Б ібліотечний урок, 4 клас


Скачати 108.04 Kb.
Назва Б ібліотечний урок, 4 клас
Дата 31.03.2013
Розмір 108.04 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Література > Урок
pubovalcallout


Бібліотечний урок, 4 клас.
Мета. Ознайомити учнів із видами довідкової літератури, з її значенням у житті людини; навчити користува-

тися довідковими виданнями; розви-

вати спостережливість, зв’язне мов-

лення учнів; виховувати дбайливе ставлення до книги, прищеплювати бажання поповнювати свій словнико- вий запас.

Обладнання. Книжкова виставка: словники, довідники, енциклопедії.

Хід уроку
Бібліотекар. Пролунав дзвінок, починаємо урок.

А який у нас урок? Бібліотечний.

І тема нашого бібліотечного уроку «Довідкові видання». Зверніть, будь ласка, увагу на книжкову виставку, уважно подивіться і подумайте. Які книги відносяться до довідкової літератури? (Діти відповідають).

Вірно. Отже, сьогодні на уроці ми детально ознайомимося з довідковою літературою і навчимося нею користуватися.

Мабуть, немає на світі людини, для якої б слова рідної мови не звучали чарівною музикою.

Рідне слово прийшло до нас із першими звуками маминого голосу і супроводжує нас все життя. Воно солодке і гірке, ласкаве і зимне. Слово може приголубити або ранити глибоко в серце, воно об’єднує або роз’єднує нас з друзями, з навколишнім, воно ховає в собі не одну загадку.

Оволодіти даром слова, умінням ним користуватися допоможуть нам словники.

А чи знаєте ви, що означає слово «словник»?

Словник – це зібрання слів, розміщених переважно в алфавітному порядку, з поясненням, тлумаченням, чи перекладом іншою мовою. В перекладі з латини означає «колекція слів». Словники почали укладати з практичних потреб, з необхідності пояснити застарілі незрозумілі слова чи слова з іншої мови. Так, греки вже в 5 ст. до нашої ери укладали глосарії – тлумачні словники, в яких пояснювали слова, вживані в старовинних пам’ятках.

Вперше словник використали в Англії в 1225 році. Минуло більш як 300 років і за нього забули. І за весь цей час не було внесено ні одного слова. Наприкінці 1552 року вийшов у світ перший словник, який був складений Ричардом Халаєтом. Цей словник мав 26000 слів, був дуже популярний, дорого коштував. Купити такий словник могли лише заможні люди.

У слов’ян перші словники відомі з ХІІІ століття. Спочатку всі відомості розміщувалися без будь – якої послідовності, а вже з ХVІ ст. слова стали розташовуватися за алфавітом (азбукою), їх почали називати азбуковниками. В Україні перший рукописний словничок з’явився вкінці ХVІ ст. На початку ХVІІ ст. видані перші друковані словники.

Видатний вчений, лікар, письменник В.Даль зібрав двісті тисяч слів і для кожного слова знайшов тлумачення. Поруч із словником В.Даля стоїть і словник української мови видатного українського письменника Б.Грінченка. В цьому словнику Грінченко підсумував майже столітні зусилля української інтелігенції у формуванні мови свого народу. За це він заслуговує на вічну пам’ять і пошану.

Словники поділяються на дві великі групи – лінгвістичні та енциклопедичні.

Різниця між ними в тому, що енциклопедичні словники подають відомості про предмети, явища, відомих людей, країни, моря, міста тощо. Лінгвістичні словники характеризують слова і бувають найрізноманітніших типів: перекладні, тлумачні, орфографічні, орфоепічні, словники синонімів, антонімів, діалектні. Дуже цікаві і повчальні фразеологічні словники, тлумачні словники українських прислів’їв та інші.

Максим Рильський, поет, лексикограф, звертався до нас:

Не бійтесь заглядати у словник:

Це пишний яр, а не сумне провалля…
Учень. Словники

Люблю, мов сонце, материнську мову…

Нам кожна братня мова дорога.

Грінченко й Даль ведуть у даль чудову.

О, словників вага, віків снага!
Народжена і жити, і вмирати,

Людина слів у вирій не бере.

Не вмре ніколи рідне слово Мати,

Найперше слово «мама» не помре!

Нам словники – аннали у напрузі,

вірні друзі, і провідники.

В борінні, у горінні, в горі, друзі,

Не біймось заглядати в словники!

(Степан Литвин)

Основною частиною будь – якого словника є список слів, які характеризуються з будь-якої точки зору. У кожному словнику є супровідні розділи, які допомагають роботі з ними. Перш за все – це вступна частина (передмова), в якій розповідається про будову словника і правила користування ним. Далі йде розділ «склад словника». З цього розділу ми довідуємося, які слова введені до словника. Будь-який словник для економії місця використовує скорочення, перелік і пояснення яких наводиться в початкових розділах словника. Далі йде алфавіт.

cloud





- Діти, чому цей словник має таку назву? (Відповіді дітей).

- Що ви знаєте про цей словник?

(Відповіді дітей).

Це перший словник в Україні для учнів початкових класів. Усі слова згруповано у 87 тем. За алфавітним покажчиком можна відшукати потрібне слово. Можна користуватися на уроках і вдома. Цей словник допоможе правильно написати, вимовити слово, розтлумачить його, дасть переклад російською мовою. Можна прочитати вірші, загадки, акровірші, скоромовки, лічилки, прислів’я та приказки.

Робота з тематичним словником школяра.

- Відкрийте зміст книги, знайдіть розділ «Культура і мистецтво». Відшукайте тему «Книги».

- Знайдіть інформацію про слова: книжка, словник, довідник. Прочитайте.
cloud
Хлопчик Словничок. А я хочу познайомити вас з цією книгою, яка допоможе розкрити багато таємниць, захованих у найбагатшій і невичерпаль-

ній скарбниці – у рідній мові . Ця книга стане вашим постійним супутником, помічником і порадником, якщо ви не просто читаєте, а й вдумуєтеся в зміст прочитаного, намагаєтеся зрозуміти і запам’ятати значення кожного слова, його будову, правильне написання і вимову. З цієї книжки ви дізнаєтеся про те, як народжується слово, яких родичів (однокореневих слів), побратимів ( слів–синонімів) і нерозлучних друзів (фразеологічних зворотів) має.

Тут зібрані слова, які найчастіше зустрічаються на уроках у початкових класах, підручниках та дитячих книжках. Тож побажаю вам, юні читачі, успішно опанувати словесне багатство української мови.


cloud




Учень. Буває, що слово

Відоме давно,

А знає не кожен,

Що значить воно.
І тут у пригоді

Стає визначник

Скарбів наших мовних –

Тлумачний словник.

(Д. Білоус)
Бібліотекар. Тлумачні словники є найбільш вагомими серед одномовних словників, у яких коротко і доступно розкриваєть- ся лексичне значення слів, подаються їхні основні мовні характеристики – граматичні ознаки, наголос, написання. У нашій шкільній бібліотеці є Новий тлумачний словник української мови, який складається з чотирьох томів і вміщує 42 тисячі слів. Словник виданий у 1999 році, його уклали В.Яременко та О.Сліпушко. Великим попитом користується Великий тлумачний словник сучасної української мови, який побачив світ у 2001 році і містить 170 тисяч слів. Це універсальний довідник із сучасної української мови. Крім загальновживаних слів. У словнику наводяться основні терміни сучасної науки і техніки.
cloud

Різновидом тлумачних словників є словник іншомовних слів.
У словниках іншомовних слів вміщуються слова, запозичені із різних мов. До слова подається інформація: з якої мови воно походить або які компоненти використані для його творення, пояснюється значення цього слова. До вашої уваги словники іншомовних слів, які є у нашій бібліотеці.

Словник іншомовних слів за редакцією О.С.Мельничука і виданий у 1977 році. Він містить близько 10 000 слів запозичених українською мовою з інших мов, головним чином у ХVІІІ-ХХ столітті, а також утворених з іншомовних елементів. Словнику надано довідку про походження лексичних одиниць.

Сучасний словник іншомовних слів уклав Л.І.Нечволод і був виданий у 2007 році. Він вміщує 17 000 слів і словосполучень. Цей словник має відмінності у побудові словникової статті порівняно з попередніми виданнями:

а) основою кожного ряду є його домінанта, що має найзагальніші для цього ряду семантичні особливості;

б) визначено граматичні особливості іменників (рід, закінчення родового відмінку однини), прикметників (родові закінчення), дієслів (закінчення в ІІІ особі множини);

в) виокремлено незмінювані, невідмінювані та множинні іменникові форми.
Хлопчик Словничок. Я пропоную вам гру-конкурс «Хто краще? Хто швидше? Хто точніше?» Віднайти у словнику іншомовних слів слова і дати їх значення.




1 команда 2 команда

Автомобіль; Атлас;

Джинси; Еталон; Інтерв’ю; Калейдоскоп; Ностальгія; Омнібус; Пектораль; Серенада; Харизма. Фобії.

Молодці! Я бачу, ви зрозуміли, як користуватися словниками. Адже словники – дуже корисні і цікаві книги, книги-помічники, до яких вам потрібно звертатися у скрутну хвилину.

cloud
Бібліотекар. Такий словник називають ще словником фразеологізмів. А ви пам’ятаєте, що фразеологізми – це сталі, стійкі сполучення слів, які можна замінити одним словом. Фразеологічні словники бувають різні за призначенням: реєстраційні, перекладні й тлумачні.

Перші реєстраційні словники (вони систематизували фразеологізми української мови в алфавітному порядку) появилися в сімнадцятому столітті. Це була рукописна збірка Климентія Зіновіїва.

Найціннішим фразеологічним словником дев’ятнадцятого століття є збірка «Українські приказки, прислів’я і таке інше» О.Марковича. Упорядкував збірку М.Номис. Це був тлумачний фразеологічний словник, у якому містилося 14 тисяч фразеологізмів.

До найдавніших перекладних фразеологічних словників належить українсько-російський словник «Фразы, пословицы и поговорки малороссийские». Це була не окрема книжка, а розділ доданий до підручника «Граматики малороссійського нарєчія» О.Павловського. З того часу фразеологічні словники української мови виходили часто. А зараз послухайте, як фразеологізми використав у своєму вірші Грицько Бойко.

(Інсценізація учнями вірша «Отакий у мене ніс». Додаток 1)

cloud
Бібліотекар. Довідники теж відносяться до довідкової літератури. А різниця між словником і довідником в тому, що у словнику, як ми говорили, слова зібрані за алфавітом, а у довідниках – за окремими темами. Словникова стаття починається із заголовка.

Робота із довідником «Виручалочка».

Відшукати у довіднику – пораднику «Виручалочка» «Думки про книгу». Прочитайте.

- Які прислів’я про книгу ви знаєте? (Відповіді дітей)
cloud


Бібліотекар. А тепер розглянемо енциклопедії. За своїм характером вони поділяються на універсальні, галузеві і дитячі. Енциклопедія – це довідкове видання, що містить узагальнені основні відомості з однієї або усіх галузей знань і практичної діяльності, викладені короткими статтями, розташованими в алфавітному або систематичному порядку.

Важливими вимогами до енциклопедії є стислість викладу фактичного матеріалу, його точність.

Для дітей в наш час створені популярні енциклопедії, що містять необхідний матеріал з певних галузей знань, а також широке коло відомостей, потрібних для повсякденного життя або для проведення дозвілля.
pubrrectcallout
Учень-екскурсовод. Слово «енциклопедія» з’явилося в Греції і означало «інструкції на всі випадки життя».

Вперше це слово ввів в англійську мову Томас Еліот у 1538 році і розшифрував його як «Книга, що пояснює всі відомі науки та предмети». В сучасних енциклопедіях всі слова розташовані в абетковому порядку, так що в них легко знайти потрібне слово. А ось автори стародавніх енциклопедій розташовували слова на свій розсуд. Так, автор найпершої енциклопедії розпочав книгу з розповіді про Бога та янголів, а закінчив описом квітів, ароматом духів та списком 36 видів яєць.

Найстародавніша енциклопедія «Природнича історія», яка дійшла до наших часів, написана Плінієм ще в першому столітті до нашої ери в Римі. Вона складалася із 37 томів і містила більше 20 тисяч статей. Цю книгу вважали настільки цінною, що її перевидавали 43 рази.

Найбільшою енциклопедією була третя китайська енциклопедія. Вона складалася з п’яти тисяч двадцяти томів.

Найдовша книга у сучасному світі – англійський словник, у якому 8 тисяч сторінок.

Робота із книжковою виставкою.
Бібліотекар звертає увагу дітей на книжкову виставку, на розділ «Енциклопедії», тоді зачитує анотації на окремі енциклопедії, а діти повинні підібрати до цієї анотації відповідну енциклопедію.
film


Найцікавіші факти про братів наших менших. Мешканці лісів, степів, тропічних джунглів та льодових просторів відкривають вам свої секрети. Дізнайтеся про таємниці хижих тварин, турботливих татусів пінгвінів та ласунок колібрі. Дотепні малюн-

ки і фотографії перетворять читання книжки на захопливу подорож континентами.

Ця книга розповість про один з найдосконаліших витворів людсь-

кої думки – автомобіль. Ви дізнає-

теся про історію створення цього

самохідного дива, про людей,

яким ми завдячуємо, що сучасний

автомобіль став не лише помічни-

ком, а й справжнім другом люди-

ни. І, звичайно, містить багато ці-

кавої інформації про все, що по-

в’язано з автомобілями: про їх ти- пи і класи, сучасний дизайн та за-

соби безпеки, спортивні змагання

та перспективи розвитку автомо-

більної індустрії.


Поринути у казковий світ моря, дізнатися про його дивовижних

Мешканців та неспокійний норов,

про таємничі глибини та методи їх

вивчення, про заходи щодо збере-

ження цього вразливого світу для

майбутніх поколінь зможе юний

читач, узявши до рук цю яскраву

ілюстровану енциклопедію.

Закріплення матеріалу.

А тепер давайте підведемо підсумки нашого уроку. Дайте відповіді на запитання:

-- Що нового ми дізналися на уроці?

-- Які книги називаються «мовними скарбницями»?

-- Для чого потрібні словники?

-- В якому порядку розміщені слова у словниках?

-- Чи є у словниках зміст?

-- З якого словника ми можемо дізнатися про значення слова?

-- В якому словнику потрібно шукати про значення слова, яке походить з

іншої мови?

-- Де виникло слово «енциклопедія»? (Греція)

-- Де була написана найбільша енциклопедія? (Рим)

-- Яка найбільша енциклопедія? (Третя китайська, 5 тисяч 20 томів)

Бібліотекар. Як бачите, діти, довідкова література дуже корисна і потрібна як вам так і учителям, батькам. Необхідно дружити зі словниками, довідниками, енциклопедіями, а також ніколи не соромитися заглянути в таку книжку. Недарма в народі кажуть: «З книгою подружишся – розуму наберешся».

На завершення хочу розповісти давню легенду. Якось до мудреця привели людину, щоб той визначив рівень її культури, розвитку. Але незнайомець на запитання мудреця відповідав мовчанням. І мудрець вигукнув: «Скажи хоча б одне слово – і я скажу, хто ти!». Мовлення – дзеркало нашого розуму і душі. «Заговори, щоб я тебе побачив». Чи можливо це насправді? Поясніть думку.

Тож бажаю вам, діти, щоб ваші співбесідники у вас побачили розумну, начитану, культурну і чемну людину.

Додаток 1.




Схожі:

Б ібліотечний урок: свято Покрови Пресвятої Богородиці Мета
Матері Божої до нас, Її дітей, як втілення материнської любові; сприяти розвитку естетичних почуттів через знайомство з церковними...
Урок №9 Тема: Історичні пісні
Обладнання: музичний інструмент, посібник-зошит 4 клас, фонохрестоматія 4 клас, ППЗ «Музичне мистецтво 4 клас», ноутбук, мультимедійний...
Урок-подорож. 6 клас «Лондон. Визначні місця.»
Розробка уроку, 8 клас «Famous People of the World. William Shakespeare». Презентація
Методичні рекомендації щодо ведення журналу
Журнали класів на одній паралелі позначаються цифрами і відповідними літерами українського алфавіту, наприклад: 5-А клас, 5-Б клас,...
Урок узагальнення набутих компетентностей. Форма уроку: урок із використанням...
Засоби навчання: підручник О. П. Глазової «Рідна мова. 7 клас» (К. «Зодіак-Еко», 2007) комп’ютери, електронне видання «Словники України»,...
Урок тренінг. Тема уроку: Сонце. Сонячна система
...
Урок №86 Тема. Підсумковий урок з алгебри за 7 клас
Мета: перевірити засвоєння передбачених програмою знань і вмінь учнів, набутих під час вивчення алгебри в 7 класі
Урок читання 3 клас І семестр Урок узагальнення. Пригадайте, поміркуйте. Казки Мета
«секретів» створення казки, розвивати логічне мислення, мовлення школярів, увагу, пам'ять, виховувати активну читацьку позицію
Урок фізкультури. 7 клас Тема: Баскетбол

7 клас УРОК-КАЗКА
Черноусова Л. М., учитель української мови та літератури КЗОСЗШ №135, м. Дніпропетровськ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка