ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ


Скачати 1.22 Mb.
Назва ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
Сторінка 1/9
Дата 01.04.2013
Розмір 1.22 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ

НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УКРАЇНИ “КПІ”
Факультет військової підготовки

Кафедра тактики

Прим.№____
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення групового заняття із студентами

з загальної тактики

(для всіх ВОС)
ТЕМА №1. Основи сучасного загальновійськового бою.

Заняття №2. Призначення, організація, основне озброєння підрозділів

та частин Сухопутних військ Збройних Сил України.


м. Київ



ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УКРАЇНИ "КПІ"
Факультет військової підготовки

Кафедра тактики
Прим. № ___

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри тактики

А.А.Соколов

«___» серпня 2012 р.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення групового заняття із студентами

з загальної тактики

(для всіх ВОС)


ТЕМА№ 1. ОСНОВИ СУЧАСНОГО ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВОГО БОЮ.

Заняття №2. Призначення, організація, основне озброєння підрозділів

та частин Сухопутних військ Збройних Сил України.

Розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри тактики

Протокол від "29" серпня 2012р. №136.

Розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри тактики

Протокол від "__" _______ 20__р. №__

Розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри тактики

Протокол від "__" _______ 20__р. №__

м. Київ


Навчальні та виховні цілі :

- вивчити загальну структуру Збройних Сил України, призначення,

організацію та озброєння основних підрозділів механізованої (танкової)

бригади;

- вивчити ТТХ основного озброєння механізованих та танкових підрозділів. - виховувати у студентів почуття відповідальності за знання навчального матеріалу.
Час : 4 години. Місце : навчальний клас.
Вид заняття : групове заняття.
Навчально методичне забезпечення:



  1. Технічні засоби: мультимедійний проектор, проектор, проектор-графопроектор.

  2. Схеми: № 202, 204,205, 206, 209,210, 211, 212.

  3. Комплект слайдів.


Навчальна література:
1. Бойовий статут Сухопутних військ. ч.2.-К.:»Варта»Д998.

2. Бойовий статут Сухопутних військ. ч.З.-К.:»Варта»,1995.

3. Підручник "Тактика", В.Г.Резниченко.ч.2. М. ВИ, 1988.

4. Призначення, завдання, навчальна організаційно-штатна структура та бойові можливості окремих механізованих бригад основних сил оборони. К.: НАУО,2002.,інв. 763.
Порядок проведення заняття:
I. ВСТУПНА ЧАСТИНА.
ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА.

Навчальні питання :

1. Загальна структура Збройних Сил України.

2. Призначення, організація, озброєння основних підрозділів механізованої

(танкової) бригади.

3. Тактико-технічні характеристики основного озброєння механізованих та

танкових підрозділів.
ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА.

ОРГАШЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ

ГРУПОВОГО ЗАНЯТТЯ

При підготовці до групового заняття викладач зобов'язаний ретельно вивчити необхідні розділи спеціальної і методичної літератури по даному заняттю, проконтролювати готовність технічних засобів навчання, підібрати та перевірити якість і зміст схем, слайдів дати заявку в лабораторію на матеріальне забезпечення заняття.

Групове заняття проводиться із взводом студентів з метою детальнішого вивчення та поглиблення теоретичних знань студентів, а також прилиття навичок в проведенні різноманітних розрахунків.

Після прийняття доповіді від чергового по взводу викладач перевіряє наявність студентів на занятті, дає команду та контролює порядок видачі літератури, перевіряє якість засвоєння студентами навчального матеріалу по попередній темі, а також оголошує вид заняття, тему, мету, час та навчальні питання.

При вивченні першого питання викладач докладно розкриває положення

Загальної структури Збройних Сил України

При вивченні другого питання викладач розкриває призначення, організацію та озброєння основних підрозділів механізованої (танкової) бригади.

При розгляді третього питання викладач детально розкриває тактико-технічні характеристики основного озброєння механізованих та танкових підрозділів.

Всі пояснення при викладанні матеріалу проводити з використанням плакатів, схем та слайдів.

В ході всього заняття викладач підтримує зв'язок зі студентами, активізує їх роботу шляхом постановки питань, виходячі із знань ними матеріалу попереднього заняття.

Викладання кожного питання групового заняття завершується висновками та рекомендаціями.

Кожне наступне питання викладач логічно пов'язує з попереднім і це є продовженням, перехідним етапом до наступного.

Згідно положення про рейтингову систему оцінки успішності студентів під час заняття викладач здійснює контроль роботи студентів шляхом перевірки написання ними конспекту з виставленням кожному студенту відповідної кількості балів (відсутність конспекту або його неналежне ведення – 0 балів, належне ведення – 2 бали).

В заключній частині заняття викладач підводить підсумок заняття, відповідає на запитання студентів, дає завдання на самостійну підготовку та контролює збір літератури, після доповіді про наявність усіх документів завершує заняття.


І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

Україна є миролюбивою та без'ядерною державою. З цим пов'язане і прагнення нашої держави до участі у миротворчих операціях підтримання миру у світі, що є виконанням державного завдання.

Аналіз воєнних конфліктів останніх років показує, що весь спектр надзвичайних кризових ситуацій, які можуть виникнути в сучасних умовах, потребує визначення нових принципів реагування на обстановку, яка складалася, які відрізняються від принципів "оборони території"", що були характерними в роки "холодної війни".

Для запобігання збройних конфліктів, підтримання миру та вирішення кризових ситуацій застосовуються спеціально призначені і підготовлені механізовані бригади (мбр). Тому ці обставини та зміни характеру збройної боротьби, форм і способів застосування військ (сил) у сучасних воєнних конфліктах висувають потребу у силах швидкого реагування та визначенні військ основних сил оборони, які б були здатні вирішувати завдання щодо запобігання збройного конфлікту, а при його розв'язанні зберегти цілісність та недоторканість державного кордону країни.

Виконання завдань, визначених Державною Програмою будівництва та розвитку Збройних Сил України на першому та другому етапах (1997 - 2000 роки), дало змогу закласти міцну, надійну основу боєздатних Сухопутних військ Збройних Сил України та створити базу і необхідні передумови для подальших перетворень. Характерною ознакою етапу Програми, завдання якої вже реалізуються в Сухопутних військах, є вдосконалення організаційно-штатної структури окремих механізованих (танкових) бригад, системи управління, форм і способів їх застосування.

В складних умовах розвитку сучасного світу, наша держава приділяє значну увагу забезпеченню своєї обороноздатності та безпеки.

Важливою частиною цього процесу стала розробка воєнної доктрини, її постійний розвиток в залежності від змін воєнно-політичної обстановки в світі, а також здійснення необхідних практичних заходів по забезпеченню бороноздатності, підвищенню бойового потенціалу і бойової готовності Збройних Сил України (ЗСУ).

До складу ЗСУ входять сухопутні війська (СВ), які складаються з різних родів військ, в т.ч. механізованих і танкових військ.

Механізовані війська - основа СВ , а танкові війська - їх головна ударна сила і призначаються :

В наступі -для прориву оборони противника, знищення його протистоячих угруповань, захвату важливих районів, рубежів і об'єктів, форсування водних перешкод та переслідування противника.

В обороні - для утримання зайнятих районів, рубежів, позицій, відбиття ударів противника і нанесення поразки його наступаючим військам, для ведення зустрічних боїв і дій у складі повітряних і морських десантів.

Механізовані і танкові війська, взаємодіючи між собою, а також з артилерією і підрозділами інших родів військ і спеціальних військ, виконують основне завдання по безпосередньому знищенню противника в ближньому бою.

Танкові війська мають високу рухомість і маневреність, могутній вогонь і більше, ніж інші роди військ, можуть протистояти ядерним ударам противника. Танковим військам належить важлива роль в оточенні і знищенні противника. Танкові війська використовуються на головних напрямках для виконання найбільш важливих задач, пов'язаних з нанесенням по противнику могутніх і глибоких ударів. Вони виконують свої бойові задач, взаємодіючи з іншими родами військ, а при діях з відривом від своїх військ -з авіацією, ракетними військами і повітряними десантами.

На даний час у Сухопутних військах Збройних Сил України триває робота щодо визначення моделі Сухопутних військ зразка 2010 року.

При цьому основу механізованих військ будуть складати механізовані (танкові) бригади. їх структура і досі удосконалюється у відповідності по завдань, які покладені на конкретні з'єднання, до реальних можливостей щодо укомплектування особовим складом, озброєнням і технікою та іншими засобами забезпечення бою з урахування вимог щодо підвищення тактичної самостійності, мобільності, вогневих та ударних можливостей.

Виходячи з цього, метою заняття є вивчення призначення, організації, характеристик основного озброєння механізованої (танкової) бригади.

Перейдемо до розгляду першого навчального питання.

II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
Навчальні питання.
1. ЗАГАЛЬНА СТРУКТУРА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ.

Зворотнім пунктом в історії України став розпад Радянського Союзу та утворення незалежної Української держави, яка була проголошена 24-го серпня 1991 року, коли Верховна Рада прийняла "Акт про незалежність України". З перших днів встало питання про створення в Україні власних ЗС та правової бази цього процесу. Тому 6-го грудня 1991-го року Верховною Радою були прийняті такі закони:

"Про оборону України";

"Про Збройні Сили України";

"Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та їх сімей"; Р "Про загальний Військовий ооов'язок та Військову службу".

Ствооения ЗС Укоаїии посходило шляхом оесЬоомування частин та пілоозлілів Радянської Армії, які дислокувалися на Україні, на базі 3-х воєнних округів: Київського, Прикарпатського, Одеського.

Основними заходами по відродженню та будівництву ЗС на сучасному етапі є:

- скорочення їх чисельності;

- реформування організаційної структури.

Скорочення чисельності ЗС обумовлено :

- економічними;

- демографічними;

- політичними та іншими факторами.

Постановою Верховної Ради чисельність ЗС України визначено в 450 тис. чоловік. Досвід інших країн показав, що ЗСУ повинні бути малочисельними, але оснащені сучасним озброєнням та технікою, дооре підготовленими та мобільними. Виходячи з цього, проводиться реформування організаційних структур. Проводиться поступовий перехід від полкової системи до більш мобільної -бригадної. Основними штатно-організаційними структурами передбачається мати: батальйон, бригаду, корпус, оперативне командування.

В перспективі розвитку ЗСУ та засобів озброєної боротьби передбачається впровадження у ЗС нових досягнень науково-технічного прогресу, подальший розвиток авіації, засобів повітряного нападу та космічних засобів розвідки. В результаті появився новий тип дій військ - повітряно-наземна операція. Подальший розвиток повинні отримати високоточні засоби ураження. Значну увагу буде приділено вдосконаленню та впровадженню у війська автоматизованих систем управління. Великий інтерес у фахівців викликає ідея щодо підвищення мобільності військ, тобто подальшого вдосконалення повітрянодесантних військ, морської піхоти та створення нового типу підрозділу — аеромобільних, які здатні в коротші терміни висунутися на загрозливі напрямки та успішно вести ооиові дії.

Передбачається подальше вдосконалення засобів озброєної боротьби:

В СВ ЗСУ основним напрямком є підвищення ефективності, мобільності, захищеності.

Для стрілецької зброї - зменшення ваги, підвищення точності стрільби, створення якісно нових боєприпасів, внаслідок цього збільшення боєкомплекту та швидкострільності, застосування оптичних, інфрачервоних та лазерних прицільних пристроїв.

У бронетанковій техніці - це збільшення могутності основного озброєння, вдосконалення комплектів управління зброєю, впровадження автоматів заряджання, застосування багатошарової бпонІ. вдосконалення динамічної та впровадження активного захисту.

В артилерії - отримають подальший розвиток самохідні артилерійські установки, буде підвищуватися їх універсальність, відбуватися подальший розвиток та впровадження в артилерію високоточних боєприпасів.

У військах ППО - основними напрямками в розвитку і є впровадження нових досягнень радіоелектроніки, що значно підвищить їх надійність та завадозахищенність, мобільність та скоротить час реакції.

Таким чином, молодим ЗС незалежної України треба пройти достатньо складний шлях в реформуванні, вдосконаленні та забезпеченні їх новими засобами озброєної боротьби. Основний тягар щодо безпосередньої роботи у військах в цьому напрямку лягає на офіцерський корпус.
Загальна структура Збройних Сил України.

Збройні Сили України — це військове формування, яке, як складова частина воєнної організації держави, є основою оборони України.

Основними функціями Збройних Сил України є :

1) стримування можливої збройної агресії;

2.) відбиття збройної агресії;

3) охорона і оборона повітряного простору держави.

До складу Збройних сил України входять три види військ:

Сухопутні війська Збройних Сил України,

Повітряні Сили України,

Військово-Морські Сили Збройних Сил України.

Кожен вид ЗС України складається з родів військ. Роди військ і спеціальні війська, в залежності від характеру виконуємих задач, мають відповідне їм озброєння, військову техніку і організацію.

Сухопутні війська - найбільш багаточисельний вид Збройних Сил, призначений для відбиття ударів агресора, утримання території, районів, рубежів,

розгрому угруповань військ противника

Вони мають на озброєнні різні види військової техніки, зброї і включають:

1. механізовані війська;

2. танкові війська;

3. аеромобільні війська;

4. ракетні війська і артилерію;

5. війська протиповітряної оборони Сухопутних військ;

6. армійську авіацію,

а також спеціальні війська (з'єднання і частини) - розвідувальні, інженерні, радіаційного, хімічного і біологічного захисту, зв'язку, радіоелектронної боротьби, медичного, технічного, тилового забезпечення, топогеодезичні, гідрометеорологічні.
Механізовані війська - мають високу бойову самостійність і універсальність, здатні виконувати бойові завдання в різних умовах обстановки і в будь-яку погоду, на головних або другорядних напрямках, в першому, або в другому ешелоні, в складі резервів, морських і повітряних десантів. Основу механізованих військ складають механізовані з'єднання і частини.

Танкові війська - складають основну ударну силу Сухопутних військ і володіють великою стійкістю до вражаючих факторів усіх видів зброї, використовуються переважно на головних напрямках: - в обороні в основному у складі других ешелонів або резервів для нанесення контрударів (проведення контратак) і завершення розгрому противника, який вклинився, а при виділенні в склад перших ешелонів- для посилення стійкості та активності оборони; - в наступі, як правило, у складі ударних угруповань в першому чи другому ешелонах.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Схожі:

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені Тараса Шевченка Військовий...
Шамрай В. О. – доктор наук з державного управління, професор, заслужений діяч науки і техніки України
Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса...
Рекомендований для курсантів, слухачів офіцерів ЗС України та усіх інших, хто цікавиться даними проблемами
Сусь Богдан Арсентійович Публікації за останні 5 років
Матеріали всеук­раїнської науково-практичної конференції “Іноваційні технології нав­чання в сучасній дидактиці вищої школи”. – Полтава:...
А. А. Свінціцький
Постановка проблеми. Проблема інформатизації навчального закладу – одна з головних проблем сьогодення, що випливає з Закону України...
Міська програма інформатизації на 2011 – 2020 роки
Керуючись статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, статтею 21 Бюджетного Кодексу України, на виконання закону...
Після розгрому греками персів знову загострилося суперництво між...
Афіни створили військовий союз приморських грецьких держав (близько 250), в якому відігравали провідну роль, тому союз називали Афінським...
П. В. Афанасьєв ПОБУДОВА ДЖЕРЕЛ БЕЗПЕРЕБІЙНОГО ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА РАДІОСИСТЕМ
Передмова
До міської програми інформатизації на 2011 2015 роки, затвердженої...
Керуючись статтею 27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» статтею 21 Бюджетного Кодексу України, на виконання Закону...
Закон України „ Про військовий обов’язок і військову службу.” №3597 1V від 04. 04. 2006 року
Закон України „ Про військовий обов’язок і військову службу.” №3597 – 1V від 04. 04. 2006 року
SWIFT SWIFT
Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій; українською мовою вимовляється СВІФТ  — міжнародна міжбанківська...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка