Лекція: Редагування документу : версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням роботи з текстом документу. Показаний вибір мови тексту документу.


Скачати 143.63 Kb.
Назва Лекція: Редагування документу : версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням роботи з текстом документу. Показаний вибір мови тексту документу.
Дата 02.04.2013
Розмір 143.63 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Право > Лекція

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Робота в Microsoft Word 2007

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

5. Лекція: Редагування документу : версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням роботи з текстом документу. Показаний вибір мови тексту документу. Показані можливості роботи з перенесеннями в словах: автоматичне розставляння в усьому документі, заборона перенесень в окремих фрагментах документу, видалення перенесень. Розглянута перевірка правопису, як при створенні тексту, так і в усьому документі. Показані способи пошуку і заміни тексту в документі. Приведені можливості використання синонімів. Вивчаються способи переміщення і копіювання фрагментів документу перетяганням і з використанням буфера обміну, у тому числі з використанням можливостей спеціальної вставки

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Робота з текстом

Вибір мови

Вибір мови тексту визначає можливість автоматичної перевірки правопису і розставляння перенесень.

У Word 2007 вибір мови зазвичай робиться автоматично залежно від використовуваної розкладки клавіатури. При введенні тексту в російській розкладці встановлюється російська мова, при введенні тексту в англійській розкладці - англійський (США).

При необхідності мову тексту можна встановити самостійно.

  1. Виділите фрагмент документу.

  2. У вкладці Рецензування в групі Правопис натисніть кнопку Вибрати мову.

  3. У діалоговому вікні Мову (мал. 5.1) виберіть потрібна мова.

выбор языка текста


Мал. 5.1. Вибір мови тексту

Мови, для яких підключені відповідні словники перевірки правопису і розставляння перенесень, в списку (див. мал. 5.1) відображені зі значком перевірки правопису.

Для переходу до діалогового вікна Мову можна також двічі клацнути по ярлику мови в рядку стану.

Розставляння перенесень

Перенесення в словах категорично неприпустимо розставляти з використанням клавіші клавіатури - (дефіс).

Перенесення розставляються відразу в усьому документі. Виділяти який-небудь окремий фрагмент марно.

У вкладці Розмітка сторінки в групі Параметри сторінки клацніть по кнопці Розставляння перенесень і в меню, що з'явилося, виберіть режим Авто (мал. 5.2).

автоматическая расстановка переносов


збільшити зображенняМал. 5.2. Автоматичне розставляння перенесень

Для налаштування параметрів перенесень виберіть команду Параметри розставляння перенесень (див. мал. 5.2). У діалоговому вікні Розставляння перенесень можна, наприклад, відмовитися від перенесень в словах з прописних букв (мал. 5.3).

настройка параметров расстановки переносов


Мал. 5.3. Налаштування параметрів розставляння перенесень

Можна заборонити розставляння в деяких фрагментах документу, наприклад, в заголовках.

  1. Виділите фрагмент документу, в якому забороняються перенесення.

  2. У вкладці Головна або Розмітка сторінки клацніть по значку групи Абзац.

  3. У вкладці Положення на сторінці діалогового вікна Абзац встановите прапорець заборонити автоматичне перенесення слів (мал. 5.4).

запрет переносов во фрагменте документа


Мал. 5.4. Заборона перенесень у фрагменті документу

Перевірка правопису

Про перевірку правопису

При введенні тексту Word 2007 зазвичай автоматично проводить перевірку правопису (орфографію і граматику).

Можна настроїти основні параметри такої перевірки.

  1. Натисніть кнопку Office і виберіть команду Параметри Word.

  2. У вікні Параметри Word перейдіть в розділ Правопис.

  3. Встановите параметри перевірки орфографії і граматики. На мал. 5.5 показані рекомендовані для більшості випадків параметри.

настройка проверки правописания


збільшити зображенняМал. 5.5. Налаштування перевірки правопису

Перевірку правопису можна робити як при введенні тексту, так і після введення тексту відразу в усьому документі.

Правопис можна перевіряти для усіх мов, для яких встановлена така можливість. За умовчанням в Word 2007 - це російський, англійський і німецький, український. Можна додати і інші мови.

Перевірка орфографії ведеться шляхом порівняння слів в документі із словами, наявними в основному і допоміжних словниках Microsoft Office 2007. Таким чином, фактична друкарська помилка або помилка можуть бути пропущена, якщо таке слово є в словниках. Наприклад, якщо замість слова "сторінка" буде написана "станиця" або "мандрівник", Word не визначить це як помилку. З іншого боку, правильно написані слова, відсутні в словниках, будуть визначені як помилкові. Зазвичай це стосується спеціальних термінів і власних імен.

Перевірка граматики і стилістики робиться на основі правил, закладених в Word 2007. Вибрати набір правил можна у вікні налаштування параметрів перевірки правопису (див. мал. 5.5) в списку, що розкривається, Набор правив. Натиснувши кнопку Настроїти, можна проглянути і змінити набір правив.

Необхідно відмітити, що перевірка правопису засобами Word 2007 не виключає необхідності ретельної перевірки правопису документу самим користувачем.

Перевірка правопису при введенні тексту

При введенні тексту в документі червоною хвилястою лінією підкреслюються слова, в яких є орфографічні помилки, а також повтор одного і того ж слова. Зеленою хвилястою лінією підкреслені слова, розділові знаки, фрагменти пропозицій і цілі пропозиції, в яких є граматичні і стилістичні помилки, а також помилки в розставлянні розділових знаків.

Для виправлення орфографічної помилки клацніть правою кнопкою миші по підкресленому слову і в контекстному меню виберіть правильний варіант написання слова (мал. 5.6).

исправление орфографической ошибки в документе


Мал. 5.6. Виправлення орфографічної помилки в документі

Варіанти написання слів пропонуються тільки тоді, коли в словнику є схожі по написанню слова. Інакше в контекстному меню буде вказано - немає варіантів. Тоді внесіть виправлення самостійно.

Для виправлення граматичної помилки клацніть правою кнопкою миші за підкресленим текстом. У контекстному меню буде описана виявлена помилка (мал. 5.7) або може бути запропонований варіант її виправлення (мал. 8).

описание грамматической ошибки в документе


Мал. 5.7. Опис граматичної помилки в документі

вариант исправления грамматической ошибки в документе


Мал. 5.8. Варіант виправлення граматичної помилки в документі

У першому випадку внесіть виправлення самостійно, в другому - клацніть після запропонованого варіанту виправлення помилки.

Перевірка правопису в усьому документі

Документ може містити раніше не виправлені або не помічені помилки. Це може бути текст, скопійований з якого-небудь зовнішнього джерела. Для того, щоб не шукати підкреслені червоними і зеленими хвилястими лініями фрагменти тексту, слід запустити перевірку правопису в усьому документі.

  1. У вкладці Рецензування в групі Правопис натисніть кнопку Правопис.

  2. При виявленні орфографічної або граматичної помилки з'явиться діалогове вікно Правопис. У заголовку вікна буде вказаний також мова перевірки (мал. 5.9).

  3. Для орфографічних помилок у верхній частині діалогового вікна Правопис виводиться фрагмент тексту з помилковим словом, виділеним червоним кольором. У нижній частині вікна можуть бути приведені правильні варіанти написання слова (див. мал. 5.9). Для граматичних і стилістичних помилок у верхній частині діалогового вікна Правопис виводиться пропозиція з помилкою. У нижній частині вікна можуть бути приведені граматичні зауваження (мал. 5.10) або рекомендації по виправленню помилки (мал. 5.11).

  4. Для виправлення орфографічної помилки треба вибрати правильний варіант написання і натиснути кнопку Замінити або Замінити усе (див. мал. 9). Для виправлення граматичної помилки - натиснути кнопку Змінити (див. мал. 5.11).

  5. Якщо в нижній частині вікна немає правильних варіантів написання слова або конкретної граматичної рекомендації, то помилку слід виправляти самостійно. Це можна зробити у верхній частині вікна, після чого, залежно від виду помилки, необхідно натиснути кнопку Замінити, Замінити усе або Змінити.

выявленная орфографическая ошибка


Мал. 5.9. Виявлена орфографічна помилка

комментарий к выявленной грамматической ошибке


Мал. 5.10. Коментар до виявленої граматичної помилки

рекомендация к исправлению выявленной грамматической ошибки


Мал. 5.11. Рекомендація до виправлення виявленої граматичної помилки

Додавання слів в словник

Слово в тексті може бути написане правильно, але бути відсутнім в словниках Word 2007 і тому виділятися як помилкове. Щоб це не повторювалося, слово слід додати в допоміжний словник.

При перевірці правопису при введенні тексту в контекстному меню виберіть команду Додати в словник (див. мал. 5.6).

При перевірці правопису в усьому документі, для додавання слова в словник натисніть кнопку Додати (див. мал. 5.9).

Пошук тексту

У документі може потрібно знайти яке-небудь слово або текст.

  1. У вкладці Головна в групі Редагування натисніть кнопку Знайти.

  2. У вкладці Знайти діалогового вікна Знайти і замінити в полі Знайти введіть шукане слово або текст (мал. 5.12).

  3. Щоб послідовно знайти кожне входження слова або фрази, натисніть кнопку Знайти далі. Знайдений текст послідовно виділятиметься в документі.

  4. Щоб знайти відразу усі входження слова або фрази, натисніть кнопку Виділення при читанні і виберіть команду Виділити усе. У вкладці Знайти діалогового вікна Знайти і замінити буде вказано число знайдених елементів. Знайдений текст буде виділений жовтим кольором в усьому документі (мал. 5.13). Це виділення збережеться і після закриття діалогового вікна.

поиск текста в документе


Мал. 5.12. Пошук тексту в документі

выделение найденного текста в документе


Мал. 5.13. Виділення знайденого тексту в документі

Для зняття виділення у вкладці Знайти діалогового вікна Знайти і замінити натисніть кнопку Виділення при читанні і виберіть команду Зняти виділення (див. мал. 5.13). Виділення можна зняти також, використовуючи міні- панель інструментів або можливості вкладки Головна.

Заміна тексту

У документі може потрібно замінити який-небудь текст.

  1. У вкладці Головна в групі Редагування натисніть кнопку Замінити.

  2. У вкладці Замінити діалогового вікна Знайти і замінити в полі Знайти введіть шуканий текст, в полі Замінити на - замінюючий текст (мал. 5.14).

  3. Щоб знайти наступне входження тексту в документі, натисніть кнопку Знайти далі.

  4. Щоб замінити входження тексту в документі, натисніть кнопку Замінити. Після натиснення кнопки Замінити буде виділено наступне входження вказаної фрази.

  5. Щоб замінити усі входження тексту в документі, натисніть кнопку Замінити усе.

замена текста в документе


Мал. 5.14. Заміна тексту в документі

Використання синонімів

Мова документу має бути яскравою і виразною. Не можна допускати численних повторів одних і тих же слів, тавтології, мовних штампів. Вирішити це завдання можна, використовуючи словник синонімів і синонімічних мовних зворотів, наявний в Word 2007.

Заміну синонімом можна зробити безпосередньо в тексті.

Клацніть по слову правою кнопкою миші, в контекстному меню виберіть команду Синоніми і виберіть синонім (мал. 5.15).

выбор синонима


Мал. 5.15. Вибір синоніма

У контекстному меню приводиться список не більше ніж з восьми синонімів. Щоб подивитися повний список, виберіть команду контекстного меню Тезаурус або у вкладці Рецензування в групі Правопис натисніть кнопку Тезаурус.

У області завдань Довідкові матеріали (мал. 5.16) буде приведений повний список синонімів. Крім того, може бути дан перелік різних значень слова, якщо такі є, а також антонімів і пов'язаних слів.

поиск синонимов в области задач справочные материалы


збільшити зображенняМал. 5.16. Пошук синонімів в області завдань Довідкові матеріали

Переміщення і копіювання фрагментів документу

Переміщення і копіювання перетяганням

Переміщати і копіювати можна тільки виділені фрагменти документу.

В межах видимої частини документу найпростіше переміщати і копіювати фрагменти перетяганням.

Виділите фрагмент документу і наведіть на нього покажчик миші так, щоб покажчик набрав вигляду стрілки, поверненої вліво-вгору.

  1. Натисніть ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістите фрагмент туди, куди вимагається; при цьому поряд з покажчиком миші з'явиться пунктирний прямокутник, в місці передбачуваної вставки відображується спеціальна мітка, а в рядку стану з'являється питання Куди перемістити? (мал. 5.17).

  2. Після того, як буде відпущена ліва кнопка миші, станеться переміщення фрагмента (мал. 5.18).

перемещение фрагмента документа перетаскиванием


збільшити зображенняМал. 5.17. Переміщення фрагмента документу перетяганням

перемещение фрагмента текста перетаскиванием (окончание)


збільшити зображенняМал. 5.18. Переміщення фрагмента тексту перетяганням (закінчення)

Після перетягання тексту безпосередньо під вставленим фрагментом з'являється кнопка Параметри вставки (див. мал. 5.18). При натисненні цієї кнопки відображується список, в якому можна вибрати спосіб вставки даних в документ. Перелік доступних варіантів залежить від типу вмісту, що вставляється, а також від формату тексту, в який робиться вставка.

Копіювання фрагмента перетяганням робиться точно так, як і переміщення, тільки при натиснутій клавіші клавіатури Ctrl.

  1. Натисніть ліву кнопку миші, потім клавішу Ctrl. При натиснутій лівій кнопці миші перемістите фрагмент туди, куди вимагається; при цьому поряд з покажчиком миші з'явиться пунктирний прямокутник зі знаком + (плюс), в місці передбачуваної вставки відображується спеціальна мітка, а в рядку стану з'являється питання Куди копіювати?

  2. Відпустите клавішу Ctrl, а потім ліву кнопку миші.

Фрагмент можна перетягувати і за межі видимої частини документу, наприклад, вниз або вгору. Для цього потрібно, вхопившись за фрагмент, переміщати його вниз або вгору до межі видимої частини документу і там зупинити. Документ почне автоматично прокручуватися у своєму вікні. У потрібний момент виведіть покажчик в полі документу - прокрутка зупиниться. Перш ніж фрагмент не буде поміщений туди, куди вимагається, ліву кнопку миші відпускати не можна!

Виділений фрагмент можна перетягувати і при натиснутій правій кнопці миші. При цьому в документі також з'являється мітка вставки. Після закінчення перетягання виникає контекстне меню, в якому можна вибрати необхідну дію (Перемістити або Копіювати).

Переміщення і копіювання з використанням буфера обміну

Буфер обміну - спеціальна область пам'яті комп'ютера, в якій можуть зберігатися файли або їх фрагменти.

Процедура переміщення і копіювання через буфер обміну завжди складається з двох дій. Спочатку необхідно відправити фрагмент до буфера, а потім витягнути його звідти для вставки в документ.

Для переміщення необхідно вирізувати фрагмент в буфер обміну. Це можна зробити, наприклад, наступними способами:

  1. клацніть по виділеному фрагменту правою кнопкою миші і виберіть команду контекстного меню Вирізувати;

  2. у вкладці Головна в групі Буфер обміну натисніть кнопку Вирізувати.

Для копіювання необхідно копіювати фрагмент в буфер обміну. Це можна зробити, наприклад, наступними способами:

  1. клацніть по виділеному фрагменту правою кнопкою миші і виберіть команду контекстного меню Копіювати;

  2. у вкладці Головна в групі Буфер обміну натисніть кнопку Копіювати.

Для того, щоб витягнути фрагмент з буфера обміну і вставити його в документ, можна, наприклад:

  1. клацнути в місці вставки правою кнопкою миші і вибрати команду контекстного меню Вставити. Якщо фрагментом, що вставляється, є таблиця або її елементи, то команда контекстного меню може називатися Вставити осередки, Вставити рядки або Вставити стовпці;

  2. поставити курсор в місце вставки і у вкладці Головна в групі Буфер обміну натиснути кнопку Вставити.

Після витягання фрагмента з буфера обміну так само, як і при перетяганні, з'являється кнопка Параметри вставки (див. мал. 5.18). При натисненні цієї кнопки відображується список, в якому можна вибрати спосіб вставки даних в документ. Перелік доступних варіантів залежить від типу вмісту, що вставляється, а також від формату тексту, в який робиться вставка.

Використання буфера обміну Office

У буфері обміну Office може одночасно зберігатися до 24 фрагментів. Щоб скористатися ними, необхідно вивести у вікно Word область завдань Буфер обміну.

Для відображення області завдань у вкладці Головна клацніть по значку групи Буфер обміну. В деяких випадках ця область завдань може з'являтися автоматично.

Область завдань Буфер обміну в Word 2007 зазвичай відображується в лівій частині вікна (мал. 5.19). Для зручності межу між областю завдань і документом можна переміщати вліво або управо. За бажання область завдань можна перемістити до правого краю вікна.

область задач буфер обмена


збільшити зображенняМал. 5.19. Область завдань Буфер обміну

У області завдань відображуються усі накопичені елементи (об'єкти). Вид значка елементу залежить від джерела даних. Для вставки будь-якого елементу клацніть по ньому лівою кнопкою миші. Для вставки відразу усіх елементів в тому порядку, як вони поміщалися в буфер обміну, натисніть кнопку Вставити усе. Для перегляду додаткових параметрів відображення або приховання буфера обміну клацніть по кнопці Параметри.

Окремі елементи можна видалити з буфера обміну. Клацніть по елементу в області завдань правою кнопкою миші і виберіть команду контекстного меню Видалити. Для видалення відразу усіх елементів натисніть в області завдань кнопку Очистити усе (див. мал. 5.19).

Щоб приховати область завдань, натисніть кнопку Закрити в правому верхньому кутку області.

Переміщення і копіювання за допомогою спеціальної вставки

При переміщенні і копіюванні фрагментів документів з використанням буфера обміну можуть виникнути і складніші завдання, ніж проста вставка фрагмента в потрібне місце документу. Це можуть бути завдання двох типів : копіювати фрагмент в одному форматі, а в документ вставити в іншому; чи зв'язати фрагмент, що вставляється, з початковим копійованим фрагментом.

Обоє ці завдання вирішуються з використанням можливостей Спеціальної вставки.

  1. Перемістите або скопіюйте фрагмент в буфер обміну.

  2. Поставте курсор в місце вставки, у вкладці Головна в групі Буфер обміну клацніть стрільцеві кнопки Вставити і в меню, що з'явилося, виберіть команду Спеціальна вставка (мал. 5.20).

  3. У діалоговому вікні Спеціальна вставка (мал. 5.21) в списку Як виберіть формат даних, що вставляються з буфера обміну. При необхідності встановити зв'язок з початковим файлом поставте перемикач Зв'язати. Цей параметр доступний тільки у тому випадку, якщо початкове застосування підтримує зв'язування. Перед установкою зв'язку з початковим файлом необхідно зберегти його в початковому застосуванні.

переход к специальной вставке


збільшити зображенняМал. 5.20. Перехід до спеціальної вставки

выбор способа вставки и формата вставляемых данных


Мал. 5.21. Вибір способу вставки і формату даних, що вставляються


http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




Схожі:

Лекція: Підготовка до друку і друк документу : версія для друку і...
Показана робота з документом в режимі попереднього перегляду перед друком. Вивчаються можливості налаштування друку документу, у...
Лекція: Створення тексту : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Дано поняття про стандартний блок тексту. Описана процедура створення і використання елементу стандартного блоку для автоматизації...
Лекція: Оформлення тексту. Стилі і теми : версія для друку і PDA...
Показано видалення стилю. Звернена увага на неможливість видалення деяких стилів. Дано поняття теми документу. Показано застосування...
Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Шрифт. Звернена увага на можливості установки розрядки і ущільнення тексту, у тому числі з використанням кернінгу. Показані можливості...
Лекція: Робота з документом: версія для друку і PDA В лекції вивчаються...
Вивчаються способи переміщення по документу. Розглянуті різні можливості використання миші, клавіатури, засобів Microsoft Word 2007,...
Лекція: Оформлення тексту. Абзаци: версія для друку і PDA Лекція...
Приведені способи установки міжрядкових інтервалів в абзаці і інтервалів між абзацами. Показана установка меж абзаців і можливості...
Лекція: Робота з таблицями: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані можливості сортування даних в таблиці. Дано уявлення про можливості обчислень в таблицях документів Microsoft Word 2007....
Лекція: Оформлення тексту. Списки: версія для друку і PDA Лекція...
Показано створення багаторівневого списку. Представлені можливості налаштування параметрів списку, зміни порядку нумерації, установки...
Лекція: Графічні можливості: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Представлені можливості налаштування зображення, у тому числі зміни яскравості, контрастності кольору. Описані різні способи оформлення...
Тема: Форматування документу
Запустіть текстовий редактор. Для нового документу задати такі розміри полів: ліве – 1,5 см, праве, верхнє, нижнє – 1см. (Файл –...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка