Що ж таке здоров’я?


Скачати 51.4 Kb.
Назва Що ж таке здоров’я?
Дата 03.11.2013
Розмір 51.4 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Фізика > Вопрос
На нашому занятті ми з’ясуємо поняття « здоров’я та здоровий спосіб життя». Коли ми промовляємо свої вітання одне одному, ми тим самим бажаємо здоров’я , тобто чогось дуже важливого у житті.

Що ж таке здоров’я? ( відповіді дітей).

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я визначила поняття « здоров’я»:

« Здоров’я - це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад.»

Здоров’я зруйнувати значно легше, ніж створити. Дуже важливо зберегти те, що маємо. Які ж фактори впливають на здоров’я?

( проводиться вправа « Колесо здоров’я» за методикою Білла Райна, яка дає оцінку здоров’ю як багатогранному поняттю)

Колесо життя
Інтелектуальна




Психологічна Соціальна

Екологічна Професійна


Фізична Емоційна

Духовна
Існує багато визначень поняття « здоров’я». Зокрема, професор Білл Райн – професор школи соціальної роботи МакГілл університету ( Канада) – пропонує концепцію поняття здоров’я, в основу якої покладено світогляд перших поселенців Канади, що сприймали життя як колесо. Відповідно до нього, все в житті має бути в гармонії.

Завдання дітям: кінець і початок спиць позначити таким чином. Щоб біля центра зібралися назви з негативним забарвленням, тобто зі знаком « - «, а біля великого кола – назви з позитивним забарвленням, зі знаком « +».:

  • Духовна ( неактивний – активний);

  • Інтелектуальна (самовдоволений – допитливий);

  • Емоційна ( нестійкий – стійкий);

  • Фізична ( нездоровий – здоровий);

  • Соціальна ( самотній – не самотній);

  • Професійна (незадоволений – задоволений);

  • Екологічна ( не бережливий – бережливий);

  • Психологічна (не адаптивний – адаптивний).

Після цього пропонується учасникам знайти й позначити на кожній спиці місце, яке найбільше відповідає їхньому стану, а потім з’єднати ці позначки суцільною лінією.

Кожна зі спиць утримує наше колесо у рівновазі. Кожна вимагає нашої уваги. Необхідно розривати наші спиці рівномірно для того, щоб прожити життя гармонійно.

Так що ж таке « здоровий спосіб життя»? Його можна зобразити так:



  • Який зі складових способу життя має негативний відтінок ?( шкідливі звички). Конкретизувати їх.


Шкідливі звички


Тютюнопаління

Надмірний перегляд

телепередач

Уживання алкоголю

Уживання

наркотичних речовин

Переїдання



  • Уявіть, що ви співробітники науково-дослідних інститутів різних країн, які вивчають вплив наркотичних речовин на здоров’я людини. Ви з’їхалися на симпозіум з метою обміну результатами своїх досліджень.

( обговорюється позитивне і негативне значення наркотичних речовин: алкоголю, наркотиків, тютюну, токсичних речовин за схемою:

а) назва речовини;

б) позитивне значення;

в) негативне значення.

Виясняються причини вживання наркотичних речовин : вплив друзів, виділення себе серед однолітків, погані відношення в сім’ї, байдужість дорослих до дитини, бажання попробувати або відчути себе дорослими та інші).

  • Як уникнути цієї причини вживання наркотичних речовин?

  • Що втрачає людина, коли починає вживати наркотики?

  • Чи вважаєте ви, що вживання наркотиків – особиста справа кожної людини?

  • Як наркотична речовина впливає на стосунки між людьми?

  • Чи завдає вона лиха особистому й сімейному бюджету?

  • Чи створюють наркотичні речовини конфліктні ситуації між людиною й оточенням?

Наркоманія – це захворювання, що обумовлене залежністю від наркотичних речовин. Розвиваючись, наркотична залежність послідовно проходить кілька стадій – соціальну, психічну, фізичну.

Соціальна залежність – коли людина ще не почала вживати наркотики, але потрапила в середовище тих, хто їх вживає. Вона приймає стиль поведінки, ставлення до наркотиків і зовнішні атрибути групи. У такій ситуації людина часто сама внутрішньо готова почати вживання.

Психічна залежність – на цій стадії змінюється поведінка людини. Вона починає вживати наркотики. Психічна залежність може сформуватися навіть після кількох прийомів наркотиків.

Фізична залежність – наступає після включення наркотику у процес обміну речовин. Це непереборна фізична потреба, яка виникає в результаті постійного або періодичного вживання. У цьому випадку різке припинення вживання наркотику викликає фізичний розлад різного ступеня, який називають синдромом відміни. На цій стадії людина потребує лікування.

Цікавість, недостатність знань про шкідливість наркотиків, пустощі приводять до рабської залежності від наркотиків. При цьому зявляється занепад сил, безсоння, втрата апетиту, схуднення. Шкіра стає жовтувато-сірою. Обличчя вкривається зморшками. Слабшають розумові здібності. Звужується коло інтересів, знижується працездатність, погіршується пам'ять, зникає почуття відповідальності. Наркоман починає обманювати, красти. Вік життя наркоманів в середньому на 20 25 років менший, ніж у нормальних людей.

Одного прекрасного дня не сказав – ні, а безвільно закурив, понюхав чи вколовся, - вступив у залежність від наркотиків.

Китайський філософ Лао–то говорив: « Той, хто може подолати іншого – сильний, той, хто може подолати себе, - могутній».

Алкоголь, тютюн, наркотики – викрадачі людського здоровя.

Куріння – шкідлива звичка. Тютюновий дим містить понад 1200 шкідливих речовин, найсильнішою з яких є нікотин. У людини, яка закурила вперше, виникає гостре отруєння: слинотеча, нудота, збліднення, прискорення пульсу, шум у вухах, посилене потовиділення, задишка, тремтіння рук і ніг.

У результаті систематичного паління виникає подразнення слизової оболонки ротової порожнини, з’являється запалення дихальних шляхів, розлади пам’яті, погіршується зір. Курці частіше хворіють на рак легень.

У людини, яка вживає спиртні напої, з дії постійно виходять мільйони клітин і капілярів – цілі частини мозкової тканини перестають існувати.

Алкоголь згубно впливає на здоров’я людини. Серед причин смертності – алкоголізм на третьому місці.

У 70-роки ХХ століття з’явилося нове інфекційне захворювання – синдром набутого імунодефіциту людини ( СНІД).

СНІД є смертельно небезпечним захворюванням, яке сучасна медицина поки що неспроможна вилікувати.

70% інфікованих – молодь віком від 15 до 29 років. Особливістю поширення ВІЛ – інфекції в Україні є те, що більше половини інфікованих заразилися під час введення наркотиків гуртовим шприцем. Шляхами зараження цією інфекцією можуть бути ігри з використаними медичними інструментами, зокрема голками, шприцами; користування чужими предметами особистої гігієни; через кров хворої ( зараженої) людини; під час переливання крові, якщо порушено норми стерилізації інструментів.

Збережуть від ВІЛ- інфікування:

  • Здоровий спосіб життя;

  • Дотримання санітарних правил під час медичного обслуговування;

  • Утримання від контактів з чужою кров’ю;

  • Зважений вибір партнера кохання та взаємна відповідальність;

  • Дотримання концепції безпечного сексу;

  • Відмова від уживання наркотиків.

Схожі:

Діти, 7 квітня Всесвітній День Здоров’я. А ви задумувались, що ж таке здоров’я?
Діти, 7 квітня – Всесвітній День Здоров’я. А ви задумувались, що ж таке здоров’я?
1. Здоров'я, хвороба й профілактика
Мета заняття: Ознайомити студентів з поняттям «здоров'я», компонентами здоров'я, концепціями здоров'я, поняттям хвороба, факторами,...
«Рух заради здоров’я» Мета
Провідна ідея заходу: Щасливе життя – це гарне здоров'я. Здоров'я – це цінний скарб, про який треба піклуватися щодня. Немає найнещаднішої...
Здоров’я і навколишнє середовище (2год.)
Людина в навколишньому середовищі. Вплив природного середовища на здоров’я. Вплив технічного прогресу на здоров’я. Взаємозв’язок...
Про шкільний конкурс «Педагог за здоров’я дітей»
Неблагополуччя у здоров’ї учнів залежить і від недостатньої підготовки педагогів до роботи у здоров’язберігаючому просторі. Цьому...
Що таке конфлікт?
Мета. Навчити учнів усвідомлювати першопри­чини конфлікту, що таке конфлікт, наслідки конфліктів
Здоров’я – найдорожчий скарб
Мета. Допомагати учням усвідомити, що здоров’я – це великий дар не тільки для людини, а й для всього суспільства,  сім’я – це осередок...
Що таке світло?
Що таке кут падіння, кут відбиття та кут заломлення при падінні світлової хвилі на поверхню розподілу двох середовищ?
Тема Дата
Що вивчає предмет «Основи здоров'я». Здоров'я та його ознаки. Порушення здоров'я (травми, захворю­вання та їх профілактика)
Урок 3 клас Тема: Природні чинники здоров
Мета : розглянути чинники здоров’я, їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини; розвивати уявлення учнів про вплив клімату...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка