Тема. Бесіда про архітектуру. Архітектура як вид мистецтва


Скачати 127.87 Kb.
Назва Тема. Бесіда про архітектуру. Архітектура як вид мистецтва
Дата 18.12.2013
Розмір 127.87 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи



УРОК-МАНДРІВКА "АРХІТЕКТУРА ЯК ВИД МИСТЕЦТВА"

(6 - КЛАС)

Тема. Бесіда про архітектуру. Архітектура як вид мистецтва.

Мета:поглибити знання учнів про архітектуру як вид мистецтва;ознайомити учнів з архітектурою м. Києва; розвивати в учнів навички зв'язного мовлення про архітектуру з використанням спеціальної термінологіЇ; виховувати любов до рідного міста, українського мистецтва.

Тип уроку :урок-мандрівка
Хід роботи

Архітектура (або зодчество) - це система будівель і споруд, які формують просторове середовище для життя і діяльності людей. Кожна будівля має своє конкретне призначення для життя, праці, відпочинку, навчання тощо. Важлива властивість будівель - їх краса, що викликає в людей найкращі почуття і добрий настрій. Житлові будинки, господарські, промислові, громадські, меморіальні споруди, виконані за законами краси, називають архітектурою, а людей, які їх створюють, - архітекторами. У перекладі з грецької "архітектор" - це будівничий.

Архітектурні споруди мають відповідати таким основним вимогам, як корисність, міцність, краса.

Існують три основні види архітектури. Перший - архітектура об'ємних споруд - це житлові будинки, школи, театри, стадіони і т.д. Другий вид - ландшафтна архітектура - це садово-паркова архітектура, алеї, бульвари. Третій вид - містобудівництво - створення нових міст і поселень, міських ансамблів.

Учитель. Пропоную провести урок у формі екскурсії по столиці нашої країни - місту Києву. Назва екскурсії "Місто моїми очима".

Хоч наш автобус уявний, але без квитків ми їхати не зможемо. Виникає запитання, де ж узяти гроші? Ваші відповіді на поставлені запитання й будуть умовними грошима, за які ви зможете придбати квиток.



Щоб потрапити в мандрівку, пропоную наступні запитання.

Що таке архітектура?

  1. Які ви знаєте архітектурні стилі?

  2. Як називають людей, котрі створюють архітектурні споруди?

  3. Що в перекладі з грецької означає термін "архітектор"?

  4. Яким вимогам має відповідати архітектурна споруда?

  5. Які практичні призначення має кожна будівля?

  6. Назвіть три основні види архітектури.

Учитель. Своїми правильними відповідями ви здобули право на подорож містом.

А зараз ми сідаємо в уявний автобус і подорожуємо до центру міста (учитель по карті вказує маршрут). Без пісні дорога може видатися довгою і сумною. Тож, давайте заспіваємо чудову пісню про Київ:

Грає море зелене,

Тихий день догора.

Дорогими для мене

Стали схили Дніпра.

Вечорів оксамити,

Мов щастя прибій,

Як тебе не любити,

Києве мій!

(Учні згадують й інші пісні про Київ...)

Ми з вами під'їхали до станції метро "Університет". Перед нами бульвар Тараса Шевченка. Неподалік розташований Ботанічний сад, Володимирський собор. У плані це шести- стовпний храм, що має сім бань. Внутрішні настінні розписи виконані в 1885-1896 рр. російськими художниками В.Васнецовим, М.Нестеровим, М.Врубепем, українськими - В.Замирайло, С.Костенко,

М.Пимоненко, польськими художниками П.Сведомським, В.Котарбіньським, під загальним керівництвом професора А.Прахова.



img003.jpg

Володимирський собор

А якщо ми пройдемо трохи далі, перед нами з'явиться споруда Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, яку збудовано в 1837— 1843 рр. за проектом архітектора В.Беретті. Університет - історична пам'ятка міста.
vfk (10).jpg

Київський національний університет ім..Т.Шевченка

Наступна зупинка - Майдан Богдана Хмельницького, нині - Софійська площа.

vfk (13).jpg

Пам’ятник Богдану Хмельницькому

Один з учнів надає підготовлену історичну довідку про Київ:

- Середньовічне місто Київ розташоване на Західному березі річки Дніпра. Зване як Верхнє місто, або Старе місто, життя якого зосередилося навколо середньовічних церков. У XVII та XVIII ст. церкви були відбудовані в модному на той час стилі барокової архітектури. Відомою будівлею була катедра св. Софії з монастирем. Дві барокові дзвіниці над брамами в огорожі монастиря помітно прикрашали краєвид Верхнього міста. Величний ансамбль Софії Київської, споруджений за часів князювання Ярослава Мудрого на честь перемоги над печенігами в XI ст, був свідком багатьох подій. Назва собору походить від грецького слова "софія"-"мудрість". У1685-1707 рр. собор був перебудований у формах українського бароко.

Учитель. "Бароко" - художній стиль кінця XVI - середини XVIII ст, для якого характерні підкреслена урочистість, декоративна пишність, динамічність композиції, мальовничість.

250px-світлина_108.jpg

Історичний музей
Далі наш маршрут пролягає повз Історичний музей. Жовтавіє біля нього підмурівок Десятинної церкви (X ст). Восени 1240 року підступили до Києва монголи, здолали його облогою та штурмом. Останні захисники міста знайшли притулок за стінами збудованого Святим Володимиром храму і там, як свідчить літописець, знайшли під руїнами свою загибель.

До XVII ст церква лежала в руїнах. Тут було знайдено поховання князя Володимира та його дружини Анни. Прах князя митрополит Петро Могила наказав перенести до Києво-Печерської лаври, а на руїнах збудувати невелику каплицю в пам'ять про найдавніший храм вітчизни. Перед смертю митрополит заповів величезну суму для повного відновлення Десятинної церкви. Та відбудували, вірніше, збудували нову церкву на місці давньої, лише в середині XIX сг. Проте в 1930-х роках храм було знову зруйновано.

2005-08-15_st_michael_cathedral_kiev_283.jpg

Михайлівська площа

Зупинка на Михайлівській площі. Михайлівський Золотоверхий собор, збудований в XI сг, тривалий час символізував велич столиці Київської Русі-України. Споконвіку 21 листопада в Києві відзначалось велике храмове свято. Ця дата з давніх-давен пов'язана з ар- хистрагигом Михаїлом. Кияни вірили: поки Михаїл опікується їхнім містом, поки стоїть над дніпровськими схилами собор, Києву не страшні ніякі лихоліття.


vfk (16).jpg

Михайлівський Золотоверхий собор

Михайлівський Золотоверхий собор побудований в 1108-1113 рр. на території монастиря за часів правління внука Ярослава Мудрого київського князя Святополка Ізяславича. Собор мав хрестовобаневий шесгистовпний храм із трьома нефами і позолоченими банями - пізніше семибаневий. Собор побудований із каміння і цегли-ппінфи. Стіни собору були прикрашені мозаїкою і фресками. У 1934-35 рр. собор розібрали. Його було відновлено в 2000 році.

vfk (15).jpg

Андріївська церква


Андріївська церква - пам'ятка архітектури. Її побудовано у 1749-1754 рр. у стилі бароко за проектом В.Растреллі. Цей однобаневий храм створений у формі хреста, в кутах якого розташовані декоративні башти на масивних стовпах, що мають функцію контрфорсів. Навколо церкви розташована тераса, з якої можна бачити мальовничу панораму Подолу і річки Дніпра. Всередині церква виконана в стилі рококо. З 1968 р. Андріївська церква відкрита як архітектурниймузей, тут проходять концерти камерної та хорової музики.

2443.jpg

Контрактова площа

Наступна зупинка - Контрактова площа. Вона виникла в епоху Київської Русі. Після розгрому Верхнього міста ордами хана Баггия площа

залишилася центром тодішнього міста Києва - Подолу. В XVI—XVI11 сг. тут побудовано Братський монастир, старий корпус Київської академії (новий корпус побудований в 1822-1825 рр).

На площі, починаючи з кінця XVIII ст., відбувалися контрактові ярмарки (звідси і назва), тут побудовано Контрактовий будинок, криницю-водограй (у 1982 році реставрований водограй "Самсон").

1976 року на площі встановлено пам'ятник Григорію Сковороді. Біля Контрактової площі знаходяться архітектурні споруди, що утворюють оригінальний архітектурний анйамбпь Подолу середини XVII - початку XVIII ст.

176_img.jpg

Річковий вокзал

А зараз перед нами Річковий вокзал. Річковий порт побудований в 1899 році. Використовувався для перевезення зерна, лісу, солі та інших товарів. Річковий вокзал побудований в 1957-1961 роках на Поштовій площі. Зі сторони Дніпра в нього чсггири поверхи, а зі сторони площі - два. У центральній частині вокзалу височить кругла башта, де розміщено апаратуру телевізійного зв'язку.

Наступна зупинка - Європейська площа, трохи далі - по вулиці Михайла Грушевського - Національний художній музей України, створений архітектором В.Городецьким.

В історію української архітектури Владислав Городецький увійшов кількома цікавими спорудами, які свідчать про широту його архітектурних знань, творчу
вигадку. Городецький був оригінальним інтерпретатором стилю модерн в архітектурі України. Протягом тривалого часу він наполегливо доводив представникам міської влади Києва, що в місті треба зводити нові, сучасні будівлі.

8e203578-m.jpg


Владислав Городецький народився 1863 року в селі Шолудьки, що на Вінничині. Вчився в Петербурзькій академії мистецтв. Закінчивши академію в 1890 році, В.Городецький оселився в Києві. Архітектор багато їздив по світу, цікавився архітектурною творчістю майстрів різних країн і континентів. У-20-х роках Горсдецький поселився у Варшаві, потім переїхав до Ірану, де в січні 1930 року й помер.

Визнання прийшло до Владислава Городецького наприкінці 90-х років XIX ст. Йому доручають будівництво художньо-історичного музею (нині Національний художній музей України, Миколаївського костьолу, що на вулиці Великій Васильківській (відомий як зал органної та камерної музики) і кенаси (молитовний будинок для караїмів, що по вулиці Ярославів вал, 7).


img009.jpg

« Будинок з химерами»

В основу міського художньо-історичного музею (1897-1900) був покладений ескізний конкурсний проект Григорія Бойцова. Городецький переробив архітектуру головного фасаду, надавши йому величі. Розвинений фронтон, прикрашений скульптурами і барельєфами, лежить на шести жолобчастих доричних колонах - вужчих угорі й ширших унизу. Скульптури на фронтоні, як і два леви, що немов би щойно прокинулися і насторожено попіднімали голови, виконані з цементу за проектом скульптора-анімаліста Еліо Саля.

В.Городецький обирав для своїх споруд стриману гаму кольорів, головним з яких був природний колір цементу - сірий. В архітектурній творчості видатного будівничого київського періоду помітне місце належить його власному будинкові, що на Печерську. Він споруджений в 1902-1903 роках і отримав назву "Будинок з химерами".

Далі наш маршрут пролягає через станцію метро "Золоті ворота". Звертаю вашу увагу на реконструкцію Золотих воріт і пропоную проаналізувати побачене .

vfk (17).jpg

Золоті ворота

Золоті ворота - головна брама давнього Києва XI ст. Це найвидагніша пам'ятка архітектури часів Київської Русі. Про Золоті ворота згадується в літописі 1037 року. Будувались вони одночасно з новими укріпленнями Верхнього міста. Золоті ворота були могутньою захисною спорудою та одночасно центральними воротами міста. Над Золотими воротами було побудовано церкву із позолоченою банею, вірогідно, звідси і походить назва воріт.

У1651 році голландський художник виконав малюнок залишків церкви, які збереглися серед руїн Золотих воріт. А в 1750 році руїни Золотих воріт були засипані землею.



У 1832 році їх розкопав археолог К.Лохвицький, а архітектор Ф.Мехович закріпив їх залізними перекладинами. Відомий архітектор В.Беретті у 1837-1838 рр. упорядкував їх. Нині Золоті ворота реконструйовано. В середині павільйону в 1983 році відкрито музей "Золоті ворота".

А зараз перед нами постала прекрасна будівля - костьол святого Миколая, що на Великій Васильківській вулиці. З високоякісного цементу виготовлені декоративні прикраси, що надають багатого вигляду центральному фасадові з двома стрілчастими вежами. У зовнішніх формах, у прикрасах костьолу, як і в інтер'єрі, впізнаються характерні особливості готичного стилю: прагнення висоти, виражене у вертикальних лініях і стрілчастих арочних отворах.

img005.jpg

Костьол святого Миколая

Далі наш маршрут пролягає до Палацу Україна. Цю споруду побудовано 1970 року. В створенні палаг цу взяли участь архітектори Е.Маринченко, П.Жилицький та І.Вайнер.

Зал розрахований на 3780 глядачів. На сцені вміщується майже 1500 осіб.

img007.jpg

Палац «Україна»

Підсумок уроку

  1. Обговорення подорожі.

  2. Учитель оцінює роботу кожної команди, підраховує бали і визначає місце. Переможцям учитель вручає медаль "Кращому знавцеві свого міста".

Вірш про Київ


Старий ти, Києве, старий,

Красивий і квітучий.

Ти - наше місто, місто мрій,

Чарівне і співуче.

За тебе, Києве, ми всі

Життя і душу віддамо.

Усі - дорослі та малі –

Тебе, наш рідний, спасемо.

Я народилась тут,

В столиці України.

Живу я в Києві,

У рідній Батьківщині.

Я думаю, що ти,

Наш батько сивий,

Жить будеш ще

Мільйони років дивних.



Схожі:

Бесіда «Архітектура як будівельне мистецтво». Українська хата Мета:...
«Архітектура», за його командою учні виходять до дошки і складають відповідне слово
Макіївський навчально-виховний комплекс №49 «Надія» Сценарій уроку...
ТЕМА. Архітектура як вид мистецтва. Виконання композиції на тему : «Вулиці рідного міста»
Тема: «Аплікація як вид декоративно-ужиткового мистецтва»
Мета: узагальнення і систематизація знання з теми Аплікація як вид декоративно – ужиткового мистецтва, закріпити знання про види...
Тема. Візуальні мистецтва. Архітектура. Скульптура. Мета уроку
Мета уроку: дати поняття «архітектура», «скульптура»; навчити розпізнавати види архітектури та скульптури; розвивати навички сприймання...
Тема. Мистецтво навколо нас. Пропедевтичне ознайомлення з видами мистецтва. Вступний урок бесіда
Тема. Мистецтво навколо нас. Пропедевтичне ознайомлення з видами мистецтва. Вступний урок – бесіда
Мета : підсумувати вивчене про культуру Давньої Греції; простежити...

7. Архітектура комп’ютера
Архітектура комп’ютера. Поняття архітектури комп’ютера. Класична архітектура комп’ютера і принципи фон Неймана. Удосконалення і розвиток...
Уроку Види мистецтва та специфіка їх художньо-образної мови
Мета: дати учням загальне уявлення про культуру, мистецтво як складову частину духовної культури людини, про види мистецтва та їх...
Вступ. Загальна характеристика розвитку культури та літератури XIX...
Поглиблене поняття про мистецтво та його види, художню літературу як словесний вид мистецтва
Уроку
Вступ. Література як вид мистецтва і спосіб відображення дійсності Усна народна творчість
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка