МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ


Скачати 284.04 Kb.
Назва МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Сторінка 1/5
Дата 05.03.2016
Розмір 284.04 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦIОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ


МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до дипломного проектування спеціаліста за спеціальністями

7.05010301 – „Програмне забезпечення систем”

7.05010302 – „Інженерія програмного забезпечення”


ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою ПЗ ЕОМ

протокол №___

від ___.___.2010 р.


2010
Методичні вказівки до дипломного проектування спеціаліста за спеціальністю 7.05010301 – „Програмне забезпечення систем”, 7.05010302 – „Інженерія програмного забезпечення” для студентів усіх форм навчання /Упор.: З.В. Дудар, Ю.С. Марченко, Л.Д.Самофалов. – Харків: ХНУРЕ, 2010- 47 с.


Упорядники.: З.В. Дудар,

Ю.С. Марченко,

Л.Д.Самофалов

ЗМІСТ


ВСТУП 5

1 РОЗРОБКА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ 6

1.1 Вибір теми дипломного проекту 6

1.2 Комплексні дипломні проекти 7

1.3 Етапи розробки дипломного проекту 7

2 ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА 8

2.1 Склад записки 8

2.2 Зміст окремих розділів 9

2.3 Правила оформлювання 10

2.5 Електронні документи 13

3 ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ ТА ЗАХИСТ 13

3.1 Рецензування 13

3.2. Підготовка доповіді 14

1.3 Попередній захист 14

1.4 Нормативний контроль 14

1.5 Архівація 15

3.6. Допуск до захисту. 15

3.7 Захист 15

Додаток А
Зразок бланку завдання на дипломне проектування 17



ВСТУП


Дипломне проектування є одним із важливих етапів навчання спеціаліста. На цьому етапі майбутній інженер повинен не тільки закріпити набуті теоретичні знання, але й одержати навички практичної роботи з обраної спеціальності. Етапу дипломного проектування передує переддипломна практика, під час якої випускник університету має ознайомитися з практичною роботою щодо створення та супроводу програмного забезпечення і, почавши роботу над дипломним проектом, зробити попередні практичні кроки до його реалізації.

На етапі дипломного проектування випускник має здобути навички постановки завдання із проектування програмного забезпечення (ПЗ), вибрати з багатьох сучасних засобів проектування ті, які найбільше підходять до розв'язання поставленого завдання, виконати усі основні етапи проектування програмного забезпечення – розробку і аналіз моделі, формалізацію моделі, власне кодування ПЗ, тестування і налагодження розробленого ПЗ, а також документування розробленого ПЗ і здачу його до експлуатації. Суттєвим завданням, що стоїть перед розробниками, є етап навчання користувачів роботі з програмним продуктом.

Дипломне проектування вимагає вдумливої та серйозної роботи. Оцінка дипломного проекту державною екзаменаційною комісією є, по суті, оцінкою роботи студента на протязі усього навчання. На всіх етапах дипломного проектування застосовуються комп’ютерні безпаперові технології, які дозволяють студентам позбутися рутинної роботи і направити свої зусилля на підготовку якісного проекту.

Дані методичні вказівки містять опис вимог, яким мають відповідати документація на дипломний проект та процедура його захисту.

1РОЗРОБКА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ




1.1 Вибір теми дипломного проекту



Вибір теми дипломного проекту здійснюється керівником відповідно до об'єкту діяльності випускників спеціальностей „Програмне забезпечення систем” (ПЗС), „Інженерія програмного забезпечення” (ІПЗ).

Бажано, щоб тема відповідала загальному напрямку наукової і практичної діяльності керівника проекту та побажанням студента. Тема має задовольняти таким критеріям:

  • актуальність і можливе практичне застосування;

  • відповідність об'єкту діяльності випускника ПЗС, ІПЗ;

  • відповідність основним науковим напрямкам кафедри ПЗ ЕОМ;

  • комплексність, достатня для демонстрації теоретичних знань і практичних навичок, отриманих під час навчання.

В цілому випускники університету можуть виконувати теми такого спрямування: дослідницькі, конструкторсько-технологічні, системотехнічні, програмно-алгоритмічні.

Для студентів спеціальностей ПЗС, ІПЗ рекомендуються в основному програмно-алгоритмічні теми, що не виключає розробки конструкторсько-технологічних або системотехнічних дипломних проектів (особливо в комплексних проектах із студентами інших спеціальностей). Дослідницькі теми рекомендовано магістрам, але це не виключає виконання їх спеціалістами.

Теми можуть бути пов'язані як із розробкою нового програмного або технічного забезпечення, так і зі створенням нових методик або комп'ютерних технологій використання стандартних програмно-технічних комплексів. В останньому випадку необхідно чітко виділити, що має бути результатом дипломного проекту (налагодження, настроювання або модернізація прикладного програмного забезпечення для розв'язання конкретних завдань, математична імітаційна модель, методика тестування створеної або існуючої системи управління, тощо).

Студент може запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її розробки.

Теми дипломних проектів закріплюються за студентом до моменту направлення на переддипломну практику. Після розгляду на засіданні кафедри теми затверджуються наказом по університету.

Після затвердження теми студенту видається завдання на дипломне проектування, у якому відображені тема, вихідні дані до проекту, зміст пояснювальної записки, список і кількість графічних матеріалів, календарний план. Завдання підписує керівник та усі консультанти (див. додаток А).

Дипломний проект вважається реальним, якщо його виконання завершується створенням нової прикладної програми. Використання результатів дипломного проекту повинно бути підтверджено актом (довідкою) впровадження результатів у навчальному процесі або на виробництві (див. додаток Б).

Авторські права на розробки, виконані в ході дипломного проектування, належать університету, автору і його керівнику. Університет гарантує дотримання авторських прав дипломника та його керівника згідно до чинного законодавства України. У випадку, коли у ході дипломного проектування розроблена програмно-технічна система, що є завданням від приватної або державної установи, між установою, університетом і студентом має бути укладений трьохсторонній договір, який включає параграф про розподіл авторських прав.
  1   2   3   4   5

Схожі:

2. Методичні вказівки до розв’язування задачі
Методичні вказівки обговорені і схвалені на засіданні кафедри радіотехнологій, протокол №5 від “ 27 ” січня 2005 р
ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Гурченков О. П., Терьошкіна Н.Є., Єфімова Г. В. Методичні вказівки до виконання дипломних робіт на здобуття кваліфікаційного рівня...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки щодо виконання дипломної роботи за освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст” зі спеціальності 03050401 – «Економіка...
ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Програма та методичні вказівки до виконання дипломного проекту спеціаліста за фахом “Розробка родовищ корисних копалин” (спеціалізація...
Міністерство освіти України приазовський державний технічний університет методичні вказівки
Методичні вказівки призначені для виконання контрольних робіт з англійскої мови студентами першого курсу заочного відділення спеціальності...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки розроблені к е н., доц. Педько Іриною Анатоліївною – доцентом, Жусь Оксаною Миколаївною і Чекулаєвою Оленою Дмитрівною...
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи навчальної дисципліни „Податкова система” обговорено та схвалено на засіданні...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Метод вказівки до викон кваліфік бакал дипл роб для студ напр. 051401 “Біотехнологія” ден та заоч форм навч. / Уклад.: В. О. Красінько,...
Програма та методичні вказівки з виробничої практики для студентів...
Методичні вказівки до виробничої практики студентів 5-го курсу напряму 0504 “Туризм” написано у відповідності з робочим навчальним...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка