Наша школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватись кожен учасник навчально-виховного процесу, де буде


Скачати 71.69 Kb.
Назва Наша школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватись кожен учасник навчально-виховного процесу, де буде
Дата 30.04.2013
Розмір 71.69 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Наша школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватись кожен учасник навчально-виховного процесу, де буде формуватись громадянська зрілість і особиста відповідальність за свій вклад у національно-культурне відродження України у розбудову держави.

На сучасному етапі розвитку суспільства педагогічний колектив школи, розуміючи потребу докорінного переосмислення виховної системи, насамперед виходить з таких позицій:

- Визнання того, що школа – навчальний заклад, покликаний відповідати потребам і умовам сучасного стану соціального розвитку України та забезпечувати освітні потреби села Ольшаниця а першу чергу.

- Школа має бути конкурентноздатною і престижною, а це можливо лише в режимі неперервного розвитку і творчого пошуку прогресивних технологій, методик зростання професіоналізму на педагогічному та управлінському рівні.

Вирішуючи ці завдання школа має забезпечувати різні види діяльності в широкому спектрі позакласної сфери – гуртковій, профільній, спортивній, художньо-естетичній роботі, максимально сприяючи розвитку і самовизначенню особистості дитини.

- Вирішення поставлених завдань можливе лише в атмосфері доброзичливості, довіри, співробітництва, відповідальності на всіх рівнях шкільного педагогічного простору.

Проблема виховної роботи школи :

Єднання зусиль вчителів та родини у формуванні мислячої, духовно і фізично здорової особистості”.

У виховному процесі школи, крім педагогів беруть участь батьки, працюючи в класних та загально-шкільному комітеті, батьківському всеобучу. У співпраці з батьками адміністрація та вчителі нашої школи виявляють тактовність, доброзичливе ставлення до їх пропозицій, своєчасно реагують на них, розуміють, що їх діяльність сприяє зближенню педагогів з батьками і на цій основі успішному вирішенню багатьох складних питань виховання.

Сім’я і школа – це берег і море. На березі дитина робить свої перші кроки, отримує перші уроки життя, а потім перед нею відкривається непізнане море знань, і шлях в цьому морі прокладає школа. Це не означає, що дитина повинна зовсім відірватися від берега – бо ж навіть моряки дальнього плавання завжди повертаються на берег.

Сім’я дає дитині первинну підготовку до життя, яку школа все-таки не може дати, тому що необхідний безпосередній дотик до світу близьких, які оточують дитину, світом дуже рідним, дуже потрібним, світом, до якого дитина з перших років привикає і з яким рахується. А вже потім народжується невідоме почуття самостійності, яке школа повинна підтримувати.

Для проведення підсумків різних видів контролю за станом виховної роботи використовуються такі форми: накази, індивідуальні бесіди, винесення відповідних питань на нараду при директорі, на засідання педагогічної ради, методичні об’єднання та наради класних керівників. Виконуючи основні завдання виховання учнів у школі спільно з педагогічним колективом використовуємо різноманітні форми й методи роботи: колективні творчі справи, години спілкування, бесіди, свята, зустрічі, екскурсії, конкурси, огляди, акції, виставки.

Створений системний підхід до управління процесом виховання.

З метою стимулювання роботи у школі діє рейтингова система оцінки діяльності педагогів та окремих учнів. Як підсумок виховної діяльності класних керівників, класних колективів в кінці навчального року проходить нагородження. Кращі класні колективи визначаються в номінаціях „Кращий клас школи”, „Кращий квітник”, „Найквітучіший клас школи”(озеленення).

У школі налагоджена робота з обдарованими дітьми, розроблені основні напрямки та завдання роботи з обдарованими, складений план виховної роботи для реалізації програми „Обдарована дитина” в якому враховано, що поняття „обдарованість” поєднує природні, інтелектуальні, творчі, спортивні здібності, які сприяють глибокому розумінню навколишньому світу, окремих напрямів науки і як результат – високий рівень самореалізації кожного учня. Ведеться картка обдарованої дитини, кожен класний керівник має інформацію відносно здібностей учнів у класі .

Адміністрація школи забезпечує учнів у обласних, районних та шкільних конкурсах, фестивалях, олімпіадах, засідання МАН. Щорічно школа має переможців, лауреатів та призерів.

Виховна робота школи




Організаційна

функція




Контролююча функція




Визначення розвитку особистості




Корекція діяльності особистості




Адміністрація

школи




Соціально-педагогічна та психологічна служба




Методична

функція




Координуюча

функція




Робота з класними керівниками




Допомога в проведенні виховних заходів




Створення умов для розвитку особистості учня




Проведення виховних заходів




Виховання на уроці




Гурткова робота та робота секцій




Робота класних керівників




робота вчителів та керівників гуртків




Робота з батьками




Вивчення умов життя учнів




Виховна робота під час предметних тижнів




Заняття дітей за інтересами


Багато виховних заходів проводиться в нашій школі, щоб виявити творчі здібності, таланти дітей, неповторність та оригінальність. Це – „Королева осінь”, „Нумо, дівчата”, „Нумо, хлопці”, „Алло, ми шукаємо таланти”, „Кращий гуморист” та багато інших. Неодноразово займали призові місця у районних конкурсах художньої самодіяльності, театрального мистецтва, КВК. Декілька років підряд команда школи „Фортуна” займала призові місця у брейн-рингу „Ерудит”.

Використання комп’ютерних технологій у виховній роботі підвищує її ефективність. Так на сайті школи викладена інформація про виховну роботу школи: новини, світлинова галерея, сценарії виховних свят.

Важливе місце у системі виховної діяльності школи посідає управління навчально-виховним процесом. У нашій школі це чіткий розподіл обов’язків між адміністрацією, всіма членами педагогічного колективу, творча співдружність з позашкільними закладами Рокитнянщини, використання ініціативи громадських організацій, залучення учнівського самоврядування тобто чіткий розподіл праці та встановлення функціональної залежності між усіма педагогічними системами та підсистемами.

З метою забезпечення відповідності діяльності школи державним стандартам та надання допомоги вчителям у підвищенні рівня виховної роботи, у школі постійно здійснюється управління та внутрішкільний контроль за виховною роботою.
Структура учнівського самоврядування Ольшаницької ЗОШ І-ІІІ

Загальні учнівські збори школи

Правління Учнівського самоврядування

Президент Учнівського самоврядування
Секретар Радник

Міністерства

Освіти та Старостат Охорони здоров’я

культури школи та спорту
Культури Рада вчителів- Охорони

та дозвілля консультантів і порядку

Країна Барвінкова Учнівський комітет Учнівський комітет

1-4 класи 5-8 класи 9-11 класи
Дитячі організації класних колективів

Країна „Барвінкова”

Голова товариств

Заступник
Товариство Товариство Товариство

„Мрійники” „Журавлик” „Джерельце”
Виховна система нашої школи – це складна психолого-соціо-педагогічна сукупність, яка охоплює весь педагогічний процес, інтегруючи навчальні заняття, позаурочне життя дітей, різноманітну діяльність і спілкування за межами школи. Школа працює у творчій співдружності з багатьма закладами Рокитнянщини.

На базі нашої школи функціонує 8 гуртків: 6 шкільних, 2 від Центру творчості.

Саме школа тепер єдина структура зацікавлена у позитивному розвитку особистості школяра. Ось чому викликає тривогу збільшення кількості дітей з девіантною поведінкою. Корекційно-виховна робота об’єднує зусилля адміністрації школи, психологічної служби, класних керівників.

Усвідомлюючи важливість радикальних змін у всіх сферах життя у нашій школі діє система профілактичної роботи по попередженню правопорушень серед школярів, створена рада профілактики правопорушень.

Адміністрація школи дбає про результативну систему співпробітництва: взаємодію з батьками в формі своєрідного всеобучу з запрошенням до співпраці представників громадських організацій по превентивному вихованню; по проблемах родинного виховання, по питанню адаптації першокласників, п’ятикласників, залучення батьків до позанавчальної виховної роботи, організації та проведення родинних свят, декад родинного виховання тощо.

У школі діє краєзнавчий музей історії села Ольшаниця, який був створений у 1883 р.

Музей став центром виховної роботи в школі. У музею систематично проводяться тематичні, оглядові екскурсії для гостей та учнів школи. Проводяться виставки, семінари, зустрічі з ветеранами війни, з цікавими людьми села.

Виховна робота нашої школи передбачає кінцеву мету – забезпечити суспільство високоінтелектуальною, духовно багатою, толерантною особистістю. Шляхи досягнення мети вбачає в запровадженні сучасних моделей виховання, у впровадженні і апробації інноваційних технологій виховання.

А головним знаряддям суспільства у виховання особистості є школа.

Схожі:

Процес державотворення та розбудови суверенної України вимагає нових...
Школа покликана виконати соціальне замовлення держави: виховати громадянина-патріота, озброєного правовими знаннями, який розуміє...
Школа молодого вчителя – одна з ефективних форм становлення молодого спеціаліста
Школа молодого вчителя– одна з форм підвищення кваліфікації молодих учителів, які мають педагогічний стаж роботи до 3-х років. Школа...
НАКАЗ
«Духовно-гуманістична спрямованість навчально-виховного процесу та її реалізація в сучасній освітній системі» (далі – обласний семінар)...
Розвиток навички читання як умови формування освітньої компетенції...
Опис досвіду роботи вчителя початкових класів Запорізького навчально-виховного комплексу №109 Дидики Людмили Іванівни
Завідувач лабораторією дошкільної та початкової освітиЧеркаського обласного інсититуту
Початкова школа у новому навчальному році починає працювати в умовах оновлення змісту освіти. Основна суть запропонованих змін у...
Урок це дзеркало загальної педагогічної культури вчителя, мірило...
Урок –це логічно закінчений цілісний, обмежений певними рамками відрізок навчально-виховного процесу
Довжоцька середня школа (СШ) Кам'янець-Подільського району загальноосвітній...
Вона покликана здійснювати розумове, ідейно-політичне, трудове, моральне, фізичне й естетичне виховання учнів, прилучати підростаюче...
«Підвищення зацікавленості та мотивації навчання учнів 5 – 6 класів...
Виховного процесу покликана сприяти формуванню та розвитку творчої особистості, яка спроможна повноцінно реалізуватися в житті. Для...
ВПЛИВ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ КЕРІВНИКА...
Ький писав: «…у вихованні все повинне ґрунтуватися на особистості вихователя, тому що виховна сила виливається тільки з живого джерела...
В. О. Огнев'юк Організація навчально-виховного процесу у початкових...
України надсилає для використання у практичній роботі інструктивно-методичний лист "Організація навчально-виховного процесу у початкових...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка