ПРАКТИКУМ до курсу “Цивільне право. Особлива частина”. Зміст


Скачати 1.67 Mb.
Назва ПРАКТИКУМ до курсу “Цивільне право. Особлива частина”. Зміст
Сторінка 1/12
Дата 16.03.2013
Розмір 1.67 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12




ПРАКТИКУМ

до курсу “Цивільне право. Особлива частина”.

Зміст


  1. Загальний перелік рекомендованої літератури.

  2. Питання, нормативний матеріал, література, задачі та завдання до тем.

  3. Орієнтовний перелік питань для підготовки до іспиту.

  4. Критерії оцінки.



Мова методичних вказівок – українська.

ПЕРЕДМОВА




Даний практикум є навчальним посібником для проведення практичних занять та теоретичних семінарів студентами вищих юридичних навчальних закладів. За цим практикумом передбачено вивчення другої (особливої) частини курсу “Цивільне право”. Практикум включає в себе такі розділи: “ Зобов’язальне право і зобов’язання”, “Окремі види договірних зобов’язань”, “Позадоговірні зобов’язання”.

В матеріали до теоретичних семінарів включені питання, що передбачаються для обговорення на семінарі, зазначені теми рефератів, доповідей. Питання, які є предметом наукового дослідження та на які студентам слід звернути додаткову увагу в ході опрацювання теми, визначає викладач. Теоретичні семінари можуть проводитися у вигляді “круглого столу”, наукових обговорень, конференцій, диспутів тощо; в окремих групах, між групами або в іншій формі на розсуд викладача. Підготовка студентами доповідей або виступів на семінарах, написання рефератів здійснюється з метою залучення студентів до самостійної роботи над науковими та законодавчими джерелами, судовою та арбітражною практикою з тим, що б на підставі аналізу та узагальнення студенти мали змогу робити власні обґрунтовані висновки теоретичного та практичного характеру. На розгляд теоретичних питань та проведення дискусій час виділяється викладачем.

Головною метою практичного заняття є поглиблення отриманих студентами на лекціях теоретичних знань, краще розуміння студентами положень законодавства, виробка та закріплення практичних навичок відносно застосування норм права до конкретних життєвих ситуацій. Задачі, приведені в практикумі, засновані саме на таких життєвих ситуаціях, що дозволить студентам максимально наблизитися до реальної практики правозастосування. Поставлені в задачах основні питання є основними і можуть доповнюватися викладачем. При розв’язанні будь-якої задачі студент повинен на підставі норм цивільного права визначити юридичне значення кожного з викладених фактів, встановити особливість правовідносин, що склалися між учасниками, на підставі детального аналізу фактичних та юридичних моментів визначити правомірність вимог кожного з учасників правовідносин, дати оцінку судовим рішенням тощо. Відповіді на питання до задач повинні бути детально обґрунтовані і підкріплені посиланням на відповідні норми права. В тексті кожної задачі присутня вся інформація, необхідна для прийняття правильного рішення, за винятком випадків, коли в самій задачі передбачено варіанти двох або більшого числа рішень, шляхом відповідної зміни фактичних обставин.

Крім задач, до кожного практичного заняття додаються контрольні питання, завдання, зазначається перелік рекомендованої спеціальної літератури, перелік необхідних для опрацювання нормативних актів, судової та господарської практики.

Завдання, що містяться у практикумі, передбачають самостійну роботу студента з підготовки різноманітних цивільно-правових документів, рішень суду, проведення порівняльного аналізу окремих положень законодавства, складення схем до деяких питань, визначення розміру збитків тощо. Виконання зазначених завдань спрямоване на сприяння розвитку у студентів практичних навичок, вміння застосовувати свої знання в галузі теорії права, самостійного аналізу законодавства. Завдання повинні виконуватися письмово, відповідно до наведених вказівок.

В ході підготовки до практичного заняття студент повинен вивчити відповідну тему за допомогою рекомендованої навчальної літератури, опрацювати рекомендовану спеціальну літературу, нормативні акти та судову практику, інші матеріали до теми, що вивчається. Лише після цього можна приступати до підготовки доповідей, рефератів, рішення задач, виконання завдань.

Підводячи підсумки теоретичного семінару або практичного заняття, викладач робить висновки, в яких зазначає правильну позицію при відповідях на теоретичні питання, робить висновок щодо правильності рішення задач та загального рівню підготовки, оцінює відповіді та виступи студентів.

До практикуму додається приблизний перелік питань до іспиту з курсу “Цивільне право” (частина 2).

Загальний перелік рекомендованої літератури:


  1. Цивільний кодекс України (науково-практичний коментар). – Х.: Одіссей, 2000.

  2. Гражданское и семейное право: определения, понятие законодательство: Учебно-практический справочник. Изд. 2. / под ред. Харитонова Е.О. – Х.: Одиссей, 1999.

  3. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право: Частное право. Цивилистика. Физические лица. Юридические лица. Вещное право. Обязательства. Виды договоров. Авторское право. Представительство: Учеб. пособие. – К.: А.С.К., 2001.

  4. Гражданское право в вопросах и ответах / под ред. Е.О. Харитонова. – Х.: Одиссей, 2001.

  5. Гражданское право. Учебник. Часть 2. Часть 3. / под ред. А.П.Сергеева, Ю.К. Толстого. – М.: Проспект, 1997.

  6. Гражданское право. Том 2. / под ред. Е.А. Суханова. – М.: БЕК, 1996.

  7. Зобов’язальне право: теорія і практика. Навч. посібн. для студентів юрид. вузів і фак. ун-тів / за ред. О.В. Дзери. - К.: Юрінком Інтер, 1998.

  8. Иоффе О.С. Обязательственное право. - М.: Юрид. лит, 1975.

  9. Луць В.В. Контракти в підприємницькій діяльності. Навч. Посібник. – К.: Юрінком Інтер, 1999.

  1. Цивільне право. Особлива частина /За ред. О.А. Підопригори і Д.В. Бобрової.-К.-:Вентурі, 1996.

  1. Цивільний кодекс України.Коментар. Харків.-Одісей.-2003.

  1. ЦК України від 16.01.2003р.

  1. Цивільне право України: Підручник: у 2-х кн.-За ред. О.В.Дзери, Н.С. Кузнєцової.-К.:Юрінком Інтер, 2002

  1. Цивільне право України: Академічний курс:Підруч.: У двох томах/За заг. ред Я.М. Шевченко.- Т.1.Загальна частина.-К.: Концерн „Видавничий Дім „Інформації Юре”,2003.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Схожі:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ Національний...
Цивільне право (частина 1 і 2). Методичні вказівки до семінарських занять для студентів напряму підготовки 030402 Правознавство /...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ Національний...
Цивільне право (частина 3 і 4). Методичні вказівки до семінарських занять для студентів напряму підготовки 030402 Правознавство /...
Робоча навчальна програма з курсу ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО В 2-х частинах...
Тематика та короткий зміст лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів, зразки ситуацій та тестів
Робоча навчальна програма з курсу ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО В 2-х частинах...
Тематика та короткий зміст лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів, зразки ситуацій та тестів
Методичні рекомендації до самостійної роботи роботи студентів з дисципліни...
Цивільне процесуальне право. Робоча навчальна програма / Кіреєва Н. О., Захароіва О. С., Грабовська О. О. – Київ нац ун-т імені Тараса...
План: Загальна характеристика цивільного права. Право власності: поняття, зміст
Цивільне право — це сукупність норм права, що регулюють майнові і особисті немайнові відносини, які складаються в суспільстві між...
Ю. О. Заіка Українське цивільне право
Цей посібник не може повністю замінити навчальний ма­теріал, який використовується при систематичному вивченні академічного курсу...
НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО На правах...
Спеціальність 12. 00. 03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право
Конспект з курсу «Цивільне право України»
Поняття, завдання цивільного процесу. Поняття цивільного процесуального права, його предмет, система
Доцент кафедри розробки та експлуатації нафтових і газових родовищ Ю. В. Марчук ЗМІСТ Стор
Бойко В. С., Тарко Я. Б., Вольченко Д. О., Соломчак Я. В., Псюк М. О. Лабораторний практикум з технології видобування нафти. Частина...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка