МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА


Скачати 77.09 Kb.
Назва МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Дата 10.08.2013
Розмір 77.09 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
«Затверджую»

Начальник ДПЧ-13

підполковник вн.сл.

С.В.Орлов
«___»________2003 р.


МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

проведення занять з особовим складом ДПЧ-13

по ПСП

ТЕМА № 5.18 Надягання, зняття і укладення ізолюючого протигазу. Проведення бойової та інщих перевірок.
Норматив № 1, 2

Вправи № 1, 2
Навчальна мета: Вивчити з особовим складом правила надягання, зняття і укладки ізолюючого протигазу. Проведення перевірок № 1 та № 2.
Час: 2 години
Місце проведеня: двір ДПЧ-13
Навчально-матеріальне забезпечення: Протигази АСП-2, озброєння ланки ГДЗС.
Література: Настанова по ГДЗС пожежної охорони України нак. МВС України № 657-94 р., Правила безпеки праці в пожежній охорні МВС України № 840-2000 р.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ.



Питання, що відпрацьовують-ся.


Короткий зміст


Методичні вказівки

1Органiзацiйний

момент.



Перевiрка присутнiх.

Оголошення теми та мети занять.

Питання які мають вивчатися.

Правила безпеки праці при проведенні занять.

Особовий склад групи розвідки залежно від характеру, місця та площі пожежі, загазованості приміщень і т.ін. повинен мати:

а) засоби захисту органів дихання (ізолюючі протигази одного типу);

б) прилади освітлення і зв'язку;

в) засоби рятування і саморятування;

г) інструмент для розкриття конструкцій;

д) засоби гасіння пожеж.

е) встановити одиничні сигнали для швидкого сповіщування людям про небезпеку та сповістити про них весь особовий склад, який працює на пожежі (аварії і т.ін.). При явній загрозі вибуху, обвалювання, кипіння і т.ін. негайно вивести особовий склад у безпечне місце.

При навчанні особового складу роботі з пожежно-технічним озброєнням, кожний тренер, викладач чи керівник занять повинен дотримуватись заходів щодо безпечних умов праці.

Пожежне обладнання, яке використовується при проведенні занять, завдань, спортивних змагань має бути випробуване і відповідати правилам безпеки праці.

Час: 5 хв.

2.Контроль знань.

Розповiсти послiдовнiсть бойової перевiрки АСП-2.

Час: 5 хв.

3. Розминка

Біг, швидка ходьба, кругові оберти руками, тулубом, повороти корпуса праворуч, ліворуч, віджимання, присідання та інші гімнастичні вправи.



Час 5 хв.


4.Викладення

матерiалу.

а). Виконати чищення повітряного дихального апарата.

б). Провести зовнішній огляд повітряного дихального апарата.

в). Перевірка справності та регулювання редуктора.

- встановити за допомогою трійника між редуктором та шлангом легеневого автомату АСВ-2 контрольний манометр з шкалою не менше 0-1,6 МПа (0-16 кгс/см2);

- відкрити вентиль балону та по манометру визначити редукційний тиск, який повинен бути у межах 0,45-0,5 МПа (4,5-5,0 кгс/см2).

Для апаратів типу АІР контрольний манометр підключається до роз'єму рятівного пристрою, а редукційний тиск визначається у межах 0,7-0,8 МПа (7,0-8,0 кгс/см2).

Якщо при відсутності витрати повітря через легеневий автомат редукційний тиск остається постійним, то клапан редуктора вважається справним.
Примітка: Регулювання вторинного тиску здійснюється за допомогою головки редуктора шляхом стискання або послаблення пружини при закритому вентилі балонів(у) та відсутності тиску у повітрянопровідній системі дихальногоапарата.

г). Перевірка справності та регулювання запобіжного клапану редуктора.

- не знімаючи контрольного манометра, невеличким зусиллям натиснути на рухливий поршень редуктора. Тиск у порожнині редуктора підвищиться і стане чутно роботу запобіжного клапану.

Якщо запобіжний клапан редуктора АСВ-2 спрацьовує при тиску 0,8-1,1 МПа (8-11 кгс/см2), а в редукторах типу АІР при 1,2-1,3 МПа (12-13 кгс/см2), то він вважається справним.
Примітка: Регулювання запобіжного клапана здійснюється за допомогою регулювальної гайки шляхом стискання або послаблення пружини, при закритому вентилі балону та відсутності тиску у повітрянопровідній системі дихального апарата.

д). Перевірка герметичності повітрянопро-відної системи легеневого автомату у зборі з маскою на надлишковий тиск .

- на місце внутрішнього клапана видиху промислового протигазу встановити пробку, а у горловину маски вставити диск, який загерметизувати металевою стрічкою;

- диск гумовою трубкою приєднати до реометра-манометра або індикатора ИР-2 (в ИР-2 встановити ручку перемикаючого крана в положення "+");

- при закритому вентилі балонів(у) створити у повітрянопровідної системі легеневого автомату і маски дихального апарата надлишковий тиск 1000 Па (100 мм вод.ст), про що проконтролювати за шкалою реометра-манометра (зона "Г" на шкалі в індикаторі ИР-2);

- перекрити лінію від джерела надлишкового тиску (при встановленні стрілки контрольного пристрою індикатора у зоні "Г" шкали перемкнути кнопку перекривного клапану ИР-2 в положення "З");

- спостерігати за станом стовпчика води (положення стрілки у зоні "Г"). Якщо протягом 1хв. стовпчик води в реометрі-манометрі не впаде більш, як на 30 Па (3 мм вод.ст) (стрілка контрольного пристрою не вийде з зони "Г" шкали в індикаторі ИР-2), повітрянопровідна система дихального апарата вважається герметичною.
Примітка: Якщо ці умови не дотримуються, на можливі місця витоку повітря наноситься мильна піна, визначаються причини негерметичності та приймаються міри з їх усунення шляхом підтягування з'єднань або заміною ущільнень.

е). Перевірка герметичності повітрянопро-відної системи легеневого автомату у зборі з маскою на розрідження.

- усунути пробку і встановити на місце клапан видиху промислового протигазу. У горловину маски вставити диск, який загерметизувати металевою стрічкою;

- диск гумовою трубкою приєднати до реометра-манометра або індикатора ИР-2 (в ИР-2 встановити ручку перемикаючого крана в положення "-");

- при закритому вентилі балонів(у) створити у повітрянопровідної системі легеневого автомату і маски дихального апарата розрідження 1000 Па (100 мм вод.ст), про що проконтролювати за шкалою реометра-манометра (зона "Г" на шкалі в індикаторі ИР-2);

- перекрити лінію від джерела розрідження (при встановленні стрілки контрольного пристрою індикатора у зоні "Г" шкали перемкнути кнопку перекривного клапану індикатора ИР-2 в положення "З");

- спостерігати за станом стовпчика води (положення стрілки у зоні "Г"). Якщо протягом 1хв. стовпчик води в реометрі-манометрі не впаде більш, як на 30 Па (3 мм вод.ст) (стрілка контрольного пристрою не вийде з зони "Г" шкали в індикаторі ИР-2), повітрянопровідна система дихального апарата вважається герметичною

з). Перевірка справності легеневого автомата та клапана видиху.

- не розбираючи схему підключення вимірювального пристрою, що наведена вище (в ИР-2 встановити ручку перемикаючого крана в положення "-", а кнопку перекривного клапану в положення "О"), перевірити тиск повітря у балоні. Він повинен бути у межах 19,6-1 МПа (200-10 кгс\см2);

- при відкритому вентилі балонів(у) створити у повітрянопровідної системі дихального апарата розрідження до моменту спрацьовування легеневого автомату (появі характерного шиплячого звуку);

- спостерігати за станом водного стовпчика в реометрі-манометрі до моменту припинення зростання рівня рідини (положення стрілки у зоні "С" шкали). Якщо легеневий автомат відкривається при розрідженні не більше 300 Па (30 мм вод. ст.) (знаходитися у межах зони "ЛА АСВ-2" або "ЛА АИР" шкали індикатора ИР-2), то він вважається справним.

Для визначення тиску спрацьовування клапану видиху під маскою створюється надлишковий тиск. Справний клапан повинен відкриватися при тиску не більше 400 Па (40 мм вод. ст.).

ж). Перевірка герметичності системи високого та редукційного тиску.

і). Перевірка тиску повітря у балонах(і) та справність вмикача резерву

(де він є).

и). Перевірка справності сигнального пристрою

(де він є).


Час: 70 хв.

5. Виконання

практичної

вправи № 1.
Виконання

практичної

вправи № 2.
Виконання

практичної

вправи № 3
Виконання

практичної

вправи № 4

Норматив № 1


Норматив №2

Ходьба по вертикальній поверхні. Виконується в комплексі з впр. 2, швидкість руху 50-60 м/хв. Загальна тривалість вправи 4 хв. (без передиху).
Повільний біг по горизонтальній поверхні. Швидкість руху 110-120 м/хв. Після 4 хв. бігу 1 хв. хотьби, 1 хв. передиху. Загальна тривалість вправи 6 хв.
Підйом по маршевим сходинам. Виконується вкомплексі з вправою № 4. Швидкість вертикального підйому 9-11 м/хв. Загальна тривалість вправи 6 хв.

(4 хв. рух, 2 хв. передих)

Спуск по маршевим сходинам. Швидкість вертикального спуску 9-11 м/хв. Загальна тривалість вправи 4 хв. (без передиху).
Включення в АСП-2

пожежним

«відм» «добре» «задов.»

50 55 60
ланкою

«відм» «добре» «задов.»

55 60 65

Закріплення рятувальної мотузки за конструкцію.
«відм» «добре» «задов.»

6 8 10




6.Закрiплення

вивчаємого

матерiалу.

Назвати озброєння ланки ГДЗС?

Пiдтримування зв’язку?

Сигнали управлiння?

Робота iз засобами зв’язку?

Час: 5хв.

7.Пiдведення

пiдсумкiв.

Оголошення оцiнок.

Вiдповiсти на запитання.

Вказати на питання якi вимагають пiдвищеної уваги.

Час: 5хв.


Методичну розробку склав:

Заст. начальника ДПЧ-13

майор вн. сл. С.В.Щупак

«___»___________2003 р.

Схожі:

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
С. О. Каганець МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА. для проведення практичних занять по фізичній підготовці
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладачі: Лазаренко Л. М., Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладач: Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,2004- с. )
Заходу
Методична розробка підготовлена Поваляєвою Аллою Анатоліївною, вчителем методистом Тульчинської ЗШ І – ІІІ ступенів№1
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Тема №3: Пристрій зборочних одиниць та принцип їх дії, розрахунок повітря при роботі в АСП-2
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Мета: навчальна закріпити знання, отримані на попередньому уроці; сформувати комунікативні навички, уміння працювати в команді
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА 21 Організація роботи ГДЗС в ізолюючих протигазах при високих i низьких температурах. Заняття в АСП-2 в ТДК
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА : 19. Правила і прийоми роботи в протигазах на чистому повітрі та в задимленому приміщені. Розрахунок повітря. Відпрацювання...
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
ТЕМА : 18. Правила і прийоми роботи в протигазах на чистому повітрі та в задимленому приміщені. Розрахунок повітря. Відпрацювання...
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ СФЕРИ ПОСЛУГ
Методична розробка вміщує досвід викладача по проведенню уроку історії з використанням місцевого матеріалу та ІКТ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка