Класна година «Здорова їжа – для здорового життя»


Скачати 58.84 Kb.
Назва Класна година «Здорова їжа – для здорового життя»
Дата 01.11.2013
Розмір 58.84 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

Класна година «Здорова їжа – для здорового життя»
Мета: ознайомити дітей з принципами здорового харчування; сформувати звичку правильно харчуватися і дотримуватися режиму харчування; виробити навички вибору правильних продуктів харчування та складання щоденного раціону; виховати культуру збереження і вдосконалення власного здоров'я, негативне ставлення до шкідливих продуктів харчування.

Хід заняття

Існують тисячі хвороб, але здоров'я лише одне.

(Карл Людвіг Берне)
І. Вступ
Дорогі діти! Сьогодні не є секретом, що зовнішній вигляд людини, її поведінка і самопочуття залежить від здоров’я, а також від піклування про нього.

  • Пригадайте, будь ласка, від чого залежить наше здоров’я?

  • Назвіть складові здорового способу життя.

Сьогодні ми поговоримо з вами про одну з найважливіших складових здорового способу життя – здорове харчування.
ІІ. Основна частина
Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка не бажає бути здоровою, не хоче перебувати в гарному настрої і не збирається жити довго. Однак спосіб життя і звички багатьох людей наштовхують на думку, що вони дійсно не бажають, не хочуть і не збираються.

Пояснити таке протиріччя досить просто.

Одного бажання недостатньо. Необхідно ще й знати, як цього досягти і дотримуватися ряду правил. Якість і тривалість життя залежать від багатьох факторів, головні з яких - це, в першу чергу, правильне харчування, раціональний режим праці та відпочинку, фізичні навантаження. Стародавня східна мудрість свідчить: "Ми є те, що ми їмо". Саме ця ясна, коротка і точне формулювання пояснює, чому залежить наше життя.

Правильне харчування в житті людини відіграє ключову роль, і саме воно є запорукою довголіття, міцного здоров'я і гарного настрою. Цій темі присвячено досить багато книг, статей, телепередач, виступів фахівців і лікарів-дієтологів.

Їжа, яку ми вживаємо повинна бути збалансованою, тобто містити достатню кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин, щоб забезпечувати наш організм енергією і необхідним матеріалом для будівництва і відновлення тканин і клітин. Може бути, це здасться дивним і навіть неймовірним, але якщо змолоду приділяти достатню увагу правильному харчуванню в житті людини, то більшості (так-так, саме більшості) захворювань, які виникають в зрілому віці, можна було б уникнути. Тому, щоб організувати правильне харчування, необхідно дотримуватися таких основних принципи.

Першим принципом в житті людини має стати сталість. Тобто, прийом їжі має проводитися щодня в певний час доби, оскільки вказана звичка призводить до вироблення рефлексу, коли організм до певного часу починає готуватися до прийому їжі: виділяються слина, жовч, виробляється шлунковий сік, необхідні для повного засвоєння їжі організмом. Таким чином, вироблені рефлекси прийому і засвоєння їжі в певний час доби полегшують роботу органів травлення

Другим важливим принципом, на якому грунтується правильне харчування, є дробность, тобто прийом їжі необхідно здійснювати кілька разів на день: не менш трьох, а краще чотирьох разів. Такий розподіл добового об'єму їжі на кілька порцій дозволяє організму краще її засвоїти і знижує навантаження на органи травлення. Різні наукові дослідження останнього часу підтвердили той факт, що прийом їжі один або два рази на день збільшує ризик захворювань інфарктом і панкреатитом, так як органам травлення нашого організму доводиться працювати з перевантаженнями, щоб одноразово переробити і засвоїти великий об'єм їжі - саме звідси потім виникають і проблеми зі здоров'ям.

Не менш важливий у житті людини і третій принцип організації харчування, згідно з яким приймається їжа повинна бути максимально збалансована за своїм складом, тобто містити необхідні організму поживні речовини (білки, жири і вуглеводи), вітаміни і мінеральні речовини в оптимальному співвідношенні. Зокрема, співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має дотримуватися в таких пропорціях: особам зайнятим фізичною працею необхідно вживати більше жирів і вуглеводів при однаковому споживанні білків у порівнянні з провідними малорухливий спосіб життя людьми розумової праці, що пояснюється тим, що в основному енергію наш організм отримує при розщепленні вуглеводів і жирів, тоді як білки використовуються в якості будівельного матеріалу для тіла.

Окрім дотримання вищезазначених перших трьох принципів, присвячених правильному харчуванню в житті людини, необхідно дотримуватися ще й принципу розподілу прийнятої їжі протягом дня на порції різного об'єму. При триразовому режимі харчування найкориснішим є наступний: на сніданок має припадати близько однієї третини добового раціону, на обід - трохи більше третини і на вечерю - менше третини добового раціону. При цьому час останнього прийому їжі повинна становити не менше трьох годин до відходу до сну .

Саме таким принципам організації та режиму має підпорядковуватися харчування в житті людини. Дотримання їх повинно стати законом. Тим більше, що дотримуючись цих простих правил, можна істотно продовжити життя і зберегти здоров'я на довгі роки.

Отже, здоров’я людини залежить від того, що вона їсть. Якщо їжа недостатньо поживна, людина буде кволою, непрацездатною. Погане харчування може призвести навіть до тяжких хвороб. Для дітей дуже корисно щодня вживати овочі, фрукти та молочні продукти, причому в будь-якому вигляді: сирому, вареному тощо.

Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так.

1. Жувальні цукерки, пастила, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.

3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.

4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Величезна калорійність у додатку всіляких хімічних консервантів і підсилювачів смаку, барвників і ароматизаторів - це і є один шоколадний батончик.

5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.

6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця.

8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.

10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій. Так, в прославленому коктейлі Long Island Tea міститься близько 900 кілокалорій - майже половина денної норми здорової людини.
ІІІ. Підсумок заняття
Наслідків неправильного харчування для організму є дуже багато – починаючи від проблем із зайвою вагою і закінчуючи цілим букетом захворювань, викликаних добавками і канцерогенними речовинами, що містяться в продуктах. Чи варто так мучити свій організм, штовхаючи його до ожиріння, хвороб серця і травної системи і багатьох інших неприємностей? Або все-таки краще продовжити собі життя і радість від неї за допомогою здорового харчування? Вирішувати вам. Намагайтеся їсти якомога більше корисних продуктів харчування, які допоможуть Вам завжди залишатися здоровими.

Інформаційні джерела:

http://dailylviv.com.ua/2011/10/15/shkidlivi-produkti-xarchuvannya-zadumajsya-shho-ti-jisi-71/

http://gazeta.ua/post/246654

http://5fan.ru/wievjob.php?id=1804

http://www.world-and-man.ru/page/pravilne-harchuvannja-v-zhitti-ljudini

Схожі:

Тема: Здорова їжа
О бладнання: Підручник, робочий зошит, картки для роботи у групах (НО1), для роботи в парах (НО2)
Виховна година на тему: Корисна їжа і здоров'я. Мета
Учитель роздає малюнки, фотографії, вирізки з газет та журналів, на яких зображено різноманітну їжу, і просить учнів вибрати ті із...
Програма формування навичок культури поведінки вихованців ліцею та...
Формування здорового способу життя – одна з найголовніших тем виховання юної особистості. Адже здорове молоде покоління є запорукою...
Анкета№1 «Здоровий спосіб життя»
М. Рокича. Анкетованому пропонується список з 15 термінальних цінностей, які необхідно проранжувати відповідно до їх значимості для...
Інтегрований курс “Основи здоров’я” передбачає формування мотивації...
Мета інтегрованого курсу: формування в учнів свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, оволодіння основами здорового способу...
Інтегрований курс “Основи здоров’я” передбачає формування мотивації...
Мета інтегрованого курсу: формування в учнів свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, оволодіння основами здорового способу...
Година спілкування “Я за здоровий спосіб життя” Мета
Мета: Формувати уявлення молоді про здоровий спосіб життя. Роз’яснити шляхи зараження ВІЛ інфекцією. Викликати в учнів негативне...
Виховна година на тему
Мета: Формувати уявлення молоді про здоровий спосіб життя. Роз’яснити шляхи зараження ВІЛ інфекцією. Викликати в учнів негативне...
«Концепція виховання в учнів навичок здорового способу життя та робота...
Для прогресивного розвитку суспільства в усіх його напрямках. Тому найголовнішим завданням сучасного життя, яке постійно зазнає впливу...
Класна година 5 клас
Мета. Ознайомлення учнів з поняттям «Цивільна Оборона»; з основними завданнями ЦО, з природними та техногенними явищами, їх характеристиками...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка