Історичний музей, м. Жмеринка Жмеринський історико-краєзнавчий музей був створений 26 квітня 1969 р за рішенням виконкому районної ради депутатів трудящих. У


Скачати 65.4 Kb.
Назва Історичний музей, м. Жмеринка Жмеринський історико-краєзнавчий музей був створений 26 квітня 1969 р за рішенням виконкому районної ради депутатів трудящих. У
Дата 10.12.2013
Розмір 65.4 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Історичний музей, м. Жмеринка

http://zhmerinka-adm.gov.ua/web/zhmerinka/zhmerinka.nsf/8bdf42e871eff545c2256fc7003eb150/e2e8e68fb0fcd99ec2257be500425526/body/0.8a?openelement&fieldelemformat=jpg

Жмеринський історико-краєзнавчий музей був створений 26 квітня 1969 р. за рішенням виконкому районної ради депутатів трудящих. У 2003 р. змінено адміністративне підпорядкування, музей отримав статус міського.

Музейна колекція нараховує 3 000 предметів. Щороку музей відвідує понад 4 000 осіб.

Збірка музею представлена археологічними та палеонтологічними знахідками, документами і предметами побуту жмеринчан ХІХ-ХХ ст., набором інструментів працівників залізниці, зброєю I пол. ХХ ст. Музей пишається меморіальною колекцією (роботи, інструменти та особисті речі) заслуженого майстра народної творчості УРСР, мікромініатюриста М. Маслюка, збіркою планів експлікацій сіл Жмеринського району, складених у 1866-1869 рр., фотографіями станції Жмеринка та листівками з видами міста початку ХХ ст.

Музейні працівники активно  спів-працють з кіномитцями: започатковано кінофестиваль "На перехресті колій та часу" з демонстрацією фільмів, у роботі над якими брали участь жмеринчани. До 100-річчя надання Жмеринці статусу міста науковим співробітником музею Й. Савіновим було створено авторську програму історико-документальних фільмів: "Долі людські", "Визволення Жмеринки", "Дорога довжиною в життя", "Як це було".

Музей П. Чайковського і Н. Фон Мекк, смт Браїлів

c:\users\александр\desktop\садиба_фон_мекк_-_палац.jpg

Музей П. Чайковського, який знаходиться в палацовій споруді родини фон Мекків, засновано при Браїлівському ПТУ-6 у 1979 р. Ініціатором створення музею був директор училища М. Іванюк та викладачі Б. Коваль і В. Перепичай. Значний вклад у розвиток музею вніс і москвич П. Пляцек, браїлівчанин за народженням, який збирав профільну колекцію з 1955 р. У 1990 р. було відкрито нову експозицію. Авторами наукової, проектно-художньої концепції виступили: завідувач науково-методичним відділом Вінницького обласного краєзнавчого музею Н. Секретарьова та художник Вінницького художнього фонду Г. Мельник.

Музейна колекція нараховує майже 2 000 предметів. Щороку музей відвідує понад 5 000 осіб.

Найбільшу зацікавленість викликають колекції особистих речей Н. фон Мекк (1831-1894) і видань творів П. Чайковського (1840-1893) нотовидавничими фірмами Російської імперії.

З 1991 по 2002 рік в музеї проводилися щорічні травневі свята "Воспоминания о дорогом месте".

Експозиція музею розкриває тему  "Петро Ілліч Чайков-ський і Браїлів". При- вертає увагу відвідувачів "кімната-ліхтарик" - в минулому робочий кабінет Н. фон Мекк і П. Чай-ковського, експозиція якого розповідає про життя і творчість генія музики. В інтер'єрі залу розміщені особисті речі Надії Філаретівни.

Музей історії с. Кармелюкового
http://cs10946.vk.me/u12847561/108160096/y_bc249d4e.jpg


Музей історії села Кармалю́кове ознайомлює відвідувачів з історією свого села. В музеї представлені документальні відомості про виникнення та становлення села,розвиток культури та найцінніші скарби,якими пишаються жителі села Кармалюкове.

Музей історії с. Северинівки

c:\users\александр\desktop\безымянный.png

Експозиція музею розповідає про історію заснування Северином Орловським села Северинівки у 1802 році, яке починається з побудови маєтку Орловського, на території якого з 1945 року діє кістково-туберкульозний санаторій.

   У забудові маєтку було біля 50-ти покоїв: овальна та блакитна зали, дві їдальні, бібліотека, кабінет, більярдна, мисливська, зброярня, надзвичайною красою виділялася оранжерейна зала, в якій вирощували апельсинові, лимонні, лаврові, перечні дерева, орхідеї, де росла сторічна троянда «Перлина Нілу». У 1814 році Діонісієм Мак-Клером біля маєтку був закладений парк, що на сьогоднішній день є державною пам’яткою садово – архітектурного мистецтва місцевого значення. Окрасою парку є три камені: камінь зустрічі, камінь кохання та камінь розлуки.

   Експозиція музею знайомить відвідувачів із технологією ткацтва: від виготовлення нитки до виготовлення тканини на верстаті, експонуються рядна, рушники, сорочки виткані руками северинівських майстрів.

  Фонди музею налічують більше 400 одиниць зберігання, серед яких найбільшу цінність становлять український жіночий та чоловічий костюми початку ХХ століття та предмети меблів із маєтку Орловських.

Чернятинський парк (XVIII ст.), с. Чернятин

http://mykrai.files.wordpress.com/2012/04/d187d0b5d180d0bdd18fd182d0b8d0bdd181d18cd0bad0b8d0b9-d0bfd0b0d180d0ba.jpg

Чернятинський парк у Жмеринському районі ландшафтного типу, з палацом, побудованим у візантійсько-романському стилі, він належав Вітославським. Парк засновано у XVIII ст. на основі природного дубово-грабового лісу. Зараз в парку збереглось біля 100 видів і форм дерев і чагарників.

Палац Вітославських-Львових (XVIII ст.), с. Чернятин

c:\users\александр\desktop\л.jpg

Одним із кращих зразків архітектури неоготичного стилю в Україні є палац Вітославських-Львових у селі Чернятин Жмеринського району Вінницької області. Палац, ворота і господарський флігель були збудовані у 1830 році, в епоху романтизму, на місці оборонного замку XVII сторіччя. Фахівці припускають, що автором проекту палацу був мальтійський архітектор Г.Іттар. В інтер'єрах палацу збереглися керамічні печі та камін. 

Залізничний вокзал (1904), м. Жмеринка

c:\users\александр\desktop\800px-залізничний_вокзал_жмеринка_(5).jpg

Будівлю вокзалу зведено в період 18991904 років. Автори — архітектори З. І. Журавський і В. М. Риков (автор первинного проекту).

Жмеринський залізничний вокзал є величною будівлею зі складним плануванням, в архітектурному стилі якої відчутні модерн (зовні) і ренесанс (інтер'єри). Споруда фактично стала однією з перших, зведених у стилі, що згодом дістав назву український модерн.

Музей історії, с. Носківці



Музей створений у 1981 р. в середній школі. Фонди нараховували понад 400 предметів, серед яких — видання творів російських і українських письменників другої половини XIX ст., речі домашнього вжитку селян.

Пожежа в 1998 р. знищила частину збірки. Решту експонатів та обладнання в сільському Будинку культури з 1999 р. використовували для уроків народознавства, історії, краєзнавчих заходів. У 2007 р. збори села вирішили відновити музей в окремому приміщенні. Його відкрито 9 травня 2008 р. З того ж року він має звання народного. Колекція нараховує біля 300 предметів.

Щороку музей відвідують близько 500 осіб. Експозиція розташована в двох кімнатах: у першій представлена історія села, друга присвячена російському постові Семену Яковичу ІІадсону (1862-1887), який жив у Носківцях в 1885-1886 рр.

Музей історії, с. Олександрівка



Музей створено з ініціативи та за фінансової підтримки місцевого радгоспу ім. 50-річчя Великого Жовтня і відкрито 9 травня 1985 р. в одному з найстаріших адміністративних будинків села. Завідує ним вчитель історії сільської школи. У 1991 р. музею присвоєно звання народного.

Фонди нараховують понад 1 тис. предметів. Щороку музей відвідують близько 2,5 тис. осіб.

В експозиції є археологічні пам’ятки трипільської культури та етнографічна збірка, зокрема знаряддя ткацтва (верстат, терниця, прядка, кужіль, мотовило, козелець, щітки для прядива).

Гордість музею — матеріали про відомих земляків: Героя Радянського Союзу І. Оленина, директора радгоспу Д. Касьянчука, передовиків сільського господарства, спортсменів.

Музей історії, с. Северинівка

Музей створено директором сільського Будинку культури Т. Ромашок і відкрито в травні 2002 р. у цьому закладі. Того ж року йому присвоєно звання народного.


Колекція нараховує понад 400 предметів. Щорічно музей оглядають близько 2 тис. відвідувачів.




Тут зібрано документи і фотографії, кераміку, ужиткові речі, зокрема меблі, виготовлені місцевими майстрами, український народний одяг — святковий та буденний.

Експозиція розповідає про заснування села, його економічний розвиток (цукровий, пиво-медоварний, цегельний заводи, садово-паркове господарство), культуру та освіту, особливості побуту місцевих мешканців.

Схожі:

Історичний музей, с. Ободівка Музей створений у листопаді 1959 р...
Поділлі сільськогосподарських комун. Музей мав назву "Музей історії комуни ім. Г. Котовського". Поступово він розширювався, доповнювався...
Музей історії, с. Вахнівка Музей створений за рішенням і на кошти...
Музей створений за рішенням і на кошти місцевого колгоспу "Росія" в 1981 р. Ініціатором і його організатором був учитель історії...
ПРОГРАМА ЕТНО-ФЕСТИВАЛЮ «ГАЛАС-3» День 1 (субота, Галерея, Острозька Академія)
Екскурсії по м. Острог (3 маршрути)Краєзнавчий Музей, Музей Книги та Музей Нумізматики, Музей Острозької Академії
Бершадський краєзнавчий музей, м. Бершадь Бершадський краєзнавчий...
Бершадський краєзнавчий музей започаткований політичним, громадським і культурним діячем України, знавцем і збирачем українських...
Музей історії авіації та космонавтики, смт. Вороновиця Музей розміщено...
ХVІІІ ст. У 1867 р маєток був придбаний М. Можайським, брат якого Олександр Федорович (1825-1890), майбутній винахідник планера,...
Колекція музею нараховує понад 800 предметів. Щорічна кількість відвідувачів понад 3 000 осіб
Гайсинщини — музей у м. Гайсин Вінницької області, що створений ветеранами Міністерства оборони України в 1995 р як музей ветеранської...
КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ Г. В. ПОПРУЖНОГО
«Долг» у газеті «Комсомольская правда» від 26. 02. 1984 р., присвячена воїну-афганцю Попружному Г. В
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу...
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу дала можливість розширити тематику експозиції, і музей набув...
Історико-культурний заповідник «Буша» (2000 р.), с. Буша Державний...
Він був створений за ініціативою місцевих органів влади згідно з Постановою Кабінету Міністрів України у серпні 2000 року. Заповідник...
КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ
Ніхто не забутий, ніщо не забуто. Нові надії, старі проблеми. Сучасне село. Природа рідного краю
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка