентрації ліпідів у сироватці крові і відіграє важливу роль у розвитку атеросклерозу. При цьому відбувається сумарна дія багатьох генів на розвиток патології. Виникнення якої групи хвороб спричиняє вище зазначена дія генів?

A * Мультифакторні

B Моногенні

C Хромосомні

D Мітохондріальні

E Геномні
У жінок старшого віку (35-40 років) частіше народжується діти з вродженими вадами розвитку. Що є основним фактором, який впливає на появу тяжких аномалій, часто не сумісних з життям?

A * Генетичні дефекти в овоцитах на протязі життя

B Недостатня кількість овоцитів

C Зниження загального обміну речовин

D Недостатня гормональна активність

E Порушення продукції яйцеклітин у жінки
В еукаріотичній клітині під електронним мікроскопом виявлена система внутрішньоклітинних канальців і цистерн, яка поділяється на шорстку і гладеньку. Вона забезпечує ізоляцію ферментних систем і необхідна для послідовного включення їх в узгодженні реакції. Які органели є продовженням цієї системи, безпосередньо залежать від її функціонування, бо перетворюють синтезовані в ній речовини у більш складні сполуки?

A * Комплекс Гольджі

B Мітохондрії

C Мікротрубочки

D Центросома

E Лізосоми
При вивченні клітин підшлункової залози на субклітинному рівні виявлено порушення функцій концентрації, зневоднення і ущільнення продуктів внутрішньоклітинної секреції, а також синтезу полісахаридів, ліпідів, ферментів. Які органели відповідальні за вище названі процеси?

A * Комплекс Гольджі

B Рибосоми

C Лізосоми

D Мітохондрії

E Ендоплазматичний ретикулум
Для вивчення спадковості на молекулярному рівні використовують паразитичні форми, які можуть проникати у клітину бактерії, не викликаючи певний час її лізізу. Вони часто мають пуголовкоподібну форму, складаються з головки і хвоста, їх неможливо побачити у світловому мікроскопі. До яких форм організації живого належать ці паразити?

A * Бактеріофаги

B Плазміди

C Ціанобактерії

D Найпростіші

E Мікоплазми
Під час експедиції до Середньо Азії студенти виявили безхребетну тварину завдовжки 7 см. Тіло поділяється на головогруди з 4 парами ходильних ніжок і сегментоване черевце. В останньому сегменті задньочерев’я є дві отруйні залози, що відкриваються отворами на кінці жала. Було встановлено, що ця тварина є нічним хижаком і отруйною для людини. Учасники експедиції віднесли її до ряду:

A * Scorpiones

B Aranei

C Acarina

D Soepugae

E Aphaniptera
Жінка, яка повернулася з Індії звернулася до лікарні зі скаргами на сильний набряк кінцівок, статевих органів, грудей. Лікар при опитуванні хворої виявив, що жінка жила у місцевості з великою кількістю комарів. Під час обстеження виявлено рецидивний лімфаденіт, збільшені вузли середостіння. Для якої групи гельмінтозів характерні вище названі симптоми?

A * Філяріатози

B Трематодози

C Цестодози

D Анкілостомідози

E Шистосомози
У лікарню м. Владивостока звернувся пенсіонер, який не бував у тайзі, а часто працював у себе на дачі. Укус кліща заперечував, вакцинований не був. Хворим себе вважав з 06.06.2004р, коли у нього з’явилися головні болі, висока температура, явища лівобічного геміпареза. Звернувся за допомогою на 10 день захворювання. При огляді тіла хворого лікар помітив еритему під пахвами біля 5 см у діаметрі зі слідом укусу. Який діагноз найбільш імовірний?

A * Тайговий кліщовий енцефаліт

B Демодекоз

C Скабієз

D Малярія

E Трипаносомоз
У хворого, який прибув з Єгипту, є скарги на біль внизу живота, що посилюються під час сечовипускання. При опитуванні виявлено, що він часто купався в річці у жаркий час доби. В сечі хворого були знайдені домішки крові та яйця паразита з шипом. Яке захворювання можна передбачити?

A * Шистосомоз

B Опісторхоз

C Дикроцеліоз

D Парагонімоз

E Фасціольоз
При анализе крови у больного наблюдается: аномальный гемоглобин S, эритроциты аномальной формы. Больной жалуется на повышенную утомляемость.Наиболее вероятный диагноз:

A *Серповидно-клеточная анемия.

B Фенилклетонурия.

C Подагра.

D Гемофилия.

E Галактоземия.
Упрощенно считается, что резус фактор в эритроцитах у человека кодируется взаимодействием между собой двух генов одного локуса. Эти гены образуют и определяют:

A *Три генотипа и два фенотипа.

B Три генотипа и три фенотипа

C Три генотипа и четыре фенотипа

D Четыре генотипа и четыре фенотипа.

E Пять генотипов и четыре фенотипа
У матери группа крови резус-отрицательная. У неё родился ребенок резус-положительный с признаками гемолитической болезни. В этом случае у ребенка будут разрушаться:

A *Еритроциты

B Тромбоциты.

C Макрофаги.

D В-лімфоциты.

E Т-лімфоциты.
На клетку воздействовали мутагеном, который частично разрушил веретено деления. Проведен кариодлогический анализ. Подсчет хромосом в метафазной пластинке показал наличие 49хромосом. Данная мутация будет:

A *Гетероплоидия

B Полиплоидия

C Мозаицизм

D Триплоидия

E Дупликация
Нарушение нормального цветовосприятия - рецессивный признак, сцепленный с Х-хромосомой. Мать - носительница дальтонизма, а отец дальтоник. В этой семье вероятность рождени ребенка с аномальным цветовосприятием составит:

A *0.5

B 0.125

C 0.25

D 0.75

E 1
У девочки поставлен предварительный діагноз - синдром Шерешевского-Тернера. Проводится кариотипирование. На стадии анафазы митоза количество хромосом.в одной клетке составит:

A *90.

B 45.

C 46.

D 92.

E 94.
На основании фенотипического анализа у женщины поставлен предварительный диагноз “полисомия Х хромосом”. Для уточнения диагноза используется цитогенетический метод. Диагноз будет подтвержден, если кариотип будет:

A *48(ХХХХ).

B 48(XXXY).

C 48(XXYY)

D 47(XXY).

E 46(XX).
Структурный ген включает в себя 10.000 нуклеотидов. На экзонные участки приходится 6.000 нуклеотидов. Какое количество нуклеотидов приходится на интронные участки:

A *4.000.

B 8.000.

C 6.000.

D 3.000.

E 2.000.
Под мышками у человека обнаружены мелкие (1-1,5мм), сплющенные в спинно-брюшном направлении, бескрылые кровососущие насекомые. Их личинки развивались здесь же. Эти насекомые являются возбудителями:

A *Фтириоза

B Сонной болезни.

C Болезни Чагаса.

D Чумы

E Возвратного тифа.
На Африканском континенте зарегистрированы многочисленные случаи заболеваний, вызываемых круглыми червями-филяриями. Переносчиками этих гельминтов являются:

A * Комары

B Клопы

C Мухи це-це

D Москиты

E Блохи
При дегельминтизации у больного были выделены круглые черви до 4 см в длину, имеющие характерную бичеобразную форму, задняя часть тела самцов спирально закручена.Мерой профилактики против заражения этим гельминтом будет:

A * Тщательно мыть овощи и фрукты

B Термическая обработка свинины

C Термическая обработка говядины

D Кипячение сырой воды

E Проглаживать постельное белье горячим утюгом
При дегельминтизации у больного из кишечнике был изгнан ленточный червь длиной 3,5 м. Зрелые членики гельминта неподвижны и имеют до 12 боковых ветвей матки. В данном случае необходимо провести дополнительные исследования больного, чтобы исключить заболевание:

A *Цистицеркоз .

B Эхинококкоз

C Тениаринхоз.

D Дифиллоботриоз.

E Тениоз
У женщины проведено определение процентного содержания полового хроматина в клетках эпителия слизистой. В каком случае Вы будете подозревать патологию:

A *0\% клеток.

B 65\% клеток.

C 50\% клеток.

D 38\% клеток.

E 30\% клеток.
Анализируются активно делящиеся нормальные клетки красного костного мозга. Какое количество хромосом характерно для G1 периода в этих клетках:

A *46.

B 48

C 47

D 45

E 23
Предположим, что одна пара аллелей контролирует развитие хрусталика, а вторая пара – развитие сетчатки. В этом случае нормальное зрение будет результатом взаимодествия генов:

A *Комплементарность

B Плейотропия.

C Кодоминирование.

D Полимерия.

E Сверхдоминирование.
При дегельмінтизації у хворого виявлені довгі фрагменти гельмінта, що має членисту будову. Ширина члеників перевищує довжину, у центрі членика видно розеткоподібної форми утвір. Визначте вид гельмінта

A *Стьожак широкий.

B Альвеокок.

C Ехінокок.

D Ціп’як карликовий.

E Ціп’як озброєний.
У хворого з лихоманкою та висипанням на шкірі після обстеження за допомогою серологічних реакцій поставлений діагноз фасціольоз. Яким шляхом він міг заразитися?

A *При споживанні сирої води з річок.

B Через брудні руки.

C При вживанні зараженої риби.

D При вживанні зараженої печінки.

E Через мух.
У хворого з підвищеною температурою та висипанням на шкірі після обстеження за допомогою серологічних реакцій поставлений діагноз опісторхоз. Яким шляхом він міг заразитися?

A * При вживанні зараженої риби.
  1   2   3

Схожі:

Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 1 Загальна лікарська підготовка...
При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану...
Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 2 Загальна лікарська підготовка
Контактний, коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані....
Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія
При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл 80, колі-індекс...
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ КРОК 1 ЗАГАЛЬНА ЛІКАРСЬКА ПІДГОТОВКА
Хворий на хронічну серцеву недостатність довгий час одержував серцевий глікозид середньої тривалості дії дигоксин в таблетках. Це...
БІОЛОГІЯ програма зовнішнього незалежного оцінювання
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
Програми з біології та екології
Біологія. 7-11 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Біологія. 7-11 класи. – К.: Перун, 2005
Банк 2008-2009 року Біологія
У хворого в організмі знижений вміст іонів магнію, які потрібні для прикріплення рибосом до гранулярної ендоплазматичної сітки. Відомо,...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання з біології
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання з біології
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології 2012 розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
НАКАЗ
Про підсумки Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів та турнірів 2005/2006 навчального року
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка