ВИПУСКУ: Щоб дитина повернулася з відпочинку здоровою 12


Скачати 0.84 Mb.
Назва ВИПУСКУ: Щоб дитина повернулася з відпочинку здоровою 12
Сторінка 1/5
Дата 06.03.2016
Розмір 0.84 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2   3   4   5


Здоров’я
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано в березні 1993 року.

Генеральний директор Олег НАЛИВАЙКО. Головний редактор Олександр ХАРЧЕНКО.

Редактор випуску Наталія МАКСИМЕНКО. E-mail: [email protected]

Видається українською мовою. При використанні посилання на УНІАН обов’язкове.

Адреса редакції: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик, 4. Телефон: 2788329, 279-4395 , факс 279-3571, http://www.unian.net.

Відділ маркетингу: тел. 279-3690,279-3158, факс 461-9111,279-3320, E-mail: [email protected]

Технічна підтримка: тел. 278-0007, E-mail: [email protected]
22 липня 2008 року, вівторок, № 61


Країна 2

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» подарував будинки 11 багатодітним родинам закарпаття 2

Українці живуть набагато менше через низьку якість питної води 2

У рамках акції «Літній табір-2008» оздоровлюються 450 дітей-сиріт 3

Регіони 3

Донеччина: зростає захворюваність на хворобу Лайма 3

Львівщина: проведений моніторинг місця аварії цистерн з фосфором 3

Закарпаття: регіон має стати прикладом розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт 4

Харківщина: спалах педикульозу 4

Чернівці: Дитяча лікарня отримала нове обладнання 5

Новини МОЗ 5

У МОЗ України підбили підсумки діяльності за півроку 5

Уряд звільнив Рибчука з посади заступника міністра охорони здоров’я 10

Психіатрична допомога в Україні потребує істотних змін та реформування 10

ТЕМА ВИПУСКУ: Щоб дитина повернулася з відпочинку здоровою 12

Літо без гіпсу та синців 12

Стоматит: "щось не те" узяв у рот 14

Питний режим дитини 15

Надмірне купання в морі може призвести до циститу 16

Соціум 18

Соціальні батьки для української дитини: перший київський досвід 18

Поради психолога 20

Cтрахи і фобії українців 20

Здоровий спосіб життя 22

Які ягоди і плоди краще їсти влітку? 23

Життя без депресії – це реально 23

Про користь сонячних ванн 24

Як правильно вибрати сонцезахисні окуляри? 24

Спіть правильно 25

Поради до часу 25

Які ліки брати з собою у подорож? 25

Сім найнебезпечніших влітку продуктів 26

Як вийти з відпустки без нудьги та шкоди для здоров`я 28

Кому не можна їхати до санаторію? 28

Новини ВООЗ 28

більше 2,5 мільярдів людей на землі живуть в поганих санітарних умовах 28

Зарубіжна медицина 29

Дітям до двох років показане молоко 2% жирності 29

Знайдена ”ахіллесова п`ята” ВІЛ-інфекції 30

Сауни і сонячні промені сприяють розвитку раку 30

Схильність до ВІЛ-інфекції обумовлена особливим геном 30

В ЄС пропонують заборонити продаж тютюну до 2025 року 31

Британським лікарям доплачуватимуть за врятовані життя 31





Країна
Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» подарував будинки 11 багатодітним родинам закарпаття
Днями голова Нацради з питань благодійництва при резиденті України Віталіна Ющенко та директор Благодійного фонду «Розвиток України» Анатолій Заболотний в рамках спільного проекту  влади та бізнесу «Зігрій любов’ю дитину» вручили ключі від нових будинків 11 багатодітним родинам на Закарпатті, які виховують понад 10 неповнолітніх дітей.

Про це УНІАН повідомили у  прес-службі Благодійного фонду Ріната Ахметова "Розвиток України".

Зокрема, Анатолій Заболотний зауважив: «Немає у світі чарівника, який міг би вирішити усі проблеми будь-якої сім`ї, тим більше, якщо в ній не один, не два, а десять, чотирнадцять і навіть сімнадцять дітей. Ми також не чарівники, але ми точно знаємо, що потрібно зробити для того, щоб максимально захистити дитину у цій родині. Йдеться насамперед про те, щоб забезпечити ці сім`ї гідним житлом. І забезпечити захист дитини, зробити так, щоб гідне виховання стало можливим. Тому ми з великою радістю даруємо ці будинки і відчуваємо величезне щастя за те, що зробили».

Також Віталіна Ющенко та Анатолій Заболотний взяли участь у відкритті дитячого будинку сімейного типу «Чисте джерело» у м. Виноградів. Директор фонду подарував дітям іграшки, велосипеди та сувеніри ФК «Шахтар».

У рамках спільного проекту влади та бізнесу «Зігрій любов’ю дитину» Благодійний фонд «Розвиток України» придбав вже 18 будинків для багатодітних родин, які виховують більше 10 неповнолітніх дітей. Загалом Фонд опікується 44 родинами із АР Крим, Донецької, Закарпатської та Луганської областей. Попередньо з обласними державними адміністраціями були підписані Меморандуми про співпрацю та взаємодію.

 На придбання  нового житла, добудову та капітальний ремонт старих помешкань для багатодітних родин з бюджету Фонду вже спрямовано більше 17 млн. грн.
Українці живуть набагато менше через низьку якість питної води
Українці живуть набагато менше, ніж могли б, через низьку якість питної води. Таку заяву зробив в Одесі в ході виїзного засідання міжвідомчої комісії з питань виконання держпрограми "Питна вода України" міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. За його словами, "тривалість життя чоловіків складає в середньому не більше 62 років, а то і менше, жінок - трохи більше".

На думку міністра ЖКГ, "забезпеченість країни питною водою є найнижчою порівняно з іншими європейськими країнами. Україна подає всього 1 тис кубометрів води на одну людину на рік, тоді як Німеччина і Франція - 2 тис кубометрів. Росія є лідером в цій області, де на людину доводиться 3 тис кубометрів води". При цьому Олексій Кучеренко відзначив не тільки низьку якість води, але і постійне підвищення її вартості.

Міністр ЖКГ повідомив, що вода з підземних джерел також не відповідає вимогам стандартів, особливо в Полтавській, Львівській, Чернігівській і Черкаській областях. У 260 містах і селах України вода, яка подається по трубопроводах, не придатна для пиття. Найгірша її якість в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Одеській і Херсонській областях. Значна частина сел, зокрема 1200 в Криму, споживають тільки привезену воду.

Міністр охорони здоров`я України Василь Князевич, у свою чергу, відзначив, що середня тривалість життя українців на 20 років нижча, ніж у японців. Зараз 60-річний рубіж не долає майже третина населення країни і, за спостереженнями медиків, вірогідність померти, не доживши до пенсійного віку, для подальших поколінь збільшується. Серед причин смертності - якість питної води. Тому "за 5 років перебування у владі Кабінет міністрів на чолі з Юлією Тимошенко має розробити і запровадити в життя програму подовження життя українців. Її реалізація стане надзавданням уряду", - заявив міністр.
У рамках акції «Літній табір-2008» оздоровлюються 450 дітей-сиріт
На Івано-Франківщині у рамках Всеукраїнської акції «Літній табір-2008» оздоровлюються 450 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з усіх регіонів України.

Як повідомили УНІАН в Управлінні у справах сім`ї та молоді Івано-Франківської облдержадміністрації, таборування дітей-сиріт відбуватиметься з 5 по 20 липня 2008 року на території Яремчанської міської ради.

Діти оздоровлюються в таборах «Зіронька» і «Камінь Довбуша» на території Карпатського національного природного парку. У таборах розгорнуті намети, вони забезпечені медичними працівниками, транспортними засобами для здійснення екскурсій.

У таборах працюють майстер-класи з туризму, бісероплетіння, писанкарства тощо, які проводять волонтери з Івано-Франківської області.

Працівники правоохоронних органів влаштували для дітей виступи представників кінологічної служби та спецпідрозділів.

Дана акція з оздоровлення дітей-сиріт із дитячих будинків країни відбувається під патронатом Президента України Віктора ЮЩЕНКА.
Регіони
Донеччина: зростає захворюваність на хворобу Лайма
У Донецькій області за шість місяців цього року захворюваність на хворобу Лайма (хвороба передається укусом кліща) зросла на 77% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як повідомив УНІАН головний санітарний лікар Донецької області Віктор ДЕНИСЕНКО, захворюваність на хворобу Лайма з початку року становила 32 випадки - показник 0,69 на 100 тис. населення.

В.ДЕНИСЕНКО відзначив, що всі хворі заразилися, тобто були укушені кліщем, на території області.

"Ензоотичність територій підтверджена лабораторно при дослідженні кліщів, знятих з людей і великої рогатої худоби в Слов`янському, Краснолиманському, Костянтинівському і Червоноармійському районах, а також в Краматорську, Донецьку, Макіївці і Маріуполі", - констатував головний санітарний лікар.

Довідка УНІАН. Хвороба Лайма або кліщовий борреліоз - інфекційне захворювання, що викликається спірохетами і передається кліщами. Небезпечне для людини, оскільки може призвести до ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.
Львівщина: проведений моніторинг місця аварії цистерн з фосфором
16 липня 2008 року виповнюється річниця аварії техногенного характеру на залізничному перегоні Ожидів-Красне Львівської залізниці, внаслідок якої з колії зійшли 15 цистерн з фосфором.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Мінприроди, Держуправління з охорони навколишнього природного середовища у Львівській області з першого дня аварії і до сьогодні проводить моніторинг стану природних ресурсів – поверхневих вод, річок та каналів, питної води у криницях, атмосферного повітря, землі і рослинності. Протягом періоду спостережень опрацьовано 3965 результатів аналізу. Як нагадує прес-служба, рік тому у навколишнє середовище (на землю і в атмосферу) потрапило 130 тонн фосфору з 6 цистерн, що спричинило пожежу відкритої форми на площі близько 900 квадратних метрів. Під час аварійно-рятувальних робіт проведено ліквідацію наслідків аварії та забезпечення техногенної та екологічної безпеки.

Для з‘ясування достатності проведених ліквідаційних та відновлювальних заходів для забезпечення екологічної безпеки господарської діяльності та запобігання її негативного впливу на стан довкілля і здоров‘я людей Інститутом геохімії навколишнього природного середовища НАН та МНС України була проведена Експертна оцінка екологічної ситуації в період з 15 вересня по 10 жовтня 2007 року.

Як свідчать висновки екологічної експертизи, основні джерела забруднення довкілля ліквідовано, а частина з них – локалізовано. Запроваджених заходів було у цілому достатньо для ліквідації аварії у стислі строки та забезпечення господарської діяльності за попереднім призначенням території.

“Виявлені локалізовані ділянки з процесами окислення фосфору не мають ознак поширення екологічної небезпеки за межі ближньої зони. Також не виявлено інших ознак небезпеки”, - зазначають у Мінприроди.

Відсутність інтенсивних процесів окислення фосфору свідчить про надійність зробленого захисного покриття, дієвість розрахунку про поступове окислення неконтрольованих залишків фосфору під штучно створеним захисним шаром та про відсутність загроз.

За результатами моніторингу стану природних ресурсів в Буському, Золочівському та Кам‘янко-Буському районах Львівської області за І півріччя 2008 року лабораторіями Держекоінспекції, Облводгоспу, ОблСЕС, Станції захисту рослин не виявлено перевищень гранично допустимої концентрації вмісту фосфору.

Довідка УНІАН. 16 липня у Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів Львівської залізниці сталася аварія вантажного потягу. Внаслідок аварії зійшли з колії 15 цистерн з жовтим фосфором, 6 з яких зайнялися.

Під час ліквідації пожежі утворилася хмара з продуктів горіння, в зону ураження потрапили 14 населених пунктів Буського району та окремі території Радехівського і Бродівського районів області.
Закарпаття: регіон має стати прикладом розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт
Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій ПАВЛЕНКО вважає, що Закарпатська область має стати прикладом найактивнішого розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, таку думку Ю.ПАВЛЕНКО висловив під час відкриття Дитячого будинку сімейного типу у Виноградові Закарпатської області.

“Усі українські діти повинні отримати повноцінну родину. Це повинно стати політикою кожного губернатора, кожного сільського голови”, - сказав Ю.ПАВЛЕНКО.

На його думку, Закарпатська область може стати першим регіоном, де не буде дітей-сиріт, що виховуються в інтернатних закладах. “Це той регіон, який може стати прикладом найактивнішого розвитку та зростання сімейних форм-виховання”, - додав він.

У дитячий будинок сімейного типу буде влаштовано 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На разі нова сім’я дитячого будинку налічує четверо членів родини: мати-вихователь, 33-річна Любов ТОКАР, і троє рідних братів Михайло, Василь та Ярослав – відповідно 1997, 1999 та 2006 року народження.

Ю.ПАВЛЕНКО привітав новоутворену велику родину – трьох братів, які знайшли нову родину, і маму-виховательку, на яку покладена велика відповідальність за майбутнє цих дітей. “Надзвичайно важливим є той факт, що була збережена родинність – братів не розлучили. Вони будуть тут зростати разом, допомагати один одному протягом всього життя”, - вважає він.

За кошти, зібрані під час проведення благодійної акції “Кожній дитині – родину”, для дитячого будинку сімейного типу придбано меблі, килимові вироби та покривала. В будинку є три спальні кімнати, вітальня, ігрова кімната, кімната для занять, кухня тощо.

Довідка УНІАН. Зараз у Закарпатської області зареєстровано 1833 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, з них 1537 - охоплені сімейними формами виховання. У тому числі під опікою/піклуванням перебувають та проживають у сім’ях громадян 1344 дитини, 204 дитини виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. 296 дітей поки ще виховуються у інтернатному закладі.

В Україні в 2008 році кількість дітей, які виховуються в інтернатах, скоротилася до 20 тисяч з 28 тисяч у 2007 році.

 

Харківщина: спалах педикульозу
За 6 місяців 2008 року зростання захворюваності на педикульоз в Харкові склало 82% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила головний санітарний лікар Харкова Тетяна Колпакова. Основна маса захворювань доводиться на учнів загальноосвітніх шкіл. Зафіксовано більше ста випадків.

Як основну причину розповсюдження захворювання головний санітарний лікар відзначає брак контролю за станом учнів у харківських школах.

«У дитячих садках таких випадків вкрай мало, — говорить Тетяна Колпакова, — оскільки там існує жорсткий контроль. У школах контроль понижений. Перевірки учнів можуть проводитися тільки на початку учбової чверті».

Друга причина — відсутність належного догляду за дітьми в деяких сім`ях, недостатня санітарна культура населення — і дорослих, і дітей.

«Діти нерідко обмінюються шапками, одягом, — розповідає Тетяна Колпакова, — таким чином захворювання може швидко розповсюдитися у вузькому дитячому колективі, в класі. Це теж свідчить про недоліки виховної і роз`яснювальної роботи в учбових закладах».

Чернівці: Дитяча лікарня отримала нове обладнання
Відділення інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої лікарні у Чернівцях отримало сучасне обладнання італійського виробництва вартістю 880 тисяч гривень.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Чернівецької міськради, отримане обладнання дозволяє створити у відділенні додаткові три робочі місця для виходження малюків, які народилися з вагою до кілограма. Відділення, зокрема, отримало чотири столи з підігрівом і три апарати штучної вентиляції легенів новонароджених. Кошти на придбання апаратури були надані Міністерством охорони здоров’я України.

Зараз у реанімації обласної дитячої клінічної лікарні вже є дев’ять стаціонарних місць для інтенсивної терапії новонароджених. Після отримання першого траншу такого обладнання минулого року смертність немовлят у відділенні зменшилася удвічі.

Загалом, до минулого року показники дитячої смертності у Чернівецькій області були найвищими в Україні

  1   2   3   4   5

Схожі:

Дитина прийшла до школи. Її серце переповнене радістю, надією, сподіванням....
Дитина прийшла до школи. Її серце переповнене радістю, надією, сподіванням. Як зберегти цю надію? Як підтримати інтерес, а навчання...
Психологічна просвіта для батьків «Ідемо до дитячого садку»
Якщо дитина погоджується ненадовго відпустити маму від себе, це одна з ознак того, що дитина зможе відвідувати дитячий садок. Щоб...
РАЙОННА ПРОГРАМА оздоровлення і відпочинку дітей, молоді та сімей...
Про підсумки організації оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2006 року та заходи Кабінету Міністрів України щодо організації...
С. Рожанка База відпочинку “ЦАРИНКА”
Затишне розташування, комфортні номери, прекрасна природа, свіже гірське повітря і тиша сприяють відмінному відпочинку як взимку,...
С. Рожанка База відпочинку “ЦАРИНКА”
Затишне розташування, комфортні номери, прекрасна природа, свіже гірське повітря і тиша сприяють відмінному відпочинку як взимку,...
Лекція для батьків
Першим університетом життя для дитини є та сім'я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в...
Особистий приклад у сімейному вихованні. Лекція для батьків
Першим університетом життя для дитини є та сім'я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в...
Методичні рекомендації щодо організації виховної роботи у таборах...
Дитячі заклади оздоровлення і відпочинку створюють умови для педагогічно обґрунтованого, змістовного та цікавого дозвілля дітей,...
РАЙОННА ПРОГРАМА оздоровлення і відпочинку дітей, молоді та сімей...
Про обласну програму оздоровлення і відпочинку дітей, молоді та сімей з дітьми Кіровоградської області на 2007-2013 роки” та з метою...
ПРОСПЕКТ ЕМІСІЇ випуску іменних дисконтних звичайних (незабезпечених)...
Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, не може розглядатися як гарантія вартості цих облігацій. Відповідальність...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка