Б ібліотечний урок: свято Покрови Пресвятої Богородиці Мета


Скачати 68.78 Kb.
Назва Б ібліотечний урок: свято Покрови Пресвятої Богородиці Мета
Дата 11.12.2013
Розмір 68.78 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Історія > Урок


Бібліотечний урок: свято Покрови Пресвятої Богородиці
Мета: ознайомити учнів із особливістю свята Покрови Пресвятої Богородиці; виховувати повагу до цінностей народного життя, традицій рідного краю, любов до рідної землі, її звичаїв, вірувань; донести до сердець учнів цінність щирої, досконалої молитви; сприяти наслідуванню учнями принципів високої духовної моралі, життєвої мудрості; виховувати любов, повагу та шану до матерів; показати любов Матері Божої до нас, Її дітей, як втілення материнської любові; сприяти розвитку естетичних почуттів через знайомство з церковними піснепіннями, іконами та шедеврами світового мистецтва.

Обладнання: мультимедійне обладнання, презентація, відео фільми, вислови про Покрову.
Вступне слово. Свято Покрови Пресвятої Богородиці – це свято любові…. Любові матерів до своїх дітей, свято невичерпної любові Богородиці до кожного із нас. Ми з вами щасливі, тому що маємо дві мами, Пресвята Богородиця піклується про нас і допомагає нам, коли ми звертаємося молитвами до Матері Божої.
1 сл.   Щороку 14 жовтня до нас наближається урочисте свято Покрову Пресвятої Богородиці. Ніби це знову, вже вкотре, прийшла до нас Прекрасна Діва Марія і знову розкинула над нами свій небесно-синій омофор-покров, щоб знову, вже вкотре, захистити нас, змусити замислитися над цінностями життя. Здається, ввібрала ця осінь усю красу, всю непорочність, усе щастя й горе Тієї, що віддала Сина Свого на суд людям, Тієї, що стояла біля Його хреста і кров'ю вмивалося її серце, Тієї, яка, незважаючи на все заподіяне їй людьми лихо, стала їх найпершою захисницею, Тією, до кого ми звертаємось у своїх молитвах.

Ведуча.

Діво Пресвятая -Матір матерів,

пригорни до серця всіх своїх синів.

Освіти їх душі світлом золотим,

виповни любов'ю неспокійний дім,

научи, як землю вберегти від зла,

розумом, діянням і крилом тепла.

Зоре-зорянице, сонце доброти,

землю України щастям освіти!

Ведучий.

О, Мати Божа! Ми - твої діти.

Тобі сьогодні приносимо квіти.

Тебе благаєм, уклінно просим,

До Тебе в небо ми руки зносим.

Прийми нас, Мати, під свій Покров,

Тобі даруємо серце й любов!

Від нужд і горя нас збережи,

В лихій годині нам поможи!

Ведуча: Покров - це хустка-омофор Матері Божої, що є символом материнського піклування про нас, її дітей. Багаторазово наші предки довіряли себе опіці Богоматері. Вони ніколи опісля не жалкували про це, не схибили у своєму виборі... Пригляньмося ближче, станьмо живими акторами і глядачами історії цього свята...
Бібліотекар: 2 сл. Чудесна подія, на згадку про яку було встановлено свято Покрови, трапилась у 910 році в місті Константинополі. Арабське військо вдерлося в грецьку імперію і підійшло до міста. Народ перед лицем такої небезпеки щиро молився до Господа і Пресвятої Богородиці про захист і звільнення від ворогів. І їхня молитва була почута.
    3 сл. Під час всенічного богослужіння святий Андрій Юродивий та його учень святий Єпіфаній побачили в повітрі чудесне з`явлення Пресвятої Діви Богородиці в оточенні ангелів, пророків та апостолів. Уся осяяна неземним світлом. Вона молилася про спасіння світу і покривала християн своїм омофором. Це знаменувало її опіку та захист. Побачивши це чудесне з`явлення, святий Андрій запитав у Єпіфанія: “Чи бачиш ,брате, Царицю всіх, яка молиться за весь світ?” – “Бачу, святий отче, і тремчу,” – відповів йому Єпіфаній. Святі мужі сповістили усім присутнім у храмі про це видіння.
4 сл. Мешканці Константинополя, почувши про цю подію, зраділи і впевнились, що Бог молитвами Заступниці визволить їх від ворогів. Так і сталося. Невдовзі після чудесного видіння вороже військо було переможене. Тому Церква встановила в цей день – 14 жовтня (за новим стилем) відзначити свято Покрови Пресвятої Богородиці та Пріснодіви Марії.
Ведучий: 5 сл. З ніжністю та любов`ю ми звертаємося до Матері Божої: Пречиста Діва, Преблагая Заступниця, Матінка Божа, Пресвята Богородиця, Пріснодіва Марія… Царице моя преблагая… звучить у храмах на богослужіннях.
6 сл. (1 В
ідео.)
Ведуча: 7 сл. Свято Покрови нагадує нам, що ми знаходимося під захистом нашої покровительки, яка любить нас, як своїх власних дітей і піклується про нас, коли нам важко.
Бібліотекар: 8 сл. (2 Відео, про сучасне життя) Не превеликий жаль, наше життя складається чомусь більше із важких моментів… З плачем людина приходить у світ, із переживаннями іде у самостійне життя. І сьогодні ми знову і знову переконуємось у силі молитви Пресвятої Богородиці і завжди прикликаємо Її у молитвах, просимо Її допомоги. І ми віруємо, що Спаситель ні в чому не може відмовити Своїй Матері, коли Вона просить Його за людей. Вона не може не піклуватися про долю кожного з нас, якщо заради всіх Її Син прийняв нестерпні страждання.
сл. 9 Учениця. (із запаленою свічкою у руках читає молитву до Матері Божої)
Царице Небесна, Господня Мати,
Тобі довелося найбільше страждати:
На смерть віддала Ти єдиного сина.
Подбай же про долю синів України.
Врятуй їх од скверни, злої напасті.
Не дай у краях чужинницьких пропасти.
Де дикість породжує помсту й розплату,
Де брат піднімає меча проти брата.
І де їм накажуть також убивати
За пільги високі, солідну зарплату.
Пречиста Марія, Тебе ми благаєм:
Життя збережи їм для рідного краю.
Ти наша опіка й опора віками.
До Тебе ішли ми з своїми жалями.
У днини погожі і ранки невтішні,
Хоч знали, що ми недостойні і грішні.
В Тобі воскресали забуті надії,
Здійсни ж їх і нині, Пречиста Маріє.
10 сл. Молитва до Божої Матері (звучить) Радуйся, Радосте наша, покрый нас от всякого зла честным Твоим омофором. Акафіст Покрову Пресвятої Богородиці (відео 3)
Бібліотекар: 11 сл.
Про те, що дуже могутня ревна молитва праведного, окрім святого письма, свідчить безліч випадків допомоги по молитвах святих, про які розповідає історія Церкви. І сьогоднішній досвід Церкви не менш насичений свідченнями сили молитви праведників: живих і спочилих.
    Покрова – це символ молитовного захисту Церкви. Адже Богородиця знаменує Собою Церкву і в першу чергу – небесну її частину, бо перебуває в світі невидимому, на небесах. Богородиця є також найбільшою молитвеницею Церкви Небесної. Найдосконаліша з людей, Яка через народження Боголюдини поєднала небо й землю.
Сл. 12 Святий Григорій Богослов
говорив : «Як хмара закриває сяйво сонячного проміння, так грішник, що не хоче визнавати своїх гріхів і зректися їх, закриває для себе промені Божої любові і милосердя Божої Матері». Зректися гріхів – це полюбити Матінку Божу, покаятися і більше так не чинити.
Українці Пресвяту Матір вважали могутньою заступницею та покровителькою, цілковито віддаючись під її покров.
Від тієї хустки-покрова і свято дістало назву. Покрова стала символом опіки і заступництва Пречистої Діви Марії.
Ведучий: сл. 13 Наші князі, козаки та гетьмани радо вибирали Богородицю за свою покровительку та опікунку. Князь Ярослав Мудрий після перемоги над печенігами в 1037 році віддає увесь народ в опіку Божої Матері.
Наші славні запорожці мали на Січі церкву в честь Покрова, де знаходилась ікона Покрова – Пресвятої Богородиці. Ідучи в похід і вертаючись з нього, козаки спішили до неї зі щирою молитвою. Ось вже кілька років це свято в Україні стало національним.
Ведуча: сл. 14. За її посередництвом Почаївський монастир був врятований від нападу турків. Розповідь про Почаївську ікону Божої Матері.
Свято Покрови Богородиці також запрошує нас до активного святкування. Запитаєте як це? Ісус Христос, помираючи на хресті, віддає нас, своїх учнів, опіці своїй Матері, немов розпростирає над нашими головами її хустку-покров. «Під хрестом Ісуса стояли – Його мати, і сестра Його матері, Марія Клеопова, і Марія Магдалина. Як побачив Ісус матір та учня, що стояв тут, якого любив, то каже до матері: «Оце, жоно, твій син!» Потім каже до учня: «Оце мати твоя!» І з тієї години той учень взяв її до себе» (Євангеліє від св. Іоанна 19, 25-27). Отже, цей епізод із Євангеліє є свідченням того, що Мати Божа – це наша з вами мати.
Учениця: сл. 15. Нам потрібна Марія як матір, тому що

• Вона є досконалим Божим творінням. «Радуйся, Невесто, Неневестная»… це приклад дівочості і чистоти.
• Богоматір вчить нас бути щирими, простими дітьми. Материнська любов помічає усі наші труднощі, усі наші печалі, перед матір'ю неможливо одягти "маску", що у нас все гаразд, коли насправді далеко так не є. Наші гріхи, помилки не є на перешкоді, щоб стати сином чи дочкою Марії. Адже, мати уділяє більше уваги слабкій дитині, піклується та лікує її.
• Мати – це приклад для дитини, тому віддавшись під опіку Пречистої, можна багато чого від неї навчитись: смиренню та терпінню, життєвої мудрості, досконалої молитви, вміння слухати Бога, виконувати Його волю, вірити, надіятись, любити...
"Не маємо іншої помочі, не маємо іншої надії, крім Тебе, Владичице!"- так ми благаємо Богородицю з глибини свого серця. Пресвята Богородиця допомагає нам у такому складному нашому житті, і тільки Мати Божа приведе нас до Бога.

Бібліотекар: Сл. 16. «Честнейшую херувим…» (4 відео) У богослужінні є дуже важливий момент, коли величають Пресвяту Богородицю молитвою «Честнейшую Херувим, славнейшую без сравнения Серафим…». Серафими і Херувими – це Ангели, Архангели, наші з вами Ангели, які знаходяться на небесах із Пресвятою Богородицею. Памятайте, що у цей момент богослужіння ви віддаєте свою шану Богородиці. Ось так звучить це піснепіння…
У багатьох місцевостях на честь Богородиці будували і освячували храми. З'явилось багато сіл, які по сьогодні носять назви "Покровка", "Покровське", "Посадпокровське". А головне, безліч ікон, до яких ми звертаємось із молитвою. Ці ікони стали чудотворними. Ікон налічується понад 500. У нестерпні моменти життя Мати Божа з’являлася на щирі молитви тих, хто до Неї звертався і допомагала, ставала на поміч у важкі хвилини, творила і творить чудеса. По сердечній молитві вона приходить до безмежно віруючих уві сні, а потім цей образ знаходять серед безлічі ікон, і кажуть із трепетом: «Це Вона допомогла мені…»
Сл. 17-26 Ікони (перегляд)
Учениця: 27 слайд Давайте прочитаємо приказки та прислів’я про Покрову.
Хто лежить до Покрови, той продасть усі корови.
Минула Покрова – з’їла полудень корова.
Покрова всю землю покриває листям або снігом.
Прийшла Покрова – всохла діброва.

28 слайд Господарі на це свято примічали погоду.
Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
Якщо в цей день сніг не покрив землю, не покриє в листопаді та в грудні.
Якщо до цього дня не опаде листя з вишень – на теплу зиму.
Бібліотекар: Сьогодні це свято не лише спогад про історичну подію, а добре свідченням Господнього спасіння своїх дітей. Створивши світ, Бог не покинув його, не залишив нас сиротами, але невидимо перебуває з нами через Святі Таїнства, через Церкву, через Святих угодників Своїх, а найперше, за посередництвом Пресвятої Владичиці нашої Богородиці, яка прославляється нами у церковних богослужіннях і допомагає нам по наших молитвах. Нам лише слід бути гідними Її любові.
   


Схожі:

Верховна Рада України Президенту України
Богородиці була одним із найголовніших свят запорозьких козаків. У двадцятому столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність...
14 жовтня День українського козацтва
...
Б ібліотечний урок, 4 клас
Мета. Ознайомити учнів із видами довідкової літератури, з її значенням у житті людини; навчити користува
ЦЕРКВА РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ СИХІВСЬКА РАЙОННА АДМІНІСТРАЦІЯ...
Спасителю наш, на доказ твоєї безмежної любові до нас і наше спасіння, Ти зволив прийняти пониження, погорду, несправедливий засуд...
Тема: Іконопис. Ікони «Козацькі Покрови»
Мета: Розширити знання дітей по темі, розкрити особливості іконопису, вчити порівнювати
Родинне свято-"Вийшла з березня весна…"
Мета розробки допомогти вчителям у створенні свята. Свято проведено на високому методичному рівні
Свято здоров’
Добрий день діти, шановні гості! Сьогодні ви завітали на незвичайне свято – свято –здоров’я
Новорічне свято в 1 класі
Так…(говорить по телефону) Номер 666. Алло! Управління Нечистої сили? Терміново вимагаю допомоги! Одній зірвати свято не під силу....
УРОК У «ДІЛОВА ГРА»
Мета ділової гри поглибити та розширити діапазон знань учнів, формувати діловий стиль спілкування у практично-професійній діяльності....
Діти збираються до зали під мелодію пісень про Миколая
Ведуча. Діти, а яке свято ми сьогодні святкуємо? Так, день Святого Миколая. Всі люди від малого до великого люблять це свято. А що...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка