Урок 1 Тема Леся Українка. Розповідь і життя поетеси, її мужність і силу духу. Відображення прагнень і мрій у поетичних творах


Скачати 451.91 Kb.
Назва Урок 1 Тема Леся Українка. Розповідь і життя поетеси, її мужність і силу духу. Відображення прагнень і мрій у поетичних творах
Сторінка 1/3
Дата 04.01.2014
Розмір 451.91 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Література > Урок
  1   2   3
Урок 1

Тема Леся Українка. Розповідь і життя поетеси, її мужність і силу духу. Відображення прагнень і мрій у поетичних творах.
Мета: ознайомити учнів з цікавими фактами біографії і творчістю Лесі Українки; визначити роль окремих чинників, що впливали на формування особистості поетеси, допомогти усвідомити, що сила духу - конструктивне начало в житті людини; удосконалювати навички працювати в парах і малих групах, висловлювати власні судження щодо почутого, передавати відчуття; виховувати повагу до творчих особистостей і зацікавленість їхнім життям; розкрити зміст, тему та ідею виучуваних поезій; учити аналізувати образ ліричної героїні.

Цілі.

Учні знатимуть: основні факти життя Лесі Українки; чинники, що впливали на формування її особистості; зміст, тему, ідею виучуваних поезій; сутність технології «вільне читання».

Учні вмітимуть: розповідати про особистість Лесі Українки; проводити лінії між її життям і своїм; за технологічною карткою планувати навчальну діяльність; працювати в парах, малих групах; брати участь у бесіді; ставити питання за змістом поезії і "повільно" прочитувати її.

Тип уроку. Урок вивчення нового матеріалу – Відкриття через портрет.

Обладнання: фото Лесі Українки різних років, роздатковий матеріал (технологічна картка з теми, цілі і план уроку), до­датки до уроку, магнітофон.

Методи, прийоми і форми робо­ти: "Кольоровий настрій", бесіда, читання по­езій, учнівські повідомлення, створення пси­хологічного портрета, укладання понятійної таблиці, "повільне читання", "Мікрофон - 1", "Мікрофон - 2", "Незакінчене речення", "Гронування", робота в парах і малих групах.
Епіграф:

Ні! Я жива! Я буду вічно жити!

Я в серці маю те, що не вмирає...

Леся Українка

Хід уроку

І. Мотивація навчальної діяльності.

1. З'ясування емоційної готовності учнів до уроку. ("Кольоровий настрій".)

2. Актуалізація суб'єктного досвіду й опорних знань.

а) Бесіда

  • Погляньте на дошку. Чи знайома вам ця лю­дина? Що ви знаєте про неї? А чи знаєте ви, що в 4 роки Леся вже читала, у 5 - навчилася писати і грати на фортепіано, а через рік - уміла шити і вишивати; восьмирічною дівчинкою вимережила любому таткові сорочку? Чи дивують вас ці фак­ти? (Відповіді учнів.)

  • «Мікрофон» - Які твори Лесі Українки ви прочитали? Ви­вчили напам'ять? Чим вони вас вразили або схви­лювали?

б) Читання улюблених поезій уголос. Коментування вибору.

3. Вчитель. У звичайному житті вона слабосила дівчина, у літературі – титан духу, «дочка Прометея». Хто ж вона, Лариса Петрівна Косач, знана в усьому світі як Леся Українка. Про це ми говоритимемо на сьогоднішньому уроці.

II. Цілевизначення і планування.

1. Представлення вчителем концепту теми.

2. Колективне цілевизначення і планування діяльності на уроці.

3. З'ясування учнівських очікувань.
"Мікрофон ": "Від сьогоднішнього уроку я очікую"

4. Бесіда про особистісну значущість теми.
III. Опрацювання навчального матеріалу.

1. Слово вчителя. Німецький пись­менник Ґете зазначав: "Хто хоче розуміти по­ета, мусить піти в його країну". Отож і ми, друзі, щоб зрозуміти цю незвичайну поетесу, помандруймо дорогами, що простелилися пе­ред Лесею. (Учитель звертає увагу восьми­класників на схему на дошці – додаток 1)

Кажуть, що талановиті люди, як зорі, по­лишають свій слід у свідомості майбутніх по­колінь. Сподіваюся, що Леся Українка зали­шить свій слід у ваших серцях.

2. Представлення виконаних випереджу­вальних завдань – робота в групах.

  • Слухаючи виступи однокласників, зано­туйте цікаві відомості і підготуйте відповідь на запитання:

  • "Яку роль відіграють ці відомості для зрозуміння духовного світу Лесі Українки?"

  • На основі прослуханих повідомлень укладіть "візитну картку" поетеси:

Сфера діяльності

Кредо

Світ захоплень

Обдаро­вання














І група - "Портрет". Форма роботи «Відкриття через портрет». Учні демонстру­ють портрети різних років (додаток 2)і дають відповіді на запитання:

  • "Якою ви уявили Лесю? Що по­бачили ваші "внутрішні очі"? Чи зовнішність може розкрити душу людини?")

II група - "Риси характеру".

Орієнтовний виступ представ­ника групи.

1. Характер Лесі Українки на­стільки прекрасний, наскільки й складний. Перша риса - скромність. За спогадами, щоб опублікувати перші вірші дівчинки, їх дово­дилося забирати в неї ледь не силоміць. І біо­графію свою до друку авторка поетичної збірки "На крилах пісень" також нізащо не хотіла подавати1.

Друга особливість - самокритичність. "Ха­рактер мій якийсь скритний, мені це не подо­бається, завжди стараюся бути якось щиріше, вільніше". У цій автохарактеристиці йдеться і про іншу рису - стриманість, заглибленість у внутрішній світ.

Третя властивість - сила волі і цілеспря­мованість: "Хіба тільки яка диявольська сила мене затримає, коли я не дійду свого".

Леся сповідувала християнське милосер­дя. Була чутливою до чужого горя, намагалася підтримати в біді і скруті: "Я звикла приймати чужі болі і жалі. Мої друзі, що звертаються до мене в хвилини смутку, - тим більше притягу­ють мене до себе".

Одна з рис її вдачі - прагнення діяти. "Пе­ред собою маю роботу без кінця, не маю коли і вгору глянути".

Ось як оцінювали Лесин характер близькі люди. Мати: "Леся - прекрасна дитина, така без кінця добра, поблажлива до всіх, дуже здібна, як до науки, так і до мистецтва". Сест­ра Ольга: "Як би тяжко вона не страждала, перш за все думала про те, щоб не засмутити, не турбувати інших тим стражданням, не за­важати комусь, не обтяжувати, навпаки - розвеселити жартом, заспокоїти, підтримати, підбадьорити... Така була все своє життя, від малку до останньої хвилини життя".

ІІІ група. «Фізична слабкість Лесі Українки і сила її духу»

Орієнтовний виступ. І. Я. Франко писав у статті про Лесю Українку: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої хворої дівчини».

Сама поетеса говорила:

Хто вам сказав, що я слабка,

Що я корюся долі?

Хіба тремтить моя рука,

Чи пісня й думка кволі?

Фізично хвора (невиліковний в той час туберкульоз кісток), Леся цілком і повністю усвідомлювала високу місію митця – давати надію зневіреним, підтримувати в них силу духу, кликати до гідного людського життя, а не плакати, страждати:

Я на гору круту, кремяную

Буду камінь важкий підіймать.

І, несучи вагу ту тяжкую,

Буду пісню веселу співать.

… Так, я буду крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Буду жити! Геть думи сумні!

У цих словах – уся Леся Українка. А допомагала вона своєму народові, рідним та близьким не лише полум’яним словом. Ось невелика частина її практичних діянь:

  1. У 18 років організувала гурток молоді, який займався перекладом кращих творів світової літератури українською мовою.

  2. У 19 років написала для молодшої сестри книжку «Стародавня історія східних народів», котру в 1918 році було видано як підручник для національної школи.

  3. Матеріально підтримувала революційно-демократичну молодь.

  4. Допомагала в останні хвилини Сергію Мержинському, наражаючи себе на велику небезпеку.

  5. Записувала разом з чоловіком спів кобзарів на фонограф (у Крим, де вона перебувала народні співці їхали за її кошти).

  6. Брала участь у відкритті в Полтаві пам’ятника Івану Котляревському, написала присвяту «На столітній ювілей української літератури».

  7. Виконувала хатню роботу, підтримуючи матір та молодших сестер (коли хвороба відступала).

Та все ж справою її життя, захопленням, покликанням і божим даром була її поезія.

Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень,

І стримуваний пломінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень.


  • Проблемне запитання: Як ви гадаєте, людина народжується з певним характером чи виковує його собі са­ма? Які риси Лесиного характеру імпонують вам? (Відповіді учнів.)


IV група - "Захоплення, обдарован­ня, освіта".

Орієнтовне повідомлення пред­ставника групи. Можна сказати, що Леся Українка - це суцільне захоплення: красою природи, мелодійністю рідної мови, гармонією української пісні, Шевченковим "Кобзарем", самобутністю волинської вишиванки, силою і могуттям органної музики, красою і грізністю морської стихії, обдарованістю рідного народу, його героїчною історією.

А почалося все, як це не дивно, із захоп­лення декламацією. Леся в шість років роз­учувала напам'ять і декламувала будь-який вірш, котрий "попадається їй під руки", найохочіше - "Русалку" Адама Міцкевича в пере­кладі П.Куліша.

Шестирічною вона вишила батькові со­рочку. У наступні, вже доросліші роки, Леся вишивала багато, навіть тоді, коли хвора рука була вся перебинтована. Пришпиливши полотно до пов'язки, продовжувала роботу. Наприклад, на Різдво Христове 1883 р. вона вишила значну частину узорів на подарованих мамою гостям сорочках. Ішов тоді дівчини всього-на-всього 12-й рік. А в перервах вони висаджувала квіти на клумбу.

Леся Українка дуже захоплювалася народною піснею. Хоча в дитинстві вона ще могла досконало опанувати складні мелодії та все одно цілими днями й вечорами допізна захоплено виспівувала їх.

Полюбляла Лариса й випікати булочки, навіть могла позмагатися в цьому з бабусею.

Дуже любила танцювати, плавати, бігати наввипередки, бавитися в різноманітні ігри.

З першим літуванням у Колодяжному Леся прикипіла душею до волинських пущ її дібров. її зачаровувала таємнича велич ста- резних лісів, їх безмежні простори, первозданність і розмаїття рослинного світу.

  • Чи багатий ваш світ? Якби довелося зустрітися з Лесею, вам було б цікаво з нею? А їй із вами?

IV група -"Оточення".

Учень називає людей з Лесиного оточення і коротко характеризує їх. (додаток 3)
3. Створення психологічного портрета по­етеси.

"Гронування": "Леся Українка як осо­бистість - це...".

обдарована ? талановита

Леся Українка

? ? ?

4. Зачитування висловлювань поетеси.

♦ Виберіть особистісно значущі для вас слова і запишіть їх у власний зошит і зошит товариша.


  • "Яке се щастя бути фізично здоровою... Ко­ли я активна, я не знаю страху".

  • "Я люблю мати в усьому ясність, і я за правду".

  • "Я звикла до кінця кінчати всі розпочаті справи".

  • "Всі мені толкують, що я повинна жити рос­линним життям, але я не можу обернутись у рослину".

  • "Світ іде не до гіршого, а до кращого".

  • "Мої плечі витримають і не таку вагу".

  • "Без бібліотеки трудно жить".

  • "Кажу по правді, бо брехати сором".


IV. Рефлексивно-оцінюювальний етап.

  1. Відповідь на озвучене на уроці запитан­ня (усно або у формі есе):

  • "Чи цікаво було б нам із Лесею вдвох?".

  1. Коментування епіграфа уроку.

  2. Рефлексія очікувань і результатів: "Чи справдилися ваші очікування від уроку?"

"Незакінчене речення", "Мікро­фон":

«Леся Українка для мене…»

"На сьогоднішньому уроці я від­чув... зрозумів... усвідомив... А тепер хочу по­чути думку..."

  1. «Кольористика». Відтворення в кольорі змін настрою протягом уроку.

  2. Оцінювання роботи учнів.

Домашнє завдання.

Обов'язкове загальне. 1. На основі матеріалу підручника (с. 135, 136) доповнити візитну картку письменниці. 2. Вивчити на­пам'ять поезію "Хотіла б я піснею стати...". Обов'язкове на вибір. Написати есе на одну з тем: "Леся Українка - мій ідеал люди­ни"; "Чим зацікавила мене постать Лесі Укра­їнки"; "У чому неповторність Лесі Українки"; "Внутрішній світ мій і Лесі Українки".

За б а ж а н н я м. 1. Дібрати мелодію, яка відображала б внутрішній світ Лесі Українки. 2. Створити асоціативний малюнок "Внут­рішній світ мій і Лесі Українки" (варіант: "кольоровий портрет" характеру).

Урок 2.

Тема. Потужне ліричне начало, романтичність поезії Лесі Українки «Ви щасливі, пречистії зорі». Волелюбність, оптимізм, мрія і дійсність як провідні мотиви поезії «Хотіла б я піснею стати».

Мета. Допомогти учням краще усвідомити ідейно-художній зміст поезій Лесі Українки, її громадянські, мистецькі погляди, художню майстерність; розкрити зміст, тему та ідею виучуваних поезій; учити аналізувати образ ліричної героїні. розвивати навички виразного читання, аналізу поетичних творів, висловлювати свої судження про них; виховувати життєвий оптимізм, цілеспрямованість, гуманізм.

Цілі.

Учні знатимуть: ідейно-художній зміст, основні мотиви поезій; особливості віршованої мови творів і вимоги до виразного читання; власний рівень володіння діяльнісними вміннями; сутність технологій "читання із зупинками", "читання з передбаченням".

Учні вмітимуть: виразно читати поезії, аналізувати вірші за поданими питаннями, проводити аналогії між зображеним у творі і| баченим у реальному житті; знаходити в тексті художні засоби, розкривати їхню роль.

Тип уроку. Комбінований. Урок – творча лабораторія.

Обладнання. Портрет Лесі Українки, збірки поезій,

Методи, прийоми і форми робо­ти: «Словесний настрій», «Очікування», бесіда, читання по­езій, "повільне читання", асоціативні малюнки,створені учнями, "Мікрофон", "Незакінчене речення", робота в групах.
Хід уроку

І. Мотиваційний етап.

1. З'ясування емоційної готовності учнів до уроку - «Словесний настрій»

2. Актуалізація суб'єктного досвіду і опорних знань.

а) Озвучення записів у таблиці "Візитна картка письменниці".

б)- Презентація асоціативних малюнків "Внутрішній світ мій і Лесі Українки",.

в) Гра «Так – Ні»

1. Леся Українка – це псевдонім Л. П. Косач. (так)

2. Уроки гри на фортепіано Леся брала в М. Лисенка. (так)

3. Леся в дитинстві не дружила з ровесниками. (ні)

4. Леся навчалася в київському університеті. (ні)

5. Перша збірка називалася на крилах пісень. (так)

6. Леся Українка писала лише вірші. (ні)

7. У сім`ї Косачів було 6 дітей. (так)

8. І. Франко був другом родини Косачів. (так)

9. Сергій Мержинський був чоловіком Лесі Українки. (ні)

10. Леся Українка перекладала твори європейської літератури українською мовою. (так).

11. Леся Українка не була в Єгипті. (ні)

12. Поховано поетесу в Грузії. (ні)

- прослуховування дібраних мелодій;

- ознайомлен­ня в парах з написаними есе, озвучення кількох із них.

в) Прослуховування вивченої на­пам'ять поезії.

г) Словесне оцінювання учнями своїх товаришів:

- На мою думку, найкраще поезію прочитав…

II. Цілевизначення і планування.

1. Оголошення вчителем концепту уроку.

2. Визначення особистісної значущості виучуваного матеріалу.

  • "На мій погляд, з творчістю Лесі Українки варто озна­йомитися, тому що..."

3. «Очікування». Коротко записати «Чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку»

4. Обговорення й узгодження цілей і пла­ну роботи.

Ш. Опрацювання навчального матеріалу.

1.Створення асоціативного ряду до слів зоря, пісня.

2.Слово вчителя. Про письменника ми довідуємося не лише зі спогадів, біогра­фічних та автобіографічних матеріалів, а й із його творів. Якою ж постає Леся Українка у своїх віршах?

3.Робота зі змістом поезії "Ви щасливі,пречистії зорі..."

а) Виразне читання вірша вчителем.

б) 3'ясування емоційного враження від твору

- "Що ви відчули, читаючи поезію?"

в) Визначення теми та ідеї вірша.
"Незакінчене речення":

- "Думаю, це поезія про...»,

- «Нею Леся Українка хотіла сказати..."

г) "Повільне читання" вірша (учні під керівництвом учителя вчаться знаходити у творі приховані запитання, ставити власні і, відповідаючи на них, складати зв'язну розповідь-аналіз):

  • "Ви щасливі, пречистії зорі...", - говорить поетеса. Чому вона так вважає? Зорі роз­мовляють між собою променями, без слів.
    І лірична героїня теж хотіла б так уміти, тоді їй були б непотрібні слова.

  • Якщо виходити з такого трактування, то слова не дають змоги виразити все, що хо­че сказати лірична героїня (умовно вважа­тимемо авторку і ліричну героїню вірша однією особою). Постає щонайменше два запитання: 1) чому? 2) що ж вона хоче ска­зати й кому?

  • Зорі все бачать згори... Так само високо, щоб бачити все, хотіла б піднятися й лірична героїня. Вона ладна заплатити за це ве­лику ціну - бути одинокою. З чого можна зробити висновок, що на цю мить вона несамотня, але це не може замінити прагнен­ня глибокого і різностороннього пізнання світу ("бачити все"). Значить, наразі Леся Українка не може цього зробити. Чому?

- Зорі - холодні і тверді, "неначе з кришта­лю". Авторка не така. А яка ж? Очевидно, м'яка, тобто душевна, вразлива. І ці риси завдають їй болю, туги, жалю. Чи поетеса прагне позбутися їх?

  • Узагальнимо: лірична героїня вірша — лю­дина надзвичайно чутлива і вразлива. З іншо­го боку, її розум прагне постійного пізнання. Свої думки й переживання поетеса втілює у слова, віршовані рядки. Однак, не повністю може висловити себе - і незадоволена рівнем володіння словом. Почуттям внутрішньої нереалізованості і породжений твір. Авторка хо­че сказати читачеві: мені погано на землі. Я маю друзів, родину, дім (це можна припус­тити, бо вона не самотня), але моя враз­ливість, невдоволеність, жага пізнання завда­ють болю. У такі хвилини я зводжу очі до не­ба і кажу: "Добре вам, зорі... Ви щасливі...". Що ж хоче сказати лірична героїня вірша людям і світові в інших поезіях?

4. Робота зі змістом поезії "Хотіла б я піснею стати...".

а) Виразне читання вірша заздалегідь підготовленим учнем.

б) З'ясування емоційного враження від твору

-"Що ви відчули, читаючи поезію?"

в) Прослуховування аудіозапису однойменного романсу Кирила Стеценка.

г) Визначення теми та ідеї вірша.

"Незакінчене речення":

-"Думаю, це поезія про... Нею Леся Українка хотіла ствер­дити..."

г) "Повільне читання" вірша (робота проводиться за алгоритмом прочитання попереднього твору).

- "Хотіла б я піснею стати..."...Для чого? З якою метою? - Відповідь є у вірші: "Щоб вільно по світі літати...". Але воно породжує нове запитання: для чого це потрібно ліричній героїні?

- Щоб вітер розносив луну... Луну, тобто якісь слова? Хто автор їх? Про що вони? Відповіді поки що немає. Лише перелік
бажань ліричної героїні, яка хоче... "аж під яснії зорі полинути співом дзвінким, Упасти на хвилі прозорі, Буяти над мо­рем хибким..."

- Пошукаємо відповідь у третій строфі: "Лунали б тоді мої мрії [тобто слова, у яких мрії?] /1 щастя моє таємне, / Ясніші, ніж зорі яснії, / Гучніші, ніж море гучне". Тут відповіді також нема. Зате є кілька но­вих запитань: чому щастя таємне? про що ці мрії? Можемо стверджувати, що про щось велике, бо вони лунали б гучніше, аніж море, і світили б ясніше, аніж зорі. Про що ж ця поезія? (Відповіді учнів.)

5. Робота в групах.

- Перша група: Визначити художні засоби, з’ясувати їх роль у вірші «Ви щасливі, пречистії зорі…»

Художні засоби

Назви художніх засобів

Роль художніх засобів

Щасливії, високії, холоднії, одинока

епітети

виразно описують предмет, поняття

Пречистії

старослов’янізм

надає урочистості

Пречистії зорі, холоднії зорі

звертання

наближує до читача

Неначе з кришталю

порівняння

яскравіше змальовує предмет

Ви щасливі

повтор

звертає увагу

Туги, жалю

синоніми

підсилює значення

Якби я мала, якби я була

умовний спосіб

підкреслює значення мрії

  • Друга група. Виписати із вірша «Хотіла б я піснею стати…» художні образи, підібрати до них цитати, дати їм характеристику.

    Образи

    Цитати

    Характеристика

    Я (лірична героїня)

    «Хотіла б я піснею стати…

    Щоб вільно по світу літати…

    Полинути співом дзвінким

    Лунали б тоді мої мрії…»

    велика мрійниця, що шукає істини, намагається осягнути таємниці людського буття, допомогти своїм словом (піснею) гармонізувати світ

    Пісня

    «… вільно по світі літати, щоб вітер розносив луну», «спів дзвінкий», «упасти на хвилі», «буяти над морем»

    виразник мрій, думок і бажань ліричної героїні, наділеної хистом поетичного слова

    Зорі

    яснії

    символ незбагненного, високого, недосяжного, безпристрасного

    Море

    «на хвилі прозорі», «над морем хибким», «море гучне»

    це глибини, таємниці і негаразди людського життя

    Мрії

    «Лунали б тоді мої мрії…

    Ясніше, ніж зорі яснії,

    Гучніше, ніж море гучне»

    складник щастя героїні

    Щастя

    «Щастя моє таємне»

    Приховані, можливо, нездійсненні мрії, які плекає героїня

  • Представлення роботи груп.

IV. Рефлексивно-оцінювальний етап.

1.Висловлювання власних суджень учнів. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

  • «Найбільше мене захопив (мені сподобався) у Лесі Українки образ…,тому що..»

  • «Знайомство з поезією Лесі Українки наштовхнуло мене на думку про те, що…»

2.Чи справдилися ваші очікування від уроку».

  1. Оцінювання роботи учнів.

Оцінювання участі учня в роботі малої групи

Клас _____

Прізвище, ім`я учня _______________________




Само-

оцінка


Оцінка учасників групи



Оцінка вчителя


Критерії

1

2

3

4

5

Я брав участь в обговоренні і розв’язанні проблеми






















Я сумлінно виконував своє завдання






















Я висловлював нові ідеї






















Я допомагав іншим членам групи



















Я підбадьорював товаришів






















  • Домашнє завдання.

Обов’язкове: Поезію «Хотіла б я піснею стати» вивчити напам’ять. Підготувати невелику зв'язну розповідь про хвилини (якщо такі були), ко­ли відчуття краси природи допомогло пере­бороти сум, біль (за бажанням).

Урок 3.

  1   2   3

Схожі:

Тема. Мудрим ніхто не вродився, а навчився Леся Українка «Біда навчить» Мета
Обладнання: портрет Л. Українки, презентація «Леся Українка», картки для індивідуальної роботи, книжки з казками, кросворд
Леся Українка «Мрії»
Обладнання: портрет Лесі Українки, «дерево запитань», ілюстрації з папки «Леся Українка»
Тема: Урок навчання грамоти. Леся Українка “Вишеньки” Мета
Мета : удосконалювати навички читання віршованих творів,ознайомити з життям і творчістю української поетеси Лесі Українки та її віршем...
 Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871р...
М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу: в дев'ять років вона вже писала вірші, у тринадцять...
Леся Українка. «Давня казка» Ідея вільної творчості, вільнолюбства...
З`ясувати погляди поетеси на призначення мистецтва і митця; розглянути проблему морального вибору людини та розуміння нею життєвих...
Тема: Леся Українка “ Давня казка”. Ідея вільної творчості, вільнолюбства людини
Мета: засвоїти зміст твору; продовжити формувати вміння роботи з текстом; вчити грамотно
Леся Українка. «Давня весна». Тема гармонійного єднання людини з природою
Лесі Українки виховувати в учнів працелюбність, віру в себе та власні сили, прагнення до гармонії з собою та світом, любов до природи...
Енциклопедія Українознавства
Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) (*25 (13) лютого 1871, м. Новоград-Волинський — 1 серпня 1913, м. Сурамі, Грузія) — українська...
Леся Українка. Драма-феєрія «Лісова пісня»
Новоромантик протиставляє натовпу не героя, не вибрану особу, а суспільство свідомих осіб, у якому він, цей натовп, розчинився б...
Урок № Тема : В. Симоненко. Розповідь про письменника. «Лебеді материнства»
Так писав Василь Симоненко – великий син України, її геніальний поет. Його світлій пам'яті і ніжному палкому слову присвячується...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка