Психологічна просвіта для батьків «Ідемо до дитячого садку»


Скачати 51.38 Kb.
Назва Психологічна просвіта для батьків «Ідемо до дитячого садку»
Дата 27.04.2013
Розмір 51.38 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Психологія > Документи

Психологічна просвіта для батьків «Ідемо до дитячого садку»


Майже в кожній родині, де є маленька дитина, у батьків виникають питання, з якого віку віддавати дитину в дитячий садок і наскільки комфортно їй там буде. Якщо дитина погоджується ненадовго відпустити маму від себе, це одна з ознак того, що дитина зможе відвідувати дитячий садок. Щоб допомогти вашій дитині безболісно ввійти в життя дитячого садку й успішно адаптуватися, допоможуть наступні поради:

  • Найважливіше – це підготувати дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими. У цьому вам допоможуть рідні й близькі, які можуть доглядати певний час за вашою дитиною, коли ви не надовго відлучаєтеся. Вона в майбутньому легко зможе переносити розлуку з вами.

  • Якнайчастіше відвідуйте парки, дитячі майданчики, привчайте до гри в пісочницях, ходіть на дні народження друзів, новорічні свята, де є її однолітки.

  • Про майбутнє відправлення до дитячого садочку говоріть з дитиною, як про радісну подію. Бажано в присутності дитини не висловлювати своїх власних побоювань. Розповідайте дитині, що таке дитячий садок, навіщо туди ходять діти.

  • Поговоріть з дитиною про можливі труднощі, до кого вона може звернутися по допомогу. Наприклад: «Якщо ти захочеш пити, підійди до виховательки та скажи: «Я хочу пити», і вихователь наллє тобі води» і т.д.

  • Намагайтеся розвивати та заохочувати дитячу самостійність. Домашній режим краще заздалегідь узгодити з режимом садочку.

  • Прийдіть заздалегідь у дитячий садок і познайомтеся з обстановкою, з дітьми, з вихователями... Краще це зробити, коли діти гуляють на вулиці або грають у груповій кімнаті. Розкажіть вихователям про індивідуальні особливості вашої дитини, що їй подобається, що ні, які в неї вміння та навички, що поки не робить самостійно. Бажано разом з вихователем визначити, які методи заохочення й покарання прийнятні для вашої дитини.

  • Розробіть разом з дитиною нескладну систему прощальних знаків уваги і їй буде простіше відпустити вас.

  • Дайте дитині в дитячий садок улюблену іграшку, нехай іграшка ходить разом з нею щодня і знайомиться там з іншими дітьми. Розпитуйте, що з іграшкою відбувалося в дитячому садку, хто з нею дружив, чи не було їй сумно. Таким чином, ви довідаєтеся, як дитині вдається звикнути до дитячого садку.

  • Пограйте з дитиною та з домашніми іграшками в дитячий садок. Нехай іграшка знайде собі друзів і через неї спробуйте вирішити проблеми, що виникають у дитини, орієнтуйте гру на позитивні результати.

Пам'ятайте, що на звикання дитини до дитячого садку може знадобитися до півроку. Розраховуйте свої сили і можливості та плани. Краще, якщо на цей період у родини буде можливість підлаштуватися до особливостей адаптації вашого малюка.

Вважається, що до трьох років дитина пов'язаний з мамою "невидимою пуповиною" - і він, і вона залежать один від одного емоційно та фізично. Але колись приходить час дитині відчепитися від маминої спідниці, а мамі - відпустити себе від дитини. Маля йде в дитячий сад. Як пережити цей непростий час?

Підготовку до походу в дитячий сад краще починати не просто заздалегідь, а дуже заздалегідь.

Як тільки малюк починає говорити, вже можна починати проводити з ним "підготовчі бесіди". Природно, не в лоб, і навіть зовсім - не про дитячий садок. Про навколишніх людей і їх інтереси, про цілі в житті кожної людини, про значення роботи для кожного з нас і про те, як важливо для кожного спілкування з собі подібними ... Зараз поговоримо про те, як вести себе в перші дні і тижні.

По-перше, не треба наганяти страху заздалегідь - вам не доведеться розлучитися з малятком раз і назавжди. Зараз у всіх дитячих садках (незалежно від форми власності) практикується поступове звикання дитини до колективу. Слава Богу, минули ті часи, коли мама спихали що кричить полуторалетку на руки нервового вихователю і як божевільна мчала до заводського гудка. Сьогодні в обов'язковому порядку новенькі дітки знаходяться в садку по три години (і якщо є можливість - то разом з мамою), а потім разом ідуть додому.

Втім, психологи відзначають, що якщо цей період затягується, дитина приймає нові правила як: "дитячий сад - це місце, де ми весело проводимо час разом з мамою". Щоб не вийшло такої підміни понять, час звикання не радять розтягувати більше, ніж на два тижні.

У цей адаптаційний період постарайтеся ...

1. Заздалегідь налагодити контакт з вихователем

Це важливо зробити ще до того, як дитина відчує, що вихователь залишиться єдиним дорослим на час маминого відсутності. І навчіться йому довіряти. Чи не оцінюйте вихователя і не критикуйте після того, як вибір вже зроблений (або міняйте дошкільний заклад або вихователя, поки розбіжності ще не великі, а дитина ще не встиг звикнути до нової людини). Ви вже зробили вибір - довірили свою дитину цій людині, і тепер пізно втручатися в процес.

2. Таємно втекти або піти відкрито?

Той момент, коли мамі доведеться залишити дитину з вихователем, може бути обставлений по-різному. Є два шляхи, і жоден з них не може бути розкритикований: перший - втекти потай, друга - піти відкрито. Вам разом з вихователем належить обрати тактику, яка підходить саме для вашого малюка.

У мого старшого дитини в дитячому саду була досвідчена вихователька передпенсійного віку, і діти дуже любили її. Хоча перша зустріч мене просто приголомшила, і в мене було стійке відчуття "шумовий завіси": вона зустрічала дітей в роздягальні і без угаву розмовляла, жартувала, примовляла ... "Ой, а що це в тебе сьогодні? Бе-е-е-е - е-ялинка ??!!" - Вона здивовано розорювали очі. "А де у неї носик?" І почуття легкої ошелешено виникало не тільки в мене - діти спочатку дивилися на це подання, розкривши роти (сльози миттєво висихали), а батьки встигали під цей "шумок" втекти з садка. Тактика спрацьовувала чудово - вихователька почувала себе господинею становища, і діти беззаперечно приймали її авторитет з повагою і трепетом.

У випадку із середнім дитиною перший вихователька, навпаки, була дуже ніжною і негучною. Ні, вона теж весело зустрічала дітей на порозі і теж розпитувала про те, про се, але батьки не збігали. Тому що в її професійної тактики важливим був момент усвідомленого прощання з мамою. Вона говорила: "У нас є з тобою важливу справу там, в групі. Я тобі його зараз покажу і розповім. Але спочатку ми з тобою повинні помахати мамі ручкою ..."

3. Звільніть ранок, навантажуйте вечір

Всі свої важливі думки і послання щодо того, "що любить мій Вовочка, які штанці йому надіти, як він грає, їсть, какає ...", всі свої зауваження з приводу організації, розпорядку, харчування в дитячому саду - всі ці питання залишайте на вечір. Ранок вимагає від мами зібраності, рішучості, але разом з тим м'якості і уваги: а) до дитини; б) до себе самої.

Увечері, прийшовши забирати дитину, постарайтеся організувати все так, щоб вам не потрібно було нікуди поспішати. Переступаючи поріг дитячого садка, в думках скиньте з себе весь минулий день (і весь наступний вечір у вигляді неприготовану вечері й непостіранного білизни - залиште теж!). Ви вже присвятили певну кількість годин самореалізації - тепер настав час присвятити себе дитині, і виключно йому одному. Увечері в дитячому садку ви - тільки мама.

Ось він, наступає той самий момент возз'єднання, який ви обіцяли дитині в своїх "притчах про роботу" (див. вище). Весь ваш вигляд повинен говорити: "От бачиш, я повернулася, нічого страшного не сталося! Ми знову разом! Я не згоріла на роботі, вона не з'їла мене без залишку" (так, будь ласка, постарайтеся сильно не втомлюватися - ви потрібні дитині здоровою і веселою).

Коли ви зустрічаєте дитини ввечері з дитячого садка, у жодному випадку не говорите фраз типу: "Як добре, що цей кошмар закінчився! .. бідна, як ти змучився в цьому дитячому саду ... боже, як я за тобою сумувала на своїй безглуздій роботі, прям годинник вважала ... "

І навіть якщо це справді так, постарайтеся не транслювати своїх негативних емоцій - ваше завдання бути стійко позитивною, не применшуючи важливість дитячого саду в житті дитини і - що не менш суттєво! - Не применшуючи значимість своїх "позасімейних" занять. І тоді ваш власний позитивний приклад стане одним з кращих внесків в майбутню успішність вашої дитини.

Схожі:

Матеріали педагогічного практикуму для батьків першокласників
В навчально-виховному процесі важливою ланкою психолого-педагогічного супроводу є просвіта батьків з питань організації сімейного...
Відбулися звітно-виборчі збори Товариства «Просвіта»
Новому Саді відбулися загальні звітно-виборчі збори Товариства української мови, літератури і культури «Просвіта», в роботі яких...
АНКЕТА ДЛЯ БАТЬКІВ
Мета. Довести до свідомості батьків, що дитина – це індивідум, який потребує з їхнього боку великої уваги і поваги, як до особистості,...
Словник термінів соціального педагога Авторитет батьків
Авторитет батьків визнаний вплив батьків на переконання й поведінку дітей, який грунтується на глибокій повазі до батьків, довірі...
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ І ПОСИЛАНЬ А. П. Кирьянов, С. М. Коршунов Термодинаміка...
А. П. Кирьянов, С. М. Коршунов Термодинаміка і молекулярна фізика. Посібник для учнів, під ред. Проф. А. Д. Гладуна. – М.: Просвіта,1987....
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з професійно-психологічної підготовки...
Основні поняття екстремальної психології. Професійна діяльність в екстремальних умовах. Психологічна характеристика фактору ризику...
Лекція для батьків
Першим університетом життя для дитини є та сім'я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в...
ТЕСТ «ПІДЛІТКИ ПРО БАТЬКІВ» (за методикою Шафера)
Мета: виявити установки, поведінки й методи виховання батьків так, визначити, як бачать своїх батьків діти підліткового віку
Особистий приклад у сімейному вихованні. Лекція для батьків
Першим університетом життя для дитини є та сім'я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в...
АНКЕТА «ГОЛОС БАТЬКІВ»
Мета: через батьків зібрати й уточнити більш докладні відомості про учнів: їх ставлення до школи, пріоритетність тих чи інших навчальних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка