Що таке дружба?


Скачати 218.48 Kb.
Назва Що таке дружба?
Дата 18.04.2013
Розмір 218.48 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Філософія > Вопрос
Що таке дружба?










Одного разу замислилася я над поняттям "дружба" і зрозуміла, що точного визначення дати йому не можна. Зрозуміло, що це "особливий тип моральних стосунків між людьми". Але в чому ж його особливість?

На мою думку, у дружбі найголовніше - вірність та довіра. Ці поняття мають певний взаємозв"язок. Справжній друг - це та людина, якій можна довірити будь-яку таємницю і бути при цьому повністю впевненим та спокійним у тому, що вона не буде розголошена. Друг - це людина, яка буде з Вами й у хвилини радості, і смутку. Вона буде справді щиро радіти Вашому успіху та сумувати через Ваші невдачі.

Але не слід ідеалізувати друга. Усі ми люди, у нас різні характери та звички. Не можна сваритися з людиною лише через те, що у Вас різні смаки.

Існує вислів: "Дружба - це дорогоцінний камінь, який важко знайти, але надто просто втратити." Це й справді так. Для того, щоб знайти справжнього друга, не достатньо одного дня. Інколи на це потрібні роки. Для дружби важлива взаємна симпатія, спільність інтересів. Це лише у фізиці протилежності притягуються. У житті все інакше. Якщо, наприклад, Вам подобаються запальні вечірки, а Вашому другу - спокійні вечори перед телевізором, то навряд чи Вам буде весело та цікаво разом.

Для того, щоб дружба тривала досить довго, слід робити певний внесок до стосунків. Не можна лише вимагати цього від інших. Щоб покращити свої стосунки з людьми, слід уміти вислуховувати, давати поради тому, хто цього потребує, співчувати, а також цікаво розповідати, піднімити настрій іншим.

Дружба - поняття для кожної людини своє. І кожен чекає від свого друга різного. Але одне слід пам"ятати: друг також чогось від Вас чекає. Велика мурість криється в словах: "Незначні люб"язності зміцнюють дружбу".

Будь-яка людина важко переносить самотність, тому слід прикладати певні зусилля та постійно працювати над собою. Для того, щоб мати друзів, треба самому вміти бути другом.

Отже, усі ми різні. Маємо різну зовнішність, характер, здійснюємо різні вчинки. Але слід пам"ятати, що будь-кому приємно, коли ним цікавляться, вислуховують, намагаються допомогти. І роблять це безкорисно. "Ніколи ще щастя не ставило людину на таку висоту, щоб вона не потребувала друга."(Селека).

P.S. З посиланням на мудрих філософів, моїх вчителів та життєвий досвід.

Іноді буває досить складно налагодити дружні відносини з оточуючими. Щоб полегшити цей процес, повторимо основи доброзичливості і миролюбства.

Будьте відкриті до дружби з новою людиною
Пам’ятайте, що кожна людина – це окрема історія, і вона анітрохи не простіша і не менш цікава, ніж ваша власна. Не будьте занадто поверхневі в судженнях. У кожному є щось дивовижне і унікальне, треба лише дати людині шанс це показати.

Показуйте доброту і повагу
Ставтеся до друзів доброзичливо. Будьте впевнені – ваше доброзичливе ставлення обов’язково повернеться до вас.

Звільніться від негативних людей
Намагайтеся проводити більше часу з приємними вам людьми – дотепними, позитивними, легкими на підйом. Вони зроблять ваше життя яскравішим і цікавішим. Не витрачайте час на людей, які намагаються навіяти всім, що життя жахливе.

Вчіться відпускати людей
Трапляється, що відносини людей тривають, поки їм щось один від одного потрібно: емоції, враження, підтримка. І в якийсь момент відносини можуть припинитися. Потрібно навчитися миритися з цим і відпускати людей.

Підтримуйте друзів
Навіть сама незначна похвала може дуже багато означати для того, на чию адресу вона сказана в потрібний момент.

Не будьте перфекціоністом
У кожній людині цінується унікальна комбінація всього хорошого і поганого. Вчіться любити не тільки свої недоліки, але й недоліки своїх друзів.

Вибачайте, щоб рухатися далі
Складно жити з почуттям ненависті у серці. Позбавтеся від нього, адже воно набагато більше шкодить саме вам. Починаючи з порушень нервової системи і закінчуючи серйозними фізичними недугами. Вибачте тих, хто зробив вам боляче.

Приділяйте увагу якості, а не кількості
Неможливо бути хорошим другом для мільйонів людей, але можна бути незамінним для декількох людей. Залишається вирішити – хто ці декілька.

Вмійте вислухати і почути
У більшості випадків, коли друг звертається з проханням обговорити його проблеми, йому потрібні не поради, а вміння вислухати.

Віддавайте те саме, що хочете отримувати взамін
Будь-які відносини будуються на взаємності. Хочете любові? Любіть. Хочете відданості? Будьте віддані. Хочете поваги? Поважайте.

Кажіть те, що думаєте
Формулюйте свої думки чітко і ясно, а головне – будьте щирі. Якщо вам здається, що думки занадто грубі, постарайтеся надати їм більш м’якої форми, але не брешіть.

Не забувайте про відношення до себе
Як би ви не любили близьких вам людей, ця любов не повинна бути сильнішою любові до себе. Підтримуйте, цінуйте і поважайте себе, тільки тоді зможете бути хорошим другом і для іншої людини.

15 червня відзначається Всесвітній день друзів. Правда - хороше свято? Відразу пригадуються прислів'я: «Не май сто рублів, а май сто друзів», «Ні одного, так шукай: а знайшов, так бережи». 
Дружбою називають близькі стосунки, засновані на взаємній довірі, прихильності, спільності інтересів. Ми чекаємо від людей, яких вважаємо своїми друзями, розуміння, допомоги у важких ситуаціях, радості спілкування. 
Істинну дружбу ми проносимо через десятиліття і з віком розуміємо, що справжніх друзів у нас небагато. А буває, що дружба повертається до нас своєї «зворотної» стороною, де нас чекають обдурені очікування, образи та розчарування. Але не будемо в день друзів песимістами, а краще разом подумаємо, як минути підводні камені дружби і навчитися правильно дружити? 
Союз рівних 
Справжня дружба виникає на основі душевної спорідненості, взаємної симпатії, а іноді навпаки - повної несхожості характерів, як то кажуть, «антисвіти притягуються». У дружбі ми налаштовані безкорисливо дарувати своє душевне тепло, турботу і увагу. Істинний друг знає наші слабкі місця, вміє втішити і підтримати у хвилини випробувань, допомогти словом і ділом. Справжні відносини перевірені часом і десятком різних ситуацій: горем, радістю, хворобами, успіхом, багатством або фінансовими труднощами. Психологи переконані, що дружба міцна лише в тому випадку, коли людям нема чого ділити, і не рекомендують друзям починати спільний бізнес або працевлаштовуватися на одне підприємство. Дружба тим міцніше, чим менше грунту для конкуренції, суперництва і заздрості. А ось обзавестися новими друзями на новому місці роботи - це річ природна. 
Стабільність дружніх відносин заснована на почутті комфорту, невимушеності, можливості бути самим собою і розкривати найпотаємніші куточки своєї душі в суспільстві близької людини. Дружба між людьми означає повагу до характерних особливостей один одного, до мрій, фантазіям, гідності кожного - до всього того, що складає нашу унікальну індивідуальність. Міцні дружні узи зав'язуються, як правило, між людьми одного соціального рівня і доходів, у яких в поглядах на життя багато спільного. 
Если друг оказался вдруг 
А що робити тому, у кого піднакопичили негативний досвід «дружб непотрібних», ситуацій, коли друг не прийшов на допомогу, проявив нерозуміння, скористався вашою відвертістю, заплатив невдячністю, жорстоко пожартував над вами і ін 
Тут є тільки один вихід - приймати людей з усіма їх вадами.


Не варто дивитися на дружбу крізь рожеві окуляри, а краще будувати відносини, виходячи з прагматичних міркувань: можливо, у вашому житті були ситуації, коли ви самі були не на висоті. І краще сконцентруватися на тому, щоб заслужити в очах оточуючих репутацію «доброго друга» або «справжньої подруги». Як малюють психологи збірний портрет такої людини? 
Отже, хороший друг 
- Це впевнений в собі, позитивна людина. Його достоїнства: відкритість, щирість, чуйність, веселу вдачу, почуття гумору, простота у спілкуванні. Він вміє радіти чужим успіхам. І це величезний плюс, адже не даремно говорять, що пережити чужий успіх складніше, ніж розділити чуже горе. 
- Віртуоз комунікації. Володіє щасливим даром спілкуватися з ким завгодно і, як наслідок, має досить великими соціальними зв'язками. Він завжди готовий прийти на допомогу, підставити ближнього плече. Він любить знайомити своїх приятелів між собою і бути «душею суспільства». 
- Природжений психотерапевт. Вміє уважно слухати, вникати в деталі, знаходити слова розради і підтримки. Йому можна довірити саме наболіле. 
- Цурається панібратства і безцеремонності. Його стиль спілкування - ввічливість, тактовність, делікатність і повагу до людей. 
Бліц-поради 
- Не забувайте вітати улюблених друзів із днем ??народження та святами. 
- Знайдіть час для дзвінка або електронного листа другові. Дружба - це квітка, за яким треба доглядати: поливати, удобрювати, обрізати засохле листя. 
- Ніщо так не цементує відносини, як традиції. Раз на місяць обов'язково вибирайтеся в свій улюблений ресторанчик або - за класикою - у лазню. Найкраще поєднувати дружбу з чимось змістовним. Наприклад, разом ходити на виставки, лекції чи театральні прем'єри. 
- Намагайтеся бути ерудованим, що йде в ногу з часом людиною. Багато відносини загасають, тому що людям стає нецікаво спілкуватися.


Віртуальна дружба: чи існує?


Чи можна стати друзями просто натиснувши кнопку на клавіатурі? Швидше за все, немає. Друзі – це ті, хто знають один про одного, багато чого, яким довелося разом бути в складних ситуаціях, допомагати або отримувати підтримку один від одного, тобто «З'їсти разом пуд солі».

Чи треба так поступати: додавати в друзі всіх підряд тільки тому, що є доступ в інтернет? Так можуть чинити лише діти, припустимо, дитині сподобався аватар і він готовий вже тільки за це, дружити. А потрібна така дружба і чи є в ній сенс? Звичайно, ні. Адже дружба – це не блог, де можна отримувати гроші за кількість друзів.

Буває, що в мережі люди сходяться по спільним інтересам, вони діляться думками, вислуховують поради, обмінюються фотографіями та рецептами і це може тривати довгий час, а це дружба? Напевно, теж немає, адже це віртуальний світ, а що стоїть за ним насправді? А нічого не варто: йде обмін люб'язностями, для пристойності і інтересу. Ми нічого по-справжньому не знаємо один про одного і як довго ми зможемо так «дружити»?

Очікування та справжня реальність


 Слово друг у нас асоціюється з людьми, які відіграли велику роль у нашому житті. Перш за все – це шкільні друзі, про яких ми зберігаємо свої спогади. Але це друзі, з якими ми зіткнулися передбачувано: в дитячому садку, школі, тобто в дитинстві, коли ми особливо і вибирати те не вміли.
Справжні друзі з'являються тоді, коли ти потрапив у біду, і була надана допомога і взаємодопомога, з цього часу і починається справжня дружба, яка проходить перевірку на міцність. І неважливо, вам чи прийшли на допомогу або це зробили ви – це початок справжніх дружніх відносин.

Ми можемо мило спілкуватися з людиною, він цікавиться нами, але якщо виникають серйозні труднощі, цей «друг» поспівчуває і замовкне. Він не прийде до нас запропонувати допомогу і відвідати в лікарні. Не дасть і грошей, якщо ми будемо навіть дуже потребувати. З ним не можна буде поговорити про сумне і почути від нього щирою підтримку. Ясно, що ми не отримаємо того, чого чекаємо. На жаль, це реальність. Бувають і винятки, але вкрай рідко. Тому, заводити друзів слід в реальному світі.

Яким повинен бути хороший друг?


Часом ми ідеалізуємо людей і звичайна людина, в нашій уяві, може постати суперменом. У нашому розумінні друг – це той, хто повинен нам допомагати. А чи так це правильно, що хороший друг – це той, хто тільки допомагає? А адже в кожної людини є своє життя, свої обов'язки перед своєю сім'єю, близькими і, так чи, він повинен завжди бути присутнім в нашому житті.

Нам потрібно самим займатися своїм життям і не думати, що хто зобов'язаний нам допомагати. Постійно розраховуючи, на чию то допомога і очікуючи її, ми перестаємо бути самостійними і сильними, втрачається впевненість у своїх силах і їй на зміну, приходить інфантильність. А чи можемо ми самі запропонувати натомість, що то одному, від якого так чекаємо допомоги? Друзі можуть бути поруч і допомогти, якщо ми самі здатні допомогти їм, вислухати і підказати.

Як бути справжнім другом?


Відповідь на дане питання такий: спробувати встати на місце іншої людини, подивитися на світ через його призму, постаратися зрозуміти його і почути. Потрібно бути, перш за все, щирим і чесним по відношенню до іншої людини: не обманювати його, не лицемірити, а вміти співпереживати, роблячи це за велінням душі, а не силою.

Дуже важливо вміти зберігати секрети. Не слід довіряти чужу таємницю іншому, навіть дуже близькій людині – це зрада, яка не прощається. Плітки, інтриги крадіжки також не супутники дружби.

Якщо ми бачимо, що один засмучений, не варто лише формально цікавитися його станом. Потрібно з'ясувати причину печалі і постаратися допомогти, не змушуючи одного просити про це. А підтримувати відносини заради зв'язків і вважати це дружбою, просто неетично.

Чого не можна вимагати від друзів?


Неприємно чути, що якщо ти мені не допоможеш, то ми більше не друзі, ще гірше. Самому використовувати цей прийом. Не варто використовувати ультиматуми у відносинах, тим більше в дружбі. Дружба будується на повазі, а не на примхах, поважайте в людині особистість. Якщо людина відмовляється випити з вами, не треба його до цього примушувати і вплітати сюди дружбу. Адже поступившись прохання, людина може зробити гірше собі і оточуючим і змінити цього буде не можна.

У висновку, можна дати пораду: поважайте своїх друзів, цінуєте їх думки і бажання, любите їх, допомагайте добровільно, а не з примусу, тобто, ставитеся так, як вам хотілося б, щоб так ставилися до вас . На таких відносинах, дружба буде міцною і довгою.

Дотепер мені здавалося: що ж отут важкого? Якщо друг тобі — друг, то це прекрасно, є з ким поділитися, а це так полегшує життя! І радості, і турботи — навпіл. Але одного разу стався випадок, який змусив мене задуматися: чи так вже легко бути гарним другом? 

Одного разу мій друг Вітька сказав мені, що поділиться зі мною "страшною" таємницею. Я пообіцяв йому, що збережу його таємницю від усіх. І отут він зізнався мені, що витягає з поштових скриньок у нашому під'їзді листи, читає їх, а потім заклеює і знову кладе на місце" Я завмер. На питання, навіщо він це робить, Вітька відповів коротко: "Цікаво". Мені стало якось ніяково. Я порадив йому припинити неподобство, поки не пізно, тому що все таємне стає явним. 

А тим часом події незабаром набули несподіваного повороту. Декілька мешканців поскаржилися на пошті, що отримують листи майже розкритими. Листоноша одержала від начальства прочуханку. Незважаючи на це, Вітька не припиняв "забавлятися". Я не знав, що мені робити. А потім зважився: сказав Віті, що розповім про це всім сусідам. "Ти ж дав слово зберегти мою таємницю. Це не по-дружньому!" — обурився друг. "А можна дружити з людиною, від учинків якого страждають інші?" Відверто кажучи, я не знав, як мені бути далі. З одного боку, я обіцяв Віті зберегти його таємницю, з іншого — я сам ставав ніби його спільником. 

На Вітьку все-таки це подіяло — він припинив читати чужі листи. Однак відтоді він перестав мене поважати. А мені пригадалися слова вчительки: нелегко бути гарним другом. Тоді я не зрозумів, чому нелегко. А тепер мені стало ясно, що говорити другу правду — значить перевіряти дружбу на міцність. 

Що таке справжня дружба і чи можлива вона сьогодні



Дружба міцна не зламається,

Не розклеїться від дощів і завірюх.

Друг в біді не кине, зайвого не запитає,

Ось що означає справжній вірний друг.

Друг в біді не кине, зайвого не запитає,

Ось що означає справжній вірний друг.

У нашому житті все люди взаємодіють, заради розрахунку або просто заради духовного задоволення. Іноді духовне задоволення від спілкування призводить до дружби. А що таке справжня дружба і чи можлива вона сьогодні? Який дружба повинна бути? І з ким треба дружити?

Друзі, друг - це люди, які тебе люблять не за те, що в тебе щось є чи не за те, що ти є великою людиною в місті, друзі люблять тебе просто тому, що ти є. Так, ти велика людина, але в їхніх серцях, якщо навіть не в місті. Саме до тебе приходять по допомогу або за допомогою, коли ти потребуєш. Саме про тебе згадують в радісні моменти, і хочуть поділитися саме з тобою. Ти - друг для нього, а він один для тебе. Ти сумуєш за нього, коли його немає поруч, а коли настає момент зустрічі, думаєш "і що я так сумував за нього ?".

Дружба - так само як і любов, найсильніше почуття, яке об'єднує серця. У наш час знайти друзів дуже складно, а може бути легко, просто у нас занадто багато вимог до потенційного одному. Або ж наші думки просто зайняті чимось більш приземленим. А може бути, друзів шукати і не треба, вони самі знайдуться, коли вам знадобиться чиясь допомога. Згадайте, коли вам потрібна чиясь допомога, хто вам допоміг? Ні, не сумки донести до квартири, і не фінансову допомогу надав, а щось більш масштабне, що має для вас величезне значення. І чи можна назвати його другом?

Допомога одного не повинна бути матерією, вона повинна бути духовною. Адже дружба - це не матерія, а почуття. Наші фізичні потреби в допомозі є всього лише дрібницею в житті, але при цьому вони грають для нас величезне значення, тому що ми їм приділяємо надто багато уваги. Моральні чи духовні потреби - ось що важливо, якщо людина знаходиться в нерівновазі з самим собою, зі своїм внутрішнім світом, знаходиться в депресивному стані, то ніяка фізична або матеріальна допомога не буде корисною.

Справжня дружба в загальному сенсі не може мати правил, друзі самі встановлюють свої правила у своїх відносинах, як птахи в'ють гніздо, загальний зміст гнізда є, для того що б там жити і висиджувати яйця, породити потомство, але як і який листочок або гілочку покласти або увіткнути птах вирішує сама. Так само і в дружбі - друзі самі вирішують, що можна що не можна. Природно, в дружбі потрібно не лише брати, а й давати. Але завжди один бере більше, ніж інший. Повага, щирість, відданість - це складова дружби, а не правила.

Кілька років тому я познайомилася з пухкої Красунечкою, ми з нею дуже здружилися, могли базікати цілодобово, робили на свята подарунки один одному, ходили в гості, гуляли, ходили по магазинах, допомагали один одному, підтримували у важку хвилину. Але потім щось сталося, чомусь ми з нею посварилися. Я б не сказала що сильно, але ми образилися одне на одного. Зараз наші шляхи розійшлися, і я часто подумую про неї. Верна приказка "маємо, не цінуємо, втратимо плачем". Сівши писати цю статтю я всерйоз задумалася про справжню дружбу і про неї, може вона і є моя подруга? Раніше, коли дружила з нею, я й не думала про дружбу і про сенс цього слова і про значення цих відносин. Зараз же я всерйоз думаю про дружбу, про сенс і значення цього феномена, і намагаюся розгледіти в кожній близькою знайомою свою подругу.

Не дарма кажуть, що дружба породжує любов. В якійсь мірі, я вважаю, що дружба і є любов. Трепетне ставлення до одного, прагнення допомогти йому або втішити його, чи радіти у щасливі моменти в його житті, хіба це не ознаки кохання? Саме якась частка любові присутня в справжню дружбу. Просто людина за іншу людину особливо не переживав би, та й радіти не став би особливо, замість радості була б заздрість. І що б пізнати справжню дружбу, напевно, потрібно притертися один одному характерами. І пройшовши через усі перешкоди і образи, все одно залишиться вона - дружба.

Тепер часто я думаю, кого варто називати подругою, кого не варто. Тепер це слово має значення, а раніше я могла всіх підряд величати цим званням. А тепер я думаю перш ніж назвати її подругою. Напевно я на дружбі зациклена. Так ось, у мене є одна подруга. Я її знаю років п'ять не менше. Спочатку вона мене дуже сильно дратувала, її голос, сміх, поведінка, манери - загалом все! Навіть зовнішній вигляд. Я якось і не хотіла з нею зближуватися, але навчання в коледжі зробила свою справу, ми з нею зжилися так сказати, на мій погляд, а точніше я з нею зжилася. Була дружба за розрахунком, я так вважаю, що б вижити в цьому середовищі, і щоб не затонути у вирі щоденних пар. Минуло два роки як ми закінчили цей коледж, і за цей термін, мені здається, гарненько притерлися один одному, і ми досі спілкуємося. Я її полюбила за ці роки, хоч і вона живе далеченько від мене, але ми з нею часто спілкуємося, але бачимося рідко. Зараз вона вагітна, останній місяць, а я чекаю її дитини разом з нею, і дуже рада за неї.

Ще кажуть, що друзів не вибирають. А, по-моєму, дуже навіть вибирають. У наші дні наш обраний друг повинен відповідати по всім нашим вимогам, нібито телефон багатофункціональний вибираємо трохи краще і дешевше. З більшою вигодою і меншою витратою. Багато батьків кажуть своїм нащадкам "не дружи з ним! Він не може бути твоїм другом!", Що б ті спілкувалися з дітьми зі свого кола. З якого кола? Діти вони і є діти. У них немає ні освіти, ні роботи. Нічого. У них і кола то ні, виходить, що батьки вибирають друзів для своїх дітей, дивлячись на батьків цієї дитини. Хіба дружба має якісь обмеження? Адже не обов'язково в одного повинна бути хороша робота, або вищу освіту, або навіть дві вищі. Друг - він один, і не вимірюється готівкою в гаманці, або хорошою посадою. Дружити можна з усіма і скрізь, з будь-яким. Важлива духовний зв'язок між друзями, а не грошова. Ми розучилися відчувати, в нас один голий розрахунок. Не плутайте дружбу з розрахунком. Якщо у вашому серці нічого не здригається при думках про одного, то малоймовірно, що це дружба.

Я не вважаю, що в справжню дружбу повинні бути спільні цілі та інтереси, можна і без цього всього дружити. Хоча в наш час дружать з тими людьми, з якими загальні інтереси, тому що люди не хочуть обтяжувати себе пошуками справжнього друга, з якими були б різні інтереси. Адже цікаво іноді посперечатися з одним на ті чи інші теми, які хвилюють або вас, або його. Просто дружити, не дивлячись ні на що. Спілкуватися з людиною, захоплюватися ним, бачити внутрішній світ іншої людини. Просто дружити з людиною за те, що він такий є, просто поважати його і його інтереси, тому, що він ваш друг.

Хоча я дружу зі своєю одногрупницю, що оточують нас вважають кращими подругами, і я теж намагаюся розгледіти в наших відносинах цю дружбу. В університеті ми один від одного не відходимо не на крок, завжди і скрізь разом. І мені здається, що в наших відносинах вона бере більше, ніж дає. Я не особливо зараз вітаю розмови про своє особисте життя, а вона дуже навіть це вітає, тому я про неї знаю все, а вона про мене практичний нічого. Під час навчання ми завжди разом, а ось у вільний час від навчання ми не дуже то й часто бачимося, зідзвонюємося рідко. Забула сказати, що ми вчимося на заочній формі навчання. Так що ви можете уявити яка у нас дружба. А дружбу я представляю інакше.

Я дуже яскраво пам'ятаю нашу останню сварку. Ми лаємося лише віртуально, в реальності ми не лаялися ще, але і так ми наговорили купу гидот, що будь-якому могло стати погано від таких слів і виразів. Хоча й кажуть, що як би друзі не лаялися, вони завжди залишаються друзями. У цьому я переконалася. На наступний день ми почали спілкуватися, як ні в чому не бувало. Або може бути, цьому посприяла перспектива спільного навчання в інституті протягом ще чотирьох років??? Хіба це не яскравий приклад дружби з розрахунку? А хоча в мене є до неї теплі почуття і як би ми не сварилися, вони не зникнуть. І якщо я втрачу і її, чи буду я думати про неї? І захочу відновити дружбу? Адже поки нас об'єднує університет.

Я розумію, що у кожної людини свої уявлення про справжню дружбу, але, на жаль, уявлення не завжди відповідають реальності, може і можна якісь подання перетворити в реальність, але тільки не дружбу. І, напевно, справжніх друзів має той, хто не замислюється про дружбу і не заморочується про її сенс і значення, він просто дружить, не думаючи. А той, хто розмірковує про все це, значить, той вибирає друзів по якимось критеріями, що б створити ідеальну дружбу за своїми уявленнями. А справжня дружба так не створюється, вона виникає. Так що, не потрібно думати, а треба відчувати і слухати своє серце. Не ідеалізуйте, а приймайте дружбу такою, яка вона є. А краще, не думайте про дружбу, а просто дружите!

Що таке дружба?


Чи часто ми, називаючи когось другом, задумуємось, а що ж це насправді таке – справжня дружба? Мабуть, що ні. Хтось один скаже: „В мене дуже багато друзів!”, але якщо його спитати, хто для нього є справжнім другом, він задумається і не зможе відразу відповісти.
А яким же має бути справжній друг? Чи є якісь загальнообов’язкові правила , „закони” справжньої дружби? На мою думку, правил немає і не бути не може. Тому що дружба вище цього...


У кожного свої уявлення про дружбу і справжнього друга. Для когось справжній друг – це той, хто „завжди ходить зі мною на різні вечірки і може позичити мені грошей”, а для когось – зовсім ні.
Для мене справжній друг – це той, хто не обмане і скаже правду, якою б гіркою вона не була. А ще друг ніколи не відмовить у допомозі. Коли потрапляєш в складну ситуацію, то першою протягнутою рукою буде рука СПРАВЖНЬОГО друга і, коли втрачаєш сили йти по життю далі, першим плечем підтримки буде плече СПРАВЖНЬОГО друга.


Друг перевіряється в біді і, щоб зрозуміти, чи друг поряд з тобою, треба ще пуд солі з’їсти з цією людиною.
Скористаюсь однією мудрістю: „Легко померти за друга, але важко знайти такого друга, за якого легко померти!” Я згодна, і можу ще додати, що дружба перевіряється часом і життєвими ситуаціями.
Підсумовуючи, можу сказати, що, справді, дружба не має законів, але, на мою думку, має бути табу. Табу на що? На зраду і на корисливість. Адже, коли з’являється або те, або інше, то дружба перестає існувати, як на мене. А ви зі мною згодні?


Що таке справжня дружба?




Чи часто ми, називаючи когось другом, задумуємось, а що ж це насправді таке – справжня дружба? Мабуть, що ні. Хтось один скаже: „В мене дуже багато друзів!”, але якщо його спитати, хто для нього є справжнім другом, він задумається і не зможе відразу відповісти.
А яким же має бути справжній друг? Чи є якісь загальнообов’язкові правила , „закони” справжньої дружби? На мою думку, правил немає і не бути не може. Тому що дружба вище цього...
У кожного свої уявлення про дружбу і справжнього друга. Для когось справжній друг – це той, хто „завжди ходить зі мною на різні вечірки і може позичити мені грошей”, а для когось – зовсім ні.
Для мене справжній друг – це той, хто не обмане і скаже правду, якою б гіркою вона не була. А ще друг ніколи не відмовить у допомозі. Коли потрапляєш в складну ситуацію, то першою протягнутою рукою буде рука СПРАВЖНЬОГО друга і, коли втрачаєш сили йти по життю далі, першим плечем підтримки буде плече СПРАВЖНЬОГО друга.
Друг перевіряється в біді і, щоб зрозуміти, чи друг поряд з тобою, треба ще пуд солі з’їсти з цією людиною.
Скористаюсь однією мудрістю: „Легко померти за друга, але важко знайти такого друга, за якого легко померти!” Я згодна, і можу ще додати, що дружба перевіряється часом і життєвими ситуаціями.
Підсумовуючи, можу сказати, що, справді, дружба не має законів, але, на мою думку, має бути табу. Табу на що? На зраду і на корисливість. Адже, коли з’являється або те, або інше, то дружба перестає існувати, як на мене. А ви зі мною згодні?

Закинув в стрічку пошуку слово "дружба" (просто захотілось дізнатися що це все таки таке, та й замітку розумну захотілося написати). Отаке показало:

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.


Перейти до: навігація, пошук

Цей термін має також інші значення. Див. Дружба (значення).

Дружба — відносини між людьми, засновані на довірі, взаємних симпатіях, загальних інтересах і захопленнях, кохання без статевих відносин, найвище почуття, що його може відчувати людина. Для появи і підтримки дружби необхідно, щоб людям було приємно спілкуватися один з одним. Дружба передбачає своєрідну любов та відсутість сексуальних стосунків. Справжня дружба об'єднує тільки тих людей, які здатні пробачити і зрозуміти недоліки інших. Дружба - невід'ємна частинка життя кожної людини. Як сказав Бенджамін Франклін: «Брат може не бути другом, але друг - завжди брат».

 

От так. Тепер виявляється таке тонке поняття. як дружба дуже просто визначається сухим коротким правилом. Підходять твоїм стосункам з людиною 8 критеріїв - все ви друзі))) Можете сміливо повернутися до тієї людини спиною в найнебезпечніший момент (головне - довіряти!) і будьте певні - ніж у вашій спині не з явиться (адже вона підходить за всіма пунктами!). До чого докотилося людство в своїй глобалізації й систематизації! Скоро такі священні поняття як батьківська любов та синівський обов язок теж буде подетально описано в Вікіпедії! Ось що є незаперечним і в майже 100% варте довіри!

А дружба... Може то я такий параноїк, що йому чудиться, що кожен чатує отримати з нього зиск? Чи може це я така скотина, і суджу всіх по собі? Я б так і подумав і не писав би цю замітку, якби сам не бачив дружніх обійм, після яких життя того, кого обійняли не варте й цента? Чи безсумнівні запевнення його дівчинні в коханні й прохання руки й серця, а через півгодини після отримання позитивної відповіді - "важка праця" над коханкою в тому ж ліжку... А скільки таких "зовсім незлих" вчинків ми чинимо тим випадковим людям, що мали необережність нам повірити... Або не чинимо, сьогодні ми добрі...

Я не кажу що я нікому не довіряю і в мене нема друзів, бо це було б їм образою, а хочу сказати те, що дружба - це не перелік критеріїв, при виконанні яких вас можна вважати справжніми друзями, а щось інше..

Це емоції, спогади, минуле, що вас поєднують, друг - це підсвідомо.

Така моя думка на цю тему. Маєте іншу? Буду радий почути.

  Що таке дружба? Напевно, кожен з нас хоча б раз у своєму житті задумувався над цим питанням, та  ніхто до тепер не зміг знайти правильне визначення і пояснення цьому явищу. Всі ніби і розуміють що це, та ніхто не може пояснити. Одне можу точно сказати, що дружба – це певний тип моральних відносин між людьми. 

   У дружбі найголовніша довіра та вірність. Друг – це людина, якій ти можеш довірити навіть свою найбільшу таємницю, при цьому не боячись її розголошення. 
  Друг – це людина, яка залишається з тобою, коли всі оточуючі можуть відвернутись від тебе. Друг – це людина, яка завжди знаходить потрібні слова для підтримки, коли тобі погано, адже «ніяка дружба не може рахуватись повноцінною, поки друг не звернеться до тебе за допомогою у тяжку хвилину». Друг – це людина, яка розділяє з тобою моменти радості і печалі, завжди знає, як можна підняти настрій, яка щиро буде радіти твоїм успіхам та сумувати через твої невдачі. 
   Для того, щоб знайти справжнього друга, не достатньо одного дня. Інколи на це потрібні роки. Для дружби важлива взаємна симпатія, спільність інтересів. Це лише у фізиці протилежності притягуються. У житті все інакше. Якщо, наприклад, Вам подобаються запальні вечірки, а Вашому другу - спокійні вечори перед телевізором, то навряд чи Вам буде весело та цікаво разом. 

   Для того, щоб дружба була довгою та міцною, потрібно самому робити певний внесок для цього. Не можливо постійно лише вимагати цього від інших. Для того, щоб налагодити свої стосунки з людьми, потрібно вміти вислуховувати людей, давати цінні поради тим, хто цього дійсно потребує, а також вміти піднімати людям настрій, словом – бути душею товариства. 
    Будь-яка людина важко переносить самотність, тому слід прикладати певні зусилля та постійно працювати над собою. Для того, щоб мати друзів, треба самому вміти бути другом.  
    Усі ми різні особистості, у кожного індивідуальний характер та зовнішність, та для зміцнення дружби – це навіть йде на користь. «Потрібно мати щось спільне, щоб розуміти одне одного, і мати щось відмінне, щоб доповнювати одне одного». Та слід пам'ятати, що будь-кому приємно, коли ним цікавляться, вислуховують, намагаються допомогти. І роблять це безкорисно. 
    Пам’ятаймо, що "Дружба- це дорогоцінний камінь, який важко знайти, але надто просто втратити."

Схожі:

Що таке толерантність?
«Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало...
Розробка уроку з етики 5 клас „ Що таке дружба ”
Мета: уточнити і закріпити уявлення учнів про товариські взаємини, дружбу, взаємоповагу; спонукати дітей до дружби і товаришування;...
Бесіда-гра «Дружба єднає щирі серця» Мета
Мета: розкрити зміст понять «дружба», «дійсний друг»;прищепити учням повагу до розвиткові критичного ставлення до себе і своїх особистих...
Що таке конфлікт?
Мета. Навчити учнів усвідомлювати першопри­чини конфлікту, що таке конфлікт, наслідки конфліктів
Що таке світло?
Що таке кут падіння, кут відбиття та кут заломлення при падінні світлової хвилі на поверхню розподілу двох середовищ?
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ
Відпрацювання ОК: Гуртожитки «Юність», «Дружба», музична школа, будівля міськвиконкому
„Наші земляки – учасники II світової війни”; операція „Салют ветеранам”;...
Гуманізація виховного процесу як засіб утвердження гармонійних особистісних стосунків між учнями
Тема: Що для мене справжня дружба???
Мета: вивчити ціннісні орієнтації та моральні ідеали учнів; з’ясувати думку та відношення учнів до дружби між своїми однолітками
Дружба та друзі 6 клас
Мета: — розвивати навички спонтанного мов­лення на основі вивченого матеріалу; удосконалювати навички само­стійної роботи з незнайомим...
ЗАНЯТТЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ТРЕНІНГУ Дружба Справжній друг
Мета: допомогти підліткам дізнатися про ознаки справжньої дружби; оцінити себе, свої сильні та слабкі сторони в дружбі, отримати...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка