Наталія Сеник, учитель фізики і атрономії ЗОШ І-ІІІ ступе


Скачати 72.89 Kb.
Назва Наталія Сеник, учитель фізики і атрономії ЗОШ І-ІІІ ступе
Дата 21.12.2013
Розмір 72.89 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
Наталія Сеник, учитель фізики і атрономії ЗОШ І-ІІІ ступе

№ 38 м.Чернівців, Чернівецька обл.

Єдиний шлях, який веде до знань,це діяльність.

Бернард Шоу

Цей урок я рекомендувала б проводити у фізичному кабінеті, залучивши до його проведення учнів 11 класу. П'ятикласникам на такому уроці буде легше засвоїти великий об’єм інформації про будову та склад Сонячної системи.

На дверях фізичного кабінету вивіска "СВІТЛИЦЯ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ "

Головні персонажі

Сонячна система (Сс)

ПЛАНЕТИ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ

Меркурій

Венера Земля Марс

Юпітер Сатурн

Уран Нептун

Сонячна система, як господиня, зустрічає своїх гостей.

{На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 1)

Сс. Доброго дня вам, любі діти. Я — Сонячна система і рада вітати вас у своїй світлиці. А чи знаєте ви, що входить до складу Сонячної системи? Це, найперше, Сонце—основне світило Сонячної системи. Воно сконцентрувало у собі 99,73% маси системи. Всі тіла Сонячної системи рухаються навколо Сонця. Насамперед це планети. їх вісім: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Всі вони завітали до нас у гості. А разом з ними малі тіла Сонячної системи—комети, астероїди, метеорити, метеори, боліди. Тож вітаймо їх.

Знайомство з нашими гостями ми розпочнемо з планети, яка найрідніша всім вам, з планети, яка найкраща у моїй системі, з планети, яку називають блакитною. Здогадалися, що це за планета? Правильно. Це планета ЗЕМЛЯ. (На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 2)

Земля. Я третя планета Сонячної системи. Мене називають колискою людства. Маю поважний вік, мені майже 4,6 млрдів років. Як і інші планети маю кулясту форму, але дещо незвичну, сплюснуту біля полюсів. Поверхня моя не ідеально рівна, на ній є гори, рівнини, западини, і тому мою форму не можна виразити геометричною фігурою. Вчені дали їй назву геоїд. Я думаю, що вам буде цікаво дізнатись також, що я маю атмосферу.

Сс. Дорога наша, плането Земля! А чи не розкажете ви нам про свій рух навколо Сонця?

Земля. Звичайно, розповім. Мій рух складний, адже я рухаюсь не тільки навколо Сонця, а й навколо своєї осі. Моє обертання навколо Сонця, яке я здійснюю за 365 днів 5 годин 48 хвилин 48 секунд, називають зоряним роком. Для зручності календарним роком вважають рік, який має 365 днів. А з годин, хвилин та секунд, що залишилися, через 4 роки до місяця лютого додають ще одну добу. Такий рік називають високосним. У

ньому 366 днів.

Сс. Зрозуміло, люба Земле! Отже, твій рух навколо Сонця призводить до змін пор року на твоїй поверхні. А обертання навколо осі?

Земля. О, цей рух не менш цікавий Повний оберт навколо осі я здійснюю майже за 24 години, тобто за 1 добу. Моя вісь обертання має кут нахилу до площини орбіти 66°33 . Через це північна і південна півкулі освітлюються нерівномірно, і тому тривалість дня і ночі в різних моїх куточках різна.

Сс. Дякую, тобі Земле. Однак, чи все ти нам розповіла? Чи часом щось не забула?

Земля. О, так, забула. Я не сказала вам, що маю природний супутник, якого називаю Місяцем.

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 3)

Ми з ним дуже дружимо, рухаємось разом навколо Сонця, він рухається навколо мене, і наша взаємодія призводить до таких явищ на моїй поверхні як припливи і відпливи. Ви знаєте, я можу розповісти ще так багато цікавого про себе, але зараз хочу познайомити вас з моїми хорошими друзями Меркурієм, Венерою та Марсом. Ми з ними так здружилися, що вчені називають нас планетами земної групи. Меркурій. Досить вже Земля базікати. Я також хочу з п'тикласниками познайомитись. Доброго дня вам, розумні і допитливі. Мене звати Меркурій.

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 4) Названий я так на честь бога—покровителя торгівлі та мандрівників.

Я—найближча до Сонця планета, трохи більша за Місяць, а моя середня густина майже така сама, як і Землі.

Сс. Меркурію, розкажи, будь ласка, школярам про свій рух,атмосферу.

Меркурій. Рухаюсь я навколо Сонця з періодом 87,97 земних діб, а моя сонячна доба становить 176 земних діб. Тобто, одна моя сонячна доба триває майже два мої роки. А ось атмосфера у мене відсутня, через це на моїй поверхні спостерігаються різкі перепади температур. Максимальна— 427°С, а мінімальна— -173°С.

Венера. Ох, і любите ви себе вихваляти. Пора б уже і іншим слово дати.

Меркурій. Прошу, люба Венеро, вам слово.

Венера. Дякую. Нарешті я можу учням розповісти про себе. Назвали мене на честь богині краси. Я—друга в Сонячній системі і найближча до Землі планета.

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 5) Мій радіус і маса мало відрізняються від земних. Я, як і Земля, маю атмосферу. Але моя атмосфера настільки щільна, що заважає розгледіти мою поверхню. Я рухаюсь навколо Сонця з періодом 224,7 земних діб. А ось навколо своєї осі обертаюсь дуже повільно, через це сонячна доба на моїй поверхні триває 117 земних діб.

Якщо хтось з вас вирішить прилетіти до мене в гості, прошу врахувати, що температура поверхні планети 507°С, а тиск— 80-100 атмосфер, а головна складова атмосфери—вуглекислий газ.

Марс. Я довго і терпляче чекав своєї черги, хоч і названий на честь бога війни, та чи не зловживаєте ви моїм терпінням?

Сс. Вибач, Марсе. Просимо, приєднуйся до нашої розмови.

Марс. Та нічого. Ви мене також вибачте, погарячкував. Отже, будемо знайомі.(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 6) Я—четверта планета Сонячної системи, яка обертається навколо Сонця за 687 земних діб. За розмірами я вдвічі, а за масою у дев'ять разів менший від Землі. Атмосфера моя дуже розріджена, що дає змогу вивчати мою поверхню безпосередньо з Землі. Через те, що на моїй поверхні велика кількість окислів заліза, тобто звичайнісінької іржі, моя поверхня має червонуватий колір. А ще я можу похвалитись найбільшим у Сонячній системі вулканом, який носить назву Олімп.

Через те, що мене назвали на честь бога війни, мої два супутники, які були відкриті у 1877 році, отримали імена синів бога війни—Фобос і Деймос.

Юпітер. А чи не час, шановна господине, представити учням нас— планети-гіганти?

Сс. Я не заперечую шановні ТЮРІПЕ, НАСУРТ, НУРА та ПЕНУТН. Але щось мені імена ваші незнайомі, а може я щось наплутала? Діти, допоможіть мені пригадати назви планет-гігантів. Для цього потрібно переставити букви у тих назвах, які є зараз на екрані.

Юпітер, (читає правильні назви) ЮПІТЕР, САТУРН, УРАН, НЕПТУН. Ось це наші імена. А зізнайся, Сонячна системо, це ти так пожартувала? Не могла ж ти забути імена своїх планет?

Сс. Звичайно, ЮПІТЕР, я пожартувала. Але як приємно переконатись, що дітям ви знайомі. Тож продовжуємо знайомство. (На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 7)

Юпітер. Я—найбільша планета Сонячної системи, названа так на честь верховного бога. Незважаючи на те, що я найбільша планета, навколо Сонця я обертаюсь швидше за всі інші планети нашої системи. Щоб ви зрозуміли наскільки я велика планета, скажу, що моя маса більша за масу Землі у 318 разів. Я маю 28 супутників, 4 з яких—Іо, Європа, Ганімед і Калісто—ще у 1610 році відкрив Галілей.

Сатурн. Я теж не маленька планета. Називаюсь я САТУРН—бог смерті. Таку назву отримав через сірий колір.

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 8) Я друга планета-велетень і найбільш віддалена з видимих неозброєним оком планет. Моя густина менша за густину води, і, якби знайшовся такий велетенський океан з води, куди можна було б мене занурити, я б не потонув.

Всім відома моя велична система кілець, які добре видно в найпростіший телескоп. Окрім кілець я маю 30 відомих на сьогодні супутників.

Уран і Нептун. А з нами ви дітей не хочете познайомити?

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 9)

Уран. Я планета УРАН—бог неба. Відкрив мене англійський астроном В.Гершель у 1781 році. Детальну інформацію про мене та планету НЕПТУН земляни отримали після проходження АМС «Вояджер-2»поблизу мене у січні 1986 року і Нептуна в серпні 1989 року.

На даний час відомо, що я, Уран, маю 17 супутників, та 10 кілець. (На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 10)

Нептун. А я планета, яку відкрили у 1846 році після теоретичних розрахунків француза Левер'є і англійця Адамса. Назвали мене на честь бога моря—Нептуна. Я найвіддаленіша від Сонця планета Сонячної системи. У мене виявлено досить динамічну блакитного кольору атмосферу, на тлі якої видно білі метанові хмари і дві темні плями— велику і малу. Я, як і всі планети-гіганти, маю супутники. Зараз їх вісім. Найбільший із них—Тритон, має дуже розріджену азотну атмосферу і поверхню, яка нагадує Місяць. Крім того АМС «Вояджер-2»відкрив навколо планети кільця, що складаються з дрібних пилових частинок.

(На екран за допомогою мультимедійного проектора проектують додаток 11)

Сс Дорогі друзі, ви виявились напрочуд уважними слухачами і, на мою думку, зараз легко впораєтесь з вікториною, яку для вас підготували наші гості. Мої помічники роздали вам запитання, і зараз я прошу вас активно по працювати і заповнити бланки відповідей.
ВІКТОРИНА
1. Яка з планет не належить до планет земної групи?

а) Марс; б) Меркурій; в) Плутон; г) Венера.

2. На якій планеті є Велика Червона Пляма?

а) Земля; б) Марс; в) Уран; г) Юпітер.

3 Яка з названих планет має найменше супутників?

а) Марс; б) Сатурн; в) Земля; г) Уран.

4. Хто відкрив планету Уран?

а) Галілей; б) Гершель; в) Ньютон; г) Гюйгенс.

5. На якій із планет розташований вулкан Олімп?

а) Марс; б) Меркурій; в) Земля; г) Венера.

6. Яка з планет розташована між Юпітером і Ураном?

а) Марс; б)Венера в) Нептун; г) Сатурн.

7Яка із планет не є планетою-гігантом?

а) Марс; б) Уран; в) Нептун; г) Сатурн.

8. Яка планета є найбільшою у Сонячній системі?

а) Сатурн; б) Юпітер; в) Земля; г) Нептун.

9. Який супутник є найбільшим у Сонячній системі?
а) Ганімед; б) Місяць; в) Титан; г) Фобос.

10. Рік відкриття якого супутника невідомий?

а) Фобоса; б) Нереїди; в) Місяця; г) Міранди.

(Діти дають відповіді, а Сс визначає переможця вікторини і

нагороджує його)
Сс Наша зустріч добігла кінця. Сподіваюсь, вона була приємною та

повчальною. Але наша система—це тільки маленька часточка

Всесвіту. Тож успіхів вам у освоєнні нових знань та в здійсненні

грандіозних відкриттів.

Схожі:

Хомін Наталія Михайлівна вчитель української мови та літератури ЗОШ...
Хомін Наталія Михайлівна вчитель української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ст с. Павлівка
Про підсумки проведення районних етапів Всеукраїнської експедиції
ЗОШ І-ІІІ ст.(дир. Борковська Я. Д.), Дзвиняцька ЗОШ І-ІІІ ст.(дир. Семків Н.І.), Гутівська ЗОШ І-ІІІ ст.(дир. Назаревич О. П.),...
З досвіду роботи Вчитель фізики,вищої категорії Великобілозерської...
Розділ Теоретичні основи системи роботи вчителя фізики з активізації пізнавальної діяльності учнів
Управління навчально-виховним процесом
Шкварчук Наталія Степанівна, директор Товтрівської ЗОШ І-ІІІ ст. Заставнівського району, вища категорія, вчитель-методист
"Електричний струм в різних середовищах" 9-й клас Учитель фізики...
Метод проектів дозволяє вирішувати завдання формування і розвитку усіх перерахованих вище інтелектуальних умінь. Усім цим умінням...
«Невмируща поезія Лесі Українки»
Підготувала учитель української мови та літератури Монастирищенської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2
ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
Учитель вищої категорії Шполянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей». Шполянської районної ради
Кундель Валентина Олександрівна, учитель української мови та літератури
Краснополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Великоновосілківського району Донецької області
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Саджавська, Росільнянська, Порогівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Манявський НВК, Луквицька, Гринівська, Підгірська, Жураківська ЗОШ І-ІІ...
Урок захисту проектів з української мови у 3 класі
Учитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст.№3 м. Котовськ, Одеської області Сіренко Світлана Володимирівна
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка