Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів шрифту.


Скачати 138.16 Kb.
Назва Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів шрифту.
Дата 27.03.2013
Розмір 138.16 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Література > Лекція
  

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Робота в Microsoft Word 2007

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

6. Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів шрифту. Дана характеристика основним параметрам шрифту і показані способи їх зміни з використанням вкладки "Головна" і міні-панелі інструментів. Звернена увага на особливості використання деяких шрифтів. Показана можливість установки довільного розміру шрифту. Дана характеристика допоміжним параметрам шрифту і показані способи їх зміни з діалогового вікна "Шрифт". Звернена увага на можливості установки розрядки і ущільнення тексту, у тому числі з використанням кернінгу. Показані можливості виділення колірного виділення фрагментів тексту. Показано створення декоративної буквиці на початку абзацу

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Основні параметри

Про основні параметри

Поняття "Основні параметри" дуже умовне. У цю групу можна віднести параметри, які встановлюються з використанням елементів групи Шрифт вкладки Головна і деяких елементів міні-панелі інструментів (мал. 6.1).

инструменты для установки основных параметров шрифта


збільшити зображенняМал. 6.1. Інструменти для установки основних параметрів шрифту

Вибір шрифту

Шрифт визначає зовнішній вигляд символів тексту.

За умовчанням в Word 2007 при створенні нового порожнього документу для основного тексту прийнятий шрифт Calibri, а для заголовків - Cambria. Вибір шрифтів за умовчанням залежить від вибраної теми і набору стилів документу.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. У списку, що розкривається, Шрифт групи Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів виберіть шрифт (мал. 6.2). При наведенні покажчика миші на вибираний шрифт спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відображується вказаним шрифтом.

выбор шрифта


збільшити зображенняМал. 6.2. Вибір шрифту

Певних правил для вибору шрифту документу не існує. Не рекомендується в одному документі використовувати велику різноманітність шрифтів - це утрудняє сприйняття тексту.

При виборі шрифту слід мати на увазі, що не усі шрифти містять зображення російських букв, а деякі шрифти взагалі не відображують ніяких букв (наприклад, шрифт Webdings). У списку шрифтів (див. мал. 6.2) шрифти, що мають російські букви, відмічені деякими характерними буквами російського алфавіту.

Установка розміру шрифту

Розмір шрифту визначає висоту і ширину символів тексту. Розмір шрифту встановлюється в спеціальних одиницях - пунктах. 1 пункт (1 пт) дорівнює 0,35 мм.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. У списку, що розкривається, Розмір шрифту групи Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів виберіть розмір шрифту (мал. 6.3). При наведенні покажчика миші на вибираний шрифт спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відобразиться вказаним розміром шрифту.

выбор размера шрифта


збільшити зображенняМал. 6.3. Вибір розміру шрифту

Мінімально можливий розмір шрифту - 1 пт. Максимальний розмір - 1638 пт. Розмір шрифту можна встановлювати з точністю до 0,5 пт.

Для установки довільного розміру шрифту введіть необхідне значення в поле списку, що розкривається, Розмір шрифту групи Шрифт вкладки Головна (мал. 6.4) або міні-панелі інструментів і натисніть клавішу Enter.

установка произвольного размера шрифта


збільшити зображенняМал. 6.4. Установка довільного розміру шрифту

Певних правил для вибору розміру шрифту документу не існує. Зазвичай для оформлення основної частини тексту використовують шрифти розміром від 10 до 14 пт.

Для зміни розміру шрифту можна скористатися також кнопками Збільшити розмір і Зменшити розмір групи Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів (мал. 6.5).

изменение размера шрифта


збільшити зображенняМал. 6.5. Зміна розміру шрифту

Вибір кольору шрифту

За умовчанням в Word 2007 при створенні нового порожнього документу для основного тексту встановлений колір шрифту авто, який на білому фоні відображується як чорний. Режим авто означає, що при використанні заливок (фону) темних кольорів колір шрифту автоматично зміниться на білий. Колір шрифту, прийнятий за умовчанням для заголовків і інших елементів тексту документу, залежить від вибраної теми оформлення.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Клацніть по стрілці кнопки Колір тексту групи Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів і виберіть необхідний колір шрифту (мал. 6.6). При наведенні покажчика миші на вибираний колір спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відобразиться вказаним кольором шрифту.

выбор цвета шрифта


збільшити зображенняМал. 6.6. Вибір кольору шрифту

Певних правил вибору кольору шрифту документу не існує. Не рекомендується використовувати бліді кольори на білому фоні. Не рекомендується в одному документі використовувати велику різноманітність кольорів - це утрудняє сприйняття тексту.

Установка зображення

Зображення визначає особливості зовнішнього вигляду символів тексту. Можна встановити напівжирне зображення і курсив.

Для установки напівжирного зображення шрифту використовується кнопка Напівжирний (Ж), а для установки курсивного зображення - кнопка Курсив (К) групи Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів (мал. 6.7).

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Натисніть на кнопку.

Обоє ці кнопки працюють в режимі перемикача, тобто після того, як буде встановлено зображення для виділеного фрагмента, кнопка так і залишиться натиснутою. Щоб прибрати оформлення напівжирним зображенням або курсивом, слід ще раз натиснути на відповідну кнопку.

установка начертания


збільшити зображенняМал. 6.7. Установка зображення

Підкреслення

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Клацніть по стрілці кнопки Підкреслений групи Шрифт вкладки Головна і виберіть спосіб підкреслення (мал. 6.8). При наведенні покажчика миші на вибираний спосіб спрацьовує функція передперегляду і підкреслення відображується в документі.

установка подчеркивания


збільшити зображенняМал. 6.8. Установка підкреслення

За умовчанням колір підкреслюючої лінії співпадає з кольором підкреслюваного тексту. Після підкреслення можна змінити вид ліній.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Клацніть по стрілці кнопки Підкреслений групи Шрифт вкладки Головна, наведіть покажчик миші на команду Колір підкреслення і виберіть необхідний колір лінії (мал. 9). При наведенні покажчика миші на вибираний колір спрацьовує функція передперегляду, і колір підкреслення відображується в документі.

установка цвета подчеркивания


збільшити зображенняМал. 6.9. Установка кольору підкреслення

Незалежно від вибраного способу і кольору, щоб зняти підкреслення, виділите фрагмент підкресленого тексту і натисніть кнопку Підкреслений вкладки Головна.

Окрім наявних в списку способів підкреслення (див. мал. 6.8) можна вибрати і інші варіанти. У меню кнопки Підкреслений групи Шрифт вкладки Головна виберіть команду Інше підкреслення і у вкладці Шрифт діалогового вікна Шрифт в списку, що розкривається, Підкреслення (мал. 6.10) виберіть необхідний спосіб.

установка подчеркивания с использованием диалогового окна шрифт


Мал. 6.10. Установка підкреслення з використанням діалогового вікна Шрифт

Щоб прибрати спеціальне підкреслення, треба натиснути кнопку Підкреслений вкладки Головна.

Зміна регістра тексту

Якщо текст вже введений, можна змінити його регістр: наприклад, рядкові букви перетворити в прописні або навпаки.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Клацніть по кнопці Регістр групи Шрифт вкладки Головна і виберіть потрібний регістр (мал. 6.11).

изменение регистра текста


збільшити зображенняМал. 6.11. Зміна регістра тексту

Використання надрядкових і підрядкових знаків

Для оформлення надрядкових і підрядкових знаків (верхніх і нижніх індексів) використовують відповідні кнопки групи Шрифт вкладки Головна (мал. 6.12).

надстрочные и подстрочные знаки


збільшити зображенняМал. 6.12. Надрядкові і підрядкові знаки

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Натисніть на кнопку.

Обидві кнопки працюють в режимі перемикача, тобто після того, як буде встановлено оформлення фрагмента, кнопка так і залишиться натиснутою. Щоб прибрати оформлення, слід ще раз натиснути на відповідну кнопку.

Закреслений текст

Закреслений текст використовується, в основному, при оформленні документів приватного характеру, зокрема, при створенні записів в блогах.

  1. Виділите фрагмент тексту.

  2. Натисніть на кнопку Закреслений групи Шрифт вкладки Головна (мал. 6.13).

зачеркивание текста


збільшити зображенняМал. 6.13. Закреслення тексту

Кнопка працює в режимі перемикача, тобто після того, як буде встановлено закреслення фрагмента, кнопка так і залишиться натиснутою. Щоб прибрати оформлення, слід ще раз натиснути на кнопку.

Додаткові параметри

Про додаткові параметри

До додаткових відносяться параметри шрифту, для установки яких необхідно використовувати діалогове вікно Шрифт.

Для відображення діалогового вікна Шрифт у вкладці Головна клацніть по значку групи Шрифт або по виділеному фрагменту правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть команду Шрифт.

Діалогове вікно Шрифт має дві вкладки. У вкладці Шрифт (мал. 6.14) встановлюються параметри, що визначають зовнішній вигляд символів. Багато хто з них (шрифт, зображення, розмір шрифту і так далі) доступний в групі Шрифт вкладки Головна або міні-панелі інструментів (див. мал. 6.1), але деякі видозміни доступні тільки в це вкладці.

вкладка шрифт диалогового окна шрифт


Мал. 6.14. Вкладка Шрифт діалогового вікна Шрифт

У вкладці Інтервал (мал. 6.15) встановлюються інтервали між символами в рядку, ширина символів і зміщення. Усі ці параметри доступні тільки тут.

вкладка интервал диалогового окна шрифт


Мал. 6.15. Вкладка Інтервал діалогового вікна Шрифт

Видозміна шрифту

Видозміни шрифту (шрифтові ефекти) встановлюються прапорцями групи Видозміна вкладки Шрифт діалогового вікна Шрифт (див. мал. 6.14). Деякі з них (закреслений, надрядковий, підрядковий) можна встановити в групі Шрифт вкладки Головна (див. мал. 6.12, мал. 6.13).

Подвійне закреслення відрізняється від просто закреслений тільки подвійний лінією закреслення.

Видозміни з тінню і контур (мал. 6.16) зазвичай використовують в декоративних цілях, наприклад, для заголовків. Видозміни можна використовувати спільно. Настроїти параметри тіні або контура неможливо.

видоизменения с тенью и контур


Мал. 6.16. Видозміни з тінню і контур

Видозміни підведений і втоплений (мал. 17) також зазвичай застосовують в декоративних цілях. Найбільш рельєфно такий текст виглядає при використанні заливки або фону сторінки. Настроїти параметри видозмін неможливо.

видоизменение приподнятый и утопленный


Мал. 6.17. Видозміна підведений і втоплений

Видозміна малі прописні замінює звичайні рядкові букви прописними, але декілька меншого розміру, чим звичайні прописні букви (мал. 18). Використовують цю видозміну, наприклад, для заголовків. Видозміна усі прописні перетворює усі букви на прописні (мал. 18). Більше того, у фрагменті тексту, оформленому з цією видозміною, рядкові букви ввести неможливо.

видоизменение малые прописные


Мал. 6.18. Видозміна малі прописні

Видозміну прихований робить текст невидимим на екрані. Щоб проглянути прихований текст, потрібно у вкладці Головна в групі Абзац натиснути кнопку Відобразити усі знаки. Прихований текст буде відображений з підкресленням точковим пунктиром. При цьому усі параметри оформлення будуть відображені.

Зміна ширини символів шрифту

Для зміни ширини символів використовується список, що розкривається, Масштаб вкладки Інтервал діалогового вікна Шрифт (див. мал. 6.15). Можна вибрати будь-яке значення з цього списку або, не відкриваючи списку, клацнути лівою кнопкою миші в його полі і ввести необхідне значення. Збільшення масштабу використовують зазвичай для заголовків; зменшення масштабу (до 80.85%) можна застосовувати для "підгонки" довжини рядків (мал. 19). Допустимий діапазон масштабування символів - від 1 до 600%. Точність установки масштабу - 1%.

масштабирование шрифтов


Мал. 6.19. Масштабування шрифтів

Зміна інтервалів між символами

Застосовуючи список, що розкривається, Інтервал вкладки Інтервал і поруч розташований лічильник на діалогового вікна Шрифт (див. мал. 6.15), можна змінювати інтервали (відстань) між символами в рядку тексту.

У списку, що розкривається, Інтервал можна вибрати Розріджений або Ущільнений, а в лічильнику на встановити необхідне значення розрідження або стискування інтервалів. Величина зміни інтервалів між символами за умовчанням встановлюється в пунктах (пт), але, за бажання, значення можна вказати і в сантиметрах або міліметрах. Для цього слідує в полі лічильника на ввести число і через пропуск - скорочення см або мм : наприклад, 0,5 см або 3 мм. Відстань між символами можна змінювати з точність до 0,05 пт або 0,01 мм. Розріджений інтервал застосовують при оформленні заголовків або для виділення окремих слів в тексті (мал. 20).

использование разреженного интервала шрифта


Мал. 6.20. Використання розрідженого інтервалу шрифту

Ущільнений інтервал використовується в основному для "підбору" тексту : видалення коротких останніх рядків абзаців (мал. 6.21). Зменшувати інтервали рекомендується не більше ніж на 0,1.0,3 пт., що майже не помітно. Більше ущільнення утрудняє сприйняття тексту.

использование уплотненного интервала шрифта


Мал. 6.21. Використання ущільненого інтервалу шрифту

Зміщення тексту

Список, що розкривається, Зміщення вкладки Інтервал діалогового вікна Шрифт (див. мал. 6.15) дозволяє змістити текст вище або нижче за основний рівень рядка. У лічильнику на встановлюється величина зміщення - за умовчанням в пунктах (пт), але, за бажання, значення можна вказати і в сантиметрах або міліметрах. Для цього слідує в полі лічильника на ввести число і через пропуск - скорочення см або мм : наприклад, 1 см або 3 мм. Величину зміщення можна змінювати з точність до 0,5 пт або 0,1 мм. Зміщення часто використовується замість надрядкових і підрядкових знаків (верхніх і нижніх індексів). Відмінність полягає в тому, що при цьому розмір зміщуваних символів не змінюється (мал. 6.22).

использование смещения символов шрифта


Мал. 6.22. Використання зміщення символів шрифту

Кернінг

Кернінг застосовується для вирівнювання зорових інтервалів між символами. Є ряд букв, інтервали між якими виглядають більше, ніж є насправді, - Наприклад, АУ, ГА, ТА, АТ, УД, АЧ, ЬТ та ін. Установка прапорця Кернінг скорочує ці інтервали. Кернінг може бути встановлений для шрифтів будь-якого розміру (лічильник для шрифтів розміром), але особливо важливо використовувати його для прописних букв великих шрифтів (мал. 23).

использование кернинга


Мал. 6.23. Використання кернінгу

Виділення кольором

Виділення кольором не відноситься до власне параметрам шрифту, проте використовується при роботі з текстом, а кнопка для виділення знаходиться в групі Шрифт вкладки Головна і на міні-панелі інструментів (див. мал. 6.1).

Виділення кольором застосовують для привертання уваги до яких-небудь фрагментів тексту. Це свого роду аналог кольорового маркера, який використовують при роботі з паперовими документами.

  1. Виділите фрагмент документу.

  2. Клацніть по стрілці кнопки Колір виділення тексту в групі Шрифт вкладки Головна або на міні-панелі інструментів і виберіть необхідний колір (мал. 6.24). При наведенні покажчика миші на вибираний колір спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відображується виділеним вказаним кольором.

выделение цветом


збільшити зображенняМал. 6.24. Виділення кольором

Можна поступати інакше.

  1. Клацніть по стрілці кнопки Колір виділення тексту в групі Шрифт вкладки Головна або на міні-панелі інструментів і виберіть необхідний колір. Після цього кнопка залишиться натиснутою, а покажчик миші в тексті документу матиме поряд з собою зображення маркера.

  2. Переміщаючи курсор за текстом при натиснутій лівій кнопці миші, виділяйте фрагменти документу.

  3. Після закінчення виділення натисніть кнопку Колір виділення тексту або клавішу клавіатури Esc.

Для відміни "фарбування" фрагмента тексту слід його виділити, клацнути по трикутнику в правій частині кнопки Колір, що відкривається, виділення тексту в групі Шрифт вкладки Головна або на міні-панелі інструментів і в палітрі (див. мал. 6.24) вибрати режим Немає кольору.

Оформлення буквиці

Буквиця (велика заголовна буква) застосовується на початку документу або глави.

  1. Виділите абзац, який повинен починатися з буквиці.

  2. У вкладці Вставка в групі Текст клацніть по кнопці Буквиця і виберіть положення букви (У тексті або На полі). При наведенні покажчика миші на вибираний варіант спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відображується з буквицею (мал. 6.25).

создание буквицы


збільшити зображенняМал. 6.25. Створення буквиці

За умовчанням буквиця оформлена тим же шрифтом, що і абзац, а її висота складає три рядки тексту.

Для налаштування параметрів буквиці в меню кнопки Буквиця (див. мал. 6.25) виберіть команду Параметри буквиці.

У діалоговому вікні Буквиця (мал. 6.26) в списку, що розкривається, Шрифт виберіть шрифт букви, в лічильнику висота в рядках вкажіть кількість рядків, яка займатиме буква, а в лічильнику відстань від тексту можна вказати цю відстань.

настройка параметров буквицы


Мал. 6.26. Налаштування параметрів буквиці

Буквиця розміщується в спеціальній рамці. Для виділення рамки треба спочатку клацнути лівою кнопкою миші по буквиці, після чого навколо букви з'явиться пунктирна рамка, а потім клацнути по цій рамці так, щоб на рамці з'явилися маркери. Після цього можна змінювати параметри шрифту букви в буквиці; перетяганням маркерів можна змінити розмір рамки. Крім того, вхопившись за рамку буквиці, її можна перемістити в будь-яке місце.

Якщо виділити не увесь абзац, а тільки його перше слово, то усе це слово буде оформлено як буквиця.

Для видалення оформлення абзацу з буквицею виділите абзац і в меню кнопки Буквиця (див. мал. 6.25) виберіть варіант Немає.


http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




Схожі:

Лекція: Оформлення тексту. Абзаци: версія для друку і PDA Лекція...
Приведені способи установки міжрядкових інтервалів в абзаці і інтервалів між абзацами. Показана установка меж абзаців і можливості...
Лекція: Редагування документу : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані способи пошуку і заміни тексту в документі. Приведені можливості використання синонімів. Вивчаються способи переміщення...
Лекція: Оформлення тексту. Стилі і теми : версія для друку і PDA...
Показано видалення стилю. Звернена увага на неможливість видалення деяких стилів. Дано поняття теми документу. Показано застосування...
Лекція: Створення тексту : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Дано поняття про стандартний блок тексту. Описана процедура створення і використання елементу стандартного блоку для автоматизації...
Лекція: Оформлення тексту. Списки: версія для друку і PDA Лекція...
Показано створення багаторівневого списку. Представлені можливості налаштування параметрів списку, зміни порядку нумерації, установки...
Лекція: Підготовка до друку і друк документу : версія для друку і...
Показана робота з документом в режимі попереднього перегляду перед друком. Вивчаються можливості налаштування друку документу, у...
Лекція: Графічні можливості: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Представлені можливості налаштування зображення, у тому числі зміни яскравості, контрастності кольору. Описані різні способи оформлення...
Лекція: Робота з таблицями: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані можливості сортування даних в таблиці. Дано уявлення про можливості обчислень в таблицях документів Microsoft Word 2007....
Лекція: Створення таблиць : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Вивчаються різні способи зміни ширини стовпців, у тому числі з використанням автопідбору ширини, і зміни висоти рядків. Показана...
Лекція: Робота з документом: версія для друку і PDA В лекції вивчаються...
Вивчаються способи переміщення по документу. Розглянуті різні можливості використання миші, клавіатури, засобів Microsoft Word 2007,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка