МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА


Скачати 128.73 Kb.
Назва МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Дата 15.05.2013
Розмір 128.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник Миколаївського РВ

підполковник внутрішньої служби

О.В. Аралін


__________ 2007 року.
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

на проведення нічних та денних занять з тактичної підготовки

з особовим складом чергових караулів СДПЧ-25
ТЕМА 2.17: Гасіння пожеж на торгівельних підприємствах і складах

товарно-матеріальних цінностей.
МЕТА: вивчити з особовим складом чергових караулів порядок гасіння пожеж у торгівельних підприємствах, способи та прийоми рятування людей, порядок проведення розвідки під час подібних пожеж.
ЧАС ПРОВЕДЕННЯ: 1година (лекція).

2 години ( практично)

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Навчальний клас, універмаг с. Весняне
НАВЧАЛЬНО-МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: пожежний автомобіль, ПТО.
ЛІТЕРАТУРА: “БСПО”, “Довідник керівника гасіння пожежі” 1987р. П.П. Клюс, “Пожежна тактика” К.Ф. Кімстач
Порядок проведення заняття:
1.Організаційний момент – 5 хвилин:

- перевірка присутніх;

- оголошення теми і мети заняття, питань які вивчатимуться.
2.Контроль знань – 5 хвилин;

- перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.
3.Викладення матеріалу теми – 25 хвилин.

1 Оперативно-тактична характеристика об’єкту.

2 організація гасіння пожежі.......

3 Рішення пожежно-тактичної задачі.


Питання та їх короткий зміст

Методичні вказівки

Спеціалізовані бази промислових товарів та продуктів харчування розміщують на окремих територіях , що охороняються, та складаються з комплексу складських будівель, споруд та окремих майданчиків .Будівлі сучасних складів багатоповерхові 1-2 ступеню вогнестійкості з обмеженою кількістю дверних та віконних прорізів . Матеріальні цінності у складах розташовують на багатоярусних стелажах , у штабелях в спеціальній тарі або у контейнерах .Великі за площею склади поділяють на окремі секції площею 700-1500 м2 .Такі склади мають залізничні та автомобільні під’їзди ,а за периметром будинків – навантажувальна - розвантажувальні рампи .До теперішнього часу ще експлуатуються складські будинки старої забудови 3-4 ступенів вогнестійкості .Ці будинки ,як правило , одноповерхові з навантажувальна –розвантажувальними рампами .

У торгових залах та складських приміщеннях зосереджується велика кількість матеріальних цінностей , що в умовах пожеж можуть бути знищені вогнем . Пожежі у торгових приміщеннях характерні швидким розповсюдженням та високими температурами .Швидкість розповсюдження вогню залежить від виду а також наявності спалимої тари та обладнання .Лінійна швидкість поширення вогню текстильними виробами складає0,3-0,4м/хв, виробами в паперовій упаковці –0,4-0,5м/хв гумовотехнічними виробами –0,4-1,0м/хв і т. д.

При укладанні матеріалів у високі штабелі та стелажі вогонь може поширюватися ними у висоту із швидкістю 2-4м/хв та більше ,а по горизонталі – до 1-2м/хв.

Під час пожеж у крамницях на складах , де зберігаються легко займисті та горючі рідини у тарі зі скла , металу , пластмас та в аерозольних упаковках , що швидко руйнуються приміщення швидко охоплюється вогнем .

Речовини в аерозольній упаковці , а також балони з газами під час пожеж можуть спричиняти вибухи , спалахи та викиди полум’я , а легко займисті та горючі рідини у тарі зі скла , металів та пластмас при їх пошкодженні можуть горіти , розтікатися та підпалювати на своєму шляху різноманітні спалимі речовини та матеріали .

Швидкому розповсюдженню вогню під час пожеж в універмагах , крамницях та спеціалізованих складах сприяє наявність великих за об’ємом торгівельних залів та складських приміщень , відкритих внутрішніх сходів , великої кількості технологічних проходів та прорізів у стінах та перекриттях , що з’єднують окремі приміщення та поверхи , а також розвинених систем вентиляції та кондиціонування повітря .

Якщо у крамницях та на складах заходиться значна кількість різноманітних товарів та виробів із синтетичних речовин та матеріалів або інші цінності у синтетичній тарі і упаковці , то їх горіння та термічний розклад в умовах пожежі у багатьох випадках супроводжується підвищеним димоутворюванням та виділенням отруйних речовин ,що за короткий час створює небезпечне для перебування людей середовищі.

Продукти згорання не тільки ускладнюють роботу пожежних підрозділів ,а й можуть псувати матеріальні цінності .Від впливу диму велика кількість продуктів харчування ,що зберігаються не герметичній тарі , стають непридатними для вживання ,а текстильні ,галантерейні та інші товари гублять свої якості .

Гасіння пожеж на об’єктах торгівлі та в складах .

Пожежі в універмагах ,крамницях та на складах часто виникають у період відсутності обслуговуючого персоналу і до моменту прибуття пожежних підрозділів приймають великих розмірів .Вони вимагають від КГП ретельного вибору найбільш ефективних речовин та засобів гасіння з урахуванням фізико-хімічних властивостей, способів упаковки та зберігання матеріальних цінностей .Бойові дії підрозділів під час пожеж у крамницях та на складах часто ускладнюють необхідністю розкриття міцних дверей та металевих грат на віконних та інших прорізах .

Під час виникнення пожеж у крамницях КГП , крім виконання основних завдань розвідки , повинен визначити : небезпеку людям та , якщо необхідно , негайно організувати їх рятування і евакуацію : які матеріальні цінності знаходяться в зоні горіння , місця їх розташування , способи упаковки та зберігання , а також шляхи розповсюдження вогню у суміжні приміщення , місця розміщення цінностей , на поверхи та у сходові клітки: які вогнегасні речовини необхідно використовувати та способи їх подачі для гасіння: необхідність , обсяг та порядок проведення робіт з евакуації матеріальних цінностей , а також а також можливість використання місцевих навантажувальна – розвантажувальних засобів та обслуговуючого персоналу для виконання цих робіт .

У процесі розвідки пожежі КГП повинен установити зв’язок з обслуговуючим персоналом і отримати від нього необхідні дані для організації та проведення розвідки і консультації з питань , що виникають у нього в процесі гасіння .На великих пожежах розвідку організують та проводять в декількох напрямах з боку торгових залів ,підсобних та адміністративних приміщань , у секціях ,що горять ,та суміжних приміщеннях , а в багатоповерхових будинках –у вище –та нижче розташованих поверхах .Якщо крамниці розташовані на перших поверхах житлових або громадських будівель ,розвідку проводять у квартирах та приміщеннях другого поверху . У цих випадках ретельно перевіряють місця , де проходять вентиляційні канали та сантехнічні комунікації через перекриття з приміщень , що горять .

На пожежах у спеціалізованих складах у процесі розвідки та опитування обслуговуючого персоналу визначають характер матеріальних цінностей , де вони розташовані ,їх кількість , способи упаковки та зберігання ,можливі шляхи розповсюдження вогню та диму в суміжній секції ,приміщення та вище розташовані поверхи ,необхідність порядок і способи евакуації та захисту матеріальних цінностей ,які місцеві сили та засоби можна використовувати для евакуації ,місця їх розташування після евакуації та організацію охорони .

Розміщають пожежні машини та прокладають рукавні лінії під час пожеж у крамницях так , щоб забезпечити швидке введення достатньої кількості стволів для гасіння пожеж у торгових залах з боку двору , з одночасним захистом складів , матеріальних цінностей , адміністративних та інших приміщень крамниці .Основними шляхами подачі стволів є входи до будинків , сходові клітки , технологічні та дверні прорізи збоку складських та адміністративних приміщень , а також віконні прорізи торгових залів , загальні входи та стаціонарні зовнішні пожежні драбини .Для розгортання робочих рукавних ліній використовують прогумовані та латексні рукави , а для гасіння як правило ,- стволи РС-50 , РСК –50 та стволи розпилювачів ,а на великих пожежах у будинках зі спалимих конструкцій та в торгових залах значної висоти –стволи РС-70 , а інколи і лафетні .

Для гасіння пожеж у спеціальних складах застосовують стволи РС-50,РС-70, компактні та розпилені струмені води , а на великих пожежах та в приміщеннях складів значної вишини використовують і лафетні .

Важливим завданням підрозділів є своєчасний та надійний захист та евакуація матеріальних цінностей з приміщень крамниць і складів , що горять .Для організації евакуації КГП призначає особу начальницького складу і в його розпорядження виділяє , при необхідності , частину сил та засобів пожежної охорони .До евакуації матеріальних цінностей залучають обслуговуючий персонал , робітників та службовців торгівельних підприємств , а при необхідності викликають на місце пожежі додатково військові підрозділи , навчальні заклади та інші організації згідно із заздалегідь встановленим порядком у гарнізоні пожежної охорони. Під час евакуації використовують усі транспортні механізми , вантажні ліфти ,підіймачі ,електрокари та інші засоби .

Для гасіння пожеж торгових та складських приміщеннях використовують воду , розчини змочувачів , повітряно-механічну піну середньої кратності , вуглекислоту та інші вогнегасні речовини . Кількість водяних стволів визначають з урахуванням площі пожежі та інтенсивності витрати води, яка для цих об’єктів дорівнює 0,2 л/(м2.с), а кількість генераторів піни середньої кратності з урахуванням об’єму приміщення , що горить , та інтенсивності подачі розчину піноутворювача – 0,1 л/(м2.с).Під час гасіння трикотажних виробів , тканин , одягу , волокнистих матеріалів та інших з успіхом застосовують воду зі змочувачами , гасіння пожеж в приміщеннях з наявністю легкозаймистих та горючих рідин в тарі , особливо із скла та в аерозольній упаковці , здійснюють повітряно-механічною піною середньої кратності або розпиленими струменями води .

Під час виникнення пожеж в адміністративних та підсобних приміщеннях крамниць основні сили та засоби вводять в приміщення, що горять , і одночасно подають стволи на захист торгових залів . Якщо пожежі виникли у крамницях, що розташовані на перших поверхах житлових та інших будинків ,основні сили і засоби вводять для гасіння пожежі і одночасно подають стволи на захист приміщень і квартир ,що розташовані на другому поверсі .Під час пожеж на складах ,що розташовані у підвалах крамниць та універмагів ,основні сили та засоби направляють для гасіння пожежі у підвалі ,а резервні стволи подають до кожного технологічного прорізу , який веде з підвалу до торгових та інших приміщень. Під час гасіння одноповерхових крамниць ,торгових павільйонів та інших , побудованих зі спалимих матеріалів на ринках , а також складів спалимої тари у дворах крамниць та баз ,перші стволи , як правило , РС-70,а інколи і лафетні подають на основних шляхах розповсюдження вогню ,аРС-50,РСК-50 вводять у середину будівель ,що, горять ,та на захист сусідніх споруд

Під час гасіння пожеж у крамницях необхідно пам’ятати ,що зайва пролита вода в приміщеннях, де розташовані матеріальні цінності , які псуються від неї ,може призвести до великих матеріальних збитків .Тому у таких приміщеннях застосовують перекривні стволи ,розпилені струмені та повітряно - механічну піну середньої кратності .

Матеріальні цінності на стелажах та в штабелях , що не горять , накривають брезентом ,плівками та іншими покривалами ,щоб не потрапляла на них вода .Щоб вода не підтікала під матеріали ,укладені на підлозі приміщень , навколо штабелів насипають вал з піску ,тирси та інших матеріалів .Одночасно з гасінням пожежі організують видалення пролитої води .

Бойові ділянки під час гасіння пожеж у крамницях організують з боку торгових залів ,підсобних приміщень та сходових кліток або на поверхах .На спеціалізованих складах найбільш часто БД організують по секціях та за видами робіт .

Гасіння пожеж у зонах задимлення та з отруєною атмосферою здійснюють ланки та відділення газодимозахисників.

Прочитати

Прочитати та дати під запис

Дати під запис

Прочитати та пояснити



ТАКТИЧНИЙ ЗАДУМ

В наслідок несправності електропроводки у торгівельній залі, сталося коротке замикання у розподільчій коробці , зайнялось шафа для зберігання товару. Пожежа почала поширюватись.
РОЗРАХУНОК СИЛ ТА ЗАСОБІВ
1. Визначаємо час вільного розвитку пожежі:
τвільного розвитку = τд.п.+ τсл.+ τб.р.= 5+3+2=10 хвилини.

τд.п.= час до повідомлення про пожежу = 5 хв.

τсл.= час слідування підрозділів до місця пожежі = 3 хв.

τб.р.= час бойового розгортання = 2 хв.
2. Визначаємо радіус розповсюдження пожежі:
R=0,5Vл*10+ Vл*4=0,5*1,0*10+1,0*4=9

Vл= лінійна швидкість розповсюдження пожежі
3. Визначаємо площу пожежі та площу гасіння:
Sп=0,25πR2=0,25*3,14*92=15 м2

Sп= площа пожежі = 15 м2

π= константа = 3,14

R= радіус розповсюдження пожежі = 4 м
- Таким чином, на момент введення перших сил та засобів на гасіння пожежі полум’ям охоплено частково підсобку,розповсюдилось у сусідні приміщення.
4. Визначаємо потрібний розхід вогнегасячих речовин:
Qп=Sт*І=63,6*0,1=6,4 л\(м2*с)

Qп = потрібний розхід вогнегасячих засобів на гасіння пожежі-6,4 л\(м2*с)

І = інтенсивність подачі вогнегасячих речовин для забезпечення локалізації та ліквідації пожежі в приміщенні бібліотеки.
5. Визначаємо необхідну кількість стволів на гасіння пожежі:
Nств.=Qп /qств.=6,4 / 3,7=1,7=2 ств. “Б”

Nств.= необхідна кількість стволів на гасіння пожежі = 2 ств.“Б”

qств.= розхід води ствола “Б” (РСК-50) = 3,7 л/с.
6. Виходячи з оперативно-тактичних міркувань визначаємо введення додаткових стволів на захист:

- на розвідку та захист сусіднього приміщення – 1 ств. РСК-50.

- на захист приміщень другого поверху. – 1 ств. РС-70;
7. Визначаємо фактичну витрату води на гасіння:

Qф=N ств.“Б”*q ств.“Б” = 4*3,7=14,8 л\с;

Qф = фактична витрата вогнегасячої рідини = 14,8 л/с

Nств.“Б” = ведена кількість стволів РСК-50 = 4 шт.

q ств.“Б” = розхід ствола РСК-50 = 3,7 л/с.

10. Визначаємо необхідну кількість особового складу:
Nо/с=Nгдзс*3+ Nрозг.*1+ Nп.б.*1=4*3+2*1+4*1= 16 чоловік.

Nо/с= кількість особового складу = 16 чоловік.

Nгдзс = кількість задіяних ланок ГДЗС = 2 шт.

Nрозг.= кількість встановлених розгалужень = 2 шт.

Nп.б.= кількість виставлених постів безпеки для ланок ГДЗС = 2 шт.

10. Визначаємо необхідну кількість відділень:

Nвід..=Nчол./5=18/5=2 відділень

Nвід..= необхідна кількість відділень (бойових розрахунків) на основних пожежних автомобілях = 2 відділення.

Nчол. = необхідна кількість особового складу = 16 чоловік.

“5” = середня кількість особового складу бойового розрахунку.


ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ:


Час (хв.)

Елементи обстановки пожежі (увідні)

Дії адміністрації, накази,

розпорядження та дії КГП

Методичні прийоми навчання

Ч+2

З дверей та вікон універсаму іде дим.

1. Інформація на ОДС ( ПЗЧ):

- „ Прибули до місця виклику , з вікон іде дим . Виклик №1 підтверджую , ланкою ГДЗС організовуємо розвідку”

- К.В. – „ Підготувати ланку ГДЗС зі стволом першої допомоги в розвідку.




Ч+10

Пожежа в торгівельній залі.

2. . Інформація на ОДС ( ПЗЧ):

- „ Пожежа у торгівельній залі , площа 20 м.кв. , подано на гасіння ствол „Б”. Одночасно з гасінням призводимо евакуацію потерпілих .

К.В. – „ Продовжити гасіння пожежі „

К.В. – „ прибувших підрозділів – призводим евакуацію потерпілих .



Даю ввідну підрозділу що прибув.



Ч+22


Додаткова ввідна

Загроза обрушення будівельних конструкцій

3. Інформація на ОДС ( ПЗЧ):

„ Склалося загроза обвалу будівельних конструкцій , відходимо на безпечну відстань , визвати допоміжну техніку.





Ч+30

Пожежа локалізована

4. Інформація на ОДС (ПЗЧ):

„ Пожежа локалізована”

К.В. СДПЧ-25-„Продовжуємо гасіння”

К.В. ПДПЧ-16-„Подати ствол”Б” на захист суміжних приміщень”

, ДПЧ-10 „Продовжуємо евакуацію”




Ч+50

Пожежа ліквідована

5. Інформація на ОДС (ПСЧ):

„ Пожежа ліквідована, призводим огляд місця пожежі, складаємо документи”

Даю відбій та команду на збирання ПТО.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

- вказати на недоліки та питання, які вимагають підвищеної уваги;

- дати загальну оцінку діям КГП та діям особового складу;

- відповісти на запитання.
Ссклав:

Заст. начальника СДПЧ - 25

капітан вн. сл. Попков С.В.


Схожі:

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
С. О. Каганець МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА. для проведення практичних занять по фізичній підготовці
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладачі: Лазаренко Л. М., Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладач: Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,2004- с. )
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА №18 Надягання, зняття і укладення ізолюючого протигазу. Проведення бойової та інщих перевірок
Заходу
Методична розробка підготовлена Поваляєвою Аллою Анатоліївною, вчителем методистом Тульчинської ЗШ І – ІІІ ступенів№1
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Тема №3: Пристрій зборочних одиниць та принцип їх дії, розрахунок повітря при роботі в АСП-2
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Мета: навчальна закріпити знання, отримані на попередньому уроці; сформувати комунікативні навички, уміння працювати в команді
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА 21 Організація роботи ГДЗС в ізолюючих протигазах при високих i низьких температурах. Заняття в АСП-2 в ТДК
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА : 19. Правила і прийоми роботи в протигазах на чистому повітрі та в задимленому приміщені. Розрахунок повітря. Відпрацювання...
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА : 18. Правила і прийоми роботи в протигазах на чистому повітрі та в задимленому приміщені. Розрахунок повітря. Відпрацювання...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка