Лінійка «Подвигу народу жити у віках»


Скачати 43.88 Kb.
Назва Лінійка «Подвигу народу жити у віках»
Дата 10.02.2014
Розмір 43.88 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Лінійка « Подвигу народу жити у віках» (до дня партизанської слави)

Учень ( в чорному одязі із свічкою в руках):

Війна. Жорстока. Непотрібна.

Геройство. Біль. Дочасна сивина.

Прокляття чаша випита до дна...

Ведучий. Понад півстоліття віддаляє нас від буремних років Другої світової… Для історії- це небагато, а для людини- це майже все життя. Та в людській пам’яті вона буде жити довго, бо її історія написана кров’ю і сльозами, могилами і обелісками. У війни- холодні очі, у війни- свій рахунок, своя арифметика.

Ведуча. Це був важкий час, коли кулею і вогнем німецькі нацисти хотіли скорити український народ. Та не вдалося. Ні терор, ні розбій не зламали його волелюбного духу. Найбільш активною формою всенародної боротьби в тилу ворога були збройні дії партизанських формувань.

Ведучий. Сьогодні ми зібралися для того, щоб відзначити свято вшанування героїчного подвигу уславлених партизанів і підпільників Великої вітчизняної війни- День партизанської слави, яке збігається у часі з початком підпільно-партизанської боротьби проти фашистських загарбників.

Ведуча. 30 жовтня 2001 року Указом Президента України  «…на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам’яті…» стверджувалося встановити: День партизанської слави, який відзначати щорічно 22 вересня.

Ведучий. Це свято є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над фашизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.

Ведуча. День партизанської слави- це не просто свято, це своєрідна данина пам’яті нашій історії, тим людям, які пройшли кривавими шляхами війни, борючись з німецькими окупантами.

Ведучий. Роки, прожиті в мирі, не припорошили людську пам’ять, а з кожним днем лише підтверджують велич Перемоги. Й не лише через те, що за неї заплачено страхітливою ціною- мільйонами життів і знівечених доль, стражданнями покалічених і осиротілих. А тому, що вона й по сьогодні накладає свій глибокий відбиток на прийдешні покоління. У цей день люди України вшановують переможців. Адже, перемога, яку здобули наші діди і батьки, достойна того, щоб нею пишалися усі прийдешні покоління на планеті. У цій війні на карту була поставлена доля не лише нашої рідної землі, а й доля Європи та усього світу.

Ведуча. Згадуючи про неоціненний подвиг і непохитну мужність воїнів регулярної армії, ми не повинні забувати про тих, хто воював з гітлерівськими окупантами в тилу ворога. На розореній загарбниками землі загони відважних партизанів та підпільників, формування національного опору не давали жодної хвилини спокою поневолювачам. Завдяки їх рішучим діям, окупаційні війська постійно зазнавали втрат в техніці й живій силі. Підривались склади з боєприпасами й мости, пускались під укіс ешелони, винищувались каральні загони німецької армії.

Ведучий. За роки війни партизани вбили або взяли в полон 1,5 млн. ворожих солдатів і офіцерів, пустили під укіс 21 тис. поїздів, знищили 2300 танків, 1100 літаків, тощо.

Недарма фашисти називали партизанський рух „регулярним другим фронтом”.

Ведуча. Саме ці люди показали приклад масового героїзму, приклад безкомпромісності й незламності в боротьбі за гідність і волю свого краю. Тим, що в Україні виросло вже декілька поколінь, які не знають, що таке війна, ми завдячуємо їм. Минають роки, а велич їх подвигу не меркне.

Виходять учні, одягнуті в солдатські форму. Звучить голос із-за куліс:

То що є подвиг?

Учні:

1. Це – свято духа,

Вияв сил таких,

Які плекати може серце чисте!

Це – сталь і ніжність почуттів людських

І величі ознака урочиста!

2. Це – втілення краси людської.

Це – усе, чим людство на землі пишалось!

Це – вміння смерті глянути в лице

Та так, щоби цього і смерть сама злякалась!

3. Це – спалах світлий гордої зорі,

Свята любов,

І помста справедлива!

Це – реквієм, що плаче угорі!

Це – сила незборима й невразлива!

Ведучий. Бойові дії партизанських загонів у тилу ворога почалися відразу ж після вступу загарбників на українську територію.

30 травня 1942 р. у Москві було створено Український штаб партизанського руху на чолі з Т.Строкачем. Цей штаб займався постачанням загонів зброєю, боєприпасами, продовольством, засобами зв'язку, добирав досвідчені військові кадри, і головне, здійснював військовооперативне керівництво формуваннями народних месників України.

Ведуча. Партизанський рух набув найбільшого розмаху в 1943-1944 pp. Його учасники влаштовували диверсії на комунікаціях ворога, громили гарнізони, штаби, сіючи острах і непевність серед окупантів. На чолі великих і найактивніших формувань стояли С.Ковпак, О.Сабуров, О.Федоров, М.Наумов, П.Вершигора, Я.Мельник та інші.

Крім радянських партизанів, на методи "малої війни" перейшли й загони націоналістів, що діяли переважно на західноукраїнських землях.

Ведучий. Тільки всі разом вони змогли стати тією силою, яка завадила окупантам, що запустили могутню машину брехливої пропаганди оволодіти розумом і душами людей, які опинилися у ворожому тилу і майже повірили в трагізм власної долі. Люди відчули цю силу, зрозуміли, що не все втрачено. Повірили словам і справам тих, хто чинив опір ворогу, часто навіть не здогадуючись, хто вони ті сміливці. І в цьому заключається найбільша заслуга партизанів-патріотів.

Ведуча. Наше село, як і весь поліський край, по праву може пишатися партизанською звитягою, бо саме висоцький дільничний міліціонер Максим Місюра створив партизанський загін імені Ворошилова, один з перших на Рівненщині. Також в ті грізні роки на наших теренах дислокувалися з’єднання В.Бегми, І.Федорова, С.Ковпака. Ходили нашими стежками і сабуровці, які разом з військами 397-ої Стрілецької дивізії 1-го Українського фронту у ніч на 7 січня 1944 року і визволили Висоцьк від німецьких окупантів.

Учні:

1. Пливуть літа, як дим у безвість хмуру,

І двічі жить на світі не дано.

Дивіться ж, друзі, не споганьте здуру

Обпалене війною знамено.

2. Живіть собі без кривди, без тривоги

Свободою втішайтесь, як орли.

Та честь героїв не затопчіть під ноги,

Щоб ваші діти вас не прокляли.

3. Сплетімось за руки, як рід єдиний,

Знесімось вище до найвищих гір!..

Хай клич людини над світом лине:

- Війна з війною!

А ми- за мир! (разом)

Схожі:

Тематична лінійка до Дня партизанської слави Партизанська моя Батьківщина Мета
Мета: Виховувати любов до Вітчизни, рідного краю; прищеплювати шану і повагу до ветеранів Великої Вітчизняної війни; виховувати гордість...
«Квіти біля нашої хати» Мета
Виховувати пошану до національних традицій свого народу, усвідомлення причетності до його культури й духовності. Розвивати риси дбайливого...
ЕТИКА 5 КЛАС
Моральність визначає індивідуальну життєдіяльність людини й формує ціннісний простір суспільства. Споконвіку, скільки існує людство,...
Важко жити без музики. Ми чуємо музику усюди: на вулицях, удома,...
...
Тема: Традиції та свята нашого народу. Зимовий народний календар. Мета
Мета: ознайомити дітей з зимовими народними святами та звичаями українського народу; поповнювати знання учнів про найдорожчі національні...
Хто без мови зумів би жити?
Я обожнюю нашу мову, обожнюю всією душею. І здається мені, що саме любов до мови спонукає моє серце битися частіше, розкриває мої...
Загальношкільна лінійка до тижня історії України присвяченого Українській...

Екзаменаційні питання з ідпу (і семестр)
Визрівання інститутів класового суспільства та шляхи формування держави і права. (На прикладі українських земель у бронзовому та...
Невже реальний світ став надто тісним для шести з половиною мільярдів...
Отримати нові стимули. Дехто, взагалі, починає жити за іншими цінностями, не відчуваючи ніякої відповідальності: мовляв тут безпека...
ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ВИБОРИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ” До 68-ї річниці...
«…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка