Тематична лінійка до Дня партизанської слави Партизанська моя Батьківщина Мета


Скачати 58.08 Kb.
Назва Тематична лінійка до Дня партизанської слави Партизанська моя Батьківщина Мета
Дата 28.10.2013
Розмір 58.08 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Тематична лінійка до Дня партизанської слави
Партизанська моя Батьківщина
Мета: Виховувати любов до Вітчизни, рідного краю; прищеплювати шану і повагу до ветеранів Великої Вітчизняної війни; виховувати гордість за подвиг українського народу у роки війни.

Обладнання і матеріали: фотографії Н. Арнацької, І.Й. Коьонкіна, фотостенди «Будні партизанського життя», плакати «До складу Радянської Армії мобілізовано 15 512 жителів району, у тому числі — 156 жінок. Усього на фронтах загинуло 7 422 жителі району, і ще 3 362 зникли безвісти. З війни не повернулися додому 1539 уродженців Богодухова», «Загинули за селище Гути 589, Шарівку 537, село Сухини 387, Крисине 528, Кленове 501 червоноармійців».

Учень 1.Закривавлений чобіт чужинця

На землю Вітчизни ступив,-

Серця наші сповнив по вінця

Священний і праведний гнів.
Учень2.Бо дух вольнолюбий вкраїнця

Не стерпить наруги катів.

В нас клятва єдина і воля єдина

Єдиний в нас клич і порив:

(всі разом)

Ніколи ніколи не буде Вкраїна

Рабою німецьких катів.

Учні 10 класу
Ведучий. 1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна – рівно через 25 років після початку Першої світової. Друга світова війна була найкривавішою у світовій історії. Україна одна з тих країн, яка зазнала найвідчутніших втрат.

Ведуча. До цієї війни можна ставитися по різному, по різному її називати. Але хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя за рідну землю? 22 вересня наш народ відмічає День партизанської слави.

Учень3.Ах! Той зустрічі день!!!

Серед шумів дібров я в сльозах

Упаду на коліна

Батьківщина моя! Моє серце і кров,

Партизанська моя Батьківщина!

Ведучий На Харківщині діяло багато партизанських загонів, проти яких німці посилювали свої війська. Гітлерівці знищували цілі села за допомогу партизанам. І сіл із такою трагічною долею було дуже багато.
Ведуча Під час Другої світової війни територія Богодухівського району тричі ставала ареною жорстоких боїв між німецькими і радянськими військами. 12 жовтня 1941 року райцентр зайняли моторизовані колони Вермахту.
Ведучий У партизанських діях проти німців брали участь бойові групи, що складалися з місцевих жителів. В наших лісах діяли 5 партизанських загонів під керівництвом М. П. Руденко, І. І. Копьонкіна, К. О. Яковлевича, О. Я. Кизилова, І. М. Кулишова. Загальна чисельність загонів сягала 180 осіб.

Ведуча Упродовж німецької окупації повішено і розстріляно 222 особи. На примусові роботи до Німеччини вивезено більш ніж чотири тисячі чоловік, здебільшого молодь.
Учень4.Ніхто не забутий,

На попіл ніхто не згорів.

Солдатські портрети

На вишитих крилах пливуть.

Учень5.І доки є пам'ять в людей

І живуть матері,

Допоки сини,

Що спіткнулись об кулі живуть

«Будні партизанського життя»

(Учень 10 класу Олендаренка Д. та учениці 5 класу Житник М., Герасименко К.)
Ведучий В кінці 1941 – на початку 1942 років партизанський загін імені С.М. Будьонного під командуванням Копьонкіна Івана Йосиповича був розташований в лісах між Миролюбівкою і Гутами. Гітлерівці прагнули оточити партизан і знищити, тому розташували свої сили на північно - західній частині Гут і з боку річки Мерло.
Ведуча 18 травня 1942 року командиру партизанського загону Копьонкіну було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Але в цьому ж році він героїчно загинув, захищаючи від ворога Богодухівщину.

Ведучий Захищаючи Гутянські землі від гітлерівських загарбників, активну участь у боях брали і жінки, серед яких була Ніна Арнацька.

Учні 10 класу і класний керівник Шутка Є.В.
Ведуча Молода партизанка, добре вивчивши автомат, влучно стріляла. Нерідко на змаганнях з досвідчиними солдатами виходила переможцем. Ніна Арнадська часто приймала участь в бойових операціях, але більш до душі їй було доглядати за раненими партизанами.
Ведучий Колишня штамповщиця Ворошиловградського заводу імені Артема комсомолка, партизанка загинула Ніна Арнадська загинула в травні 1942 року, виконуючи бойове завдання. Її з усіма почестями поховали в нашому селищі Гути (урочище Веберівка).
Учень6. Кричали птахи спозаранку

Мужчини не ховали сліз

Похоронили партизанку

Серед Гутянських молодих беріз.
Вчитель: Пропоную вшанувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання.

(хвилина мовчання)
Ведуча Під час відвоювання району нашими військами загинуло 6181 бійців і командирів Червоної Армії. Найзапеклішими були бої за селища Гути (589 загиблих червоноармійців) і Шарівка (537), села Сухини (387), Крисине (528), Кленове (501).
Ведучий Впродовж серпня Богодухівський район був повністю звільнений від фашистів. За участь у боротьбі із німецькими військами 4350 жителів району були нагороджені орденами і медалями СРСР, а п'ятеро отримали звання Героїв Радянського Союзу.

Учень7.Імен хоч скільки називай,

Усіх злічить не можна –

За Богодухівський наш край

Боєць боровся кожний.
Учень 8. Життя свого не пощадив

У ту хвилину грізну…

І кожен з нас би так зробив-

Умер би за Вітчизну.
Учень 9.Сплетемо руки , як рід єдиний.

Знесімось вище, до найвищих гір.

Хай клич людини над світом лине:

Війна з війною! Хай буде мир!


«Будні партизанського життя»










Копьонкін Н.Й.




















Додаток1.
Богодухівський край був і залишається хліборобським. Цьому сприяють його географічне положення, рельєф, а також кліматичні і природні умови. На початку 1920 року 24 000 осіб, що проживали у майже 80 відсотках селянських дворів, очікували перерозподілу землі. Основним гальмом у розвитку сільського господарства у ті часи була продрозверстка. У 1922 році район сильно потерпів від засухи і голоду. У першій половині року голодувало 13 630 осіб, половину яких становили діти віком до 16 років.

Під час Другої світової війни територія району тричі ставала ареною жорстоких боїв між німецькими і радянськими військами. 12 жовтня 1941 року райцентр зайняли моторизовані колони Вермахту.

До складу Радянської Армії мобілізовано 15 512 жителів району, у тому числі — 156 жінок. Усього на фронтах загинуло 7 422 жителі району, і ще 3 362 зникли безвісти. З війни не повернулися додому 1539 уродженців Богодухова, їхні імена викарбувано на плитах Меморіалу Слави.

У партизанських діях проти німців брали участь бойові групи, що складалися з місцевих жителів. Тут діяли 5 партизанських загонів під керівництвом М. П. Руденко, І. І. Копєнкіна, К. О. Яковлевича, О. Я. Кизилова, І. М. Кулишова. Загальна чисельність загонів сягала 180 осіб. Упродовж німецької окупації повішено і розстріляно 222 особи. На примусові роботи до Німеччини вивезено більш ніж чотири тисячі чоловік, здебільшого молодь.

Під час відвоювання району радянськими військми загинуло 6181 бійців і командирів Червоної Армії. Найзапеклішими були бої за селища Гути (589 загиблих червоноармійців) і Шарівка (537), села Сухини (387), Крисине (528), Кленове (501). З радянської сторони у боях взяли участь частини 6-го танкового корпусу генерал-майора А. Л. Гетьмана — 22-га і 200-та танкові бригади підполковника Н. Г. Веденичева і полковника М. В. Моргунова. У складі корпусу діяли також 1461-й самоходний артилерійський полк Г. Нікуліна і 79 гвардейський мінометний полк полковника І. І. Бондаренка. Впродовж серпня Богодухівський район був повністю зайнятий радянською армією. За участь у боротьбі із німецькими військами 4350 жителів району були нагороджені орденами і медалями СРСР, а п'ятеро отримали звання Героїв Радянського Союзу.

Схожі:

УКРАЇНА РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Про День партизанської слави”, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 6 вересня 2004 року №541-р “Про відзначення...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Драгоманових», «Олена Пчілка і Гадяч», «200 років від дня народження Т. Г. Шевченка», «350 років від дня проголошення Гадяча гетьманською...
Офіційне Iнтернет представництво Президента України
Про заходи з відзначення у 2011 році Дня партизанської слави та 70-ї річниці партизанського руху в Україні у період Великої Вітчизняної...
М етодичні рекомендації Щодо заходів відзначення партизанської слави в Козятинському МВПУЗТ
Методичні рекомендації щодо проведення заходів відзначення партизанської слави в Козятинському МВПУЗТ
Матусю,ти жiночка єдина, Чому немає сльоз в моїх очах?
Коли в душi лише ганьба. Батьківщина моя, Життя i серце, це таємно, Ти родина моя
«Наша Батьківщина Україна» Ведучий І Моя Батьківщина це вишеньки...
Кожна людина завжди з великою любов'ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То вогнище, маленька...
План-конспект виховної години Тема: Україна моя Батьківщина
Мета: Поглибити знання учнів про символи України, розширити поняття про те, що «я – громадянин України», виховувати любов і повагу...
«Україна моя батьківщина»
Україні, шанобливе ставлення до нетлінних духовних скарбниць народу, повагу до національних символів, традицій, оберегів; виховувати...
«Моя Батьківщина», біля тину справа і з ліва парти на них плакати:...
Мета: розширити і поглибити поняття про те, що «Я – громадянин України» розвивати українське мовлення дітей, їхній кругозір, формувати...
НАКАЗ
«Моя Батьківщина – Україна», з метою вдосконалення патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління на традиціях...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка